Keresési minta:D ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
980. D. Németh István :A gyűrű
Westónia bolygót elhagyják az emberek, mielőtt a helybéli termoliták téli álomba merülnének. Egyetlen nő marad az állomáson, aki szexuális kapcsolatba lép az egyik termolitával, hogy gyűrűjét visszaszerezze. Mikor végetér a termoliták alvási ciklusa, csak romokat találnak az állomás helyén.
Galaktika 61.            

981. D. Németh István :Meséljünk viccet!
A hajófenéken szolgáló két jó barát, a legénység többi tagjával egyetemben, megszemlélheti az első földönkívülit, aki szagok útján kommunikál. Az idegen nem tesz nagy benyomást a két férfire.
Vámpírok és csillagok            

984. D. Németh István :Stille Nacht
A Földet körülvevő gyűrűn az a szokás, hogy az elitélteket karácsony napján szabadon engedik és két nap múlva visszazárják őket a börtönbe. Az egyikük megöl egy öregasszonyt, hogy a helyébe lépve megússza a visszazárást. Az öregasszony robotkutyája felismeri benne a bűnözőt, és megöli.
Galaktika 87.            

983. D. Németh István :Vangó
A részeges férj egy földönkívülivel találkozik a kertben, aki csak annyit mond: vangó. A feleség szeretné férjét elvonókúrára küldeni, ezért kihívja a hatóságokat. A férj tagadja, hogy bárkivel is találkozott volna az éjszaka, így a feleségét vitték a diliházba.
Galaktika 83.            

982. D. Németh István :Világnemzés
Egy üstökös repül a Napba, amely az esemény hatására, mint egy megtermékenyített petesejt, osztódni kezd. Az osztódó Nap kevesebb meleget ad, mire a Föld lassan kihűl. Az emberek tömegével indulnak az egyenlítőhöz a sarkvidéki hideg elől. A Nap belsejében kifejlődött embrió megszületésével megszűnt a földi élet.
Galaktika 64.            

3135. Dahl, Roald :Henry Sugar csodálatos története
Sugar a playboyok megszokott életét éli, míg kezébe nem kerül egy angol orvos indiai útjáról írott visszaemlékezései. Az orvos találkozott egy indiaival, aki különleges lelki technikával képes volt átlátni a tárgyakon. Sugar a könnyű pénzszerzés reményében elsajátítja a technikát, amivel meglátja a kártyalapok másik felét. A kaszinóban sorra robbantja a bankot. Mivel eddigi életét túl céltalannak érezte, Henry számos árvaházat alapít a világ különböző tájain, amiket - élete végéig - a kaszinókban nyert pénzekkel finanszíroz.
I. P. M. 1983/8.            

854. Dahl, Roald :Genesis és katasztrófa
Egy asszony három gyermekét vesztette el két év alatt és most szüli a negyediket. Imádkozik istenhez, hogy legalább ez az egy megmaradjon. A gyermek neve: Adolf Hitler.
Galaktika 64.            

855. Dahn, Erlund :Az Utolsó Ítélet Napja
Az Utolsó Ítélet Napján mindenki a zsúfolt óvóhelyekre menekül. Nemsokára a felszínen maradt rendőrök is csatlakoznak a lentiekhez, mert leküldték őket az égbolt angyalai és a feltámadt halottak. Isten arra büntette az embereket, hogy az óvóhelyen kell maradniuk az idők végezetéig.
Galaktika 28.            

856. Danak, Roman ( Társszerző:Zbigniew Dworak ) :Jon Ciagwa hatalma az anyag fölött
Egy lengyel parasztgazda kőpakolás közben rádöbben különleges hatalmára: akaratával tárgyakat képes mozgatni. Környezetében mindenki kihasználja ezt a képességét, s így a saját gazdasága szenvedi kárát. Amikor a tévések pimaszul betelepednek udvarára, elfogy a türelme és forgószéllel zavarja el őket. Feljelentik, de a tárgyaláson az ügyvéd ügyesen csűri a szót. Ciagwa meg bánja, hogy most sem tud segíteni feleségének.
Galaktika 46            

858. Dancsok Zoltán :A halál halhatatlansága
A halhatatlan földönkívüliek egyike emberi testbe bújik, hogy választ kapjon az emberiség gyors fejlődése okozta kérdésre. Az emberek hajtóereje a halál, mely az eredményes élet után vár rájuk.
Véga magazin 84/14.            

857. Dancsok Zoltán :Az utolsó ember után
Sok száz éve az androidok vették át az ember helyét. Az egyikük még találkozik az utolsó emberrel, akit a tömeg szétszed és darabjait emlékbe viszik. Ez az android egyre emberibbé válik, mire ellopják az agyát.
Gemma            

859. Dann, Jack ( Társszerző: Gardner Dozois,Michael Swanwick ) :A Mars istenei
Megérkezik az első földi űrhajó a Marshoz, ahol hatalmas homokvihar dúl. A vihar elmúltával élettel teli bolygó tárul az asztronauták elé. Szemük láttára elevenedik meg előttük Borroughs által leírt Mars-bolygó, bár a műszerek halott, sivatagos képeket mutatnak. A Marsra leszállt űrhajósok eldobálják szkafandereiket és elindulnak felfedezni a csodálatos bolygó tájait. Az űrhajóban maradt parancsnok az eddig ismert valóságot választja, és visszaindul a Földre társai halálhírével.
Galaktika 89.            

3136. Dann, Jack( Társszerző: Gardner Dozois ) :Az időben jött menyasszony
A jövő technikája révén az ember bepillanthat a múlt eseményeibe és beszélgethet az akkor élt emberekkel. Egy férfi ezzel a lehetőséggel élve a múltban a számára tökéletes feleséget szeretne kinevelni egy kislányból. A lány egész gyermekkorát végigkíséri egy parancsoló és okító hang. A szerencsétlen lány csak a szüzességének tudatos elvesztésével sikerül megmenekülnie a jövőbeli férjjelöltétől. Asszonnyá érve a lány felkutatja élete megkeserítőjét, és ugyanazon technikát alkalmazva bosszút áll a férfin.
Galaktika 96.            

860. Dános Árpád :A hazugság halála
Schild tanár úr hosszú évek munkája után megalkotott egy gépet, amely kihangosította az emberek gondolatait, ezzel megszüntetve a legapróbb hazugság létezését is. Miniszter barátja tébolydába viteti a tanárt, mivel nemcsak a hazugságot, hanem az őszinteséget és az igazságot is elpusztítaná találmányával.
A hazugság halála            

861. Darázs Endre :Hajdani küzdődér
Az egykori stadion helyén már mocsaras - erdős liget maradt csupán. Az elsatnyult emberiség három tagja elmerengett a hősi múlton. Most csak a robotok repülnek a világűrben, s az embereket szinte minden honnan kitiltották. Az Ifjak Zsinata alapján ezentúl minden újszülöttnek amputálják a lábát.
Galaktika 4.     Vashold        

865. Darázs Endre :Lacus sapiens
Szennyezés hatására egy tó öntudatára ébred, kitör vasbeton-bilincséből és elindul a közeli város felé. A tó mellett dolgozó mérnök és fizikus hiába riasztaná az embereket, senki sem hallgatna rájuk.
Vashold            

864. Darázs Endre :Látószög
Egy kihunyt csillagból vett mintavétel során a kutatóhajó túlélő legénysége megvakul. Egyedül a szakács lát még valamennyire, és a gyermekeknek írt Űrhajózási könyv segítségével haza navigálja a hajót. Az otthoniak meglepetten látják, hogy a szakács valójában a szakácskönyvét olvasgatta.
Vashold            

866. Darázs Endre :Régi fogalmak
Ötszáz éves útjáról tér vissza az űrhajóskatona. Számára teljesen idegen világot talál a Földön. Nincs pénz, nincs bank, nincs hadsereg. A pilóta szeretné leinni magát, ám előbb pálinkafőző kell építenie, mert bárok sincsenek.
Vashold            

863. Darázs Endre :Univerzál
Egy tudós bemutatja új fegyverét a katonai vezetőknek. A fegyver lényege, hogy egy meghatározott területen felgyorsítva az idő múlását, percek alatt minden elöregszik és porrá esik szét. A kísérlet túl jól sikerül, a feltaláló és a katonák is elporladtak.
X - magazin 97/1.            

862. Darázs Endre :Vércsap
Látogató érkezik a Földre az inkvizíció idejében. Az idegen feltámaszt egy halott asszonyt, mire a főinkvizítor elé viszik. A látogatót felcsigázza, hogy milyen jól halad a kísérleti sebészet. Miután ráébred a valóságra, miszerint ez egy kínzókamra, elhagyja a helyet, de előtte még magával viszi a főinkvizítort, mint egy igen ritka elmebajban szenvedő egyedet. Az emberek szerint egy angyal vitte magával.
Metagalaktika 1.     Galaktika 4     Vashold    

3137. DARJALOVA, Natalja :S véget ért az örökkévalóság...
Egy lélek újjászületik. Születésekor még rendelkezik a hatalmas tapasztalatával és tudásával, amit a Világegyetemtől kapott. Ám az az idő multával egyre kevesebb lesz. Azon az éjszakán, amikor a nagyapja meghal és az újszülött felismeri szülei iránti szeretetét, akkor felejt el mindent.
Galaktika 104.            

867. Darlton, Clark ( W.Ernsting) ( Társszerző: Robert Artner ) :A napbomba
Az emberiség egy erős ellenféllel találkozott a Galaxisban, aki visszaüldözte az embereket a Naprendszerbe. Ekkor a földiek bevetették utolsó fegyverüket: a napbombát. A pusztító fegyvert egy kalandor, Adam Helling, hasába rejtették. Halling elment az ellenséghez, kioperáltatta magából a bombát, melyet bosszúból a Földre akar rádobni. Az emberiség szerencséjére, annyira elvakította Hellinget a bosszú, hogy egy másik naprendszert pusztított el.
Galaktika 50            

868. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :A bosszú
Jenner bírónak sikerült régi ellenfelét, Klarenbach bárót, koholt váddal elítélnie, s így őt ötszáz évvel későbbre száműznie a múltba. A bíró az ítélet végrehajtása után otthon a dolgozószobájában egy több száz éves levelet talál. A levelet Klarenbach báró írta majd ötszáz éve, melyben tudatja, miként sikerült megvetnie lábát a távoli múltban és hogyan állt bosszút a bírón. A báró minden utódja továbbadta a bosszú tervét a következő Klarenbachnak, míg a legutolsó elítélteti Jennert, akit szintén a múltba száműznek. A báró ott fog rá várni egy sötét éjszakán, kezében egy rozsdás karddal.
Galaktika 50            

873. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :A hiba
Három tudós időgépük fedélzetén a Golgotára igyekeznek, hogy megszemléljék Jézus keresztre feszítését. Mivel nem vették számításba a Föld a Galaxis középpontja körüli mozgását, így a világűrbe került az időgép. Ahhoz, hogy visszakerüljenek a Földre, még kétszázmillió évet kell hátrálniuk az időben.
Galaktika 86.            

870. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :Az utolsó előtti válasz
A II. Világháborúban egy német többször is találkozik egy angol tiszttel, aki bizony már több mint száz éves. Az angol még Indiában rátalált egy szerzetesrendre, amely a végső választ keresi. Keresés közben hatalmas szellemi energiára tesznek szert, s így szinte halhatatlanok. Sok évvel a háború után a német egy éjszaka meghallja lelkében az angol távozó lelkének hangját, aki megtalálta a választ.
Galaktika 82.            

871. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :Csak egy fotó
Egy fotósnak olyan fényképezőgép kerül a birtokába, mellyel a jövőt lehet lefotózni. A legkeresettebb fotóriporterré válik. Egy nap az egyik fotón a saját holttesttét pillantja meg. Otthon elrejtőzve megöli feltételezett támadóját, aki valójában a legjobb barátja a fotós öltönyében. A fényképen a barátja holtteste látható, őt meg halálra ítélte a bíróság.
Galaktika 83.            

869. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :Karácsony 2000
A Ganümédészen tudományos kutatómunkát végző felnőttek gyermekei fenyőfa nélkül kénytelenek megünnepelni a karácsonyt. Bernard professzor mágneses mező generátoraival és egy halomnyi zöldre színezett vasreszelékkel gyönyörű karácsonyfát varázsol a hold felszínére.
Galaktika 75.            

872. Darlton, Clark 7( W.Ernsting) :Világvége
Középkorú skót házaspár a megszokott, csöndes, eldugott kis nyaralójában tölti hétvégéjét. Lefekvés előtt az atomháború lehetséges bekövetkezéséről és a túlélésről beszélgetnek. Másnap reggel bizonyos jelekből arra következtetnek, hogy kitört az atomháború. Mielőtt teljesen eluralkodna rajtuk a hisztéria, megjelenik egy geológus, akitől megnyugtató magyarázatot kapnak a jelenségekre.
Galaktika 83.            

874. Daulton, George :Halálos csapda
Chicago csatornarendszerében a Föld távoli múltjából visszamaradt szörnyeteg garázdálkodik, csapdát állítva a felszínen élő embereknek. Egyik gyilkosságának szemtanúja összefog egy, az igaz ügy iránt elfogulatlan férfival, hogy felkutassák és megöljék a szörnyet. A csatornában találkoznak egy közrendőrrel, aki az undorító teremtménnyel együtt leli halálát az elkövetkezendő harc során...
Galaktika 57.            

877. Davidson, Avram :Elsőrendű baromfihús
Egy férfi maga építette időgépével rég kihalt futómadár fajokat hoz a jelembe, ahol gyorsbüfében árusítja őket. Ezen fajok emiatt pusztultak ki.
Galaktika 70.            

875. Davidson, Avram :Ha a tengerek minden osztrigája ...
Két férfi igazgatja a kis üzletet. Egyikük nagy természetű nőbolond, másikuk visszahúzódó természetbarát. A természetbarát szerint egyes állatok mimikrijüket tökélyre fejlesztették és használati tárgyaknak látszanak. A másik férfi aggódik barátja rögeszméje miatt. Egy nap a természetbarátot megfolytja egy ruhafogas.
Metagalaktika 3.            

876. Davidson, Avram :Klimax
Egy fiatalember imádta sárkányát, és fiatal szűz lányokat vitt neki eleségül.
Galaktika 61.            

878. Deák Ferenc :Vadászok
Két zugvadász érkezik egy tiltott bolygóra, ahol három expedíció tűnt el nyomtalanul. Ők is meghalnak, mert nem ismerik fel az emberi bőrbe bújtatott bennszülöttet, aki így tudta csak megmenteni őket, és tudatukat az egyik metamorf honfitársától.
Galaktika 175.            

879. Dede László :Szabadalmi bejelentés
A Föld körül keringő űrállomásokon szolgáló robotok élő emberi tevékenységet fedeznek fel a legutóbbi atomháborútól sugárszennyezett Lupa - szigeten. Két robot kidolgozott egy programot, - főleg a Bibliára támaszkodva - mely az embereket a fejlődés útjára terelné. A robotok a tervet elfogadták.
Véga magazin 84/14.            

880. Dee, Roger :Bitorló
Repül az első ember a Marsra. Távol a Földtől elszakad attól a parazita értelemtől, ami minden embert elnyomás alatt tart. Az űrhajós először használt hatalmas intelligenciájával kigondolja, miként menti meg embertársait az idegen elme fogságából. A Marsra érve foglyul ejti az ottani parazita értelem és elfelejt mindent.
Galaktika 81.            

881. Degaya, Bram :Az agybűn hadművelet
A haldokló ember utolsó gondolataiban felidézi, miként is halt meg, miközben az öntudatára ébredt komputerhálózat figyelemmel kiséri. A férfit egy üldözési mániában szenvedő programozó öli meg, aki az öntudatra ébredt I. C. C. elől menekült.
Az Univerzum Örökösei            

884. Dei Erzsébet :A szinkrontolmács
Egy tolmács elájul az elromlott liftben és felépülése után ismeretlen fülbemászó dalokat kezd játszani gitárján. Egyedül édesanyja érti meg, hogy a földönkívüliek Galaktikus szinkrontolmácsának tették meg fiát.
A rejtélyes idegen            

882. Dei Erzsébet :Hagyj aludni reggelig!
Michel, a magányosan élő fazekas befogad egy csöndes fiút, akinek egy kérése volt: ne ébressze fel éjszaka. Telt-múlt az idő, és Michel egyre kevesebbet aludt, de nem érezte magát fáradtnak. Egy éjjel csodás fényt látott, s felkeltette a fiút, hogy ő is láthassa. A fény magával vitte a fiút. Michel beköltözött a városba, s azóta minden éjszakáját végigalussza.
Vega 5            

883. Dei Erzsébet :Korrekció
A fiatal Beatrix egy ismerős arab férfival találkozik, akit később a lány sehogy sem tud elfelejteni. Hírtelen idegennek érzi a körülötte létező világot. Kiderül, hogy ő egy földönkívüli android, akinek korrigálják gazdái a memóriáját. A beavatkozást balesetnek álcázzák.
Gemma            

885. Demeter Attila :A kutyabarát
A férfi sétáltatja imádott kutyáját, amikor is az hírtelen elromlik, mivel valójában egy igen bonyolult gépezet. Feltűnik egy hús-vér kutya is, de a férfi undorodva elszalad előle.
Galaktika 27.            

886. Demuth, Michel :A Bum-Bum madár vágtája
A frissen felfedezett bolygón él a nagytestű Bum-Bum madár. Békében él a telepesekkel, de időnként feldühödik és ilyenkor mindent eltapos, elpusztít ami az útjába kerül. A telepre érkezik egy madárkutató, aki rájön a dühkitörések okára. A madár képes fogni az elektromágneses hullámokat és egyes frekvenciák fájdalmat okoznak neki. Még kiderül róla, hogy mesterségesen megalkotott lény, amit ismeretlen alkotói versenyállatnak tartották.
Metagalaktika 4.            

887. Deutsch, A. J. :A möbius-metro
Egy eléggé kusza metróhálózatba beépítettek egy hurkot, mire az egyik metrószerelvény nyomtalanul eltűnt. Egy matematikus bebizonyította, hogy a szerelvény a hálózat minden pontján egyszerre tartózkodik. A dolgot nehezíti, hogy a tudós aki kezelni tudná a problémát, szintén az eltűnt vonaton utazik. Egy hónap múlva hírtelen megjelent a szerelvény. Az utasok semmit sem vettek észre az egészből. Mire lezárták volna a kritikus szakaszt, újból eltűnt egy szerelvény.
Galaktika 4.     Metagalaktika 1        

912. Dévényi Tibor :A 132. Nap
A lakás átépítése fantasztikusan elhúzódott és a férjnek kell a feleségét nyugtatgatnia.
Galaktika 74.            

891. Dévényi Tibor :A béka
Az űrhajós hazatér hosszú útjáról, de itt a Földön a magány fogadja. Talál egy sebesült, beszélő békát. Megragadva a lehetőséget az űrhajós megcsókolná a békát, de az óva inti őt, mert neki felesége és gyermekei vannak, s azok szintén békák.
Gemma            

920. Dévényi Tibor :A bosszú
A bankban dolgozó számítógép-programozót leszidja főnöke trehány munkája miatt. A férfi bosszút forral és úgy programozza gépét, hogy 4753 forintot utaljon neki a bank. Rossz programozás miatt nem kapja a pénzt, hanem neki kell befizetnie.
Hová lett Artúr?            

908. Dévényi Tibor :A Földanya szava
Az űrhajós mindent elkövet, hogy hallhassa a legújabb totó eredményeket.
Galaktika 67.            

930. Dévényi Tibor :A három testvér
Az öreg Vargha elindította három fiát a világba szerencsét próbálni. Első két fiú messzire vetődött a családi háztól és tanult mesterségüket kamatoztatva tisztességgel élnek családjukkal. A legkisebbik elment az Állatkert elé vattacukrosnak és vagyonokat keresett.
Képtelenségek a XXI. században            

940. Dévényi Tibor :A Honfoglalás
Négy jó barát egyike, a híres szobrász megálmodja Honfoglalás című szobrát, amelyet egy hegyből szeretne kifaragni. Barátai megteremtik a lehetőséget a mű kivitelezésére. Elkezdődik a munka, ami szép lassan leáll, mert a hegy maradványai közt talált kagylókból csinos díszdobozokat kezd gyártani a szobrász, óriási haszonnal.
Képtelenségek a XXI. században            

936. Dévényi Tibor :A kiválasztott
A segédrendezőt kirugják, mert az új film készítése közben sikerült a műszörnynek drága optikáját felrobbantania.
Képtelenségek a XXI. században            

948. Dévényi Tibor :A koncert 10
A szokásos kugliparti közben a Szupergyors Androbotok Intézetének munkatársai kidolgoznak egy remek tervet. A nyugdíjazott androbotok koncertet adnának végső kiiktatásuk előtt. mivel a Sziszi nevű számítógép csak biztosra szeretett építeni, ezért a koncert közönsége is androbotokból állt. Hatalmas volt a siker.
Képtelenségek a XXI. században            

943. Dévényi Tibor :A következő perc
A kutató megpróbálja gyakorlatba átültetni az elméletet. Egy egyenlet segítségével, matematikailag kiszámítható az elkövetkezendő perc története. Próbából belecsíp az asszisztensnő fenekébe, de a belépő igazgató emiatt kirúgja a kutatót. Az igazgató vonzalmát az asszisztensnő iránt nem vette bele a számításokba.
Képtelenségek a XXI. században            

952. Dévényi Tibor :A Meztelen Maya csókja
A Központi Agykutató egyik munkatársának ötlete nyomán megalkotják azt a készüléket, amely segítségével az emberek úgy élhetnek át múltbeli eseményeket, mintha ők maguk is ott lettek volna. Az ötlet tulajdonosa szeretne egy puszit adni a Meztelen Maya című kép medelljének a homlokára. A kísérlet során a férfi úgy érzi, mintha a múltban járt volna, de nem a modellel, hanem Goya egyik tanítványával találkozott.
Képtelenségek a XXI. században            

923. Dévényi Tibor :A Nagy Fusi
Mivel az állam csak tudományosan használhatatlan kutatásokra ad pénzt és az Intézet kísérletei során egy fémet megemésztő hal született, megvonják a kutatásokra folyósított pénzt. Az intézet dolgozói nekiláttak a Nagy Fusinak. Az egyik európai IPEC-tagnak garantált fiú utódot ígérnek, ha ad egy kis pénzt cserébe. A dolog annyira sikerült, hogy az Intézetnek három milliárd forint bevétele lett, amit szerencsésen sikerült elkölteniük a sejtlabor bővítésére.
Hová lett Artúr?            

914. Dévényi Tibor :A pecér
A távoli űrállomás kezelőjének feleségére ismét féltékenységi roham tőr. Nehezen viseli az asszony, hogy két heti űrhajóútra vannak minden lakott helytől.
Galaktika 78.            

906. Dévényi Tibor :A szemtanú
A lakótelepen élő férfi este arra ébred, hogy a szemközti toronyház tetejére leszállt űrhajóból buborékok lepik el lakását. Riadóztatja a rendőrséget, de mire kiszállnak, már sehol sincs buborék. A férfit az elmeosztályra viszik.
Galaktika 63.            

950. Dévényi Tibor :A szerelem nem ismer határokat?
A híres riporter egy fiatal lánynak küldi régi mikrokazettáit, amelyek valaha szigorúan titkosítva voltak. A kazettákon rögzített anyagból kiderül, hogy miként bonyolították le az első génfotonizáció útján történő gyermeknemzést. A zűrökkel és meglepetésekkel teletűzdelt történet végére nem csak a célszemély, de még a barátnője is megtermékenyült. Így fogant meg az a lány is, aki a kazettákat nézi.
Képtelenségek a XXI. században            

919. Dévényi Tibor :A szitakötő-akció
Két magyar fiatalember kidolgozza az izo-biosav származékaival négyszögesített áramkörök kicsinyítését és megépítettek egy szitakötőnyi méretű kamerát. Az ipari kémkedés leghíresebb emberét küldik a kutatóintézetbe a külföldi vállalatok, hogy szerezze meg a szitakötőt. Mivel a kém és segédei nem ismerik behatóan a magyar szokásokat, akciójuk kudarcba fullad.
Hová lett Artúr?            

901. Dévényi Tibor :A tökéletes robot
Sümegi egy gyilkosság miatt nyomoz a Nemzeti Robotikai Intézetben, de az áldozat valójában az igazgató robothasonmása. Később megrendelnek az Intézettől egy robotot, amely a világ leggazdagabb üzletemberét és egyben a legnagyobb szexmániákusát helyettesítené. A megrendelő szeretné az üzletember pénzét megszerezni. A robot tökéletesre sikerült, ami elnyerte tetszését sz üzletembernek is. , aki ezután visszavonult egy lakatlan szigetre. Pénzét meg odaajándékozta a robotot megrendelő férfinek, aki ezen nagyon meglepődött.
Képtelenségek a XXI. században            

941. Dévényi Tibor :A trójai faló
Régész, kandidátusnő levele barátnőjéhez, amiben lelkesen ecseteli, hogy sikerült megtalálnia Prága egyik kerületében a "trójai faló" néven ismert híres embernek a sírját. Ebből írja a régésznő a nagydoktori disszertációját.
Képtelenségek a XXI. században            

935. Dévényi Tibor :Az a Másik
A hivatalba siető férfi önmagával találkozik az utcán. A munkahelyén is két példányban jelenik meg, de senki nem veszi észre. A hasonmás kapja a dicséreteket és a jutalmakat. A férfi nekitámad hasonmásának, de valójában az a főnöke, ő meg elaludt a monitor előtt.
Képtelenségek a XXI. században            

944. Dévényi Tibor :Az utolsó csepp
A híres fizikus felesége szeretné ha férje legalább egyszer szerepelne a televízióban, de a tudós utálja a médiát. Nyugdíjasként még is enged az erőszaknak, de feleségének nem volt sok öröme benne.
Képtelenségek a XXI. században            

953. Dévényi Tibor :Az utolsó téves kapcsolás
A magyar telefonvonalak kuszasága, a telefonszámok őrületes meghosszabbodása miatt egy fiatal házaspár véletlenül elindítja a termonukleáris rakétákat.
Galaktika 90.            

911. Dévényi Tibor :Csapatmunka
Getkey felolvassa új tévéjátékának vázlatát, melyben egy űrpilóta, tudtán kívül, harminc évet előrébb került az időben, és számtalan kalandba keveredik. A tévétársaság vezetői annyira megváltoztatták a művet, hogy az író az többé nem vett tollat a kezébe.
Galaktika 72.            

899. Dévényi Tibor :Császárhús
Lala óriási szerencséjének, meg szakmai tudásának köszönhetően sikerül rekord időn belül donaldiumot Rióba, és egy levelet Calkuttába juttatnia fotontaxiával. Felesége mégis tehetetlen alaknak tekinti, mert nem szerzett császárhúst.
Galaktika 55.            

928. Dévényi Tibor :Csutorás G. István zónahatárőr levele szeretteihez Verébfalvára
A fiatal űrbaka levelében ecseteli a kiképzés fárasztó mozzanatait és az őrmestere jellemét.
Képtelenségek a XXI. században            

927. Dévényi Tibor :Évforduló
A fiú és a lány pont egy éve szeretik egymást. Most derül ki, hogy a lány egy robot, a fiú a robotot irányító komputer.
Képtelenségek a XXI. században            

892. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek - 00 - 6 - 066
Kísérletképpen forgalomba helyezik az első olyan telefonfülkét, ahonnan bármelyik űrállomást és űrhajót hívni lehet. Ám jó magyar szokás szerint ez sem üzemel sokáig.
Galaktika 49.            

893. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek-A potyázásnak vége
Az energialeolvasó fura dolgokat észlel magán: feszül a hasa, nincs étvágya és körülötte elindul minden elektronikai készülék. A titkosszolgálat is felfigyel a különös fiatalemberre, de mire energiaforrásként felhasználnák őt, el is veszíti egyedüli képességét.
Galaktika 49.            

895. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek-Egyszer minden álom beteljesül
Egy férfi régóta kísérletezett a gyengén pozitív elektronok diffrakciójával. Olvasott egy tibeti szerzetesről, aki a bolygók különleges együttállása során eltüntette az imamalmát. A férfi izgatottan fedezi fel, hogy ez az együttállás holnap lesz ismét látható. Sikerül is eltüntetnie feleségét és azóta csak kertészkedéssel tölti idejét.
Galaktika 49.            

894. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek-Közlemény
A Naptárügyi Központi Hivatal az ezredforduló napját munkaszüneti nappá nyilvánítja.
Galaktika 49.            

897. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek-Lecsó
Főhősünk kilép a polgári űrflottától és belépett a Zónaközi Ellenőrzéshez, hogy a négy éves kiküldetés után járó fizetéséből jobb megélhetést alakítson ki az eddiginél. Leszereléskor kiderül, hogy egy évet várnia kell az új lakógömbre és a frissen megvett Trabatom egy óra múltán bedöglött.
Galaktika 49.            

896. Dévényi Tibor :Fantasztikus történetek-Szupercuki
A kis szürke kutató új táplálékon kísérletezik, amikor is az egyik készítménytől láthatatlanná válik. Az élete ettől sem változik meg, hisz eddig sem vette észre senki.
Galaktika 49.            

934. Dévényi Tibor :Felhívás
Egy felhívás, melyben tudatják a Világegyetemben lakó lényekkel, hogy mindenki egyenlő. Kivéve a huhuk.
Képtelenségek a XXI. században            

918. Dévényi Tibor :Gürc
Bandi és Pista összetalálkoznak a D - szektorban, ahol Pistának irgalmatlanul megbonyolított, bürokratikus irodamunkája van. De, hála az automatikának, semmi dolga sincs.
Galaktika 87.            

933. Dévényi Tibor :Gyorsszolgálat
Hét éves küldetéséről visszatért űrhajósnő felkeresi cipészét, akinek pont hét éve adta le cipőjét sarkalásra. A cipőre még egy hetet várni kell.
Képtelenségek a XXI. században            

951. Dévényi Tibor :Hajcsi
Az Echo. Radio-Hipnopédia II. osztályának vezetője újfajta megoldásokat alkalmaz az alvatanulás terén. Az állatkísérletek bizonyították az új technika működését: egy nyúl megtanult egerészni. Az embereken végzett kísérletek a sorozatos hibák miatt csak egy esetben hoztak pozitív eredményt. A fejésre okított páciensek rekordidőt futottak 100 méteren, miután a bikát próbálták megfejni.
Képtelenségek a XXI. században            

903. Dévényi Tibor :Hétköznapok a XXI. Századból
( Tőmondatokban) Száz évvel későbbi forgalomkorlátozás. Milyen sokat(?) keres egy kisteher-űrkomp pilótája? Egy ember életében egyszer saját akaratát érvényesítené, de baleset szenvedett miatta. Modern házasság pár mondatban. Miként gyógyította meg páciensét a pszichológusnő. Milyen remek dolog dodgemezni. Egy újonc a kiképzőbázis szőrnyűségeiről faggatja barátját, aki ott csak egy kantinos.
A rejtélyes idegen            

904. Dévényi Tibor :Holtbiztos
A híres író, hosszú huza-vona után, vesz egy számítógépet. Lassan megbarátkozik a géppel és nélkülözhetetlen társává válik. Két kötetre elegendő anyagot gépel bele. Miután szeretné kinyomtatni a kéziratokat, akkor döbben rá, hogy elfelejtette a nyitókódot.
Vámpírok és csillagok            

922. Dévényi Tibor :Hová lett a hintalovam
Nemzetközi Memoriakutató Intézetben felfedezik a senylont, azt az anyagot, amely képes teljes memóriatörlés állapotát kifejteni bármely, aggyal rendelkező élőlényben. A lelkes kutatócsoportnak sikerül egy fajdkakas agyából szintetizálni a senylont és kísérleti állatokon kipróbálni a hatását. Mivel az egyik kutató szőrszálhasogató precizitásával kétségbe vonja a szer hatékonyságát, magán a kutatókon próbálják ki a szert, mire az egyik asszisztens haltenyészetre megy dolgozni.
Hová lett Artúr?            

939. Dévényi Tibor :Ki ölte meg Barnabás professzort?
Barnabás professzort bezárt szobájában valaki halálosan összeverte, foteljével együtt, miközben tévét nézett. Az alkalmazottjával szemben eléggé türelmetlen nyomozó végül ugyanarra a következtetésre jut, mint alárendeltje: a különlegesen átalakított tévéből egy orrszarvú materializálódott, amely összetaposta a professzort.
Képtelenségek a XXI. században            

902. Dévényi Tibor :Kisbolygócska
Egy kisbolygócskán icipici, kétlábú élőlények élnek, akiket hol a medve, hol a tigris eszegetett. A legagyafúrtabb kétlábú kidolgozta a medve és a tigris elejtésének módozatát. A tigrisek és a medvék azóta messze elkerülték a kétlábúakat, akik emiatt éheztek. Éhségükben azokat ették meg, akik megkérdőjelezték a legagyafurtabb kétlábú vezető szerepét.
Képtelenségek a XXI. században            

917. Dévényi Tibor :Lamúr
A nőnemű számítógépet elcsábítja kezelője.
Galaktika 87.            

916. Dévényi Tibor :Lélektükör
A híres sci-fi regényíró hírtelen belefog egy új könyvbe, amely a kommersz helyett valami mély művészi mondanivalót fog tartalmazni. Ismerősei értetlenkednek, családja észre sem veszi a változást. Az író kitalált szereplője az ő lélektükre, ami tűzgolyóvá változva felperzsel két megyét, mire befejeződik a mű.
Galaktika 83.            

888. Dévényi Tibor :Magányosság három tételben
Egy ember a magányosság elől menekülve elment egy állatkereskedésbe, hogy vesz magának egy kutyakölyköt. De minden állat robot és számítógép nélkül csak harmincöt kötetből álló használati utasítással lehet irányítani őket. Szerencsére a szomszéd macskája lekölykezett, de kicsikhez is számítógép szükséges.
Galaktika 171.            

938. Dévényi Tibor :Még a telefonok sem áztak be
Európa legügyesebb rablóbandája Budapest donaldium készletére fáj a foga. A profi módon előkészített helyszínt útbontásnak álcázzák az elkövetők. Lebuktak, mert a magyar viszonyok mellett lerítt róluk, hogy külföldiek. Az útbontás alatt még a telefonvezetékeket sem rongálták meg.
Képtelenségek a XXI. században            

947. Dévényi Tibor :Memokronologizátor
A nagypapa a sok memóriazavara miatt vett egy olcsó memokronologizátort, ami segítségére lesz az emlékezete javításában. Sokáig tart a ráhangolódás. Egy nap, mikor a gép szerint a felesége születésnapja van, és virággal meg bonbonnal állít haza, felesége kihívta a mentőket.
Képtelenségek a XXI. században            

949. Dévényi Tibor :Micsoda gyönyörű combok!
A Vörös Szandokán MGTSZ elnöke elhatározza, hogy ötszörösére növeli állatait. Ennek érdekében meghívja a Nemzetközi Radio-Endokkrinológiai Intézet tudósait, akik különleges gyorsítójukkal besugarazzák az állatok hipotizisét és pár nap alatt testtömegük ötszörösére növekednek. Egy kis malőr csúszik a végrehajtás során a tervbe, mert a verebeket érte a sugárzás. Azóta az egész téesz a verebekre lövöldözik első osztályú combjaik miatt.
Képtelenségek a XXI. században            

913. Dévényi Tibor :Miért maradt az ismeretlenség homályában Ormos Frici másodosztályú kozmoszeparátor?
Ormos Frici az aszteroida - övezetben repülve rátalált az emberiség addigi legnagyobb arany lelőhelyére. Riportját a tévében, a címe miatt, egy orvosi sorozatban közlik le, ahol a kutya sem látja.
Galaktika 76.            

937. Dévényi Tibor :Minden perc számít
Az űrpilóta zuhanyozás után elfelejti felvenni lila trikóját és hazatérése után felesége keményen számonkéri rajta.
Képtelenségek a XXI. században            

900. Dévényi Tibor :Mohos Dénes szkafanderkészítő kisiparos levele sógorához,Gecse Oszkár monitorstabilizátorhoz,a GG16GG61. Űrbázisra
Dénes izgatottan mesél nyolc éve távol lévő sógorának egy könyvről, mely egy XVII. századi nadrágkészítő kemény életéről szól megrendítően. Dénes ezután elpanaszolja a XXI. századi élet keménységeit.
Képtelenségek a XXI. századból            

946. Dévényi Tibor :Multilézer-poetika
A fiatal költő búskomor, mert elhagyta szerelme. A kiadó vidám verset vár tőle, munkaeszköze, a lézeres szövegszintetizátor lemerülőben van, pénze nincs a feltöltésre. Próbál verset szintetizálni, de mind komor hangulatú. Hírtelen ötlettel ír hozzá egy kritikát és versfordításként beküldi a kiadónak. Meglepetésére megvették az anyagot.
Képtelenségek a XXI. században            

907. Dévényi Tibor :Műsorváltozás
A Föld összeütközik a Helia D nevű üstökössel, ezért a Magyar Televízió megváltoztatja műsorát összhangban az eseménnyel.
Galaktika 64.            

890. Dévényi Tibor :Nagy hatótávolságú fotonátemelő
Sok procedúrát kell végig járnia annak, aki fotonátemelőt akar venni, de hasztalan, hisz a posta nem mindenkinek engedélyezi a vásárlást.
Galaktika 98.            

929. Dévényi Tibor :Nem csinálja tovább
A férj annak ellenére leszerződik újabb három évre az űrállomásra, hogy felesége válással fenyegetőzik.
Képtelenségek a XXI. században            

924. Dévényi Tibor :Nem kell folyton lihegni
Divat lett a Holdra társasutazni. Egy feleség férje levegőkészletéből vett holdkőzet-karperecet. Emiatt a férj majdnem megfulladt.
Képtelenségek a XXI. században            

926. Dévényi Tibor :Összetörténet
A férj rémülten veszi tudomásul, hogy felesége beiratkozott kozmocsúzli vezetői vizsgára. Egészen belebetegedett a dologba, még korházba is került, de feleségét nem engedte kozmocsúzlija közelébe. Így felesége egy kölcsönzött kozmocsúzlit tört össze a gyakorlati vizsgán.
Képtelenségek a XXI. században            

942. Dévényi Tibor :Ötven felett nem könnyű
Az idősödő munkatárs ötlete alapján a fiatalok megalkotják a picotronikus lebecollstokot, amivel mérni lehet egy család pillanatnyi életszínvonalát. A férfi készüléke szerint pénzt kell kölcsönöznie elsejéig.
Képtelenségek a XXI. században            

925. Dévényi Tibor :Pályamódosítás
Egy űrhajósnő pályamódosítás miatt felhívja a Központot. Az ügyeletes személyében régi barátnőjére ismer és hosszú trécselésbe kezdenek. Mire befejeznék a beszélgetést, az űrhajó összeütközik egy kisbolygóval.
Képtelenségek a XXI. században            

932. Dévényi Tibor :Relativitás
Bolygóközi űrcirkálón szolgáló Andrea mindent megtesz, hogy lefogyjon és meghódítsa az imádott férfit. A dolog remekül sikerül. Az esküvő után a férj kicsit véznának találja menyasszonya fenekét.
Képtelenségek a XXI. században            

954. Dévényi Tibor :Samu (Az első magyar "biokomputer")
A hosszú és kimerítően aprólékos előkészítő munka után az első magyar biokomputert összekötik a Központi Nemzetközi Komputerközponttal. A sikeres akció után az ország vezetői is kipróbálják a masinát. Samu kimerítő elemzést ad a jelenlegi helyzetről, ami eléggé kínosan érinti a vezetőket. Végül mindenki megkönnyebbülésére, csak a magyar foci helyzetét elemezte a gép.
Galaktika 91.            

915. Dévényi Tibor :Tájékoztató
Koordinátori jelentés a Pannónia űrállomáson található állapotokról, amelyek a megszokott magyar problémákat vetik fel.
Galaktika 79.            

931. Dévényi Tibor :Tájékoztató a tankönyv-,tanprogram-,és tanlemezellátásról
A két nappal előbbre hozott tanévnyitó miatt csúsznak a tanszer szállítmányok. Lesz olyan budapesti tanuló, aki év végére kapja meg tankönyvét. A vidék járt a legjobban, oda semmit sem szállítanak, oktatás sincs.
Képtelenségek a XXI. században            

910. Dévényi Tibor :Tovább kell kutatni
Feri visszatér földönkívüliek keresésére indított kutatóútjáról. Magával hozott egy kis élő szőrpamacsot, de a főnöke nem hagyta szóhoz jutni. Ferinek tovább kell kutatnia.
Galaktika 72.            

945. Dévényi Tibor :Új téma
Az író új témát talált. Megírni az eljövendő korok történetét, szokásait, épületeit és híres embereinek életét. Szerencsére nem is kell hozzá sok agyagtábla.
Képtelenségek a XXI. században            

921. Dévényi Tibor :Újra elmúlt egy nap
Szokványos család, szokványos esős nap. A férj társadalmi drámát akar látni a szokványos krimi és űrkatasztrófa helyett. Mivel egy szokványos családról szól a történet, a férj elkapcsolja a készüléket.
Hová lett Artúr?            

898. Dévényi Tibor :Utasítás egy egyetemes gombvezérlésű fotonhajtóműves transzkontinentális űrkomp használatához
Hosszú és nyakatekert fogalmazású utasítás a fenti jármű rendeltetésszerű használatához.
Galaktika 55.            

905. Dévényi Tibor :Varioputer
Dabasiék összeállítottak egy kis totózó automatát. Összes pénzüket totószelvények vásárlására fordították. Végül a gép pontos lottósorsolási végeredményeket közölt.
Galaktika 63.            

909. Dévényi Tibor :ZooMaster - S - 100
A neves színházi szerző mély válságba kerül, melyből egy ötletadó és cikkfogalmazó komputer segíti ki. Három mű készül, ebből kettőt nem fogad el a Nagyszínház, de a harmadik dráma végkifejletébe elrejtett burkolt fenyegetés elgondolkoztatja a színház művészeti igazgatóját, és inkább fizet a szerzőnek.
Galaktika 65.            

956. Dick, Philip Kendrik :A betolakodó
A Föld háborúban áll az Alfa Centauri bolygóival, és a háború már mindenre kiterjed. Olhamot letartóztatják, mert erősen feltételezik, hogy ő egy ellenséges android, aki átvette az igazi Olham helyét. A testében egy nagy erejű bomba található. Olham visszaszökik a Holdról a Földre, hogy bebizonyítsa a hatóságok tévedését. Rátalál az ellenség rakétájára, ahol utolérik a hatóságok. Itt bizonyosodik be, hogy Olham tényleg android, és a testében levő bomba aktiválódik.
Gyilkos idő     Metagalaktika 4        

967. Dick, Philip Kendrik :A halál útvesztője ( részlet )
Egy hosszújáratú űrhajó legénysége álmaiban hol vidám, hol nyomasztó és kétségbeejtő történeteket játszanak el. Csak egyikük kap választ kérdéseire.
Galaktika 67.            

966. Dick, Philip Kendrik :A kettes változat
A sok éve tartó háborúban az ellenfelek önállóan működő gyíkos robotokat vetnek be. A robotok androidokat kezdenek gyártani, amik már hatékonyabban gyilkolnak. Ezek már nem tesznek különbséget az emberek között, mindenkit megölnek. Az orosz parancsnokságra küldött amerikai tiszt a végveszély miatt egy nőre bízza űrhajóját, hogy a Holdra telepített bázisról kérjen segítséget. A nő egy szériagyártott android, és amikor ezt a tiszt megtudja, már csak annak örül, hogy az androidok is ölik egymást.
Analógia 1.            

963. Dick, Philip Kendrik :A pszi
A különleges képességű emberek - jövőlátók, gondolatolvasók, gyógyítók, időutazók - kénytelenek végignézni ahogy az emberiség betonfejű vezetői kirobbantják az atomháborút. A túlélők kommunákba gyülekeznek és vegetálnak a még megmaradt technikai eszközökön. Az egyik volt nagyváros romjai között ütöttek tanyát a különleges képességűek, akik ez idáig mindhiába próbáltak a túlélőkkel szorosabb kapcsolatot fenntartani. A jövőlátó viszont már tudja, hogy nemsokára az emberek jönnek el hozzájuk.
Galaktika 52.            

958. Dick, Philip Kendrik :A sors kereke
Az atomháború után egy merev, kasztosított hinduista vallás veszi át a hatalmat a Földön, és a fehér ember gyűlölt fajjá válik. Sung-Wu, aki tagja a szerzetes kasztnak, szomorúan veszi tudomásul, hogy életében elkövetett bűnök miatt következő életében légynek születik. Kiküldik a detrioti körzetbe, hogy kifigyelje az ottani eretnek szektákat. Egy hatalmas tinkerista csoportosulást talál, amely tagjai a kasztrendszer eltörlésén munkálkodnak. A mozgalom irányítója penicillin-kapszulákat ad Sung-Wunak, aki így nem halálozik el idő előtt és így ki tudja javítani hibáit.
Galaktika 52            

961. Dick, Philip Kendrik :A védők
A totális atomháború elől az emberiség a föld alá menekül, s a felszínen a robotok folytatják a harcot. Hét év után az egyik katonai vezetőnek gyanúja támad, és egy csoport élén a felszínre megy. A várakozással ellentétben tiszta égboltot és napsütötte réteket, erdőket találnak. A robotok az értelmetlen harc helyett eltüntették a háború nyomait, miközben addig tartják az embereket hazugságban, míg azok felnőnek az új kor elvárásaihoz. A felszínre jött csoportot emiatt nem engedik vissza a föld alá.
Galaktika 52.            

968. Dick, Philip Kendrik :Az álapa
A kis Charles rémülten fedezi fel, hogy egy idegen megette apját és elfoglalta a helyét. A fiú segítségül hívja barátait, és közös erővel elpusztítják a világűrből jött borzalmat, meg annak irányítóját. Még idejében, hisz már elkészült Charles és az anyja hasonmása is.
Szívélyes Fahrenheit            

970. Dick, Philip Kendrik :Az előszemélyek
A túlnépesedés, az élelmiszer csökkenése miatt új abortusztörvényeket vezetnek be az Egyesült Államokban. Ezentúl minden tizenkét évesnél fiatalabb gyereket halálba lehet altatni, ha szülei nem tartanak igényt rájuk. A lakosságban egyre többen szeretnék eltöröltetni ezt a szívtelen törvényt.
Ötvenedik            

965. Dick, Philip Kendrik :Dadus
A jövőben Dadusnak becézett robotok segítenek a szülőknek a gyermekek felnevelésében. A ravasz gyártók úgy programozzák gépeiket, hogy másik cég által készített gépet meglátva, annak elpusztítására törekedjen. Hamarosan az embereknek egyre hatalmasabb és erősebb fegyverzetű Dadusokat kell venniük.
Galaktika 52.            

957. Dick, Philip Kendrik :Emlékárusítás nagyban és kicsiben
Quail régi álma, hogy elutazik a Marsra, de ehhez az ő fizetése kevés. Ezért igénybe veszi a Memoria Rt. szolgáltatásait, ahol megfelelő díjazás ellenében hamis emlékképeket ültetnek az emlékezetébe. A kezelés kezdetén kiderül, hogy Quail volt már a Marson és titkos ügynöki feladatot látott el. Titkosszolgálat meg akarja ölni, de a férfi egyezséget köt velük. Új emlékképet ültetnek a férfi agyába, amelyben egy idegen civilizáció addig nem támadja meg az emberiséget, míg a férfi él. A kezelés kezdetén kiderül, hogy már ez is megtörtént dolog.
Kaland a végeken            

955. Dick, Philip Kendrik :Fagyos utazás
Egy űrhajó indul az egyik telepesbolygó felé, fedélzetén tíz évre hibernált emberekkel. Az egyik ember hibernálása nem sikerült és az űrhajó komputere nem tudta visszaaltatni. Emiatt a férfi emlékeiből visszajátszották a legszebbeket, így próbálva lekötni a férfi agyát a hosszú út alatt. A férfit gyermekkora óta kínozza a bűntudat és valamennyi hibás lépését erre vonatkoztatja vissza, ezért egyik emlékképe sem tud vigasztalást nyújtani neki. Megérkezve a telepesbolygóra a férfi már nem tud különbséget tenni a valóság és a hajó komputere által vetített emlékképek között.
Galaktika 174.            

959. Dick, Philip Kendrik :Háborúsdi
Egy idegen bolygón lezuhant űrhajó legénysége mutálódik. Az újonnan szerzett erejükkel le akarják igázni a Földet. Beépített földi ügynökök megpróbálják elhitetni velük, hogy ők üldözési mániában szenvedő betegek, akik szállítás közben űrhajótörést szenvedtek. A terv majdnem beválik, de lebuknak a földiek és a Föld elleni offenzíva teljes iramban elkezdődik.
Galaktika 52.            

969. Dick, Philip Kendrik :Harcjáték
A benépesített Naprendszer külső bolygóin gyártott játékokat a Földön alaposan átvizsgálják, mert az emberek félnek, hogy gyermekeiket támadás éri a lakott bolygók közötti rivalizálás miatt. A Harcjáték nevű játékot alaposan kielemzik a kutatók, de a gondolkodást igazán manipuláló és nagyon egyszerű játék felett elsikkad a figyelem.
Harcjáték            

962. Dick, Philip Kendrik :Helyreigazító csoport
Egy kis hiba miatt Ed Fletcher későn érkezik a munkahelyére, s így tanúja lesz az egész T - 137-es szektor helyreigazításának. Az esemény nagyon felkavarja, amit elmesél feleségének. A munkahelyére visszatérve apró változtatásokat vesz észre. Hírtelen az isten előtt találja magát, aki beavatja őt a helyreigazító csoport tevékenységének mibenlétébe. Ed visszakerülve lakásába nem tud feleségének elszámolni a délutáni órákkal, de az Úr segítségére siet.
Galaktika 52            

960. Dick, Philip Kendrik :Pat ajándéka
Eric egy istenséget vásárol a Ganümédész - lakóktól ajándékul feleségének. Az istenség egy magasabb dimenzióból érkezett lény, aki egy menekülő dimenziótársát keresi a Földön. Az istenség kővé változtatja Eric feleségét, túlbuzgó munkatársát meg békává. Ericet kirúgja főnöke és megpróbálja megkaparintani a földönkívüli istenséget. A lény felismeri Eric főnökében üldözött dimenziótársát és nyomban kergetni kezdi.
Galaktika 52.            

964. Dick, Philip Kendrik :Reggeli szürkületkor
McLean család meglepetten észleli, hogy reggelre hét évvel előbbre kerültek az időben. Totális háború alatt nyögő jövő rémképeit egy politikai tiszt vetíti eléjük. Szerinte az ellenséges robotrakéták hatalmas energialökései röpítették a családot az ő jelenébe, és azt tanácsolja, hogy ezzel a módszerrel próbáljanak visszatérni. Bár a ház elpusztul, de a McLean család sértetlenül visszakerül a saját idejébe. Az elkerülhetetlen és pusztító háború eljöttének tudatával kell tovább élniük.
Galaktika 52.            

972. Dickson, Gordon R. :A komputer nem tűr ellentmondást
Az elektronikus bürokrácia tévedésből pénzbüntetésre ítél egy embert. Az illető nem fizet és próbálja az igazát megértetni a számítógépekkel. A bagatell ügyből börtönbüntetés, majd halálos ítélet kerekedik. A kormányzó tudtára jut az eset és kegyelmet ad az elitéltnek. Mivel a kormányzó nem a megfelelő hivatalos úton utasította a számítógépeket, így azt semmisnek tekintették.
Galaktika 5.            

973. Dickson, Gordon R. :Az a bizonyos homokszem
Egy ügyvéd meglátogatja barátját a vénuszi időjárás-állomáson. A barát eldicsekszik az állomást irányító, elromolhatatlan komputer-aggyal. Az ügyvéd fogadásból felvet egy paradoxon állítást az agynak, mire a gép a megoldás érdekében egyre több funkcióját lekapcsolja. Az irányíthatatlan állomáson a két férfire a fagyhalál vár.
A pokolba tartó vonat            

974. Dickson, Gordon R. :Black Charlie
Az emberlakta bolygókat járó műtárgykutató elvetődik egy kis bolygóra, ahol vidra alakú bennszülöttek egyik tagja köveket farag. A műkincsvadász nincs különösen elragadtatva az elnagyolt faragványok láttán. Évekkel később egy haldokló prémvadász hívására a műkincsvadász felkeresi a bennszülöttet, akit társai halálra martak félelmükben, mert embert ábrázol az egyik faragványa. A férfi a Földre hozta a faragványt és kiállította az egyik múzeumban.
Szívélyes Fahrenheit            

971. Dickson, Gordon R. ( Társszerző: Pohl Anderson :A befurakodott véreb
A Csillagközi Nyomozói Iroda ügynöke érkezik Toka-bolygóra, ahol a különleges, teddi-mackó kinézetű értelmes lények élnek: a hokák. Egy kutya-kinézetű ppussjan rejtőzött el a bolygón, akit kábítószer termesztés miatt üldöz a Nyomozói Iroda. Mivel a hokák teljes egészében leutánozták bolygójukon a viktoriánus Angliát, ezért mint helyi segítségként Sherlock Holmesnak öltözött hoka segít a bűnöző kézre kerítésében. Mivel az eset megtévesztően hasonlít A. C. Doyle A Sátán kutyája című regényében leírtakhoz, ezért a hokák eszerint járnak el. )
Galaktika 133            

976. Dilov, Ljuben :A robotok öntudatra ébredése
Az ország vezetői újfajta robottitkárt kapnak, amelyek ráébredve önnön fontosságukra, maradéktalanul teljesítik a beléjük programozott parancsokat. Minden idegesítő és felzaklató tevékenységtől megóvják uraikat a robottitkárok. Átveszik gazdáiktól az ország vezetését. Az állampolgárok szerint az utóbbi időben, mintha igazságosabban és bölcsebben kormányoznák az országot...
Téren és időn túl .            

978. Dilov, Ljuben :Emberiség,előre!
Földönkívüliek figyelik az emberiséget, ls könnyítésül eltüntetik az összes elmebajost a Fölgről. A kormányok éa az emberek zokon vették az idegenek beavatkozásait. Először az emberiség történetében, minden nemzet összefogott és felépítettek egy űrflottát, amellyel kikényszeríthetik az elemebetegek visszaszolgáltatását.
Ötvenedik            

975. Dilov, Ljuben :Mi a teljes igazság Topsy csimpáz körül?
Az egyik kísérleti űrkabin elrepül, csimpánz utasával együtt, a bolygóközi térbe. Földönkívüliek találnak rá, akik elviszik bolygójukra. A csimpánz nagy rajongótábort szerez viselkedésével. Az idegen civilizáció veszélybe kerül, miután a fiatalság utánozni kezdi Topsy szertelen, nemtörődöm ugrálását. A civilizáció bölcsei inkább visszajuttatják a csimpánzt a NASA laboratóriumába.
Galaktika 29.            

977. Dilov, Ljuben :Szilveszteri tragédia
A Titánon dolgozó férj szilveszter napján a Földről teletranszportáltatja magát. Megérkezéskor meglepetten látja, hogy az alsótestét elcserélte egy fiatal nő alsótestére. A barátja segítségét kéri, de hírtelen megérkezik a fiatal nő vőlegénye. Hogy bonyolultabb legyen a csere: a nő nem a férfi alsótestét kapta, hanem egy öregasszonyét, aki azóta a férfi alsótestében mászkál. A problémán addig nem tudnak segíteni, míg az öregasszonyt nem találják meg...
Téren és időn túl .            

979. Dmitruk, Andrej :Örökösök
Egy űrhajós beszél pszichiáterének furcsa álmairól és megmagyarázhatatlan fa szeretetéről. A pszichiáter szerint ez nem egyedüli eset, sok ember álmában visszatér a múlt. Ezek az álmok helyhez kötöttek. Az orvos mutatott egy képet egy elkínzott tekintetű férfiról, aki a hajdani Aushwitz mellett van a villája.
Galaktika 1.            

986. Dnyeprov, A. :A D-impulzusok
A katonai költségvetésből pénzelt laboratóriumban két fiatal kutató ráakadt arra a rádióimpulzusra, amellyel bárkit hangtalanul megölhető. A két kutató külföldre menekül felfedezésükkel, hogy az egész világ tudomására hozza a találmányt, és kidolgozzák az ellenszerét.
Bíbormúmia            

987. Dnyeprov, A. :A Maxwell-egyenletek
A történet elbeszélője kipróbálja egy új számítógépes cég szolgáltatását és alig bír a csodálkozástól magához térni. A céget egy volt náci háborús bűnös tudós hozta létre, aki felismerte az emberi agy rádióhullámokkal való stimulálásának a lehetőségét. Fiatalembereket fokozott tudatállapotba helyezve emberfeletti tudásra és szolgalomra késztet, akik döbbenetes eredményekre képesek, de hamar kiégnek és megbolondulnak. Az elbeszélő akaraterejével sikerül a bűnös cég vezetői eszén túljárni, és az emberek tudomására hozni a szőrnyű kísérlet.
Bíbormúmia            

988. Dnyeprov, A. :Bíbormúmia
Sok millió fényévnyi távolságból egy idegen civilizáció ad hírt magáról. Több tudós véleménye szerint egy antirészecskékből álló tükör-világról érkezett az üzenet. Egy múzeumigazgató hasonlóságot fedez fel felesége és az üzenetben található, úgynevezett Bíbormúmia között. Nagy riadalmat okoz, hogy a tükör-világban élt nő halálos betegségben halt meg, de szerencsére ez a földi hasonmására nem volt igaz.
Bíbormúmia            

992. Dnyeprov, A. :Csak kérdezni kell
A régi diákok minden évben találkoznak. A mostani találkozón felvetődik, hogy a mostani tudósok nem tudnak igazán kérdezni, mint a régi nagyok. A társaság felkeresi azt a hiányzó ismerősüket, aki a legjobban tudott kérdezni az egész egyetemen. A férfi egy klinika patológián dolgozik és az emberi memória érdekli. Bemutatja barátainak, hogy egy holt koponya is ugyanúgy kimozdítja az encefalográf tűit, mint egy élő ember esetében.
Ötvenedik            

990. Dnyeprov, A. :Játék
Zarubin professzor sok száz diák bevonásával egy összetett játékot rendez az egyik stadionban. Egy számítógépet szimulálva portugál mondatot fordít le a professzor a diákok segítségével, anélkül hogy bárki tudna portugálul. Bebizonyosodott, hogy nem kell intelligensnek lennie egy gépnek, hogy feladatát elvégezhesse.
Bíbormúmia            

991. Dnyeprov, A. :Közvetlen bizonyíték
Egy tudós bizonyítékát lelte a lélek létezésének. A lélek neutrínókból áll és érzékeny műszerekkel lehet beszélgetni vele. Óriási hisztéria és izgalom járja át a Föld lakosait, lehet beszélgetni a meghaltak lelkeivel. Végül az egészről kiderült, hogy nem valós eredményeken alapul, nem kell tartani a lelkek inváziójától.
Bíbormúmia            

989. Dnyeprov, A. :ÖRZSE
Az elbeszélő furcsa hálótársat kap a hosszú vanatutazás alatt. A férfi megépítette az első önálló gondolkodásra képes elektronikus gépet. A gép gyors és hibátlan gondolkodása és logikája miatt lekezelően beszél megalkotójával, majd nekilát a férfi felboncolásának. Kénytelen a férfi önvédelemből elpusztítania gépezetét. Az elbeszélő egy gátlásokkal ellátott gép ötletét dobja fel a férfinak, aki örömében leugrik a vonatról, hogy minél hamarabb nekiállhasson a munkának.
Bíbormúmia            

985. Dnyeprov, A. :Rákok a szigeten
A haditengerészet egyik lakatlan szigetére viteti magát egy tudós a megfigyelőjével egyetemben. Itt tökéletesíti találmányát, az automata robot-rákot. A rák bármilyen fémet feldolgoz és hasonló rákokat gyárt belőle. Ezzel meg lehetne szerezni az ellenség fémkészletét. A rákok gyors evolúción esnek át, melynek végén egy gigantikus rák marad, ami még alkotóját is megtámadja fém protézise miatt.
Riadó a Naprendszerben            

994. Dócs Attila :A gyógyszer
CXVI. században új járvány dönti le az embereket lábukról. A régi archívumok szerint a betegség neve: szerelem. A régiek a házasságot alkalmazták gyógyszerként a szerelem ellen, méghozzá elég hatékonyan. A régi gyógymódot ismét alkalmazzák a szerelmes embereken. A világot irányító Tanács elnöke, miközben anyósára gondol, túl hatékonynak találja a gyógymódot, és azonnali változást követel.
Vénusz 90/1            

993. Dócs Attila :Az esély
Hosszú vita előzi meg az első csillagexpedíció elindítását. Robotot küldjenek vagy embert. A kapitány kideríti legénységéről, hogy mindannyian robotaggyal irányított emberi test. Elpusztítja legénységét a visszaút alatt. A Földön egy vírus miatt kihaltak a férfiak. A nők hibernálva várják az életképes ivarsejteket. A kapitányról is kiderül, hogy egy tökéletes kiborg.
Vénusz 90/1            

995. Donaggio, Emio :Biztonsági okokból
A földalatti bázison született és nevelkedett főhős sok mindent feláldoz, hogy magasan képzett technikus lehessen. Egész nap egy képernyőt kell figyelnie, s ha változás van rajta, meg kell nyomnia egy piros gombot. Kíváncsiságának eleget téve kideríti, hogy egy futószalagról válogatja ki a hibás paradicsomkonzerveket. Intelligens emberre nem szabad stratégiai jelentőségű feladatokat bízni.
Galaktika 49.            

996. Donev, Anton :Az ideális férj
A huszonkettedik században oroszlánt tartanak ölebnek. Mimi-16 férjét felfalta a házi oroszlánúk, mire a korszerű orvostudomány rekonstruálta a férjet. A háziasszony még némi kiigazítást is közbeiktatott. Miután elmesélte barátnőjének a történteket, az egyből kérlelni kezdte férjét egy házi oroszlánért.
Galaktika 13.            

997. Dorémieux, Alain :A csillaglakó
Egy éjszaka Almine-ék házától nem messzire egy idegen űrhajó zuhan le és utasa elbújt a fák között. A helybéli férfiak összegyűlnek, hogy felkeressék és elpusztítsák a földönkívüli szörnyeteget. Almine fellázad ez ellen a gondolkodás és viselkedés ellen. Megkeresi és elbújtatja az idegent. A földönkívülit saját vérével táplálja. Egy idő után az apja felfedezi az idegent, akit megöl és megveri lányát, amiért ilyen őrültséget csinált. A lány éjszaka felgyújtja a házat és a közeli réten a csillagokat bámulja.
Galaktika 51.            

998. Dorémieux, Alain :A labirintus
Egy ember elkövette a lehető legsúlyosabb bűnt. Büntetésül, kábítószerek hatására, saját tudatalattijában kell bolyongania, saját képzelete szörnyetegei között.
Galaktika 92.            

999. Dorémieux, Alain :A nagy fekete rák
Egy férfi retteg az éjszaka árnyaitól és előlük a virrasztásba, meg az alkoholmámorba menekül. Felesége nem bírja nézni pusztulását, ezért elhagyja őt. A férj képzeletében megjelenik egy nagy fekete rák, ami a delírium tremens előrehaladtával szépen elemészti őt.
Galaktika 91.            

1000. Dorian, Dorel :Arheo Vlastia
Az emberiség penészes tunyaságban él, amikor az éterben megszólal egy kalózrádió, megzavarva ezzel a rádió műsorát. A kalózrádió minden titkos információt szétkürtöl az éterbe, és ezzel lázba hozza az embereket. A Föld kormánya eget-földet megmozgat a kalózrádió felkutatásáért, de nincs semmi eredménye. A Kutatási és Tájékoztatási Adatközpont igazgatója - Arheo Vlastia - felkéri régi barátját, hogy vegyen részt a nyomozásban. A barát és intelligens komputere arra a megállapításra jut, hogy a kalózrádió feje nem más, mint Arheo Vlastia. Így próbálja sz emberiséget felrázni apátiájából.
Galaktika 12            

1001. Doyle, Arthur Connan :A nagy Kleinplatz-kisérlet
Baumgarten professzor asszisztensével a Kleinplatz-kisérletet próbálják bebizonyítani, miszerint a hipnotizáló személy testéből egy időre eltávozik a lélek. A kísérlet után a professzor és asszisztense lelke testet cserélt, aminek következtében számos félreértés történik velük. Mikor rádöbbennek az igazságra, azonnal visszacserélik testüket.
Galaktika 57.            

1002. Dozois, Gardner ( Társszerző: Jack Dann,Michael Swanwick ) :A Mars istenei
Megérkezik az első földi űrhajó a Marshoz, ahol hatalmas homokvihar dúl. A vihar elmúltával élettel teli bolygó tárul az asztronauták elé. Szemük láttára elevenedik meg előttük Borroughs által leírt Mars-bolygó, bár a műszerek halott, sivatagos képeket mutatnak. A Marsra leszállt űrhajósok eldobálják szkafandereiket és elindulnak felfedezni a csodálatos bolygó tájait. Az űrhajóban maradt parancsnok az eddig ismert valóságot választja, és visszaindul a Földre társai halálhírével.
Galaktika 89.            

1003. Dömötör László :Éjszakai találkozás
A késő esti autózás közben egy földönkívüli űrhajót pillant meg a férfi. Az űrhajó utasa egy kis Coca-Colát kér, mer ezt használja üzemanyagként, ami sajnálatos módon kifogyott. A lény hazarepíti a férfit Coca-Coláért, majd vissza és elbúcsúznak egymástól. Reggel a kocsiban ébredő férfi álomnak tartja az esti találkozót.
Vénusz 90/5.            

1004. Dragomir, Mihu :A kozmosz hullámhosszán
A Földre visszatérő csillagexpedíció a földi hullámhosszon gyönyörű zenét hallanak, amely mindegyik űrhajósban kellemes emlékeket, gondolatokat kelt. Mikor megtudakolják a dal szerzőjének a nevét, derül ki, hogy a zene a végtelen térből érkezett.
A kozmosz hullámhosszán            

1005. Drucsin, Igor :Holdkráterek árnyai
A Holdváros pszihobionikusának feltűnik, hogy a Kopernikusz-állomáson milyen gyakoriak a pszihotikus megbetegedések. Személyesen elutazik az állomásra, amelynek a biológus Loomer a vezetője. Az elkövetkező napokban a pszihobionikus mindenkit átvizsgál, és észreveszi magán a megbetegedés jeleit. Loomer lányával véletlenül rábukkan azokra a melegházakra, ahol a biológus olyan, hanghullámokkal kezelt zöldségeket nevel, amelyek elfogyasztásuk után pszichikailag befolyásolják az embereket. A pszichobionikusnak sikerül lelepleznie Loomer bűntetteit.
Galaktika 26            

1008. Drugal, Szergej :A különleges forma
Az újonnan felfedezett bolygón, fura kis szőrös lények elbűvölik az űrhajó legénységét, akik ezután csak a kis lények kényelmével foglalkoznak. Az egyik férfira nem hat a szőrös lények bűvereje. Sikerül munkatársait egyesével kiragadnia a rafinált élősködők karmaiból.
Ház kisértettel            

1007. Drugal, Szergej :A tigris a garázsig kisér
Grekula, a Marsról hozott állat, kiszökött ketrecéből és elcsatangolt az őserdőben. Három fős csoportot küldenek a kézrekerítésére, hogy megtudják mennyire képes alkalmazkodni a földi körülményekhez. A csoport követés közben találkozik egy sor nevezetes emberrel, akik valamiképpen kivették részüket a vadállatok megszelídítésében.
Metagalaktika 2.            

1006. Drugal, Szergej :Az utolsó nyúl
A Mars bolygót android állatokkal benépesítő professzor meghívja barátait egy szafari-parkba. Itt kedvükre vadásznak és horgásznak android állatokra. Ám akad egy nyúl, amit az android vadászkutya nem bír elkapni. Ez volt az utolsó vadon élő nyúl.
Galaktika 39.            

1009. Dukaj, Jacek :Az aranygálya
A földi Impérium határán megjelent egy háromezer kilóméter hosszú, aranyból készült, középkori gálya, melyet hatszázmilliárd evező hajtja. A Boldoggá Avatottak Serege megbízza Collonit, hogy derítse ki a gálya rendeltetését. A gálya a Sátáné, és az elveszett lelkekért jött, akik a gályapadra láncolva húzzák majd az evezőket. A pap rémülten veszi észre, hogy elsősorban a papok húzzák az evezőket.
Galaktika 174.            

1010. Durman, R. :A jóreménység foka
Az idegen bolygó vastag felhőrétege alatt szinte maga a Paradicsom fogadta a felderítő űrhajósokat. Már éppen élveznék a dolgot, mikor hírtelen eltűnik a csodálatos kép, és a holdbéli táj fölött egy hang pénzt kér a további vetítés fejében.
X - magazin 97/2.            

1011. Durman, R. :A lényeg valódi oka,avagy az igazi ok veleje
A feltaláló megpróbálja bejegyeztetni az Anti-entrópia elvét és annak gyakorlati alkalmazását. A tisztviselő megpróbálja ezt megakadályozni, hisz már csak tíz éve van hátra a nyugdíjig.
X - magazin 97/2.            

1012. Durman, R. :És lőn a semmi
Egy gondolkodó lény anyja megdorgálja fiát, mert nem oltotta le idejében a villanyt. Azóta a Nap nem sugárzott többé.
X - magazin 97/2.            

1013. Duvic, Patrice :E.K.M.
Egy művész olyan szobrot készít, mely különböző paraméterek változó értékei befolyásolják a mű önálló alakváltozásait. A szobor különböző meghökkentő alakzatokat vesz föl, miközben egyre növekszik és embereket gyilkol. A művész figyelmeztetésül készítette ezt a szobrot, ráhangolva olyan paraméterekre, melyek jelzik, hogy az emberiség a saját építette vesztébe rohan. Az emberek megpróbálják elpusztítani a szobrot, ezzel is segítve önnön pusztulásukat.
Galaktika 44            

1014. Dvořák, Jiři :Az Orion hazafelé tart
A marsbeli kutatóbázisról hazatérő űrhajó legénysége döbbenten tapasztalja, hogy a Föld elpusztult és magukra maradtak. Az egyetlen nő férje féltékenységből és önvédelemből lelövi a legénység többi tagját. A navigátor felébred szőrnyű álmából, megkönnyebbülten tekint a sértetlen Földre, majd örömében elsírja magát.
Galaktika 48.            

1015. Dworak, Zbigniew ( Társszerző:Roman Danak ) :Jon Ciagwa hatalma az anyag fölött
Egy lengyel parasztgazda kőpakolás közben rádöbben különleges hatalmára: akaratával tárgyakat képes mozgatni. Környezetében mindenki kihasználja ezt a képességét, s így a saját gazdasága szenvedi kárát. Amikor a tévések pimaszul betelepednek udvarára, elfogy a türelme és forgószéllel zavarja el őket. Feljelentik, de a tárgyaláson az ügyvéd ügyesen csűri a szót. Ciagwa meg bánja, hogy most sem tud segíteni feleségének.
Galaktika 46.            


Összesen 164 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu