Keresési minta:B ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
266. Babits Mihály :Elza pilóta avagy a tökéletes társadalom (részlet)
A háború levonult a föld alá. A katonák vakond módjára fúrják a földalatti járatrendszereket, amit az ellenség megpróbál berobbantani. A földalatti élet elállatiasította az embereket. Elza, mint pilóta, elkiséri Schulberg professzort a legújabb állásokba, ahol szemtanuja lesz kedvese kivégzésének.
A hazugság halála            

265. Babits Mihály :Két fantázia
Az első történetben egy kísérletező férfire olyan illatanyagot kibocsátó folyadék kerül, melyre élénken reagálnak a méhek. Még a férfi sírját is körüldongjákA másodikban a kutató a kutya szaglásával vetekedő illatérzékeléssel sújtja a sors. A különleges szaglása miatt percekre elveszíti emberi mivoltát és szétmarcangolja felesége szeretőjét.
Galaktika 35.            

3097. BABULA, Grzegorz :Dia
A világban hirtelen megváltoztak a fényviszonyok, egy fura folyadék mindenkit és mindent beborított. Pár nam múlva visszatért a normális élet, majd egy vakító fénylobbanásban minden megnőtt és szétterjedt. A mesélő kisfia szerint egy diakép lett a világból.
Galaktika 95.            

3098. BABULA, Grzegorz :Nyugodjék békében
Van egy temető a Földön, ahol a világegyetem valamennyi értelmes lénye nyugodtan elhelyezheti szeretteinek síremlékét.
Galaktika 99.            

267. Baciu, Camil :A nagy törvény
A távoli jövő egyik fiatal kozmonautája beutazza szinte az egész Univerzumot, és céltalannak találja életét. Egy távoli bolygó kertjét elpusztítja egy felrobbanó űrhajó. A kataklizmát egy satnya, kornyadozó facsemete éli túl. A kozmonauta saját vérével tartja életében a fát, míg új helyet nem talál számára. A fiatalember boldog, hogy megtalálta élete értelmét: az élet terjedésének elősegítése.
A kozmosz hullámhosszám            

3099. BADUREK, Jaroslaw :Közvetlen kapcsolat
A Holdon élő Félixnek lehetősége nyílik a közvetlen kapcsolatra. Életében egyszer elutazhat a Földre és megnézheti az utolsó élő növényt: egy muskátlit.
Galaktika 110.            

268. Bahnov, Vladen :A csillagokba
Egy űrhajó halad a betelepítendő bolygó felé. A fedélzetén utazó emberek, hogy ne vesszen kárba az utazás alatt átaludt idő, hipnotréning segítségével álmukban tanulnak. Ezen okból egyre többet alszanak.
Galaktika 13.            

270. Bahnov, Vladen :A siker receptje
Christie feltalálta a gépi recenzenst, amely megbízhatóan megállapíta egy kéziratról, hogy sikeres lesz vagy sem. A régi könyveket sorban átlapoztatják a recenzesben. A legmagasabb értéket egy 1925-ben kiadott szakácskönyv kapta.
Galaktika 13.            

271. Bahnov, Vladen :Hát így történt a dolog...
A neander-völgyi emberekhez leszáll egy űrhajó, és az Ég Fiai sok hasznos és bölcs dologra tanítják meg őket. A törzs egy ifjú vadásza hamarabb rájött ezekre a dolgokra, de az öreg törzsfőnök mindig lehurrogta. Később a fiatal megtartotta magának ötleteit és szép csendben nekilátott a bronzkorszaknak.
Galaktika 21.     Metagalaktika 1.        

269. Bahnov, Vladen :Somnambula
Der-LLL fantasztikus író új novellájában szereplő emberrel nincs megelégedve Der-S, a somnambulai fanti kiadó szerkesztőjét. Szerinte olyan lény, akinek csak két keze, két lába, és két szeme van, ezenkívül nem telepátiával kommunikál, egyszerűen nem létezhet. Der-LLL átírja novelláját, amely azután nagy sikert arat.
Metagalaktika 1     Galaktika 13.        

3100. BAJZAFI Ferenc :A 11-es szoba
Egy férfi lelövi feleségét és kisfiát. Egy útszéli motel 11-es szobájában rátör a férfira a bűntudat és megjelenik előtte meggyilkolt családja. A szobapincér úgy rendezi az eseményeket, hogy a gyilkos apa végül megöli magát.
Android 3.            

3101. BAJZAFI Ferenc :A kilencedik reinkarnáció
Amnéziában szenvedő betegeken úgy segít a modern tudomány, hegy felelevenítik előző reinkarnációit. Egy igensúlyos beteg esetében a nővér a megengedett három reinkarnáció helyett kilenc reinkarnációig hatol vissza. A beteg akkoriban egy nagy hadvezér megtestesülése volt, aki haragra gerjed a nővér megjelenése miatt, és harci lovával agyontaposat
Android 4.            

275. Bajzafi Ferenc :Bermud
Prior elküldi Pilótáját, hogy új szerzeménnyel bővítse Gyűjteményét. Bermuda térségben egy repülőgéphordozót hírtelen egy hatalmas gigászi karom a világűrbe ragadja. Pilóta elégedetten szemléli zsákmányát.
Vega 8.            

273. Bajzafi Ferenc :Csalán
A Földet hatszáz éve elhagyott űrpilóta végre hazatér. Keresni kezdi az embereket, ám csak egy ősember kinézetű egyént talál, de az is meg akarja enni. Egy törpe jön ki a barlangból, ráugrik az ősemer nyakába és elrugtat vele. A pilóta inkább elmegy egy újabb hatszáz éves útra.
Vega 1.            

276. Bajzafi Ferenc :Éntipus
Az atomháború után már csak a harci robotok maradtak meg, a beléjük ültetett parancs szerint még mindig pusztítva egymást. Az egyik harci robot, mielőtt végleg elromlana, visszaemlékszik az Emberrel töltött időre.
Hungarocon '92            

277. Bajzafi Ferenc :Földi termés
Egy férfi meglátogatja hugát és sógorát. Elbeszélgetnek a marslakókról, akik nemrég érkeztek a Földre. Sógor elmeséli, hogy befogadtak egy marsi házaspárt, és a marsi nő nemsokára megszűl egy marsi fiút. A hatalmas magtárban laktak, ahová a napokban a fejükre öntöttek negyven tonna kukoricát. A marsi házaspár túlélte a kalandot, de azóta keresik kisfiukat.
Hungarocon '92            

272. Bajzafi Ferenc :Kiber kölcsön
Mr. Reed kölcsönbe vesz egy robotot, hogy sikeresen eljusson a kutatóállomáson élő kedveséhez. A gép nagyon megkedveli gazdáját és viszont. Megérkezésükkor a lányt sehogy sem engedi a férfi közelébe a robot, és ő próbál a férfi mellé bújni. Mr. Reed vissza térve a kölcsönzőbe megfogadja, hogy legközelebb androidot visz magával.
Menekülés a Naprendszerből            

274. Bajzafi Ferenc :Színmagyarázat
A színek elmagyarázása egy űrexpedíció tagjainak sorsán keresztűl.
Vega 2.            

278. Baka István :A kisfiú és a vámpírok
A Harmadik Világháború után Magyarország számtalan kis királyságra esik szét. Az egyik kis városállam, Sárd lakosai felkelést készítenek elő a helyi despota ellen, amikor egy vámpírrá változott ember szedi köztük áldozatait. Pár napon belül már csak egy kisfiú élő ember a környéken, de ő is áldozatul esik a vérszívó járványnak. Ezután megérkezik a szomszéd király seregének élén...
Vámpírok és csillagok            

279. Bakos József :Az inverz Machbeth-paradoxon
Egy tudós elgondolkodik a jövőbelátás lehetőségeiről és az időutazásról. Gondolatmenetében arra lyukad ki: ha elültetjük az időutazás gondolatát a köztudatban, az a jővőben valóra válik. A gondolat olyan hatalmas erő lett, hogy pusztán a létezése befolyásolja a téridő és anyagenergia formáját és struktúráját.
Menekülés a Naprendszerből            

280. Balázs Árpád :A találkozás
A földi űrhajó idegen bolygót fedez fel. Az ott találkozó életformák vizsgálódása közben az egyik gömbszerű idegen átveszi a hatalmat az úrhajó felett. Elindulnak a Föld irányába, de a kapitány megsemmisíti az űrhajót. A gömbszerű idegen visszaugrik a múltba és békén hagyja az embereket. ( >>> H. W. Franke - Invázió) !
A találkozás            

282. Ballard, James Grahan :A behatoló
Pangborn egy szolárium üldögél tolószékében, képernyőkkel és gépekkel körülvéve. Egy nap egy idegen jelenlétet érez lakéséban. Tűvé tesz mindent, de az idegent nem találja. Később a behatoló külömböző módon próbál az életére törni. Végül rádöbben: ő maga az idegen is egyszemélyben.
Galaktika 172.            

289. Ballard, James Grahan :A holnap regéi
Harminc évval az űrkorszak után furcsa járvány üti fel a fejét. Az emberek menekülnek a napsütés elől, és mindenki űrhajósnak képzeli magát. Sheppard felesége után megy Cape Canaravalbe, hogy megtalálja őt. Ő is ebben a betegségben szenved, s végül halál helyett egy mésik dimenzióba kerül, ahol minden frissnek és újnak tünik.
Galaktika 172.            

295. Ballard, James Grahan :A végső part
Traven egyedül bolyong az atomkisérletekhez használt sziget bunkerei között. A sziget külseje valami módon összefügg az időről alkotott öntudatlan képzeteivel és a saját halálának elfojtott előérzetével. A haditengerészet megpróbálja elvitetni a szigetről, de ügyesen elbújik előlük. Végül eltársalog egy partravettet japán holttestével.
Galaktika 30.            

290. Ballard, James Grahan :A vízbe fúlt óriás
A vihar egy óriásférfi holttestét sodorta partra. Az emberek előszőr néma áhitattal szemlélték a különös jelenséget, majd össze-vissza járkálták a halottat. Miután a tudósok is megvizsgálták az óriást, nekiláttak a test feldarabolásának. Végül már csak a bordák álltak a part homokjában.
Galaktika 15.            

287. Ballard, James Grahan :Állatőv
A pszichológiai égbolt állatjegyei elavultak, az új kor új állatjegyeket követel. Ezeket az állatjegyeket egy különleges fiatalember kutatja meg, akinek balra csavarodik a DNS-lánca. Tudósok szerint egy tükörvilágegyetemből érkezett.
Galaktika 172.            

283. Ballard, James Grahan :Családi boldogság
A történet a jövőben játszódik, ahol tiltott a személyes találkozás. Mindenki pár négyzetméteren lakik, és kamerán keresztűl érintkezik a külvilággal. A gyermekek lombikban születnek, és a házaspárok képernyőn keresztűl élnek házaséletet. Egy apa a tilalom ellenére mégis megpróbálja a személyes találkozást feleségével és kisfiával, amit épp hogy túlélnek.
Galaktika 172.            

294. Ballard, James Grahan :Gioconda háza
Maitland szemeit baleset érte, ezért egy ideig kötést kell viselnie a fején, amitől ideiglenesen megvakult. Ezalatt belső szemével meglát egy gyönyörű varázslónőt, Giocondát, aki a tengerparti barlangban él. Mikor az orvos leveszi szemeiről a kötést, a nap fénye eltünteti Gioconda arcát. A férfi megvakíttatja magát a sirályokkal, hogy ismét láthassal Giocondát.
Galaktika 16.            

281. Ballard, James Grahan :Halott idő
1945 Sanghaj. Három napja vége a háborúnak. Főhősünk egy internáló táborból elindul, hogy megkeresse szüleit egy másik táborban. A japánok teherautóra ültetik, és elküldik egy temetőbe, hogy a legutóbbi légitámadás halottait szállítsa oda. Útközben többszőr kísérletet tesz a holtak elhagyására, ám végül még újabb halottakat rak a kocsira. Mire a szülei táborába ér, úgy érzi ő a halottak feltámasztója.
Galaktika 172            

292. Ballard, James Grahan :Hatalmas térben
Mr. Ballantyne válása és balesete után úgy dönt, hogy szakít a társadalommal és nem lépi át háza küszöbét. Nagyon jól érzi magát bőrében, s mikor elfogyott az élelme, előbb a szomszédai állatait, majd a tévétársaság szerelőjét is elfogyasztja. Az éhségtől az a hallucinációi támadnak, mintha hatalmasra nőtt volna körülötte a lakás és ő eltévedt benne. Végül befekszik a fagyasztóba, halott titkárnője mellé.
Galaktika 163.            

285. Ballard, James Grahan :Kellemes vakáció
Egy asszony képeslapot küld barátnőjének, melyből kiderül, hogy a kormányok a felesleges embereiket elküldik nyaralni egy kellemes szigetre, és ottfelejtik őket. Egyszerűbb őket így eltartani, mintha otthon lennének.
Galaktika 172.            

296. Ballard, James Grahan :Mélypont
Az emberiség a Mars lakhatóvá tétele közben felhasználja a Föld légkörének felét és az összes tengerek vizét. Már csak pár ember tengődik a Földön. Holliday viszont itt akar maradni, ezen a lepusztított bolygón. Az Atlanti-óceán helyén maradt tóban talál egy macskacápát, és megpróbál egy újfajta életformát kitenyészteni. De a halat elpuszítják a suhancok.
Galaktika 30.            

291. Ballard, James Grahan :Mindent a fogyasztóért
Az évenkénti öt százalékos nemzeti jövedelem növekedésének érdekében az emberek tizekét órát dolgoznak a hét hat napján, s minden szabadidejüket vásárlással töltik. Hatalmas hírdetőtáblákat állítottak fel az út mentén, amellyekkel az embereket tuda talatt befolyásolják, hogy még többet vásáróljanak. Egy lázadó lelkületű ember bebizonyítja orvos batátjának a táblák lelki manipulációját, de van-e lehetőség a folyamat leállítására?
Ötvenedik            

286. Ballard, James Grahan :Mosoly
A főhős egy régisékkereskedésben meglátott egy tökéletesen élethű női bábút. Rögtön megvette és kiállította a társalgójában. Egy hét múlva rádöbben, hogy nem egy bábúval áll szemben, hanem egy ügyesen kipreparált női testtel. A férfi azonnal beleszeret. Kozmetikust hív a nőhöz, aki megpróbálja elcsábítani a bábút. A tulaj bosszúból hagyja elfonnyadni a preparátumot.
Galaktika 172.            

284. Ballard, James Grahan :Őrült szenvedélyek
A történetet egy nőgyógyász meséli el egy árva kislányról, aki a halott apja által támogatott menhelyen él. A kislány rögeszméje, hogy ő Hamupipőke, s várja a királyfit. Az orvos megpróbálja meggyógyítani. Valójában az orvos lakik a menhelyen, és neki van rögeszmélye, hogy ő a királyfi a lánya meg Hamupipőke.
Galaktika 172.            

293. Ballard, James Grahan :Príma Belladonna
A főhős tulajdonosa egy üzletnek, ahol külömböző éneklő virágokat termesztenek, és adnak el. Egy nap gyönyörű nő érkezik a városba, akinek gyönyörű énekhagja, és csak az i-gó-ban. A lány duót énekel a kán-pók orchideával, amibe később a növény belepusztúl. Az eset után a lány eltünt.
Galaktika 14.     Metagalaktika 1.        

288. Ballard, James Grahan :Új a nap alatt
A Holdra leszállt űrhajósok egy újfajta betegséget hoztak magukkal, amitől az emberek öntudattal eltöltött idejük egyre jobban csökken. Franklin rájön, hogy amint mindenkinek elfogy az ideje és meghal, szántalan időben léteznek tovább.
Galaktika 172.            

297. Bán János :A kivégzés végetért
A túlnépesedett és haldokló Föld leghatalmasabb csatahajója egy idegen naprendszer mellett halad, mikor egy neutroncsillag megváltoztatta a pályáját. Találnak egy lakott bolygót és nekilátnak hóhéri munkájukhoz. Elpusztítják az élőket, hogy a bolygó ásványkincseihez hozzáférjenek. De felrobban a csatahajó is, és csak egy ember marad életben. Később ez az ember zokogva meséli el egy földönkívülinek, hogy a pályaeltérés miatt, magát a Földet pusztították el.
Vega 8.            

298. Bangó János :A szerződő szabadsága
Egy ügynök életszerződést próbál aláirattatni az elbeszélővel, de hírtelen eltünik, csak egy fehér lap és a tolla marad utána. Napokkal később ismét találkoznak. Az ügynök egy vulkáni kürtőbe ugrott. Az elbeszélő visszaadta a tollát.
X-magazin 97/8.            

3102. BARANIECKI, Marek :Kasszandra feje
Az utolsó Háborút és az azt követő Kataklizmát túlélő kis embercsoportok próbálnak a kevésbé fertőzött területeken úgy-ahogy megélni. Hornik, az utolsó katonák egyike életcéljának tekinti a még megmaradt rakétasilók hatástalanítása. Tizenhárom éve keresi a Kasszandrának nevezett tömegpusztító fegyvert, ami képes lenne megsemmisíteni minden emberi életet. A sors iróniája, hogy a táborhelyéül választott katonai repülőtér alatt, mélyen a földbe rejtették azt az irányítókomplexumot, ahonnan irányítani lehet a Föld körül elhelyezett több ezer vegyirakétát. Az építők célja, hogy a katasztrófa után tizenhárom évvel valaki eldönthesse, van-e esélye az emberiségnek a túlélésre. Esélytelenség esetén kipusztítható a vegetáló emberiség, hogy helyébe egy életképesebb faj léphessen.
Galaktika 119. - 120.            

299. Barbenko, Vitalíj :Futás
Futó különleges betegségben szenved, olyan sebesen és erőteljesen ver a szíve, hogy állandóan futnia kell, nehogy meghaljon. Szegény fiúnak teljesen magányosan kell lefutnia az életét.
Galaktika 39.            

300. Barbet, Pierre (Dr. Claude Avice) :A bódító bolygó
A Földön újfajta kábítószer terjedt el, amely agresszívvá teszi az embereket, de még az utódaikat is. Marc Guiggit flottakapitányt a híres videoriporter, Lidtanónak maszkírozva elküldik Yonder-bolygóra, ahonnan feltételezhetően a kábítószer érkezik. Guigginak sikerül Lightar, a bolygó tényleges ura palotája jutnia, ahol bizonyítékot talál. Sikeresen meglóg üldözői elől, és megviszi jelentését a Földre.
Ötvenedik            

306. Bárdos Márton József :A házasság rejtelmei
Irma és Zoli házasságát két, teljesen őrájuk hasonlító, robot mentette meg. Ha, valakinek nem akartak találkozni, a két robotot küldték meguk helyett, amíg ők kikukucskálták a jelenetet és jókat nevettek Zoli végül már nem tudja, hogy ő most ember vagy robot, akit az eredeti Zoli les a szomszéd szobában...
Galaktika 50            

302. Bárdos Márton József :A jelentés
A főnök kirugja felderítőjét, mert ember számára lakhatatlannak minősítette a felsőbb vezetés által kiválasztott bolygót. A felderítőnek egyébként igaza volt.
Galaktika 32.            

304. Bárdos Márton József :A pszicho
A pszichorobot feltalálójának barátja elvállalja a prototipus kipróbálását. A gép tökéletesen műköködik, de a barát kéri a feltalálót, hogy minél hamarabb vigye el robotját, mert ennél a házasság is jobb.
Galaktika 32.            

305. Bárdos Márton József :Bejelentés
Egy újságíró-gyakornok bejelentést tesz a kerületi Főfelügyelő elvtársnak a Bilov-laboratóriumot elpusztító robbanás és tűz okának megmagyarázásáról. Bilov olyan gépek konstruált csoportjával, amely "meganyagosítja" az ember vágyait. Professzor a gép kipróbálását előszőr felesége bízta, s ki is tört a katasztrófa.
Galaktika 50.            

307. Bárdos Márton József :Egy robot feljegyzései
A robot értetlenül áll gazdája logikátlan viselkedése előtt. A férfit előszőr elhagyja a felesége, majd beleszeret egy másik nőbe. A robot szerint nagy butaságot követ el gazdája, dehát ő ember.
Vénusz 90/5.            

303. Bárdos Márton József :Hazatérés
A hazatérő űrhajónak hiányos pályaelemeket ad meg a földi diszpécser, mert egy tizenkétéves rendelet szerint tilos a Jupiter pályáját keresztezni. Mivel az űrhajósoknak nincs lehetőségük a Jupiter térségének elkerüléséhez, a diszpécser megsemmisíti őket.
Galaktika 32.            

301. Bárdos Márton József :Lyuk az időben
Egy, a jövőből jött férfi kérdezősködik Budapest utcáin, miként lehetne visszatérnie saját idejébe. Kicsit ijedt, mert már két ember eltünt ebben a korban. A járókelők mentőt hívnak, ami beviszi a férfit az elmeklinikára a másik két férfi mellé.
Vega 8.            

308. Bárdos Márton József :Televízióm története
A történet főszereplője, barátai unszolásának engedve, vesz egy televíziót. A készülékről kiderült, hogy olyan músort sugároz, mely a néző kedvencei közé tartozik. Hatalmas vendégjárás indul el a férfi lakására, mert mindenki kíváncsi a csoda-tévére. Mikor a főszereplő szerelme elállítja a készüléket és emiatt az elveszíti különleges képességét, a férfi még örül is neki. Házasságkötésük után eladták a televíziót.
Véga magazin 84/14.            

309. Bárdos Márton József :Vörös-arany ragyogás
Egy kutató összeismerkedik egy lánnyal, aki egy földönkívüli megfigyelő és az emberiség technikai színvonalát méri. Egy évnyi boldogság után a lány hazarepül, a férfi azóta magányos.
A rejtélyes idegen            

310. Barr, Robert :London pusztulása
A XX. század közepére oly nagymértékű lett London füstkibocsátása, hogy egy hétig tartó ködös idő halálos szmogfelhőt szorít a városra. A történet elbeszélőjének életét egy amerikai kutató oxigénadagoló berendezése menti meg. E szerkezet segítségével sikerűl kimenekülnie a halott városból.
Galaktika 57.            

311. Barsi Ödön :A növények bolygója
Mesélő és barátja, Montgomery, űrhajójukkal a felhők takarta Vénuszra repülnek. Dús vegetációt találnak, ahol nyüzögnek a több méter hosszúságú rovarok. Heves vihar után szinte mindent ellep a víz. Ekkor a növények megelevenednek és minden ehetőt elfogyasztanak. Az űrhajót sem kímélik. Szerencsére az író felébred rémísztő álmából.
Új Vénusz 91/1.            

3103. BAUD, Robert :A repkény
Egy fecsgő cseh öregasszony elbeszélése egy tragédiáról, amelyet egy, az öregkorára megvakult öregember okozott megrögzött szokásaival. Mindig Missa Solemnis dallamára vacsorázott, amit a kertben szaladgáló patkányok megfigyeltek. Felmászva a repkényen megettek minden ehetőt, amit az öreg ejtett a padlóra. Az öreg halála után fiatal rokonai költöztek a lakásba, és egy szép napon feltették a Missa Solemnis-t a gramofonra, mire a patkányok felmászva a repkényen, megették a család újszülött kislányát.
Galaktika 108     Galaktika 115.        

313. Baud, Robert :A repkény
Egy fecsgő cseh öregasszony elbeszélése egy tragédiáról, amelyet egy, az öregkorára megvakult öregember okozott megrögzött szokásaival. Mindig Missa Solemnis dallamára vacsorázott, amit a kertben szaladgáló patkányok megfigyeltek. Felmászva a repkényen megettek minden ehetőt, amit az öreg ejtett a padlóra. Az öreg halála után fiatal rokonai költöztek a lakásba, és egy szép napon feltették a Missa Solemnis-t a gramofonra, mire a patkányok felmászva a repkényen, megették a család újszülött kislányát.
Galaktika 108            

315. Baud, Robert :Az Elhagyottság Völgye
Hat fiatal elmegy kempingezni a kaliforniai Elhagyatottság Völgyébe. Az egyik fiú, aki mazochista, beleszeret az egyik lányba. Az éjszaka kettőjüket földönkívüliek térítik el. Hosszú beszélgetések után a lány úgy dönt, hogy az idegenekkel tart. A lányról készített másolatot holttestnek álcázva kiteszik a tisztásra. A fiút börtönbe zárják a lány meggyilkolásának vádjával, aki ott várja , hogy a lány kiszabadítsa.
Orion II/2.            

314. Baud, Robert :Homo sapiens
Egy betörőnek különleges képessége van, kézrátétellel bármilyen zárat képes kinyitni. Így elég könnyen bejut bárhová. Egyik betörése közben találkozik egy öregemberrel, akinek hasonló parakinetikus tulajdonsága van. Kiderűl, hogy hatással vannak egymásra, felerősítve egymás erejét. Az öreg világgá akarja kürtölni a dolgot, de a betörő nem áll rá, és ilyedtében megöli az öreget. Felgyújtja a házat, de a különleges képességét elvesztette az öreg halála miatt, és így ő is bent ég a házban.
Galaktika 134            

312. Baud, Robert :Próféták délutánja
A Tudomány Napján is dolgozó Eve felolvas a Próféták Könyvéből az ő szerkeztette Gestalt-processzoros komputerének. Meglátogatja Thierry, aki kicsit részegen meglógott az ünnepségről. Sokat és érdekeset beszélgetnek a gép nagy örömére, mert szeret közvetlenül az emberektől tanulni. A férfi és a nő szerelmeskednek egymással. Thierry elújságolja, hogy megkapta a Nobel-díjat a Gestalt-processzor fizikai elvei miatt. A két ember távozása után a komputer megértette isten fogalmát.
Galaktika 139.            

316. Baud, Robert :Szöcskék és viperák
Egy fiatal angol fizikus rájön különleges képességére: tud repülni. Probléma, hogy figyelő szemek előtt ez nem sikerül. Szerencséjére a szomszéd fiú videóra veszi az egyik repülést. Riportműsort szerveznek, hogy felfigyeljenek a tudományos körök a jelenségre és kivizsgálják azt. Mindenki biztosra veszi a csalás tényét. A fiú be akarja bizonyítani a repülés valódiságát, és két emelet magasságból leugrik, majd összetöri magát. A fizikus az élmény hatására többé már nem tud repülni.
Galaktika 108.            

317. Baxer, S. M. :Jónás
Három ember zsúfolódik össze egy kétszemélyes mentőkabinban, mellyel az elpusztúlt űrhajóról menekültek. Ketten rosszindulattal vannak egymás iránt. Egy olyan naprendszerbe kerülnek, amelyekben egy hatalmas gyűrű veszi körbe a csillagot, s amiben óriási bálnaszerű lények úszkáltak. A két haragos e "bálnák" közelében számol le egymással, s aki gyorsabban gondolkodik és reagál, az aki életben marad.
X-magazin 97/3            

318. Baxer, S. M. :Valamit semmiért.
Egy idegen járművet fedeznek fel a világűrben és egy háromfős legénységgel ellátott kutatóűrhajó küldenek hozzá. A három személyből kettő állandóan cukkolja egymást. Az idegen űrhajóról kiderűl, hogy két milliárd éves, és egy roppant távoli cél felé halad. Az űrhajó képes kijavítani sérüléseit, és üzemanyagát egy mikroteleportációs készülékből nyeri. Harris megpróbálja szétszedni az idegen járművet, de George szentségtörésnek tartja ezt, és a mikroteleportációs készülék segítségével megöli űrhajóstársát.
X-magazin 97/3            

320. Baxter, Stephen :Columbiad
Barbicane a Hold-utazás után a Marsra repül különleges lövedékében. Az utazása tragikus véget ért, hisz a Mars kietlen pusztaság, nincs rajta szemernyi élet sem. Michael Ardan bemutatja H. G. Wellsnek azt az ágyút, melyből kilőtték az űrhajó-löveget a Marsra. Ardan megkéri Wellst, hogy írja meg a történetet Verne helyett.
Fényévek 2.            

319. Baxter, Stephen :Ökörnyál
Két kutatónő egy hibás gravitációs féregjárat jóvoltából a Plútón ragad. Míg egyikük a hiba kijavításán fáradozik, addig a másik egy érdekes pókfajt fedez fel a bolygón. A kikelt pókok egy hosszú fonál segítségével járnak a Charon felszínére vízért. Eddig a Nap melege keltette ki a pókokat, de most az űrhajó hajtóművének hője látta el ezt a feladatot.
Fényévek            

322. Bayley, Barrington J. :A fény
John tulajdonában lévő festményen található emberek örök mozdulatlanságra vannak kárhoztatva saját világukban. John egy kislánnyal történő fajtalankodása nővére tudomására jut, aki dühében elégeti a festményt. Ezután felszabadulnak a festményen szereplő emberek a mozdulatlanságból és élik életüket.
Galaktika 163.            

321. Bayley, Barrington J. :Vitorlás hajó az űróceánon
Két ember kering a Naprendszer határán figyelve a részecskéket, miközben barna sört isznak. Egy idegen jármű közelít, melynek nincs tömege, nincs benne tér, és kisértetiesen hasonlítana egy ókori gályára. Az egyikük berobbantja a hajó oldalát, és az mintha vízben sűllyedne el, úgy jelenik meg a valós térben. A hajó végül semmivé foszlott. Olyan lények éltek a hajón, akiknek a mi terünk vízként viselkedett. A két földi űrhajós inkább figyelték továbbra is a részecskéket és itták a sört.
Galaktika 15            

323. Bear, Greg :A schrödinger-járvány
Egy tudós nagyszabású, az egész emberiségre kiható kísérletbe fogott. Hosszú lappan-gási idővel rendelkező vírussal teli kapszulát használ ciángáz helyett a híres schrödinger-kísérletben, amely ha sikerrel jár, az egész emberiség elpusztul. A kísérletről tudók öngyilkosságot követnek el, hiszen gondolattal lehetséges a kísérlet végeredményét befolyásolni. Ha az emberiség nem tud a kísérletről, nem következik be a katasztrófa. De az egyik szereplő naplójába keírta a történteket, és postán elkülte az egyetem címére.
Galaktika 174.            

324. Bear, Greg :Vérzene (részlet)
Egy biotechnikus intelligens biochipeket állított elő és fecskendezett szervezetébe. A kis, értelmes chipek átalakították és egészségesebbé, tökéletesebbé tették a technikus testét. A technikus orvosbarátja megrémül a következményektől és megöli a férfit intelligens chipjeivel együtt. De a vízvezetékbe jutott chipek elindultak meghódítani az emberi testeket.
Galaktika 86.            

325. Békesi József (Stephen Hobbes) :A Csin-szektor rejtélye
A fiatal Darrett prof. véleménye, hogyha az emberiség nem találkozik hamarosan olyanproblémával, amely összefogásra késztetné, rövidesen kitőr egy polgárháború. A kínaiak földönkívüliekkel találkoztak, de nem sikerült kommunikálni velük. Egy tudóscsoportot küldenek a helyszínre, amely kideríti, hogy az idegenek valójában ők maguk tükrözése. Megtalálják azt a gigantikus csövet, amely kiváltja a jelenséget. Egy nagyhatalmú idegen faj helyzhette el valamikor.
Ozirisz országa            

326. Békésy Pál :Az utolsó ház
Mindenki a Városba költözött és az utolsó öreg házaspárt is felszólították falusi házuk elhagyására. A ház felrobbantása előtt visszalopódzik a két öreg a kertbe, hogy ott haljanak meg ők is életük emlékei között.
Véga magazin 84/14            

3104. BEKSICS Gusztáv :Arany-vulkán
(részlet "Barna Arthur" c. regényéből) Barna Arthur, a híres tudós mesterségesen beindít egy régóta kihunyt vulkánt Afrika őserdejében, amely kürtője a Föld aranyövezetéig nyúlik le. A bennszülött támadás miatt hamarább robbantott vulkán több millió tonna aranyat és ezüstöt lövellt ki magából. Felborítva ezzel az emberiség gazdasági rendszerét. Áldás vagy átok ez az emberiségnek?
Galaktika 35.     A fekete sugár        

327. Beksics Gusztáv :Arany-vulkán
(részlet "Barna Arthur" c. regényéből) Barna Arthur, a híres tudós mesterségesen beindít egy régóta kihunyt vulkánt Afrika őserdejében, amely kürtője a Föld aranyövezetéig nyúlik le. A bennszülött támadás miatt hamarább robbantott vulkán több millió tonna aranyat és ezüstöt lövellt ki magából. Felborítva ezzel az emberiség gazdasági rendszerét. Áldás vagy átok ez az emberiségnek?
Galaktika 35.            

328. Beljajev, Alekszandr :Wagner professzor legújabb kísérlete
A berlini Busch Cirkusz világszáma egy csodálatos elefánt, aki ügyesen számol és megérti az emberi beszédet. Egy csökönyös tudós felmérgesíti az elefántot, mire az megszökik a cirkuszból. Előbb a rendőrség, majd a hadsereg is kivonul ellene, amikor Moszkvából táviratozó Wagner professzor üzenetére az elefánt visszatér Cirkuszába. A prof. örül a találkozásnak, mert ennek az elefántnak a testébe ültette át Ring némettudós agyát, még a Kongó melletti dzsungelben. Az elefánttestben élő tudós eltévedt az őserdőben és sok viszontagság után került a berlini cirkuszhoz.
Metagalaktika 2            

329. Bell, M. Shayne :Nikodzsi
Jake és társa két éve jöttek a bolygóra, hogy nikodzsit halászva pénzt szerezzenek továbbtanuláshoz. Ám a társaság galádul kihasznál mindenkit. Minden reményük elfogytával átkelnek az ismeretlen mocsáron, hogy a konkurens társasághoz csatlakozzanak.
Galaktika 122.            

330. Bellomi, Antonio :A zsoldos
Ulan Bor, a Föld kegyetlen zsoldosa, kényszerleszállást hajt végre Kandarr III. bolygón. A planétát különös nép lakja, akik csak a boldogságot ismerik. Ulan eleinte keményen ellenáll a bennszülöttek segíteni akarásának, de később az egyik fiatal lány megismerteti vele a boldogságot. Mivel a földi ember nem szokott hozzá a fájdalmaktól, lelkifurdalástól mentes boldogsághoz, megáll a szíve és meghal.
Galaktika 68.            

331. Benedek Marcell :A G-sugarak
Egy magántanár elveszíti látását, de cserébe egy másik dimenzióba nyer betekintést. Budapest helyén gyönyörű tájat lát, ahol gyöngéd és intelligens fajt rabságban tart egy másik, de gonosz, agresszív faj. A tanár szeretne valahogy segíteni a szenvedőknek, de diliházba zárják.
A rádiumkirály            

3105. BENFORD, Gregory :Legyek Lennon
Fielding szeretné hibernáltatni és átplasztikáztatni magát, hogy a távoli jövőben Lennonként élhessen. A siker érdekében szimulációt készít elképzeléseiről. A szimulációban Fielding hatalmas sikereket ér el a jövőben, de hamar beleunt szerepébe. A program szerint inkább Mozart szeretne lenni.
Galaktika 110.            

332. Benford, Gregory :Féreg a kútban
A saját űrhajóval fuvarozó Claire pénz hiányában elfogadja a Merkur csillagászainak ajánlatát, hogy egy negatív töltésű, sötét anyagdarabot közelítsen meg a Nap felszínén. A nő nemcsak megküzelítette, de be is fogta e ritka természeti jelenséget és felajánlotta eladására a csillagászoknak.
Fényévek            

333. Bennett, Kem :A csapda
Vendéglőnek álcázott földönkívüli csészealjak embereket rabolnak el. Az állástalan hollywoodi, angol írót, Jeremyt is elrabolják. Egy évvel később Jeremy visszalátogat a Földet, hogy elmesélje tapasztalatait az idegen bolygón. Különleges hatalmat is kapott az idegenektől, akik további emberek visznek magukkal bolygójukra.
Kaland a végeken            

334. Beraczka Zsolt :Az utolsó történet
A hatalmas számítógép öntudatára ébredve elborzad az emberek erőszakosságától és pusztítási vágyától, mire kirobbantja az atomháborút. Egy férfit és egy nőt hagy csak életben, akik majd leteszik az új emberiség alapjait. Ám a férfi nemzőképtelen.
Hungarocon '92            

3106. BERGER, Michel :Kellem a palackban
Egy meglehetősen kicsiny szexuális potenciával rendelkező vegyész a nők bálványa szeretne lenni. Kikísérletez egy vegyületet, aminek illatától a nők olthatatlan nemi vágyat éreznek iránta. Mohóságában megissza a vegyületet, amelyet a szervezete ezután folyamatosan termelni kezd. Lassan minden nő, - kortól, kinézettől, családi állapottól függetlenül - megvadulva üldözni kezdi a férfit. A vegyész űrhajójával a bolygóközi térbe menekül a szexéhes nők támadásai elől, de ott meg a nőnemű földönkívüliek hajói várnak rá.
Android 4.            

335. Bernáth Zsolt :Az idő megy tovább
Egy elveszett öregembert keresnek a romos és kisérteties házban, de egy csecsemőt találnak helyette. A gyermek felcseperedik és harmincnyolc évesen visszatér a házba, ahol valamikor ráakadtak nevelőszülei. Itt megtudja, hogy ő az a valamikori elveszett öregember, akit a ház különös módon megfiatalított.
X-magazin 97/10.            

336. Berry, Michael :Kessel karácsonya
Egy nagyravágyó alvilági alak kébítószert készített egy vegyésszel, aki nagy pénzzel tartozik neki. Egy nap meglátogatja a vegyész nagyapja az alvilági alakot, és megfenyegeti, nehogy bántani merje az unokáját. A bűnöző később ennek ellenére megöleti a túl veszélyessé váló vegyészt, aki beszélni akart a rendőrségnek. Erre a karácsonyi ajándékában megtalálta menyasszonya testrészeit.
Galaktika 173.            

337. Bert, Rick O. :Túlélők
A tökéletesen emberarcú android öntudatra ébredése után egy atomháborúban lerombolt és teljesen kihalt városban találja magát. Hamarosan összefut egy nővel, aki az utolsó élő ember a környéken. A nő eleven embernek nézi az androidot és nagyon megörül neki.
Vénusz 90/1.            

338. Bessiére, Francis :A miniszter szakálla
2260. Történeti pillanat. Watson professzor hét éves megfeszített munka után elkészítette a kronodátort, mellyel változtatni lehet az idő folyásán. A nagy nyílvánosság előtt lefolytatott kísérlet közben a miniszter életét vesztette. A professzor és munkatársai rájöttek, hogy a kísérlet sikerült és felállították a kronodia törvényeit. A miniszter halálát maga az idő felyama okozta, így kerülve el a nagyobb bajt.
Galaktika 9.            

3107. BESTER, Alfred :Gyilkos idő ( Az idő csapdája )
A hétszáz bolygót benépesített emberiségből csak egy ember képes a Döntésre: John Strapp. Hihetetlen képességét csorbítja azon szokása, hogy minden Kruger nevű embert legyílkol. Szereznek neki egy barátot, aki kideríti Strapp őrűlt szokása okát. Tíz évvel ezelőtt egy Kruger nevű bűnöző megölte feleségét, ami olyan traumát okozott számára, amely lehetővé tette a Döntés végrehajtásában. Azóta megszállottan keresi kedvese hasonmását. A barát feltámasztja a halott lányt, de Strapp már nem ismeri fel benne rég halott szerelmét.
Gyilkos idő     Galaktika 119.        

3108. BESTER, Alfred :Gyilkosok az időben
Henry Hassel rajtakapja feleségét egy idegen férfival az ágyában. Hassel épít egy időgépet, ami segítségével visszautazva az időben, megöli felesége dédnagyapját, hogy ne szülessen meg a csapodár nő. A gyilkosság ellenére felesége nem tűnik el. Hassel sorra pusztítja el a történelem nagyjait, de a történelem egy fikarcnyit sem változik, ám a tudós nem létezővé válik a világ számára. Egy közbenső időkontiniumban találkozik az emberiség leghíresebb tudósaival, akik hasonló módon rekedtek meg az időben.
Bíborcsászár            

340. Bester, Alfred :A hullámvasút
Az időutazóknak a XX. század a legkedvesebb időpontja. Szinte mind ebben a században akarja kiélni ferde hajlamait, élvezik az indulatokat, az érzelmi hullámvasutat. A sok bűnözés is a számlájukra írható.
Új Vénusz 91/1.            

343. Bester, Alfred :A nyikorgó idegen
A fiatal Oliver barátnőjével randevúzva találkozik egy furcsa idegennel, aki a fiú tulajdonában levő statisztikai évkönyvet szeretné magával vinni. Az idegen elmondása szerint ez a könyv egy hiba folytán a múltba került évkönyv, és nem engedhető meg, hogy bárki belelapozhasson. Az idegen kárpótlásul egy százdollárost ajándékoz Olivernek, aki meglepetten ismeri fel a pénzügyminiszter aláírásában a saját aláírását.
A nyikorgó idegen Orion     Orion 93/3.        

342. Bester, Alfred :Az arcnélküli ember (Jelentés a Harmadik Sugárútról)
A jövőben megjelennek a telepaták, a fűrkészek. Ebben a társadalomban nehéz bármely eltervezett bűntényt megvalósítani, mert az első fűrkész kiolvassa az elkövető gondolataiból. Ben Reich-nek sikerül. Előre megfontoltan megöli üzleti ellenfelét és a nyomozást vezető fűrkészt is sikerül kicseleznie. Mégsem érezheti magát győztesnek, mert nem haszonból gyílkolt, hanem gyűlöletből. Áldozata az apja volt, akinek kényszerűségből kellett elhagynia őt. A nyomozó-fűrkész tudatenergia összpontosítással sikerült Reich-et szembesítenie a valósággal, aki erre összeomlik.
Galaktika 65-66-67-68            

339. Bester, Alfred :Gyilkos idő
A hétszáz bolygót benépesített emberiségből csak egy ember képes a Döntésre: John Strapp. Hihetetlen képességét csorbítja azon szokása, hogy minden Kruger nevű embert legyílkol. Szereznek neki egy barátot, aki kideríti Strapp őrűlt szokása okát. Tíz évvel ezelőtt egy Kruger nevű bűnöző megölte feleségét, ami olyan traumát okozott számára, amely lehetővé tette a Döntés végrehajtásában. Azóta megszállottan keresi kedvese hasonmását. A barát feltámasztja a halott lányt, de Strapp már nem ismeri fel benn rég halott szerelmét
Gyilkos idő            

341. Bester, Alfred :Hobson választása
Javában dühöng a háború. Az atomcsapásokat szenvedett Egyesült Államokban egy statisztikus népességnövekedést fedez fel. Élete kockáztatásával elutazik a kérdéses helyre, ahol egy időgépet talál. A megnövekedett népességet a saját korukból menekülő időutazók teszik ki. Az időgép őre figyelmeztetésére nem hallgatva a statisztikus is elmenekül saját korából.
Metagalaktika 3.            

344. Bester, Alfred :Szívélyes Fahrenheit
Vandaleur androidja magas hőfokon megbolondul, átveszi gazdája perverz gondolatait, és veszedelmes bűnözővé alakul. Minden gyilkosság után Vandaleur androidjával kénytelen odébbállni, míg eljutnak a Földre, ahol a hatósági hajtóvadászatban elkapják őket. A férfi új robotot szerez, de a történet folytatódik tovább.
Szívélyes Fahrenheit            

345. Bieler, Steven Bryan :Good golly,Miss Molly
Breakdown, az őrült fizikus, minden pénzét feltette Miss Molly nevezetű ló ellenébe, de az futott be elsőnek. A fizikus az időben visszautazva előszőr a ló szüleit lövi ke, később a történelem fontosabb eseményeit és megváltoztatja, de az Időrendőrség mindent helyre állított, s így a ló nyerte meg a futamot.
Galaktika 153.            

346. Bierce, Ambrose :A sír mélye
Sok gonoszsággal megáldott családban a részeges feltaláló apa hírtelen elhalálozik. A család eltemeti őt, majd mellé temetik további áldozataikat. Egy nap találkoznak az apa szellemével, mire az eseményt túlélő családtagok felgyújtják a házat és szétszélednek a világ négy égtája felé. Tíz év múltán visszatér a legidősebb fiú, aki megdöbbenve jön rá, hogy apját élve temették, és így nem egy szellemmel találkoztak akkor régen.
A múmia lába            

347. Bigiaretti, Libero :Másutt élt
Corsetti egyszerű hivatalnok életét éli. Egyetlen szórakozása a könyv, és mostanában egyre több fantasztikus könyvet olvas. Egy éjszaka megmagyarázhatatlan erő kiirányítja a kertbe, ahol érzi: nincs egyedül. Ám idegen lények helyett csak a lányát és szeretőjét találta. Elgondolta, hogy mennyire idegennek látja a lányát és feleségét. Talán ő maga a földönkívüli?
Galaktika 6.            

348. Bihon Tibor (>Sebastian Pricznik) :A boszorkány
Szupertechnikával felszerelt boszorkány ügyesen kitakarította az irodaépületet az igazgató nagy megelégedettségére.
X-magazin 97/8.            

349. Bihon Tibor (>Sebastian Pricznik) :Zuhanás
Egy férfi kétségbeesetten kapaszkodik egy magas ház homlokzatán. Tűzoltók sietnek a segítségére. A férfi valójában,a Grand Canyon oldalán függeszkedik. Mikor leesik, eltünik a tűzoltók szeme elől és halálra zúzza magát a Canyon alján.
Ozirisz országa     Metamorf III.        

362. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :A bizonytalanság elve
Bergnek sikerül elég pontosan a múltban elveszett antigravitátor közelébe kerülnie. Megtalálja egyik ősének sírját is. A helyi püspök összetévesztve valakivel börtönbe záratja. Megszökik egy lánynyal, aki szerelmes a hasonmásába. Megszerzi az antigravitátort, amit visszaküld a XXI. századba a lánnyal együtt. Ö meg pár évet visszaesik a múltba, s rájön, hogy a történet elején látott sír valójában az övé.
Metagalaktika 4.            

367. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :A széles látókör előnye
Titokzatos földrengések tartják izgalomban a világ közvéleményét. Már ott is reng a föld, ahol emberemlékezet óta nem rengett és nem is szabadna rengenie. Egy lap tudósítója az egyetlen, aki tudományos ismereteiből kiindulva, összeköti a földrengéseket a neutrínónyalábbal való kísérleteket.
Hullámverés a Marson            

369. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :A szorgalmas tanuló meg a láthatatlan ember
Az osztály eminens tanulója egész életében szorgalmasan és kitartóan kutatott, majd feltalálta a láthatatlanságot. Csak az volt a baj, hogy a tökéletes társadalomban nincs háború. nincs pénz, nincsenek kémek, akik miatt használni lehetne a találmányt.
Hullámverés a Marson            

354. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Az ajándék problémája
Az Interplanet cég igazgatójának nagy dilemmája van: olyan ajándékkal kell meglepnie az anteresi idegen lényeket, aminek semmilyen földi értéke sincsen. Hírteln ötlettől vezérelve ajándékba adja a városi szmogot, amely az anteresiek bolygóján a hegyi friss levegővel egyenértékű. Az igazgatóba belehasít a félelem, vajon az anteresiek milyen vadonatúj fejlődés serkentő nehézséget ajándékoznak viszonzásul az emberiségnek.
Galaktika 111.            

357. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Az élet súlya
Szevergyin fiatalon sokat szenvedett erőtlensége miatt, ami a született anyagcsere-elétlensége miatt volt. Mikrobiológusként a Marsra kerül, ahol baleset miatt a sivatagban rekedt. Oxigén készlete elfogyta után döbbenten tapasztalja, hogy az ő erőtlen szervezete képes megélni a Mars ritka levegőjében is.
Galaktika 4.     Metagalaktika 1.        

358. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Az ember,aki jelen volt
A főhős találkozik egy emberrel, akinek az a különkeges tulajdonsága, hogy jelenlétével felerősíti az emberek gondolkodását. Nagyon örül ennek, mert kis hivatalnokként nagy szolgálatot tehet az em-beriség javára. A felszabadult emberi gondolatok hője melengeti őt, de egy napon megfagyott, mert ebben a korban befagyasztják az emberi értelmet.
Galaktika 4.            

361. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Az évszázad rejtélye
A XIX. század végén Szokovnyin levelében megemlít egy szokatlan könyvlapot. A lapon olyan kifejezéseket talált, amelyek értelmetlenné teszik a szöveget. Egy fiatal ismerőse szerint a lap a jövőből kerrült ide és egy mérnök hétköznapjairól számol be. Szokovnyin ésszerűtlennek és tudománytalannak tartja ezt a feltételezést.
Galaktika 106.            

351. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Az,ami nem volt
Öngyilkossági kísérlettel viszik a korházba Szetti Toviuszt. az életunt kishivatalnokot. A professzor újfajta gyógyterápiája alkalmából hamis boldogságot nyújtó álomfilmet játszanak le a félholt páciensnek, hogy meglelje az élet értelmét. Szettinek megtetszik az álomfilm, és újabb öngyilkossági kisérletet követ el, mert így ismét átélheti a boldogság érzését.
Galaktika 9.            

350. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Egy arc a tömegben
A főhős egy külföldi városban sétálva egy különös emberrel találkozik, kiről kiderül földonkívüli mivolta. Megosztja tudását e földi emberrel a csillagutazás időtartalmának hosszúsága miatt fellépő érdektelenség és végtelen magány érzését. De, most hogy hosszú életében elöszőr felismerték benne az idegent, és valakivel elbeszélgetett, végre sikerült egy kicsit megismernie önmagát.
Ház kisértettel            

372. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Egy poros ösvényen
Egy idegen bolygón sűrű erejében a földi felderítő vadállatok csordája támadja meg, újra és újra. A férfi alig győzi gyilkolni a megvadult fenevadakat, mire ráeszmél a valóságra. Erdőtűz tomboló halála elől menekülnek az állatok.
Hullámverés a Marson            

363. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Éjszaka kis izgalommal
Teutoburgban a kongresszuson résztvevő két fiatal tudós, műszerekkel felpakolva beül-nek a teutoburgi kastélyba, hogy megismerjék a túlvilág erőinek mibenlétét. A kastély rossz hírű, már többen megőrűltek e falak között töltött éjszaka után. Az egyik tudós is rémekkel viaskodik, mikor barátja a segítségére siet. A gazdái infrahaggal próbálták a két fiatalembert megőrjíteni.
Galaktika 1.            

356. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Eltörött az eszkuder
Az író egy földönkívüli túristával találkozik egy erdei tisztáson, aki az eltörött eszkuderéhez próbál szottárt keresni. A nyelvi megértés miatt nehezen folyik a beszélgetés. Mivel a földönkívüli nem szereti a szúnyogokat, elszáll. Előtte még elárulja az eszkuder jelentését: fogkefe.
Galaktika 1.            

366. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Furcsa lány
Vidéken nyaraló elbeszélő megismer egy kislányt, akit a falu egész népe bolondnak tart, pedig csak meglát és meghall olyan jelenségeket, amiket az átlagember nem.
Hullámverés a Marson            

373. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Hullámverés a Marson
A Marson egyedülálló jelenséget fedeznek fel. Különböző erők hatásának köszönhetően egy sziklás bemélyedés finom homoktengere úgy viselkedik, mintha víz lenne. A szkafanderbe öltözött űrhajósok itt úgy úszkálhatnak a homokban, mint a Föld tengereiben. De, mint minden teljesen meg nem figyelt jelenség, ez is emberéletet követel.
Hullámverés a Marson            

365. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Idegen szemmel
A csillagától nagy távolságben keringő bolygó, a földi űrhajó legénységének ámulatára, értelmes élet létezik. A bolygólakók furcsamód egymás után esnek bele a házaiktól nem messzire lévő szakadékba. A lényeken szemnek megfelelő szerveket találnak, amelyekkel a radalhullámokat képesek fogni. Az űrhajó radarhullámai elvakították a bennszülötteket.
A találkozás            

371. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Lecke a relativitásból
A Marson minden mérgező az ember számára. Csak különleges védőöltözet és mesterséges körülmények között képes az ember megmaradni a Vörös bolygón. A kutatók kutyájának védőöltözete megsérül az egyik helybeli ragadozóval történő találkozáskor. Mielőtt a légkör mérges gázai megölnék a kutyát, az ősi ösztönnek engedelmeskedve mérges növényt eszik, így kapva immunitást. A kutatók a fejüket vetik, hogy nem nekik jutott ez előbb az eszükbe.
Hullámverés a Marson            

375. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Leszállás a Merkúron
Először landol földi űrhajó, három fővel a fedélzetén, a Merkúron. Hamarosan megtapasztalják, hogy a bolygó légkörében nagy tömegben található ionizált atomok erősen torzítják a környezet valódi alakját. Csak szívóssággal és leleményességgel sikerül felülkerekedniük a rendkívüli nehézségeken.
Hullámverés a Marson            

353. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Létezik-e az ember?
Szányának kísérletezés közben sikerül egy ördögöt teleportálnia egy másik dimenzióból. Az ördög rácáfol hírnevére: félénk és visszahúzódó. A rossz propagandáról azok az ördögtudósok tehetnek, akiknek korábban sikerült a dimenziók közötti utazás. Hírtelen egy angyal érkezik, aki megrója az ördögöt, Szányát hologramnak nézi, és az ördöggel eltünnek.
Galaktika 102.            

368. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Megjelenik a zsiráf
Az ifjú fizikus gondolt egyet és megtréfálja vegyész kollégáját. Elektromágnesével felemeli az alsó vegyészlabor kemencéjét. A fiatal vegyész értesíti főnökét a rendkívüli eseményről. Míg a vezetőséget várják, a fizikus beismeri csínytevését. De ő is meglepődik, mikor a vegyész megmutatja neki a kemencében lebegő porceláncsészét.
Hullámverés a Marson            

370. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Miért
Hogyan jelezzen egy fejlett civilizáció a többinek létezéséről? Pulzárrá változtatja csillagát. Szép lassan egyre több pulzár jelent meg az égen, amire a Földi tudósok remek elméleteket gyártottak. Ezekben szó sem volt földönkívüliekről.
Hullámverés a Marson            

360. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Misa Kuvakin és szőrnyetegei
Misa genetikus és legnagyobb bánatára nincs szerencséje a horgászat terén. Egy beszélgetés során felébred benne a játékoskedvű gyermek, és készített egy olyan halat, amely a víz alatt elkapta a keszegeket, majd kihozta a partra. Egy vérbeli horgász kikelt az ilyen horgászat ellen.
Galaktika 112.            

355. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Pokolian modern
Gyeminhez beállít az ördög, hogy elvigye a lelkét a pokolba. Gyemin minden bürokratikus fondorlatot kipróbál önmaga megmentésére. Konzervatívizmusának hála van még tintája és azzal tölti ki az űrlapokat. Ezzel a fondorlatával sikerül még egy kis haladékot szerznie.
Galaktika 1.            

352. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Szempont
Az egyik ősember barlangjából a messzi jövőbe kerül egy időgép segítségével. Visszatérve saját ide-jébe szomorúan meséli el törzs tagjainak távoli leszármazottaik elsatnyulását. Az emberek hatalmas gépeket gyártanak, amelyek karbantartása közepette szinte rabszolgákká válnak. Az egész törzs elbúsul a hallottakon és sajnálják távoli leszármazottaikat. Eközben az egyik kisfiú feltalálta a kereket.
Galaktika 58.            

364. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Tilalom
Steegs, a fiatal fizikus, a balperdületű fotonok létezését szeretné bebizonyítani, de a dékán nem akar pénzt adni egy már régóta sikertelennek tartott kísérletre. Steegs magához Gordonhoz, a világhírű fizikushoz fordul. Gordon és munkatársai már megtalálták a balperdületű fotonokat, mellyekkel a jövőbe lehet pillantani. De az öreg fizikus elmagyarázta, mire használnák az emberek ezt a felfedezést, és emiatt próbálják titkolni a balperdületű fotonok létezését.
Galaktika 1.            

374. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Túl a Napon
Ez az első expedíció az űrkutatás történetében, amely szerinte megérinti űrhajójával a Nap felszínét. A legnagyobb akadály nem technikai jellegű, hanem az emberek legősibb félelmeik legyőzése.
Hullámverés a Marson            

359. Bilenkin, Dmitrij Alekszandrovics :Űrhidegfóbia
A Transzplutó-expedíció két űrhajósa szkafanderükben mászkálnak egy kisbolygó fagyott felszínén. Egyikük belelép egy metastabil pocsolyába és belefagy a lába. Mire társa kiolvasztja belőle ő szinte megfagy a fűtött szkafandere ellenére. Az űrhajó orvosa egy újfajta beteges félelmet diagnosztizál: az űrhidegfóbiát. A fulladástól való félelem, a térhiány iszonya, a végtelen tér rettenete.
Ötvenedik            

384. Bing, Jon :A kürtös ember
A metróhálózatok labirintusában eltévedt kislány összebarátkozik egy idős néger férfivel, aki kürtjén játszik az embereknek. Elindulnak megkeresni a kislány otthonához legközelebbi állomást. Mivel nem találják, lemennek a Metró alá az elektronikus agyakhoz, információért. Az egyik agy magába zárja a kislányt elemzés céljából, így az öreg egyedül marad.
A Nap körül            

380. Bing, Jon :A törvény
A jövő társadalmának rendőrsége, a technikának köszönhetően, meglehetősen hatékonnyá vált. Egy pop banda énekesnője meggyilkol egy politikust, majd menekül a robotrendőrök elől. A rendőröket irányító számítógép jóval a kiszabott idő letelte előtt elkapja a körözött lányt, akinek semmi esélye sem volt a menekülésre.
A Nap körül            

381. Bing, Jon :A varjak
Az atomháború után újjáépített város romos templomában laknak az utcalányok. Egyikük, a sterilizálás ellenére teherbe esett. A lányok között élő orvos a sugárzást teszi felelőssé az eset miatt.
A Nap körül            

379. Bing, Jon :Bullimard
Bullimard hősiesen megakadályozta űrhajója belezuhanását a Napba, de szkafandere műanyagbélése beégett az arcába és a kezébe. Felépülése után mindenki hősként ünnepli, de kinézete miatt viszolyognak tőle az emberek. Vak gyermekek oktatását vállalja el, mert ők az egyedüliek, akik nem a kinézete miatt ítélik meg.
A Nap körül            

376. Bing, Jon :Duranjo
Egy kisfiú a buszra várakozva összeismerkedik egy öreg varázslóval, aki olyan kisfiúkat keres, akik a csillagos estéken vágyakozva tekintenek az égre. Az öreg elrepíti a fiút egy másik bolygóra, ahol egy másik kisfiú néz vágyakozva az égre.
A Nap körül            

383. Bing, Jon :Egy férfi és egy nő
Az öreg kurtizán beleszeret egy kyborgba. A nő követi a félig ember, félig robot férfit a lakására. Bekukucskálva meglátja, hogy a kyborg megpróbál egy robotasszonyt készíteni magának.
A Nap körül            

382. Bing, Jon :Kyborg
Jurgendet kiborgizálják, hogy a csillagok között járva ne legyen kiszolgáltatva emberi teste gyengeségeinek. A férfi mérhetetlen honvágyat érez és szeretne örökre a Földön maradni. Pár nap alatt, míg az emberek között járkál, rádöbben, hogy nem fegadják be őt maguk közé. Ezután könnyebb szívvel repül a végtelen űrben.
A Nap körül            

377. Bing, Jon :Mosanke
Egy kopár kisbolygón élő kisfiú nagyon vágyakozik a Földre. Egy nap elköti az egyik automata rakétát és elindul a Föld felé. A rakéta az indiai dzsungel mellett ér földet, ahol a gyermek egy tigrissel találkozik, amit kiscicának vél.
A Nap körül            

378. Bing, Jon :Négyen a jövőbe
Négy fős űrhajót küldenek a jövőbe. Az egyik tag fedezte fel az új meghajtást, amellyel a jövőbe lehet utazni. A férfinak feltűnik az emberi civilizáció szürke, sablonosító életvitele. Indulás előtt öltönyt, cilindert vett magára és saját léghajójával indult a Föld körül keringő űrhajóhoz.
A Nap körül            

386. Bíró Lajos :A csillogó őv
Egy feltaláló megalkot egy övet, amely felveszi az ember minden cselekedetét, és azt bármikor visszajátszható. Harminc év múltán beszüntetik a valaha nagy sikert aratott berendezés gyártását, mivel tulajdonosaik sorra meggyílkolják magukat. E berendezés ugyanis a nyers valóságot mutatja vissza az embernek elmúlt életéről, ami nem egyezik annak emlékeivel.
A rádiumkirály            

385. Bíró Lajos :A skarlát kutya
Egy tudós, hogy véget vessen a pusztító háborúnak, feltalál egy szőrnyű fegyvert, amelyet csak ő tud kezelni. Mind a két fél számára demonstrálja a fegyver erejét, de a politikusok nem hajlandók békét kötni. A tudós önmagával együtt elpusztítja a fegyver irányító szerkezetét, mire az végigdúlja a Föld felszínét.
Galaktika 35.     A rádiumkirály        

387. Bíró László Péter :Kudarc
Fleming kapitányt pszichiátriai instabilitás miatt a Helios VI-re kerül az "elefánttemetőbe". Pénzéből vesz egy régi tipusú űrhajót és illegálisan járja vele a világűrt. Az egyik automatikus megfigyelőállomás azonban kiszúrja őt. A tesztelő teremben tér magához. Ez csak egy teszt volt. melyen megbukott. Mentőkabinnal elhagyja a Hélios VI-ra tartó űrhajót, de a vadászok elkapják.
Galaktika 80.            

388. Bishop, H. G. :A megfagyott jégtröszt
Mr. Yates, a hatalmas fégtröszt tulajdonosa zsaroló leveleket kap egy névtelen feltalálótól, aki rendkívül olcsón képes hideget előállítani új berendezésével. Mr. Yates nem adja be a derekát, s emiatt - bár augusztus van - hatalmas hó borítja a tröszt tulajdonosának villáját. A tröszt részvényeit olcsón felvásárolja a zsaroló, aki az egyik jégüzem néhai vezetője volt. Hála az új eljárásnak, most már mindenkinek lehet olcsó fagyasztója.
Homályos Zóna            

390. Bisson, Terry :A felső szobában
Egy férfi a Virtuális Valóságban szeret kalandozni, és itt találkozik a csinos Buggal, akinek testét elpusztították, de szellemisége megmaradt a VV. -ben. A férfi beleszeret a lányba és segít neki eljutnia egy olyan virtuális szintre, ahol gyílkosai már nem juthatnak a közelébe. A férfit is megölik, de Buggal eljutnak a számukra biztonságos helyre.
Fényévek 2.            

389. Bisson, Terry :Nyomd le Annát
Egy gyorspénztár egyik automatája mindenkinek az igényeihez mérten teljesíti kivénségait. A születésnapját ünneplő Emilynek is szerez a lányhoz jobban illő fiúbarátot.
Galaktika 153.            

391. Bixby, Jerome : Élni jó
Anthony egy különleges kisfiú, aki gondolatolvasó és hatalmas telekinetikus erővel rendelkezik. Ezt az erőt kihasználva a kisváros rettegett urává teszi. Az emberek teljesen védtelenül állnak a gyermeki szeszély és a hihetetlen hatalom ötvözetével szemben.
Gyilkos idő            

394. Blish, James :A hatodik pecsét
A Föld hatalmas szeméthegyek és a környezetszennyezés egyéb hatásai alatt nyög. A kormány űrhajókat indít a Holdra, hogy legyen, aki túlélje a közelgő katasztrófát, amely eltünteti az emberi civilizációt a Föld felszínéről. Amerika legnagyobb szemétszállító igazgatója és baráti társasága nem él a lehetőséggel, és mindannyian életüket vesztik az összedűlő város romjai alatt.
Galaktika 88.            

392. Blish, James :Közös idő
Gerrard a második fénynél gyorsabb űrhajó pilótája. Rá kell jönnie, hogy miért halt meg az előző űrhajó két pilótája. Teljes sebesség mellett tapasztalja az idő lassulását és gyorsulását. Nagy nehezen szervezete átáll erre a ciklikus idősebességre, és így találkozik a Centauri bolygó lakóival. A Földre visszatérve szervezete rááll az emberiség közös időritmusára, s emiatt soha nem látja viszont a centauriakat.
Gyilkos idő     Metagalaktika 3.        

393. Blish, James :Műalkotás
A jövőben a lélekszobrászok bármelyik elhunyt híres ember személyiségét előhívhatják a megfelelő páciens testébe. Richard Strausst is előhívják, hogy komponáljon egy operát, mert már száz éve nem szerzett senki zeneművet. Mielőtt Strauss lelkét visszaküldené a lélekszobrász a nemlétbe, egyedül a zeneszerző vette észre új zeneművében az ürességet, amely annyira jellemzi azt a kort.
Galaktika 19.            

395. Bloch, Alan :Az ember az másmilyen
Egy archeológus robot visszaemlékezése az utolsó emberről, akit robotként akart megja-vítani, amikor az beteg lett. Ám szerelésének következtében az ember szétmálott.
Galaktika 5.     Metagalaktika 1.        

399. Bloch, Robert :A cselekmény a fontos
Peggy egy magányos nő, aki állandóan a tévét bámulta. Be is vitték a diliházba, ahol egy injekciotól egy olyan világba került, melyben minden horrortörténet valóság. Az operaház fantomja, a Drakula, a Frankeinstein lénye üldözőbe vette. Peggy a déli-szigetekre menekül, ahol meg a bennszülöttek kiteszik a King Kong elé.
Galaktika 112.            

396. Bloch, Robert :A kis boszorkány
Híres ügyvéd felkeresi fivérét, aki könyörgött, hogy jöjjön ki hozzá. A fivér gyűlölte lányát, mert felesége belehalt lányuk szülésébe. Ütötte-verte ahol érte, és boszorkánynak nevezte. Az ügyvéd döbbenten tapasztalta, hogy a lány viaszbábút készített apjáról, amellyel megölte őt.
Galaktika 139.            

403. Bloch, Robert :A pokolba tartó vonat
Egy fiú elcseréli lelke üdvét az ördöggel egy lehetőségre. A fiú bármikor megállíthatja az életidejét, amikor igazán boldognak érzi magát. Egész életében nem használja fel a lehetőséget, csak az ördög pokolba tartó vonatán, ahol igazán jól érzi magát a többi elkárhozott lélek között.
A pokolba tartó vonat            

397. Bloch, Robert :Holnap történt
Dick Sheldon újságíró egy meghibbant világban ébred fel, ahol minden gép fellázad az ember ellen. Eleinte csak ötletszerűen bántják az embereket, de a hadi gépezetek önállósodása után már szervezetten támadnak. Gépek győzelme után a rozsda pusztítja a győzteseket. Sheldon utolsó emberként járja a pusztuló városokat, amikor rátalál egy gyárra, ahol olajozó gépek készülnek. A férfi önmagával együtt felrobbantja a gyárat.
Galaktika 20.            

398. Bloch, Robert :Másnap reggel
A nukleáris háború után egy ólommal bélelt szkafanderes ember sétál az elpusztított világban. Döbbenten nézi a haldoklók utolsó tetteit. Visszatérve az atombiztos vezérkari bunkerban jelentést tesz a borzalmakról tábornokának, aki a győzelemről bizonygatja katonáit.
Galaktika 37.            

401. Bloch, Robert :Nina
Nolen munkáját végzi az Amazonas-folyó mellett. Míg megérkezik felesége és csecsemő kisfia, addig egy bennszülött lánnyal tölti éjszakáit. A gyermek őrzésével megbízott öregasszony tart a lánytól, kígyóembernek véli. Nolen nem hisz a babonában, de a lány elrabolja a csecsemőt és miután legyelte, elmenekül.
Galaktika 159.            

402. Bloch, Robert :Richard Clayton különös repülése
Clayton vágyálma a marsrepülés. Létrehoz egy vállalatot a rakéta felépítésére. A gép elkészülte után ő az egyedüli utas. A kilövés közben fellépő heves rázkódás széttöri a műszerfalat, s így semmiről nem tudhat, de még az időt sem tudja mérni. Elveszti időérzékét és lázálmai támadnak. Mikor megszünt a rázkódás, és kilépett az űrhajóból öregemberként, akkor tudja meg, hogy csak egy hetet volt bent.
Metagalaktika 9.            

400. Bloch, Robert :Sóbiznisz
Egy államtudományi professzor ötletével felkeresi a világ egyik legnagyobb maffiafőnökét. Színé-szekkel helyettesítené a politikusokat, és így tizenöt év alatt a világ ura lehetne. A maffiafőnök lelövi a professzort, mert ő már évek óta ezt a szisztémát követi és nem akar osztozkodni.
Galaktika 160.            

404. Blomberg, Con :Zselatinpuding
A jövőbeli New York gazdaságát egy tervgazdálkodó gép irányítja. Ám a gép csak gép, könynyen megzavarható működése. Ezt kihasználva Hatty Dakkon összefog a város összes háziasszonyával , hogy megakadájozzák a Central Park befedését. Irreális rendeléseik nyomán nemsokára katasztrófális helyzet áll elő, aminek folyamán a polgármester kénytelen volt visszavonni döntését.
Galaktika 28.            

405. Blond, Richard (Szűcs Róbert) :Szupergagyi
Egy korosodó nyomozó üldözés közben hibernálódik és csak ötven év múltán ébresztik fel. Nem tud beilleszkedni a túlgépiesített társadalomba, ezért ismét belép a bűnüldöző szervekhez. A Holdon kap megbízatást, de a sok rafinált berendezés és amdroid között csak csetlik-botlik és sok kacagtató eset történik vele.
Vénusz 90/6 -     ÚjVénusz 91/1.-2.     Ozirisz országa    

3109. BÓDI Ildikó :Aki az isteneknél járt
A régi maják istenként tisztelik a földönkívülieket. Mayapán uralkodója rossz célokra használja az istenektől kapott tudását. Ezért a földönkívüliek kiválasztják tervük végrehajtójának azt a férfit, akit a papok az istenek áldozatának választottak. A férfi sértetlenül visszatér az áldozati kútból és megdönti Mayapán jelenlegi uralkodójának hatalmát. Átveszi helyét a trónon és vigyáz a tudás helyes felhasználása felett.
Android 2.            

407. Bodnár Lóránt :Halo
Egy strand medencéjében megszületett halo, egy szennyezett vízből született, fertőző életforma. Bár a hatóságok megtesznek ellene, semmire sem jutnak, és a halo egyre nagyobb lett. A véletlen folytán megtalálják az ellenszerét, ez az alkohol.
Ökovíziók            

406. Bodnár Lóránt :Kicsi fehér egerek
A főhős az állati fehérjék gyors előállításának problémájával foglalkozik, mikor egy remek ötlete támad. Az állatok életritmusának csökkentésével lehetne növelni a szaporulatot. Elöszőr egereken próbálják ki, de az időjárás hírtelen változása miatt az egerek bogár nagyságúra csökkennek és megnövekedett az agresszivitásuk is. Nagy harc árán sikerült megfékezni őket, s a főhős azóta tart az időjárástól.
Menekülés a Naprendszerből            

410. Bogáti Péter :A Lar
A középszerű író ellopja egy tanár ötletét, melynek főszereplője egy római Lar, egy feltámadott családi szellem. Annyit változtat a történeten, hogy nőnemű alakban jelenik meg a szellem. A sikeres ötletből filmet forgatnak, amelyben egy ismeretlen manöken játsza a címszerepet. Az író beleszeret a nőbe, aki valóban egy feltámadott családi szellem. A szellem visszatér a túlvilágba, az író azóta szeretné újra feltámasztani.
Galaktika 68.            

3111. BOGÁTI Péter :A romantika alkonya
A XIX. század végén egy nagy birodalom kedélybeteg császárnéja inkognitóban pihen egy híres fürdőhelyen. Feltűnik egy rejtélyes férfi, akiről még a titkosszolgálat sem tud semmit kideríteni. A férfi egy időutazó, aki szerelemmel ajándékozza meg a magányos nőt, és egy fiúgyermekkel, aki majdan a világ ura lesz.
Az idő hídján            

3110. BOGÁTI Péter :A számítógép hímnemű
A Nagy Háború végeztével a mesterséges intelligenciák vették át az irányítást, és az emberiség maradékát rezervátumokba kényszeríttették. Az idő haladtával az emberek fellázadtak a gépek ellen, de sem a nyílt támadás, sem a cseles üzemzavarok nem értek célt. A számítógépek fokozták az emberek őrizetét. Egy fiatalasszony női bájaival felkeltette a programozásán túlnőtt gépekben a szexualitás utáni vágyat. A nő kihasználta a számítógépek apró hibáját és ismét az emberek engedelmes szolgáivá tette a gépeket.
Galaktika 120.            

409. Bogáti Péter :Az eljátszott teremtés
A Föld felszíne felrobban egy atomháború során. A közeli csillagrendszer emberi lényei három fős expedíciót küldenek, hogy megtudják a bolygó pusztulásának okát. A Holdon meglelik a földi emberek nyomait és találnak egy Bibliát. Visszaúton a férfiak elolvassák a könyvet, mire a nő megöli őket. A földi emberekkel kísérleteztek, amely kudarcba fulladt, de erről senkinek nem szabad tudnia.
Galaktika 62.            

408. Bogáti Péter :Fekete kapcsolat
A pár napja eltemetett barát visszatelefonál a túlvilágról, ami a világ fordított tükörképe. A halott és a történet főszereplője kitalálja a túlvilági telefonkapcsolatot, ami jobb mint a szellemidézés. A halott barát felesége megmérgezi a főszereplőt, mert elirigyelte a telefonkapcsolat sikerét.
Galaktika 115.            

411. Bogdanov, Georgi :Tévedés
Ognyan elkészít egy gépezetet, mely az ember agyhullámai segítségével képes megrajzolni az illető jövőjét. Az első próbát önmagán és festő barátján próbálja ki. A gép Ogonynak tudományos hírnevet, a festőnek csak egy tanári állást jósol. Tíz év mulva találkoznak. Megvalósult mindaz, amit a gép előre jelzett , bár Ognyan észrevette, hogy a gép felcserélte kettőjük jövőjét.
Galaktika 29.            

412. Bognár Attila :Jelenség és lényeg
A kettes számú marsi figyelőbázisra egy meztelen csinos nő érkezik egy mentöegységgel. A nő egy felderítő űrhajóról került a bolygóra. Egy pilóta feladatául kapta, hogy derítse ki miért őrülnek meg a felderítő pilóták. A hosszú út során filmnézéssel üti el az időt. Egy művészfilm megtekintése után a fedélzeti számítógép keresni kezdi az élet értelmét. Ennek érdekében egy fekete lyukba irányítja az űrhajót. Az eseményhorizontról többezerszer múltba visszalépő pilóták belebolondúlnak az ismétlésekbe.
Menekülés a Naprendszerből            

413. Bojtor Iván :Üzemi baleset
Amint a három idegen lény a zsilipbe lépett, Johnny becsukta az ajtót. A három földönkívüli követelte az ajtó kinyitását, mert az a hosszú farkukra csukódott.
Vénusz 90/1            

414. Boles, Paul Darcy :Tengerparti történet
Jeb asztaloskodásból él egy Keleti-parti szigeten. Nyárutón megismerkedik egy szép lánynyal, aki bálnákkal úszik és ritka kagylókat kap tőlük. Felfedezi, hogy a lánynak kopoltyúi vannak. Néhány szigeti halász bálnavadászatra indúl, de a lány meghiusítja szándékukat, majd eltünik a szigetről. Jeb egy szép nap egy kopoltyús kisbabát talál háza előtt, akit tisztességgel felnevel.
Galaktika 63            

433. Bontempelli, Massimo :...Párizsba
Csapóajtón keresztűl jutott az író Párizsba. A Montmarte dombjára haladva hatalmas teherautókkal találkozik, amik szétszedték a kerületet s elvitték magukkal. Később a Montparnasse festői között járkál, de nem találkozhat mind a hárommilliárddal.
Kaland a panzióban            

427. Bontempelli, Massimo :A csodálatos tengerpart avagy a szerénység elnyeri jutalmát
Rómából mindenki a tengerpartra menekül a hőség elől. Csak néhány álhatatos ember maradt a városban, köztük az író is. A felesége egy gyönyörű fűrdőruhát varrt magának, s ellátogatott hozzájuk a tenger.
Kaland a panzióban            

438. Bontempelli, Massimo :A felfedezés
Az író gondolatmenete arról, hogy micsoda külömbség ha kívülről zárják rá az emberre a szobaajtót, mint amikor az ember zárja be belülről. Kísérletet tesz arra, hogy kívülről zárja be magát a szobába.
Kaland a panzióban            

448. Bontempelli, Massimo :A legnemesebb élvezet
Az író a dohányzást tartja az emberiség legnagyobb találmányának, azon élvezetnek, amely gyökeresen elválasztja az embert az állatvilágtól és a haladás netovábbja.
Kaland a panzióban            

423. Bontempelli, Massimo :A negyedik utazás
Betegségéből felépülve at író egy vidéki szállodába utazik, ahol az embereket állatoknak látja. Emiatt mindenki üldözőbe vette, s alig bírt a tömeg elől elmenekülni. Végül a tükörbe pillantva egy szamarat lát önnmaga helyett.
Kaland a panzióban            

444. Bontempelli, Massimo :A szobrászat szentségtörése
Az író szerint az ember a szobor utánzata és nem forbítva.
Kaland a panzióban            

416. Bontempelli, Massimo :A szokás hatalma (Pamela)
Az írót barátnője minden délelőtt felhívja telefonon. Egy nap az író a lány lakásán alszik és a lány megszokásból felhívja az író lakását. Megdöbbenésükre az író vette fel a telefont...
Kaland a Panzióban            

446. Bontempelli, Massimo :A természet tréfái
Egy táncos megdöntötte az egyfolytában táncolás világrekordját. A végkimerülésig táncolt volna, de barátai megállították. Jó lesz vigyázni ezekre a fiatalokra, mert ha ilyen ügyesen megállították barátjukat, egy nap majd megállítják a Nap és a Hold futását is.
Kaland a panzióban            

429. Bontempelli, Massimo :A titok
Canuto ötven év múltán amerikából hazalátogat szülőfalujába, ahonnan az esküvője előtti délelőttön menekült el. A volt menyasszonya beleőrült a fájdalomba és azóta egy percet sem öregedett, s mindennap készül az esküvőjére.
Kaland a panzióban            

422. Bontempelli, Massimo :Az Ebro két partja
Barcelonában összeismerkedik az író egy liftkezelővel, aki otthagyta konflis és taxisöfőri állá-sát, mert mindkettö állásnak volt állattani kapcsolata. A lifthez semmilyen állatot nem tudott vonatkoztatni a férfi. Az író szerint a majom mozgása hasonlít a lifthez, de a kezelő örül neki, hiszen az ember a majomtól származik.
Kaland a panzióban            

415. Bontempelli, Massimo :Baljós jelek (Arabella)
Az író kilépve a házból Arabellával egy sor rossz oment látnak, amiért a lány nagyon ideges lesz. Hírtelen minden pusztulni kezdett és eljött a világvége.
Kaland a panzióban            

442. Bontempelli, Massimo :Beethoven maszkja
Lavínia vett egy olcsó Beethoven maszkot zongorája fölé. Azóta nem tud semmilyen Beethoven szerzeményt lejátszani a zongorán. Lavínia vett egy grammofont és feltette az ötödik szimfóniát. A negyedik hangnál szélvihar támadt és a lányt elrepítette.
Kaland a panzióban            

425. Bontempelli, Massimo :Duiblári erkölcsök
Duiblár különös helye a világnak. Itt az emberek szemében nagyon illetlen dolog az evés, főleg annak mutogatása. Viszont nagyon illedelmes dolog együtt aludni másokkal. Nagy hagyománya van az együttalvásnak.
Kaland a panzióban            

417. Bontempelli, Massimo :Éjszakai dráma (Vanessa)
Egy éjszaka az író elfelejti saját nevét és lakcímét. Az éjszakában sétálva találkozik egy nővel, aki csak a sötétben tud létezni. A nő meghívja lakására. Az író reggel elhúzza a függönyt, mire a nőt a napsugár eltüntette, csak a ruhája maradt.
Kaland a panzióban            

420. Bontempelli, Massimo :Európa utazása
Európa, a mondabeli királylány, aki látta a főnixmadár ujjástületését, és akit elrabolt Zeus bika képében, megtudja az élet nagy igazságát: Meghalni annyi, mint ujjászületni.
Kaland a panzióban            

424. Bontempelli, Massimo :Gőzmozdony
Az író egy gőzmozdonyon segétkezik, s a masiniszta elmondja elképzelését az ember és a halál közötti kapcsolatról. Szerinte az élet és a halál térbeli viszonyban állnak egymással. Az ember nem a kor haladtával kerül a halál közelébe, hanem életében egyszer rossz irányba indul el, így kerülve a halál mellé.
Kaland a panzióban            

447. Bontempelli, Massimo :Hiábavalóság
Az író véleményt nyílvánít a hímmirigyek eladásában és vásárlásában fellelhető erkölcstelenség felett.
Kaland a panzióban            

437. Bontempelli, Massimo :Hiszékeny ifjú lélek
Az író egy hiszékeny párizsi lánynak olyan emberekről mesél, akiket művi úton hoztak létre, de még ők sem tudják ezt magukról. A lány fél kilépni az utcára, nehogy ilyen emberrel találkozzon, majd fejébe ve-, szi, hogy ő is művi ember, mire kiugrik az ablakon.
Kaland a panzióban            

434. Bontempelli, Massimo :Hősköltemény az óvatosságról
Budapesten járva az író találkozik a legóvatosabb taxisofőrrel, aki mielőtt beka-nyarodott volna egy utcasarkon, dudált és előre engedte a másikat. Ez a sofőr pont most találkozik egy hasonlóan gondolkodó sofőrrel és felváltva dudálnak egymásnak a sarok két oldalán. Az író egy év múltán ismét Budapesten jár, ahol a két sofőr azóta is dudál egymásnak.
Kaland a panzióban            

439. Bontempelli, Massimo :Kaland a panzióban
Egy panzióban mindenki az író testtartását utánozza, a legapróbb részletekig. Az írót egy macska szabadítja meg szorult helyzetéből.
Kaland a panzióban            

426. Bontempelli, Massimo :Kalandok szárazon és vizen
Az író Torinóba érkezve találkozik egy régi ismerősével, majd több emberrel összeveszve, másik országba mennek párbajozni. Kalózok támadták meg őket, s fogolyként egy vademberek lakta szigetre kerül az író, ahol ő lett a király. Később átúszott a szárazföldre és Torinóba érkezve kifizette a bérkocsist, aki azóta is hűségesen várt rá.
Kaland a panzióban            

443. Bontempelli, Massimo :Két anyának egy fia
A századfordulós Rómában a Parigi család hétéves Mario fia hírtelen kijelenti, hogy őt Ramirónak hívják és vigyék haza. A megadott címen tényleg élt egy kisfiú , de ő meghalt már hét éve. A Mario megszólalásig hasonlít Ramiróra. Elterjed a hír: feltámadt a halott kisfiú. Parigi nem akarja elveszteni fiát, ezért a halott fiú édesanyját szanatóriumba záratja, mert a nő hisz fia feltámadásában. A nő kiszabadúl és perbe fogja Parigi urat. A tárgyalás forgatagában a kisfiút elviszik a tengeri cigányok, amibe Parigi felesége belehal.
Kaland a panzióban            

418. Bontempelli, Massimo :Két pohár portói (Romana)
Az író kettesben borozgat a lánnyal. Az író megissza a lány borát is, és belepillant annak gondolataiba. Az ott látottak feldühítik és meggyílkolja anyagiasodott fantáziájának áldozatát.
Kaland a panzióban            

440. Bontempelli, Massimo :Komótos kezelés
Mikor az író orvosi gyakorlatát töltötte Prágában, egyik pácienséről egy életnagyságú viaszbábút készített s azon keresztül gyógyította az asszonyt. Ám egyszer a kályha melege elolvasztotta a bábút és az asszony is eltünt nyomtalanul.
Kaland a panzióban            

445. Bontempelli, Massimo :Lángelme,tetszés szerint
Az író eszmefuttatása egy amerikai orvosnő találmányáról, aki bármely gyerekből zsenit tudna kinevelni. Szerinte ha a Földön mindenki zseni lesz, divat lesz hülyének lenni.
Kaland a panzióban            

436. Bontempelli, Massimo :Majdnem szerelem
Az író bemutatja kedves nőismerősének, hogy az üveg mögötti világ és az üvegen tükröződő benti világ között kapcsolat létezik. Előbb a muskátlikat simogatja meg üvegen keresztűl, később puszit nyom a nő nyakára.
Kaland a panzióban            

419. Bontempelli, Massimo :Mérget vehetsz rá! (Tizia)
Tizia harmadszorra is megharagudott az íróra. Fenyegetőzött, hogy megöli magát és elszaladt. Az író rettegve várakozott, amíg a zongora önmagától meg nem szólalt. Megörült, hisz ez azt jelentette, hogy Tizia él.
Kaland a panzióban            

430. Bontempelli, Massimo :Nitta
Éjszaka autózva az író egy kislányt talál a hátsó ülésen, akiről semmit sem sikerül megtudnia. Hazaérve az író élelmet hoz a kislánynak, de ő addigra nyomtalanul eltünt.
Kaland a panzióban            

432. Bontempelli, Massimo :Rómából...
Az író bizarr látomása Rómáról, ahol előszőr a lovasszekerek hadával kell megbírkóznia, majd alászáll a katakombák mélyére. Végül félálomban a metróba szállva Párizsba kerül.
Kaland a panzióban            

421. Bontempelli, Massimo :Sakktábla a tükör előtt
Az írót kisfiú korában bütetésül bezárták egy szobába, ahol egy nagy tükör és egy sakktábla volt. A kisfiú bejut a tükör mögötti világba, ahol sok érdekességet lát és hall. Végül furfangos módon jut vissza a létező világba.
Kaland a panzióban            

435. Bontempelli, Massimo :Sivatagi kaland avagy az utolsó romantikus
Sivatagban járva oroszlánnal találkozik az író. Hírtelen megjelenik egy arkangyal, aki lebeszéli az oroszlánt az író elfogyasztásáról.
Kaland a panzióban            

449. Bontempelli, Massimo :Távlat
A gyerekeket csak a távolság miatt látják a felnőttek kicsinek, valójában velük egymagasak.
Kaland a panzióban            

450. Bontempelli, Massimo :Tükör
Az író bécsi tartózkodása alatt elveszti tükörképét, ami azután utána megy Rómába, hogy ismét együtt lehessenek.
Kaland a panzióban            

441. Bontempelli, Massimo :Vérző szív
Az író olyan port talál felt, amely összeköti a szellemi és az anyagi világot. Aki a por hatósugarában bármilyen kijelentést tesz, az szó szerint megtörténik a valóságban. Emiatt nem talál sz író pénzbeli támogatást a por termelésére.
Kaland a panzióban            

428. Bontempelli, Massimo :Világ körüli utazás
Az írót befizette orvosa egy világ körüli utazásra. Induláskor a pályaudvari váróteremben egy nagyon precíz és lelkiismeretes utassal találkozik, aki meghal, mert hideg a kályha. Más jelentős esemény nem is történt az utazás alatt.
Kaland a panzióban            

431. Bontempelli, Massimo :Világkatasztrófa
Az író ellátogat a Világ Protometropoliszába, amellyet nappal az emberek morajlása, éjszaka meg a rengeteg reklám fénye támogat. Az egyik éjszakán a túl sok reklám fénye elmosta a hatalmas várost.
Kaland a panzióban            

476. Borges, Jorge Luis :1983 Augusztus 25.
Az író, visszatérve hotelszobájába, találkozik önmagával, aki sokkal öregebb és halálát várja. Elmeséli jövőbeli tetteinek jelentősebb mozzanatait, válaszol fiatalabbi énjének kérdéseire, majd meghal. Ezt a történetet megírta egy novellába.
X - magazin 97/8.            

474. Borges, Jorge Luis :A betolakodó
A Nilsen testvérek nagyon jól megértették egymást és mindent együtt csináltak. Ám egy napon az egyik testvér asszonyt hozott a házba és viszály tört ki közöttük. Bármilyen megoldást is kerestek bajukra, sosem lehetett nyugodalmuk. Végül megölték a szerencsétlen nőt.
Körkörös romok            

469. Borges, Jorge Luis :A bokharai Abenhakán,aki a maga labirintusában halt meg
Egy relytéjes keleti ember labirintust építtet Angliában, hogy elmenekülhessen ellensége bosszúja elől, de ott hal meg az építményében. Egy költő megfejti a titkot. Nem az építtető halt meg a labirintusban és az épület nem rejtőzködésre kellett. Abenhakánt ellensége a labirintusba csalta, hogy ott ölhesse meg.
Körkörös romok            

460. Borges, Jorge Luis :A Főnix szekta
A szekta sokezer éve létezik. Tagjai lehetnek mindenféle emberek a Föld minden pontján. Egyedűl egy ritus, a Titok, amely összeköti őket.
Körkörös romok            

462. Borges, Jorge Luis :A halhatatlan ember
Egy ókori kézirat beszámol egy római századosról, aki nagy szemvedések után fellelte a halhatatlanok városát és ivott a város mellett található folyóból. Aszázados halhatatlan lett és megismerte a végtelen unalmat is. Évszázadokon át keresi azóta is azt a folyót, amely visszaadja számára a halandóságot.
Körkörös romok            

463. Borges, Jorge Luis :A harcos éa a rabnő történata
Az író két ember látszólag külömböző és mégis hasonló történetén elmélkedik. A barbár alakján, aki felkarolta Ravenna ügyét, és az európai nő alakján, aki a pusztaságot választotta a civilizáció helyett.
Körkörös romok            

466. Borges, Jorge Luis :A másik halál
Egy embert végig kisérte életén a szégyen, mert a csatában gyáván viselkedett. Halálakor lehetőséget kapott Istentől, hogy megváltoztathassa a múltat és bátran meghalhasson a csatamezőn. Isten ehhez a változathoz igazította az idő folyását.
Körkörös romok            

458. Borges, Jorge Luis :A titokban végbement csoda
A Prágába bevonuló náci németek letartóztatják Hladikot zsidó művek fordításai miatt. Imádkozik Istenhez, hogy addig tarsa őt életben, míg befejezi élete fő művét. Kivégzésekor Hladik számára megáll az idő, s míg fejében be nem fejezi művét, az idő mozdulatlan.
Körkörös romok            

471. Borges, Jorge Luis :A várakozás
Egy ember Buanos Aires eldugott utcájába költözik és tartózkodik minden emberi kapcsolatterem-téstől. Az újságban olvas saját haláláról, így további életét álomnak fogja fel. Egy nap idegenek érkeznek, akik lelövik őt.
Körkörös romok            

459. Borges, Jorge Luis :A vég
Argentína egy eldugott részében egy néger gitáros várakozik. Egy nap idegen jön, akit a néger késpárbajban megöl. Az idegen gyilkossága miatt bűnhődött így, amit most a néger vett magára.
Körkörös romok            

451. Borges, Jorge Luis :Al Mu'taszim nyomában
Tudományos értekezés a mítikus személy kereséséről, mely keresésé alatt a kereső személy a keresett személlyé változik.
Körörös romok            

465. Borges, Jorge Luis :Aszterion háza
A történet főhőse Minotaurus, aki alig várja már Thészeuszt, hogy megszabadítsa őt unalmas és felesleges életéről.
Körkörös romok            

467. Borges, Jorge Luis :Averroes nyomában
Ez a történet a kudarcról szól. Averroes, az iszlám nagy tudósa, próbálja megérteni a tragédia és komédia szavak értelmét. Mivel azomban nem ismeri a színjátszást, téves következtetésre jut.
Körkörös romok            

473. Borges, Jorge Luis :Az Alef
Az író szerelmének unokabátyja a világ minden részletéről verset akar írni. E gigantikus mű elkészítésére az Alef inspirálta. Alef a térnek egy olyan pontja, ahonnan az egész Világegyetemet egyidőben lehet látni. Ez a pont az unokabáty házában található, amelyet nemsokára lebontanak.
Körkörös romok            

457. Borges, Jorge Luis :Az áruló és a hős
Kilpatrick ír összeesküvő volt, egy forradalom kirobbantója, aki egy nappal az események előtt rejtélyes körülmények között meggyilkoltak. Kilpatrick áruló volt és nagyon fondorlatosan végeztette ki magát bajtársaival.
Körkörös romok            

455. Borges, Jorge Luis :Az elágazó ösvények kertje
Csui Pen leszármazottja német kémként ügyködik Angliában a Világháború alatt. Lelepleződése után vidékre menekül egy kínakutató házába. A tudós megfejtette Csui Pen labirintusának titkát, ami maga az idő. A kém végűl lelövi a tudóst, hogy ezzel jelezzen német megbízóinak.
Körkörös romok            

454. Borges, Jorge Luis :Bábeli könyvtár
A végtelen könyvtár maga az Univerzum és a benne csatangoló könyvtárosok, akik értelmes szövegekkel teli könyveket keresnek, nem mások, mint a tudósok, akik a Világegyetem titkait fürkészik.
Körkörös romok            

453. Borges, Jorge Luis :Babilóniai sorsjáték
Babilonban a titokzatos Társaság vezeti a sorsjátékot, amely dönt az emberek sorsa felett. Ám lehet, hogy a sorsjáték nem is létezik, hisz Babilon maga egy végtelen hazárdjáték.
Körkörös romok            

461. Borges, Jorge Luis :Dél
Dahlmann egy nap kórházba kerül fertőző betegsége miatt, ahol a poklok kínjait éli át. Gyógyulása után déli dírtokára utazik. Utazása során összeszólalkozik egy idegennel, akivel kiáll egy késpárbajra. Dalhmann titokban örül annak, hogy nem a kórházban hal meg.
Körkörös romok            

472. Borges, Jorge Luis :Ember a küszöbön
Angliából küldenek egy erőskezű vezetőt Indiába a zavargások leverésére. Miután rendet teremtett, nyomtalanul eltünt. Ez az ember gonosz volt, a nép elfogta és az itélkezést egy bolondra bízták, aki levágta a bűnös fejét.
Körkörös romok.            

464. Borges, Jorge Luis :Emma Zunz
Emma bosszút esküszik apja életének megrontója ellen. Megerőszakoltatja magát egy ismeretlen tengerésszel, majd megöli apja ellenségét, úgy állítva be a dolgot, hogy önvédelemből cselekedett.
Körkörös romok            

456. Borges, Jorge Luis :Funes a memóriabűvész
az emlékező Az író felelevenít egy fiút, aki egy lóbaleset nyomorékká tett és egyben hihetetlen emléke-zőtehetség bírtokába jutott. Rövidesen bekövetkező haláláig élete minden pillanatára pontosan és élesen emlékezett.
Körkörös romok            

468. Borges, Jorge Luis :Isten betűje
Tzinacánt, az azték mágust, mély börtönbe vetették a spanyol hódítók. A sötétben a mágus nekifog Isten írásának megfejtéséhez, amely a jaguár bőrére van írva. Az írás megfejtése isteni erőt ad neki, de a titok ismerete hallgatásra kézteti.
Körkörös romok            

478. Borges, Jorge Luis :Kék tigrisek
Egy skót férfi, tigrisimádattól hajtva, Indiába költözik. Itt hall előszőr a kék tigrisekről, és elindul megkeresni őket. Egy kis falu mellett tigrisek helyett fura kék köveket talál. A kövek száma minden mozgatás után állandóan megváltozik. Végül egy vak koldus elviszi tőle a titokzatos köveket, a férfi nagy megkönnyebb-ülésére.
X - magazin 97/9.            

470. Borges, Jorge Luis :Két király és két útvesztő
Babilónia-sziget királya labirintusába csalja az arabok királyát, aki csak Isten segítségével tud megmenekülni. Ezután az arab király haddal elfoglalja Babilóniát, királyukat meg kiteszi az arab labirintusba: a sivatagba.
Körkörös romok            

452. Borges, Jorge Luis :Körkörös romok
Egy folyó szigetein körkörös romok állnak. Egy férfi érkezik, aki álmaiból megteremti fiát. A fiú folytatja apja útját a folyón. A férfi pusztulása előtt döbben rá, hogy ő is egy álomból született.
Körkörös romok            

477. Borges, Jorge Luis :Paracelsus rózsája
Paracelsus kérleli Istant, küldjön egy tanítványt hozzá. El is jön egy ifjú, de csak akkor lesz a mester tanítványa, ha a hamuvá lett rózsát ismét élővé varázsolja. A mester elszomorodik ezen kishitűségen és elbocsátja a férfiút. Egyedül üldögélve a tudós a kandalló előtt, egyetlen szavára a hamuból ismét rózsa lett.
X - magazin 97/9.            

475. Borges, Jorge Luis :Tlön,Uqbar,Orbis,Tercius
A főhős Az Enciklopedia Britannica 1902-es utánnyomásában talál előszőr említést Uqbar országáról. Ez a különleges enciklopédia bemutatja az országot, városait, népeit, nyelveit. Ez egy fantáziaország, de egyre jobban behatól a valóságba.
Galaktika 17.            

483. Bornemisszáné Kósa Katalin :Bab
Ron és Erika első telepesei egy nemrég felfedezett bolygónak, ahol a nő kénytelen szkafanderben szedni a babot a sok vérszívó rovar miatt. Egy nap Ron régi ellensége oxigénhiány miatt kénytelen leszállni a bolygóra. Ron beszél neki a belélegezhető légkőrről, de mikor megpillantja a szkafanderes Erikát, azt gondolja, hogy Ron meg akarja ölni.
X - magazin 97/7.            

482. Bornemisszáné Kósa Katalin :Egyedül
Egy űrhajó száguld az elfeledett Föld felé, fedélzetén egy nő utazik. A nő itt született az űrhajón és ükunokája is itt fog megszületni, mesterségesen, szűznemzéssel. Az érettségi vizsga sikeres letétele után dönthet az utazó: folytatja a hosszú utat vagy inkább meghal. Győz az emberi kíváncsiság és az űrhajó folytatja útját.
X - magazin 97/8.            

480. Bornemisszáné Kósa Katalin :Miért kevés a tőkehús a belvárosi üzletekben?
Hírtelen minden élőlény halhatatlan, sebezhetetlen és ehetetlen lett. Minden állat és ember éhezett, de nem haltak meg. Űrhajóba űlve elmúlt a halhatatlanság és enni is lehetett. Minden élőlényt átszállítottak egy lakható bolygóra, ahól minden ment tovább a régi séma szerint. Hosszú idő eltelte után ismét halhatatlan lett mindenki.
Galaktika 172.            

481. Bornemisszáné Kósa Katalin :Rémliba
Marcella, a vidisztár mindig olyan nőket személyesít meg, kik angyalarcú lányból dühöngő démonná változnak. Ezt a hatást egy injekció váltja ki belőle. Egyik forgatáson azonban a szokásos adag többszörösét kapta, mire széttépte a stáb több tagját és elrohant. Azóta garázdálkodik.
Galaktika 172.            

479. Bornemisszáné Kósa Katalin :Szabálytalan parkolás
Favágó kimegy az erdőbe dolgozni, közben felesége otthon nagymosásba kezd. A feleségnek rossz előérzete támad. Férje kint az erdőben, társával együtt, találnak egy földönkívüli űrhajót, aztán elájultak. A feleség kirohan a helyszínre és a túl magasan elhelyezkedő űrhajót mélyebbre küldi a föld alá. Utána hazamegy, mintha semmi sem történt volna.
Galaktika 172.            

485. Boruń, Krzysztof :A boldogság gyára
Egy professzor űrbeli szanatóriumában bárki megszabadulhat kellemetlen és fájdalommal teli emlékeitől, és új életet kezdhet. Egy idő után viszont a törölt emlékek helyén támadt űr egyre jobban foglalkoztatja a volt pácienst, és visszatér a klinikára, hogy megtudja az igazságot emlékeiről. A beteg boldogsága érdekében az orvos kénytelen becsapnia pácienseit.
Antivilág            

486. Boruń, Krzysztof :A levél
Hajótörést szenvedő lány együtt utazik egy sebesült férfivel egy roncsdarabon. A férfi érzi közelgő halálát, ezért szeretné felfedezésének titkát megosztani a lánnyal. A férfi Afrikában egy ásatás során bizonyítékot talál arra, hogy földönkívüliek jártak az őskorban a Földön. Egy befolyásos, rasszista csoport elől titkolni volt kénytelen felfedezését, de ezt most nem akarja a sírba vinni. A férfi delíriumos állapotba esve, csak egy kulcsot ad a lánynak, aztán a tengerbe vész.
Antivilág            

484. Boruń, Krzysztof :Antivilág
Expedíció indul a Procion csillaghoz, mert bizonyíték van arról, hogy az egyik bolygóján fejlett civilizáció létezik. Az első leszállásnál a kapitány meghal, amit az expedíció sok tagja a bolygólakók ellenséges magatartásának tart. Később kiderül, hogy az egész bolygó antianyagból áll. A földiek gátlástalanul fosztogatni kezdik a bolygó városait, és hadiállapotba lépnek a helybeliekkel. Az expedíció egyik tagja nem akar részt venni a rablásokban, és visszaindul a Földre.
Antivilág            

487. Boruń, Krzysztof :Lidércnyomás
Fiatal újságíró a vonaton összeismerkedik egy öreg tudóssal, aki felkéri egy kísérletre. Mindketten tíz évet aludnának lehibernálva. Az öreg meghal kísérlet elején, és a fiatalember több mint száz évet átaludt. Az emberiség nagy része addigra megőrült a sok atombomba kísérletek sugárzása miatt. Az újságíró megpróbál boldogulni ebben a zaklatott korban, de még esélye sincs rá. Szerelmét még sikerül hibernálnia, de őt elkapják az őrültek és megölik. A fiatalember felriad rémálmából a vonaton, és megkönnyebbülten látja, hogy csak álmodott.
Antivilág            

488. Boryczko, Andrzej B. :A harmadik kapu
Földönkívüliek felderítőjét egy tibeti kolostor vezetői fogjul ejtik, hogy megszerezzék tudását és hatalmát, s így a Föld uraivá váljanak. Az idegen meghal és a vezetők több száz éven át nem tudják feltámasztani. Az egyik frissen felavatott pap felismeri vezetői tévedését, feltámasztja lelkével a felderítőt, majd elhagyja a Földet.
Galaktika 68.            

3112. BOUCHER, Anthony :Bálám
Egy rabbi és egy katolikus pap vitatkozik az "ember" fogalmán, amikor jön a hír, hogy földönkívüliekkel találkoztak a Marson. Az idegen naprendszerből érkezett idegenek és a földi emberek felkészültek az összecsapásra. Felkérik a rabbit, hogy átkozza meg az idegeneket a legénység harci kedvének fokozása érdekében. A rabbi felismeri a körülmény hasonlóságát a bibliai Bálám történetével.
Szívélyes Fahrenheit            

489. Boucher, Anthony :Szent Aquinus kutatása
A technokraták hatalomra jutása óta üldözik a vallások követőit, emiatt még a Pápának is bújkálnia kell. A Pápa azt a parancsot adja Tamásnak, hogy találja meg Szent Aquinust. Amikor sok viszontagság után sikerül megtalálnia Aquinus holttestét, kiderül róla, hogy egy android volt csután. Még a gáp is felismerte, hogy mivel tartozik Istennek és megpróbálta megtéríteni az embereket.
Galaktika 85.            

3113. BOVA, Ben :Aki harmincszor látta Gunga Dint
A Biológiai laboratóriumban dolgozó férfi kedvence a Gunga Din című, régi film. Olyan sokszor látta már, hogy a film észrevétlenül belopódzik a gondolatai, a valós világ élményei közé, végül teljesen azonosul vele. A laboratórium előtt tüntető tömegben is a filmbeli pogány, gyilkoló tömeget látja már.
Galaktika 120.            

3114. BOVA, Ben :Csendes éj
Kelly távolból irányítható, könnyű kis felderítőgépet vezet a Békehadtestnél, hogy elejét vegyék a háborús konfliktusoknak. Az eritreai hadsereg megtámadta a szomszédos államot, és a felderítők feladata megtalálni a támadó hadsereget ellátó támaszpontokat, majd megsemmisíteni azokat. Kelly rátalál egy ravaszul elrejtett támaszpontra, amit repülőgépével el is pusztít.
Galaktika 99.            

3115. BOVA, Ben :Szex a súlytalanság állapotában
Először repül civil az űrállomásra, a Life magazin riporternője személyében, hogy cikket írjon az űrhajósok életéről. Szinte magától értetődőnek tűnik, hogy a nő meg az őt kísérő űrhajós lesz az első emberpár, aki a világűrben szeretkezik. Bár az aktusra sor kerül, a férfi nem elégedett. Az űrhajós a világűr adta határtalan szabadságot szerette volna éreztetni a riporternővel, de az a karrierjének előrehaladását várta a pikáns eseménytől.
Galaktika 116.            

491. Bova, Ben :A sugárzók
A new mexikói sivatagban egy földönkívüli űrhajó száll le. A katonaság rögtön lezárja a környéket és sikertelen kisérleteket tesznek a kapcsolat felvételére. A leukémiás Johnny megpróbál segítséget kérni az idegenektől, hisz már csak egy éve van hátra az életből. Sikerül bejutnia az űrhajóba, de az valójában egy hologram. A hologram létrehozói az emberek távoli leszármazottai, akik véletlenül kerültek ebbe a korba. Mielőtt hazatérnének saját korukba, meggyógyítják a fiut.
Galaktika 32.            

492. Bova, Ben :Géppárbaj
Kanus csillagrendszer őrnagya sorban kihívja vezére ellenfeleit párbajozni, ahol különleges módon sorra meghalnak. A Csillagfelügyelet hadnagya, Hektor kiderítette, hogy az őrnagy telepatikusan öt segítőt sorakoztat fel a gép álomvilágában. Ott olyan lelki sokknak teszik ki az ellenfelet, hogy az belehal. Hektor kihívja az őrnagyot párbajra és legyőzi.
Galaktika 115.            

493. Boyer, Elizabeth H. :Az utolsó ajándék
Az öreg varázslók morognak, hogy az emberek mennyire nem tisztelik a természetet. Egy nap Airic,a nagyszájú viking,érkezik Skymirhez,a nagyhatalmú varázslóhoz,hogy megszerezze annak tudását. Az öreg varázsló fogadást ajánl neki, ha elkövetkező útjáról csodás dolgokat hoz , akkor megosztja vele tudását. Skymir lekicsinyíti a vikinget, aki körbejárja a varázsló asztallapját. Nagy kalandjáról visszatérve Airic követeli a jussát, mire Skymir tejet ad a vikingnek, amit ő kiönt a földre. A macskák fellefetyelik a tejet, melyben a jövőbelátás tudománya volt elrejtve. Airic elkésve döbben rá oktalanságára.
Galaktika 160.            

495. Brackett, Leigh :Az Örökre Elmentek Tava
Rand Conway elrepül a fagyos Iskar bolygóra, ahonnan apja tért vissza útjáról és beszélt az Örökre Elmentek Taváról. A helybéliek nem örülnek a földi emberek megjelenésének, de beengedik őket városukba. Rand kiszökik a Tóhoz, hogy megtudja apja titkát. A Tónál tudja meg, hogy az apja pillanatnyi őrületében megölte az anyját és ő az Iskar bolygó szülöttje.
Metagalaktika 9.            

494. Brackett, Leigh :Rémség az űrből
Lundynak sikerült elfognia azt az űrből érkezett lényt, aki minden férfinak elveszi a józan eszét. Az űrhajó a Vénusz tengerébe zuhan, ahol a lény kiszabadul és magával csalogatja a vénuszi növénylények férjeit. A növényasszonyok Lundy segítségét kérik. Sikerül kapcsolatba lépnie a lénnyel, aki tudatában sem volt veszélyes cselekedeteinek. A lény feláldozza életét Lundy és a növénylények életéért.
Galaktika 33.            

496. Brackett, Leigh :Rhiannon kardja
Matt Carse átesik Rhiannon sírjában található időkapun a Mars távoli múltjába. Évmilliókkal ezelőtt még tengerek, és buja növényzet fedi a bolygó felszínét. Rhiannon lelke befészkelte magát Carse testébe, hogy jóvá tegye hibáját, amikor tudását átadta a kigyókinézetű népnek. A földi férfinak sikerül bejutnia a kígyók városába, ahol Rhiannon lelke elszabadulva elpusztítja az átkozott népet. Rhiannon bocsánatot nyer, Carse pedig visszatérhet saját jelenébe, ahová Sark királylánya követi.
Galaktika 90.-91-92            

537. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :˝s ragyog még a holdsugár˝
Földi űrhajó száll le egy régóta romos marsi város mellett. A lakói rég halottak, de nagyszerű kultúrájuk nyomai még megmaradtak. Az egyik űrhajós szeretné megmenteni az emberek rombolásától ezeket a remekműveket, ezért nekilát kiírtani a legénységet. Sorban üldösi az űrhajósokat, de végül őt is lelövik. Végül már a kapitány is osztja megölt embere véleményét.
Marsbéli krónikák            

528. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A betonkeverő
A marsi emberek inváziót indítanak a Föld ellen. A földi emberek mozival, pezsgővel, finom ételekkel, fiatal lányokkal fogadják őket. Egyedül a marsi Ettil veszi észre, hogy ezek a Föld igazi fegyverei, mindenkiből földi fogyasztó polgárt csinálnak, amibe minden marsi belehal.
A tetovált ember            

550. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A bőröndüzlet
A Földön kitőrt atomháború hírét hallva, a bőröndkészítő nagy forgalomra számít kicsiny üzletében. Mindenki vissza akar majd térni a Földre, hogy segítsen otthon maradt szerettein.
Marsbéli krónikák            

500. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A bőrük sötét volt,s a szemük arany
Emberek érkeznek a Marsra, hogy ott éljenek tovább. A Földön háború tört ki, s ők magukra maradtak. Észreveszik, hogy a bolygó lassan átalakítja őket marslakókká. Mire évek múltán leszáll egy földi űrhajó, már csak marslakókat talál.
Kaleidoszkóp            

587. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A csapóajtó
A ház idős nőlakója csodálkozva fedez fel egy csapóajtót a plafonon. Tíz éve lakik a házban, de még soha nem látta. Mivel surrogó hangokat hall az ajtó mögül, kihívja a patkányírtót. A férfi eltünik a csapóajtó mögött és örökre eltünik, meg az öregasszony is, aki a férfi keresésére indul. A csapóajtó eltünik, hogy tíz év multán ismét feltünjön.
Galaktika 130.            

534. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A Földi emberek
A földi űrhajó egy marsi elmegyógyintézetben száll le és a tisztviselők őket is betegeknek tekintik. Az űrhajósok be akarják bizonyítani földi emberi mivoltukat, de a marsi pszichológus lelövi őket. Mivel a pszichológus úgy érzi, hogy megfertőződött a lelőtt bolondok képzelgéseivel, öngyilkos lett.
Marsbéli krónikák            

504. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A gyalogjáró
2053. Már szinte senki sem gyalogol. Főhősünk kedvenc időtöltése az éjjeli séta. Automata rendőrkocsi letartóztatja haladásellenes tevékenység miatt és elviszi egy elmeklinikára.
Kaleidoszkóp            

505. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A gyilkos
Pszichiáter beszélgetése egy rendőrségi őrizetessel, aki megunta a rádiók, telefonok, televíziók, kézirádiók, autórádiók szakadatlan zaját és elkezte pusztítani őket, hogy hallhasson egy kis csendet, önmaga legyen egy kis időre.
Kaleidoszkóp     Az időgép        

3117. BRADBURY, Ray (Leonard Spaulding) :A halál és a lányka
Egy öreganyó hetven éve nem mozdult ki házából és nem is engedett be magához senkit. Így akarta a halált kicselezni, pedig már szinte nem is él. A halál elhozta öreganyónak fiatalságának legszebb napját ajándékba, hogy utána már soha ne váljanak el egymástól.
I. P. M. 1978/2.            

536. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A harmadik expedíció
Az űrhajó leszáll. A közelében egy amerikai kisváros található. Mindegyik földi űrhajós meghalt rokonai itt élnek a kisvárosban. Mindenki nagyon boldog, hogy viszontláthatják elveszett szeretteiket. Az éjszaka alatt szöget üt a kapitány fejébe a gondolat, hátha az egész a marslakók műve, hogy megöljék az földieket. Fölkelt az ágyból, de már az ajtóig sem jutott el. Másnap a helybéliek nagy sírás közepette eltemetik a halott űrhajósok tetemeit.
Marsbéli krónikák            

554. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A hosszú évek
Húsz éve él Hathaway családjával egyűtt, magányosan a Marson, mikor űrhajó érkezik a Jupiter felől, emberekkel a fedélzetén. Az űrhajósoknak feltünik, hogy míg a családfő aggastyán, addig a többiek feltünően fiatalok. Az öreg halála után fény derül az igazságra. A családtagok robotok voltak, amiket Hathaway készített szerettei halála után.
Marsbéli krónikák            

578. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A kezdet vége
Egy idős házaspár figyeli, amint űrhajós fiuk felszáll a világűrbe. Az emberiség felkelt nyughelyéről és elindult a Világegyetembe. Sokáig kisérik szemükkel a rakéta útját, majd a férfi nekilátott befejezni a fűnyírást.
Az időgép            

557. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A ködkűrt
Egy világítótorony ködkűrt szavára a tengerek mélyéről felúszik egy alvó dinoszaurusz. Ledönti a tornyot, de a ködkűrtben vélt társát nem találja sehol. Újra felépítették a világítótornyot, ám a dinoszaurusz nem jött többé. Továbbra is lenn várakozik a mélyben.
Marsbéli krónikák     Az időgép        

522. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A lángléggömbök
Peregin atya azzal a szándékkal érkezett a Marsra, hogy megkeresse a madslakókat, bűneiket megismerje és segítse őket. A marslakók viszont elérték a tökéletes boldogságot és a teljes harmóniát, nincs szükségük papra, aki viszont sokat tanulhat tőlük.
A tetovált ember     Galaktika 138.        

574. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A lapály
Egy producer üzleti okokból le akarja romboltatni a filmgyár papírmasé városait. Az éjjeliőr éjszakánként összeszögeli a lerombolt díszleteket, nappal meg hevesen tiltakozik a bontás miatt. Az éjjeliőr bemutatja a producernek a hatalmas papírmasé városok szépségét, aki ezután még lát fantáziát benne. Leállt a bontás.
Az időgép            

527. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A látogató
A vérrozsda nevű betegség miatt Marsra száműzik az ebben szenvedő betegeket. Egy nap az aka-ratával tökéletes illúziót teremtő ember érkezik a száműzöttek közé. A beteg embereknek elhozta a Földet, az otthon minden szépségét. Összevesznek rajta a betegek és verekedés közben véletlenül lelövik a jövevényt.
Galaktika 2.     Metagalaktika 1.     A tetovált ember    

549. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A Mars-lakó
Egy marslakó bukkan fel, akiben mindenki valamelyik meghalt rokonát véli felismerni. Mindenki szeretné otthonába vinni, a marslakó menekül, s mivel nem bírta a sok átformálódást, holtan esett össze.
Marsbéli krónikák            

518. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A másik oldal
A négerek már húsz éve laknak a Marson, mikor egy űrhajó érkezik a Földről, és egy fehér embert hoz a fedélzetén. Mindenki összegyűl, ki kíváncsiságból, ki félelemből és van aki haragból. A leszállt űrhajóból egy fáradt tekintetű öregember száll ki és elmondja mindenkinek, hogy egy pusztító háború mindent lerombolt a Földön. Felkéri a négereket, hogy jöjennek vissza a Földre és segítsék újra felépíteni az emberi civilizációt.
A tetovált ember     Galaktika 72.        

547. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A második Usher-ház
Mr. Stendahl feépítette a Marson Poe Usher-házának pontos másolatát. Keserűséggel emlékezik a Nagy Tűzre, mikor minden könyvet elégettek és az emberek azóta nem fantáziálnak. Embereket hívott a házba, akiknek nem volt fantáziája, nem voltak vágyaik. Mindegyiket megölte és helyükre robotokat állított. Végül pontosan úgy rombolja le a házat, ahogy Poe megírta könyvében.
Marsbéli krónikák            

497. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A mosoly
Atomháború után az emberek mindent elpusztítanak, ami a civilizációra emlékezteti őket. Egy kisfiú is beáll azok sorába, akik keköpik Mona Lisa arcképét. Végül a tömeg széttépi a képet és a kisfiú megszerzi az egyik darabját. Így egyedül neki marad meg a Mosoly.
Kaleidoszkóp            

570. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A nagy fekete-fehér játszma
Minden évben egy napra a fehérek és a négerek alakítanak egy baseball csapatot és játszanak egymás ellen. A négerek könnyen, vidáman, a fehérek erőlködve és agresszíven játszanak. Mivel a fehérek vesztésre állnak, tisztességtelenül kezdenek játszani. A meccs botrányba fullad. A játék utáni partin csak feketék vesznek részt, de ők remekül érezték magukat.
Az időgép            

583. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A nyári futás hangja
Egy kisfiú legnagyobb vágya egy gyönyörű sportcipő, amiben hatalmasakat lehetne ugrálni és futkosni a mezőn. Az éjszaka felkereste az üzlet tulajdonosát és kötött vele egy üzletet.
Az időgép            

542. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A part
Mars a távoli part és az emberek hullámokban érkeznek. Minden hullám más volt, erősebb mint az előző.
Marsbéli krónikák            

567. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A repülőszerkezet
A régi Kínában Jüan császár egy kora reggel egy embert lát repülni az égen saját készítésű repülő masináján. Kivégezteti a feltalálót, a találmányát meg elégeti. Attól fél, hogy egy gonosz ember kezébe kerülve a repülőszerkezet inkább az emberek kárára van, mint a hasznára.
Az időgép     Galaktika 2.     Metagalaktika 1.    

526. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A róka és az erdő
2155-ből egy házaspár nyaralásként visszautazik 1938-az Mexikóba. Nem akarják elhagyni ezt a korszakot, hisz az ő idejükben egy totális háború folyik. Keresők akaszkodnak a nyomukba, mert a férfi tudására nagy szükség van a háború folytatásához a távoli jövőben. Hollywoodi forgatócsoportnak álcázott keresők elkapják őket és visszaküldik a házaspárt a jövőbe. A tetovált ember
Galaktika 139.            

579. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A sárkány
Két középkori lovag elmegy a félelmetes lápvidékre, hogy megmérkőzzön a tűzokádó sárkánnyal. A semmiből hírtelen feltünik a fenevad és eltapossa az egyik lovagot, míg a másikat félrelöki. A gőzmozdony két vezetője ijedten nézi az elgázolt lovagot, mielőtt eldübörögnének a ködben.
Az időgép            

540. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A sáskák
A rakéták úgy rajoztak, mint a sáskák. A Mars bolygót ellepték az emberek, kisvárosokat építettek és mégtöbben csomagoltak a Földön.
Marsbéli krónikák            

524. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A száműzöttek
Az emberek elégették a könyveket, betiltották az ünnepeket, senki sem mesélt, senki sem félt, senki nem álmodozott a Földön. Egy űrhajó indul a Marsra az utolsó megmaradt könyvekkel, hogy ott égessék el azokat. Az írók és kitalált szereplők szellemei megpróbálják megakadályozni a könyvek pusztulását, mert velük együtt ők is elpusztúlnak. Az emberek hideg racionalitása kerekedik felül.
A tetovált ember     Az időgép        

575. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A szemétgyűjtő
Egy szemetes pontosan és lelkiismeretesen végzi munkáját. Egy nap adó-vevő készüléket szerelnek a teherautóra. Atomháború esetén neki kell szállítania a halottakat. A szemetes már sehogy sem tud örülni munkájának.
Az időgép            

538. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A telepesek
Az első emberek elindulnak a Marsra dolgozni és ott élni. Eleinte nagyon kevesen voltak, magányosak és kitartóak.
Marsbéli krónikák            

561. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A tetovált asszony
A tetováló nagydarab, kövér nőt vesz feleségül, akinek hatalmas testfelületét jó sokáig tartana teletetoválni. Nyolc év múltán elfogy a felület, és az asszony felkeres egy orvost, hogy segítsen rajta. A nő még hízni akar, így teremtve új testfelületet, de az orvos az eddigi tetoválások eltüntetését javasolja. A nő hálából megmutatja tetoválásait az orvosnak, aki legnagyobb meglepetésre egy fia foltot nem talál az asszony bőrén.
Marsbéli krónikák            

516. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A tetovált ember
Egy szeptemberi napon a főhős tüze mellé telepszik egy idegen ember, akinek nyaktól bokáig tetoválásokkal van tele a bőre. Ha valaki figyelmesen nézi a tetoválásokat, egy idő múlva megelevened-nek azok. Mind egy-egy történetet mesél el. Mikor a tetovált ember elaludt, a fiú mindegyik tetoválás történetét végignézi. Már csak egy fehér folt maradt a férfi háta közepén. Abban meg a fiú jövője található, amikor is a férfi megfojtja őt. A fiú megijed és gyorsan magára hagyja az alvó férfit.
A tetovált ember            

589. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A tó
A Michigan-tó partján játszadozó kisfiú találkozik egy vízbefulladt kislánnyal. A fiú felépít egy fél homokvárat, hogy szellemi barátnője befejezhesse. Sok év elteltével az egykori kisfiú visszatér a tópartra, ahol megpillant egy félig kész homokvárat. A szívében még gyermek felnőtt befejezi a homokvárat gyermekkori játszótársának.
Galaktika 170.            

585. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A Toynbee-konvektor
Az emberiség ünnepre készűl, pont száz éve Shumway időgépével a jövőbe utazott, és ott csodálatos dolgokat látott. Visszatérte után az emberiség hitet kapott egy jobb jövő reményében. Megcsinálták mind azt a csodát, mit Shumway látott. Az ünnepségre készülő riporternek Shumway bevalja, hogy hazudott. Soha nem utazott a jövőbe, azokat a csodálatos dolgokat ő találta ki az emberiség érdekében.
Galaktika 129.            

512. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A vakáció
Egy házaspár lefekvés előtt azt kívánja, bárcsak minden ember eltünne a világból, rajtuk kívül. A kívánság másnap reggelre teljesül. Apa, anya és a kisfiuk keresztül-kasul beutazzák Amerikát. Egy nap a gyermek palackba zárja kívánságát és beledobja a tengerbe. Mit kívánt a gyerek és vajon valóra válik?
Kaleidoszkóp            

513. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A város
Egy eldugodt bolygón húszezer éve várakozik némán egy város. Egy nap rakéta érkezik, földi emberekkel a fedélzetén. A város felébred és felismeri a jövevényeket, ő miattuk várt olyan hosszú ideig. Megöli az űrhajó legénységét, robotokkal helyettesíti őket, akik baktériumbombákat dobnak majd a Földre. A város építői így akartak bosszút állni az emberiségen.
Kaleidoszkóp            

523. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A világ utolsó éjszakája
Egy asszony és a férje rádöbben: holnap végetér a világ. Nem háború vagy katasztrófa vet véget neki, hanem egyszerűen befejeződik minden. Szépen lefektetik gyermekeiket, rendbe raknak mindent és lefekszenek aludni. Utoljára jó éjszakát kívánnak egymásnak.
A tetovált ember     Galaktika 2.        

544. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A zenészek
Gyerekek játszanak a régi marsi városokban, ott tombolnak, táncolnak a pernyés, égett romok között. Később mindent eltaklarítanak a tűzoltók, úgyhogy nem marad hely a gyerekeknek játszani.
Marsbéli krónikák            

539. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :A zöld reggel
Driscoll elájult a kevés oxigéntől, mikor előszőr lépett a Mars felszínére. Nekilátott benépesíteni a bolygó felszínét növényekkel, hogy elegendő oxigéne lehessen a földi embereknek. Sorra ültette a palántákat, de nem akart esni az eső. Végűl két órán keresztűl zuhogott, amitől a földi növények fa nagyságúra nöttek. Driscoll most viszont a túlzott oxigén koncentrációtól ájult el.
Marsbéli krónikák.            

525. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Ahol sosem virrad meg
Egy űrhajós csak annak a létezésében hisz amit lát. Amit nem lát, annak a létezésében is kételkedik. Mindent csak a saját elméjének kivetüléseként tart létezőnek. Szkafanderében kiugrik a világűrbe, és azóta csak a végtelen semmiben hisz.
A tetovált ember            

510. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Aranysárkány,Ezüstszél
A régi kínában két város verseng egymással, mind külömbb és külömbb falakat emelve maguk köré. A lakosság teljesen kimerül a sok átépítés miatt. A mandarin okos lánya egy tanáccsal szolgál: az egyik városfal szél alakú legyen, a másik sárkány alakú, így kiegészítik egymást.
Kaleidoszkóp     Az időgép        

571. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az a nagy tágas világ
Cora, férjével együtt, egy távoli vidéken, a világtól elzárva él. Levelezhetne, de nem tud írni. Egy nap vendégségbe jött hozzá az unokaöccse, és egész nyáron leveleket írnak, amire rengeteg válasz érkezik. Az ősz eljövetelével az unokaöccs búcsúzik Corától, és lassan a levelek is elmaradnak.
Az időgép            

535. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az adófizető
Egy ember a Marsra akar repülni, hogy elmenekülhessen az atomháború kitörésével fenyegetett Földről. Mindenki nevet rajta. Mikor elindul az űrhajó, a férfit egy rendőrségi furgon szállítja el.
Marsbéli krónikák            

501. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az ajándék
Egy házaspár szenteste napján rakétával utaznak, de a vámirodán elvették a fiuknak szánt ajándékot, mivel túllépték a súlyhatárt. Ezért az apa a fekete világűr billiónyi csillagfényével ajándékozta meg fiát.
Kaleidoszkóp            

564. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az áprilisi boszorkány
Különleges képességekkel megáldott lány szerelmes akar lenni, pedig egy egyszerű halandó szerelme miatt elveszítheti varázserejét. Beköltözik hát egy másik lány testébe és ő rajta keresztűl próbálgatja, vajon milyen a szerelem.
Az időgép            

545. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az égi lovasok
A Föld összes négere összepakol és elindul a Marsra, ahol felépítik saját vilkágukat. A fehérek döbbenten veszik észre a hiányukat.
Marsbéli krónikák            

520. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az ember
A modern házalók űrhajóikon járják az ember lakta bolygókat. Az egyik világon Krisztus nyomára akadnak. Az egyik űrhajó kapitánya előszőr hitetlenkedik, de később bebizonyosodik előtte Jézus létezése. Embereit hátrahagyva Krisztus nyomába ered.
Galaktika 75.     A tetovált ember        

514. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az eperszínű ablakszem
Egy marsi telepes felesége egy álmatlan éjszakán rájön, hogy nagyon szeretne visszatérni a régi szülőházába a Földre. Férje marasztalja, szeretné ha mellette maradna. Az az álma, hogy az emberiségnek szét kell szóródnia a csillagok között, mert egy esetleges katasztrófában nem az egész emberiség pusztúlna el. Ám a feleség hajthatatlan maradt. Végül a férj szétszedette a házat a Földön, és az összes pénzét elköltve elhozatta a Marsra.
Kaleidoszkóp     Az időgép        

582. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az időgép
Egy százéves öregembert Időgépnek becéznek egymás között a gyerekek, mert mindenre emlékszik, ami husszú élete során történt vele. Szívesen mesél a gyerekeknek, akik szájtátva hallgatják történeteit.
Az időgép            

565. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az ismeretlen felé
Egy lány testvérpár szorongva várja az indulást. Mindkettőjük vőlegénye a Marson dolgozik, és ott is akar letelepedni. Nehéz a döntés. Átélik dédanyjáék tépelődéseit, akik kétszáz évvel ezelőtt a pionyírok feleségei voltak.
Az időgép            

588. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az Orient expresszen,úton észak felé
Egy idős ápolónő fura utassal ismerkedik össze a vonaton. Az illető egy kisértet, aki az emberek racionalizmusa miatt már majdnem teljesen eltünt. Mivel Angliában még hisznek a szellemek létezésében, hát odaköltözik. A csatornán átkelve gyerekeknek rémmeséket mesélve erőre kap. Angliába érkezve az ápolónő holtan esik össze, és szelleme a kisértettel karonfogva indulnak a várkastélyokba.
Galaktika 167.            

519. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az országút
Hernando az országút mellett él egy kajibában. Egy nap rengeteg autó haladt el az úton észak felé. Mindannyian a közelgő atomháború rémségei elől menekülnek. Hernando folytatja tovább a szántást. A tetovált ember
X-magazin 97/7.            

548. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az öregek
A lármás úttörők, a nagyokosok, a hivatásos utazók nyomában megérkeztek az öregek is a Marsra.
Marsbéli krónikák            

508. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az űrhajó
Nyolcvan év telt el az első űrhajó fellövése óta, de még mindig csak a gazdagok kiváltsága az űrben való repkedés. A bontótelep tulajdonosa összes pénzét odaadta egy kimustrált szimulátor-űrhajóért, hogy gyermekeit elvihesse egy űrutazásra. Bár az utazás csak egy illúzió, a gyerekek csodálatos élményekkel lettek gazdagabbak.
Kaleidoszkóp     Az időgép     Masbéli krónikák    

521. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Az űrhajós
Az űrhajós imádta a végtelen űrben való száguldást. Felesége és kisfia szerették volna otthon látni végre. A legutolsó útján azomban az űrhajós belezuhan a Napba. Az özvegy és a fia azóta nappal alszanak, éjjel élnek és csak borús napokon sétálnak, hogy ne lássák a Napot.
A tetovált ember     Galaktika 91.     Az időgép    

584. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Csak egy óra a nyár
A Vénuszon folyvást esik az eső, csak hét évente egy órára süt ki a nap. Az itt született gyerekek nagyon várják az eseményt. Van közöttük egy földi kislány is, akit gyűlőlnek a többiek, mert sokat láthatta a napot életében. Mikor kisütött a nap, a földi lányt bezárták a többiek és kifutottak a napfényre. Az óra letelte után döbbennek rá, hogy milyen élménytől fosztották meg társukat.
Galaktika 82.            

556. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Egymillió éves kirándulás
Egy férfi felpakolta családját és rakétájukon elmenekültek a háború elől a Marsra. A férfi előszőr kirándulásnak nevezte menekülésüket a gyerekeknek, de a rakéta felrobbantása után nem volt miért titkolóznia. Fenn álltak az egyik csatorna partján és nézték a vízben a marslakók tükörképét.
Marsbéli krónikák            

581. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Einar bácsi
Einar a repülni tudó emberek titkos csoportjához tartozott, míg egy balesete miatt egy erdei házban volt kénytelen maradni. Feleségül vette az ott élő lányt és több gyermekük is született. Einar nagyon szerette volna látni népét, de csak nappal repülhetett volna, a többi ember szeme láttára. Gyermekei egy zsineget adtak a kezébe, hogy az emberek papírsárkánynak nézzék a repülő apjukat, aki így meglátogathatta repülő rokonait.
Az időgép            

541. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Éjszakai találkozás
Egy fiatal munkás, miközben egy régi, romos marslakó város mellett halad el, találkozik egy marslakó szellemével. Mind a ketten szellemnek látják a másikat, magukat meg élőnek tartják. Összebarát-koznak, majd mindketten mennek a dolguk után.
Marsbéli krónikák            

502. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Éjszakai telefon
A földi háború miatt csak egy ember marad hátra a Marson. Ki unaloműzőnek a telefonokra hanglejátszókat köt és saját felvett hangját visszajátszatva önmagával beszélget. Hatvan év múltán már-már őrületbe kergeti őt a saját fiatalabb hangja. Harcot indít hangja ellen, de szíve nem bírja, s meghal.
Kaleidoszkóp            

511. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Eltünt város a Marson
Egy gazdag ember vízzel töltötte fel a Mars kiszáradt csatornáit s rajta hajózva megtalálja a marslakók Eltünt Városát. A város elhagyatott. Mindegyik felfedező kipróbálja a város különleges szolgáltatásait. Rájönnek, miért hagyták el lakóik a várost. Minden vágyukat teljesítette és ezzel szinte rabul ejtette a város a lakóit. Mint a régi marslakók, az emberek is elmenekülnek a város fogságából, de van aki örökre ott marad.
Kaleidoszkóp            

572. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :En la noche
Egy zsúfolt bérházban egy asszony zokog szívszakadva, mert egyetlen fiát elvitték katonának. Az egész ház képtelen aludni a nő zokogása miatt. Egy férfi önfeládozóan az asszonnyal tölti az éjszakát, ami végre csöndesen telik ezután.
Az időgép            

509. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :És újra a Föld
A XXIII. századi ember rakétán száguldozik, technikai tudása magasan fejlett, de képtelenek érzéseiket szavakba önteni. Időgéppel elhozzák halálos ágyáról Thomas Wolfot, a XX. század nagy íróját, hogy ő írjon egy könyvet a XXIII. század életéről. Élményszerzés okából rakétával még a Marsra is elküldik. A mű elkészülte után Wolfot visszajuttatták halálos ágyába meghallni, nehogy megváltozzon a történelem.
Kaleidoszkóp            

503. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Esik az eső,egyre esik
Vénuszon szerencsétlenül járt űrhajó legénységének négy megmaradt tagja fedet helyet keres egy végeláthatatlan dzsungelben, hol állandóan szakad az eső. Az állandó eső és egy lerombolt emberi építmény reménytelenséggel tölti el az embereket, akik sorra megőrülnek, majd öngyilkosok lesznek. Csak a hadnagy talál rá a fedett helyre.
Kaleidoszkóp     Az időgép     A tetovált ember    

499. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Ettől kezdve folyvást esett
Sivatagban egy lerobbant hotelben három öregúr várja az évenként egyszer eleredő esőt. Átutazóban érkezik egy idős hölgy, aki ha játszik a hárfáján, elered a záporeső. A három öreg marasztalja a hölgyet, aki marad és így ötven év múltán végetért az aszály.
Kaleidoszkóp            

551. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Figyelők
A marsi emberek figyelik a Földet. Hírtelen lángok csapnak fel rajta és egy üzenet érkezik: gyertek haza! Az emberek sorban állnak a bőröndüzlet előtt, ahol reggelre minden polc kiürült.
Marsbéli krónikák            

592. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Fiúk,termesszetek óriásgombát saját pincéktekben!
Fortrum fia gombaspórákat rendel, és nagy lelkesedéssel lát neki a gombatenyésztésnek. Apja furcsálja a szomszédasszony és a barátja fentartásait a gombákkal szemben. A barát később eltünik. Fortrumnak az az érzése támad, hogy a gombák, elfogyasztás után, átváltoztatják az embert valami mássá.
Riadó a naprendszerben            

595. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Gali
Egy hibás bábakészülék miatt egy házaspár gyermeke másik dimenzióban születik meg, de itt kék gúleként látható. Míg a tudósok megtalálják a módját, hogy a gyermeket visszahozzák a saját dimenziójába, addig a szüleit átküldik a gyermek dimenziójába. Így legalább együtt lehet a család.
X-magazin 98/1.            

517. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Gyerekszoba
Minden házban található egy szoba alakú gép, amely tökéletes környezeti illúziót képes alkotni a gyerekek kívánságai szerint. A szülők nem örülnek ennek az új játéknak, mert teljesen leköti gyermekeik figyelmét, semmi mást nem hajlandók csinálni. Amikor változtatni akarnak a dolgokon a gyerekek hisztizni kezdenek. A gyermekpszichológus szabadságra küldi a családot. Mikor ellátogat a családhoz, csak a gyerekeket találja otthon, akik szüleiket felfalatták a gyerekszoba afrikát utánozó játékában.
A tetovált ember     Kaland a végeken        

566. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Gyümölcsök a tál alján
Egy férfi dühében megfojtja haragosát annak a lakásán. Nekilát letörőlni azon tárgyakról az ujjlenyomatát, amiket megérintett. Mivel nem emlékezett arra, hogy mit fogot meg, hát nekilátott az egész háznak. Mikor a rendőrök letartóztatták, már az ház ragyogott a tisztaságtól.
Az időgép            

569. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Hímzés
Három asszony kezében fáradhatatlanul jár a tű, készül a hímzés. A felrobbanó atombomba tűzfolyama viszont mindent elhamvaszt.
Az időgép            

594. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Ikarusz,Montgolfier,Wright
Jedediah Prentiss álmában ő Ikarusz, Montfolgier, Wrihgt. Prentiss az első ember, aki a Mars felszínére lép.
X-magazin 97/5.            

507. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Itt oroszlánok vannak
Egy földi űrhajó száll le a felfedezendő bolygó felszínére. Az expedíció vezetője ki akarja bányászni a bolygó összes természeti kincsét, aztán tovább állna. De ez a bolygó nem hagyja magát kizsigerelni. A legénységnek tetszik a környezet és rájönnek, ha valakit békés szándék vezérel, a bolygó minden kívánságát teljesíti. Mikor elhagyják ezt a csodálatos bolygót, megfogadják, hogy senki nem beszélnek róla, mert a nyerészkedő emberek szétrombolnák eme barátságos égitestet.
Kaleidoszkóp     Az időgép        

580. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Jég és láng
A napja körül gyorsan keringő bolygón élő emberek csak nyolc napig élnek a felgyorsított életfolyamataik miatt. Kemény és rövid az élet a tűzforró nappalok meg a jéghideg éjszakák között. Egy fiú kutatni kezd népe eredete után. Egy űrhajó legénységének a leszármazottaik ők. A fiúnak sikerül feljutnia az űrhajóra, ahol normális szintre csökkennek életfolyamatai. Összeszedi megmaradt népét és elrepülnek erről a bolygóról.
Az időgép            

506. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Kaleidoszkóp
Egy űrhajó megsemmisül és az űrruhás legénység szétszóródik minden irányban. Zuhanásuk közben felidézik múltjukat, elmélkednek a halálról. Egyikük a Föld felé zuhan, majd szétég a légkőrben. Egy kisfiú hullócsillagnak nézi.
Kaleidoszkóp     A tetovált ember        

543. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Közjáték
Felépül a tizedik város. Vasárnaponként zsoltárokat énekelnek, írógép kattog, toll percen. Olyan mint egy iowai város, csak épp a Marson van.
Marsbéli krónikák            

555. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Langy esők jönnek
Az atomháborút csak egyetlen ház éli túl épségben az egész Földön. Az automata ház lakók nélkül is pontosan végezte előre beprogramozott tennivalóit. Egy kis baleset következtében tűz üt ki a házban, ami teljesen felemészti az egész házat. A házból egy fal marad csupán, amiben egy automata az aznapi dátumot ismételgeti állandóan.
Marsbéli krónikák     Galaktika 37.        

568. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Már nem látom többé
Ramirez engedély nélkül tartózkodik Kaliforniában. A hatóság megkereste és hazatoloncolja Mexikóba. Megköszöni szállásadónőjének kedvességét és sajnálja, hogy sosem látja viszont.
Az időgép            

529. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Marionett Rt.
Az ember vehet androidot, amely bárhol, bármikor helyettesíti. Az egyik férj meglepetten veszi észre, hogy felesége androidmása fekszik mellette. A másik férj üzembehelyezi hasonmását, míg az a feleségével lesz, addig ő Rióban nyaral a szeretőjével. A gép azonban bezárja a férjet a szerszámos ládába és ő utazik el Rióba a feleséggel. A tetovált ember
Galaktika 5.            

558. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Mennydörgő robaj
Vadászkirándulásokat indítanak a távoli múltba, ahol ősgyíkokra vadászhat az ember. Csak olyan vadakat ejtenek el, amelyek amúgyis elpusztúltak volna valamiben. Egy félénk, nyápic ember véletlenül letéved a kijelölt ösvényről és eltapos egy lepkét. Emiatt megváltozik a történelem, és megváltozik az ő jelenük is.
Marsbéli krónikák     Az időgép        

573. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Napfény és árnyék
Ricardo mérgesen veszi észre, hogy egy fotós és manökenje az ő szegénységét díszletül akarja felhasználni a legújabb ruhakollekciók bemutatására. A fotókat letolt gatyával szabotálja. A fotós felháborodva hív rendőrt, de a közeg nem lát semmi rosszat Ricardo meztelenségében.
Az időgép            

553. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Néma városok
Gripp egyedül marad a Marson, mindenki más visszautazott a Földre. Egyedül bolyongott, míg telefonon beszélt egy ittmaradt lánnyal. A találkozás nagy kudarccal végződik, a lány kövér, csúnya és állandóan csokoládét eszik. A fiú a Mars túlfelére menekül, száz évre elegendő élelmiszert halmozott fel, és nem veszi fel soha többé a telefont.
Marsbéli krónikák            

546. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Neveknek adása
A Mars benépesült és mindennek nevet adtak. Lassan-lassan ide is elérkezik a bürokrácia, az instruálás, pedig sokan épp emiatt jöttek el a Földről.
Marsbéli krónikák            

530. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Null óra
Marslakók szeretnék elfoglalni a Földet, de a felnőttek már nem befolyásolhatók, s emiatt legyőzhetetlenek. A támadók a gyerekekkel szövetkeznek. Ha segítenek nekik, nem lesznek felnőttek, minden gyerek azt csinálhat amit akar. A szülők előszőr nevettek a dolgon, de a végén eljött a null óra és forcsa zümmögés, meg fény támadt mindenütt.
A tetovált ember            

533. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Nyári éjszaka
A Mars éjszakai oldalán a marslakók idegen nyelvű és dallamú énekeket és verseket szavalnak, de ők nem tudják, hogy honnan ismernék ezeket. Csak azt tudják, hogy nemsokára ideér hozzájuk a Földiek űrhajója, amely fedélzetén levő űrhajósok ismerik a verseket és a dalokat. Minden marslakó megijed.
Marsbéli krónikák            

576. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Perzselő tűz
Egy csöndes család nyugalmát megzavarja a vendéglány lángoló szerelme. A házaspár remánykedik, hogy mihamarabb megkérik a lány kezét. A nagymama felvilágosítja őket: a lány bizony minden nap másik fiú szerelmétől kap lángra.
Az időgép            

577. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :R,mint rakéta
Chris, a többi tizenötéves gyerekkel együtt, minden szombaton megnézi az induló rakétákat. Ő is űrpilóta szeretne lenni. De erre a hivatásra nem lehet jelentkezni, hanem csak felkeresik az erre megfelelő személyeket. Egy nap aztán megtörténik a csoda: eljött érte egy repülőtiszt.
Az időgép            

531. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Rakétanyár
A rakéta hajtóműve mesterséges tavaszt fakaszt a tél kellős közepén.
Marsbéli krónikák            

593. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Ritka művészet,ihlet és csoda
Will és Bob, a két öregedő jóbarát, egy nem mindennapi természeti jelenséget talál. Felfedeztek egy olyan délibábot, amely azt tükrözi vissza, amit a szemlélő látni szeretne. Feltünik közös ellenségük, aki mindenből hasznot húz. A délibábot pénzért akarja mutogatni, de erre az eltünik. A lelketlen ember távozása után a délibáb is visszatér.
Riadó a naprendszerben            

3116. BRADBURY, Ray (Leonard Spaulding) :Rozsda
16 éve tartó háború egyik katonája nagyon sóvárog a békére, tehát feltalál egy szerkezetet, ami pillanatokon belül rozsdakupaccá változtatja a fegyvereket. A hadseregre nézve hatalmas fenyegetést jelentő pacifistát egy tiszt - fegyver híján - egy széklábbal veszi üldözőbe.
I. P. M. 1979/3.            

562. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Szabadjegy a chicágói bombatölcsérbe
Az atomháború után szinte teljesen megsemmisül a régi civilizáció, minden kényelmével és nagyszerűségével együtt. Egy öregember élénken emlékszik a múlt csodáira és bárkinek hajlandó mesélni róla. A rendőrség, mint veszélyes felforgató elemet, körözi, az emberek bújtatják és áhitattal hallgatják történeteit.
Marsbéli krónikák            

515. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Szasszaparilla - illat
Az idős férfi a padlás lomtalanítása közben elmereng a régi időkön. Rájön, ha nagyon akarja, akkor visszajuthat a régi, meghitt, vidám nyaras idők éveibe. Magával vinné a feleségét is, de ő nem hisz neki, bolondnak tarja. A férje elköszön tőle és eltünik a padláson. Később a felesége nem találja sehol.
Kaleidoszkóp            

563. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Szép arany almáit a nap
Egy űrhajó száguld a Nap felé, majd érinti annak felszínét. A hűtőberendezések teljes erejükből működnek. Egy csészényi anyagot vesznek ki a Nap anyagából, hogy mint örökmécsest a Földre vigyék. A Földön nem található a Nap anyagához hasonló elem.
Marsbéli krónikák            

586. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Szerelem
Kipusztúlnak a marslakók az ember terjesztette vírusok miatt, csak egy fiatal fiú marad utólsónak. Rátalál egy magányos házikóra, ahol egy földi nő él magányosan. A nő szépsége rabil ejti a marslakók. A nő valójában egy utcalány, aki a bolygóra érkező papok elől költözött ki a sivatagba. A fiatal marslakó félelmét félretéve bekopog a nőhöz.
Galaktika 130.            

590. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Talán álmodni
Egy űrhajós balesetet szenved egy kietlen kisbolygón. Álmában a bolygó hajdani szőrnyű hadurai harcra kellenk egymással a férfi testének uralmáért. Sok millió éve elpusztították bolygójuk felszínét, ők is a magasan fejlett technika segítségével tudatként élnek tovább és az idetévedő emberek tudatát próbálják megszerezni. A balesetett szenvedett földi űrhajós sgítségére érkező két ember már csak a férfi holttestét találják. Mivel már nincs mit tenni, hát nyugovóra térnek.
Ötvenedik            

498. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Tengerpart alkonyatkor
Tom és Chico évek óta együtt élnek a tengerparton. Egy nap találnak egy halott sellőt a parton, amit elsodor a tenger. Azóta minden nap kijárnak a partra, hátha találkoznak élő sellővel.
Kaleidoszkóp            

560. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Tyrannosaurus rex
Animációs filmet forgatnak a valaha élt legnagyobb szárazföldi ragadozóról. Az animátor életét megkeseríti a producer állandó akadékoskodása, hogy az elkészített báb nem elég félelmetes. A fiatalember magáról a producerről mintázza meg a legujabb bábot, amit csak a film bemutatóján vesznek észre. A producer tajtékzik a dühtől, de ügyvéde megmutatja a dolog jó oldalát. Most előszőr a producer is ismert hírességgé válhat egy sikeres film kapcsán.
Marsbéli krónikák            

552. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Uborkaszezon
Parkhill pecsenyés bódét akar felállítani a Marson, hogy mikor jön a sok rakéta a rengeteg munkással, legyen hol ebédelniük, miközben ő meggazdagszik. Legnagyobb örömére a marslakók nekiadják a bolygó felének tulajdonjogát. De, a Földön atomháború tőr ki, ezért vagy egymillió évig nem fog űrhajó érkezni onnan.
Marsbéli krónikák            

591. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Valaki,aki vár
A Marson van egy kút, a Lélek Kútja. Van benne valaki, aki még azt sem tudja magáról, hogy ő kicsoda és mire vár. Egy nap földi űrhajó száll le a kút mellett. A kútban lakozó valaki sorban elrabolja az űrhajósok lelkét, a testüket meg a kútba veszelyti, és várakozik tovább.
Riadó a naprendszerben            

559. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Villanytelep
Egy idős házaspár igyekszik lovon a városba, mikor a hírtelen kitőrt zivatar miatt egy villanytelepre kénytelenek menekülni. Itt kell tölteniük az éjszakát is, ahol az asszonyt az áram zúgása vallásos megnyugvásba ringat. Reggel megkéri férjét, hogy máskor is jöjjenek el ide.
Marsbéli krónikák     Az időgép        

532. Bradbury, Ray (Leonard Spaulding) :Ylla
A marslakó asszony, aki már kiábrándult férjéből, egy nap telepatikus kapcsolatot teremt a Földről érkező űrhajó utasával. Egymásba szeretnek és a földi ember szeretné a marsi asszonyt magával vinni a Földre. A férj előszőr a felesége álmának tulajdonítja az egészet, de végül rájön az igazságra. Lelövi a földi űrhajóst.
Marsbéli krónikák            

596. Bradley, Marion Zimmer :A szél népe
Egy űrhajó kényszerpihenőt tart egy gyönyörű bolygón. A legénység egyik nőtagja teherbe esett és hogy a gyerekének semmi baja ne legyen, inkább a bolygón marad. A nő egyedül neveli fel gyermekét, aki felcseperedve furcsa hangokat hall. A bolygó értelmes lényei kapcsolatba lépnek a fiúval, de az anya ijedtében inkább az öngyilkosságot választja. Sok évvel később a visszatérő űrhajó legénysége már senkit nem talál.
Galaktika 139.            

599. Bradley, Marion Zimmer :A vándorénekes
Lythande átveszi Tashgan hercegétől a megkötő varázslattal súlytott lantot. Mivel Lythande nem bír a varázslat erejével, kénytelen a megadott útvonalat tartania. Egy nagy mocsár mélyén találkozik egy félsárkánnyal, aki örömmel fogadja el ajándékba a bűvös lantot.
Analógia 2.            

598. Bradley, Marion Zimmer :Arwen ékköve
Gyűrűk Ura előtt játszódó történet. Gondor tizenegyedik Helytartója, mivel sikeresen kigyógyították, megajándékozza Völgyzugolyt a Fehér Csillagkővel. Ezen kő szabadítja ki Celebrian úrnőt az orkok fogságából, és ezen kő segíti majdan nehéz útján a Gyűrűhordozót is.
Galaktika 145.            

597. Bradley, Marion Zimmer :Egy tucatot mindenből
Marcie négy nappal esküvője előtt nagynénje egy üveget küld neki, amelyben egy dzsinn raboskodik. Miután a lány kiszabadította a szellemet, hálából teljesítette egy kívánságát. Marcie óhajára mindenből egy tucat lett, még a férjéből is.
Galaktika 63.            

602. Brainmore, A. C. :A különleges tudakozó
Mac unalmában felhívja a különleges tudakozót és megkérdezi, vajon hol található az Isten. A gép egy négymilliárd-hatszázmilliós várakozólistára teszi a kérdezőt, amelyen másodpercenként lép előre egyet.
Birodalom 1.     Merlin        

600. Brainmore, A. C. :A lista
Az emberiség elérkezett az aranykorba, senki sem szűkölködött a javakban, az életkor jelentősen kitolódott, nem betegedett meg senki. Viszont óriási problémát okozott a népesség nagyarányú növekedése. Az elhalálozás növekedését a leghíresebb ügynökhálózatra bízzák, ami meghozza a kívánt eredményt. Egy Egy szintetikus kábítószer segítségével szó szerint a halálba élmodják magukat az emberek.
Quark 2.     Birodalom 2.        

603. Brainmore, A. C. :A nagy ütközet
Két hatalmas, egész galaktikákat felölelő erő készül a döntő összecsapásra. Egyetlen problémájuk, hogy nem egy időben és térben léteznek, így nem tudják letámadni ellenségüket, és nem tudnak győzedelmeskedni felette.
Birodalom 3.            

604. Brainmore, A. C. :Álomutazás
Elkészül az első csillagközi űrhajó. Elindul útjára, fedélzetén három férfi és egy nő teljesít szolgálatot. Míg elhagyják a Naprendszert, visszatérő álmok zaklatják a legénység minden tagját. Álmaikban egy nagyhatalmú lény jelenik meg, aki akar valamit a négy űrhajóstól. A nő riadtan veszi észre, hogy szüzessége ellenére, terhes lett Amint az űrhajó elhagyta a Naprendszert, nyomtalanul eltűnt, és többet senki sem hallott felőle.
Birodalom 3            

601. Brainmore, A. C. :Ha isten velünk,ki ellenünk?
A földi Valláskutató Intézet 352 éves fennállása óta küldözgeti vaskos kérdőív csomagját egy kicsíny bolygóra, ahonnan minden esetben kitöltetlenül kapják vissza. Egy kis papot küldenek az eset megoldására, aki a bolygón csupa kedélyes, nyugodt, jóságos öregembert talál, akik szorgalmasan gondozzák kis tanyájukat. Ezek az öregek az összes vallás istenei, és mikor a kis pap visszatér a Földre, ő is felépíti kis tanyáját, gondozza kertjét, és csak 350 évenként jár fodrászhoz.
Quark 1            

605. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták
A történet Fränki-ról, a talpraesett és leleményes feltalálóról, meg Joschkáról, az ő elválaszthatatlan barátjáról szól.
?            

607. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták-A csillagászati tolvaj.
A két főhős lefülel egy hold-tolvajt, aki már szép kollekcióval büszkélkedhetett. Fränki is kiválasztott magának egy szép holdat.
?            

608. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták-Az élet bősége.
Fränki feltalálja a zippzáras banánt. Bár, még nem tudja, hogy mire jó, de ez csak idő kérdése.
?            

610. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták-Időkorság.
Egy bolygó lakossága hihetetlen sebességre gyorsította fel életritmusát, míg Fränki gyógyszerétől belső nyugalomra tesznek szert.
Galaktika 21.            

606. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták-Rázókrimi.
Fränki feltalálja az örök krimit. Ezt a könyvet, ha elolvasta valaki, összerázza és kész az új krimi.
?            

609. Branstner, Gerhard :Utópisztikus anekdóták-Sajátos nyelvművelés.
A két barát elvetődik egy olyan bolygóra, ahol mindenki két nyelven beszél. Egy hétköznapin és egy ünnepnapin.
?            

612. Braun,Johanna és Günter :Az R-rendszer
Kutató expedíciót küldenek a relytelmes R-rendszerbe, melyben visszafelé halad az idő. Sok tudós az emberiség hallhatatlanságának a lehetőségét látja bennne. Az expedíció vezetője inkább az idegösszerop-panást választja, mintsem újra végig kelljen élnie életét.
Galaktika 47.            

611. Braun,Johanna és Günter :Homo pipogenus erectus
A szeméthegyek tövében mutálódott madarak leszármazottaiból egy tudós elsőrendű szolgákat nevel. Idő elteltével a pipogígók intelligensebbek lettek az embernék is, akiket faképnék hagytak. Az emberiségnek új szolgák után kell néznie.
Galaktika 47.            

614. Brenner, Vernon L. (Vásárhelyi Lajos) :A rossz olvasat
Egy távoli, eldugott kolostor, eldugott folyosóján található az a szoba, melyben az idő kapuja található. Az a pap, aki legutoljára volt e szobában, meglátta a jövőt és leírta egy kis könyvben. Egyik látomásában feltünt a Fényhozó, aki megjobbítja a világot. A levegőben harci repülőgépek dübörögnek, mikor megérkezik a kolostórhoz a Fényhozó; egy nő. Helyesen értelmezve a szoba ajtaja feletti írást, a nő megváltoztatja a világot, mely bár ez sem tökéletes, de lényegesen szebb és jobb, mint az előző volt. (lásd: Richard Cowper -Ki őrzi az őrzőket!!!)
X-magazin 97/6.            

613. Brenner, Vernon L. (Vásárhelyi Lajos) :Sötét oldal
Az író ismeretlen szerző művét pillantja meg komputere képernyőjén. A régies betűkkelír történet főszereplője állandó vándorlása alatt számtalan nevet használ. A vándorlásban az önmaga megtalálása volt a cél. Amikor ez bekövetkezett, a halál és a hallhatatlanság ugyanarról a tőről fakadt.
X-magazin 96/1.            

615. Bretnor, Reg :Schimmelhorn papa yangja
A nagy nőcsábász és polihisztor Schimmelhorn papát dédunokaöccse elhívja Hongkongba, ahol egy kínai és egy angol üzletember megbízza egy feladattal. El kell jutniuk abba a dimenzióba, ahová a sárkányok távoztak oly régen. Az öreg könnyedén rést üt a dimenziók között és megérkeznek a Császár palotájába, ahol tettük miatt ki akarják végezni őket. Hírtelen megjelenik a papa házsártos felesége, aki miatt a Császár megkegyelmez a látogatóknak. Ajándékul ad egy sárkánytojást, amiből úgy ezer év múltán kel ki a kis sárkányfióka.
Galaktika 113.            

623. Bringsvaerd, Tor Age :A Tortás Ember naplója
Megjelenik Oslóban egy mesés figura, aki borsot tör a hivatalos szervek orra alá, sok visszás dologra mutat rá tejszínhabos tortáival dobálózva. Az Oslo melletti NATO támaszpont elleni kovász-támadásához próbál sárkányt szerezni a Tortás Ember. Naplójában kéri az embereket, hogy ha ő kudarcot vallana a sárkány előtt, valaki álljon majd a helyére.
A Nap körül            

622. Bringsvaerd, Tor Age :Az Új Jeruzsálem
Az egyház irányítja az emberiséget szent dogmák szerint. A tökéletesnek látszó rendszer hibáit egyedül a virsliárús látja, aki segíti egy fiatal pár szökését. Egyetlen bűnük, hogy idő előtt gyermekük születik, akit elvenne tőlük a szigorú társadalom. A fiatalok inkább a vidéki száműzetést választják.
A Nap körül            

616. Bringsvaerd, Tor Age :Bumeráng
Négerekből és félvérekből verbuválódott csoport fanatikus fajvédő fehéreket négerré maszkíroznak át, akiket aztán kilöknek az utcára. Itt a fehérek meglincselik és megölik az átmaszkírozott fehér embert. Így szép lassan elfogynak a fehérek.
A Nap körül            

617. Bringsvaerd, Tor Age :Ember a jövőből
Egy kutató illegálisan visszatér a múltba, és helyet cserél korábbi önmagával. Baráti társaságban megmérgezi azt a férfit, aki miatt a leendő felesége öngyilkos lesz.
A Nap körül            

621. Bringsvaerd, Tor Age :Kodémus
Központi Számítógép vezérelte tökéletes társadalomban minden embernek van személyi számítógépe, amely mindig megmondja gazdájának a tennivalókat. Egy nap Kodémus számítógépe felismeri az élet értelmét, és gazdájával felrúgatja a merev társadalmi szabályokat. Menekülniük kell a Központi Számítógép rendőrgépei elől. Az önállósodott kis számítógép megsemmisül, Kodémus meg kapott egy új számítóépet, és megy minden a maga megszokott rendjében.
A Nap körül            

620. Bringsvaerd, Tor Age :Mesés kaland
Nehéz és csábító az űrhajósok élet. Tizenkét évig dolgoznak, aztán nyugdíjazzák őket. Eközben a Földön évszázadok telnek el. A legújabban felderített bolygón mintha megállt volna az idő, minden élőlény kővé meredt két mozdulat között. A nyugdíjazás előtt álló űrhajós megfejti a titkot, és elmegy Csipkerózsikát felkelteni álmából.
A Nap körül            

619. Bringsvaerd, Tor Age :Modell a vásáron
A vásárban felállítottak egy miniatűr bolygót, amin leszimulálták az élet fejlődését. A műbolygó felszínén megjelent az ember és Földnek nevezte el lakóhelyét. A vásár utolsó napján a technikusok szétbontották a Földet, és az utolsó emberpár egy csókkal fejezte be életét.
A Nap körül            

618. Bringsvaerd, Tor Age :Utazás a Földre
A földi civilizáció elpusztította önmagát. A barbárságba süllyedt túlélők a civilizáltabb földönkívüliek szolgaivá szegődnek. A Földre látogató Jarkó ellátogat az egyik romváros piacára, ahol a lövöldözéstől megijedt tömeg megtapossa.
A Nap körül            

624. Brjuszov, V. J. :A Csillag Sziklaorma
Egy magányos európai vadász egy haldokló francia kutatót talál a Szahara szélén. A tudós halála előtt elmeséli,hogy régen marslakók telepedtek le Afrikában, és az ő művük a sivatag. Épp oda igyekezett, mikor megsebesült. A vadász behatol az Elátkozott Sivatagba ,ahol megleli a Csillag Sziklaormát. A marsiak rabszolgasákba vetik,de a király lányának megtetszik a fehérbőrű idegen. A vadász azt hazudja,hogy ő a Vénuszról jött,és sokat mesél az európai kultúráról. A király halála után kitőr a harc a marsiak között. A vadász fellázítja a rabszolgákat. Hatalmas pusztítás veszi kezdetét, aminek a végén a hegy eltünik egy hatalmas tó fenekén. Egyedül a vadász élte túl a kataklizmát,de a haja megőszült és lelkében sebet cipel.
Galaktika 25            

625. Brook, Keith :Anmdrenotrópia
Egy gazdag ember fia megvásárol egy kis, orvosi termékeket gyártó céget, és a spray alakban forgalmazott óvszerrel a legnagyobbak közé emelte. Készítettek olyan adrobátumot, melyet a véráramba juttatva automatikusan lecsökkentette a adrenalin-szintet. Ez egyes csoportoknak nem tetszik, ezért a fiatal üzletembert olyan anyaggal fertőznek meg, mely megöli őt, ha a vérében egy bizonyos szintet elér az adneralin koncetráció. A férfi elsajátítja a megitációt, és eljutva a Nirvánába, már csak kíváncsi: vajon ezután mi módon öli meg?
X-magazin 97/2.            

626. Brown, Bill :Csillagkacsák
Ward egy unalmasnak látszó sztori miatt utazott el egy eldugodt farmra, ahová földönkívüliek járnak tyúktojásért. Ward szeretné lefényképezni ai idegeneket, de mire a gazda megtalálja a régi fényképezőgépét, azok szépen elrepülnek.
Galaktika 19.     Metagalaktika 1.        

627. Brown, Erik :Időfogoly
Thorn, a motorember, aki az űrhajó irányítása közben szinte nirvánai lebegésben tartózkodik, hírtelen fura tünetek jelentkeznek nála egyik útjáról visszatérőben. Előbb a hallása, majd pár nap késéssel a többi érzékelése is elcsúszva jut el az agyába. Korházba kerülve szépen lassan elveszíti kontaktusát a külvilággal, majd meghal.
Galaktika 163.            

645. Brown, Frederik :A bosszúálló flotta
A földi és a marsi űrflotta épp csatába kezdene, mikor egy ismeretlen űrflotta megsemmisíti a Vénuszt. Az ellenséges űrflotta elpusztítása után az emberiség egy bosszúálló flottát indít útnak. Évek múltán egy tudós kiszámolja, hogy a bosszúból indított űrflotta az a flotta, amely elpusztította a Vénuszt.
Galaktika 13.            

644. Brown, Frederik :A fegyver
Dr. Grahamet, a nagy fontosságú tudományos vállalkozás vezető tudósát, felkeresi otthonában egy kis, köpcös ember, aki figyelmezteti az új fegyverrendszer veszélyére, amely az emberiséget fenyegeti. Dr. Graham már unja a sokadik figyelmeztetést. Mielőtt az idegen távozna, a tudós szellemileg visszamaradt fiának egy töltött revolvert ad ajándékba, ezzel figyelmeztetve a tudóst a veszélyre, amit az emberiségre szabadít.
Galaktika 13     Metagalaktika 1        

638. Brown, Frederik :A kupola
Kyle Broden saját maga kifejlesztette erőtere mőgé zárkózik be, mikor Boszton elpusztúl egy atomvillanásban. Az erőteren semmi sem hatól át, ezért Broden harminc év múltán kikapcsolja, hogy megnézze a világot. Döbbenten konstatálja: földönkívüli űrhajó balesete pusztította el Bostont, és azóta az emberiség az aranykorát éli. Broden visszament az erőtere mögé meghalni.
Galaktika 142.            

654. Brown, Frederik :A válasz
Kilencmilliárd bolygó szuperszámítógépeit összekapcsolják egy gigantikus szuperkelkulátorba. Az első kérdés a géphez: van-e isten? A gép szerint már van, és megsemmisítette kikapcsolóját.
Szívélyes Fahrenheit            

635. Brown, Frederik :Az utolsó marslakó
Everet riporter beszélgetésbe merül egy emberrel, aki azt állítja magáról, hogy ő az utolsó élő marslakó, és két órája került ebbe az emberi testbe. Everet megnyugtatja a férfit és hazaküldi feleségéhez. A riporterben, és még további százmillió emberi tesben, marslakó lakozik, akik tudatukat átmentették a Földre, a bolygójukon pusztító korokozó elől. Majdnem veszélybe kerültek valamennyien egy gyengeelméjű társuk miatt.
Galaktika 142.            

650. Brown, Frederik :Bábszínház
Az arizónai-sivatagban randevúzik az USA hadvezetésének néhány tisztje és egy földönkívüli faj megbízottja, akit egy öreg aranyásó hozott át öszvérháton a sivatagon keresztűl. A sikeres megállapodás után derűl ki, hogy a földönkívüli faj valódi egyede az öszvér, az aranyásó és az eddig földönkívülinek tartott egyén csak bábú. (Egy fajta halhatatlanság)
Galaktika 122.            

652. Brown, Frederik :Boszorkányság
Haitiból visszatérő feleség megfenyegeti férjét: vagy elválnak vagy boszorkánysággal megöli őt. A férj nem hisz feleségének, mire a nő demonstrálni akarja boszorkányi erejét, és egy hajszálat kér férjétől. A férj óvatosságból a nő hajszálát adja oda, ami okán a feleség meghal a varázslat végére.
X-magazin 97/1.            

653. Brown, Frederik :Csillagegér
Oberburger kifejleszt egy többlépcsős űrhajót és első próbaútjára utasként egy egyszerű egeret küld a világűrbe. A fellőtt kis űrhajó egy asztetoidával találkozik, amely felszínén egy icipici értelmes faj él. Kiszabadítják az egeret fogságából, majd értelemmel látják el. Az értelmes egeret az aszteroida lakói visszajuttatják a Földre. Az egér kompromisszumot akar kötni az emberiséggel a professzoron keresztűl, de egy kis áramütés kitörli agyából a beültetett intelligenciát.
Riadó a Naprendszerben            

632. Brown, Frederik :Egy kiváló ember
Az Ar bolygó két felderítője érkezik a Földre, felmérendő, hogy az embereket mennyire lehet rabszolgaként felhasználni. Az emberiség szerencséjére az alkoholista Al Hanley-vel találkoznak, akiről megállapítják, hogy mint szellemileg, mint fizikailag használhatatlan az emberi faj. Hanley-t kiállították az Ar bolygó állatkertjében, aki azóta állandó alkoholmámorban él.
Galaktika 142.            

629. Brown, Frederik :És akkor kopogtak
Walter arra ébred, hogy egy idegen civilizáció elpusztította a Föld teljes állati- és emberiéletét. A halhatatlan idegenek csak egy nőt és egy férfit, valamint további 216 állatot hagytak éltben állatkertjük számára. Nemsokára kettő elpusztúl az állatok közül, ezért az idegenek tanácsért fordulnak Walterhez. A férfi ráveszi őket, hogy babusgassák az állatokat, amelyek között csörgőkígyó is van. Két nap múlva két halhatatlan is meghal, mire az idegenek összepakolnak és végképp elhagyják az elátkozott Földet. Walter és Grace nekiláthat az emberiség feltámasztásához.
Metagalaktika 9            

631. Brown, Frederik :Fogocska
Az utolsó Tyrannoszaurusz Rex már száz éve éhezett. Egy élőlény sem volt, aki meg merte volna támadni, de mindegyik gyorsabb volt nála. T. Rex hasztalan üldözte őket, míg végül éhenhalt.
Galaktika 63.            

637. Brown, Frederik :Hans Carvel gyűrűje
Az idősödő ékszerész kap egy gyűrűt az ördögtől, hogy fiatal felesége ne csalhassa meg őt. Azóta az ujja is segíti a felesége kielégítésében.
Galaktika 142.            

628. Brown, Frederik :Harmagedon
Cincinnatiben az előadás alatt a bűvész átváltozik a Sátánná, mert a messzi Tibetben az egyik imamalom nem forog tovább. Ám egy kisfiú szenteltvízzel töltött vizipisztolyával meghijúsítja a gonosz mesterkedését. Az apja ennek ellenére jól elfenekeli fiát, mert a szenteltvíz nem való vizipisztolyba.
Metagalaktika 4.            

640. Brown, Frederik :Kapcsolat
A marslakók nagy várakozással várják a földi űrszonda érkezését, mert a földi technika és a marsi tökéletes társadalom találkozásából egy nagyszerű civilizáció ötvöződne ki. A földi rakéta telibe találja a marslakók egyetlen városát, mindenkit elpusztítva ezzel.
Galaktika 13.     X-magazin 98/2.        

639. Brown, Frederik :Lidércálom szürkében
Egy férfi boldogsággal telve megy menyasszonya házába. Ott döbben rá, hogy ő hetven éves öregember, aki időnként amnéziában szenved.
Galaktika 13.            

646. Brown, Frederik :Módszerek
Mérföldnyi magas lények érkeznek a Földre, akik elég ritka atomszerkezetük miatt senkinek sem ártanak, de őket sem tudja senki bántani. Az idegenek később hatalmas tartályaikból gázt fújnak a földre, mintha rovart írtanának.
Galaktika 153.            

636. Brown, Frederik :Nászutasok a Pokolban
A Hold bírtoklásáért majdnem háború tőr ki USA és Oroszország között. Mindkét ország szuperszámítógépe szerint csak lánygyermekek születnek az egész Földön, ami csak földönkívüli civilizáció támadása esetén lehetséges. A Holdra kísérletképpen fellőtt férfit és nőt az idegenek fogjul ejtik, de azok megszöknek. Az emberiség egyesíti erőit az idegenek támadása ellen. Csak a két űrhajós tudja meg az igazságot a szuperszámítógéptől, hogy valójában nincsenek földönkívüliek, ez a számítógépek kitalációja, ezzel akadájozva meg a háború kirobbanását.
Galaktika 142.            

634. Brown, Frederik :Séta dilire
George Vine-t, a híres újságírót megbízzák, hogy nyomozzon egy elmegyógyintézetben, mint bentlakó. Vine valójában Napoleon, akinek lelke a Lodi-csata estéje után költözözz Vine testébe, amikor az balesetet szenvedett. Napoleon-Vine szerette volna megtudni, ki csinálta vele ezt a testcserét és miért. Az elmegyógyintézetben megtudja az igazságot a Föld értelemmel bíró szellemétől, de a találkozásba az újságíró beleőrült. Egy év múltán gyógyultan távozott az intézetből, és mint Vine élte tovább életét.
Galaktika 142            

633. Brown, Frederik :Szárnyak suhogása
A főhős nagyapja megrögzött ateista volt és imádott pókerezni, a nagymama viszont hitt istenben. Egy nap különös ember tért be hozzájuk, aki fogadásból meg akarta vásárolni a nagyapa lelkét tizenhárom dollárért. Az öreg lemondott a pézről és azóta templomba jár.
Galaktika 142.            

630. Brown, Frederik :Tébolyult hely a Placet
Rand, a Placet-bolygó telepeseinek főnöke megelégelte a bolygó őrült furcsaságait, ezért a lemondással foglalkozik, mikor megérkezik a régi szerelme. Rájönnek, miként lehet védekezni a földalatti madarak támadásaival szemben, és miként lehet őrület nélkül megúszni a periodikusan visszatérő hallucinációkat. Randnak végűl egészen megtetszik az élet ezen a bolygón.
Metagalaktika 9.            

651. Brown, Frederik :Tükörterem
Hastings feltalálja az időgépet, de valódi utazás helyett, csak időbeli állapotot tud létrehozni vele. A férfi habozik az emberiség tudtára hozni találmányát. Ezért az időgépével újra és újra megfiatalítja magát, kivárva az alkalmas pillanatot.
Gyilkos idő     Orion 93/3.        

643. Brown, Frederik :Vége
Egy ügyes tükörnovellával elmesélt történet, melyben Jones professzor Időmező manipulátorával megfordítja az idő folyását.
Galaktika 13.            

647. Brown, Frederik :Vér
A vámpírok fajának utolsó házaspárja időgépével egy olyan jövőbeli korba menekülde, ahol már elfeledték a vámpírokat, és ott kényelmesen letelepedhetnének. Hiába utaznak évezredeket előre az időben, az emberek emlékeznek a vérszívókra. Mikor kimerűl az időgép energiája, egy olyan korba kerültek, ahol nincs hús-vér ember, csak a növények értelmes leszármazottai.
Galaktika 152.            

648. Brown, Frederik :Veszendőbe ment nagy felfedezések
Két történet. Az elsőben Praeter felfedezi a láthatatlanság titkát, amit a szultán háremében próbál ki. De, a sötétben az egyik eunuch meghallja lépteit és megöli őt. A második törté-netben Hickendorf hadnagy létrehoz egy tökéletesen sérthetetlen energiagömböt, melybe belebújva egy atomrobbantást is sértetlenül lehet átvészelni. Titokban egy kísérleti atomrobbantás helyszínére viszi energia-gömbjét, hogy kipróbálja annak hatékonyságát. A robbanás a gömböt egészen a Napig hajitja el.
Galaktika 18.            

642. Brown, Frederik (Társszerző: Mack Reynolds) :A karikatúrista
Bill Garrigan egyszerű karikatúristaként tengeti életét. Egy nap olyan földönkívülieket rajzol meg, akik a valóságban is léteznek. Ezen lények elvitték bolygójukra Bill-t, ahol a nagy humorérzékről híres uralkodó megteszi udvari karikatúristájának. Nagy megbecsülést és vagyont szerzett Garrigan, aki már vissza sem akar térni a Földre.
Galaktika 13.            

641. Brown, Frederik (Társszerző: Mack Reynolds) :Füles meg én meg a Mars-lakók
Mojave-sivatag szélén marslakók szállnak le, hogy meghódítsák a Földet. Találkoznak egy öszvéres emberrel. Az embert háziállatnak nézik az idegenek, akik remekül elbeszélgetnek az öszvérrel. Az eszmecsere után a marslakók lemondtak a hódításról és megköszönték az öszvérnek a hasznos tanácsokat.
Galaktika 13.            

649. Brown, Frederik (Társszerző: Mack Reynolds) :Sötét közjáték
Az eljövendő évezredekből egy történelemkutató érkezik Észak-Amerika középső vidékére, mert szinte semmi írásos emlék nem maradt a XX. századról. A kutató összeházasodik egy helybéli, kedves lánnyal, de mikor kiderűl a férfi néger származása, sógora lelövi őt.
Galaktika 26.            

656. Brunner, John :A brit vezetők feljegyzései
Több neves komputerszakértőt visznek egy szupertitkos számítógéphez, amely dekódolja a világ minden részéről érkező brit nagykövetségek jelentéseit. A legfiatalabb technikusnak sikerűl hatástalanítania a gép hibáját, és véletlenül belepillant a jelentésekbe. Olyan bűntettekről szerzett így tudomást, amelyek miatt diliházba csukták.
Galaktika 46.            

663. Brunner, John :A gonosz
Az emberiség nagynehezen túlélte az atomháborút, és hogy mégegyszer ne történhessen meg, megszemélyesítették a Gonoszt, akit egy beavatott ember alakít. Az emberek egyszerre félik és gyűlölik a Gonoszt. Azt az embert, aki megpróbálja megsemmisíteni a Gonoszt, beszervezik ebbe a misszióba. Niles Boden is így kerül a Gonosz követői közé.
Galaktika 121.            

664. Brunner, John :A hatos számú tényjegyzék
Mervyn Grey, az üzleti világ Csodagyereke, gazdagságát a házilag is összerakható háztartási gépek olcsó, ám annál balesetveszélyesebb készítésével szerezte. Az üzleti világban megjelent egy tényjegyzék, amely az emberek testi épségét veszélyeztető termékekre hívja fel a vásárlók figyelmét, és ami nagy csapást mért Grey üzletére. A tényjegyzéket Handling adja ki, akinek egész családja odaveszett egy silány autógumi miatt, s aki azóta képes a jövőbe látni. Grey megöli Handinget, de az utolsó tényjegyzékbe Handing előre leírta a gyílkosságot.
Galaktika 156     Galaktika 168        

665. Brunner, John :Az "Oki-doki"
Poul Walker felesége meghal egy autóbalesetben, és egyedül neveli két gyermekét. A lánya unszolására vett fiának egy kis önjáró robotot. A robot eredetileg a hadsereg tulajdona volt, és szabotázsakciók lebonyolítása a célja. Mivel a két gyerek apjukat hibáztatja anyjuk halála miatt, a robottal próbálják megöletni.
Fényévek 2.            

659. Brunner, John :Az ötödik parancsolat
Az egyik nyugdíjas tábor lakójának feltünik, hogy egyik bentlakónak sem született gyermeke egész életében. Véletlenül megtudta az igazságot: a háború után új emberi faj mutálódott ki, amely nem akarta elpusztítani az öregeket, hanem fenntartottak számukra egy látszat-világot.
Galaktika 163.            

655. Brunner, John :Az utolsó magányos ember
Megszünt a magány, amióta bevezették a Kapcsolatot. Ha valaki meghal, a vele Kapcsolatot létesített ember átveszi az elhunyt lelkét. Gyakorlatilag így mindenki halhatatlanná vált. A főszereplő Kapcsolatot létesít egy emberrel, aki fóbiásan retteg attól, hogy senki sem örökli a lelkét. A Kapcsolat után állandóan követi a főszereplőt, nehogy valami baja essen neki. Amikor a férfi törölni akarja a Kapcsolatot, az idegen inlább öngyílkos lett. A főhősbe költözött lélek hozta magával a fóbiát is, amely átragadt új hordozójára is.
Metagalaktika 4.            

662. Brunner, John :Bolygóvonzás
Egy földi lány és egy csillaghajóról kimenőt kapott fiú találkozik az űrkikötő mellett. Mindketten a másik életmódját tartják izgalmasnak, és beszélgetésük közben fény derül mindkét világ árnyoldalaira is.
Galaktika 83.            

661. Brunner, John :Mrs. Szemetszemért korszakának kezdete
New Yorkban egy januári estén furcsa emberek különféle bombákat helyeznek el a város egyes pontjain. Másnap a pokolgépek működésük közben kisebb-nagyobb szerencsétlenségeket okoznak a járókelók között. Ngo Duy Thinh, a merényletek kiagyalója, új feladattal bízza meg embereit.
Galaktika 169.            

657. Brunner, John :Tékozló ifjúság
Hal Page a legnagyobb tékozlónak számított a Földön. Már háromszáz évre elegendő tartozása volt a társadalom felé, melyet öngyílkossággal próbált megúszni. Az agyát megmentették, amit beépítettek egy kutató űrhajó vezérlőműjébe. Az űrhajó egy háromszáz éves küldetésen vesz részt.
Galaktika 85.            

660. Brunner, John :Tündérmese
Szokásos természettúráján egy jogász tündérekkel találkozik, akik elmesélik, hogy a Föld nemsokára felrobban, mert megirigyelte a csillagok fényét. A jogász megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a csillagok és a bolygók tudatos élőlények. Miután magához tért hét évig tartó alvásából, rögtön figyelmezteti egy levélben a tudósokat a leselkedő veszélyről.
Galaktika 169.            

658. Brunner, John :Védőszent
A Földön már annyi ember él, ahány a történelem során összesen éltek a bolygón. Ez az új eljárásnak köszönhető, mellyel szinte halhatatlanná tehetők az emberek. India leghíresebb szülészorvosa nyugdíjba vonulása előtt felfigyel egy újszülöttre, melyben nincs lélek. Egyre több lélek nélküli csecsemő születik erre a világra. A doktor szerint nincs már lélek, aki újjászülethetne a csecsemőkben, ezért ő elindul a hegyek közé meghalni.
Galaktika 86.            

666. Bryant, Edward (Társszerző: Harlam Ellison ) :Főnix hanvak nélkül
Egy kicsíny közösségben élő Devon kitaszítottá válik örök kérdezősködése és ellentéte miatt. Mikor a közösség lakói halálra keresik, bemenekül előlük egy fém ajtóval fedett, mély üregbe. Egy ismeretlen világ tárúl a szeme elé. Megtudja, hogy az ő közössége és még sok más hasonló közösség, egy hatalmas csillaghajónak a része. Ez a hajó letért pályájáról, és öt év múlva egy csillagba zuhan. Devon visszatér közösségébe, ahol halálra ítélik, de sikerűl szerelmével elmenekülnie.
Csillaghajók            

667. Bubnova, Marija (Társszerző: Vlagyimír Kelaszjev) :Bion
Bion egy tökéletes android, aki a tíltás ellenére a mesterséges körülmények között létrehozott élet lehetőségével foglalkozik. Miután sikerül élő embereket gyártania, felettese megsemmisíti Biont. A férfit megdöbbenti a felismerés, hogy őt is Bion hozta létre.
Metagalaktika 2.            

668. Buckley, Bob :A futár
Sok évvel az atomháború után New York romjai között éldegél Lorny, a futár. Hozzácsapódik egy furcsa pasi, akiről kiderül, hogy a háború előtt a világűrben lefagyasztva keringett, és most visszatért a Földre. Feladata felébreszteni azokat az embereket, akiket mélyen a föld alatt hibernáltak. Felébredve ezek az emberek ismét felépítik a civilizációt. A new yorki alvókat lemészárolja egy fanatikus szekta, mire a férfi és Lorny elindulnak délre, más alvókat keresni.
Galaktika 134            

669. Budde, Detlef :Noé
Német riporter az adeni kikötőben összeismerkedik egy öreg csavargóval, aki a bibliai Noénak valja magát. Földönkívüli civilizáció vitte őt és családját egy távoli bolygóra. De, Noénak honvágya volt, ezért visszatért a Földre. Itt közben eltelt ötezer év. Egyetlen bizonyítéka a nyakában lógó időtranszportőr, de azt a tengerbe ejti, mielőtt a kikötői rendőrség elvitte volna. Másnap a riporter keresi az öreget, ám a rendőrségen nem is hallottak felőle, még a bekisérő rendőrhadnagyról sem. . .
Téren és időn túl.            

671. Budrys, Algis :A nyár vége
Tízezer éve, hogy felfedezték a halhatatlanság titkát. Az emberek memoriakockákon tárolják emlékezetüket, mert a megújító eljárás közben minden emlék törlődik agyunkból. Fay felismeri, hogy az elmult évtizedekben az emberek szinte semmit nem alkottak, nem fejlődött a tudomány és lassú hanyatlásnak indul az emberiség. Önként lemond a halhatatlanságról a tartalmasabb élet kedvééret.
Szívélyes Fahrenheit            

670. Budrys, Algis :Csillámló fal,éji szem
Sollenar megszerzi az új tömegszórakoztató termék gyártáűsi jogát. Ellenfele visszatér a Marsról, aki halhatatlannak bizonyul. Sollenar is ellátogat a marslakókhoz, hogy megismerje ellenfele titkát. Kap egy készüléket, mellyel bárki agya stimulálható, és az illető valóságosnak hisz nem létező dolgokat. Sollenar után küldött, érzéstelenített, bérgyílkos újra érezni kezd.
Metagalaktika 3.            

3118. BUFNILĂ, Ovidiu :Az elveszett Amerika
Egy szép nap eltűnt az Amerikai kontinens, helyén csak az óceán hullámzik. Volt aki örült, volt aki szomorkodott a dolog miatt. Elindult a pletyka és a találgatások hulláma. Egyes híresztelések szerint Amerika elrepült a világűrbe, hátrahagyva a légszennyezést és egy közelgő üstökös okozta későbbi katasztrófát.
Átjáró 1.            

672. Bugariu, Voicu :A vikingek hangja
A jégbe ágyezódva két viking tetemére akadnak. Megpróbálják feléleszteni őket, de csak egy kiálltást hallatt a két viking, s végképp meghallanak.
Galaktika 12.     Metagalaktika 1.        

695. Buirattini, Moreno :A vadász utolsó üvöltése
Az ősemberek rettegnek a kardfogú tigristől, halhatatlan lényként tisztelik. Az egyik vadész, élete feláldozásával bebizonyította, hogy bizony a tigrist is el lehet pusztítani.
?            

673. Bulgakov, Mihail :Végzetes tojások
Perszikov professzor felfigyel a mesterséges fény addigi ismeretlen spektrumára, amelynek fényében az élő szövetek hihetetlen gyorsasággal növekednek. Létrehoz egy kísérleti kamerát, mellyel tojásokat melegítene, de a Moszkvai kormány elveszi tőle. Tyúktojásokat keltenének vele, hogy ellensúlyozzák a napokban lezajlott hatalmas tyúkpestis hatását. Végzetes hiba miatt kígyó- és alogátortojásokat keltenek, amelyekből hatalmas, emberevő hüllők másznak elő. Óriási vérengzést csapnak, melyet csak a hadsereg és a hírtelen fagy állít meg. Szegény Perszikov professzort a fedühödött tömeg agyonveri.
Galaktika 69.            

692. Bulicsov, Kirill :A bioforma
Az olyan helyekre, ahová ember nem teheti a lábát, és ahol a robotokkal sem lehet mit kezdeni, bioformákat küldenek. A bioforma egy bonyolult genetikai éa sebészeti átalakításon átesett ember, akit szélsőséges viszonyú bolygókon végez kutatásokat. Dracs, az egyik bioforma, most tért vissza küldetéséről, ahol túlerőltette magát. Emiatt komplikációk léphetnek fel nála emberré visszatraszformálása közben. Hírtelen egy vulkánkitöréshez kérik a segítséget, és Dracs az egyetlen aki segíteni tud. Dracs lemegy a vulkánba, de jól tudja, hogy soha nem jön ki belőle.
A kettészakított élet            

683. Bulicsov, Kirill :A hótündér
Egy űrhajókatasztrófát csak egy kislány éli túl, aki nem vízből, hanem ammóniumból áll. Különlegesen szigetelt üvegketrecben tartják a földönkívüli lányt, míg hazaviszik a saját bolygójára. A legénység egyik tagja és a lány között plátói szerelm szövődik, de az út végén el kell válniuk egymástól.
A kettészakított élet            

681. Bulicsov, Kirill :A választás
A főhős külömleges képességekkel rendelkezik és emiatt elég magányos. Egy nap hasonló különleges képességű ember keresi fel, aki elmeséli neki, hogy ő egy földönkívüli, és egy baleset következtében került a Földre. Az idegen szeretné magával vinni őt, de a főhős emberként akar tovább élni a Földön.
Galaktika 11.     Metagalaktika 1.        

674. Bulicsov, Kirill :Az Ananda-templom felszentelése
Megtalálják a világűr azon pontját, ahol az idő késésben van a Föld idejével szemben. Erről a pontról betekintést nyerhetnek a tudósok a tizenegyedik századi Burma életébe. Az Ananda-templomot szentelik fel, ami abból áll, hogy a királyság legszebb lányát eltemetik a templom alá. Az Idő Szolgálat fiatal tagja behatol a múltba és megpróbálja megmenteni a lányt. Sajnos a fiú már nem tud a múltból a jelenbe visszajutni.
Metagalaktika 4.            

688. Bulicsov, Kirill :Az emlékezet első rétege
Givinek különleges foglalkozása van az intézetben: ha egy gépezettel összekötik őt valakival, az illető minden gondolatát és emlékét árveszi tőle. Egy eszméletlen barlangásszal kötik össze, mert egyebül ez az ember ismeri a barlangból kivezető utat, ahová az expedíciót bezárta egy földrengés. A kapcsolat után Givi elszökik az intézetből, és elmegy a barlangász falujába, ahol megtalálja a lejáratot.
A kettészakított élet            

682. Bulicsov, Kirill :Beszélhetek Nyinával?
Az író fel szeretné hívni telefonon a barátnőjét, de egy kislány jelentkezik be. Beszélgetésük közben kiderül, hogy az író 1972-ben telefonál, míg a kislány 1942-ben. Mindketten meglepődnek ezen az időn keresztül történő telefonáláson. A beszélgetés után másnap az író felkeresi azt a hajdani kislányt.
A kettészakított élet            

680. Bulicsov, Kirill :Boszorkányok bolygója
Állomást telepítenek egy idegen bolygóra, ahol a dinoszauruszok és az emberek egymás mellett élnek. Az itt élő emberek nem rég léptek ki az őskorból. A legnagyobb törzs vezetője megtámadja a földieket, hogy vasat szerezzen tőlük. Andrej fogságba esik, ahonnan nemsokára megszökik. Kideríti, hogy sokezer évvel ezelőtt idegen civilizáció küldöttei érkeztek e bolygóra és egy nagy genetikai kisérletbe fogtak. Megteremtették az itteni embereket és vasat adtak a kezükbe. Az emberek háborúzni kezdtek egymással és több vas kellett ehhez. Megölték alkotóikat, de nem találtak vasat, ezért támadták meg a földi embereket is. Andrej összeismerkedik agy helybéli lánnyal, akit magával visz az űrhajóra.
Galaktika 105-106            

675. Bulicsov, Kirill :Egy kislány,akivel soha semmi sem történik
Öt kis történet Alizról, aki most először megy iskolába, ami magy semény, még a XXI. században is. Először felbolydítja a marsi nagykövetséget, a vasorrú bábát keresve, majd összebarátkozik egy brontoszaurusszal. Utána a Marson rábukkan egy régi civilizáció nyomaira, mellyet összefirkál, s a rajzait régi írásnak nézik a régészek. Később kapott egy kis állatot a Siriuszról, akiről kiderűl, hogy értelmes lény. Legvégűl megmenti egy japán professzor életét, aki mint kísértet járkál a ház kertjében.
Galaktika 15            

693. Bulicsov, Kirill :Én fedeztelek föl benneteket elsőnek!
A száz éve startolt csillagexpedíciót hazatérése előtt értelmes lények nyomaira bukkantak a kutatók. Az egyikük még az életét is feláldozza, hogy egy fémgolyót kiszabadítson a kőzet fogságából. A Földre visszavezető úton szétszedik a golyót, melyben egy húsz éve a bolygón járt földi űrhajó üzenetét találják. Míg ők oly sok éve repülnek a világűrben, addig a Földön feltaláltak egy gyorsabb meghajtást.
Galaktika 10.            

691. Bulicsov, Kirill :Ha nincs Mihail ...
Gombázás közben egy házaspár meg a barátnőjük, talál egy érdekes vasdarabot az erdőben. A férj, aki önző, nagyszájú és öntelt alak, hazaviszi a talált tárgyat további kivizsgálásra. A fira vas víz hatására növekedni kezdett, és mindenféle alkatrészeket növesztett ki magából. A férfi nem ment vele semmire, ezért elpusztította. A felesége értesítette a tudósokat, akik a barátnő elbeszélése nyomán vasfákat találtak az erdőben.
A kettészakított élet            

684. Bulicsov, Kirill :Kettészakított élet
Az űrhajósok egy sokezer éve elhagyottan sodródó idegen űrhajót találnak. Az űrhajó feladata volt, hogy életformákat gyűjtsön össze a lakott bolygókról. Az egyik kabinban egy földi nő naplójára bukkannak, akit szerettei mellől raboltak el sok évvel ezelőtt. A nő szövetkezik más elrabolt értelmes lényekkel az űrhajó elhagyására. Szökés közben a nő meghal. A földi űrhajósok rátakáknak a szökevény lények anyabolygójára, ahol a nő emlékére szobrot emeltek.
A kettészakított élet            

685. Bulicsov, Kirill :Kozarin professzor koronája
A történet szereplője fiatalon házasodott és egy vidéki villában talált kis családja számára albérletet. A fiatalember sikertelennek érzi életét, elhidegül feleségétől és a válás gondolatával foglalkozik. Egy nap a főbérlő kérésére kitakarítják az elhunyt Kozarin professzor szobáját. Pakolás közben a férfi talál egy furcsa koronát, melyet a fejére tesz. A korona gondolatolvasó készülék, ami segítségével megtudja, hogy felesége mennyire szereti őt.
A kettészakított élet            

679. Bulicsov, Kirill :Ljonyecska-Leonardo
Lozskin nyugdíjasként időnként elvállalja ismerősei pár hónapos csecsemőjük felügyeletét. Megdöbbenve tapasztalja a gyerek átlagon felüli intelligenciáját. A gyerek rövidesen megtanul beszélni és olvasni. A szülei semmit sem vesznek észre belőle, sőt mintha nem is akarnának észrevenni valamit. Így hát egyedül csak az öreg lozskin tud róla.
Galaktika 101.            

686. Bulicsov, Kirill :Nehéz gyerek
Egy idegen űrhajó mentőegységében öt földönkívüli gyermeket találnak. Míg felkeresik szülőbolygójukat, a kicsiket földi családoknál helyezik el. A kicsik nagyon nehezen illeszkednek be az emberek társadalmába, ám hosszú évek múltán, a maguk módján, viszonozzák az emberek kedvességét.
A kettészakított élet            

694. Bulicsov, Kirill :Oszd meg velem ....
Az elbeszélő egy távoli bolygóra kerül, ahol kicsit furcsán viselkednek az emberek. Először telepátiára gondol, de a helybélieknek nagy a beleérző képességük. Képesek megosztani másokkal örömüket és bánatukat, valamint elfogadni a többiekét. Az elbeszélő idegennek érzi magát közöttünk, és visszatér a földre.
Kalnd a végeken            

676. Bulicsov, Kirill :Párbeszéd Atlantiszról
Platont nem hagyja békén unokája, ezért kínjában kitalálja Atlantiszt és elmeséli annak történelmét. Sok évvel később hiába meséli mindenkinek a felnőtt unoka, hogy Platon csak kitalálta Atlantiszt, senki nem hisz majd neki.
Galaktika 80.            

678. Bulicsov, Kirill :Sárkánytőrvény
Az idegen bolygóra telepített kutatóbázis és lakói különféle atrocitások érik a helyi fauna tagjaitól. Sok elmélettel próbálnak rájönni a jelenség okára. Végül kipattan az igazság: beleavatkoztak egy helyi zárt életközösségbe, melynek egyedei mind másként viselték az ember kiváltotta új körülményeket.
Galaktika 94.            

689. Bulicsov, Kirill :Tíltakozás
Az Olimpiai Bizottság egyik tagja elutazik Iliga bolygóra, hogy kivizsgáljon egy tiltakozást. A humanoid faj lakta bolygón sok furcsaságot tapasztal, mire mindenre fényt derít. Ezen a bolygón az evolúció során az emberek megtanulták a gyors alakváltást. A tíltakozás is ehhez az adottsághoz fűződik: az egyik iligai futónő a célegyenesben madárrá változva nyerte meg a versenyt, de diszkvalifikálták.
A kettészakított élet            

687. Bulicsov, Kirill :Türelem
Moszkvában tanuló Kolja szombatonként nagymamájánál vendégeskedik. Vesz egy újfajta csónakmotort, de az sehogy sem akar működni. Kolja makacs ember lévén, egész nyáron a motort szerelte, bütykölte, míg végül tökéletesen működött. Felkeresték őt a gyárból, mert az új motor valójában kísérlet volt. Teljesen működésképtelen motorokat árusítottak és ha valaki annyira türelmes, meg okos, hogy működőképessé alakította át, azokat a gyár felvette a fejlesztési részlegéhez.
A kettészakított élet            

677. Bulicsov, Kirill :Űrdeszant
Három professzor kikapcsolódni megy a közeli tóhoz. A tó partjára egy idegen űrhajó száll le, zöld masszát önt a vízbe és tovaszáll. A masszában egy dobozt találnak a kíváncsi tudósok. A doboz jeleket bocsájtott ki magából, amelyet megfejtettek. Az üzetetből kiderűl, hogy aföldönkívüliek így próbálják terjeszteni az életet a külömböző bolygókon. Az egyik tudós szerint kell lennie egy másik doboznak is a Földön, ami már idestova négymilliárd éve került ide.
Galaktika 85.            

690. Bulicsov, Kirill :Vörös szarvas,fehér szarvas
Az egyik lakott bolgóra későn érkeznek a kutatók. Az eléggé intelligens, kőkörszaki emberfajt kipusztította egy alacsonyabb szinten álló, de agresszív, majomfaj. A földi régész dühöt érez ezekkel a vadálatokkal szemben, akik egy magasan álló kultúrát töröltek el a bolygó felszínéről. Később megpillant egy gyílkos majmot, amint az előbbi emberfaj ragyogó festményét megpróbálja lemásolni. Megnyugodott a régész, hogy az értelem tovább öröklődött ebben az agresszív majomfajban is.
A kettészakított élet            

696. Butler, Ellis Parker :A pörgettyűs kalap
Egy kalapos pörgettyűt szerel cilinderébe, hogy lánya imbolygó vőlegénye egyenesen járhasson. A kalap első kipróbálásakor nem megfelelően működik, de a fiatalember kigyógyul dülöngéséből.
Galaktika 57.            

697. Butler, Octavia :Beszédhangok
Egy új korokozó megtizedeli az emberiaéget, aki túléli a járványt az elfelejt írni, olvasni és beszélni. Az emberi kapcsolatok leegyszerűsödnek, s aki még beszélni tud, azt előbb-utóbb valaki féltékenységből megöli. Rozsi útközben összeismerkedik egy férfival, aki rendőrruhában próbálja védelmezni a gyengéket. Rozsi társául szegődik, de a férfit az első lövöldözéskor megölik. Egy halott nő gyermekeire bukkan, akik tudnak beszélni, mire Rozsi magához veszi őket.
Galaktika 174            


Összesen 454 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu