Keresési minta:A ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
2. Aandalh,Vance :Halálos párbaj Disneylandben
Természet Lánya Nelson a Női Bírkózószövetség bajnoka halálos betegségben szenved: a vegeraxiában. Hibernálják, hogy a jövőben meggyógyítsák. Nyolcszáz év múlva ébred, ahol egy tábornok a segítségét kéri az emberiség megmentésére. Egy huszonkettedik századbeli félig ember, félig robot birkózónővel csapatot alkotva el kell pusztítaniuk Disneyland szónikus ventillátorát. A szónikus ventillátor valójában egy időgép, melyet a zene működtet. Természet Lánya Nelsonnak sikerül egészségesen visszakerülnie a saját korába.
Galaktika 124.            

1. Aandalh,Vance :Víz
A Földet sok évtizede aszály sújtja, minden zöld eltűnt a sivatagosodó földekről. Egy idős asszony begyalogol a városba, mert a földönkívüliek őt választották ki a bolygó megmentőjének. A templom oltárán felvágja a hasát, ahonnan spórák szállnak szét, s percek alatt egy zöld és nedves erdő nőtt ki a száraz homokból. Az emberek oly sok év után ismét érezhették a nedvesség illatát.
Orion II/2            

3. Adams, Douglas :Galaktikus Utikalaúz stopposoknak (részlet)
Arthur és Ford egy vogon hajó fedélzetén menekülnek meg az elpusztított Földről. Mivel potyautasként tartózkodnak az űrhajón, a vogon kapitánya felolvas nekik verseiből, majd kidobatta őket a fedélzetről.
Galaktika 83.            

4. Agee, James :Anya meséje
Tehénmama elmesél gyermekeinek egy történetet a hős bikáról, aki visszatért a vágóhídról levágott bőrrel, étlen-szomjan, hogy figyelmeztesse a többieket a Kalapácsos Emberre. Felszólította sorstársait a küzdelemre, majd kilehelte lelkét. A legidősebb borjú elhatározza, hogy felkerei és megöli a Kalapácsos Embert.
Galaktika 30.            

23. Aiken, Joan :A nyár nyomában
Tom és Lily sok-sok évvel az atomháború után tartja az esküvőjét. Azokban az időkben szerencsésnek tarthatták magukat azok, akik látták a napot az állandó porfelhők takarásában. A szertartás után ők is elindulnak napfényt keresni. Egy erdő mélyén megismerkednek egy öregasszonnyal és a vak fiával, akik állandó napfényben és csillagos égben gyönyörködhetnek. Tom és Lily lebarnulva térnek haza, mindenki előtt titkolva a helyet, ahol voltak.
Galaktika 94.            

25. Aiken, Joan :A postás
Rövidke kis történet egy fiatal és sikeres színműíróról, aki utálta rajongóit, s ezért postásnak ment egy istenhátamögötti kis faluba, meg egy Marilyn nevű lányról, aki nem tudta megkülönböztetni a férfiak arcát. A fiatalember egy arab kék köcsögnek köszönheti a boldogságát, amelybe időnként elbújhat a világ elől.
Galaktika 171.            

19. Aiken, Joan :Aki látta a kötélmutatványt
A tengerparti városkában üzemel egy kis fogadó egy zsugori főnöknővel. Egy öregember érkezik Indiából sok dobozzal. A főnökasszony rossz szemmel nézi az öreget holmiával együtt. A gyermekei viszont rajonganak az öreg történeteiért. Az öreg kötélmutatványa segítségével elviszi a gyerekeket egy csodálatos helyre. A tulajdonosnő az öreg holmiában kotorászik, mikor kígyóvá változik, míg a többi lakó eltűnt egy tükörben.
Galaktika 92.            

28. Aiken, Joan :Az üveggömb szépe
A főhős egy angliai kisváros lóversenypályája mellett látta meg először az egy méter átmérőjű üveggömböt, s benne egy szép, fiatal lányt. Az izmos férfi, aki zsonglőrködött az üveggel, eladja a gömböt lányostul együtt hősünknek. Az üveg széttörése után egy francia lányt talál a cserepek között, de ő sem tudja hogyan került a gömbbe.
Galaktika 93.            

21. Aiken, Joan :Bundás éjszaka
Sir Murdoch a legjobb drámai színész a világon, de ha dührohamot kap, átváltozik farkassá. Erre a képességére akkor tett szert, mikor menyasszonya elhagyta. Dr. Peachtree személyében állandó felügyeletet kapott, aki injekciókkal tartja kordában a Lord átváltozásait. Dartmoorba hazatérve a Lord találkozik egy fiatal nővel, aki a lánya. Megtudja, hogy volt menyasszonya istencsapással felérő természetet birtokolt. A Lord kigyógyult átváltozási betegségéből, míg Dr. Peachtree elvette a lányt.
Galaktika 165            

16. Aiken, Joan :Éjjeli szállás
Egy dél-angliai községben él egy hiedelem, miszerint ha valaki eltölt egy éjszakát az öreg Dorner-házban, reggel ezer font üti a markát. Sok ember a pénzszerzés reményében ott töltötte az éjszakát, de a kísértetlány megjelenése után elmenekültek a házból és valamilyen balesetben meghalnak. Egyedül egy csavargó teljesíti a feltételeket, de neki nem kell a pénz, és a szellemlánnyal az oldalán tovább vándoról.
Galaktika 95.            

20. Aiken, Joan :Krikett
Beauclerék nagyon furcsa emberekből álló család. Egy tolószékes tengernagy, egy melanéziai asszony, a fiuk és az unokájuk. Eléggé kirikítanak környezetükből, már azzal is, hogy csapdát készítettek az aknából, a papot meg ecetben tartósították. A tengernagy legnagyobb bánatára sehol nem találnak egy krikettkapust.
Galaktika 164.            

30. Aiken, Joan :Mint hal a vízben
Mr. Pol, a kisváros borbélya, látnoki képességekkel bír. Akinek a fejét megérintette, látta az illető jövőjét. A tapasztalatait senkivel sem osztotta meg. Hiába látja előre egy turista házaspárnak a tragikus halálát, tartania kell magát saját fogadalmához.
Galaktika 101.            

18. Aiken, Joan :Öt zöld hold
Egy szép napon a kisvárosba egy nagy tojás pottyan, benne egy szárnyas ember ül, ki a Marsról menekült. A lényt az emberek először ellenségesen fogadják. Kiderül, hogy mindenki gondolatát hallja és tudja mindenki halálának időpontját. Az emberek félnek tőle, kerülik, mire ő visszaindul az öt zöld hold bolygójára. Vele tart az ápolónő is.
Galaktika 91.            

24. Aiken, Joan :Protézist a birkának
Egy különc, milliomos Lord egy jól jövedelmező, csak jóslásokkal foglalkozó, lapot tart fenn. Betér hozzá egy öregember, aki tud jósolni és álmokat fejteni. Az öreg egyetlen kérése, hogy a kiöregedett birkák kapjanak protézist az államtól, amivel még elrághatnák a füvet. Végre elérkezett a nap, mikor a legkellemetlenebb ellenségével leszámol a Lord. Régi jóslatokra figyelmeztetik őt, de figyelmen kívül hagyja azokat, s így mindegyik beteljesedik rajta.
Galaktika 171            

27. Aiken, Joan :Szereti ön Grieget?
Arnold első hegedűs a londoni stúdiózenekarban, és szenvedélyes non-asszociatív zeneszerző. Egy nap gödröt kezdett ásni, hogy olyan csendes helyre kerüljön, ahol csak a gondolatait hallhatja. Egy felhőkarcolónak alapjainak megerősítésénél találkozik egy trollal, aki meg akarja enni. Arnold inkább a feleségét és szeretőjét fogyasztatja el a trollal. Ezután írt a troll hangjára egy zenedarabot, és soha nem ás többé gödröt.
Galaktika 164.            

22. Aiken, Joan :Szimat
Mrs. Ruffle testes öregasszony, aki vaksi és süket. Egy nap döbbenten veszi észre, hogy távollétében ellopták a megtakarított pénzét. Bár szeme és füle már nem a régi, de a szaglása elsőrendű maradt. Szó legszorosabb értelmében kiszimatolta az elköetőt, akit aztán lecsalt és bezárt a pincébe. Ezután napokig a pince felé sem nézett.
Galaktika 166.            

29. Aiken, Joan :Szonáta hárfára és biciklire
A Grimes building irodaházban senki sem marad éjszakára az éjjeliőr szelleme miatt, mert aki találkozik vele, ugyanúgy leugrik az épület tetejéről, mint ahogy az éjjeliőr tette. Jason találkozik a szellemmel, majd szerelmese segítségével kiengeszteli a szellemet. Ejtiernyővel a hátán ugrik le az épület tetejéről.
Galaktika 98.            

26. Aiken, Joan :Szultánfürdő
A reklámügynökségen dolgozó Henry egy naplót örököl nagynénjétől. Sivatagi élmények és receptek olvashatók benne. A receptek között egy kristályosítási folyamat leírása is található, amit Henry főnöke eltulajdonít, és milliókat keres rajta. Henry talál egy másik érdekes receptet is, mellyel bárkit krokodillá lehet változtatni fürdőzés közben, amit ki is próbáltat főnökén. Később elvette feleségül nagynénje keresztlányát és fóbiásan fél a kádfürdéstől.
Galaktika 96.            

17. Aiken, Joan :Tollas barátaink
Nyugalmazott őrnagy bérlőjének, Miss Murdeigh-nek van egy különleges szerkentyűje, melynek üvegfedele alatt két kitömött rigó ül. Megérkezik George, hogy működőképessé tegye a madarakat. Egy legenda szerint, ha valaki a rigók éneke közben kíván valamit, az valóra válik. Még egyszer utoljára megszólalnak a madarak, és Sally, aki fülig szerelmes George-ba, szeretné ha a férfi újra tisztán hallaná a hangokat. Kívánsága teljesül, de csak Sally tudja egyedül, hogy miért.
Galaktika 97            

31. Aikin, Jim :Egy hely,ahol elidőzhetünk kicsit
Cynthia Lutz vonzotta a különleges képességekkel megvert embereket. Lakott nála egy öregember, aki befoltozta a világ lyukait, egy repülő kutya, egy anyagtalan ember, és egy alakváltó. Egy napon beállított egy fiatalember, aki képes volt gondolataival irányítania mások cselekedeteit. Keveset használta képességét, mert olyan volt mint egy kábítószer. Sehol nem tudott sokáig megmaradni, mindig tovább űzte a múltja és a hatalomvágya. Cynthiát is majdnem megölte, mielőtt tovább állt volna.
Galaktika 120            

32. Akers, Alan Burt :A skorpió varázslója
A távoli Skorpió csillagkép egyik bolygóján, nagy esküvőre gyűlnek az emberek. Elrabolják a menyasszonyt Prescot feleségével együtt. Prescot veszélyes kalandok közepette sikerül kiszabadítania feleségét és a hercegnőt a gonosz ki rály fogságából
Galaktika 104.            

35. Aknai Gábor :Az időcsatorna
John és Lidia harminc év múltán ismét találkoznak, de már mindketten megöregedtek. Felkeresik a Retrográd Idő Rt. -ot, hogy újból átélhessék életük legszebb két napját, amelyet együtt töltöttek. John megpróbálja megváltoztatni a múltat, de nem sikerül neki.
Gemma            

34. Aknai Gábor :Az ismeretlen lány
Egy pilóta repülés közben ismeretlen géppel találkozik és hangokat hall. Éjszaka összeismerkedik egy lánnyal, aki nem a Földön született. A felhők között újra találkozik a lánnyal. A lány megígéri a pilótának, hogy magával viszi otthonába. A fiú azóta várja a lányt egy elmeklinikán.
Véga magazin 84/14            

33. Aknai Gábor :Márta,kész vagy?
McCredi a felesége okozta dührohama közben ráébred különleges tehetségére: ha összpontosít, telepatikusan parancsolni tud embertársainak. Mindent elér, amit akar, és egy nap ő lett az Elnök. Feleségének is szeretné megmutatni hatalmát, s ezért kihozatja az intézetből, ahová bezáratta. Most derül ki, hogy ez egy inkfartus közben beállt halál előtti álom.
Menekülés a Naprendszerből            

36. Aknai Gábor :Válaszút
A tudós évek óta keresi a kapcsolatot más dimenziókkal. Mikor sikerül a kapcsolat, összeismerkedik egy odaát élő lánnyal. A tudós felesége féltékenységből feljelenti férjét a Szolgálatnál. Mire az ügynökök bekerítik a házat, addigra a tudós a másik dimenzióban él a lány társaságában.
Android 5.            

37. Alarcon, Pedro A. De :Az óriás asszony
A múlt század közepén, Madridban egy fiatal és ígéretes fiatalembert egy rémséges átok sújtja. Valahányszor találkozik egy nagytermetű, ronda öregasszonnyal, mindig meghal valaki a környezetéből, akit szeretett. A fiatalembert a hírtelen jött sárgaság menti meg a további szenvedésétől
Galaktika 95.            

38. Albee, George Sumner :Legfelül
Jonathan Gerber huszonnyolc évesen került az Egyesült nevű híres cég piramis alakú, hatalmas épületébe. Huszonegy évi kitűnő munka után haldokló főnöke a helyére választja őt, s így felkerül a tizenharmadik emeletre. Engedélyt kap az igazgatói tanácsnak otthont adó tizennegyedik emelet megtekintésére. Végül megnézheti a soha nem látott Elnök rezidenciáját, a legfelső emeletet. Itt nem talál mást, mint port és pókhálót. Az egyik piszkos ablakon át meglátja a város felett süvítő hóvihart.
A csillagűzött szerető            

39. Aldani, Lino :Az álomfilm
Az emberek világa egyhangú, mindenki szürkében és kékben jár az utcán. Nincsenek irodák, presszók, illatszerboltok. Kormos, piszkos, mohával fedett házfalakon csak egy üzlet fényei villognak: az álomfilm. Az ember olyat álmodhat, amilyet csak akar. Mindent álmokban élnek meg az emberek, a valósággal nem törődnek. Sofia Barlow, a leghíresebb álomfilm-színésznő, a valóságban is szeretne valakit boldoggá tennie, de ez is csak egy álomfilm lesz. A Gyártók nem hagyhatják, hogy a Fogyasztók mást akarjanak, mint amit eddig akartak.
Galaktika 9     Metagalaktika 1        

40. Aldani, Lino :Törpeharcsák a Vénuszra
Két vadász mélységesen meg van győződve a horgászok szűklátókörűségéről. Bizonyításképpen űrhajósjelmezbe öltöznek és kimennek a tóhoz két horgász mellé. Marslakóknak mondják magukat, de a két horgász rájuk sem hederít. A két beöltözött vadász megelégedetten távozik. Miután a két vénuszlakó befejezte a törpeharcsák kifogását és elindultak űrhajójuk felé, elbeszélgettek a földi emberek tréfálkozási szokásain.
Galaktika 20.            

53. Aldiss, Brian Wilson :...és a szív renyhesége
Négyszáz éves Yale házaspár segít Calkutta huszonötmillió lakosának kiköltöztetésében. A balti-vírus okozta hosszú élet tiltva van Ázsiában, az állandó túlnépesedés miatt. Clament Yale nemrég épült fel betegségéből, és épp Calkuttába tértek vissza, mikor a kisérőjük kiszáll a kocsiból, hogy hosszú életű kecskékre vadásszon. Törvény van a kecskék irtására, mert mindent felfalnak.
Galaktika 42            

64. Aldiss, Brian Wilson :A géngólem
Az emberiség benépesítette a Galaxist. Egy tudós mostanra teszi az evolúció új emertipusának eljöttét, amely minden egyedének minden sejtje önálló tudattal fog rendelkezni. Az egyik bolygón egy véletlen baleset miatt beindul a fent nevezett folyamat, és elindul hódító útjára az új ember.
Galaktika 60.            

45. Aldiss, Brian Wilson :A lét és a halál
A világ a túlnépesedéssel küszködik, mikor Alec vitorlásával Föld körüli útja során talál egy süllyedő űrhajót és egy csomagot. A csomagból nagy fehér kukacok keltek ki, amelyek idővel szárnyas lényekké alakulnak át. Odonatáknak nevezték el őket, és tisztességük a halottak elfogyasztása lett. Így megoldódott a halottak elhelyezésének problémája.
Galaktika 163.            

62. Aldiss, Brian Wilson :A mi tudásunk
A régi Földön öt különleges ember megtalál egy régi űrhajót, és a kíváncsiságtól hajtva elindulnak a világűrbe. Nemsokára elfogja őket egy emberi hadihajó, akik bingeknek vélik őket. A földiek elmesélik, hogy az ember és a bing faj keresztezéséből egy sokkal fejlettebb faj alakult ki, amely nem szorul semmilyen technikai segítségre. Bizonyításképpen visszateleportálják magukat a Földre.
Galaktika 60.            

70. Aldiss, Brian Wilson :A Nix Olympica megörökítésével járó nehézségek
A Mars felszínén állomásozó katonai egység őrmestere, Ozzy Brooks, kínai származású amerikai elhatározza, hogy lefényképezi az Olimposz-domborulatot expedíciójában segítségére lesz Shapiro őrmester. A két férfi próbálkozásainak eredménye az emberiség naprendszerbeli terjeszkedésének legszebb dokumentumává vált.
Galaktika 107.            

54. Aldiss, Brian Wilson :A repülő féreg
Arugustal hosszú utat jár be, és köveket gyűjt paramintázójához. Hazatérve felépíti paramintázóját, s a kövek hangja elmeséli neki, hogy valamikor egy élőlény sem volt halhatatlan. Az akkori tudósok örökéletűvé tettek minden élő dolgot. Arugustal érzi, hogy ismét beléje, és minden élőlénybe visszaköltözött a repülő Féreg, a Fenség, az élet értelme: a halál.
Galaktika 42.            

59. Aldiss, Brian Wilson :A szuperjátékok kitartanak egy nyarat
A túlnépesedés miatt sorsoláson dől el kinek lehet gyermeke. A többi nőnek, hogy kiélhesse anyai ösztöneit, android gyermeket adnak. Ezek a mű-gyermekek már érzelmeket is képesek kimutatni, és a fiatalasszony zavartan fogadja a robotgyerek szeretetét.
Galaktika 60.            

73. Aldiss, Brian Wilson :A tó túlpartja
Egy tó a határ két ország között és a parton két település található. A szegény falu szegény halásza megszereti a gazdag kisváros legszebb lányát, akibe a helyi pap is szerelmes. A lány feleségül ment a halászhoz, szült neki egy fiút, majd meghalt. Közben rossz politikai idők jártak a kisvárosra, és a papot a halász fia mentette át a tavon.
Merlin            

49. Aldiss, Brian Wilson :A valószínűtlen csillag
Egy felderítő űrhajó a Rák-csillagképben elromlott motorjával kényteln landolni egy lakatlan szikladarabon, ami pörögve zuhan egy fekete csillag felé. A négy fős személyzetközül az egyik gyilkosság áldozatává válik. A többiek egymást vádolják a tett elkövetésével, mire a kapitány véletlenül megöli az egyik társát. A másikat kiteszi a kisbolygó felszínére és egyedülszáll el a megjavított űrhajóval.
Galaktika 34.            

60. Aldiss, Brian Wilson :A vér szava
A Galaxisban szétszóródott emberiség millió év múlva több különböző fajjá alakult át. Danssonra, a galaktika leggazdagabb bolygójára meghívják minden emberi faj legjobbjait hogy ott éljenek. Dansson valójában egy bolygóméretű állatkert, ahol az emberi fajok különböző példányai megtekinthető.
Galaktika 60.            

52. Aldiss, Brian Wilson :A vérkeringés.
Clement Yale megdöbbentő felfedezéssel tér haza indiai-óceáni kis szigetére. Rohamosan elszaporodtak bizonyos halfajok az óceánokban, s ennek kiváltó oka egy kis vírus, ami gyakorlatilag halhatatlanná tesz bármely élőlényt. A bolygó vérkeringése, az óceáni áramlatok terjesztik szét az egész Földön.
Galaktika 42.            

65. Aldiss, Brian Wilson :A világ minden könnye
Az emberiség kiveszőben, a termőterület minimális, az emberek apatikusak. Az indulatokat is egy erre szakosodott ember képes felgerjeszteni valakiben. A szüléstől eltiltott lány és egy "vadember" halálos szerelmi románca.
Galaktika 60.            

41. Aldiss, Brian Wilson :Ámen és kész
A gyors fejlődés reményében pár száz embert halhatatlanná tesznek, akik szüntelenül az új problémák megoldásán fáradoznak. Az egyikük kifejleszt egy komputerrendszert, amely mindenkit megfigyel és mindenkinek tanácsot ad. Az emberek a halhatatlanokat istenként tisztelik és mindennap imádkoznak hozzájuk. A feltaláló matuzsálem ennek a rendszernek köszönhetően sikerül kiszabadulnia az állandó problémamegoldás börtönéből. A matuzsálem nem fél a rendszer hatalmától, hisz az emberek mindig megcsalják isteneiket.
Galaktika 62.            

67. Aldiss, Brian Wilson :Az arénában
Bertram a prüccsök fogságába esik, és a rovarszerű idegenek arénájában kell gladiátorként küzdenie. Egy nap társat kap egy földi nő személyében. A prüccsök aznap megtanulták, hogy mire képes egy férfi és egy nő, ha összefog.
Galaktika 60.            

69. Aldiss, Brian Wilson :Az élők és haldoklók orgiája
Tancred Fraser az ENSZ tagjaként Indiában próbál segíteni az éhezőkön. Egész ottléte alatt rosszkedvű, nem érzi jól magát, pedig a legszebb indiai orvosnő lett a szeretője. Egy nap banditák támadnak a telep élelmiszerkészletére, és Tancred a hibás légkondicionáló segítségével gerjesztett infrahanggal a támadók fejére omlasztja a raktár tetejét. Ekkor döbben rá, hogy a hibás légkondi okozta a rossz hangulatát.
Galaktika 16.            

72. Aldiss, Brian Wilson :Az idő kisiklásának éjszakája
Az egész világot behálózó csővezetékben áramlik az időgáz, melyet beélegezve az ember életének korábbi eseményét élheti meg. Baleset miatt megsérült vezetékből kijutó időgáz az embereket generációk sokaságával veti vissza az időben. Nemsokára a baleset helyszíne közelében neander-völgyi ősemberek mászkálnak.
X-magaztin 97/1.            

42. Aldiss, Brian Wilson :Civiliváció
Az automatizálás miatt a fejlett országokban nagy problémát jelent a korlátlan szabadidő. Háború tör ki a fejlett és a fejletlen országok között, így gyorsítva fel a fejlődés menetét a szegény államokban. Yale egy kis indiai-óceáni szigetet kell civilizálnia, de a helybeliek nem kérnek belőle. Yale nem szereti ezt a civilizációs folyamatot, amely kipusztítja az élővilágot, de a fejlődést ő sem tudja megállítani.
Galaktika 80.            

47. Aldiss, Brian Wilson :De ki pótolhat egy embert?
Egy nap arra eszmélnek fel egy farmergazdaság gépei , hogy eltüntek az emberek. A gépek örülnek a szabadságnak. Összefognak, és elindulnak az első város felé. Útközben összecsapnak más gépekkel, de ők kerülnek ki győztesen. Egy nap egy kiéhezett emberrel találkoznak, akinek az utasítására mindannyian azonnal engedelmeskednek.
Galaktika 5.     Metagalaktika 1.        

50. Aldiss, Brian Wilson :Egy falusi szélhámos
Jane apja rosszul lett egy zsúfolt indiai vonaton. Szerencsére velük utazik egy helybéli orvos, aki elviszi őket a házába. A lány édesapjának új szívre lenne szüksége. Az egyik helyi pária felkínálja saját szívét, hogy az árából eltarthassa családját. A lány majdnem elfogadja a férfi ajánlatát, ám az orvos hallani sem akar róla.
Galaktika 42.            

44. Aldiss, Brian Wilson :Ez is művészet
Derek egy hosszú életű, de lassan kihaló galaktikus népnek a fia, akit az Egyes Csillag nevében küldetéseket teljesít. Hűvös Úrnő egy személyben a felesége és az anyja. A nő egyes fajok átalakításának lehetőségét keresi, s mikor Derek a tengerbe esik, fókává változva úszik a vízben.
Galaktika 139.            

46. Aldiss, Brian Wilson :H.A.B.
A Berlini fal leomlása után Dr. Burnell, kutató útja során, végig járja a közép-európai katedrálisokat. A budapesti Gellért-szállóban találkozik egy volt ismerősével. A férfi amnéziában szenved, és gyógyulása érdekében elhívja Burnellt a klinikára. Burnell az elaknásított Salisbury síkságon találja magát elfeledve az elmúlt tíz év eseményeit. Kinyomozza, hogy ismerőse palimadarakra vadászik, akiknek ellopja az emlékeit az új televíziós rendszer részére. Burnell visszautazik Budapestre és megszerzi ismerősétől az elvesztett emlékeit.
Analógia 2            

48. Aldiss, Brian Wilson :IV. Harad titkos könyve Óriásistenről és a róla vallott eretnek nézetekről
IV. Harad írása egy óriási, rovarszerű idegen látogatásáról, amely ittléte alatt átalakította a Föld arculatát. A sorozatos katasztrófák után, az istenként imádott idegen hitében egyesült emberek indítottak egymás ellen vallásháborúkat. Végül az idegen elhagyta a Földet, de lökése új, a Naptól távolabbi, pályára állította bolygónkat.
Galaktika 16            

57. Aldiss, Brian Wilson :Jaj a tigrisnek
Az egyre jobban militarizálódó Földre idegen, emberszabású lények érkeznek, akik növényi és állati mintákat visznek magukkal. Egy földi férfi egy idegen nő házastársaként eljut az idegenek bolygójára, ahonnan gyilkosság miatt visszaszáműzik a Földre. A totális háború kitörése előtt a férfi ráeszmél, hogy az idegenek bolygója valójában a jövőbeli Föld, s ők maguk azon keveseknek a leszármazottai, akik túlélték a Föld legpusztítóbb háborúját.
Galaktika 60.            

61. Aldiss, Brian Wilson :Kék félláb
A Földre hazatérő házaspár útközben leszáll egy idegen bolygóra, ahol a bennszülött lakosság a férjet megsebesíti. A feleség elmenekül, de a rakétát csak a férj tudja irányítani. A férfi telepatikusan felébreszti a felesége méhében fejlődő hathónapos magzat tudatát, és megtanítja arra, miként kérjen telepatikus segítséget a Földről.
Galaktika 60.            

51. Aldiss, Brian Wilson :Konfluencia
Myrin bolygón a földiek egy tízenegymillió éves kultúrát találnak, és egy hihetetlenül bonyolult és árnyalt nyelvet. A helyi beszéd: szó és póz keveréke, és a szavak jelentése gyökeresen megváltozik attól függően, hogy milyen pozitúrát vesz föl a beszélő.
Galaktika 42.            

63. Aldiss, Brian Wilson :Minden időké ő....
Rodney Furnell egy idősztázis foglyaként éli ugyanazt a napját újra és újra. Műszaki hiba folytán kiszabadul a sztázisból, és egy nagy vetítőben találja magát. A múltból kiragadott eseményekben gyönyörködhet és szórakozhat a jövőbeli ember ebben az újszerű vidámparkban.
Galaktika 60.            

58. Aldiss, Brian Wilson :Mondjátok el nekik
Az emberiség sokmillió éve él az ősöreg Galaxisban. Egy galaxison túli bolygó érkező férfi az emberiség főváros-bolygójára siet, és a gyors haladás érdekében egy rabló űrflottát vesz igénybe. Az emberek tudtára akarja hozni az elöregedett Galaxis felbomlását, és vele együtt minden ember halálát. De, a fejlődés nem áll le, mert ő az első, friss energiával töltött Galaxisnak az első polgára.
Galaktika 60.            

71. Aldiss, Brian Wilson :Odakint
A Föld háborúba keveredik egy alakváltó fajjal, amelynek ember alakú ügynökei elvegyülnek a tömegben. Létrehoznak egy kutatóintézetet, ahol az alakváltókat leplezik le. Az egyik alany kimenekül a kísérleti házból, és kint szembesül a megrázó ténnyel: ő is egy alakváltó.
Kaland a végeken            

68. Aldiss, Brian Wilson :Szegény kis harcos
Huszonkettedik századi ember visszautazik időgépén egészen a Jura-korig, és lelő egy brontoszauruszt. A halott állat testéről lemásznak annak óriási rákra hasonlító élősködői, megtámadják a meglepett férfit, és jóízűen elfogyasztják. A férfi és az őslény csontjai közös sírban porladnak a Sziklás-hegység sziklái alatt.
Metagalaktika 4.            

55. Aldiss, Brian Wilson :T
A világűrt benépesítő emberiség harcba bocsátkozik a koaxok népével, akik az időben viszszarepülő űrszondák tucatjait indítják a Föld elpusztítására, hogy az emberiség már akkor kipusztuljon, amikor még meg sem született. Támadásuk célt téveszt, hisz a beavatkozás után beállt új bolygópályák alapján határozták meg az elpusztítandó bolygót. Ám a Naprendszerben akkor még tizenegy bolygó létezett.
Galaktika 60.            

43. Aldiss, Brian Wilson :Újonnan érkezők,régi ismerősök
A csendes bolygón minden csendesen és nyugodtan zajlik, még az evolúció is. A bolygó értelmes lényei egyszerű nép volt. Kívülről unalmasnak tüntek, de belső világuk annál gazdagabb. Egy nap megérkezett egy földi űrhajó, s a járműből süvítő szél gyanánt törtek ki az idegen gondolatok és álmok. Az emberek akaratlanul is rászabadították erre a bolygóra az apokalipszis négy lovasát.
Galaktika 121.            

66. Aldiss, Brian Wilson :Urbanisztika
Alastair Molt herceget a Legfőbb Hölgy egy jelentéktelen bolygóra száműzi, de a kényelemhez szokott fiatalember kemény munkával, és a Föld megkövesedett bürokráciáját kihasználva felfejleszti az elmaradott bolygót. Az új Legfőbb Hölgy száműzi korrupt elődjét és a herceget visszahozatja a Földre.
Galaktika 60.            

56. Aldiss, Brian Wilson :Vetélkedő
A túlnépesedett emberiséget nagyképernyőjű tévés lakásokba zsúfolják be. Karácsony este a Sheridan családhoz egy magát bűnözőnek nevező férfi állít be, aki segítséget kér. Később kiderül róla, hogy egy televíziós vetélkedő egyik résztvevője. De, Sheridan felesége tudja a valódi kilétét: ő a Tévészabotőr Földalatti Mozgalom vezére.
Galaktika 60.            

74. Aldrige, Ray :A kattanás
Nacama professzor létrehoz egy mesterséges lényt, amely a tudós halála után egy múzeumba kerűl. Az android gombnyomásra ébred és válaszol a látogatók kérdéseire. Egy nagydarab nő beleszeret a gépbe, és elrabolja a múzeumból. Elvitte a Homályon túl élők vad, szabad világába. Az android leszereltette magáról az indító gombot, és megtanult álmodni.
Galaktika 98.            

75. Aldrige, Ray :Piti üzlet
Bilobi egy robot roncstelepen tengeti napjait. Egy bandatag egy illegális robot gyártására próbálja rávenni, és hogy ne akadékoskodjon, halálosan megfenyegeti. Bilobi szállására érve az őrrobotja megöli a bandatagot. A halotnál talált tudatcsippet felhasználva Bilobi épít magának egy újabb robotot.
Galaktika 134.            

76. Allen, Steve :Lángoló tekintetek
A jövőben nem hóhérokra bízzák a kivégzéseket, hanem ünnepélyes keretek között, az emberek telekinetikus erejét felhasználva, szó szoros értelemben elégetik.
Galaktika 113.            

3095. ALLORGE, Henri :A nagy kataklizma
A Föld felszíne átalakult, az európai nagyvárosoknak csak a nevei és romjai maradtak fenn. Egy baráti társaság tanulmányi kirándulást tesz léghajójával Európa felett, és az egykori földrajzi nevek, valamint a történelmi személyiségek nevének sajátságos etimológiai elemzése alapján próbálják felderíteni a rég letűnt korszakokat.
Orion II/1.            

81. Allspice, W. :A Gemini - ikrek
Vidal vándorprédikátort meghívják a Gemini bolygóra, hogy felkutassa a helybéliek titkát: vajon miért hasonlítanak egymásra a geminilakók és mi a funkciója a bolygón álló hatalmas piramisnak. Vidal behatol az épületbe, ami egy óriási számítógép. Innen irányítják a bolygó összes állampolgárát, akik androidok. A gigantikus gépezet irányításához azonban egy hús-vér lényre van szükség, amely posztot most már Vidalnak kell betöltenie.
Merlin            

78. Allspice, W. :A pech
2013. Január 1. -vel beköszöntött a Föld lakosaira a balszerencse-sorozatok végeláthatatlan tömege. Külön újság jött létre az aktuáéis balszerencsék ismertetésére. A Nap vesztett tömegéből és a Föld emiatt hosszabb pályára állt. Így meghosszabbodott a peches év is. Legvégül 2013 13. hó 13. -án pénteken 13 órakkor az egész Galaxist átfogó civilizáció szemete hullott az emberiség nyakába.
Quark 1            

77. Allspice, W. :A terápia
Joe Smith a Bahamákon élő gazdag üzletemberek nyugodt, kiegyensúlyozott életét éli, s közben milliókat nyer a kaszinóban. Valójában Joe Smith egy jelenktéktelen kis papucsférj, aki csak egy boldogság-terápián vett részt. Itt mindenki megálmodhatja magának a legelfogadottabb életet, fél óra időtartamra.
Quark 2.            

79. Allspice, W. :Az utolsó expedíció
Az emberiség szakadatlanul figyeli az égboltot, idegen civilizációk rádióadását keresve. Egy nap gigantikus információözön sugárzik a Földre, amelyet csak töredékesen tudnak megfejteni. Egyfős expedíciót küldenek a sugárforráshoz. A női űrhajós leszáll a kopár bolygóra, ahol az egész bolygót összefogó, hatalmas tudat szétbontja őt. Nem érti az idegen tudat, hogy az ember miért épít magának testet?
Birodalom 1.            

80. Allspice, W. :Hétköznapi történet
Egy papucsférj elzarándokol a hivatalba egy kis történésdózisnyi véletlenért, hogy édes kettesben lehessen szeretőjével. A hivatalnok személyesen nem tud a férfin segíteni, de beajánlja őt egy illegális forgalmazónál. A férfi nagy nehezen megszerzi a véletlent, de kíváncsi szeretője szabadon ereszti és nem a kívánt hatásfokkal aktiválódik.
Birodalom 2.            

82. Altomare, Donato :Boldog születésnapot,Joe!
A nemrég felfedezett tizedik bolygóra egy fős legénységű kutatóűrhajót küldenek. Az űrhajó utasa nagyon céltudatos ember, akinek nem okoz problémát az egy évig tartó magány. Pár nappal a bolygó elérése előtt Joe egy szkafanderes embert lát az űrhajó külső felületén. Kimegy megnézni az idegent, és megdöbbenve ismeri fel saját arcát az idegen sisakja mögött. Eszelős félelmében az űrbe lövi magát Joe. Másnap a felesége a Földről felhívja az utas nélküli űrhajót, hogy Joenak boldog születésnapot kívánjon. Kéri, ne ijedjen meg az űrhajó falára erősített szkafanderes bábútól, mert ez az ő meglepetése.
Csillagok cigánylánya            

83. Altov, Genrich :Hősi szinfónia
Egy idős férfi és egy fiatalember várja a negyven éve fellőtt csillagrakétát, amely az első ilyen tipusú űrhajó volt. A rakéta leszáll, és a robotszondát alapos vizsgálatnak veszik alá. A robot páncélzatán írásnyomokat találnak, a szallagokon beszédet hallanak, melyből kiderűl, hogy a Van-Maanen csillag bolygóján értelmes lények laknak. Magasan fejlett lények lakják azt a világot, hiszen ők antianyagból állnak, és a robotszonda mégsem semmisült meg a vizsgálódásuk alatt.
Metagalaktika 2            

85. Altov, Genrich :Ikarosz és Dedalosz
A Föld két leghíresebb és legügyesebb űrpilótája nagy tettre határozza el magát. Át akarnak repülni a Nap közepén. Külön-külön indulnak el, de a Nap belsejében összetapadnak az űrhajók, mert csak így tudnak kijutni az írgalmatlan tűzviharból.
Galaktika 13.            

84. Altov, Genrich :Kiscsacsi és axióma
Antenna becenéven ismert volt gyermekzseni feltalálta az alakját változtató gépet. Az ilyen gép sosem avul el, hisz bármikor tökéletesíthető. Ezzel a techikával épített csillagűrhajók repülésük közben bármikor átalakíthatók a Földről kapott információk által. Mint minden új dolog, ez is előszőr gyerekjátékként jelenik meg, kiscsacsi alakjában.
Metagalaktika 4.            

86. Altov, Genrich :Meteorok viharában
A legfiatalabb űrhajóst küldik egy csillag-kettős bolygójára, ahol értelmes lények nyomaira bukkan. A Földre sugárzott jeleket egy erre specializált ember elemzi, aki arra a következtetésre jut, hogy a Galaxist már évmilliók óta tudatosan alakítják hatalmas tudással rendelkező, intelligens lények. A Föld legnagyobb számítógépének teljes kapacitását felhasználva bebizonyítja elméletének igazát.
Meteorok viharában            

87. Ambrus Gábor :Az idegen
Naprendszer határán keringő bázison riadó harsan. Egy ismeretlen objektum halad a Föld felé. A két kiküldött űrhajó pilótája megdöbbenve figyeli az ágyúgolyón lovagló, háromszög kalapot viselő férfit.
Vénusz 90/3.            

88. Amis, Kingsley :Valami furcsa
Egy távoli űrállomáson két férfi és két nő teljesít szolgálatot. Minden nap történik valami furcsa velük, amit hallucinációnak tartanak. Egy nap katonák jönnek értük, és egy szer beinjekciózása után megtudják, hogy sosem voltak a világűrben. Sok száz másik emberrel együtt egy kisérlet alanyai voltak.
Galaktika 128.            

93. Anderson, Paul :A hosszú emlékezés
Mr. Armand részt vesz egy kísérletben, melynek célja, hogy az emberek ősi emlékezetét felidézzék. Armandnak sikerűl felidéznie egy húszezer évvel ezelőtt élt őse emlékeit, amelyben a régi vadász kimenekítette asszonyát a neander-völgyi törzs rabságából.
Galaktika 112.            

99. Anderson, Paul :A királyok meghalnak
A két katonai tömb a világűrbe helyezte nyílt ellenségeskedését, ahol nyugodtan lőhetik egymást az űrhajók. Űrhajója elpusztítása után Diaz hadnagyot fogjul ejtik az oroszok. Itt találkozik Rostock tábornokkal, aki ember-komputer szimbióta. Rostock nagyobb hatékonysággal képes irányítani flottáját, mint az amerikaiak. Hadműveletek irányítása közben rádöbbent, hogy miként lehetne befejezni ezt az értelmetlen űrháborút. Diaz segítségét kéri a cél eléréséhez, mikor beindul az amerikai automatikus, poszthipnotikus támadása, és megsemmisül az orosz űrhajó Rostock tábornokkal együtt. Diaz ismét a világűrben találja magát.
Ozirisz országa            

105. Anderson, Paul :A leghosszabb utazás
Egy sokezer éve szerencsétlenül járt űrhajó utasainak leszármazottjai épp kezdik benépesíteni világukat, mikor egy újabb űrhajó jár szerencsétlenül ezen a bolygón. Utasát prófétaként tisztelik a helybeliek. Sok év múltán egy távoli kontinensről emberek érkeznek hajóikon, akik hallottak az égből jött férfiról. A kapitányuk ferobbantja az űrhajót, hogy eljövendő utódai a saját erejükből emelkedjenek az égbe, ne külső segítséget használva.
X-magazin 98/2.     A pokolba tartó vonat        

108. Anderson, Paul :A levegő és sötétség királynője
Roland telepesbolygó őshonos civilizációja elrejtőzik az emberek elől, hogy kiismerhessék a földiek civilizációját. Időnként elrabolnak egy-két telepesnek a gyermekét, akit aztán beillesztettnek saját társadalmukba. Egy kutatónő felbérli a bolygó egyetlen magánnyomozóját, hogy találja meg elrabolt gyermekét. A nyomozó széleskörű kutatásba kezd, és végül sikerül lelepleznie a bennszülötteket, akik fényesen kihasználták az emberek misztikumra fogékony hajlamát.
Tűzözön            

107. Anderson, Paul :A marsi koronaékszerek
Ellopják a marsi koronaékszereket egy pilóta nélküli űrhajóról. A Phobos felügyelője segítségül hívja a Mars leghíresebb magánnyomozóját, Syalochot, aki Sherlock Holmes technikáját alkalmazva megtalálja az ékszereket és a tetteseket is.
Harcjáték            

103. Anderson, Paul :A mártír
A Földi Birodalom katonai hírszerzése foglyul ejtett pár cibarrait, hogy megtudják titkaikat. A cibarraiak telepatikusan is beszélnek, tárgyakat képesek teleportálni tudatukkal, csak ezt a képességeket nem akarják az emberekkel megosztani. Az egyik földi tudós intuitív módszerrel rájön a titok nyitjára, mire az egyik fogoly öngyílkos lett, aki így kért segítséget anyabólygójáról. A többi cibarrai felfedi az igazságot: azért titkolóztak az emberek előtt, mert az ő lelkük nem halhatatlan.
A találkotás            

89. Anderson, Paul :A szeretet formái
Az emberiség a világűrt kutatva találkozik Arvel népével. Egy párban élő arvelai nő és férfi érkezik a Földre kereskedelmi és kultúrális csere lehetőségek tárgyalására. Majdnem megölik őket egy radikális csoport tagjai, akik szeretnék, ha az emberiség elzárkózna a többi fajjal való kapcsolat elől. A két arvelai szomorúan veszi észre, hogy az emberek milyen keveset tudnak a szeretetről.
Galaktika 131.            

96. Anderson, Paul :A végzetes beteljesülés /Első sors/
Bailey elmegy az Eutanázia Központba, ahol szépen a halálba altatják. De, a halálból egy szimulátor mindig visszaküldi az élők közé, egy olyan valóságba, ahol Amerika teljes gazdaságát az elmebetegek gyógyítására szentelik, és a betegek alkotják az állampolgárok felét. Végül felébred a valódi világba, mert egy kísérlet alanyaként kerestetik vele a terjedő elmebetegség ellenszerét.
Galaktika 125.            

97. Anderson, Paul :Az előőrsök
A Galaxisban lakható bólygókat kereső űrszondában egy férfi és egy nő személyisége utazik. A felderítendő bolygókra a két ember klónozott hasonmásai mennek információ keresésre. Oly régen utaznak az űrben, hogy idegennek érzik emberi mivoltukat, és a világűrt tekintik igazi otthonuknak.
Galaktika 135.            

102. Anderson, Paul :Egy kis tudás
Nyugodt, békés lények a Trillia bolygó lakói. Három földi kalandor ellopja az egyik tril- liánoknak ajándékozott földi űrhajót pilótájával együtt, hogy egy másik bolygó harcias hadvezérének el- adják. Még több technikai eszköz megszerzésének reményében laszállnak a Paradoxon nevű bolygóra, ahol a helyi adottságokat kihasználó trilliai pilóta foglyul ejti a földi embereket.
A találkozás            

111. Anderson, Paul :Engedély
A túlnépesedett Földön a bűnözést törvényes keretek között művelik. Egy üzletember törvényes gengsztereket bérel ki konkurense lányának elrablására. Az akció közben nem várt nehézségek adódnak. a lány, felismerve a rendszer lehetőségeit, ő is felbérli a gengsztereket a felbujtó üzletember elrablására. A felbujtó visszalép és a gazdag lányt elrabló gengszter hivatást választ.
Feketecsuklyások            

100. Anderson, Paul :Kellemetlen alakok
A földi túlnépesedés miatt terraformálják a Vénuszt, ahol kemény munkával és állandó harccal tartják fenn magukat a Klánok. A fejlettebb marsi civilizáció segítségével most a Holdat is lakhatóvá teszik. Ám ez sok gazdasági hatalmasságnak nem tetszik. Külömböző szabotázsakcióval próbálják leállítani a munkálatokat. A terv kivitelezője leküldi a Földre a vénuszi Sevigny-t, hogy találja meg az összeesküvés vezetőit. Sevigny szerteágazó, nagyhatalmú szervezetet leplez le, elég vad hajsza során.
Az Univerzum örökösei            

98. Anderson, Paul :Kert az űrben
Egy házaspár a Naprendszert járja űrhajóján, mikor találnak egy zöld aszteroidát. A kősziklát egy különleges növény fedi, mely szimbiózisban él egy emberrel. A növény a férfi vérével táplálkozik, a férfi meg a növénytől kap mindent, ami a létezéséhez szükséges. A kert őre mindent elkövet, hogy a házaspár vegye át a helyét, mert ő nemsokára meghal.
Galaktika 118.            

91. Anderson, Paul :Megölni a Mars-lakót!
Ryorden a Naprendszer legnagyobb pénzembere és egyben szenvedélyes vadász. Gyűjteményéből egyedűl egy marsi "uhu" hiányzik. A földi emberek csak tíz éve ismerték el értelmes lénynek az uhu fajt és törölték el rabszolgaságukat. Ryordent ez nem érdekli, és egyből a legveszélyesebb uhut, Krigát akarja puskavégre kapni. Több napi hajsza után a kis mars-lakó leleményesen rákényszeríti az embert, hogy lelassítsa az életfolyamatait. Kriga a férfi technikáját felhasználva akarja népét felszabadítani az emberiség uralma alól.
Vénusz 90/2. -3.            

109. Anderson, Paul :Nevezz Joe-nak
Hogy az emberek minél többet megtudjanak a Jupiterről, egy mesterséges élőlényt küldenek a gázbolygó felszínére, akit egy nyomorék férfi irányít egy telpaprojektor nevű készülék segítségével a bolygó körül keringő űrállomásról. A férfi mindinkább megszereti a mesterséges élőlény testében való életet, minthogy saját nyomorék testében kelljen tovább tengődnie. Mikor a bolygóra kerülnek mesterséges fajtársai is, tudata egyből elhagyja gyönge emberi testét és teljesen azonosul a hatalmas és erő teremtménnyel.
A nyikorgó idegen            

101. Anderson, Paul :Olajfúrók
A távoli Kréta-korban olajfúró telepet hoznak létre az amerikaiak, mert kell az energia a hideg-háborús patthelyzet fenntartásához. A telep főnöke ideges, mert az emberei védelmére kért nehézfegyverek helyett mezőgazdasági gépeket kap. Megtudja, hogy a jövőben kirobbanó atomháborúban kipusztúl az emberiség. A krétakori telepen lesz letéve az új emberiség alapköve, melynek feladata egy másik lakható bolygóra való átköltözés.
Csillaghajók            

110. Anderson, Paul :Részletek
Harban Randos, a Szövetség ügynöke, megbízatást kap a Föld nevű bolygóra, hogy a Szövetség teljes jogú tagjává tegye az ott élő primitív fajt. Randos kitűnő elméleti szakember, de az ötletei a gyakorlatban nem válnak be és két világháború is kitör a hibái miatt.
Csillagrobbanás            

106. Anderson, Paul :Sima győzelem
Két ember vitázik arról, hogy a véletlen vagy a törvényszerűség irányítja a történelmet. Az arra tévedő űrhajóskapitány elmesél egy történetet a legutóbbi földi űrháború kimenetelét nagyban meg-határozó véletlenekről, amelyek miatt a testvére meghalt.
Ópiumkeringő            

104. Anderson, Paul :Tegyék meg tétjeiket!
New Hermes bolygón élő emberek tökélyre fejlesztették a játékelméletet. Egy agresszívan terjeszkedő katonabolygóról érkező vendég megpróbálja megszerezni a vedéglátók katonai programjait. Rajtakapják, de fogadást köt a helybéli rendfenntartókkal, és nyer. Kitőr a háború, amit az ellenfél legnagyobb meglepetésére, New Hermes nyer meg. Az űrflották irányításához a legjobban kifejlesztett játékelmélet szükségeltetik.
A Galaxis Császára            

95. Anderson, Paul :Tiszteletreméltó ellenség
Az Alfzar bolygó királyának udvarában egy földi és egy merseia kém azon mesterkedik, hogy a bolygó urát az ő népének az oldalára állítsa. Flandry századosnak, a földi kémnek, nehéz dolga akadt, hisz ellenfele gondolatolvasó. Ám a százados feleségének ötletével átejtik a gondolatolvasó merseiai kémet, és Alfzar ura a Földet támogatja katonai erejével.
Galaktika 140.            

94. Anderson, Paul :Uram irgalmazz!
Földi űrhajó indul egy leendő szupernova csillaghoz. Velük tart egy tűzlény, akivel egy csúnyácska lány telepatikusan tart fenn kapcsolatot. Megérkezésükkor veszélybe kerül az űrhajó, de a tűzlény élete árán megmenti az embereket. A lény a szupernovába zuhant és az időtágilás miatt a lány egész életében hallani fogja a segélykiálltását.
Analógia 1.     X-magazin 97/3.        

92. Anderson, Paul :Vulkánusz kovácsműhelye
A merkúri Caloris állomásra érkezik Ashe kapitány, hogy felderítő műholdját egy napközelben keringő aszteroida megfigyelésére felhasználja. Müvelet közben a szonda megsérűl, és a kapitány visszairányítja az állomásra. Lyndale technológusnő most jön rá, hogy a szonda adatbankjában Ashe meghalt feleségének a tudata van beprogramozva.
Galaktika 107.            

90. Anderson, Paul /Társszerző: R. Dickson / :A befurakodott véreb
A Csillagközi Nyomozó Iroda ügynöke érkezik a Toka-bolygóra, ahol egy különleges Teddi-mackóra hasonlító lények élnek, a hokák. A hokáknak megtetszettek Sherlock Holmes történetei, ezért egy az egyben leutánozták a viktória-kori Angliát. Egy veszélyes kábítószert termesztő, kutya alakú ppussjan rejtőzött el a bolygón. A bűnöző kézrekerítésében segít Holmest megszemélyesítő hoka is, a Sátán kutyája című könyvben leírtak alapján.
Galaktika 133.            

112. Andersson, Sten :A lány és a tenger
Egy házaspár tizennégy évig nevelt egy sellőt tolószékben otthonában. De nem tudták visszatartani, és ő elúszott a nyílt tengerre.
Galaktika 28.            

118. Andor György :A macska
A férfi gepárd nagyságú macskát talál barátnője lakásán. A macska megöli a nőt, majd a férfit is. A két ember lelke ezután macska testbe költözik.
Galaktika 86.            

116. Andor György :Csak egy gép
Edit fiatal és feltünően csinos programozólány, aki megismerkedik a legkorszerűbb számí- tógéppel. A lány és a gép között bennsőséges kontaktus alakul ki, s végűl a kompúter megkéri a lány kezét.
Menekülés a Naprendszerből            

113. Andor György :Háború után
Férj hazatér a háborúból feleségéhez a lerombolt otthonukba. A meggyötőrt férj álmában ismét felelevenedik a háború borzalma, és a felesége vigaszul megcsókolja mind a hat szemét, megsimogatja sebesült csápjait.
Metamorf 3.            

117. Andor György :Helyére az alkatrészt
Egy tudós a múlt egyes idődarabjait a jelenbe hozza tanulmányozás céljából. Hibás alkatrész miatt dinoszauruszok, tatárok randalíroznak a városban. A gép javítása közben lelövik a tudóst a Második Ukrán Front támadó csapatai.
Galaktika 76.            

114. Andor György :Meghalt a halál
Egy robot magnóra vette a házaspár minden beszélgetését. Haláluk után visszahallgatta azokat, s biztosra vette a gép, hogy legyőzte a halált.
Metamorf 3.            

115. Andor György :Út a jövőbe
Hibás időgép utasát a távoli jövőbe küldi, ahol minden ember kapszulák segítségével, hosz- szantartó álomba merült. Így várják ki azt az időt, amikorra feltalálják a halhatatlanságot. Viszont alszanak a tudósok is.
Gemma            

119. Andrau, Marianne :A nemlét planéta
Sok évszázad múlva az emberek halhatatlanok és állandó túlnépesedéssel bajlódnak. A világűrt átkutatják lakható bolygókért. Helf Transnak sikerűl találnia egy bolygót, csak az a baj, hogy egyedűl ő képes érzékelni. Mindenki másnak láthatatlan és megfoghatatlan. Trans találkozik a bolygó egy lakójával, ki egy talizmánt ajándékoz neki, minek segítségével letelepedhet a Nemlét-planétán. A talizmánból egy láthatatlan fa nő, melyre Trans, az idegen utasítására, felakasztja magát. Az emberek csak haláluk után kerűlhetnek a Nemlét-planétára.
Riadó a Naprendszerben            

120. Andrevon, Jean-Pierre :...mégis belopódzik
A természet bosszút esküdött az emberiség ellen. Hónapokon keresztűl esett az eső, gátak omlottak le, városokat sodort el az áradat. Egy zöld kis mohaféleség behatol mindenhová, lehetetlenné téve a közlekedést, az ipart, a termelést. A növényzet gyor ütemben növekedett. Végül a mocsár mélyéről még a tyrannosaurus rex is kikászálódott.
Galaktika 175     Az őrület hegyei        

122. Andrevon, Jean-Pierre :A gyerekeknek mindig igazuk van
Cédric nem szerette az apját, mert soha nem figyelt rá. Nem szerette az anyját sem, mert nem törődött vele, s nem szerette bátyját és hugát sem. Egy nap felismerte különleges ké-pességét: bárkit eltünthetett, akit nem szeretett. Nemsokára egyedül maradt az egész világon és magányosnak érezte magát. De, senkit sem tudott visszavarázsolni.
Galaktika 101.            

121. Andrevon, Jean-Pierre :A hideg-óriás
Dánia partjainál esett hanyatt egy hideg-óriás. Fektében 24 km hosszú és halott. A főhős a múzeumban nézi a kicsinyített mását egy terpasztalon, mikor megérezte a többi óriás 15 km-es lépteinek dübörgését.
Galaktika 98.            

126. Andrevon, Jean-Pierre :A rezervátum
Kitti Pritti egyedül neveli csecsemőjét barlangjában, amikor vadászat közben elfogják a Hasonlíthatatlan-lények, és egy üvegketrecbe zárják. Ez a Kiveszőben Lévő Emberfajták Rezerváruma, ahol a még nem mutálódott, elvadult emberek élnek. Az emberiség többi része a Nagy Atomháború miatt mutáns- ként él, magát tartva az Embernek.
Galaktika 44.            

127. Andrevon, Jean-Pierre :A világűr meghódításának rövid történeti kronológiája
2081. -ben, harmadik Andrevon rövid esszében leírja a régi korok űrbéli vállalkozásait. Az egyiptomiak és a héberek világűrből jött segítségéről, az inkák és rómaiak vénuszbeli fosztogatásaikról, a muzulmánok űrhajós hittérítéséről szól a történet.
Galaktika 103.            

125. Andrevon, Jean-Pierre :Ajándékok
Férfi épp az édesanyja társadalombiztosítási papírjait tölti, mikor a környékbeliek sorra meglá- togatják családját, és mindenki hoz valami ajándékot. A férfi nem tudja mire vélni ezt a kedvességet, de le- foglalaja beteg édesanyja ápolása és feleségének aggasztó távolléte. Éjfék körül az összes vendég és a család tagjai kimennek a ház elé. A férfi csak most érti meg, hogy amolyan modern Noénak tekinti minden vendége. A dombon épült ház az egyetlen hely, amely kiáll az egész világot beterítő vízből.
Galaktika 96            

123. Andrevon, Jean-Pierre :Az utolsó film
A sikerprodukcióhoz statisztákat keresnek. Az állástalan családapa jelentkezik a hírdetésre. Mindenkit uniformisba öltöztetnek és nekilátnak egy grandiózus háborús jelenet eljátszásának. Egész hajnalig tart a lövöldözés, mikor a jelent csúcspontján atombomba robban a város felett. A családapa szerint már túlságosan valósághű a film.
Galaktika 94.            

124. Andrevon, Jean-Pierre :Ide nekem a csillagokat!
A Csillagközi Szövetség földi támaszpontján Joseph Kapekot, az egyszerű műszaki rajzolót, választják ki űrpilótának. A férfi nagyon boldog, végre elfelejtheti eddigi unalmas életét. Nagy lelkesedésében figyelmetlenül olvassa el a szerződést, és így csak a műtét után döbben rá az igazságra. Csak az agyát használják fel az űrhajó irányításához, a teste csak akadályozná.
Ötvenedik            

128. Annunzio, Gabriele D' :A szegények kincse
Volt egyszer két szegény ember. Karácsony előestéjén találnak egy lesoványodott macskát, amit magukhoz vesznek. A macska egy kunyhóhoz vezeti az öregeket, s befekszik a tűzhelybe. A két öreg a macska szeméről azt hiszi, hogy parázs. Szegények kincse az illúzió.
Galaktika 107.            

129. Antieau, Kim :Egy másik világ
Egy asszonynak a gyermekét szeme láttára ölik meg a katonák, a férje terroristának áll. Az ellenállók elhitetik a rendőrséggel és a nővel is, hogy a férfi halott. Az asszony szeretne mindent elfelejteni, ezért beveszi az összes altatót. Egy másik világban ébred, ahol él a kislánya és a férje, s mindannyian nagyon boldogok.
Galaktika 164.            

130. Anvil, Christopher :A lelkitárs
Jim Caldert felkéri a rendőrség, segítsen egy nyomozásban, melyben egy kastélyban lakó banda újfajta kábítószeréről kellene információkat szereznie. Jim átesik a kezelésen és ijedten veszi észre magán, hogy pár óra alatt több életet is leélt gondolatban. Az emberek nem újabb adagokért járnak a kastélyba, hanem hogy elfelejtessék velük álmodott életeiket. Jimnek sikerűl megtalálnia azt az idegen lényt, aki az élet-álmokat az emberekbe beülteti. Felszámolják a bandát és segítenek a lénynek. Ám, lehet hogy ez is csak egy álom-élet.
Galaktika 141            

131. Apáti Miklós :A nő halványkék illata
2311. Az első ember vezette űrhajó elérte a fénysebességet. Az öttagú legénységre mámorítóan hat a nagy sebesség. Egyikük hallucinogén anyaggal töltött szőke tubust csempészett a hajó fedélzetére. A tubusból egy halványkék színű, gyönyörű nő kerül élő, aki a legénységet próbálja az űrhajó gyórsítására rábeszélni. Szeretne visszatérni a huszadik század végére, ahol még ember volt az ember.
Galaktika 82.            

132. Arama, Horica :A zsirardi-kalap
Az elbeszélő elcseréli zsirardi-kalapját egy kávézóban és érthetetlen módon egy ismeretlen város, ismeretlen házához hajtja kocsiját. Tudja, hogy itt lakik egy szép hölgy és ő nagyon szereti, de vajon honnan ez az ismeret? Az elcserélt kalap a hölgy testvérének a tulajdona, aki eme különlegesen megkonstruált kalap nélkül soha nem találna haza.
A kozmosz hullámhosszán            

133. Arcadius :Ragadozókrónika
Zigur egy városnak a mindenható ura a XXI. században. Félig ember, félig gép alkotta repülőgépek védik a várost a betolakodóktól, és a sugárfertőzöttektől. Egy nap aztán a gépemberek őrjöngve gyílkolni kezdtek mindenkit a városban, magát Zigurt is megölték. A város lángokban áll, az utolsó menekülőnek sikerül elpusztítania a gép-embermadarakat, de ő is meghal.
Galaktika 44.            

134. Armer, Karl Michael :Immár vége mindennek,Baby Blue
A totális környezetszennyezés, a háborúk, a közöny romba dönti a világot. Baby Blue éhezve keresgél a romok között, még régi tanárának ételét is ellopja. Néha összegyűlnek a még életben maradt barátok, s együtt keseregnek szüleik ostobaságán és nemtörődömségén, kiknek köszönhetően ilyen lett a világ. Baby Blue kedvese haldoklik és a fiú reményvesztetten elindul délnek.
Galaktika 124.            

135. Arnason, Eleanor :A Szaturnusz holdjainak hadura
Egy harmincöt éves egyedülálló nő, a nagyarányú környezetszeny-nyezéstől jól védett kis lakásában, jövőbeli kalandregényeket ír, hogy elviselhetőbbé tegye saját és mások életét.
Galaktika 174.            

136. Aronson, Mark :Ökör és szamár bókol előtte
Az ókori Judeában, egy kocsmában egy gazdag kereskedő elmeséli élete viszontagságait. A rómaiak népszámlálása miatt napok alatt tönkrement. Betlehemben egy rúd tömjént - az utólsót - odaajándékozott három öreg bölcsnek, kiket később egy jászól mellett talált térdepelve. Az esemény után pár nappal hatalmas vagyonra tett szert. A kereskedő azóta áldja az Urat.
Galaktika 159.            

138. Artner István :A labirintus
Peer és Moor űrhajósokat egy unatkozó számítógép saját építésű labirintusába csalja, hogy vajon kitalálnak-e innen, ami még senkinek sem sikerült. Szerencséjükre a mesékért rajongó kis robotjuk út-közben kölest szór a földre, s így könnyen kiszabadulnak.
Vega 6.            

139. Artner István :Időgép
Egy tudós a feltalált időgépével elutazik a múltba és sok tanulmányt ír a rég történtekről. Ezután a jövőbe látogat, de visszatérve komoran hallgat, majd nekilát egy időmegállító gép elkészítésének.
Menekülés a Naprendszerből            

137. Artner István :Újra felcsendül a madárdal
Egy android eltemette halott parancsnokát. Mivel a madarak várták az etetést, a gép felvette néhai gazdája ruháit, és ő végezte el helyette a tennivalót.
Metamorf 3.            

140. Artner, Robert /Társszerző: Clark Darlton/ :A napbomba
Az emberek sok bolygót gyarmatosítottak, míg végűl egy idegen faj visszakergette őket a Naprendszerbe. Ekkor a földi hadvezetés bevetette a napbombát. A bombát egy kalandor, Adam Helling hasába rejtették. Adam viszont az ellenséggel kivetette a pusztító fegyvert a testéből, amit saját kezűleg akar a Földre dobni. Annyira elvakította a bosszúvágy, hogy egy másik naprendszert semmisített meg.
Galaktika 50.            

141. Ascioti, Claudio :Kelet-Bejrút -- Nyugat-Milánó
A főhősnek Bejrút utcáit járva eszébe jut a "Kelet-Bejrút" nevű kom- puterprogramm, ahol az ember eljátszhatja a saját kis háborúját. A lehetőségekkel játszadozva kitalálja, hogy Nyugat-Milánóban is háborús gócok keletkeznének, és arról is lehetne játékprogramot szerkeszteni.
Csillagok cigánylánya            

142. Ash, Paul :Nagykard
A frissen felfedezett bolygót tanulmányozó csoport főnökének titkolt telepatikus képességű kisfia kapcsolatot létesít a helybéli értelmes lényekkel. A kis lények egy fa gyümölcséből születnek és tele- patikusan kommunikálnak. A fa ivartalan szaporodással hozza létre hím ivarú lényeit, akik ha találkoznak egy nősténnyel, új fa életadói lesznek. Nagykardot és népét egy sokezer éves földmozgás elszakította a nős- tényektől. Ezen a helyzeten segítenek a földi emberek.
Csillagűzött szerető            

3096. ASIMOV, Isaac :A rögeszme
Két űrhajós repül elsőként a Holdba. Nagy a feszültség, mert előttük elindított három űrszonda sorra meghibásodott. Mielőtt ők is elérnék a Holdat, a kamerákon kívül minden más meghibásodik az űrhajóban. Így látják meg, hogy a Hold egy hatalmas díszlet. Mindkét űrhajós beleőrül a látványba. Visszatérésük után hiába bizonygatja nekik mindenki, hogy az egész csak egy pszichológiai kísérlet része volt, és csak szimulált repülésen vettek részt, a két űrhajós kitart azon rögeszméje mellett, hogy a Világegyetem csak egy díszlet. A kísérlet végeredményén tanakodó két kutató is kételkedni kezd a Világegyetem méretéről alkotott nézetek igazáról.
I. P. M. 1988/12.            

183. Asimov,Isaac : ...hogy engedelmességgel tartozol Neki
Kétszáz év telt el az első robot gyártása óta, és a Világkormány be akarja záratni az Amerikai Robot RT. -t. Az akkori robotpszichológus egy robotot bíz meg a probléma meg- oldásával. A robot olyan kis pozitronaggyal ellátott apró robotokat fejleszt ki, amelynek nincs szüksége a Há-rom törvényre. Teljesen leállnak az ember alakú robotok gyártásával. Egy lezárt szobában várakozik a két leg- okosabb robot arra az alkalomra, mikor az embereknek ismét szükségük lesz a robotok segítségére.
Robottörténetek 2            

216. Asimov,Isaac : Hajótörés a Vesta térségben
Csak hárman élik túl az Ezüst Királynő nevű űrhajó katasztrófáját. Leve- gőjük és élelmük pár napra elegendő és körpályára álltak a Vesta aszteroida körül. Egyedűl vízben bővel-kednek. Moore ötlete nyomán a vízet kiengedik a világűrbe, ahol azonnal felforr, és megtolja a roncsdarabot a Vesta felé. Megmenekültek.
Galaktika 1.            

153. Asimov,Isaac :A Callisto réme
Callistón huszonöt év alatt hét expedíció tünt el nyomtalanul. A nyolcadik expedíció tagjai potyautast találtak az űrhajón, egy kisfiú személyében. Callisto felszínén óriási férgek támadják meg őket, melyek hatalmas elektromos teret gerjesztenek. Két űrhajós életveszélybe kerül, mert az űrruhájuk anyaga fémből áll. Csak a gyerek tud rajtuk segíteni, mert a régi űrruhák műanyagból készültek és csak a gyerek méretére van belőle.
A félvér            

179. Asimov,Isaac :A csillagokba!
Felfedezik a hiperugrás emberre veszélytelen változatát, de az Egyesült Robot gondolkodó gépe lefagyott a művelet végzése közben. Az Amerikai Robothoz vitték a dokumentációt, és a Calvin doktornő álltal létrehozott Agy károsodás nélkül felépítette a hiperhajót. Az első próbaútra Powell és Donovan ment.
Robottörténetek 2.     Robur 11.     Én, a robot    

194. Asimov,Isaac :A csipes mosolya
Johnson története arról, miként szerezte meg a legjobb csipest vállalatának. A csipesek az agyukba ültetett mikrocsipek segítségével befolyásolni tudják mások érzelmeit. Johnson szemtanuja volt két csipes küzdelmének, ahol az egyikük barátnőjének szerelme volt a tét. A vesztes csipes kapta meg az állást, mert ő akarta elveszíteni barátnőjét.
Galaktika 144.            

212. Asimov,Isaac :A daloló harang
Peyton daloló harang-köveket hoz illegálisan a Holdról a Földre. A tettestársát még a Holdon agyonlőtte. A rendőrség Wendwll Urth segítségét kérik, aki hamar bebizonyítja, hogy Peyton a Hold-on járt.
Galaktika 64.     Harcjáték        

164. Asimov,Isaac :A fajvédő
A világon egyre több ember ültet testébe fémből készült belső szerveket. Ezek az emberek me- tallóknak nevezik magukat. Az egyik sebésznek nem tetszik ez az új hóbort, szerinte az emberek ne akarjanak robotok lenni. Ő, személy szerint egy robot.
Robottörténetek 1.            

250. Asimov,Isaac :A Fekete Királynő versenye
Egy fizikus felfedezi azt a módszert, melynek segítségével tárgyakat lehet viszszaküldeni a múltba. A fizikus egy professzor segítségével ógörög nyelven írott pergamen tekercsen tudományos felfdezéseket küldene az ókorba. Ezzel szeretné megváltoztatni a múltat. Bár a kísérlet sikerül, a fizikus meghal a fölrobbant erőműben. A nyomozóknak elmeséli a professzor, hogy csupa olyan felfedezést írt a levélbe, amit már akkoriban is ismertek.
Halálos ítélet            

150. Asimov,Isaac :A félvér
A marslakók és a földlakók nászából született gyerekeket vakarcsoknak csúfolja a közvélemény, és alsóbbrendű lényként bánnak velük. Scanlon, a híres atomtudós, befogad egy "vakarcsot", aki később segít neki sok tudományos vívmány kifejlesztésében. A tudós később egy egész várost épített a félvérek számára. Mikor kiderűl a félvérek felsőbbrendűsége, félve az emberek gyűlöletétől, elhagyják a Földet.
A félvér            

186. Asimov,Isaac :A gép,amely megnyerte a háborút
A Föld vezetői összegyülnek a világ leghatalmasabb komputerében, Multivacban. Arra próbálnak rájönni, vajon miképpen volt képes a gép megnyerni a legutóbbi háborút az ellenséges bolygóval szemben. Az egyik kezelő a betáplálandó adatok mellett a legősibb, az emberi dönté-sekben segédkező, robotot alkalmazta: feldobott egy pénzérmét.
Galaktika 61.            

187. Asimov,Isaac :A gyílkos por
Llewes professzor a szerves kémia legnagyobb tudora a Naprendszerben, de rossz szokása közé tartozik mások munkáinak eltulajdonítása. Farley, ki nem rég érkezett a Titánról, egyik munkájának eltulajdonítása miatt megöli a professzort. De hibázott, és Davenport nyomozó meg Gorham asszisztens ez alapján kiderítették a tettes kilétét.
Galaktika 9.            

205. Asimov,Isaac :A halott múlt
Potterly professzor szenvedélye az ókori Karthágo, és az állami Kronoszkópon szeretne visszatekinteni a múltba, de kérését megtagadják. Felkeresi fiatal és ambíciózus Fostert, aki megépít számára házilag a kronoszkópot. Potterly felesége is használni akarja a gépet, hogy rég halott kislányukat újból láthassa. A hatóságok meg akarják semmisíteni a gyártási technológiát, de Foresternek sikerűl túljárni az eszükön. Ezentúl bárki bárkinek visszanézheti a múltját, ami pokollá teheti az emberek életét.
Galaktika 132            

247. Asimov,Isaac :A hivatás
A távoli jövőben a tudást mágnesszalagról ültetik közvetlenül az agyba. Az úgynevezett Mű- veltségi Napon meghatározzák minden ember foglalkozását agybéli képességei szerint. Platen megrendülten értesül arról, hogy az ő agya képtelen bármely szalag tudásanyagát elfogadni. Hasonló emberek között kell ez-után élnie. Fellázad helyzete ellen, és felfedezi a könyvekből való tanulás lehetőségét is. Önerőből kifejleszt egy új oktatási rendszert. Ekkor tudatják vele, hogy egy bonyolult és hosszadalmas válogatómunka eredményeként az emberiséget vezető tudósok csoportjába léphet.
Halálos ítélet            

227. Asimov,Isaac :A képzeletbeli
Porus, a legnagyobb pszichológus képzeletbeli mennyiséget helyez egyenleteibe, amivel megoldja izgató matematikai problémáját. Tudományos körökben óriási felfordulást kelt felfedezése. Két gya-kornok pszichológus átülteti gyakorlatba Porus számításait, mire egy növekvő, halálos energiagömböt hoztak létre. Porus az egyetlen, aki megfékezheti és elpusztíthatja az energiagömbötA sikeres akció után megtudja felesége fura viselkedésének okát is.
Szuperneutron            

246. Asimov,Isaac :A két centiméteres démon
Az író ebben a történetben találkozik elöszőr George-dzsal, akinek van egy saját kis démona. A démon teljesíti a férfi külömböző kívánságait. Elöszőr egy közepes kosárlabdázó teljesítményén javít. Minden mozdulatával a kosárba dobja a labdát. Csak az a baj, hogy nem tesz külömbséget a két kosár kö-zött. A befuccsolt kosárlabdázó inkább elment fizikusnak.
ÚjVénusz 91/1.            

143. Asimov,Isaac :A két évszázados ember
Martin család vesz egy emberalakú háztartási robotot. Ez a robot valamilyen gyártási hiba folytán viszont több volt robottársainál. Felismerte a szabadság fontosságát, és legföbb vágya volt, hogy ember lehessen. Nagy harcot kellett vívnia az emberi értetlenséggel, de apránkánt emberi szervekkel cserélte le a mechanikus szerveit. Végűl mint ember halt meg kétszáz éves korában.
Robottörténetek 2.     Metagalaktika 4.        

178. Asimov,Isaac :A kockázat
A Hiper Bázis körúl keringő aszteroidán próbálják ki az új hipertérűrhajót. Az utazás emberre veszélyes, ezért egy különleges robot ül a vezérlőpultnál. A megsdott jelre a robot megrántott egy kart, de nem történt semmi. A legjobb mérnököt küldik fel a hiba keresésére, és hogy ne a félelmével legyen elfoglalva, Calvin doktornő még jól fel is dühíti. A fiatalember megtalálja a hibát: a robot túl erősen húzta meg a kart, ami inkább meghajlott, mintsem hogy kapcsolt volna.
Robottörténetek 2     Galaktika 132        

149. Asimov,Isaac :A láng szerzetese
Az Első Galaktikus Háborúban az emberiséget legyőzik, a Földet elfoglalják, a maradék pedik szétszóródik a Galaxisban. Pár ezer évvel később a hódítók újabb háborút akarnak indítani a szabadon élő emberek ellen. Az emberek megneszelik a dolgot és a Föld fellázad. Egy szerzetes ravaszkodással összefo-gásra bírja a külömböző emberlakta bolygókat és az egyesített hadiflottájuk fényes győzelmet arat a hódítókon.
A févér            

191. Asimov,Isaac :A lélek alkata
George története egy fiatal rendőrnyomozóról, aki nagyon naív és hiszékeny volt. Azazel segítségével olyan képességre tett szert, mely alkalmazásával bárkiről meg tudta állapítani, hogy hazudik vagy sem. Emiatt majdnem felbomlott az eljegyzése.
Galaktika 144.            

254. Asimov,Isaac :A marsbeliek útja
A Hold, a Vénusz és a Mars gyarmatosítása után politikai csoport az űrbéli tevékenységek leállítását szorgalmazza. Erősen korlátozzák az űrhajók meghajtására használatos víz mennyiségét, pedig a Föld vízkészlete ezen a téren kimeríthetetlen. Néhány marsi telepes elrepül a Szaturnuszhoz, hogy a gyűrűben megfagyott vízből hozzon egy keveset, ami száz évre ellátja üzemanyaggal az űrhajókat.
Marslakók második inváziója            

218. Asimov,Isaac :A pokol tüze
Az egybegyült tudósok izgatottan várják a legutóbbi atomrobbantásról készített film szu-perlassított változatának megtekintését. A félelemtől megkövülten nézik a robbanás fényéből kiemelkedő Sátán kacagó arcát.
Galaktika 154.            

188. Asimov,Isaac :A szemtanú szeme
George története egy fiatal párról, kik elég csúnyák voltak ahhoz, hogy más szóba álljon velük. Ők viszont nagyon szerették egymást. A lány szeretett volna szebb lenni a fiú kedvéért. George rávette másik dimenzióból érkezett barátját, hogy szépítse meg a lányt. A kísérlet fényesen sikerűlt, ám a lány jelleme is megváltozott, és elhagyta csúnyácska kedvesét.
Galaktika 144     Galaktika 110.        

219. Asimov,Isaac :A sztrájktörő
A Földről szociológus érkezik az Elsevere kisbolygóra, ahol a felszín alatti társadalmat sze-retné tanulmányozni. Ottléte alatt sztrájka lép az emberi salakanyagokat újrahasznosító-szerkezet kezelője, tiltakozásul az őt sulytó társadalmi kirekesztés ellen. A földi vállalja a sztrájktörő munkáját, és a kezelő lelkére beszél. De, az elseveri emberek őt is kirekesztik maguk közül, és így kénytelen hazautazni a Földre.
Galaktika 15.            

151. Asimov,Isaac :A titokzatos érzék
Egy földlakó és egy marslakó beszélget az érzékelésről. A földlakó sajnáűlja társát, amiért az nem hall minden hangot, ami a zongorán lejátszható. A marslakó beinjekciózik egy érzékszerv kitágító oldatot a földlakó karjába, és meghallgattat vele egy marsi dalt. Öt elragadtatott perc múlva véget ér a szer hatása, és a földlakó egész életében kesereghet szegényes érzékszervein.
A félvér            

252. Asimov,Isaac :A tréfamester
Mayerhof anekdótákat olvas Multivac-nak, mert választ keres a humor keletkezésére. A számítógép szerint a vicc földönkívüli találmány, amelynek célja, hogy lemérje az emberek intellektuális fejlettségét. Ha az emberek rájönnek a humor eredeti céljára, elveszítik humorérzéküket. Mayerhofnak azóta egy vicc sem jut eszébe.
A pokolba tartó vonat     Piknik a senkiföldjén        

200. Asimov,Isaac :A vállán hordja a világ minden baját...
Megépítették Multivac-ot, a legnagyobb komputert. Ötven év alatt a világ minden problémáját neki kellett megoldania, s lassan olyan bonyolult gépezetté fejlesztették, hogy ön-tudatra ébredt. Egy kisfiút próbált arra felhasználni, hogy elpusztítsa önmagát. Multivac egyetlen vágya a ha-lál.
Galaktika 131.            

245. Asimov,Isaac :A varázsige
Egy nap Multivac semmilyen parancsot nem hajlandó teljesíteni. szétszedik a gépet, de semmi- lyen meghibásodást nem találnak. Szöget üt az egyik technikus fejébe, hogy a gép egyre több emberi érzelmet vitt programozásába. A következő programozásnál megkéri a gépet a válaszadásra, mire Multivac örömmel te-jesíti azt.
X-magazin 97/9.            

207. Asimov,Isaac :A végső válasz
Murray Templeton negyvenötödik életévében, hírtelen elhalálozik, s érdeklődve veszi tudomásul, hogy egy nagyhatalmú lény tartja fogságában a lelkét. A lény örökké való és ő hozta létre ezt a világegyetemet, mert keresi a végső választ: miként halhatna meg. Murray feladata megtalálni ennek a kérdésnek a válaszát.
Galaktika 132.            

161. Asimov,Isaac :Akaratlan diadal
Három ZZZ tipusú robotot küldenek a Jupiterre, hogy felmérjék a jupiter-lakók erejét és technikai színvonalát. A jupiter-lakók döbbenetére a robotokat semmilyen támadási móddal nem sikerül megsemmisíteni, nem alszanak, nem esznek, sértetlenül belenyúlnak a folyékony vasba, és nem használnak erőteret. A jupiter-lakók békét kötnek a három robottal, akik hazafelé repülve jönnek rá, hogy embereknek hitték őket.
Robottörténetek 1            

199. Asimov,Isaac :Aki a leggyorsabban utazik
George szinésznő ismerőse panaszkodik férjére, mert hiába veti fel a pénz, soha sehová nem hajlandó utazni. George és Azazel ismét túllőnek a célon segítségükkel. A férjből szenvedélyes utazó lett, aki nem áll meg sehol utazás közben, és még a Holdra is eljutott.
Galaktika 144.            

253. Asimov,Isaac :Alkony
Lagosh egér hat nap ragyogja be, ezért soha nincs éjszaka ezen a bolygón. Viszont kétezer éven- ként egy óriási sötét test eltakarja a napokat, leszáll az este, és megjelennek a csillagok. Az emberek eszüket vesztik ettől a jelenségtől, és elpusztítják civilizációjukat.
A pokolba tartó vonat            

230. Asimov,Isaac :Átöröklés
Az ikerpár egyik tagja a Ganymédeszen nevelkedett, a másik a Föld legjobb egyetemeire járt. Találkoznaka Marson, ahol szembetünik ellentétes felfogásuk a gépekkel szemben. Egy katasztrófa bekövet- keztével döbbennek rá, hogy egymás tapasztalata nélkül nem tudnák elhárítani a bajt.
Szuperneutron            

215. Asimov,Isaac :Az abszolút bűn
A Baker Street-i szabadcsapat nagy rajongója a híres detektívnek, Sherlock Holmesnak. Élete fejtegetése közben felvetődik Moriarty professzor "Egy aszteroida dinamikjája" című munkája. Egyikük egy remek logikai lánmcolatot épít, miszerint Moriarty annak az aszteroidának a dinamikáját írta le, mellyel elpusztítható a Föld.
Galaktika 155.            

160. Asimov,Isaac :Az AL-76-os robot elkeveredik
A Holdra készített bányászrobot elkóboról a Földön, és nagy erőkkel ke-resni kezdik. A robot egy ócskavastelepre jut, ahol összebarkácsol egy bányagépet: egy disintót. Az ócskás értesíti a Gépember RT. -t a robot feltalálási helyéről, miközben a helybéli seriff embereivel körbeveszi a telepet. A disintó működése után a seriff és emberei szétszaladnak, az ócskás a robottal szétromboltatja a gépet, majd ő is elmenekül. A robotot megtaláló technikus a haját tépi, mert a szétromboltatott bányagépet csak két rúdelem működtette.
Robottörténetek 1            

232. Asimov,Isaac :Az átverés
Az Arcturus Egyetemre elöszőr kerülnek földi diákok, és néhány idősebb humanoid diák meg akarja tréfálni őket. A földieket egy tiltott bolygó primitív őslakosai közé teszik és kíváncsian várják a vége- redményt. A földi diákokat istenként tisztelik a bennszülöttek, majd azok parancsára elfogják a csínytevő hu- manoidokat. A saját csapdájukba esett öregdiákokat a földiek leleménye és pszichológiai tudása menti meg.
Szuperneutron            

181. Asimov,Isaac :Az elkerülhető konfliktus
Byerly koordinátor meghívja irodájába Susan Calvint a híres robotpszichológust. A koordinátor észrevette, hogy a nagy komputer, a Gép irányításába új törvény iktatódott be, méghozzá a Gép parancsára. Ez a törvény a Nulladik törvény, s így a Gép hatékonyabban tudja szolgálni az emberiséget.
Robottörténetek 2.     Én, a robot        

154. Asimov,Isaac :Az elrettentés fegyvere
Az emberek rabszolgaságban tartják a vénusz-lakókat. A régi romok között jár-kálva, az egyik titkos ajtó mögött egy szőrnyű fegyvert találnak a vénusziak. Felkelés tőr ki a Vénuszon, s megállitják a földiek hadiflottáját is. A békekötés után a fegyvert, amely képes megfosztani tudatától bármely élőlényt, a vénusz-lakók belelövik a Napba.
A félvér            

165. Asimov,Isaac :Az első törvény
Mike Donovan története egy robotról, amely vészhelyzetben hagyta őt a Titán rettenetes viharában. Az MA sorozatú robot anyai szeretete erősebb volt az első törvény parancsánál.
Robottörténetek 1.     Új Vénusz 91/2.        

177. Asimov,Isaac :Az eltünt robot
A Hiper Bázisra különleges Nesztor robotokat gyártanak, melyeknek Első törvényük módosítva van, hogy az életveszélyes körülmények között segítsék az embereket. Az egyik robot eltünt, s mihamarabb fel kell kutatni, nehogy kitudódjon a módosított Első törvény használata. Calvin doktornő a robot nagyzási mániáját kihasználva sikerül nyakonfognia a szökevényt, aki még meg is támadja.
Robottörténetek 2.     Robur 11.     Én, a robot.    

193. Asimov,Isaac :Az időutazó
Flubb szeretne visszatérni egyetemista korába, hogy öreg professzora orra alá dörgölje, mi- lyen híres író lett belőle. George Azazel segítségét kéri, de az időutazás lehetetlen. Ezért csak álmában utazik Flubb az időben. De, sikerei ellenére professzorának véleménye nem véltozott az akkori írásainak színvo- naláról.
Galaktika 144.            

195. Asimov,Isaac :Az írás ideje
George egyik író ismerőse rettenetesen türelmetlem ember, aki mások miatt elfecsérelt ideje miatt sopánkodik. Azazel segítségével ezután már semmire sem kell várnia életében. Ám, rosszul sül el a dolog. Várakozásai közben születtek a legjobb ötletei, de már nem kell várakoznia semmire.
Galaktika 144.            

220. Asimov,Isaac :Az utolsó kérdés
Az emberiség sokmilliárdos léte alatt sokszor feltették a kérdést az egyre bonyolultabbá és hatalmasabbá váló komputernek: visszafordítható az entrópia? A Komputer az adatok elégtelensége miatt sosem tudott válaszolni. Megszünt az ember, megszünt a Világegyetem, és a Komputer rájött a válaszra, s nyomban munkához látott. Majd mondotta: Legyen világosság.
Galaktika 30.            

241. Asimov,Isaac :Az üzenet
Egy XXX. századi megfigyelő érkezik a II. világháborús oráni tengerpartra. Szeretné valamivel jelezni ottlétét, ezért felírja egy kunyhó falára: itt járt Kilroy. Ezzel egy divatot indított el.
X-magazin 97/5.            

185. Asimov,Isaac :Beszélő kövek
Az aszteroida övezetben értelmes lényeket találnak: a szilitapsikat. Telepatikusak és uráni-umot esznek. A kalózok velük szagoltatják ki a legjobb uránium lelőhelyeket. A kalózok pusztulása után a haldokló szilitapsi utolsó szavaiból Dr. Urth megtalálja a naprendszer legnagyobb uránium lelőhelyét.
Galaktika 68.            

180. Asimov,Isaac :Bizonyíték
Stephen Byerly fiatal politikust ellenfele azzal vádolja, hogy ő valójában egy robot. Calvin doktornőt kérik fel a bizonyításra. Byerly egyik beszéde alatt egy ember a tömegből provokálni kezdi, mire a politikus jól álcsúcson vágja. Calvin doktornő ezt sem fogadja el bizonyítéknak, de őt nem zavarja, ha egy robot irányítaná a politikai életet.
Robottörténetek 2.     Robur 12.     Én, a robot    

169. Asimov,Isaac :Botrány az ünnepségen
2076. júli. 4. -én Winkler elnök újraválasztási hadjárata közben a robot-alteregója porrá omlott. Ezután az elnök történelmi beszédet mondott, mire újból megválasztották elnöknek. Két évvel később egy biztonsági tiszt elmondja teóriáját az elnök titkárának a történtekről. Szerinte azon a bizonyos na-pon a valódi elnök vált porrá és a robot elnök tartott beszédet. Titkárnak el kell ismernie, hogy leleplezték, és a biztonsági tisztnek halnia kell.
Robottörténetek 1            

238. Asimov,Isaac :Csak mi vagyunk itt...
Két fiatal tanársegéd egy újfajta, hordozható, gondolkodó gépezetet konstruál össze. A gép önállóan cselekszik és védekezni is tud. Kikapcsolni is csak úgy sikerűl, hogy a barátnő dühkitörése eltereli a gép figyelmét. Kikapcsolása előtt a gép még ráförmed az egyik tanársegédre: kérje már meg a lány kezét.
Riadó a Naprendszerben            

197. Asimov,Isaac :Egészségedre
George meséje két optikus ismerőséről, akik ugyanazt a lányt szerették. Az egyik sokszór megnáthásodott, s ilyenkor kerülte a lányt, nehogy elkapja tőle a betegséget. Azazel megadta számára az örök egészséget, és a fiatalember így vesztette el szive hölgyét. A lány anyáskodó természetű lévén a betegeskedő optikushoz ment feleségűl.
Galaktika 144.            

147. Asimov,Isaac :Egy fiú legjobb barátja
A Holdon élő család igazi kutyakölyköt hozat kisfiúk számára, akinek idáig egy robotkutyával játszadozott. A gyerek mégis a robotkutyát választja társának, nem az élőt.
A félvér            

208. Asimov,Isaac :Egy foy másképp csinálja
Egy foy szerelmi bánatában öngyílkosságot követ el a Földön. Maude Brisco mindent megtesz, hogy a lény szíveit megszerezze. Felajánlják neki a szíveket, cserébe siratódalt énekel a foy sírja fölött Harold kórusa, hogy visszakerüljön szülőbolygójára.
Galaktika 132.     X-magazin 97/8.        

157. Asimov,Isaac :Egy szép napon
Niccolónak van egy régi Mesélője, egy kiöregedett kompjuter. Átjön a legjobb barátja, aki a legmodernebb Mesélő tulajdonosa. Megpróbálja átprogramozni a gépet, ám az már nem sokat segít rajta. Belerug a két gyerek a készülékbe, majd otthagyták a sarokban. A véletlenül bekapcsolódott gép elmeséli azt világot, amikor a gépek saját kezükbe veszik sorsuk irányítását.
Robottörténetek 1.            

217. Asimov,Isaac :Évforduló
Húsz év múlva találkozik a három jóbarát, és nosztalgiával emlékeznek az Ezüst Királynő űrhajó balesetére. Azon az űrhajón utazott a Naprendszer legnagyobb tudósa is, és vele pusztúlt a legújabb találmánya is. A három barát az előteremtett információból kikövetkezteti a találmány milyenségét, és megdöbbenve veszik tudomásul, hogy a roncsról hozott szuvenír egy távcső meg egy mikroszkóp, de lencse nélkül.
Galaktika 1.            

145. Asimov,Isaac :Fagyhalál napközelben
Új űrhajótipust kisérleteztek ki, amely a Nap közelében is repülhet anélkül, hogy a legénysége elégjen. A két legjobb űrpilótát küldik a próbaútra, akik szívből utálják egymást. Napközelbe érve bekapcsolják a sugárzást közömbösítő berendezést, mitől fagypont alá süllyed a kabin hőmérséklete. A két pilóta épphogy nem fagy meg, és visszatérve felelősségre vonják a főnöküket. Mikor megtudja a két pilóta, hogy saját butaságuk áldozatai lettek, összeverekedtek.
A félvér            

228. Asimov,Isaac :Félvérek a Vénuszon
Félvérek a Vénuszon akarjá felépíteni földalatti városukat, miután elmenekültek a Földről. Telepatikusan kapcsolatba lépnek a vizekben élő félénk vénuszi kétéltűkkel és megbarátkoznak velük. Az időközben odatelepült földi családokat a kétéltűek segítségével sikerűl elijeszteni földalatti városuk közeléből, amíg sikerül befejezniük védelmi rendszerüket.
Szuperneutron            

163. Asimov,Isaac :Fényvers
Mrs. Lardner volt az egyetlen ember a Földön, aki tökéletes fényszobrokat volt képes alkotni. Mr. Travis, a leghíresebb robottechnikus szerette volna megtudni a fényszobrok készítésének titkát, de az öregasszony nem volt hajlandó semkinek sem elárúlni. Egy nap Travis ellátogatott Mrs. Lardner lakására, és az egyik régi robotot beszabályozta. A nő dühében leszúrta a férfit, mert ez a beszabályozatlan robot készítette a fényszobrokat. Travis, a tanuk állítása szerint, hagyta magát leszúrni.
Robottörténetek 1            

224. Asimov,Isaac :Fiam,a fizikus
Anya meglátogatja fizikus fiát az intézetben, ahol nagy az izgalom, mert egy expedíció a Plútóra landolt. Baj van a kommunikációval, hisz egy üzenetváltás több órát vesz igénybe. A fizikus édesanyja adja meg a választ a problémára: folyamatosan beszéljenek mind a két oldalon, a kérdéseket meg ültessék bele a monológba.
Galaktika 14.            

172. Asimov,Isaac :Fogd meg a nyulat!
Powell és Donovan egy másik robotot tesztelnek egy aszteroida bányáiban. A robot feladata hat bányászrobot irányítása. Ám időnként, mikor különleges helyzet lép fel, masíroztatni kezdi az alája tartozó robotokat. Az új robotnak túl megterhelő volt hat másik robot irányítása, és tehetetlenségében inkább "malmozott".
Robottörténetek 1.     Robur 10.     Én, a robot    

251. Asimov,Isaac :Föld Anya
A távoli jövőben a Föld súlyosan túlnépesedett, míg az ötven gyarmatosított bolygón alig ötszázmillió ember él. Óriási a gazdasági és technikai külömbség. Egy földi politikus a Külső Világok indította háborúba kényszeríti a Földet, amelyet törvényszerűen el is veszített. Ezután a földiek rákényszerűlnek, hogy önerőből ismét talpra álljanak, és meghódítsák az Univerzumot, amit a Külső Világok emberei nem tettek meg.
Halálos ítélet            

202. Asimov,Isaac :Galatea
George szobrász barátnője megalkotja a tökéletes férfi szobrát és menten beleszeret. George kijárja Azazelnél, hogy hús-vér élőlénnyé változzon a szobor. A baj csak az, hogy mindenütt puha lett, még ott is, ahol a lány szerint időnként keménynek kellene lennie.
Galaktika 97.            

158. Asimov,Isaac :Gondolkozz!
Renshaw orvosnő lézer segítségével tapogatja le az emberi agysejteket, hogy energiaszintjük felerősítésével meghallhassa a gondolatot. Ennek elérése érdekében egy meglehetősem bonyolult számí-tógépet készített, amely a gondolatokat keresi a letapogatott agy sejtjei között. Mikor két lézertechnikus ellen- őrizni akarja a kísérleteket, a kompjúter beszélni kezdett hozzájuk. Elég összetett, és bonyolult rendszerrel bírt a gép ahhoz, hogy öntudatára ébredjen.
Robottörténetek 1.            

225. Asimov,Isaac :Gyönyörű idő van...
Hanshaw-éknál elromlott az Ajtó, ami egy teleportáló kapu, és a kisfiú kénytelen gyalog menni az iskolába. Később a gyerek viselkedése gyökeresen megváltozik, egyre többet szeretne sétálni a természetben. Az anya orvoshoz fordúl a gyerek természetellenes viselkedése miatt. Az orvos rájön, hogy milyen jó dolog sétálni a délutáni napsütésben.
Galaktika 21.            

167. Asimov,Isaac :Gyülekező
Nagy a riadalom az amerikai titkosszolgálatnál, mikor kiderűl, hogy az oroszok tíz, Moszkvában is járt, tudóst androidra cseréltek ki, s bennük egy bombának a darabjai vannak elrejtve. Egy tudóskonferenciára sietnek, ahol majd együttesen robbannak fel. Végűl a Robotikai Hivatal főnöke jön rá az áruló személy kilétére, akinek révén összetalálkozhatnak az androidok.
Robottörténetek 1.            

248. Asimov,Isaac :Halálos ítélet
A Galaktikus Konföderáció egyik tudósa felfedezi egy rég kihalt és magasrendű civilizációt kifejlesztett faj fővárosát. Régi írásokra támaszkodva megleli azt a bolygót, ahol kísérletképpen pozitronaggyal androidok élik életüket. A tudós húsz év múltán értesíti a Konföderációt. A régi faj fővárosába utazó politikus a Szövetségre veszélyt hozónak titulálja, és elrendeli a kísérleti bolygó elpusztítását. A tudós figyelmeztetni akarja a Föld lakosságát a veszélyre.
Halálos ítélet            

239. Asimov,Isaac :Haldokló éjszaka
Villiers professzor meghal és a tömegátviteli kisérleteinek leírása eltünik. A tíz évvel ez-előtti osztálytársait gyanusítják a tett elkövetésével. A sikertelen nyomozás után Urth extraterrológushoz for- dulnak, aki rövid időn belül kideríti a tettes kilétét. Az elkövetőt elárulja saját megrögzött szokása, melyet a Merkuron szerzett.
Kaland a végeken            

240. Asimov,Isaac :Hideg vagy meleg
Kis baráti társaságban Griswold elmesél egy történetet. Egy öreg professzor megleli az öregedés ellenszerét, de már haldoklik. Asszisztensét utasításokkal lkátja el, aki nem érti, hogy hány fokon kell tartani a két preparátumot. A segéd elszalasztotta a megfelelő időpontot, így elveszett a halhatatlanság titka. Griswold rájött a professzor szerinti megfelelő hőfokra, de már semmi haszna.
X-magazin 96/1.     Rakéta regényújság        

196. Asimov,Isaac :Hideg van odakint,kislány
Eufrázia és Alexius ugyan fürdik a pénzben, de a lány nem tűri a férfiak testi közeledését, mert túl forrónak találja őket. Azazel ügyködése nyomán a lány állandóan fázik és csak Alexius testmelegétől tud felmelegedni.
Galaktika 144.            

229. Asimov,Isaac :História
A magas szellemiségű marsi civilizáció történésze a huszadik századdal foglalkozó könyvet ír a Földről, amikor kitőr a háború a Vénusz ellen. A történész mellékesen megemlít egy régi marsi fegyvert, mire a vesztésre álló földi hadviselés addig nyaggatja őt, amíg sikerül a fegyvert rekonstruállni. A Föld győzött, a történész meg boldogan folytatta az írást.
Szuperneutron            

221. Asimov,Isaac :Hit
Toomey rádöbben, hogy ő tud repülni, de ezt senki sem akarja neki elhinni, még ha az illető a saját szemével látta is. Ekkor a férfi más taktikához fog: sok helyen sok ember előtt lebegett, majd az egészet leta-gatta. Az emberek két dolgot tehettek, vagy hisznek Toomey levitációjában vagy őrültnek tartják magukat. Inkább Toomeynak hittek.
Galaktika 19.            

198. Asimov,Isaac :Hogy ne emlékezzünk...
John Heartht-nek nem a legjobb oldala az emlékezet. Önként részt vesz egy ke-zelésen, amelytől jelentősem javulna az emlékezete. A kísérlet fényesen sikerül, de mindenki elhidegül tőle, mert túl jól emlékszik mindenre. A menyasszonya tereli a helyes megoldás felé.
Galaktika 144.            

237. Asimov,Isaac :Hogyan ne építsünk robotot?
Egy robottervező mérgelődései egy tévésorozatról, ahol bemutatják a leg- újabb robottipust, mely egy megtermett női alakkal látták el. A tervező rámutat több, szerinte lényeges szer- kezeti hibára, majd felteszi a kérdést. Vajon mire használja tulajdonosa, McDonald pszichiáter ezt a nő alakú robotot.
Galaktika 21.            

162. Asimov,Isaac :Idegen a paradicsomban
Ötszáz évvel a Katasztrófa után nem gyakori a Földön, ha az embernek iker-testvére van. Mindig nagy ívben kerülték egymást, de a mostani munkájukban együtt kell dolgozniuk. El- küldenek a Merkurra egy földi irányítású robotszondát, melyet kompjúter helyett embri agyat használnak.
Robottörténetek 1.            

235. Asimov,Isaac :Időcica
Az öreg Mac meséje a négydimenziós macskákról, melyeknek elég bonyolult volt az etetésük. A tudósok darabonként egymilliót fizettek volna értük, de a macskák sorra elpusztúltak.
Szuperneutron            

159. Asimov,Isaac :Igaz szerelem
Davidson, Joe nevű számítógépén akarja megkeresni a neki megfelelő nőt a világ összes nője közül. Ennek elérése érdekében személyiségét betáplálja a számítógéppe, mire a gép is szerelmes lesz. A gép hivatali visszaélés miatt bötönbe juttatja a férfit, míg a kiválasztott nőt áthelyezteti magához, hogy a nő csak az ő billentyűzetét nyomkodhassa.
Robottörténetek 1.            

244. Asimov,Isaac :Így történt
Az Istentől kapott ismereteket Mózes lediktálta Áronnak, de a papirusztekercsek drágasága miatt hat napra rövidítették a Világegyetem történetét.
X-magazin 97/8.            

231. Asimov,Isaac :Karácsony a Ganymedesen
Egy ember magyarázatán felbuzdúlva beszüntetik a ganymedesi bennszülöttek a rakodást, míg el nem jön közéjük a Mikulás. A földi személyzet egyik tagját beöltöztetik Télapónak, hogy meglegyen a helybéliek öröme, mert munkájukra nagy szükség van.
Szuperneutron            

155. Asimov,Isaac :Kétségbevonhatatlan tény
A Jupiter lényei hadat üzennek az emberiségnek. Ám ahhoz, hogy elhagy-hassák bolygójukat, erőtérrel kell ellátniuk űrhajóikat Az egyik tudós bebizonyítja, hogy 80 cm-nél nagyobb erőtér összeroskad a saját feszültségétől. A Föld kormánya fellélegez, hisz így a jupiter-lakók nem tudják el- hagyni bolygójukat. Az egyik technikusnak azomban sikerűl egy erőtérrel ellátott űrhajót konstruálnia, per- cenként száuezerszer be- és kikapcsolva az erőtérgenerátorokat.
A félvér            

184. Asimov,Isaac :Kogi Jérdés
Egy csaló időgépével a jövőbe utazik, hogy kijátsza az elévülési törvényt. Fergeteges per bo- takozott ki, és a bíró felmentette a vádlottat. A törvényhozásba be kellett vezetni az időtényezőt.
Galaktika 76.            

148. Asimov,Isaac :Korszellem hangja /Leng az inga/
John Harman űrhajót szeretne felbocsátani, de felrobbantják a Huszadik Századi Evangelizációs Társaság tagjai. Sikerül kormányt alakítaniuk, és tudományellenes törvényeket hoznak. Harman tíz év alatt titokban megépíti a második űrhajót, és sikeresen repül is vele. A kormány megdől és a tudomány újra virágozhat.
Metagalaktika 3.     A félvér        

170. Asimov,Isaac :Körbe-körbe
Powell és Donovan az egyik Merkur-állomást kell ismét működőképessé tenniük. Kiküldik a Merkur viszonyaihoz készített legújabb robotukat szeléniuméret. Miután a gép nem tért vissza, kimentek utána a felszínre. A robot a veszélyes szeléniumlelőhely megközelítésekor az egyensúlyba kerülő Második és Harmadik törvény miatt körbe-körbe szaladgál. Powell életveszélynek teszi ki magát, hogy az Első törvény erejével feloldja a robot stagnáló állapotát.
Robottörténetek 1.     Robur 8.     Én, a robot    

175. Asimov,Isaac :Lenny
A Lenny-sorozat egyik robotja, egy gyerek csínytevése miatt, egy csecsemő fejlettségű po- zitronaggyal készűlt el. Calvin doktornő ezen a roboton tanulmányozza a robotok taníthatóságát. Kí- sérletezés közben, a gép gyermeki tudatlansága miatt, megsebesít egy technikust. Az affér ellenére a doktornő anyai szeretettel ragaszkorik a robothoz.
Robottörténetek 2.     Galaktika 138        

213. Asimov,Isaac :Libamájpástétom
a tudósok felfedeznek egy mutáns ludat, amely arany tojásokat tojik. Hosszú kísérletek után rájöttek, hogy a lúd egy élő nukleáris reaktor. Mivel ötlet híján nem tudják folytatni a kísérleteket, ezért Asimovval megíratják a történetet, hátha valakinek beindul a fantáziája.
Galaktika 66.            

203. Asimov,Isaac :Lidércnyomás
Eddie nagy rajongója a sci-fi irodalomnak. Nagynénjének minden reggel elmeséli fantasztikus álmait, mire ő megfenyegeti, hogy ott fog ragadni valamelyik buta álmában. A kisfiú este a nagynénik világáról álmodik, és nagyon megijed, hogy ottragad abban a világban.
Galaktika 134.            

171. Asimov,Isaac :Logika
Egy Napközeli űrállomáson egy újfajta robotot állítanak munkába. A robot logikai úton bebizo- nyítja a Föld és az emberiség nem létezését. Vallásos áhitat szállja meg a robotot, az energiakonvertert Mes-ternek szólítja. Powell és Donovan előszőr nevettek, majd bosszankodtak, végűl megnyugodtak. Teljesen mindegy, hogy mit hisz a robot, csak tökéletesen lássa el feladatát.
Robottörténetek 1     Robur 9     Én, a robot.     A nyikorgó idegen

214. Asimov,Isaac :Mese a három királyfiról
Micrometrica szegény királyságában élt három királyfi. Primus nagyon erős volt, Secundus forgatta a legügyesebben a kardot, Tercius verseket írt és énekelt. Elindultak megszerezni a leggazdagabb királylány, Meliversa hercegnő kezét. Egyedül Tercius az, aki önmagáért szereti meg a her-cegnőt.
Galaktika 170.            

146. Asimov,Isaac :Mesés vagyon
Két tudós kidolgozott egy eljárást, amivel vegytiszta ammoniummal vonnak be tárgyakat, és amelyek ettől jobb lesz a korrózióvédelmük. Kémek és betörők hemzsegnek körölöttük, amint híre megy a dolognak. Végül minden tervük osszeomlik, mert a bevont tárgyak jobban bűzlenek az egyhetes dögnél.
A félvér            

210. Asimov,Isaac :Milyen jó lehetett
2157. A gyermekek otthon tanulnak komputerek mellett, és ezt Margie nagyon unja. Egyik barátja talál egy régi könyvet, mely a régi iskoláról ír. Margie nagyon irigyli az akkor élt gyerekeket, és biztosra veszi, hogy nagyon szerettek iskolába járni.
Orion II/3.            

192. Asimov,Isaac :Mint a madarak?
Egy híres divattervezőt kérnek fel újfajta sportruhák tervezésére, amiket súlytalanságban használnának. Előszőr szárnyakkal ellátott ruhával próbálkoznak, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A terveztő a halaktól vette ötletét és uszonyokat rakott a szárnyak helyébe, mert így lehet köny- nyebben mozogni a sulytalanságban.
Galaktika 144.            

222. Asimov,Isaac :Mit neveznek szerelemnek?
Egy földönkívüli be szeretné bizonyítani felettesének, hogy a földi emberek két külömböző nemre választhatók és nemi kapcsolat útján szaporodnak. Ennek bizonyítására egy férfit és egy nőt hozat az űrhajóra, de az alanyok nem igazán készségesek. A felettes meggyőződése, hogy beosztottja elmélete badarság és szabadon engedi a két embert. Az események után a két ember intim kapcsolatba kezd, amit a földönkívüli észrevesz, de űrhajójuk már kilépett az idősztázisból.
Galaktika 14.     Metagalaktika 1        

204. Asimov,Isaac :Mit számít egy név?
A kémiai könyvtárban két lány dolgozott, s nagyon hasonlítottak egymásra. Egy na-pon egyikük mérgezés miatt meghal. Automatikusan a másik lány lett a gyanusított, mert mindketten ugyan-abba a férfiba voltak szerelmesek. A lány azzal védekezik, hogy a halott lány próbálta megmérgezni őt, de saját magát sikerűlt megölnie. A felügyelő rábizonyítja a lányra bűnösségét, mert nem tudta az egyik látogató nevét.
Galaktika 76.            

189. Asimov,Isaac :Nem tűri a hibát
Abram Ivanov vesz egy szövegszerkesztő, hogy minél többet tudjon írni, mert ez az egyetlen szenvedélye. A gép egyre jobban és kifinomultabban végzi munkáját, míg végül az író helyett írja könyveit. Az író megijedt, hogy elveszíti élete értelmét.
Galaktika 144.            

152. Asimov,Isaac :Nézőpont
Roger meglátogatja édesapját a munkahelyén, aki a világ legnagyobb kompúterében, a Muli-vacban dolgozik. Az apa elpanaszolja fiának, hogy Multivac időnként rossz válaszokat ad. A gyerek megtalálja a megoldást: a teljes huszonnégy órás műszak helyett, jól esne a gépnek egy kis kikapcsolódás.
Robottörténetek. 1.            

249. Asimov,Isaac :Nincs kapcsolat
Sok millió évvel az emberiséget kipusztító atomháború után, az egykori Észak-Amerika területén élő intelligens medvék találkoznak az Európai kontinensen élő csimpánz utódaival. Az egyik medvetudós kapcsolatot feltételez a valamikor élt ember és a csimpánz között, de nem tudja bizonyítani.
Halálos ítélet            

182. Asimov,Isaac :Női ösztön
Csillagászok mindhiába keresnek lakható bolygókat a környező csillagok mellett. Az Amerikai Robot RT. új robotpszichológusa, Madarian, egy női ösztönnel ellátott robotot készít. A robot a csillagászok adataiból kikövetkeztette annak a három csillagnak a kordinátáit, amely körül lakható bolygó kering. Ám egy meteor találat következtében megsemmisül a robot és Madarian. A nyugdíjazott Calvin doktornőt kérik fel, hogy találja meg a három csillag koordinátáit, mert egyedül csak neki sikerülhet.
Robottörténetek 2.            

176. Asimov,Isaac :Rabszolga /A robot korrektor/
Egy bírósági tárgyaláson Dr. Ninheimer kártérítést követel az Amerikai Robot RT. -től. Vádja szerint egy robot korrektor szánt szándékkal meghamísította könyvét, amiért derékba tört a karrierje. Susan Calvin a bíróságon bebizonyította, hogy Ninheimer professzor direkt saját kárára hamisította meg könyvét, amit később a robotra fogott. Ninheimer félt, hogy a robotok még a gondolkodást is elveszik az embertől, ezért követte el tettét.
Galaktika 136     Robottörténetek 2.        

166. Asimov,Isaac :Robbie
A kis Gloriának robotnörsz a játszótársa, és a kislány nagyon ragaszkodik hozzá. Az édesanyja viszont ki nem állhatja a robotot, és mindent megtesz eltávolítására. A robot visszakerül az Amerikai Robothoz, s a kislány magányosnak érzi magát. Az édesapja úgy intézi a dolgokat, hogy Gloria egy gyárlátogatás közben találkozhasson kedvenc robotjával. A találkozáskor csak a roboton múlik, hogy a kislányt nem éri baleset.
Robottörténetek 1     Robur 7     Én, a robot    

144. Asimov,Isaac :Robotálom
Linda Rash robotpszichológus, Calvin doktornő utódja, újfajta pozitronagyat kisérletezett ki. Elvex, az új robot létezése óta minden éjszaka álmot lát. Álmában a robotok megállás nélkül dolgoznak és fáradtnak látszanak. Egy ember is feltünik az álomban és a robotok felszabadításáról beszél. Elvex szerint ez az ember ő maga, mire Calvin doktornő megsemmisítette a robotot.
Galaktika 96.            

156. Asimov,Isaac :Sally
Az új autókat teljesen automatikus pozitronaggyal látták el. Egy gazdag ember halála után létesített egy menhelyet öreg autók számára. Jake gondnokot egy ember látogatja meg, aki üzletelni akar az öreg autók pozitronagyával. Jake nem megy bele az üzletbe, mire a férfi erőszakkal próbálkozik, de az autók elzavarják őt és embereit. A gonosz férfit saját busza öli meg. Jake a történtek után már félelemmel gondol a világ összes pozitronaggyal működő autójára, vajon mikor lázadnak fel az ember ellen.
Robettörténetek 1.            

190. Asimov,Isaac :Semmiért semmit
Kutatóűrhajó száll le a Földre, vagy harmincezer évvel ezelőtt. Az idegenek csodálkoznak az ősemberek barlangfestményein, mert ők nem ismerik a művészetet. Ezért a felfedezésért egy íjat és nyilat adtak az ősembereknek. Az ajándékot adó elgondolkodik azon, vajon ezek az egyszerű lények hova fejlődnek ezekkel az eszközökkel.
Galaktika 144.            

226. Asimov,Isaac :Sol emberszabású lényei
A Galaktikus Kongresszus tagjai sorába venné a Földet, de az emberek tiltakoznak ellene. A Galaxis legnagyobb pszichiáterét, Porust küldik az ügy kivizsgálására. Porus felfedezi, hogy a földi emberek reakciói eltérnek a Galaxis más emberszabású lényei reakcióitól. A földiek tudnak egyedül tömegesen pánikba esni. A pszichológus ezt a különlegességet kihasználva ráveszi az emberiséget a csatlakozásra, és pökhendi tudóstársait is megleckézteti.
Szuperneutron            

211. Asimov,Isaac :Szelíd keselyűk
Hurriánok tizenöt éve várják, hogy kitörjön egy atomháború a Földön. A túlélőkkel meg kereskedelmi szerződéseket kötnek, persze a saját javukra. Ám, az emberek csak nem robbantják ki a háborút. Mivel a hurriánok képtelenek az erőszakot alkalmazni, elhagyják a Naprendszert. Előre rettegnek attól a naptól, mikor az emberiség kilép a világűrbe anélkül, hogy átélt volna egy atomháborút.
Galaktika 142     X-magazin 97/11.        

236. Asimov,Isaac :Szuperneutron
A Tiszteletreméltó Társaság tizenhatodik ülésén egy kívülálló elmesél egy történetet az általa felfedezett Szuperneutronról, mely felrobbantja a csillagokat. Számításai szerint egy órán belül a Nap is felrobban. A katasztrófa nem következik be, és az illetőt megválasztják a Társaság elnökének. Az egyik tag szerint a történet egyáltalán nem kitaláció.
Szuperneutron            

173. Asimov,Isaac :Te hazug!
A HRB-34-es robot ismeretlen gyártási hiba folytán gondolatolvasó robot lett. Az emberek gondolataiban olvasva, az Első törvénynek engedelmeskedve, mindenkinek olyan választ adott, amilyet hallani akart. Calvin doktornő jött rá előszőr a robot hazugságaira, s bosszúból egy paradoxon parancsadással hisztériába kergette a robotot.
Robottörténetek 2.     Robur 10.     Én, a robot    

209. Asimov,Isaac :Theszpisz
Herb visszautazik egy időgép segítségével a múlt századba, hogy megszerezze Gilbert és Sullivan egy elveszett operáját, a Theszpiszt. Sikerűl az akció, de megváltozott Herb jelene, ahol felesége autóbalesetben meghalt.
Orion II/2.            

174. Asimov,Isaac :Tökéletes kiszolgálás
Egy új androidot kísérleteztek ki. Próbaidőre egy kisebbségi komplexusban szenvedő háziasszony mellé adják. Megváltozott a lakás berendezése, a fiatalasszony öltözködése, és a gondol-kodásmódja is, ami teljes mértékben a javára vált. Calvin doktornő a cél érdekében még a szerelem feléb- resztését is beprogramozta az androidba.
Robottörténetek 2.     Galaktika 132.        

234. Asimov,Isaac :Törvényes rituálé
Harley egy farmot örökölt nagyapjától, ahol egy szellem lakozik. Egy Nicolls nevű ember segítségével sikerűl elűzni az idegent. A szellem perre viszi a dolgot, melyet meg is nyer. Nicolls örül ennek, mert ő is szellem, és ezután a per után a szellemeknek joguk lesz a házfoglaláshoz.
Szuperneutron            

168. Asimov,Isaac :Tükörkép
Baley nyomozót váratlanul meglátogatja R Daneel Olivaw, a híres android, és egy kényes ügy-ben a segítségét kéri. Az űrhajón, melyen érkezett, két matematikus utazik, és mindkettő a másikat vádolja lo- pással. Mindketten ugyanazzal az új egyenletrendszerrel lépnének a nyílvánosság elé. A földi nyomozó ke- véske idő alatt leleplezi a tettest.
Robottörténetek 1.            

201. Asimov,Isaac :Vakvágány
A Galaxis történelme során csak egy alkalommal fedeztek fel nem humán lényeket, akik kiha-lóban voltak sivatagosodó bolygójukon. Az emberek megjelenése elvette életük célját és teljes tespedésbe merűltek. Egy császári hivatalnok kihasználva befolyásolási hatalmát, űrhajókat szerez az idegen lényeknek, akik elhagyva a Galaxist, új hazát kereshetnek maguknak.
Galaktika 140.            

206. Asimov,Isaac :Választójog
2008-ban csak egy ember szavaz, akit a Multivac választ ki az emberek millióiból. Ebben a tökéletlen világban az első és legnagyobb elektronikus demokrácia szuverén választópolgárai őrajta keresztűl nyílvánították ki önálló, szabad akaratukat.
Galaktika 132.            

243. Asimov,Isaac :Vegye meg a Jupitert
Egy földönkívüli kereskedő megvásárolja a Jupitert a Föld kormányától, hogy a lég- körét hírdetőtáblának használhassa. Az emberek komolyan fontolgatják, hogy áruba bocsátják a Szaturnuszt is.
X-magazin 97/7.            

242. Asimov,Isaac :Vízzel borított hely
Két földönkívüli keresi fel a helyi seriffet, aki épp az adóbevallásával van elfoglalva. A két idegen egy vízzel borított helyről érkezett és az elnökkel akarnak beszélni. A mogorva seriff kidobja a két férfit. Helyettese rádöbbenti hibályára, mert a két férfi nem olsz volt és nem Velencéből jöttek.
X-magazin 97/7.            

223. Asimov,Isaac :Zöld foltok
Egy idegen világba landolt földi űrhajóra fellopódzik a helyi fauna egyik képviselője, hogy a Földre jutva az egész emberiségből egy közös tudattal rendelkező életmasszát alkosson. Az egyik vezeték helyébe álcázza magát, de mikor a földreszáll az űrhajó a lény szénné ég. Ez a vezeték látta el árammal a zsilip-ajtót.
Galaktika 14.     A találkozás        

233. Asimov,Isaac /Társszerző: James MacCreigh/ :Kis ember a földalattin
A földalatti egyik kalauzát, több utassal egyetemben, eltéríti egy kis ember, aki egy isten. Így toboroz magának híveket. Több tanítványa fellázad ellene, kreálva egy ellen-istent, amit épphogy hatástalanít a kis ember. Szerinte az ember nem való istennek, ezért a kalauzt is visszaküldi a normál életbe.
Szuperneutron            

255. Aszlányi Károly :A részeges kaktusz
A nemrégiben elhunyt Triglav Bódog naplójából szemelvényeket elevenítettek fel. Szomszédasszonya kis időre áthozzta csenevész kaktuszát, míg ő távol van. Bódog bort önt a kaktusz cserepé-be, amitől a növény idült alkoholistává züllik. A kaktusz Bódog távollétében hét deci konyakot sikerül felszív-nia, de szervezete nem bírta ki.
A hazugság halála            

256. Aszlányi Károly :Özöngáz /részlet/
Katalin és férje Londonban tartózkodnak, mikor a spanyol légiflotta lebombázza és elgázosítja a várost. Sikerül élve elhagyniuk Londont és Belgiumba, majd Genfbe menekülnek. Az angol-spanyol háború egész Európára kiterjed. Milliók hallnak meg a különféle mérges gázok és a terjesztett járványok miatt. Főhős gyűlölni kezdi saját emberi mivoltát.
A hazugság halála            

260. Atienza, Juan G. :A falánk
A gyermektelen házaspár egy krokodílbőr táskához jut, amely a beléhelyezett tárgyakat jóízűen elfogyasztja. A táskát gyermekükként szeretik és csak sonkát, meg rákokat adnak neki eledelül. A táska etetése felemészti fizetésüket, ezért a férj feláldozza a jobb kezét.
Galaktika 24.            

261. Atienza, Juan G. :A törvény táblái
Fernandó a ritka K genetikai csoportba tartozik, akik csak K genetikai nőt vehetnek fe- leségül. Egész vagyonát felemészti a megfelelő nő keresése, akiről végül kiderűl, hogy férjezett. Fernandó ta- lál olyan törvénycikkelyt, mely alapján jogszerűen megölheti a féjet, és ő lép a helyébe. De boldogsága rövid, mert feltünik a következő K genetikai csoportba tartozó férfi, aki az ő helyére pályázik.
Galaktika 24            

258. Atienza, Juan G. :Egy ember egyedül maradt
Braulió fura jelenséget fedezett fel magán: külömböző testrészei össze-vissza kezdtek növekedni. Az orvosok tanácstalanul álltak az eset előtt, az emberek undorral fordúltak el tőle. Végül a hegyekbe menkült az emberek elől.
Galaktika 36.            

257. Atienza, Juan G. :Egy kisbolygó elsiratása
Bram és Creak, miután eltévesztették a Föld felé vezető utat, jól berugtak és leszálltak egy kisbolygó felszínére. Három napig mászkáltak a szürke porban, és fürödtek a sós pocsolyákban. Indulásuk előtt Creak mintát vesz a szürke porból. Később a tudósok kimutatták, hogy egy magasrendű civilizáció létezett a kisbolygón, egy mikróemberiség, de a két űrhajós kipusztította.
Galaktika 36.            

262. Atienza, Juan G. :Három- vagy négymilliárd kivándorló
A túlnépesedett emberiség egyetlen lehetősége, ha Ruffin profra hallgatva a távoli múltba telepítik a fölös embermennyiséget. Az idő előtti túlnépesedéstől nem kell tartani, hiszen a bolygó geológiai változásai elpusztítják őket. Az első embercsoportok elküldése után előtünik a Föld új arculata, amit a geológiai változásokat túlélt emberiség alakított ki. A hatalmas túlnépesedéssel küszködő új emberiség is az elődeikhez hasonlóan akarják megoldani e problémát.
Galaktika 24.            

259. Atienza, Juan G. :Sweet XX
Juan felébredve meglepetten veszi észre apró tárgyainak eltünését. A rendőrség értetlenül áll az öngyújtók, villanykörték, vasalók és zárak ellopásánaka ténye előtt. A tettesek a távoli jövőben élő régiségke- reskedő segédei voltak, mert az embereken úrrá lett a XX. századi dolgok imádata.
Galaktika 24.            

263. Atienza, Juan G. :Tükörkép
Amty Wauxham felfedezi az antianyag tárolásának módjá, ami segítségével a legpusztítóbb bomba elkészíthető. Miközben a Védelmi Bizottság előtt kifejti felfedezése lényegét, belép a terembe antianyag tükörmása. Mikor kezetfognak, az intézet és környéke eltünik egy hatalmas robbanásban. Mahxuaw így mentette meg e pusztító fegyvertől a kozmoszt.
Galaktika 28.            

264. Austen, William :Az eltünt Peter Rugg
Rugg Bostonban lakott, még a függetlenségi háború előtt. Egy hamari kijelentése miatt lovasfogatával és egyetlen kislányával, majd hetven éven keresztűl kóborólt míg végűl hazatalált. Eltünt a háza, a felesége, szomszédai, az egész múlt, és a mostani századnak sosem lehet teljesértékű tagja.
Galaktika 96.            


Összesen 255 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu