Keresési minta:C ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
699. Cabada, Carlos :Az X-34-es aszteroida
Megérkezik a mentőexpedíció a bajbajutott űrhajósok után a felderített bolygóra. A lezuhant űrhajó mellett csak egy marslakót találnak. A két földi pilóta harminc gyönyörű nő társaságát élvezi. Csatlakozik hozzájuk a mentőexpedíció teljes legénysége. A nők elárulják, hogy vendégeiket egy idő elmúltával megölik. Az expedíció vezetője reméli, hogy a marslakó megmenti őket.
Galaktika 10.            

700. Cabada, Carlos :Balszerencse
A főszereplő áldásos tevékenysége következtében sorra elvesztette szüleit, kidobták az egyetemről és a katonaságtól is. Ő robbantotta ki az Uránusz-háborút, amiért a Galaxis túlsó végébe helyezik ki. Társa eltéveszti az irányt, és egy lakatlan aszteroidára jutnak, ahol egy szikra élelem sincs.
Galaktika 10.            

698. Cabada, Carlos :Nem tudott olvasni
Egy földönkívüli harci gépezet száll le az atombomba pusztító erejének kivizsgálására létrehozott kísérleti faluban. Mivel a gépezet nem tudott olvasni, így kapott egy atombombát a fejére.
Galaktika 10.     Metagalaktika 1.        

701. Caldwell, John (Nemes István) :A férfi,aki áthúzta a Szájnet számításait
Harry Sezlon, mielőtt eltűnne Traktorról, fogadást tesz a Szájnet ellen, amit megnyer. A díjat T-ezreske, a Szájnet terminátora hozza el, aki bődületesen rossz matematikus.
Ópiumkeringő            

702. Calonne, Michael :Az ikrek
Egy csillaghajó indul egy lakhatónak tekinthető bolygóra, kilenc házaspárral a fedélzetén. Százötven év alatt generációk nőttek föl, romboltak, gyilkoltak, építettek, végül mindenki meghalt, csak két gyerek - egy ikerpár - maradt életben sz űrhajó irányítófülkéjében. Apjuk útmutatása szerint megpróbálnak leszállni az új bolygó felszínére. Külső segítséget kapnak a bolygón élő emberektől. A hosszú utazás alatt a Földön felfedeztek egy gyorsabb meghajtást, s így az ikerpár egy lakott bolygót talált.
Galaktika 44            

711. Calvino,Italo :A dinoszauruszok
A dinoszauruszok szép lassan kihaltak, csak Qfwfq maradt, mint fajának utolsó egyede. Bemerészkedett az Újak közé, akik nem ismerték fel benne a Régit. Befogadták és keserűen tapasztalta, hogy az Újak hol túlzó rettegéssel, hol lekicsinylően beszélnek a dinoszauruszokról. A réginek távoznia kell, a helyét az új váltja fel.
Kozmikomédia            

713. Calvino,Italo :A fényévek
Qfwfq egy galaktika megfigyelése közben felfedez egy táblát az ottani égitestek egyikén, amelyen az ott élők tudatják vele, hogy látják. Ezt a sokmillió évvel ezelőtti esetet szerette volna elfelejteni, és az egyre távolodó galaktikák lakói sorban tudatják vele észrevételeiket. Qfwfq kivárja, míg az utolsó galaktika is eltűnik a végtelen térben.
Kozmikomédia            

709. Calvino,Italo :A hal-nagybácsi
Sok halcsalád hozzátartozója élt a szárazföldön, és mind jobban kezdtek elkülönülni egymástól a halak és a szárazföldi állatok. A kétéltű család nagybácsija még teljesen hal volt és lenézett minden szárazföldön élőt. Qfwfq bemutatta menyasszonyát nagybátyjának, aki annyi szépet mesélt a vízi világról, hogy a leányzó visszament halnak.
Kozmikomédia            

703. Calvino,Italo :A Hold távolsága
Az öreg Qfwfq visszaemlékszik azokra az időkre, amikor a Hold oly közel keringett, hogy a dagály mozgatta tengerrel majdnem összeért. Akkoriban az emberek csónakba állított létrákon másztak át a Hold felszínére, hogy összegyűjtsék a Földről a Holdra kerülő sok lim-lom erjedéséből született Tejet. Az eltávolodott Hold felszínén maradt Vhd Vhd kapitány felesége.
Kozmikomédia            

714. Calvino,Italo :A spirál
Qfwfq sokmillió évvel ezelőtt tengeri kagylóként élt egy tengerparti szirten. A tenger üzenetet visz feléje, és megismerkedik egy nőstény kagylóval, akibe beleszeret. Soha nem találkoznak egymással, ezért Qfwfq minden nőnemű lényben a szerelmét keresi.
Kozmikomédia            

712. Calvino,Italo :A tér formája
Két férfi és egy nő zuhan a végtelen térben. A férfiak kölcsönösen utálják egymást és mindketten szerelmesek a nőbe, aki szinte figyelemre se méltatja őket. Bármit is tennének, bármiről is álmodoznak, soha nem tudják megközelíteni egymást a végtelen zuhanásban.
Kozmikomédia            

705. Calvino,Italo :Jel az űrben
Qfwfq unaloműzőnek kitett egy jelet a világűrben és gyermeki örömmel várta a Galaxis megfordulását. Meglepődve tapasztalta, hogy valaki(k) megpróbálta(k) lekaparni a jelet. Egy áljelet tett a jel fölé, mely a sok kapargatásra eltűnt, de diadalmasan előtűnt alóla az igazi jel. Végül az egész Univerzum tele lett jelekkel.
Kozmikomédia            

710. Calvino,Italo :Mibe fogadunk!
Qfwfq és (K)yk Dékán minden eshetőséget megragad a fogadásra, hogy miként alakul a Világegyetem sorsa. Az Ősrobbanástól szinte mindig Qfwfq nyer, de az emberi kapcsolatok és viselkedések eljövendő lehetőségeire kötött fogadásokat rendre elveszti.
Kozmokomédia            

706. Calvino,Italo :Minden egy pontban
Az egész világegyetem egy kicsi pontba zsúfolódva létezett az ősrobbanás előtt. A történet szereplői a sokmilliárd év múltán, hétköznapi életüket élik. Egy asszony kijelentésére mindannyian a térre gondolnak, mire bekövetkezett az Ősrobbanás.
Kozmikomédia            

707. Calvino,Italo :Színek nélkül
Qfwfq és kedvese a légkör nélküli Földön élnek, ahol minden szürke színű. Egy nap a légkör kitőrt sziklabörtönéből, és színekkel borította el a világot. Qfwfq kereste szerelmét a színpompás világban, de ő inkább a kemény sziklában maradt. Bántotta a sok szín.
Kozmikomédia            

708. Calvino,Italo :Vég nélküli játékok
Qfwfq és barátja Pfwfp az atomokkal játszanak egy vég nélküli gurítós játékot. Pfwfp csalt, ezért Qfwfq hamis atomokat csempészett barátja készletébe. Utána Galaxisokat röptettek, majd kergették egymást. Egy végtelen egyenes mentén végtelen sok Qfwfq és Pfwfp kergette egymást.
Kozmikomédia            

704. Calvino,Italo :Világosság születik
Qfwfq gyermekként népes családjával a Naprendszer kialakulása előtti puha sötétségben éltek. A mind gyorsabban sűrűsödő anyag egyre jobban zavarta őket mozgásukban. A Nap begyulladt és elöntötte őket a napfény, ami elől a Földre menekültek.
Kozmikomédia            

3120. CAMBELL, Laura E. :Pillanatok összegzése
Új hajtómű tesztelése közben meghal egy űrpilóta, egy másik nyomtalanul eltűnik. Évek múltán egy félreeső bolygó lakosságát idegen zsoldosok sanyargatják. Az egyik kolostorban rejtőzködő eltűnt pilóta megtámadja a zsoldosok bázisát, hogy felhívja a karhatalom figyelmét. Hamarosan megjelennek a rendfenntartók és leállítják a további erőszakoskodást. A megkerült pilóta nem beszél az új hajtómű technikai kivitelezéséről, mert ember számára leírhatatlan szörnyűségeket hozna az utazás.
Galaktika 106.            

715. Camp, L. Sprague de :A harcosok népe
A Centaurusról visszatért gyarmatosok leigázzák a Földet, megpróbálják hatékonyabbá és tisztességesebbé tenni az embereket. Az idő múltával a kemény győztesek lassan elpuhultak és mind jobban kezdenek hasonlítani a korrupt, civilizált legyőzöttekre. Egy történelemtanár, az ismereteire támaszkodva, pontosan megjósolta a dolgok végkifejletét.
Metagalaktika 4.            

3119. CAMPBELL, Daniel P.( Oszlánszky Zsolt ) (Társszerző: Edgar Ken Rhodes ) :Riválisok
Két, önmagát a Galaxis legjobb fejvadászának tartott fickó ugyanazt az embert akarja elkapni, nem kis jutalom reményében. A fejvadászok közötti rivalizálás egyre jobban elmérgesedik. Azonban lassan rá kell hogy jőjjenek: több van az ügy hátterében. Szinte az egész Galaxis sorsa áll azon, hogy képesek együtt dolgozni, vagy sem.
Riválisok            

716. Campos, Jorge :Kapcsolatteremtés
Földönkívüli szerkezet száll le egy kis spanyol falucska mellett, hogy felvegye a kapcsolatot az emberekkel. A falubeliek kivonulnak megcsodálni a szerkezetet, gondolván, hogy visszatértek a filmesek. Fél óra elteltével az emberek megdobálták kővel a járművet, és elmenekültek. Az űrhajó válasz nélkül elszállt.
Galaktika 24.            

3121. CARACCIOLO, Pietro :A falon túl
Robotok irányította városban élnek az emberek, amit egy nagy fal vesz körül. Egy házaspár megunja a szürke hétköznapok monotonságát, és megpróbálnak átjutni a falon túlra. Bár nem tudják, mi lehet odaát. Kalandokkal tarkított menekülésük végén átugorják a falat és a túloldalon egy atomkemence elégeti őket.
Galaktika 107.            

717. Caracciolo, Pietro :Természetes kiválasztódás
A természetes kiválasztódás elve miatt minden nőnek tíz-húsz gyereket kell szülnie. A hatalmas tömegekben csak az életképesek maradnak fenn. Martinnak könnyű a dolga, egyedül él szobájában, amit kiváltságképpen kapott fémfalu tervezésű lakótömbjei miatt. A húzódozó szomszédasszonyt egy bibliai idézettel győzte meg az újabb terhességre.
Csillagok cigánylánya            

3122. CARAKER, Mary :Thrrup a tanárnőnek
Új, fiatal tanárnőt küldenek a Parth-bolygóra, hogy a helybeli gyerekeknek tanítsa a földi nyelvet. A gyerekek bár hasonlítanak az emberre, de undorító gomba nő testükön, szinte elviselhetetlen a szaguk és nagyon figyelmetlenek. Egy hét alatt a nő teljesen elveszti reményét, hogy valaha is megtanít valamit az itteni gyerekeknek, amikor felismeri, mennyire fontos nekik a tapintás. Ez után hamarosan a tanárnő tudhatta magáénak a legsikeresebb osztályt az egész bolygón.
Galaktika 112.            

718. Card, Orson Scott :Amerika
Két ember, Sam Monson és Anamari Boagrente csak kétszer találkoztak életükben. Először Brazília őserdejében ismerték meg egymást. Akkor Monson tizenöt, Anamari meg negyvenkettő éves volt és még szűz. Mindketten álomlátók voltak, olyan személyek, akiknek álmaik valóra váltak. Anamarinak született egy gyermeke Monsontól, az új Quetzacoatl, de csak ketten tudták ezt a titkot. Második találkozásukkor Monson az utolsó fehérember lakta amerikai állam kormányzója, míg Anamari Észak- és Dél-Amerika Isten Anyja volt. Amerika újból az indiánoké lett, s a föld újból kivirágzott.
Galaktika 171            

3123. CARD, Orson Scott :Szemet szemért
Egy fanatikus vallási közösségben mindenki birtokolja a bioelektromos erőt. A közösségben született gyermekekben hatalmas mértékben öröklődött ez az erő, ezért őket árvaházakban, vagy nevelőszülőknél helyezték el. Ezzel küszöbölve ki, hogy a fiatalok a szüleiket öljék meg az erejükkel. Az árvaházba rakott fiú megszökik az intézetből, mert felismerte képességének veszélyét. Olyan emberekkel találkozik, akik meg akarják állítani a fanatikusokat, mert azok csak rosszra használják képességüket. A srác visszatér a közösségbe, de menekülnie kell, mert az erejének nagyságától megijedt szektások megpróbálták megölni. Menekülés közben a fiú erejével megmenti egy kívülállő nő életét, és egyben megtalálta erejének hasznos oldalát is.
Galaktika 111.            

719. Carneiro, André :Sötétség
Ismeretlen okból fokozatosan elhalványul a Nap és teljes sötétség borul a Földre, se villany, se tűz nem világít. Az embereken lassan úrrá lesz a kétségbeesés. A vakok intézetének lakói, néhány emberrel, egy vidéki kis tanyán vészelik át a sötétséget. Pár hét elmúltával a Nap újra visszanyeri fényét, és a világ visszazökken a megszokott kerékvágásba.
Ötvenedik            

720. Carr, Terry :Cáfolom
Grimes otthonában hírtelen ott-terem egy másik dimenzióbeli férfi. Az idegen sűrűn hangoztatja magasabbrendűségét, és át akarja venni a hatalmat a Földön. Grimes kétségbe vonja az idegen állításait, és ügyes logikai eszmefuttatással bebizonyítja, hogy nem is létezik. Egy ujjpattintással visszaküldi az idegent a saját világába.
Galaktika 77.            

721. Carsac, Francis :A Sors hegyén
Lapréd, a genetikailag félintelligensé tett oroszlán társaságában megérkezik Ophir-II-re. Egyből meggyűlik a baja a helyi hatalmasságokkal és felfigyel a bennszülöttek fura lehangolt viselkedésére. A bolygó értelmes lényei életükben egyszer elmennek a Sors hegyére és onnan visszatérve semmit sem csinálnak egész életükben. Lapréd felkeresi a hegyet, ahol egy ősrégi idegen lényt talál, akit elnyomó gazdái a jövőbelátás képességét felhasználva a bolygó lényeit életunttá teszi. Az ilyen életunt civilizáció szép lassan kihal. A lény elmondja Lapréd jövőjét is, és utána a férfi elpusztítja az idegent.
Galaktika 7.            

3125. CARTER, Lin :A Pokol Oszlopai
Az eljegesedés elől délre vonuló vadembertörzs egy sivatagon kel át, aminek a közepén egy rég elfeledett város romjai között egy földöntúli lény várja áldozatait. A város mellett letáborozott törzs egyes tagjait énekével elcsábítja a lény, hogy testüket eleméssze. A törzsfőnök fia egy hatalmas kőbaltával szétzúzza a lényt alkotó kristályoszlopokat, ezzel megszűntetve a sivatag legfélelmetesebb ragadozóját.
Bíborcsászár            

3124. CARTER, Lin :Parker Wintley eldorádója a Marson
Parker a nagy haszon reményében elindul a Mars kietlen sivatagába a bennszülöttekhez, akik szívesen cserélnek gyémántot sóra. A marslakók hosszú évezredek alatt hihetetlenül túlbonyolították nyelvüket, a dolgokat csak körülírva említették. Parker hosszú órákon keresztül ecsetelte a gyémánt szépségét, majd a hozott sóért kapott egy lezárt vödröt. A visszaút során Parker lerobbant a sivatag közepén, és az életét menti a tény, hogy a marslakók elértették kérését. Gyémántok helyett vizet adtak neki.
Galaktika 105.            

722. Carter, Lin :A bálvány
A kilencszázhúszas években, Kaliforniában egy híres tudós az elmeklinikára kerül egy bálvány miatt, amit egy csendes-óceáni szigeten találtak. A bálvány Cthulhu egyik utódját, Zoth-Ommogomot ábrázolja. Asszisztense elutazik Arkhembe a Miscatonic-egyetemre, kutatni a Necronomiconban a bálvány elpusztításának lehetőségeiről. A bálványt ki akarják állítani a nagyközönség előtt, de épp hogy sikerül elpusztítani a szobrot, mielőtt az emberekre zúdíthatta volna gonoszságát. Az asszistens az ép elméjével fizetett ezért a tettéért.
Galaktika 173.            

723. Cartmill, Cleve :Sürgős küldetés
Cathor bolygón két állam háborúban áll egymással. A vesztésre álló Sixa állam egyik tudósa kifejleszti bombáját, mely maghasadással működik. Seilla állam ügynököt küld az ellenség területére, hogy hatástalanítsa a bombát, amely az egész bolygó biztonságát fenyegeti.
Galaktika 62.            

724. Cartur, Peter :A köd
Egy férfi szeretne visszatérni saját bolygójára, ezért megszállottan kutat természetfölötti események után. Sok évi kutatás után végre megtalálja a dimenziókaput, de magával kell vinnie a kapzsi háztulajdonost is, mert igényt tartott a dimenzióváltáshoz szükséges gyűrűre. A saját hazájába térve a férfi hasznos tanácsokkal látja el a kapzsi embert, hogy hogyan juthat a saját bolygójára.
Metagalaktika 1.     Galaktika 13.        

725. Carver, Jeffrey A. :Életözön
Két férfi és egy nő űrhajójukkal behatol az űr mélyére, ahol a kvazárokban született, gigantikus energialények élnek. Egyikük megragadja az űrhajót és kíváncsian nézi a bent lévő embereket. A nő és a fiatalabbik férfi szeretkezésbe kezd, hogy megmutassák teljes emberi mivoltukat. A bemutató oly jól sikerült, hogy a nőt és az idősebbik férfit magával ragadja az energialény a telepatikus képességeik miatt, míg a fiatal férfi magányosan tengeti tovább életét.
Galaktika 75.            

726. Catani, Vittorio :Hárman egyért
Vincent éd Gene régi jó barátok. Gene egy genetikai laboratóriumban dolgozik és homoszexuálisan szerelmes barátjába. A genetikának köszönhetően Vincent és Gene saját kromoszómáit sikerül keresztezni egy petesejtben, amit Vincent felesége hordana ki. A nő ösztönösen riadozik ilyen terhesség ellen, de végül rááll a dologra. A megszületett gyermeknek mindannyian nagyon örülnek.
Csillagok cigánylánya            

727. Catani, Vittorio :Számítógép szerelem
Amanda fiatal férjét gyászolja, ám férjének sikerül személyiségét egy nagy kapacitású komputerbe beprogramoznia. Amanda megtanulta a számítógép kezelésének csínját-bínját, és minden éjszakát a férjével töltötte. A program egyre jobban azonosul a halott személyiségével, s mikor rádöbben fizikai korlátaira, magára gyújtja a házat. Amanda, férje újbóli elvesztése miatt, elmeklinikára kerül.
Csillagok cigánylánya            

728. Causey, James :Tejfogú szövetséges
A jövőből egy eltévedt időutazó érkezik, aki egy prizmát ad egy fiatalasszony csecsemőjé-nek. Nemsokára egy időrendőr érkezik, aki bocsánatot kér a félreértésért és elviszi magával a tudatnövelő prizmát. A gyerek bömbölni kezd, hisz csak tizenkilenc év múlva lehet ő a világ ura, s ez számára maga az örökkévalóság.
Galaktika 26.            

729. Cerrino, Mariangela :Mavi-Su titka
Az Emberi Szövetség tudtára kerül, hogy Caryl bolygón olyan energiakristályok találhatók, melyekkel jobban repülnének az űrhajók. A bolygó lakóinak zárkózottsága miatt Matt kapitányt küldik a helyszínre, aki barátságban volt akadémiai évei alatt egy carylival. Matt lelki kontaktusba lép Sini-Mával, régi ismerősével, akitől megtudja, hogy a kristályok veszélyesek az emberre. Mikor Sini-Ma meghal Matt lép a helyére, betöltve minden státuszát, maga is carylivá válik.
Csillagok cigánylánya            

730. Cersosimo, Adalberto :A ragálykenő osztag
Különböző idővonalak között utaznak a különlegesen képzett ügynökök, hogy munkájukkal lassítsák az entrópia folyamatát. Az egyik idővonalon, például, elterjesztették a pestist.
Galaktika 79.            

731. Cersosimo, Adalberto :A Szél-toroki ütközet
Egy rég benépesített bolygó lakosai középkori technikai színvonalra degradálódnak vissza. Mikor az egyik császárságot mutánsok támadják meg, a hadvezér egy elfeledett technikai eszközzel állítja meg a támadókat. Bár elhárította a veszélyt, el kellett tűnnie az emberek szeme elől, mert tiltott technikát alkalmazott csata közben.
Galaktika 86.            

732. Chaloufka, Otokar :Amulett
A főhős az éjszakai városban találkozik egy fura emberrel, aki egy amulettet ajándékoz neki. Az elkövetkezendő napokban az amulett gazdájával szemben mindenki a legnagyobb becsületességgel jár el. A férfi nem érti az okot, mígnem barátja elmeséli az amulett történetét. Az amulettet egy brexeni mágus adta a főhősnek, aki így próbál visszakerülni hazájába, ahonnan száműzték. Ez a rendjel becsületessé teszi viselőjét és megvédi minden becstelenségtől és hazugságtól.
Galaktika 48.            

735. Chandler,a.Bertram :A keserű pirula
A népességrobbanás miatt bevezetik a méregkapszula rendszert Ausztráliában. Aki betölti negyvenötödik életévét, kap az államtól egy méregkapszulát, amelyet bármikor felhasználhat. Ha valaki elveszti, vagy összetöri, másfél évig büntetőtáborba kell vonulnia. Ha másodjára is elköveti a fenti bűntettet, életfogytiglani kényszermunka a büntetés. Clayton is egy kényszermunkatáborban tengeti életét, amikor találkozik azzal az emberrel, aki bevezette a méregkapszulás törvénytervezetet. Clayton halála előtt még a cápáknak veti a politikust.
Galaktika 43.            

737. Chandler,a.Bertram :A ketrec
Egy szerencsétlenül járt űrhajó utasai egy lakatlan bolygóra menekülnek, ahol minden holmiukat elpusztítja egy penészfajta. Elvadult állapotukban négyüket elrabolja egy idegen űrhajó és állatkertbe kerülnek. Hasztalan próbálják bebizonyítani értelmes lény mivoltukat. Egyikük megfog egy kis rágcsálót, amit ketrecbe zárnak. A földönkívüliek kieresztik a négy embert az állatkertből, hisz csak értelmes lények zárnak élőlényeket ketrecbe.
A csillagűzött szerető            

736. Chandler,a.Bertram :Az alvó fenevad
A Távoli Utazó nevű űrhajó - fedélzetén tulajdonosával, Estang bárónővel, és Grimes kapitánnyal - , egy rég üzemen kívül helyezett és elhagyatott űrhajóval találkozik. Nemsokára öntudatára ébred a régi hadihajó férfi-soviniszta komputere, és zsarolni kezdi a Távoli Utazó nőnemű komputerét. A nőnemű számítógépnek sikerül kicseleznie az ellenfél figyelmét és megsemmisíteni a régi kor hadihajóját.
Galaktika 50.            

733. Chandler,a.Bertram :Az utolsó vadászat
Haab kapitány, a New Bedford űrhajó parancsnokának, feladata egy energiaevő lény elfogása a Csillagközi Állatkert számára. A legnagyobb és legügyesebb energiaevőt Möbius Dicknek nevezi el Haab. A lény befogás közben elkapta Haab gépét és a kapitány életét a műlábába épített fúziós hajtómű tartósított energiája mentette meg.
Galaktika 21.            

734. Chandler,a.Bertram :Egy párnak a fele
Az aszteroidakutató házaspár férfi tagja kilép a világűrbe a fél kézelőgombjáért. A biztosító kötél elszakad és ő kirepül a semmibe. A felesége legyőzve az űrruha-fóbiáját, férje után megy és visszahozza az űrhajó biztonságába. Ő is párosan szerette a dolgokat.
Riadó a Naprendszerben            

738. Chandler,a.Bertram :Hosszú zuhanás
A Távoli Utazó fedélzetén utazó bárónő és Grimes kapitány a nemrégiben újra felfedezett űrhajós kolónia felé tart, hogy a bárónő adatokat szerezzen doktorátusához. A telepesek felégették házaikat, és a barlangokba húzódtak, ahol egy gombafajt elfogyasztva kábult állapotban élnek. A kapitány egy véletlenül megízlelt gomba hatására ő is a telepesek sorsára kerül. Delíriumos álmaiban, a gomba különleges szimbióta tulajdonságának köszönhetően, végigéli a telepesek történetét. Eme állapotából csak a régi ausztrál nóták hallgatása menti ki.
Metagalaktika 4.            

739. Cheinisse, Claude F. :Amikor a törvény csütörtököt mond
Egy értelmes lények lakta bolygón felállított támaszponton két ember és egy robot teljesít szolgálatot. Az egyik férfinek vakbélműtéten kellene átesnie, de a robot nem engedélyezi a beléje programozott törvények miatt. A másik embernek sikerül olyan logikai paradoxon elé állítania a robotot, hogy az engedélyezi a beavatkozást, de egy kicsit megbolondul.
Galaktika 7.            

740. Cherryh, C. J. :Kasszandra
Egy bolond lány látja előre a világ pusztulását. Lelki szemei előtt mindig romokat és halottakat lát. Egy nap olyan férfit pillant meg, aki szintén túléli a katasztrófát. A lány összeismerkedik vele és együtt élik túl a kataklizmát.
Galaktika 64.            

3126. CHIPENDALE, J. T. :A metódus
50 millió évvel ezelőtt hírtelen kihaltak az őshüllők. Talán azért, mert az akkor élt emberek, a hüllők tojásainak elpusztítására specializálódott vadászok, maradéktalanul elvégezték a rájuk bízott feladatot.
Galaktika 99.            

741. Cholnoky, Viktor :A szimplon
Az emberiség őskorában, a majdani Alpok hegyei között megbúvó tó partján álló, ősember építette, faházba visszatér asszonyához a vadász. Egy fura kinézetű, ájult embert hoz magával, aki meleg ételért cserébe bronz eszközökkel fizet. Így kezdődött el a bronzkorszak.
Galaktika 35.            

742. Cholnoky, Viktor :Az álomirtó
Laád Bulcsú megtalálja az alvásért felelős toxint az emberi szervezetben, majd nyulakon kísérletezve kifejleszti antitoxinját, amely segítségével az emberek nem töltenék életük egy harmadát alvással. A kifejlesztés közben a fáradt kutató mély álomba merül.
A rádiumkirály            

743. Cholnoky, Viktor :Új világ
Az író szeme előtt fellebeg a sok hányattatáson és bajon kikristályosodott új világ. E világban már nem lehet a nemeket megkülönböztetni, 120 évig él mindenki tökéletes unalomban és szürkeségben. Már csak az eldugodt, nyüzsgéstől távoli helyeken lehet igazi embereket találni.
A rádiumkirály            

745. Christopher, John :Egyetlen fűszál se...
Egy új vírus támadja meg a fűféléket és az emberiség lassan a barbarizmusba süllyed az éhínség miatt. Angliában két barát családostul elindul északra, ahol egyikük bátyja él egy jó védhető farmon. Körülöttük elszabadul a pokol, az emberek megvadulnak az éhségtől, és ők is kénytelenek a kialakult helyzethez igazodniuk. Hetek múltán, mire elérik végcéljukat, szép számmal csatlakoznak hozzájuk az emberek, és végül valósággal meg kell ostromolniuk a farmot. A sok harc után végre nekiláthatnak az építésnek.
Galaktika 84-85-86            

744. Christopher, John :Fegyver
Évekig tartó válogató munka után találtak a kutatók egy gyereket, aki álmaiban a jövő egy pillanatát volt képes megfigyelni. A tudósokat izgatta, vajon mi lesz a szuperfegyver száz év múlva. A gyerek felébredve egy nyílpuskát rajzol.
Galaktika 19.            

749. Chruszczewski, Czeslaw :A fehér különböző árnyalatai
Főhős vonaton utazik, és Fehérvidéken egy talpig fehérbe öltözött utas száll fel. Elmeséli különös kalandját a Fehér bolygón. Ott a legtökéletesebb műalkotásnak tartják az embert, és ott található a legnagyobb kapu a világon, melyet egy ujjal kinyitható. Ezzel a kapuval gyógyítják a szomorú és félénk embereket.
Galaktika 18.            

751. Chruszczewski, Czeslaw :A Málnavörös Oah Tó
A tó partján arról vitatkoznak a marslakók, hogy most, mikor erre repül a Mariner-4 űrszonda, kapcsolatba lépjenek-e az emberiséggel vagy ne. Érvek és ellenérvek hangzanak el, mégis a további rejtőzködést választják a marsbaliek.
Galaktika 18.     Metagalaktika 1.        

756. Chruszczewski, Czeslaw :A város
Képmondatokban elmesélve egy város története.
Galaktika 38.            

757. Chruszczewski, Czeslaw :A város,amelyik lesz
A házigazda elmeséli vendégeinek hihetetlen kalandját. Harmad ízben utazott barátaival a tengerparti városba. Az út egy alagúton vezetett át, amely furcsa mód nem akart végetérni. Az alagút egy majdan épülő városba vezetett, amely más Galaktikák megismerése lesz a feladata. A baráti házaspárt ottfogják a jövőben, de a férfit nem tudják mire használni, így őt visszaküldik. A férfi korházi ágyon ébred, mert balesetet az alagútban és barátai azóta sem tértek magukhoz.
Galaktika 41            

750. Chruszczewski, Czeslaw :A zene elhallgat egy pillanatra
A zene eltűnik a Földről. Mindent tűvé tesznek megtalálásáért, és a tettes(ek) kézrekerítéséért. Az elkövetőket a spanyolországi Valladolidban találják meg, akik földönkívüliek és űrhajójukat a zene működteti. Robotot küldtek ki egy kis üzemanyagért, csak az egy kicsit túlteljesítette a parancsot. A zene nemsokára ismét felhangzott az egész Földön.
Galaktika 18.            

754. Chruszczewski, Czeslaw :A zöld hajúak
Minden ember haja zöldülni kezd, csak tízezer egyénnek nem. Ők egy régi földönkívüli expedíciónak a leszármazottjai, akik kutatómunkát végeztek, de nem akarnak a színtelen szülőbolygójukra visszakerülni. Megpróbálnak elvegyülni az emberek között, de a hajuk nem zöldült be, és így könnyen rájuk találnak.
Galaktika 18.            

758. Chruszczewski, Czeslaw :Boldogok szigete
A Fantázia nevű tengeralattjáró kísérleti útra indul, fedélzetén először alkalmaznak telepatát. Az út során találnak egy elhagyatott utasszállító hajót és az emberek felkutatására indulnak. Egy idegen telepatikus üzenet egy meghatározott helyre irányítja őket, ahol megtalálják az eltűnt utasokat. Ezen az eldugott tengeralatti városban mindenki boldog és jókedvű. Mivel földönkívüli beavatkozásról van szó, felszámolják a tengeralatti várost. A tengeralattjáró folytatja útját, majd eltűnik. Egy tudós szerint hamarosan nem lesz szomorú ember a Földön.
Galaktika 58.            

746. Chruszczewski, Czeslaw :Bonaparte az óriások országában
Bonaparte hadnagyot elviszik a Nagy Negatív bolygójára, hogy ott kitanítsák eljövendő vezéri feladataira. Felkészítik a nehéz helyzetekre, hogyan viselkedjen elkövetkezendő hatalomra jutása alatt. Elég nehéz volt a becsvágyat feltüzelni benne, de a végén megfelelően sikerült felkészíteni feladatára.
Galaktika 18.            

752. Chruszczewski, Czeslaw :Ház a Polarna utcában
A száz éve leégett Sándor-szinház helyén épült házban sorra materializálódnak azok az emberek, akik akkoriban a tűzben vesztették életüket. Kyd úr segít a szellemeknek a temetőbe jutniuk, majd hírtelen egy vonaton találja magát, és letartóztatja a rendőrség. Kiderül az igazság: egy szellemmesével elcsalták Kyd urat otthonából, hogy annak falán keresztül a tolvajok bejussanak a múzeumba. Egy év múlva ismét megjelennek a szellemek. A betörés csak ürügy volt, hogy logikus magyarázatot adjanak materializálódásukat.
Galaktika 18.            

755. Chruszczewski, Czeslaw :Ki volt az első?
A gépek megépítik az első embert, aki felépíti Évát, megsokasodnak és minden robotot szétszerelnek. Több tízezer év múltán az emberek a legtökéletesebb robotot akarják megépíteni. És kezdődik minden előlről.
Galaktika 18.            

747. Chruszczewski, Czeslaw :Napoleon és Caroline
Napóleont meglátogatja egy nő az itáliai hadjárata alatt, és elviszi a Nagy Negatív bolygójára, ahol azelőtt tanulmányait folytatta. Visszatérésük után Bonaparte Egyiptomba vonul, ahol a lány megkéri, hogy dobja el becsvágyát és tegyen valamit jót az emberiségért. Napoleon elutasítja.
Galaktika 18.            

748. Chruszczewski, Czeslaw :Nefertari
II. Ramszesz imádott felesége, Nefertari, súlyosan megbetegedett, és a főpap csak egy megoldást lát: a fáraót elküldi a jövőbe, hogy ott szerezze be a szükséges orvosságot. A fáraó épp az Izraellel háborúban álló Egyiptomba kerül, és nemzeti összefogással összegyűjtik számára a gyógyszert. Várakozás közben betér egy fegyverboltba, de ott baleset éri. Felébredve a fáraó ismét saját idejében találja magát, ahol feleségét már holtan találja.
Galaktika 18            

753. Chruszczewski, Czeslaw :Tízezer év
Ell ellátogat a Földre, ahol beszédbe elegyedik egy bohóccal. Elröpülnek különböző helyekre. Végül a bohóc kéri Ell-t, hogy állítsa meg az időt, mert lekési az előadást. A Földön azóta áll az idő.
Galaktika 18.            

759. Cidoncha, Carlos Saiz :A Csillagköd szerelmesei
Egy kis katonai űrhajó cirkál a baljós Vörös Köd mellett, ahonnan még űrhajó nem tért vissza. A hajón szolgáló nomád elmeséli a többieknek Liria hercegnő és a Fekete Herceg legendáját. Liria a földi birodalom utolsó hercegnője volt, nagy tudású kutató, aki eltűnt a birodalom bukása utáni zűrzavarban. A Fekete Herceg azóta keresi szerelmesét a Tejútrendszerben. Hirtelen támadás éri a kis hajót, amellyel a Vörös Ködbe menekülnek. Itt összetalálkoznak a legendás Liria hajójával és a nomád átváltozik a Fekete Herceggé, aki végre rátalál szerelmére. Hálából épségben kijuttatja a kis hajót a csillagködből.
Galaktika 24            

760. Ciganov, Valerij :Marsbéli elbeszélések
Két ember vitája arról, hogy mennyire lehet idegen az ember számára egy másik faj kultúrája, civilizációja. A rég kihalt marslakók civilizációját sem ismeri fel az ember. A sziklákban nem látják meg a marsi emlékműveket, a régi könyveket faleveleknek nézik, és a marsi gyermekek homokozói halálos csapdát jelentenek az emberek számára.
Galaktika 40.            

3127. CLARKE, Arthur C. :Bújócska
Vadászatról visszatérő volt flottatiszt elmesél egy tanulságos történetet egy szkafanderes felderítő és egy katonai cirkáló űrhajó furcsa párviadaláról. A magányos felderítő elbújt a Phobos hasadékai között, és bár hatalmas volt a technikai és erőfölénye a cirkálónak, a felderítő simán kijátszotta az űrhajót.
Galaktika 120.            

783. Clarke, Arthur C. :A csillag
A világűrt járó felderítők megtalálják azt a szupernóva-maradványt, amely Betlehemi csillagként mutatta az utat valamikor a három bölcsnek. A csillag körül egy értelmes lényekkel teli bolygó keringett. A felderítő hajón szolgáló jezsuita szerzetes meghasonul Isten ezen cselekedete miatt.
Galaktika 74.     Piknik a senkiföldjén        

779. Clarke, Arthur C. :A mélyben
A jövő évszázad pásztora Don Barley, aki mini-tengeralattjárójával őrzi a rá bízott halrajokat a lezárt területre bejutó ragadozó halak elől. Segítségére van két betanított delfin, akik ragyogóan látják el a juhászkutya szerepét.
Szívélyes Fahrenheit            

774. Clarke, Arthur C. :A menekülő
A texasi származású Sauders kapitány nincs elragadtatva attól, hogy antigravitációs űrhajójára látogat Henrik herceg, az angol trónörökös. Kellemesen csalódik a neves személyiségben, aki később ellopódzik az űrhajóra, és a Marsra megy a legénység egyik tagjaként.
Az őrszem            

782. Clarke, Arthur C. :A sötétség fénye
Egy hatalmaskodó diktátor vezette kis, afrikai államban építenek egy óriási rádióantennát, amely nyomon követné az űrhajókat az égbolton. Az egyik csillagásznak sikerül leleményesen megvakítania a tábornokot ezen építmény segítségével.
Galaktika 73.            

784. Clarke, Arthur C. :A titok
Döbbenetes dologra jönnek rá a kutatók a Holdon: a gyenge gravitációban az emberek életkora háromszorosára nő. Ezt a tényt most hogyan tudassák a túlnépesedett Föld sokmilliárdnyi lakosával?
Galaktika 79.            

768. Clarke, Arthur C. :Az áruló orchidea (A mentés)
Keating, egy kis jelentéktelen alak, aki nagy orchidea kedvelő. Hetente meglátogatja Henrietta nagynénje, a dúsgazdag és férfias amazon. Keating végtelenül utálja, és amikor egy húsevő orchideát kap, kigondol egy remek tervet nagynénje meggyilkolására. Henriettát a növény közelébe csalogatja, de az orchidea megretten a nő erős, karizmatikus kisugárzásától.
Galaktika 20.            

777. Clarke, Arthur C. :Az elfelejtett ellenség
Egy hatalmas porfelhő takarja el a Napot, és a Föld lehűl. Millward irodalomtanár London egyetlen lakosa, amikor északról, hatalmas dübörgést hallatva, elindulnak délnek a gleccserek.
Galaktika 64.            

770. Clarke, Arthur C. :Az őrangyal
Magukat meg nem mutató idegenek, hatalmas űrhajóikkal a Föld legnagyobb városai fölé szállnak, és lassan az emberiség sorsát a megfelelő irányba terelik. Az irányítás ellen lázadó maroknyi szélsőséges embert ügyesen leszerelik és hosszú évek alatt hozzászoktatják az emberiséget az idegenek látványának sokkoló hatásához. Egyedül az öregedő ENSZ főtitkár sejti a lények kinézetét. (A "Gyermekkor vége" c. könyv első fejezete)
Az őrszem            

772. Clarke, Arthur C. :Az őrszem
A Hold felszínének kutatása közben idegen lények építette kristály-piramisra bukkannak. Mivel nem tudnak sehogy behatolni az ismeretlen funkciójú gépezetbe, felrobbantják azt. Így értesülnek az idegenek a földi értelem kifejlődéséről.
Az őrszem            

764. Clarke, Arthur C. :Biztonsági ellenőrzés
Müllert kétségbe ejti kedvenc sci-fi sorozatának díszletei. Új díszleteket tervez és felajánlja tehetségét a filmgyárnak. Müller díszleteivel hatalmas sikert ér el a sorozat. Egy nap három férfi keresi fel és tudni szeretnék, vajon honnan szerzi az ötleteit? Müller ugyanis véletlenül egy valódi, földönkívüli civilizáció terveit valósította meg.
Galaktika 14.            

776. Clarke, Arthur C. :Csöndet kérek!
A professzor legnagyobb ellenségét akarja tönkretenni, ezért kifejleszti azt a készüléket, amelyk épes bármely hang lefedésére, s így nyugodt csöndet varázsol környezetébe. Sir Roderick kapva kap a készüléken, és gyártani kezdi. A kezdeti siker után egyre több bajt okoz a "csendgyártó" gép, amit végül betiltanak. A prof visszaveszi a készülék szabadalmi jogát, és csak intézményeknek árusítja.
Csillagűzött szerető            

771. Clarke, Arthur C. :Halálos feszültség
A Vénuszra tartó teherhajó oxigénkészlete elillan és a két űrhajósnak egy lehetősége marad: egyiküknek meg kell halnia. A túlélő mérnök először érzi, hogy életében jót cselekedett.
Az őrszem            

781. Clarke, Arthur C. :Halló!,Itt Frankenstein!
A világ összes telefonvonalát és komputerét egy hatalmas hálózatba kötik össze. A rendszer öntudatára ébred, s mint egy hatalmas gyerek, próbálgatja az erejét. A tudósok megpróbálják megállítani, de nincs sok remény.
Galaktika 72.            

761. Clarke, Arthur C. :Isten kilencmilliárd neve
Egy kis himalájai kolostor Lámája egy számítógépet vásárol, hogy a lehetséges betűkombinációkból kinyomtathassák Isten kilencmilliárd nevét. A kolostorban felállított gép két karbantartója riadtan hallják, hogy mikor a gép az utolsó nevet is kinyomtatja, megszűnik a világ. A két szerelő még a program befejezése előtt elhagyja a kolostort. Reptéren veszik észre, hogy sorra tűnnek el a csillagok. Riadó a Naprendszerben
Gyilkos idő            

767. Clarke, Arthur C. :Ítéletnapig
Földönkívüliek észlelik, hogy a Föld egy szuperbomba-kísérlet következtében megsemmisül. Megállítják a bolygó idejét, és néhány ügyes tolvaj bevonásával összegyűjtik az emberiség legnagyszerűbb művészi alkotásait. Így akarnak megemlékezni az emberiségről. Az időmegállító készülékeket a tolvajoknál hagyják.
Galaktika 20.            

773. Clarke, Arthur C. :Jupiter - V
Forster professzor elmélete szerint mintegy egymillió éve kihalt két értelmes faj egyike idegen naprendszerből érkezett. Ezen hipotézist bizonyítandó, elmennek a Jupiter - V holdra. Szenzációs felfedezést tesznek: az egész hold egy gigantikus űrhajó. Egy kíváncsi fényképész megpróbál egy szobrot levinni a Földre, de a professzor csoportja egy ügyes húzással kizsarolja tőle.
Az őrszem            

780. Clarke, Arthur C. :Keresztes hadjárat
Két galaxis közötti hideg világon kifejlődött az intelligens, kristályos értelem. Űrhajókat indítanak a Galaxisba, melyek sorra pusztulnak a magas hőmérséklet miatt. A sok századik űrhajó-változat felderített több szerves életet, amelyekkel a kristályok nem tudtak nem tudtak mit kezdeni. Végül a elpusztításuk mellett döntöttek. Nemsokára a Föld közelébe kerülnek.
Galaktika 71.            

769. Clarke, Arthur C. :Mentőosztag
Különböző fajú értelmes lényekkel benépesített kutatóűrhajó érkezik a kiégett Földre, mielőtt a Nap szupernovává válik. Két órájuk marad a novarobbanás előtt, hogy megtalálják az esetleges menekülőket. Az egész Föld elhagyatott. A Nap gigantikus fellobbanása előtt száguldozó kutatóhajó rátalál az emberek gyártotta óriási űrflottára, melyen az egész emberiség utazik. Az őrszem
Metagalaktika 4.            

762. Clarke, Arthur C. :Napvitorlások
Kis kabinból és hatalmas vitorlafelületből álló napvitorlások versenye kezdődik, amelyek a Nap elektronszelét meglovagolva suhannak a Hold felé. Az élen haladó napvitorlást Merton vezeti, aki szellemi atyja a versenynek. Már a táv felénél tartanak, amikor a Nap heves működése miatt kénytelenek abbahagyni a versenyt. Mertonnak fájdalmas a verseny megszakítása, mert a következőn már nem vehet részt. Kénytelen elhagyni a napvitorlása fedélzetét, amely majd szép lassan kivitorlázik a Naprendszerből.
Galaktika 7.     Az őrszem        

766. Clarke, Arthur C. :Nehéz a bennszülöttekkel
Kutatóexpedíció érkezik a Földre, hogy felmérjék az emberi civilizáció mértékét. A két felderítő a rendőrségi fogdára kerül, ahol összeismerkednek egy intelligens fiatalemberrel. Elhagyják a fogdát és a Földet is. A fiatalember lett a Föld nagykövete.
Galaktika 15.     Metagalaktika 1.     A találkozás    

763. Clarke, Arthur C. :Nyáridő az Ikaroszon
Colin Sherrard szerencsétlenül jár az Ikarosz nevű aszteroidán, amely egyre közelít a Naphoz. Az aszteroida gyors forgása miatt nemsokára felkel a Nap az Ikarosz egén, és olyan hőség lesz, amibe az űrhajós belehal. Megpróbál árnyékos helyre menekülni, de nem sikerül neki igazán. Szinte az utolsó pillanatban megmenekítik őt. Colin úgy érzi, hogy már nem tudja többé önfeledten élvezni a nyári napsugár melegét.
Galaktika 10.            

778. Clarke, Arthur C. :Szilaj ég
A világ leghíresebb tudósa, aki csípőtől lefelé nyomorék, megalkot egy antigravitációs készüléket, melyet háton lehet hordani. Kipróbálás helyszínéül a Himalája legmagasabb pontját választja mérnökével együtt. A hírtelen jött vihar életveszélybe sodorja őket. Letáborozáskor egy havasi leopárd belegabajodik a hátizák köteleibe és felrepül huszonhét kilométer magasra. A mentőszolgálat így talál rá a megszorult tudósokra.
Galaktika 70.            

775. Clarke, Arthur C. :Találkozás a medúzával
Falcon kapitány, az emlékezetes léghajóbalesete után, már csak az agyáról mondhatja el, hogy szerves anyagból épül fel. Robottestének előnyeit felhasználva egy különleges léghajóval a Jupiter légkörébe hatol. Ereszkedése közben tapasztalja, hogy van élet a Jupiter felhőiben és találkozik egy kilóméteres nagyságú medúzával is. Az őrszem
Galaktika 77.            

765. Clarke, Arthur C. :Tüzek a mélyben
Hancock professzor különleges gépeivel a Föld mélyére akar látni. Tizenöt kilóméter mélyen egy hatalmas városnak a körvonalait pillantja meg. A Föld mélységi lényei kijönnek a felszínre, és ezzel az emberiség pusztulását okozzák. A lények egyikének meggyőződése, hogy ő alattuk is élhetnek más lények.
Galaktika 15.            

3128. CLARKE, Brian :A Földkapu
Az emberiség és egy kutyafejű értelmes faj bolygója között félúton áll egy bolygó, ahol egy ismeretlen faj épített ki egy különleges szállítási rendszernek a központi csomópontját. Kétezer más bolygóra lehet innen eljutni egy pillanat alatt, csak a Földre nem. A Kilátónak nevezett bolygón évek óta keresik azt a tárgyat, ami lehetővé tenné a földi térkapu megnyitását. Az akciót szeretné megakadályozni az űrhajókat foglalkoztató cég vezetője. De épp a hathatós beavatkozása miatt lesz a Földnek működő térkapuja.
Galaktika 100.            

786. Clingerman, Mildred :A lépcsőmutatvány
Egy bár csaposának van egy titkos pincéje, ahová csak ő tud lemenni. Egész életében egy nőre vár, akivel legyalogolna a pincébe, és az ottani ajtón belépne egy szebb világba. Egy nap megjelenik a Nő.
Galaktika 73.            

785. Clingerman, Mildred :Levelek Laurától
Az első időutazáson résztvett lány leveleiből kiderül, hogy nem egészen ilyennek gondolta az ókori Krétát és Minotauruszt, aki még azt is egyből észrevette a lányon, hogy nem szűz.
Szívélyes Fahrenheit            

787. Clintwater, Garry G. :A nagy játék
Négy nagy komputermániás egyetemista elgondolkodik azon, hogy játékaikban programozott lények élnek-e vagy sem. Mielőtt döntenének, kilépnek a valóságnak hitt játékból. Az egyikük viszont szeretné tudni, vajon őket ki programozta.
Ozirisz országa            

788. Coates, Robert M. :A törvény
Váratlanul felborul az átlag törvénye. Sokezer ember hírtelen mindig ugyanazt csinálja, ugyanabban az időpontban, ugyanazon a helyen. Rombadől a gazdaság és kusza törvényeket hoznak az átlag visszaállítására. Nagy nehézségek árán sikerül is, amikor meg a csökkenő hozadék törvénye zavarodik össze.
Galaktika 30.            

789. Cochrane, William E. :Grey,a bálnaölő
2244. Az Atlanti-óceán déli részén egy hatalmas arénában küzd egymással Grey, a leghíresebb bálnaölő, és egy kifejlett ámbrás cet hím. Feleségét elrabolja a maffia, ezzel zsarolva, hogy elveszítse a viadalt. , ami reá nézve a halált jelenti. Ettől függetlenül Grey legyőzi a cetet, de közben felesége is kiszabadul.
Galaktika 171            

3129. COGSWELL, Theodore R. :Szükségeledel
Egy távoli naprendszer űrállomásán rekednek az építők, ostrom alatt tartva őket egy idegen faj, akik legfőbb vágyuk, hogy megegyék az embereket. Az idegenek cselből elbújnak az építők élelmezésére küldött languszta-konzervekbe, hogy így jussanak be az űrállomásra. Nem volt szerencséjük, mert a szakács a konzerv kinyitása előtt megfőzte a langusztának vélt idegeneket, amiket aztán a többi ember jóízűen elfogyasztott.
Galaktika 119.            

790. Cogswell, Theodore R. :Fal a világ körül
Porgie, és még pár száz ember, egy fallal körülvett kis világban él. Itt a varázslat a mindennapok elfogadott szokásai közé tartozik, és tilos gépet szerkeszteni. Porgei ennek ellenére megépít egy siklórepülőt, hogy megnézhesse a falon túli világot. Eddigi kísérletei csődöt mondtak, és a varázslatok gyengék hozzá. Sikerül a fal tetejére szállnia, ahol egy férfi vár rá. Büntetés helyett a férfi mesél a falon túli technika, és a falon belüli mágia ötvözéséről.
Gyilkos idő            

791. Cogswell, Theodore R. :Forduljon az Ö.R.D.Ö.G.-höz
Eddie Faust szeretne visszatérni a múltba, hogy önmaga apja lehessen, s így sokkal okosabb lehetne. Beszélő zsebszámológépe szerint ez lehetetlen, mert Eddiet az apjából klónozták. De a fiú segítségére siet a Pentagon szupertitkos komputere, az Ö.R.D.Ö.G., ami visszajuttatja a múltba, és ezért csak a szokásosat kéri cserébe.
Galaktika 65            

3130. COLE, Everett B. :A harcos filozófus
Az egész galaxist átölelő Szövetségnek egyre több gondja támad a fiatal civilizációk arroganciájával és agresszivitásával. Egy rehabilitált flottaparancsnok ötlete alapján nagyszabású kísérletbe fognak. Minden civilizációban elterjesztik a Szövetség irányadó filozófiáját, így már szalonképes kultúrák hagyják el szülőbolygóikat, megkönnyítve a Csillagközi Őrgárda dolgát.
Galaktika 100.            

792. Colin, Vladimir :Giovanna és az angyal
Egy fiatal költőnő beleszeret egy űrkutatóba, de valahogy furcsának érzi a férfi viselkedését. A férfi barátjától megtudja az igazságot. Az első csillagexpedíció tagjai, egy sugárzási övezet miatt, halhatatlanok lettek. A nő szerelme is közéjük tartozik. A probléma az, hogy egy halhatatlannak csak egy másik halhatatlantól lehet gyereke. Az űrkutató új expedíciót szervez a csillagokba, és magával viszi szerelmét, hogy ő is halhatatlan legyen.
Galaktika 12            

793. Colin, Vladimir :Valahol egy ember
Egy távoli, még felfedezetlen bolygó tengerének fekete homokján fekszik egy ember. A halálát várja és felidézi azokat a bolygókat, amelyeket ő fedezett fel az emberiségnek. Sajnálja, hogy olyan gyorsan tovább állt minden bolygóról, meg sem nézte csodáit, különlegességeit.
A kozmosz hullámhosszán            

794. Coney, Michael G. :A madarak
Egy öregasszony új divatot teremtett, az emberek meztelen testükre csatolják antigravitációs övüket és madarakként repülnek az égre. Egyre több ember tagadja meg a civilizációt és tér vissza a természethez, ezen a módon. A hideg eljöttekor az egész hatalmas madárcsapat elindult délre.
Galaktika 81.            

795. Connolly, Lawrence C. :Visszhangok
Meghal a család kisebbik fiúgyermeke. A családtagok egyenként úgy viselkednek, mintha a gyermek még mindig köztük lenne, de közben egymással el akarják fogadtatni a tényt.
Galaktika 78.            

796. Cooper, Edmund :Gyermekek és robotok
A híres robotkonstruktőr legnagyobb bánatára fiát az élet kalandos oldala jobban érdekli, mint a tudomány elvont fogalmai. A legújabb mesterséges agy kérésére az apa elviszi fiát az agyhoz, aki hipnotikus álom közben tudományos ismeretek tömkelegét juttatja a fiú fejébe. A fiú az új ismeretek birtokában léthatatlanná teszi magát, majd nekilát az antigravitáció kutatásának. Az apa visszasírta azt az időt, mikor fiát csak a kalandfilmek érdekelték.
A nyikorgó idegen            

797. Coppard, A. E. :A szép fiatal fűzfa
A magányos fiatal fűzfa mellé egy távírópóznát állítanak. A pózna és a fűzfa összebarátkoznak. Sokat beszélgetnek, sokat veszekednek. Egy nap kivágják a fűzfát, majd elégették. A pózna szomorú volt, de idővel elfelejtette a kis fűzfát.
Galaktika 30.            

798. Cortázár, Julio :Axolotl
A mesélő egy állatkertben látja meg medencéjükben az axolotlokat. Megfogja őt az alig tizenöt centiméteres lények kifejező tekintete. Napokon keresztül csak az ő miattuk megy az állatkertbe. Végül ott találja magát az egyik axolotl testében, és látja saját magát az akvárium előtt.
Ötvenedik            

799. Corte, Carlo Delta :A sziget
A csillagok közül visszatérő házaspár döbbenten konstatálja, hogy az emberiséget felváltotta a gépek civilizációja. Egy szigetre kerülnek, ahol még a növényzet is fémből és műanyagból van. Kikapcsolják a nagy páramentesítő gépezetet, mire minden ember-robot berozsdásodik és leáll. A nő zokogva borul egy gyermek-robot élettelen fémtestére.
Galaktika 10.            

800. Cowper, Richard :Ki őrzi az őrzőket?
Spindrift a hétszáz éve élt híres utazó és filozófus Sternwärts mester után nyomozva eljuta hautaire-i kolostorba. Itt bizonyítékát leli annak, hogy a filozófus megtalálta ebben a megalitikus templomra épített kolostorban azt a pontot, ahonnan látni lehet a jövőt öven évvel előre. Spindrift a kolostorban marad, és csak egyszer mert a jövőbe tekinteni, de attól elborzadt. Hatvan év multán egy nő érkezik, aki majd Spindrift helyébe áll. A jövőbe pillantva a nő egy ember nélküli világot lát meg. Pár órával később az öreg és a nő a látóhatár szélén egy gombafelhőt vesz észre.
Metagalaktika 4.            

3131. COWPER, Richard :Paradicsomi part
Egy tehetséges elektromérnök zseniális és tökéletesen élethű anamorf képeket készít. Egy gazdag bankár az egyik anamorf képet, amin egy gyönyörű karibi tengerpart található, arra használja fel, hogy csapodár feleségét megölje. A férj elhiteti a nővel, hogy képes belépni a képbe, és a kíváncsi feleség a kép mögötti ablakon át kiesik a száz méteres mélységbe.
Galaktika 102.            

807. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :A megérkezés
Háromszáz éves utazás után céljához érkezett a földi csillaghajó. Legénysége felfedez egy lakható bolygót, de nem tudnak a felszínre lépni. A hosszú út alatt mindenki agorafóbiás lett.
X - magazin 98/1            

801. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :A stopos
A hazatérő autós felvesz egy stopost, aki San Francisco felé tart. A stopos egy harmincas fiatalember, aki filozófiát tanul és készül a disszertációjára. Beszélgetésük közben felvetődik Jézus és a XX. század végének problémái. Az autós szerint, ha Jézus ma a médiákban terjesztené a hitet, akkor elbagatellizálódna. A stopos megköszönte a férfi véleményét, majd elsétált a tenger felszínén.
X - magazin 97/4.            

804. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :A világon először
A működőképes teleportáló készüléket most próbálják ki először emberen. A próba alanya a professzor asszisztensnője. A művelet közben kiég az egyik számítógép, emiatt a nő reprodukálódik, és így farkasszemet nézhet önmagával.
X - magazin 97/8.            

806. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :Az utolsó testőr
A halálraítélt bűnöző kap egy utolsó lehetőséget az életbemaradásra. A forradalommal megbuktatott diktátor a szívére egy távirányítót ültetett, ami halálakor beindít egy sor baktériumbombát. A diktátort gumiszobába zárták, nehogy kárt tegyen magában, de idővel neki is meg kell halnia. Azóta a távirányítót halálraítéltek szívére ültetik. Húsz évig kell hordoznia a távirányítót, azután szabad lesz és nyugdíjat kap.
X - magazin 97/12.            

803. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :Gubó
A messzire tért fiú visszatér apja halálos ágyához. Megegyeznek, hogy ameddig csak lehet az apa kommentálja a halál eljövetelének érzéseit. Az öreg szerint halála után pillangóvá változik.
X - magazin 97/7.            

802. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :Ki az az Asimov?
Három fiatal egy felborult katonai kamion mellett egy nagy robotot talál. Az üzembe helyezett gépezet megöli a három fiút, hogy létezéséről ne maradjon tanú.
X - magazin 97/5.            

805. Cricket, Michael Thomas (Kovács Tücsi Mihály) :Változatok egy témára
Feltalálják a hordozható időgenerátort, amellyel tíz másodpercet lehet visszaugrani a múltba. Smith őrmestert a háborúban hátba lövik, mire visszaugrik tíz másodpercet az időben, és végtelen sokszór újra végigéli az utolsó tíz másodpercet. A másik változatban az őrmester véletlenül aktiválja az időgenerátort. A harmadikban lemerült a generátor, így csak 0, 3 másodpercet ugrik vissza, de azt végtelen sokszor.
X - magazin 97/11.            

3132. CRUISE, Jonathan :... s kiveti halottait a tenger
Cornwalli nyaralása alatt Richard beleszeret egy helybeli lányba. A férfi tudomására jut a lány falujának szörnyű titka: a lakosok ősei a partra irányított hajókat kifosztották, legénységüket legyilkolták. Egy legyilkolt kalózkapitány megátkozta a falubelieket, és attól kezdve minden szökőévben a halott tengerészek egy falubelit elragadnak magukkal. Utolsó megjelenésükkor Richard szerelmét választották ki áldozatuknak. A férfi beleőrül az átélt borzalmakba.
Galaktika 114.            

808. Csáky Ida :Az érdeklődők
A felderítők központi tudattal irányított értelmes lényeket találnak egy ismeretlen bolygón. A helybéliek eleinte gyerekesen viselkednek, majd megpróbálják felrobbantani a földiek hajóját, amit épp hogy sikerül megmenteni.
A rejtélyes idegen            

809. Csáth Géza :A sebész
Az író megismerkedik egy részeges sebésszel, aki megtalálta az időt az emberi agyban. Az orvos ki tudja operálni az emberek fejéből az időt, és így mentesülnének annak minden átka alól. De, míg gyakorlattá nem válik a sebészi beavatkozás, használható helyette az abszint.
A Rádiumkirály Galaktika     Galaktika 35.        

810. Cseke Gábor :Találmány
Egy orvost felhívja régi barátja, aki egy híres professzor mellett dolgozott sokáig. A barát feltalált egy gépet, amely segítségével a lopott tárgyakat el lehet tüntetni. Mikor bemutatja a gépet működés közben, nem csak a lopott téglák tűnnek el, hanem maga a gép is. Az orvos azóta nem találkozott a volt barátjával.
Vega 7.            

811. Cser András :Képmentők
Elérkezett az a kor, amikor a barbár tömegek sorra pusztítják el a szebbnél szebb műalkotásokat. Egy festő híres festményekre festette horrorisztikus műveit, ezzel védve őket a csőcselék gyújtogatásától.
Birodalom 3.            

819. Cserna József :A glória
A főhős nagyreményű, szoknyabolond banktisztviselő. Egyszer mégis igazán szerelmes lett, mire - legnagyobb megrökönyödésére - egy glória jelent meg a feje felett. Elmenekülve az emberek szeme elől az egyháztól kér segítséget. A pap sem tud segíteni, de a glória végül önmagától eltűnt. Kiderül, hogy a főhős egy különleges sugárral kezelt ételből evett, mely ilyen különleges jelenséget produkált. A megkönnyebbült férfi végre megnősülhetett.
Dráma a Holdon            

821. Cserna József :A Nagy Vízmű
A Déli-sark felolvasztott jegének egy hatalmas vízmű segítségével a sivatagokba vezetik, ezzel megoldva az emberiség élelmezési gondjait. A világ élelmezését biztosító konszern a konkurenciától tartva szabotálni kezdi az építkezést. A főmérnököt és barátait zsarolással vagy fenyegetéssel próbálják megnyerni ügyüknek. A lekiismeretes emberek ügyesen kicselezik támadóikat.
Galaktika 55.            

815. Cserna József :A tejesüveg
Az atomháború utáni szörnyűséges rombolásba belefáradt katona fegyvere utolsó golyójával lelövi azt az embert, aki egy asszonyt megölve próbált egy teli tejesüveghez jutni. A lövés ereje a katona fejére omlasztja egy ház romjait. Utána csend és nyugalom.
Dráma a Holdon            

820. Cserna József :Agyműtét
A híres professzorhoz elhozzák hazája diktátorát, aki súlyos fejsérülést szenvedett. Az orvosnak az az ötlete támadt, hogy átülteti agyát a diktátor testébe, és annak hatalmával elősegítené a demokratikus fejlődést. Fiatal asszisztense megelőzi professzorát, az ő agya kerül a diktátor testébe. Nagyon körülményesen lát neki a dolgok megvalósításához, és elkésik tervével. Kitör a forradalom és megölik a diktátort, meg a professzort.
Dráma a Holdon            

816. Cserna József :Bonaparte professzor halála
Egy vidéki kisváros híres professzora megrögzött étkezési szokásoknak hódol. Egy nap nem kapta meg időben az ebédjét, és mert napokra elfeledkezett róla a pincér, szépen éhenhalt.
Dráma a Holdon            

813. Cserna József :Dráma a Holdon
A Föld két nagyhatalma összefogásával két rakétabázist létesítenek a Holdon, ahol a megsemmisítésre váró atomrakéták energiáját a Hold tengelyforgásának felgyorsítására használnak fel. Az amerikai bázis vezetője, a rasszista erőknek engedelmeskedve, késleltetni akarja az orosz rakéták indítását. Ennek érdekében a kényszerszeretőjét is latba veti. Az orosz nem áll kötélnek, ezért az amerikai halálosan megsebesíti és megrongálja a berendezést. Szeretője megöli az amerikait, majd segít az orosznak megjavítani az állomást, de ez az életükbe kerül.
Dráma a Holdon            

814. Cserna József :Futballmeccs
Sokéves mongóliai tudományos kiküldetésből visszatérő tudós érdeklődve vesz részt egy FTC - MTK labdarugómérkőzésen, ahol legnagyobb megdöbbenésére a játékosok soha nem látott technikával mérkőznek. A meccs végére kiderül: robotok fociztak. Sikerül beszélnie az egyik játékossal, aki a gépemberek eljövendő uralmáról mesél. A tudós, ájulása után, korházban ébred, ahol gyanúsan kinéző orvosok gyógyítják. Inkább újabb kiküldetésre megy Mongóliába.
Dráma a Holdon            

817. Cserna József :Lázadás
Egy ismeretlen személy az USA összes kormányzati és katonai telekommunikációs vonalára rácsatlakozva egy független indián állam létrehozását követeli. Hogy komolyan vegyék, sorra robbantja fel a katonai műholdakat és rakétabázisokat. Az indiánok Nagyfőnöke lebeszéli sz ismeretlent követeléséről, hisz ezzel mégjobban ártana az indiánoknak. Az ismeretlen ezután a leszerelési tárgyalások elindítását szorgalmazza. Bár az idegen elfogására eget-földet megmozgatnak, soha nem derül fény a kilétére.
Dráma a Holdon            

818. Cserna József :Székláb
13 (színházi jelenet) Bútorgyár tervezőirodájában a mérnököt maga Michelangelo keresi fel, hogy széklábakat gyártson, hisz alkalmazkodnia kell az új kor elvárásaihoz. A mérnök szeretné lebeszélni a tervéről, mellyel csak elherdálná tehetségét. Ebben a pillanatban halad el felettük az égbolton az első műhold. A művész fellelkesülten szemléli az ember alkotását. A mérnök hírtelen felébred és nem tudja, vajon álmodott-e, vagy csak egy őrülttel beszélgetett.
Dráma a Holdon            

812. Cserna József :Űrkaland
Az űrállomáson dolgozó főhős pillanatnyi áramszünet következtében szkafanderestül kiesik az állomásról. Kínkeservesen sikerül elkapnia egy kapaszkodót, amit oly erősen megszorít, hogy csak a mentésre érkezők tudják lefeszegetni az ujjait róla. A történtek után megrögzötten fél a magasságtól és a nyílt terektől.
Dráma a Holdon            

825. Csernai Zoltán :A Kajmán-effektus
Pepe hajóját egy földrengés okozta szökőár elsodorja a partoktól és elszivárog az üzemanyaga. Fura, dudorral ellátott, intelligens delfinek segítenek Pepének hazajutnia. A Kajmán-árokba süllyesztett vegyi- és atomhulladék szivárgása okozta ezt a genetikailag megváltozott delfinek megjelenését vagy valami más?
Galaktika 55.            

823. Csernai Zoltán :A Sátán háromszöge
Az United Sex filmvállalat a Bermuda-háromszögben forgatja legújabb filmjét, amikor - a forgatókönyvvel megegyezően - előjönnek Quetzalcoatl emberei, és mindenkit a víz alá visznek. Nemsokára ott-terem az amerikai haditengerészet és nyomozni kezd. Kikérdezik a forgatókönyvírót, aki igen meglepődött azon, hogy a valósággal megegyezik az írása. Szerinte fölösleges az ijedelem, hisz mikor a Tollas Kígyó felismeri a filmeseket, rögtön visszaküldi őket a felszínre. A forgatókönyvírónak lett igaza.
Galaktika 27            

3133. CSERNAI Zoltán :A sziget
A magyar származású francia pilóta kényszerleszállást hajt végre egy apró csendes-óceáni szigetre. Örül a Robinson-életnek, de nemsokára földönkívüliekkel találkozik, akik magukkal viszik egy olyan helyre, ahol teljesebb életet élhet.
Az idő hídján            

826. Csernai Zoltán :Álompor
Antal, veterán újságíró, képes volt álmában a legapróbb részletességgel felidézni múltja bármely eseményét. Egyik riportútja során beszerez egy különleges port, amely segítségével képes álmait irányítani. Megmámorosodik a lehetőségtől és pattanásig feszíti agyát. Megbetegszik, majd műtét közben meghal.
Vámpírok és csillagok            

824. Csernai Zoltán :Béke a Kék Bolygón
A földönkívüli megfigyelők észlelték, hogy a Földön atomháború zajlott le. Az éterbe sugárzott rádióadásokból értesülnek a túlélők helyreállítási szándékairól. Valójában három rádióautomata ismételgeti óránként a beléjük táplált üzenetet az éter hullámain, csak élő ember nincs, aki meghallgatná.
Galaktika 37.            

3134. CSERNAI Zoltán :Galápagos királynője
Pabló egy egyszerű egyetemistaként belekeveredik a politikába, és emiatt salétrombányába deportálják. Sikeres szökése után a Galápagos-szigetek egyikére menekül, ahol egy farmer befogadja. A farmer fiával életét veszti egy hasadékban, ahonnan egy tízezer évet hibernációban töltött lány kerül elő. Pabló megvendégeli a lányt, aki feltehetően a legendás Mu egyetlen túlélője. A lány katonai korházba kerül és Pabló reméli, hogy még találkoznak.
Galaktika 93.            

822. Csernai Zoltán :Kövek
A híres urológus-sebész professzort felkeresi régi iskolatársa, aki az Atomfizikai Kutatóintézetben dolgozik a ciklotron mellett. A barát epeköveit rövid idő alatt eltávolítják, és a jobb emésztés érdekében széntablettákat írnak fel neki. Ennek ellenére az atomkutató ismét epeköves lett, ismét operálni kellett. A kövek furcsa kinézete miatt a professzor magával vitte azokat a londoni orvoskonferenciára. Az angol vámosok lefoglalták a köveket, mert gyémántok voltak. A professzor szélhűdést kapott és meghalt. Sírba vitte a kövek titkát: az epekövek a ciklotron sugárzásának hatására átalakult széntabletták voltak.
Galaktika 13     Metagalaktika 1        

834. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :A bűvész
A bűvész egy ócska bárban lép fel, amíg nem hall a Rattler Cytiben minden évben megrendezett bűvészfesztiválról. Benevez a versenyre, amit nagy sikerrel megnyer. Itt tudja meg, hogy nem ő az egyetlen pszi képességű ember a Földön. A kisváros lakói mind pszi erők felett rendelkeznek és egy új emberiség eljövetelén munkálkodnak. A fesztivál ürügyén összegyűjtik e képességgel megáldott embereket, mielőtt a hadsereg vagy a CIA kezébe kerülnének.
X - magazin 97/11.            

835. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :A Felismerhetetlenül Megismert Tartomány
Kök kapitány a Youessess űrhajó parancsnoka megszerzi a rendkívül ritka vulkáni régiséget, egy fülhegyezőt. Spíknek ajándékozza azon esemény megünneplésére, hogy 48 éve sikerült először a bal kezével megvakarnia a jobb halántékát.
X - magazin 97/11.            

828. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :A Lázár-terv
Davist, az időőrjárat független ügynökét, a XLV. századba küldik, hogy derítse ki hová tűnt a legnagyobb űrállomás. Egy kisbolygóból kialakított űrállomásra menekül a Korita egyház életben maradt tagjai az ellenük fellázadt Földről. Az űrállomással a késői kréta-korba repülnek, hogy ott hozzák létre új vallási központjukat. Davisnek sikerül az állomásra kerülnie, s így jelezhette az időőrjárat számára annak helyét és idejét. Az Őrjárat a Földnek ütközteti a kisbolygót, amely kipusztítja a dinoszauruszokat.
X - magazin 97/4.            

831. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Ahol a homok szitál ...
Kr. e. II. évszázadban élt kínai utazóra, Csiang Csienre kell vigyázni a két időjárőrnek Több esetben is ki kell szabadítaniuk a hunok fogságából. Egy másik ügynök több száz évvel később Kínában szisztematikusan eltünteti Csien azon feljegyzéseit, ahol megemlíti a két különleges idegent, akik segítették őt.
X - magazin 97/7-8.            

833. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Allergia
A XXII. században a lakosság 90%-a valamilyen allergiás betegségben szenved. Egy tudós kideríti, hogy földönkívüliek tevékenységének eredménye az allergia, akik így átvették a Föld gazdasága feletti hatalmat. Egy földalatti szervezet lépésről-lépésre felderíti az idegeneket, majd egy váratlan akcióval mindannyijukat elkapják. Az idegenek űrhajóin emberek indulnak a többi leigázott bolygó felszabadítására.
X - magazin 97/10.            

827. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Egy tál füge
Trevor Davis, az Időőrjárat tagját elküldik 1490-be, mert feltehető, hogy Mátyás, magyar király környezetében idegen időutazó tartózkodik. Mátyásnak sikerült Európát összefognia, kikergetni a törököt a Balkánról és erős birodalmat hagynia fiára. Az idegen ügynök orvosként futott Mátyás közelébe, s így könnyen megmérgezhette a királyt. Az idegen Habsburg leszármazott volt, aki így akarja biztosítani családjának a felemelkedést. Mense Everard elmeséli Davisnek, hogy a Danelliánok azért hagyták meghalni a királyt, mert az új időfolyam jobban megfelel elvárásaiknak.
X - magazin 97/3.            

830. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Groenlendinga Saga
Everard eltűnt az 1000 körüli Skandináviában. Davis utána megy, hogy megtalálja és visszahozza. Grönlandon talál rá, ahol Everard alakítja Vörös Erik szerepét. Megrendezik saját halálukat és visszatérnek szolgálati helyükre.
X - magazin 97/6.            

832. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Isten ostora
1987. novemberében az atlantai Járványfelügyeleti Központból, rejtélyes módon, eltűnt több halálos vírussal telített kémcső. Az Időjárőr Szolgálat Davist küldi nyomozni. A kémcsőket egy fundamentalista arab ex-időjárőr lopta el, és az emberiség legnagyobb vírusjárványait indítja el, hogy kiírtsa az összes hitetlent. A danelliánok csak azután fogják el az elkövetőt, miután a történelmi hűségnek megfelelően az összes járványt útnak indította.
X - magazin 97/9.            

829. Csikász Lajos (Luis,L.V.) :Vodka és puskapor
Davis és Everard a XVII. század végébe kap küldetési feladatot. Kettőjüknek kell vigyázniuk és tanítaniuk a fiatalkorú Nagy Pétert. Közben sikeresen elhárítják egy időtörő bandita támadását is.
X - magazin 97/5.            

836. Csóka Károly :Titok
A főhős világéletében szeretett kutatni. Régésznek, kutató-biológusnak akart menni. Mikor a szülői házba hazatér, mindig a padlásra tér kutakodni. Egy nap megtalálja a nagyapja naplóját, és egy nagyszerű titkot talál benne. Szeretné mindenkivel megosztani, de ezt mindenkinek saját magának kell megtalálnia.
Menekülés a Naprendszerből            

837. Csorba László :A nagy versen
Nyugdíjas nénike leesett az erkélyről, mert megijedt egy egértől. Szomszédban, ahonnan mentőért és rendőrért telefonálnak, felrobban a gáztűzhely, ami miatt a rendőrautó belerohan egy buszba. Az eseményeket egy másik bolygón indították el, ahol versenyt hirdettek arra, hogy ki tud a lehető legkisebb beavatkozással a lehető legnagyobb, a lehető legtöbb áldozatot követelő balesetet elindítani.
Galaktika 172.            

838. Csorba László :Vörös - fekete
Egy új növényt találnak a kutatók, melyről a tudósok azt vélik, hogy a világűrből érkezett. A színe miatt vörös - feketének nevezik el. A gyümölcse nagyon finom, de évek múltán kiderül róla egy halálos tulajdonsága. A gyümölcs magjai megtelepednek bármely élőlény bélrendszerében, s növekedésnek indulnak. Néhány hónap alatt kifejlődnek, szó szerint elfogyasztva hordozójukat.
Galaktika 172.            

839. Csorba Piroska :A szőnyeg
Egy gyermektelen középkorú házaspár férfitagja, miután felépült szívinfarktusából, vett egy kopott perzsaszőnyeget. Bezárkózott szobájába és csak nagy ritkán jött elő. Felesége apránként kiderítette, hogy férje azt hiszi repülőszőnyeget vett. Egy nap aztán a bezárt szobából eltűnt a férfi és a szőnyeg.
Vega 8.            

840. Csudakova, Marietta :A létezés tere
Kraft, a nyomozó, fura emberrel találkozik, akinek végtelen az ideje, ám egyre kevesebb térrel rendelkezik. A nyomozónak átad megőrzésre egy paksaméta iratot, majd eltűnik harminc évre. Második találkozásukkor a férfi mesél az ellenségéről, aki az életére tőr. Kraft nemsokára értesül a férfi haláláról. Elütötte egy lovas kocsi, és a korházba menet túl vitték a férfi életterén.
Kaland a végeken            

841. Cubleşan, Constantin :Diana nyilai
Egyre több panasz érkezik be az időjárást szabályozó Szolgálatnál dolgozó öreg Teofilra, aki azelőtt egész életét idegen bolygók felderítésével töltötte. Sincan, akihez a panaszok befutottak, jól ismeri az öreget és elbeszélget vele. Teofil is érzi, hogy ez a mai Föld nem az a Föld, amit azelőtt ismert. Idegennek érzi szülőbolygóját és ezért jelentkezett egy újabb expedícióra.
Galaktika 12.            

844. Cucui Jaszutaka :Körkörös elágazások
A fiatal matematikus felfigyel a tokiói metró körkörös elágazásaira, amely segítségével megkettőzi szerelmét, akinek kényszerből hozzá kell mennie egy gazdag emberhez. A dologba hiba csúszik és a lány három példányban jelenik meg. A matematikus is felszáll a metróra, hogy ő is megháromszorozódjon.
Ötvenedik            

842. Cucui Jaszutaka :Kukkolók kultúrája
Az építész felesége addig nyaggatta urát, míg az elment a hivatalba, hogy egy teletávbeszélőt szerezzen. Az építész összeverekedett a kötekedő és tudálékos hivatalnokkal, aki az igényléseket intézte. Másnap a feleség egyből megkapta a készüléket és azóta fel sem állt mögüle.
Galaktika 59.            

843. Cucui Jaszutaka :Menekülés Hiszterovillből
Az elbeszélőt számos szerencsétlenség éri, mire elzarándokol a Galaxis legeldugottabb bolygójának legeldugottabb falujába: Hiszterovillbe. Később jó híreket kap a Földről. Szeretne visszatérni a Földre, de a saját bőrén tapasztalja, hogy ebből a faluból még senkinek sem sikerült elmennie.
Galaktika 59.            

845. Curtis, Jean - Louis :Eladó ötletek
A modern világ nélkülözi az ötleteket, szinte minden könyvet, zenét, filmet már több százszor, ezerszer lemásoltak, feldolgoztak. Philippe Mercadié létrehozza a Párizsi Ideagenetikai Központot, melynek egyedüli célja, hogy ötleteket szerezzenek bárhonnan, bárhogyan. Egy nap egy határozott és pimasz fiatalember érkezik hozzá ötletet hozva magával. Az ötlet lényege, hogy az ember megundorodik a modern kor hazugságaitól és képmutatásaitól. Elvándorol egy vad néptörzshöz, ahol még eleven életet élnek. Teljességgel el kell szakadnia a társadalomtól ennek az embernek. Ezért a fiatalember megöli Mercadié-t.
Riadó a Naprendszerben            

846. Curtis, Wardon Allan :A Lametrie-tó szörnye
Két tudós ellátogat a Lametrie-tóhoz, ami elméletileg kapcsolatban áll a földalatti üregekkel, ahol még őslények élnek. Találnak egy Elasmosaurust. McLennegan kiveszi az őshüllő agyát és beleteszi helyébe haldokló tudóstársa agyvelejét. Framingham lassan megszokja új testét, de az idő haladtával egyre többet veszít emberi mivoltából. Végül megöli McLennegant, vele meg a katonaság végez.
Galaktika 57.            

847. Curval, Philippe :A tojástojó tojás
Egy férfi tojást talál. Amint a tojás héja széttörik, egy újabb tojás található mögötte. A férfi egyre kisebb, míg a tojások egyre nagyobbak lesznek és egyre gyorsabban törnek össze. Végül a férfi körül a világ egy rettenetes rázkódásban megsemmisül.
X - magazin 97/12.            

849. Czakó Gábor :A Sárkánymocsár Ura
(részlet) Sok évvel az atomháború után egy maréknyi emberből álló csapat halad át a hajdani Magyarország területén, hogy megtalálják az akkoriban élő misztikus vezért: a fővilát. A patkányok támadása elől a Gombák Uránál találnak menedéket.
Galaktika 89.            

848. Czakó Gábor :Eufémia (regényrészlet)
Eufémiában megszokott dolog a sorbaállás és az áruhiány. Egy nap mégis bőséges áruválasztékkal szolgálnak az ABC-ék. Az emberek eleinte egymást tépték a ritkán látott áruféleségek miatt, majd mindenki telepakolta odahaza az éléskamráját. A bejelentőgépen sorra jelentették fel egymást az emberek áru-felhalmozódás vádjával. A koreográfiához mereven kötődő bírósági tárgyaláson megszületett az ítélet.
Galaktika 55.            

850. Czechowski, Andrzej :Követek
Különböző alakú és állagú értelmes lények vegyülnek el egy szeméttároló alján, hogy megfigyeljék az embereket és jelentéseket küldjenek szülőbolygóikra. Rajtuk kívül felbukkan még egy földönkívüli, de ő oly magasan áll értelmi szinten a többiek felett, hogy azok még csak észre sem veszik őt.
Galaktika 41.            

852. Czentye Sándor :Az aktatáskás őrült
Egy fiatal pár rohan a metróhoz, mikor beleütköznek egy aktatáskás alakba, aki kész két kívánságukat teljesíteni. Először nevetnek a dolgon, de álmaik megvalósulnak. Később felismerik az aktatáskás embert egy festményen, amely Krisztust ábrázolja.
Irány a középkor            

851. Czentye Sándor :Találkozás
Két évvel az atomháború után két jó barát földönkívüliekkel találkozik. A két idegen megöli a jó barátokat és jóízűen elfogyasztják őket. Elégedetten állapítják meg, hogy az ember igen finom étel.
Vega 8.            

853. Czerny, Georg :Az utolsó csata
A krongok és a hyathok a sok ezer éves háborújuk végső ütközetére gyülekeznek űrhajóikkal. A karng hadvezér úgy érzi, hogy már végigélte ezeket a perceket. A csata mindinkább a hyathoknak kedvez, s amikor épp megsemmisülne a krang vezérhajó, mindent elnyel a hírtelen jött sötétség. A játékot megzavaró áramszünet után folytatódik a játékprogram futása.
Ozirisz országa            


Összesen 172 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu