Keresési minta:K ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
1381. Kadzsio Sindzsi :A Frankenstein-egyenlet
A Vénuszra tartó teherűrhajó oxigénkészlete, hanyagság miatt, kevés két ember számára, ezért egy emberré operáltatják magukat. A műtét sikerült, csak épp elfelejtették az űrhajó irányítását. A hajó konstruktőre gyorstalpalón megtanította velük az irányítást. De így sem menekültek meg, mert az automatika a félredobott testfeleket is összevarrta, és az is lélegzett az út során, elfogyasztva a maradék oxigént.
Galaktika 59.            

1382. Kadzsio Sindzsi :A nyár,amikor Siho elhagyott
A tudós fiatal felesége meghal egy autóbalesetben és a férfi a halott kedvese testéből kiklónoz egy lánygyermeket. Húsz év elteltével a tudós titokban reméli, halott feleségét kapja vissza, de el kell fogadnia, hogy lánya más személyiség, mint az anyja volt.
Galaktika 59.            

3172. Kajtár Sándor :Boszorkánykút
Különleges képességei miatt boszorkánynak tartott lány segítségét kéri egy fiatalember, mert családjának egyik tagjának a lelkét egy titokzatos fejpánt tartja rabul. A lány kiszabadítja mindazokat a lelkeket, akiket foglyul ejtett a fejpánt, ami valójában a NASA egyik fordítógépe, csak helytelenül használták a bolygót felderítő űrhajósok.
Orion 13 I./2.            

3174. Kajtár Sándor :Gravitációs csapda
Egy nagy gravitációjú bolygón történő baleset miatt a felderítő űrhajó legénysége lassan haldoklik a szörnyű nehézségi erő miatt. Az egyik technikus agyát átoperáltatja az egyik robot testébe, így elvégezve a javításokat megmenti a többieket a biztos pusztulástól. A Földre visszatérve a technikus öngyilkos lett, mert képtelen volt robotként tovább élni.
Android 4.            

3171. Kajtár Sándor :Őrzők
Őrzők figyelik az emberiséget, de számításaikba hiba csúszott. Az emberek gyorsabban fejlődtek, mint bármely más, megfigyelt civilizáció. A Földet az atomháború veszélye fenyegeti. Az Őrzők holdi állomásáról egy kapszula indul a Galaxis központja felé, de mire megérkezik rendelkezési helyére, már nincs kin segíteni.
Vega 5.            

3173. Kajtár Sándor :Robot, vagy...
Egy hazatérő csillaghajó egyetlen túlélője egy asszony, aki nem bírván elviselni férje halálát, az egyik androidot tekinti szeretett férjének. A földi pszichiáterek az elhunyt férfi hasonmásává alakítják a gépet, mert a nő semmiképp nem viseli el férje halálát. A gép meglepetésére a nő egy napon teherbe esett. Az orvosok megnyugtatják, hogy valójában az elhunyt lefagyasztott spermáit használták a művelethez.
Android 2.            

1383. Kajtár Sándor :Őrzők
Őrzők figyelik az emberiséget, de számításaikba hiba csúszott. Az emberek gyorsabban fejlődtek, mint bármely más, megfigyelt civilizáció. A Földet az atomháború veszélye fenyegeti. Az Őrzők holdi állomásáról egy kapszula indul a Galaxis központja felé, de mire megérkezik rendelkezési helyére, már nincs kin segíteni.
Vega 5.            

1384. Kapp, Colin :A bűnfürkésző
Egy ember felépítette az eidochron-gépet, melynek segítségével a múlt bármely pillanatát nyomon lehet követni. Megoldatlan gyilkossági esetek kiderítésére használja egy kis idealista csoport, és észrevételeiket névtelenül tudatják a rendőrséggel. A kormány emberei szeretnék megkaparintani a gépet, ezért csalétkül megrendeznek egy gyilkosságot, és megpróbálják bemérni a bűnfürkésző gépet. Amikor a gép készítője észlelte a csapdát, elpusztította találmányát önmagával együtt.
Galaktika 21.     Metagalaktika 1.        

1385. Karácsony Benő :Ember a csillagok alatt
V. O. R. I. Ollen precízen végzi munkáját, még akkor is, amikor megkapja a tenyészbizottság határozatát. M. O. R. O. Lindával kell töltenie pár hetet, hogy a nő teherbe essen. Ollen értetlenül fogadja a nő emberi vágyait és érzéseit, amelyeknek semmi keresnivalójuk a hideg törvények által irányított világban. Ollen részt vesz egy munkalázadás leverésében, ahol az emberek önmagukat követelik vissza a kérlelhetetlen rendszertől. Ollen is csak halála előtt érti meg a követelés lényegét.
Galaktika 50            

1386. Karczag György :A Glaukusz-sav
A jövő társadalmában mindenki jó emberré válhat, ha kivonják agyából az agresszióért felelős Glaukusz-savat. A robbantásairól híres Hugó 112-ből is kivonják a Savat, de belehal a műtétbe. A műtétet vezető professzor roppant elégedett a fejleménnyel, mire orvostársa lefogja őt. A professzorban is túlteng a Glaukusz-sav.
Galaktika 27.            

1387. Kardos Árpád :Ég és Föld között (részlet)
Három barát megépít egy űrutazásra is alkalmas légballont, amivel elrepülnek a Szaturnuszra. Hónapokig tart az előkészület a hosszú utazásra. Induláskor hatalmas tömeg búcsúztatja őket. Sok évi távollétük alatt már lemondtak hőseinkről, mikor hírtelen megjelentek a légkörben és sikeresen landoltak.
A fekete sugár            

3175. Kardzsilov, Petar :Az utolsó Hamlet
Nyolcszáz évvel későbbi jövőben robotok játszanak színészek helyett a színházakban. Szigorúan tilos embernek bármilyen darabban játszania. Low Smack egyetlen vágya, hogy ő játssza el Hamlet szerepét. Eltávolítja Hamletet alakító robotot és ő lép a helyére. A színházi felügyelő rájön a cserére, és utasításának megfelelően, Leartesnek beöltözve megöli a színészkedő embert. Ám ezért neki halnia kell.
Téren és Időn túl...            

3177. Kardzsilov, Petar :Gyermektenyér
Egy afrikai kis törzs őriz egy több ezer éves tárgyat, amit a földönkívüliektől kaptak. A törzs tagjává fogadott francia néprajzkutató a varázsló hívására visszatér Afrikába és magával viszi unokáját is. Az idegenektől kapott kőnek itt az ideje, hogy megszólaljon. A kő kinézetre nagyon hasonlít egy Rubik-kockára, és a helyes beállításra megszólal. Ezt a feladatot a néprajzkutató unokája oldotta meg helyesen.
Galaktika 103.            

3176. Kardzsilov, Petar :Látható jóság
Évekkel a civilizációt elpusztító katasztrófa után két éhező vadember élelem után kutat egy város romjai között. Betérnek egy filmszínház omladozó épületébe, ahol véletlenül elindul egy Chaplin-film. A két vadember életében először nevet egy jóízűt.
Galaktika 101.            

1388. Kardzsilov, Petar :Az utolsó Hamlet
Nyolcszáz évvel későbbi jövőben robotok játszanak színészek helyett a színházakban. Szigorúan tilos embernek bármilyen darabban játszania. Low Smack egyetlen vágya, hogy ő játssza el Hamlet szerepét. Eltávolítja Hamletet alakító robotot és ő lép a helyére. A színházi felügyelő rájön a cserére, és utasításának megfelelően, Leartesnek beöltözve megöli a színészkedő embert. Ám ezért neki halnia kell...
Téren és Időn túl.            

1393. Karinthy Frigyes :A fotografált gondolat
Az úr 3500. esztendejében egy lány feltámasztja az írót a születésnapjára kapott gép segítségével. Az író hiányolja az írott irodalom hiányát. A lány bemutatja a léleklátó berendezést, mely lefényképezi, vagy mozgófilmet készít az emberi gondolatokról. Az író kipróbálja magán a gépet. A lány kikapcsoltatja a berendezést, amint megpillantja, hogy mit gondol vele az író.
Jelbeszéd II.     A delejes halál        

1398. Karinthy Frigyes :A lélek arca
Az író egy gépezet segítségével átvilágítja a szeme mögötti részt, úgy hogy szemén keresztül egy vászonra vetíti a lelke arcképét. Döbbenetére arra az arcra tekint, amely gyerekkorában mindig rémálmaiban jelent meg. Jelbeszéd I.
Galaktika 81.     A delejes halál        

1395. Karinthy Frigyes :A régi város
Egy hatalmas vulkánkitörés teljesen befedi lávájával egész Kárpát-medencét, majd ellepi a tenger. Tízezer év múlva egy földrengés lecsúsztatja a régi Budapestet takaró lávaréteget. Egy tanár, különleges kopoltyúkészüléket használva, bemutatja tanítványainak a rég elfeledett kor városát. Jelbeszéd I.
A delejes halál            

1394. Karinthy Frigyes :Bellit vagy a bűvös könyvek
Félelmetes mennyiségű harci gázt gyártottak a világon, küszöbön áll a katasztrófa. A jóakaratú emberek összefogása meghirdeti a világbékét. Asta Rott tollából megjelent új könyv harcra uszítja az olvasók tömegeit. A gázháború szinte mindent és mindenkit elpusztított. Asta Rott könyve olyan illatot eresztett magából, amely fokozta az emberi agresszivitást.
Jelbeszéd II.            

1400. Karinthy Frigyes :Emberautomata
Mivel az emberek a XX. században inkább megbíznak egy gépezetben, mint egy emberben, így az ember megélhetése miatt belebújik a gépbe. A delejes halál
Galaktika 81.            

1397. Karinthy Frigyes :Furcsa álom
Abban a világban, ahol az ember gondolatai és vágyai képesek irányítani és megváltoztatni az anyagot, egy ember olyan világról álmodik, ahol az embert természeti és emberi törvények kötik gúzsba.
Budapest nem felel            

1399. Karinthy Frigyes :Két hajó
Kolombusszal utazik egy alkimista, a híres Szinésziusz, aki homlokegyenest ellenkező hittel tekint a világra, mint a kapitány. Sokat vitázik Kolombusszal a világ alakjáról. Mielőtt elérnék az Új világ földjét, az alkimista inasával együtt csónakba száll és elhagyja a hajókat. Ő tovább utazott a saját világába, ahol a tér sík és fantasztikus csodák találhatók.
Jelbeszéd I.     Galaktika 81.     A delejes halál    

1396. Karinthy Frigyes :Legenda az ezerarcú lélekről
Telma Titusz feltalálta azt a sugarat, amely segítségével a lelkét bármilyen tárgyba és élőlénybe átküldheti, s ezzel gyakorlatilag halhatatlanná vált. E különleges képességét az éppen zajló európai háború beszüntetésére, és a világ összes hadianyaga megsemmisítésére fordítja. Titusz lelke végül egy asszony viszonzatlan szerelme miatt nyomtalanul eltűnt.
A delejes halál     Jelbeszéd I.     Galaktika 81.    

1389. Karinthy Frigyes :Novella a delejes halálról
Melbourne utcáin titokzatos járvány szedi áldozatait, amelyet a nép "delejes halálnak" keresztel. Minden áldozat külsérelmi nyom nélküli áramütésbe hal meg. Amerikából bakteorológust küldenek a helyszínre, ahol régi iskolatársával találkozik. A régi barát bevallja, hogy ő a járvány okozója. Elég ha rágondol valakinek a halálára, a tudatalattija áramot küld az illető testébe. Mivel nem tudja irányítani e képességét, egy vadállat segítségével, öngyilkosságot követ el.
Galaktika 81     A múmia lába     A delejes halál     Jelbeszéd I.

1392. Karinthy Frigyes :Párbaj a XXV. Században
Az írót felébreszti jeges álmából XXV. századi leszármazottja, aki körbevezeti az akkori világ csodái között. Az író hiányolja a két ember közötti párviadal és versengés nyomait. A leszármazott bemutatja a párbaj XXV. századi megfelelőjét. A két fél elmegy az életsorsolásra, ahol a vesztest elhamvasztják és a győztes örökli vagyonát.
Jelbeszéd II.     A delejes halál        

1390. Karinthy Frigyes :Új Iliász
22 A főhős felébred hibernált álmából és meglepetten látja: ötszáz évet átaludt. Találkozik a hibernáló Shoover professzorral, aki szintén hibernáltatta magát, de pár évvel hamarabb ébredt. A mostani korban az intelligens gépek vették át az uralmat, az embereket kőkorszaki technikára kényszerítve. Ám megjelent az új vadász, aki gépekre vadászik. A delejes halál
Jelbeszéd II.     Galaktika 81.     Budapest nem felel    

1402. Kassai Péter :Ösvény
Az emberiség hatalmas, városnyi házakban lakik. Egy kisfiú még sohasem hagyta el az épületet, de nagyon vágyik rá. Apjával és anyjával együtt kimennek a szabadba, de fárasztónak, idegesítőnek és félelmetesnek találják. Az épületen belül van egy mesterséges ösvény is csodás tájakkal. Ez jobban tetszett mindannyijuknak.
Galaktika 27.            

1401. Kassai Péter :Skanzen
A háborúkat már csak komputer-szimulátorokon játsszák, és ha valakit érdekel, megnézheti hogyan alakulna élete a szimulációban. Astro látja magát, ahogy kivégzőtáborba deportálják dezertálása miatt, s a legnagyobb kínzója a Tengeri Mentőszolgálat százados ismerőse.
Galaktika 10.            

1415. Kaszás István :A csillagok felé
Ariel űrhajósai egy, a Földről nyolcezer éve elindított csillaghajóval találkozik, amelynek fedélzetén csak halottakat találnak. Miután megsemmisítették a régi ereklyének tartott űrhajót, tovább álltak.
A galaktika urai            

1417. Kaszás István :A galaktika urai
Az emberek egy galaktikus háborútól tartva, átfésülik a galaxist, megsemmisítve minden olyan bolygót, ahol a sokkal fejlettebb idegenek előfordulhatnak. Az idegenek sok millió éve tétlenek voltak, és most már nagyon lassan reagálnak a támadásokra. Az egyik bolygón mégis sikerül megvédeni magukat az emberektől. Az idegenek által elpusztított űrhajó parancsnoka utolsó gondola az, hogy ezt a háborút nem az emberiség fogja megnyerni.
A galaktika urai            

1421. Kaszás István :A modell
A politikusok szeretnének a jövőbe látni, ezért a tudósokkal csináltatnak egy szimulált világot, amelyben kielemezhetik a múlt eseményeiből a lehetséges jövőt. A szimuláció azonban mindjobban eltér a valóságos világtól, ezért leállítják a kísérletet. A vezető tudós ebben látja a bizonyítékát annak, hogy a valós világ is egy szimuláció.
Galaktika 27.            

1413. Kaszás István :A visszatérés
Sok száz bolygón telepedett le az emberiség. Az egyik minden kapcsolatot megszakít a többi bolygóval. Űrhajót indítanak az ok kiderítésére, hisz magáról a Földről van szó. A földiek kényelemből a föld alá épített összkomfortos városaikba húzódtak vissza, távol a világűr kényelmetlenségei elől. A kutatóhajó parancsnoka reméli, hogy egyedüli esetről van szó.
A galaktika urai            

1416. Kaszás István :Az első találkozás
Az emberek az egyik bolygón náluk millió évekkel fejlettebb lényekkel találkoznak. A parancsnok, az emberiség jövőjét féltve, megsemmisíti az idegeneket.
A galaktika urai            

1409. Kaszás István :Az út végén
A Föld teljes haderejét legyőzték. Az emberek lelkük mélyén ezt mindvégig tudták. Az idegeneknek erősebbnek kellett lenniük, hisz fejlettebbek. Tömegével érkeznek az űrhajók a Naprendszerbe, fedélzetükön tízezer éve alvó utasokkal, hogy benépesítsék az elfoglalt bolygót.
A galaktika urai            

1420. Kaszás István :Bármilyen áron
Öt ember érkezik a Marsra. Egyiküket megölte egy idegen lény, és felvette az alakját. A kapitány gyanút fog, és lelövi három társát. Köztük volt az idegen. A navigátor is gyanút fog, és lelövi a kapitányt, aki színtén idegen volt. És a navigátor?
Galaktika 27.            

1422. Kaszás István :Bizonyíték
Egy ember szemtanúja lesz a földönkívüliek beszivárgásának, hogy azok belülről hódítsák meg a Földet. Senki nem hisz neki, csak egy rendőrkapitány, aki ő maga az egyik földönkívüli.
Galaktika 27.            

1405. Kaszás István :Egy robot az űrből
Egy nagy civilizáció minden életet kipusztít a Galaxisban, nehogy későbbiekben vetélytársuk legyen. Az egyik pusztító űrszondájuk a Földre is eljut. A tudósoknak sikerült az ügyes szonda védelmét megtörniük, s miután átprogramozták, visszaküldik a bázisára. Ezek után a gazdáit fogja gyilkolni.
A galaktika urai            

1404. Kaszás István :Egy tavaszi estén
Egy űrhajó parancsnoka, - részeg legénységével együtt - egy idegen űrhajós történetét hallgatják, aki egy ismeretlen bolygón kényszerleszállást hajtott végre, és emberszabású civilizációval találkozott. A kapitány megtudta az ismeretlentől, hogy azóta sem sikerült hazatérnie, itt kell maradnia a Földön.
A galaktika urai            

1411. Kaszás István :Elmaradt találkozás
Az emberek, rádión keresztül, egy értelmes fajjal kapcsolatot teremtenek. Elküldik az Ariel űrhajót, de mire odaér az idegenek bolygójához, egy űrből jött katasztrófa megsemmisítette az értelmes fajt. Az egyik űrhajós ismeri fel az igazságot: a lények nagyok kicsik voltak és az Ariel lángcsóvája volt az a katasztrófa, ami elpörölte az idegen civilizációt.
A galaktika urai            

1406. Kaszás István :Értelmes lények
A földi emberiség harcban áll egy másik értelmes fajjal. Új, önműködő rakétát kísérleteznek ki az emberek. De, a rakéták már olyan bonyolult felépítésű számítógépek, hogy öntudatra ébrednek és már nem akarják a célt, s vele önmagukat is, felrobbantani.
A galaktika urai            

1408. Kaszás István :Ez a háború
Idegenek foglyul ejtett embereket pszichikailag befolyásolják, így azok kémekké válnak az emberek között. Tábornoknak sikerül a kémeket lokalizálnia, de ehhez egy űrhajót kellett elvesztenie.
A galaktika urai            

1419. Kaszás István :Feladat
Az idegen civilizáció pusztító szondákat telepített olyan naprendszerekbe, ahol kifejlődhet az értelmes élet. A Marsra került űrszonda évmilliókat várt, mire az emberek rátaláltak. Az a nap volt az emberiség végnapja.
Galaktika 27.            

1410. Kaszás István :Félreértés
Véget ért a háború. Az emberek azt gondolták, hogy az idegenek a Földet akarják, az idegenek meg azt, hogy az emberek a Vénuszt védik. Az idegenek a Vénuszon érzik jól magukat.
A galaktika urai            

1414. Kaszás István :Különleges feladat
Az egyik félreeső naprendszerben űrhajók tűnnek el nyomtalanul. A felderítők egy több millió éve hátrahagyott, még most is működő, harci gépezetet találtak, amit alig bírtak hatástalanítani.
A galaktika urai            

1403. Kaszás István :Prológ
Dewar és Thirash rutinmunkát végeznek. Repkednek a csillagok között, és ha olyan bolygót találnak, ahol az élet fennmaradhat, nagy mennyiségű algát bocsátanak a légkörbe. Kétezer év alatt megváltoztatják a bolygó arculatát. Háromszázmillió év múlva, 1969-ben az első ember a Hold talajára lépett.
A galaktika urai            

1412. Kaszás István :Távol a naptól
Rádiójeleket fognak az emberek egy távoli bolygón. Odaérkezésük után csak egy szürke masszát találnak, amit sugárpisztollyal kergetnek el. Hiába kutatják át a bolygót, nem találnak senkit, akitől a rádióadás érkezhetett. Tévedésre gyanakodva az emberek elhagyják a bolygót, csak egyikük sejtve az igazságot.
A galaktika urai            

1418. Kaszás István :Tréfa a javából
Garret ezredes viccből, hogy végre tisztázódjék: van-e élet a Marson, egy dühödt fenyegetést sugároz a sivatagos bolygóra. A marslakók komolyan vették az ultimátumot és porig rombolták Garret ezredes támaszpontját. A marslakóknak láthatóan nincs humorérzékük.
Galaktika 13.            

1407. Kaszás István :Tűzkeresztség
Hawkings hadnagy először vesz részt harci bevetésen. Sikeresen végrehajtanak egy rajtaütést az ellenség Japetusi irányító bázisán, de hazatérés közben utolérik őket az idegenek űrhajói. Nagy nehézségek árán, de sikerül visszatérniük a Marsra.
A galaktika urai            

1424. Kasztovszky Béla :A csodaszer
Ha terhesnek találod a Földi életet, készíthetsz magadnak, a szerző útmutatásaival, egy csodaszert, ami minden bajodat egy csapásra megoldja.
X-magazin 97/2.            

1426. Kasztovszky Béla :A diplomata
A világűrből értelmes jeleket fognak az emberek, és meghívják az idegeneket a Földre. Egy hatalmas, tojás alakú űrhajó érkezik egy hangyával a fedélzetén. A fogadására küldött katonai egységeket hangyává változtatja, mert ez az uralkodó faj az Univerzumban.
A találkozás            

1423. Kasztovszky Béla :Fehér kör
Egy megmagyarázhatatlan katasztrófa elpusztította a Gellért-hegy tetejét 370 emberrel együtt. A helyet magas betonfallal vették körül, mert még a közelsége is halálos hatású. Ötven év múltán egy ember megfejti a titkot. Egy kislány telepatikusan kapcsolatba lépett más dimenziók értelmes lényeivel. Mikor azok a lány hívására megjelentek, véletlenül megölték a kislányt, mire az apja bosszúból megsemmisítette az idegenek védőterét. A felrobbanó védőtér okozta a nevezetes tragédiát.
Galaktika 27.            

1425. Kasztovszky Béla :Van-e élet a Földön?
A sziriuszi bizottság végighallgatja az ifjú felderítő jelentését a Föld bolygón töltött rövid időn belül összegyűjtött tapasztalatairól. Bár a felderítő egy állatvédő tüntetésen vett részt, hazájának katonai szakértői inkább az óvatos megfigyelés mellett döntenek.
X-magazin 97/2.            

1429. Katerli, Nyina :A rém
A kiállításokon álldogáló Rém nyugdíjba vonult, aki még rémisztő erejét is elvesztette. Gelja néni és fiatal barátnője úgy tesznek, mintha a rém ereje teljében lenne, ám goromba szomszédasszonyuk nem hajlandó együttműködni velük. Végül a két nő patkánnyá változtatta a gonosz szomszédasszonyt.
Ház kísértettel            

1427. Katerli, Nyina :Ahogy tetszik
Szergej hazafelé tartva a hóesésben, rátalál egy ódon villára, ahol mintha megállt volna az idő, még a századforduló táján. Megnézte a bálozókat, hallgatta beszélgetéseiket, ivott pezsgőjükből. Másnap otthonában felébredve elindult megkeresni a tegnapi villát. Komor, szürke épületet talált, ahol talán már évtizedek óta nem volt bál. De, a hétköznapok szürkesége mögül néha-néha felcsillan egy régi álom.
Galaktika 56            

1428. Katerli, Nyina :Firfanov,avagy ember és traktor
Egy traktor szegődik Firfanov nyomába, akit nagyon feszélyez a dolog, hisz mit gondolnak majd róla az emberek. Egy darabig még elvolt az öreg járgánnyal, de amikor a házmesterné már ordibált vele a traktor miatt, elkergette maga mellől. A vén traktor kedveszegetten eltűnt a forgalomban.
Galaktika 56.            

1430. Kazancev, Alekszandr :A robbanás
Harmincnyolc évvel a Tunguz-meteor becsapódása után, két kutató indul a tett színhelyére. A folklórral is foglalkozó geológus szeretné megtalálni Szibéria őslakosainak utolsó leszármazottait. A fizikus elmélete szerint termonukleáris robbanás okozta a pusztítást, és nem meteor. A geológus örömére találnak egy sötét bőrű sámánnőt, aki a Vénuszról jött és a balesetet szenvedett űrhajó egyetlen túlélője.
Metagalaktika 2            

1431. Kazancev, Alekszandr :Képtelen történetek - Az erdő érdemes művészei
A történet mesélője katonaként megfordult Bécsben a háború alatt, és felkereste ama bécsi erdőt, amelyről Strauss írta a Nagy Keringőt. Harminc évvel később egy szabadtéri előadáson a Nagy Keringőt előadó énekesnő trióban énekelt két pacsirtával. Egy soha meg nem ismétlődő élménnyel lett gazdagabb a közönség.
Metagalaktika 2.            

1432. Kazancev, Alekszandr :Képtelen történetek - Ellenvilágok mérkőzése
Pár tudós elméletileg lehetségesnek tartja a sok éve elhunyt és egy most élő sakkmester közötti párviadalt. Találtak egy nőt, aki képes volt telepatikusa kapcsolatot létesíteni a halott sakkmester hajdani ismerősével. A telepátiával fenntartott vonalon lejátszották a partit, amely döntetlenül végződött. Valójában két élő nagymester mérkőzött meg egymással, mindketten azt gondolván, hogy az elhunyt sakkozóval mérik össze tudásukat. Lényeg a telepátia volt.
Metagalaktika 2.            

1433. Kazancev, Alekszandr :Niels Bohr "végakarata"
A századforduló óta egyre több részecskét fedeznek fel az atommag mélyén, és már nagyon hiányzik egy jó elmélet, amely rendszerezné azokat. Az író a háborúban megismerkedett egy hadnaggyal, aki húsz év múlva lépett elméletével a tudósvilág elé. A tudósok fantáziájukkal néha még az írókon is túltesznek.
Ház kísértettel            

1434. Kelaszjev, Vlagyimir (Társszerző: Marija Bubnova) :Bion
Bion egy tökéletes android, aki a tiltás ellenére a mesterséges körülmények között létrehozott élet lehetőségével foglalkozik. Miután sikerül élő embereket gyártania, felettese megsemmisíti Biont. A férfit megdöbbenti a felismerés, hogy őt is Bion hozta létre.
Metagalaktika 2.            

1435. Kelly, James Patrick :Dinoszaurusz-logika
A dinókra hasonlító űrutazó idegen faj együttműködésre lép az emberiséggel. Tunlen állomásról indítják az embereket, akik átsugárzódnak a fent nevezett lények bolygójára. Az egyik átsugárzás során hiba lép fel és az utazó megkettőződik. Az állomáson szolgálatot végző sapientológusnak feladata megsemmisítenie a fölös testet.
Fényévek            

1436. Kelly, James Patrick :Elszakadás,visszatérés
Az űrbe kivándorló ember szembesül a választással: vagy a Földön marad vagy a világűrben. A zérógravitáció átformálja az embert, aki azután már képtelen bármilyen bolygóra is rátenni a lábát. A főszereplő még idejében visszakozott.
Fényévek 2.            

1440. Kemény Dezső :A harmadik generáció
Az atomháborúban beszennyezett Földről az emberiség felköltözött a bolygó körül felépített hatalmas fémvárosba: a Gyűrűbe. Csak a robotok maradtak lent. Sok év múlva leszáll az első ember, hogy a Föld felszínén éljen, ahol nemcsak a dolgoknak, de a tetteknek is súlya van.
Galaktika 55.            

1439. Kemény Dezső :Ásványok,minden mennyiségben
David, a hetyke űrpilóta, aki veszélyes küldetéseiről és a repülés közben rögtönzött verseiről híres, új feladatot kap. A Merkuron kell egy rutinfeladatot végrehajtania. Új programot tesz az űrhajó komputerébe és a Nap mellett elhaladván David halálra ég, de előtte elmondja utolsó versét.
Véga magazin 84/14            

1437. Kemény Dezső :Encián úr álmodik
Encián úr elmeséli legújabb álmát a vendéglő törzsasztalánál. Egy második világháborús repülőgép visszakerül a középkori Magyarország idejébe, ahol lezuhan a Balatonba. Az esemény következtében egy parasztot felakasztanak, sok tudós töri a fejét a történteken, de az ügy hamar elfelejtődik.
Gemma            

1438. Kemény Dezső :Encián úr újabb álma
Az Aranybárány törzsasztalánál összegyűlt szokásos vendégek előtt Encián úr kifejti új álmát. Álmában Leonardo da Vinci-vel vitatkozott az Eredeti és a Másolat azonosságairól és különbözőségeiről.
Galaktika 84.            

1441. Kemény Dezső :És arra is szükségünk lesz!
A Vénuszra tartó űrhajó időviharba kerül. A geológus eltűnik a fedélzetről és helyébe Johann Sebastian Bach kerül. A kapitány újabb idővihart idéz elő, hogy visszakapja geológusát és Bach befejezhesse munkásságát.
A rejtélyes idegen            

1442. Kemény Dezső :Readingi emlék
Különlegesen programozott számítógép különböző emberi személyiségeket hoz létre, amelyeket beszéltet, mozgat. A gép egyre jobban beleéli magát a saját maga gyártotta történetbe, míg végül törli mindegyik személyiséget, ő meg megőrül. A két programozó sajnálkozva törli a gép memóriáját.
Vámpírok és csillagok            

1443. Kernbach, Viktor :A megkettőződés paradoxona
A történet főszereplője szeretne változtatni a múltbéli cselekedetein és ehhez nagynénje megadja a megfelelő eszközt. A férfi visszajut gyermekkorába és kiadja magát a saját nagybátyjának. Sok tanáccsal látja el fiatalkori önmagát. Visszatérve saját idejében nem találja lakását és őt sem ismeri senki, mintha meg sem született volna. Végül eljut egy oázisba, ahol találkozik a megfiatalodott nagynénjével.
Galaktika 12.            

1444. Kernbach, Viktor :Kutyaharapást a szőrével
Nyafogós feleséggel megáldott riporter elbújik az új, fénysebességnél gyorsabb űrhajó fedélzetén, hogy remek cikket írhasson belőle. A hajón vele utazik egy kutya is. Mindketten visszakerülnek a múltba. A riporter találkozik azzal a fiatalemberrel, aki majdan kitalálja a meghajtás elméleti részét. A riporter ismét leéli életét, de évek multával senkinek sem tudja bebizonyítani különleges utazását.
A kozmosz hullámhosszán            

1446. King, Stephen :A jaunt
a jaunt a teleportáció elnevezése, amely időtartalma alatt az utazónak aludnia kell, mert ébren még egy ember sem élte túl ép ésszel. A Marsra jauntoló család kíváncsi gyermekének sikerül ébren maradnia az utazás alatt. Megőrül, mire a célállomásra érkeznek.
Világnagy strand            

1450. King, Stephen :A kaszás képmása
Egy amerikai magángyűjtő birtokában van egy híres Delver-tükör, melyből már csak négy található a világon. A tükör hátborzongató érdekessége, ha valaki meglátja benne a Kaszást, egy sötét lepelbe burkolódzó alakot, az a személy rövid időn belül nyomtalanul eltűnik.
Világnagy strand            

1449. King, Stephen :A tutaj
Két fiú és két lány hétvégére kiruccannak egy eldugott kis tóhoz. Beúsznak a tó közepén lerögzített tutajra, ahol csapdába esnek. A tó felszínén egy mozgó olajfoltnak látszó idegen lény sorra felfalja őket.
Világnagy strand            

1448. King, Stephen :Az istenek szövegszerkesztője
Az író úgy érzi, hogy élete romokban, felesége házsártos, fia nagyszájú, beképzelt alak. Egyedül részeges fivére feleségét és kisfiát szerette, de ők egy autóbalesetben meghaltak. A fiú, halála előtt, készített egy szövegszerkesztőt nagybátyjának, születésnapjára. A szövegszerkesztőbe írt vágyak mind megvalósulnak. Az író megváltoztatta a múltat, így fivére felesége, meg kisfia az író felesége és fia lett.
Világnagy strand            

1452. King, Stephen :Eleven kapu
A Vénuszról visszatérő űrhajós kézfején megnyílik a bőr, és szemek tekintenek ki belőle. Másik dimenzió lényei kapunak használják a férfi testét, amely fölött időnként átveszik az uralmat. Az egykori űrhajós ahhoz, hogy megmentse a világát egy másik világ fenyegetése ellen, öngyilkosnak kell lennie.
Világnagy strand            

1447. King, Stephen :Mrs. Todd legrövidebb útja
Egy asszony legnagyobb szórakozása, hogy minél rövidebb utat találjon Bangorba. A dolog rögeszméjévé válik és végül már a természeti törvények is megváltoznak, mikor a légvonalban mért távolságnál rövidebb utat tesz meg. A nő az egyre rövidülő útjai során egy ismeretlen világba kerül, ahonnan utolsó útjáról már nem tér vissza.
Világnagy strand            

1445. King, Stephen :Világnagy strand
Egy földi űrhajó zuhan egy bolygója, amelynek felszínét egy végtelen sivatag borítja. A két túlélő szép lassan áldozatául esik a sivatag őrjítő egyhangúságának.
Világnagy strand            

1451. King, Stephen :Visszajárók
Egy középiskolai tanárt kísérti múltja. A bátyját meggyilkoló négy suhanc szelleme visszatér a pokolból, hogy megöljék régi áldozatukat. Előbb a tanár feleségével végeztek. A férj segítségül hívja bátyja szellemét, aki visszazavarja a pokolba a négy gonosz szellemet.
Világnagy strand            

1459. Kipling, Rudyard :A bugyborékoló kút útja
Egy angol vadászat közben eltéved a magas dzsungelfűben. Kiút keresésé közben majdnem beleesik egy furcsakútba, amely utánozza az emberi beszédet. A vadász egy emberkerülő pap segítségével kijut a fűből. Az angol visszatér, hogy megfejtse a kút titkát.
A fantomriksa            

1453. Kipling, Rudyard :A fantomriksa
A múlt század végi Indiában egy angol tiszt viszonyt folytatott egy asszonnyal, akit később elhagyott. A nő belehalt bánatába, majd szelleme visszajárt kísérteni hűtlen szerelmét. A férfi lassan beleőrül a kísértet látványába, míg végül ő is meghalt.
A fantomriksa            

1460. Kipling, Rudyard :A háziorvos
A gyönyörű házat furcsa, szívszorongató szomorúság járja át. A házban lakó család barátja nyomozásba kezd. Három nővér lakott a ház falai között, és a legfiatalabb tragikus halált halt. Nővérei öngyilkosságra gondolva, nehezteltek testvérükre, akinek szelleme addig nem nyugodhatott, míg nővérei fel nem ismerték tévedésüket.
A fantomriksa            

1461. Kipling, Rudyard :A vadállat jele
Átmulatott éjszaka után hazafelé tartva, részegen az egyik angol megsértette Hanumann isten templomát. A részeget egy leprás megérintette, majd eltűnt a tömegben. Következő napokban az angol lassan átváltozott vadállattá. A helyi angol törvénykezés képviselője elkapta a leprás férfit és kényszerítette tettének helyrehozatalát. Az angol visszanyerte emberi mivoltát, és nem emlékezett semmire.
A fantomriksa            

1465. Kipling, Rudyard :A világ legjobb története
Egy botcsinálta, fiatal író képes történeteket felidézni előző életeiből. Neves író barátja tudja, hogy ez a képesség addig szól, míg tudtára nem ébred tudományának, vagy szerelmes nem lesz Az író a világtörténet legjobb elbeszélését készül papírra vetni, de közben szerelmes lett.
A fantomriksa            

1462. Kipling, Rudyard :Dana Da ajándéka
Egy alkoholista indus fogadásból kismacskákat juttat egy szellemi társaság vezetőjéhez, bár több szekta is hasztalanul próbálta megtörni a férfi varázserejét. Dana Da mindenki előtt bizonyította magas szellemiségét és a többi szekta elismeréssel adózik feléje. Pedig az alkoholmámorban haldokló férfi egy cseléd segítségével juttatta a macskákat rendeltetési helyükre.
A fantomriksa            

1458. Kipling, Rudyard :Egy belevaló fickó 12
Egy angol helyőrség káplára csapja a szelet őrmestere feleségének, és ebből kifolyólag összeverekedik egy szellemmel, aki az őrmester előző, elhunyt feleségét keresi.
A fantomriksa            

1455. Kipling, Rudyard :Egy igaz történet
Indiában az út mentén álló pihenőházban megszálló író biliárdgolyó ütődéseket hall az éjszaka közepén. Szentül meg van győződve, hogy sok évvel ezelőtt itt működő biliárd-szalonban elhalálozott úriember szelleme kísért. Reggelre viszont meglátja azon hétköznapi tárgyakat, amelyek utánozták a hangokat. Az író sajnálja a kísértethistóriát.
A fantomriksa            

1457. Kipling, Rudyard :Imray visszatér
Indiában egy angol tiszt nyomtalanul eltűnik, és a felkutatására indított minden akció kudarcba fulladt. Két angol beköltözött az eltűnt ember házába, ahol az egyikük kutyája nem hajlandó aludni. Nemsokára megtalálják az eltűnt tiszt holttestét az egyik tetőgerendához kötözve.
A fantomriksa            

1464. Kipling, Rudyard :Kitakarítva,rendet rakva
Javában dúl a Világháború. Egy idős, berlini özvegyasszony megfázás miatt ágyában kell töltenie napjait. A végletekig pedáns asszony örömmel fogadja a német hadsereg győzedelmes előrenyomulását. Egy nap megjelennek ágyánál a harcokban elpusztult gyermekek szellemei. A találkozás teljesen felzaklatja az öreg hölgyet, aki ezután szorgalmasan sikálja a padlót a gyerekek vére miatt.
A fantomriksa            

1463. Kipling, Rudyard :Morrowbie Jukes különös útja
Egy angol utazó balszerencséjére bekerül az élőhalottak falujába, ahonnan nincs menekülés. A férfi nem hajlandó beletörődni sorsába, de kénytelen egy volt szolgálóval összeköltözni Egy európai ember már került a faluba, aki halála előtt megtalálta a szabadulás útját. A szolgáló meglép a titokkal, az angolt meg bizalmas embere szabadította ki .
A fantomriksa            

1454. Kipling, Rudyard :Ők
Anglia legszebb megyéjének eldugott szegletében áll egy ódon, meseszép épület, tulajdonosa egy gyermektelen, egyedülálló, vak hölgy, aki korán elhalálozott gyermekek szellemeit gyűjtötte maga köré.
A fantomriksa            

1456. Kipling, Rudyard :Suddhoo házában
Suddhoo vén öregember, akinek fia megbetegedett és emiatt a házában élő pecsétvágó jól kihasználja az öreg hiszékenységét. A pecsétvágó elhiteti vele, hogy varázslataival tartja életben fiát, amiért szép kis summát zsarol ki az öreg embertől. Az öreg angol tisztviselő barátja nem tud feljelentést tenni a hatóságoknál, mert nincs bizonyítéka.
A fantomriksa            

1466. Kis Zoltán :Az Aids-ének
A széthulló Egyesült Államok Neau Jawkh városállamában egy utcai striciben földönkívüliek genetikai információt raktároztak el. A férfit hermetikusan fémkoporsóba zárják, ahol embrionális zigótává fejlődött vissza. Ijedtében a polgármester kirobbantotta az atomháborút. Az atomrobbanások porfelhőjében a volt strici megüdvözült és egy új vallás alapítója lett.
Galaktika 91            

1467. Kiss Dénes :Másik bolygó (változatok 2.)
A lány és a fiú véletlenül találkozott egymással, de mintha már régóta ismernék egymást. Egy másik bolygón együtt éltek, ahol béke és szeretet honolt. Ez a bolygó itt a Földön található, de nem mindenki képes meglátni azt. Csak az, aki tud szeretni.
Galaktika 94.            

1468. Kiss Júlianna :Fondor,a csodálatos
Conell, a nyugdíjas régiségkereskedő, befogad egy beszélő macskát kertes házába. Fendornak nevezik őt, és a Természet küldte az emberek közé, hogy tanuljon. Mielőtt távozott volna a házból, még átadta a Természet üzenetét Conellnak.
Vega 8.            

1469. Kisturi József :Ajándék Gormundinak
Egy idegen bolygó vadásza a ragadozók fantomképeit gyűjti, mikor egy földi felderítővel találkozik. A férfit egy fantomnak a vadász és levadássza.
Gemma     Irány a középkor        

1470. Kisturi József :Az aukció
A jövőben eltűnik a pénz, az elfogadott csereeszköz a sóvárság. A történet főszereplője elvesztette minden érdeklődését a tárgyak iránt. Az aukción is csak az öngyilkos-szék jut neki. melyből az az ember jut ki élve, aki elég erősen sóvárog az életéért.
Vénusz 90/2            

3178. KISTURI József(Társszerző: Salamon Csaba ) :Ajándék Gormundinak
Egy idegen bolygó vadásza a ragadozók fantomképeit gyűjti, mikor egy földi felderítővel találkozik. A vadász egy ragadozó fantomképének nézi a földi embert és levadássza őt.
Gemma     Irány a középkor        

3179. KISTURI József(Társszerző: Salamon Csaba ) :Az aukció
A jövőben eltűnik a pénz, az elfogadott csereeszköz a sóvárság. A történet főszereplője elvesztette minden érdeklődését a tárgyak iránt. Az aukción is csak az öngyilkos-szék jut neki, amelyből csak az az ember jut ki élve, aki elég erősen sóvárog az életéért.
Vénusz 90/2            

1473. Klein, Gerard :A Hét Maszk bolygója
Stelló, a galaktika leghíresebb vándora, megérkezik a legendás Hét Maszk bolygóra. Begyalogol a város hét kapujának egyikén, ahol mindenki maszkot visel. Beszédbe elegyedik a helybeliekkel, akik megkérik, hogy vegye le álarcát. A maszkot viselők megdöbbennek Stelló maszk nélküli arcán. Egy nőnemű álarcos lény mégis leveszi Stelló maszkját arcáról, azt, amelyet születése óta visel. Stelló nem meri megnézni álarc nélküli arcát.
Galaktika 44            

1471. Klein, Gerard :Kőszimfónia
A hosszúéletű, névtelen földönkívüli sok társával a Földre érkezik, hogy a felrobbanó Nap tüzétől embereket mentsenek meg. Találkozik egy lánnyal, akibe beleszeret. A lány sem földi ember és nevet ad szerelmének. A mentés közben elszakadnak egymástól és csak sok évi keresés után találja meg a férfi a lányt, aki kővévált.
Galaktika 3.            

1472. Klein, Gerard :Rehabilitáció
Egy idegen fajjal háborúzik az emberiség. Az egyik hatalmas földi űrhajó lakott bolygóra lel az ellenség által ellenőrzött űrszektorban. Elpusztítják a bolygót lakosaival együtt, hogy semmilyen hasznot ne húzhasson belőle az ellenség. Közben megváltozik a háború állása, és helyreállítják a bolygót eredeti alakjára, a lakosait androidokkal helyettesítve.
Galaktika 14.     Metagalaktika 1.        

1474. Kling, Bernt :SZ,mint szerelem
A férfi komputer segítségével keres magának ideális feleséget. A felkutatott lányba azonnal beleszeret és összeházasodnak. Nemsokára baleset éri a fiatal asszonykát, akiről így kiderül android volta. A férj újból megrendeli feleségét az androidokat gyártó cégtől.
Galaktika 26.            

1488. Knight, Robert (Bihon Tibor) :Tévedni nem csak emberi dolog
15 Mortimer ügynök behatol egy dankon űrhajóba, hogy információt szerezzen a Szövetség legújabb, és még soha nem látott tagjairól. A dankonok, akik egyé tudnak válni űrhajójukkal, legfinomabb csemegéjük az emberi hús. Az ügynök magával viszi a dankont a halálba, hogy az űrhajó és a benne lévő információ az emberek kezébe jusson.
Az Univerzum örökösei            

1484. Knight,Damon :A guberáló
Az egymillió évvel későbbi emberiséget megtámadja egy másik Univerzum lényei. A pusztulást elkerülendő, Világegyetemüket stázisburokba zárják és egy emberre bízva a múltba küldik. A férfi egy bolygó tengerébe esve elveszti a dió nagyságúra kicsinyített Világegyetemet, amelyet azóta is keres a tenger fövenyén.
Galaktika 64.            

1482. Knight,Damon :A hajósinas
16 Földönkívüli, szerves űrhajó közelíti meg a Földet. Magához ránt egy kétszemélyes földi űrhajót és nekilát feloldani a gép fémrészeit. Az idegen űrhajóban hajósinasként szolgáló földönkívüli felismeri a két emberben az értelmes lényt, és segít nekik kiszabadulniuk a szerves űrhajó kéretlen vendégszeretetéből.
Metagalaktika 3.            

1481. Knight,Damon :Anachron
Két testvér közül az idősebbik megtalálja az időutazás módját. A fiatalabbik szenvedélyes műgyűjtő, aki félreállítatja bátyját, hogy az időgép segítségével gyarapítsa gyűjteményét. A távoli jövőben kóborolva csapdába esik, miközben halottnak hitt bátyja tűzharcba keveredik öcsse testőreivel. Kigyullad a laboratórium, a báty meghal és az öcs ott ragad a jövőben.
Metagalaktia 4.     Szívélyes Fahrenheit        

1476. Knight,Damon :Dililbot
Idegenek szállnak le New York mellett, és az embereknek boldogság-kapszulákat osztogatnak. Céljuk, hogy olcsó munkaerőt találjanak egy hatalmas épület felépítéséhez. Egy különleges, többfunkciójú botot adnak az építő embereknek. Az egyik idegen elkotyogja, hogy fel kell robbantaniuk a Földet, amit a leendő épülettel fogják végrehajtani. Sok áldozattal járó kutatásokkal az emberek kiismerik a dililbot működését és megölik az idegeneket.
Galaktika 42.            

1475. Knight,Damon :Embert szolgálni
Ember-disznó kinézetű idegenek szállnak le a Földre, és egy nagyon olcsó energiaforrással ajándékozzák meg az emberiséget. Véget érnek az éhinségek, a háborúk. A földönkívüliek embercsoportokat küldenek a bolygójukra, turisztikai céllal. Két ember kideríti, hogy az elvitt embereket ételnek szánják a földönkívüliek.
Galaktika 42.            

1480. Knight,Damon :Hasonmások
Újfajta terápiát vezetnek be az értelmileg károsult emberek kezelésébe. Egy személy jelenik meg a kezelt tudatában, akitől fél, akit mélyen tisztel, s aki rendreutasítja, ha bármilyen, társadalomellenes cselekedetre ragadtatná magát. Dr. Martyn fél az új terápia tömeges alkalmazásától, mert így minden embert egy személyes zsarnok irányítása alá rendelnének. Félelmeit megosztja egy gazdag úriemberrel, aki a támogatásáról biztosítja őt. Egyedül csak az a baj, hogy a gazdag férfi egyedül Dr. Martyn képzeletében létezik.
A csillagűzött szerető            

1483. Knight,Damon :Így ér véget a világ
Az atomháborút túlélő egyetlen férfi szerencsétlenségére egy bigott nevelésben részesült nő az egyetlen ember, akivel kapcsolatot létesíthetne. A férfi ráveszi a nőt, hogy házasodjanak össze, mert kihal az emberiség. A férfi hirtelen rosszul lett a mosdóban, de hiába várja a nő segítségét, aki neveltetése miatt soha nem nyitná rá az ajtót.
Galaktika 64.            

1487. Knight,Damon :Isten orra
A zen-katolikus barátnő véleménye szerint a Világegyetem Isten gigantikus orrából származik, egy hatalmas tüsszentés után.
Merlin            

1477. Knight,Damon :Különleges teher
Egy fiatal, terhes anyában a magzat öntudatra ébred. Nagyon magas az intelligenciája és gyorsan tanul. Könyveket írat és terrorizálja anyját és apját. De végül neki is meg kell születnie.
Galaktika 42.            

1478. Knight,Damon :Négyes fogat
Egy bolygó felderítésén foglalkozó négy kutató egy helyi életformába pottyan, amely a testük elfogyasztása után, idegrendszerüket meghagyva, beépítette őket saját testébe. A négy emberi agy mind-mind külön próbál menekülni ebből a helyzetből, de csak egyikük ismeri fel a lény lehetőségeit. Politikai és személyes konfliktus alakul ki a négy agy között, mire a lény két agyat eltávolít önmagából. A bent maradt két ember lassan felépíti emberi testét a lény anyagát felhasználva, ezzel egy új emberfajt megalkotva.
Gyilkos idő     Galaktika 71        

1479. Knight,Damon :Nézőpont
Egy kísérlet során a professzor tudatát egy nyúl testébe próbálják bejuttatni, de az egy légybe kerül. Az asszisztensek hiába keresik a professzor tudatát a nyúlban, ezért leállítják a kísérletet. Majd leütik a körülöttük repdeső, pimasz legyet.
X-magazin 97/12.            

1485. Knight,Damon :Szabadjegy akárhová
Minden ember Gyámmal az agyában születik, kivéve Falk-ot, aki potyautasként a Marsra utazik, hogy az ott talált Kaput igénybe vegye. Több tucat bolygót jár be a Kapuk segítségével, amelyekben nem telik az idő. Hosszú út áll még előtte célja eléréséig, és meglehet, hogy mire visszatér a Földre, addigra már nem él ember a felszínén.
Galaktika 70.            

1486. Knight,Damon :Szerkessz magadnak életet!
Ha valakinek valamilyen kellemetlen incidense volt a múltjában, egy különleges szolgáltatást keretében törölhette azt, vagy átszerkeszthette. A megváltozott múlt miatt léteznek olyan emberek, akik valakinek a szebbé változtatott múltja miatt léteznek.
Fényévek 2.            

1489. Kober, Wolfram :A Gavron gyermekei
Egy nagy gravitációjú bolygón tranzitállomást építenek a telepesek, akik átoperáltatták testüket a bolygó mostoha körülményeihez alkalmazkodva. Miután a szülők meghaltak, a magukra maradt utódok elkezdték felépíteni saját civilizációjukat. Mire sok év után megérkezett a földi mentőexpedíció, már senki sem akart a Földre menni.
Galaktika 79.            

1490. Kober, Wolfram :A határ
Az emberek találnak egy bolygót, amelyet egy áthatolhatatlan erőtér vesz körbe. Bármekkora erőt is alkalmaznak, hatástalan az erőtérrel szemben. Az egyik öreg felderítő jut először a megoldás nyitjára: engedélyt kell kérni a bolygón lakó lényektől a landolásra.
Galaktika 81.            

1493. Koch György > Strong,Liam :A megkísértés
1731-ben a bitsérdfalvi Klováts Mihál uram gazdaságában és házában többször is megjelent a Sátán. Hatszáz évvel később egy földönkívüli faj kapcsolat-felvételi kísérletének könyvelik az esetet.
Véga magazin 84/14            

1494. Koch György > Strong,Liam :A próféta
2 A Dél-Angol tenger betongátján szolgáló ember álmában egyre többször jelenik meg egy szakállas öregember, aki kisfiával egy új özönvíz eljöttéről akarja figyelmeztetni az emberiséget, de senki nem hallgat rá. A gáton szolgáló férfi reméli, hogy lesz ember, aki megéli majd, hogy másik bolygót válasszon hazájának.
Galaktika 91.            

1491. Koch György > Strong,Liam :Hosszú álom
Egy hiba folytán a főhőst hamarabb kelti ki hibernációjából a komputer. A géptől megtudja, hogy már 137 éve van hibernálva sok ezer társával együtt. Kint, a világban mindenki meghalt a legutóbbi háborúban, csak maroknyi túlélő repült el űrhajóján a Naprendszerből. Már csak három napra elegendő energiával rendelkezik a számítógép, aztán mindenki meghal. Így a főhős is felkészülhet a leghosszabb alvásra.
Ozirisz országa     Csillaghajók        

1492. Koch György > Strong,Liam :Mese
A sivatag szélén álló kocsmában Toyne apó egy messzi bolygóról mesél, ahol bővizű patakok és zöldellő rétek vannak. Egy vándor kételkedik az öreg meséjében, mire az apó kikergeti a kocsmából. A sivatagban leszáll egy űrhajó és az öreg történeteiben szereplő idegenek lépnek ki belőle. A vándor megmutatja a kocsmába vezető utat.
X-magazin 97/1.            

1495. Kochanski, Krzysztof :A jóslat
A börtönből frissen szabadult Benet-et, akinek még nem volt dolga nővel, nővé operálják, hogy így kerüljön a híres lázadó, Thalis bizalmába. Egy jóslat szerint Benet gyermeke nagy ember lesz, de senki nem gondolta volna, hogy nővé operálva Thalist választja gyermeke apjának.
Galaktika 87.            

1496. Kóczián János :A Bradbury-rejtély
Egy olvasói kérés nyomán elindított levelezés tárgya: vajon Bradbury hogyan találkozhatott Újhegyi Nándor magyar íróval Chicagóban, s ez hogyan inspirálta őt.
Galaktika 172.            

1497. Kolozsvári Grandpierre Emil :Az elveszett gyermekkor
Egy idegorvos párhuzamot von a boldogtalan gyermekkor és a neurózis kialakulása között. Új gyógymódja lényege, hogy a beteg újra élheti gyermekkorát, csak most vidáman, gondtalanul. Az orvos klinikát nyit, ahol hatalmas pacientatúrát folytat. Páciensei rövid időn belül agresszívvé válva törnek-zúznak, majd rettegésben tartják a környéket. Az orvos is áldozatul esik a rombolásnak.
A hazugság halála            

1498. Kolpakov, Alekszandr :Az Eridanusz Alfája
Csillaghajók indulnak a közeli naprendszerek felkutatására. Az egyre gyorsabb hajók, egyre nagyobb időeltolódással haladnak a csillagok között. A Himalája csúcsai között építették felé a hatalmas űrkikötőt, ahol a visszatért asztronautákat fogadják. A történet főszereplője, Russzov, újra útra kél az egyik expedícióval. A felfedezendő bolygó egyik állata lebénítja Russzov társait, aki csak hosszas vesződések árán képes az űrhajóra hordani őket. A Föld felé félúton egy törpe csillag óriási gravitációs tere majdnem foglyul ejti a csillaghajót, de épp sikerül elszakadnia tőle, és hatszáz év elteltével a hajó visszatér a Naprendszerbe.
Meteorok viharában            

1499. Koltai Gábor :Rododendron
Isten megteremtette a világot és az első embernek kellett mindennek nevet adnia. Ez a fantáziálatlan ember mindent rododendronnak keresztelt. Kicsit bonyolulttá tette az életet. Egy rododendroni férfi találkozik Istennel, és elölről kezdik a Teremtést. A férfi nagyobb fantáziával van megáldva a névadások terén, és megszületik a Föld.
X-magazin 96/1.            

1501. Kolupajev, Viktor :Az író gép
Írógépet vesz az író. A gép az író gondolatait írja le, és nem a billentyűk által leütött mondatokat. Másik írógép után kell néznie az írónak, mert így nem tud dolgozni.
Galaktika 39.            

1503. Kolupajev, Viktor :Táborkert
A főszereplő a városi parkban első látásra beleszeret egy fiatal lányba. Talál egy kis házikót egy rejtélyes öregemberrel. Mikor kilép a házikó ajtaján, húsz évet öregedett. Felesége a megszeretett lány és már lánygyermeke is van. Megkéri mindkettőjüket a férfi, meséljék el neki az elmúlt húsz év eseményeit, mert valahogy nem emlékszik rá.
Metagalaktika 4.            

1502. Kolupajev, Viktor :Tollobogó a világ felett
A tizenhárom főt számláló Tollobogó legénysége feszülten figyeli a Földet, amelyet meg akarnak hódítani. A földi űrszonda megsemmisítése után leszállnak a Földre, melyet teljesen elhagyatottnak találnak. Az állandó ellenségkeresés közben a legénység tagja egymást kezdik gyilkolni, és csak páran ismerik fel az igazságot. A Föld lakói egyre távolibb múltba lökik az űrhajót, legénységével együtt. Végül egy teljesen új, és teljesen más gondolkodásmóddal ellátott legénységű Tollobogó száll a Föld közelébe, akik nagy örömmel várják az emberiség követét.
Galaktika 50.            

1500. Kolupajev, Viktor :Vágy a Föld után 18
A Prométheus-7 csillaghajó legénysége több hónapi repülés után nagyon vágyódik a Föld után. Egy különleges jelenség segítségével szinte mindenki hazatér a Földre. Az expedíció kapitánya sorra felkeresi a szökevényeket és ráveszi őket a visszatérésre, és a küldetés folytatására.
Galaktika 39.            

1512. Komacu Szakjo :A bika feje
Mindenki, aki olvasta "A bika feje" című elbeszélést, egyöntetűen a legszörnyűségesebb és legijesztőbb történetnek tarja. Az elbeszélő is szeretné megismerni a novellát, de senki nem hajlandó elmesélni neki. Rövidesem rádöbben a férfi, hogy valójában a megtestesült félelemről van szó.
A holnap elrablói            

1507. Komacu Szakjo :A csőd előtt
A csőd előtt álló gyár igazgatója foglyul ejt egy patkány-kinézetű ördögöt, aki a szabadsága fejében teljesíti az igazgató kérését. Minél jobban el kell odáznia a csőd bekövetkezését. Az igazgató élete hátralévő részét a csőd előtti nap leélésével tölti.
A holnap elrablói            

1510. Komacu Szakjo :A füstvirágok
Egy félreeső csillag eldugott, kis bolygóján létezik a világegyetem legtitokzatosabb, legszebb művészete: a füstvirág. A Föld megvásárolja ezt a művészetet, vele együtt a Nagymesterét is. Az emberek nagy rajongással fogadják az új játékot, tökéletesen leutánozzák, átformálják, tudományosan megmagyarázzák. Az évek folyamán azonban elveszíti misztikumát, hétköznapivá válik, ahogy az a kis bolygó bennszülött bölcse előre megjósolta. Az emberek mindent megpróbálnak a művészet feltámasztásáért, még egy atombombát is felrobbantanak miatta.
A holnap elrablói            

1511. Komacu Szakjo :A szörny halála
Értelmes ciklopszok látogatnak el a Földre, amikor még az őshüllők éltek a bolygón. Megölnek egy hüllőt, aki épp egy helybeli ciklopsszal verekedett. A látogatók radioaktív porral kipusztítják a nagytestű hüllőket a Föld felszínén, majd távoznak. Távoznak a bolygóról a lelőtt társukat sirató értelmes nagyhüllők is, akik filmforgatás miatt tartózkodtak a Földön.
A holnap elrablói            

1516. Komacu Szakjo :A virágok ünnepe
3 A lány betéved egy szintetikus parkba, ahol tökéletesen leutánozták a valódi természetet. Tetszett a lánynak, csak hiányolta a fenyőket és a szilvafákat. Az idegenvezető android és a park tulajdonosa nem tudják, hogy mik ezek.
A holnap elrablói            

1508. Komacu Szakjo :Ásnak
Tokió nagyváros, valahol mindig építkeznek, javítanak valamit. Egy férfinek feltűnik, hogy az útkereszteződésükben már huszonöt éve ásnak a munkagépek. Kíváncsiságból érdeklődni kezd utána. Számtalan hivatal megjárása után egy öreg, nyugdíjas hivatalnok beismeri: már ők sem tudják, mikor mit ásnak.
A holnap elrablói            

1505. Komacu Szakjo :Az elárvultak
A gyerekek ultimátumot intéztek a felnőtteknek: vagy beszüntetik az összes háborút és környezetromboló munkát, vagy minden gyermek eltűnik a Föld felszínéről. Mivel a kormányok nem vették komolyan a gyermekek fenyegetéseit, így a szülők magukra maradtak.
A holnap elrablói            

1515. Komacu Szakjo :Ha rosszkedvű...
Unatkozó férfi nézegeti a sztereóvízió műsorait, amelyekről meg van a saját véleménye. Mégis talál egy csatornát, ahol egy fiatal és vonzó lányra talál. A férfi a leghíresebb reklámsztár és az eddigiek is csak egy reklámfilm részletei voltak.
A holnap elrablói            

1509. Komacu Szakjo :Hív a magasság
Dir nekilát saját építésű gépével, hogy legyőzze a magasságot, kockára téve saját testi épségét is. A Fülöp-szigeti árok felett elhaladó teherhajó legénysége egy óriási és ismeretlen, tengeri élőlény szétrobbant holttestére talál.
A holnap elrablói            

1513. Komacu Szakjo :Holdünnep
A japánok mindig megünnepelték a Telihold felkeltét, ezzel tisztelegve a Szépség előtt. Ahogy telnek az évtizedek, egyre inkább feledésbe merül az ünnep, s vele együtt a szépség is. A Marson élő nagypapa emlékeiben még él az ünnep, és unokáinak, ha nem is a Holdat, de a Phobost és a Deimost megmutathatja.
A holnap elrablói            

1514. Komacu Szakjo :Mese
Lakott bolygóra zuhant űrpilóta segít egy házaspáron, akik saját hazájuk szigorú kasztrendszere elől menekültek. A házaspár leszármazottai emlékeiben népmeseként él az űrhajós segítsége.
A holnap elrablói            

1506. Komacu Szakjo :Törvénytervezet a vesztegetésről
Tűrhetetlen méreteket öltött a korrupció és ez ellen már a megvádolt miniszter is tenni akar. A titkár ötlete nyomán törvényesítenék a megvesztegetést, sőt adót is vetnének rá. Jól számít a titkár, hiszen míg a politikusok örülnek az ötletnek, addig a vállalatok vezetői épp az ellenkezőét szeretnék. Sok pénzt áldoznának arra, hogy a törvénytervezet ne valósuljon meg.
A holnap elrablói            

1517. Komáromi Péter :Mammon
Egy távoli bolygón az emberek békében és harmóniában élnek. Egy nap földi űrhajó száll le hozzájuk és két utasa elhozza a pénzt az itt lakóknak. A pénz hatására felborulnak a sok ezer éves szokások. A város leégett, az emberek legyilkolták egymást
A rejtélyes idegen            

1518. Komra, Georg :Az ön teste
Ha valaki sok pénzt akar szerezni, eladja fiatal testét és egy idősebbet szerez be helyette. Elda is így tett, hogy jól befektetve pénzét, majd gazdagon magának is vesz egy fiatal testet. Elda régi barátja nem tud a test-cseréről, és öngyilkos lett.
Vega 7.            

1519. Koniszi Gaku :A föld alatti paradicsom
9 Japánban létrehoznak egy föld alatti öregek otthonát, ahol csak az emberi agyakat tárolják és egy számítógép minden kívánságukat érzetek útján teljesít. Egy nap atomháború elpusztítja az emberiséget. A föld alatti otthonban magára maradtak a bent lakók, az ő nagy örömükre.
Ötvenedik            

1520. Konsztantyinovszkij, David :A szerző tévedése
51 Frevil kutatócsoportjából egymás után mennek el a tehetséges fiatalok. E csoport által épített robotok sorra kiégnek, vagy életveszélyessé válnak. Az egyik holdállomás vezetője nyomozásba kezd a robotok miatt, míg Frevil a felmondások oka után szaglászik. Mindkét probléma okozója Armand, Frevil munkatársa. A férfi utálja a nála okosabb embereket, s ezért egy paradoxon egyenlet segítségével lemondásra késztette a kényelmetlen munkatársakat. A robotok Armand személyiségét kapták, s emiatt váltak megbízhatatlanokká.
Metagalaktika 2.            

1521. Koontz, Dean R. :Mi hárman
Két fiú és egy lány különleges hatalommal születtek: gondolatolvasók és telekinetikus erővel rendelkeznek. Ők az eljövendő emberiség első egyedei. Minden embert megölnek maguk körül, majd a lány terhes lesz testvéreitől. A magzat öntudatra ébred, akinek már most nagyobb hatalma van a három testvérnél. A fiúk tudják, amikor a gyerek megszületik, ők meghalnak.
X-magazin 96/1.            

1522. Korga Zsuzsa :Hogyan halnak meg a gombák?
Az idős Anna néni kedvencei a gombák. Egy nap látogatóba érkezik hozzá Tűű, de nem találja sehol. Az öregasszony feloldódott szeretett gombáiban.
Vámpírok és csillagok            

1523. Korga Zsuzsa :Öngól
Zöld, az író elégedett volt, soha nem írt le semmit, ezért egy fát se vágtak ki könyvei miatt. Mikor erre a tényre rádöbbent Zöld, nekifogott és ezt leírta az emberek okulására.
Galaktika 84.            

1524. Korim László :A gép
A gép szemére veti a férfinak, hogy sokkal emberibben gondolkodik nála egy komputer.
X-magazin 96/1.            

1525. Korim László :Egyensúly
Yod és az elbeszélő leszállnak egy idegen bolygóra, ahonnan Yod mihamarabb elrepül. Az elbeszélő szerint a társát idegenek manipulálják, ezért siettek el az előbbi bolygóról. Yod közveszélyesnek titulálja társát, megkötözi.
X-magazin 97/8.            

1530. Kornbluth, Cyrill M. :A felderítőhajó
A hatalmas túlnépesedés miatt emberek millióit hajókra ültetik, mert a tengerekben még van elegendő hal. Számos emberöltő után az egyik hajó kényszerűségből megpróbál kikötni New Yorknál. A felderítésre küldött emberek szinte teljesen kihalt várost találnak, ahol a megmaradt túlélők fanatikusan öldöklik egymást. A hajó kapitánya szerint ideje partra szállnia a tengeren hajózó sokmillió embernek.
Galaktika 73.            

1527. Kornbluth, Cyrill M. :A gyűlés
Vladekéknak értelmileg fogyatékos gyermekük született, akit csak egy speciális iskolába lehet járatni. Vladek élete legnehezebb döntése előtt áll. Egy idegen kisfiú teste teljesen elroncsolódott, csak az agyát sikerült megmenteni. Egyedül Vladekék gyermekének a teste tudná a legjobban befogadni az idegen agyat. Vladek vajon feláldozhatja-e fogyatékos fiát egy "normális" gyermek megmentéséhez?(Társszerző: Frederik Pohl )
Metagalaktika 1.     Galaktika 19.        

1528. Kornbluth, Cyrill M. :Az idő kalandora
Egy szélhámos úgy állítja be magát, mintha a jövőből érkezett időrendőr lenne, hogy így sok hiszékeny embert megfosszon értéktárgyaitól. Ám, az időrendőrség tényleg létezik és a bűnözőt elviszik a jövőbe, ahol elítélik időrendőrségi titkok elárulásáért.
Galaktika 20.            

1526. Kornbluth, Cyrill M. :Az orvosi táska
A négyszáz évvel későbbi emberiség nagy része csökkent értelmi képességű, s így minden tevékenységhez részletes használati utasítást mellékelnek. Az egyik "orvos" táskája visszakerül a XX. századba, épp egy lecsúszott, részeges orvoshoz. Az orvos kötelességének érzi, hogy az emberiség hasznára fordítsa ezt a csodálatos eszközökkel telepakolt orvosi táskát. A pénzéhes asszisztens inkább jövedelmezőbb plasztikai műtéteket végezne. Megöli az orvost, mire a táska műszerei átállítódnak és a nő meghall.
Galaktika 8.            

1529. Kornbluth, Cyrill M. :Menetelő maflák
John Barlow egy új érzéstelenítő miatt kómába esik és hibernálják. A világban óriási tömegben élnek szellemileg visszamaradott emberek egy maroknyi értelmes irányítása alatt. Az értelmesek lassan belerokkannak a sok feladatelvégzésébe. Barlow ötlete nyomán rakétákat építenek, és megtöltik Vénuszra nyaralni induló tahó tömegeket. A rakétákat simán kilövik a világűrbe. Erre a sorsra jut Barlow is, mert magának követeli a Föld irányítását.
Metagalaktika 3.            

1531. Koronka József :Utazás a régi Európa romjai felett 2836-dik évben
Egy amerikai utazik a postát szállító léghajón a volt Anglia területén álló Bull városkába. Egész Európát elöntötte egykor egy hatalmas tengeri áramlat, amely eltüntette az akkori civilizáció szinte minden nyomát. Imitt-amott maradt fenn valami a régi dicsőségből.
A fekete sugár            

1532. Kostyál Zsigmond :Különös város
Budapestet ellepi a délről érkezett sivatag homokja. Két fiatal szinte semmit másra nem emlékszik a múltból, csak a homokra. A lány apja még felemlegette a régi időket, de ő már meghalt.
Galaktika 69.            

1533. Kostyál Zsigmond :Lídia!
A Földön rekedt idegen expedíció egyik tagja szinte beleőrül a mentőexpedíció eljövetelének várakozásába. Minden ember bolondnak tartja.
Galaktika 78.            

1535. Kovács Attila :Negyvenesek paradicsoma
A hatalmas túlnépesedés miatt minden negyven év feletti embert tudattörlésen esik át és egy szűk cellába fektetik, ahol élete hátralévő idejét kell letöltenie. Az egyik cellából sikerül lakójának kijutnia és felismeri a szőrnyű valóságot. Jöttek az őrök, akik kitörölték a férfi emlékeit és visszadugták a szűk cellába.
Galaktika 91.            

1536. Kovács Györgyi :A lány,aki elment
Katrin megismerkedik egy nagyon kedves fiúval, akibe beleszeret. A fiú egy idegen civilizáció küldötte, és nemsokára elhagyja a Földet. A lány vele akar menni, de ehhez egy vizsgán kell átesnie.
Vega 5.            

1537. Kovács I. Gábor :A hibernáció
Adam White egyszerű, szürke hétköznapi életet élt, és hogy ebből kitörjön, elment hibernáltatni magát. Nagy merészen tízezer évet akar átaludni. Ébredése után veszi észre, hogy az egész Föld néptelen. Kihalt az emberiség egy atomháborúban. Egyetlen hibernált nőt talál az egész bolygón, akit Eva Harrisnak hívnak. Ádam és Éva.
Vega 7.            

1538. Kovács Péter :A test titka
Egy test nélküli lény lebeg nagyon hosszú ideje az űrben. Egy nap felkereste az Irányító, testet adott neki, személyiséget és egy feladatot. Elvitték a célbolygóra, majd egy csecsemő alakjában kihelyezték a felszínre. Egy asszony talált rá, aki elnevezte Jézusnak.
Vega 5.            

1539. Kovács Zoltán :Egyedül
Egy újfajta mesterséges intelligencia mikroprocesszort próbálnak ki. Az egyik technikus agyi információit próbálják átültetni a processzorba. A transzplantáció közben a férfi teste meghal, míg tudata a processzorba került. Próbált jelet adni magáról a férfi, de a sikertelennek vélt kísérlet miatt eldobozolják a processzort.
X-magazin 97/9.            

1540. Kozma Mihály :Egyedül
Oswald egy csoport tagja, amelynek tagjai megpróbálják meghiúsítani a múltbeli merényleteket. Az időbe visszajuttatott Oswaldnak nem sikerül lelőnie Kennedy gyilkosát, ezért őt csukják le. Egy férfi kimenti szorult helyzetéből és elviszi Trockij rezidenciájához.
X-magazin 97/8.            

1542. Köhler, Wolfgang :A szemetes
Földönkívüliek szemetüket a Jupiter és a Mars pályája közé szórják, ezzel létrehozva az Aszteroida-övet. Sok millió évvel később az emberiség nekilát eltüntetni ezt a rengeteg kődarabot, ami zavarja az űrhajók repülését.
Galaktika 76.            

1541. Köhler, Wolfgang :Platón tévedése
A tenger alatt elterülő Atlantisz lakói sok évszázada várják a pillanatot, hogy kapcsolatba léphessenek az emberiséggel. A Legöregebbek Tanácsa még nem adta meg a jelet a kapcsolatra, így a delfinek tovább várakoznak Atlantiszban.
Galaktika 76.            

1543. Kőrösi László :A Henderson Building
Megépítették New York első százemeletes bérházát. Berkely Smith már ebben az épületben látta meg a napvilágot, és egész életében soha el nem hagyta. Öregkorára szeretett volna elutazni Európába, de orvosai nem engedték. Még gyilkolni is képes volt, hogy elhagyhassa azt az épületet, amely már városnyi méretűre növekedett. Ám az épületnek már volt saját bírósága, börtöne és hamvasztója, így még holtában sem sikerült a megtört férfinek elhagynia az épületet.
A hazugság halála            

1545. Kövesdi István :A találkozás
Az intergalaktikus térben egy Térhajó egy fekete valamibe ütközik, ami aztán szép lassan bekebelezte az űrhajót legénységével együtt. A lény, gyomrában az űrhajóval, tovább várakozik a semmiben.
Vega 8.            

1544. Kövesdi István :Egyszer,mindörökre
A csillaghajó utolsó utasa kimászik a gép roncsai közül és kilép a Föld mocsaras talajára. Egy hosszú inda tekeredik rá, amely elmeséli neki az emberiség átalakulását. Az emberek test nélkül léteznek a mocsarak mélyén. Az inda is az a régi lány, aki oly sok éven át várta a férfi visszatértét.
Vega 7.            

1546. Krapivin, Vlagyiszlav :A bátyám elé megyek
Egy távoli csillaghoz küldött expedíció egyik tagja, Sznyeg, életét veszti. A férfit egy árván maradt kisfiú várja a Földön, mert Sznyeg az egyetlen rokona. A visszatért expedíció másik tagja Sznyeg helyére lép, hogy a kisfiút ne érje veszteség.
Galaktika 39.            

1547. Krausz Tibor :Diadal
Megszületett a földi élet és vele született a gyilkolási hajlam is. Földönkívüliek magukkal vitték ezt az ismeretlen dolgot, de visszadobták és azóta veszélyes hellyé nyilvánították a Naprendszert. Az emberiség talán soha nem fog tudni megszabadulni tőle.
Galaktika 80.            

1550. Krohn, Rolf :A megállóhely
A főszereplő kíváncsiságból és utazásvágyból felszáll egy alig használt vasútjáratra. Mivel ő az egyetlen utas, a mozdonyvezető behívja a vezetőfülkébe, ahol kellemesen elbeszélgetnek. Az utas meglát egy tavat, rajta egy csónakot, és e csónakban egy gyilkosságot. A mozdonyvezető elmondása szerint, aki először látja meg a tavat, az meglátja a gyilkosságot is. A tavat és környékét már többször is átkutatták, eredménytelenül. Az utas leszáll a vonatról, hogy ő is körbenézzen, és szemtanúja lesz a gyíkosságnak. A látomás egy jövőbeli gyilkosságot mutatott, amely elkövetésével az utast vádolja a rendőrség.
Galaktika 47            

1548. Krohn, Rolf :A Triom
A biotechnikus Antóniát kihívják egy nyugdíjas biotechnikushoz, aki súlyos szélütést kapott. Az idős férfi egy teljesen más alapon nyugvó értelmes élőlényt tenyésztett ki otthonában és szeretné ha gondját viselnék. A haldokló biotechnikus orvosa mihamarább elpusztítaná a mesterségesen létrehozott lényt, de Antónia felfedezi benne az értelem megnyilvánulását. A nő felhívja az Emberi Jogok Központi Bizottságát...
Téren és időn túl.            

1549. Krohn, Rolf :Cora
Egy elektronmérnök balesetet szenved szerelmével, akiről kiderül, hogy android. A férfi betegágyában feküdve felidézi a lánnyal való találkozását és megismerkedését. A lány egy professzor lányának vallotta magát, de valójában csak egy gép, ami megpróbál emberként viselkedni. Az elektronmérnök úgy dönt, hogy megjavíttatja szerelmét.
Galaktika 47.            

1554. Krupkat, Günther :A párbaj
A mesterséges bioagyakat kifejlesztő kutatóintézetben súlyos fejsérüléssel találják meg az egyik tudóst. A nyomozást vezető férfi felfedezi, hogy a mesterséges agyak képesek fogni az emberi gondolatokat és heves telekinetikus erejük van. Az egyik agy megérezte a tudós szándékát és védekezésül rövidzárlatot okozott a tudós agyában, aki emiatt ájulása közben beverte a fejét.
Ötvenedik            

1551. Krupkat, Günther :A rémület szigete
Demens egy újfajta robottípussal kísérletezik, amelyek csak az önfenntartás alapelvét ismerik. A gépek gyors fejlődésnek indulnak, majd elkergetik gazdájukat. Kivezényelnek egy kibernetikust a terepre, aki átprogramozza a robotokat. Az új program alapelve a szolgálat.
Galaktika 5.            

1553. Krupkat, Günther :Bacillus Phantasticus avagy Sellő,bárddal a kézben
A lakótorony-építkezések korában Ádám megismerkedik egy gyönyörű lánnyal, akinek a kedvéért még a vegetáriánus kosztról is lemond. A fiú szerint a lány az Orion csillagkép Bellatrix nevű csillagáról származik, és megfigyelőként tevékenykedik a Földön. Nemsokára ikreket szül a lány, és Ádám követeli orvosától a két gyermek tüzetes kivizsgálását. Az orvos inkább Ádámot vizsgálja ki és túlzott fantáziálást állapít meg nála.
Galaktika 47.            

1552. Krupkat, Günther :Látogató az Antibolygóról
A Katamarán léghajó fedélzetén találkozik Bratt, a neves riporter, egy idegen férfivel, aki az Anti bolygó küldötte. Az idegen elmeséli, hogy népe évszázadok óta szeretné bolygóját elvinni az megsemmisülő napjuk közeléből. Bratt felajánlja az emberiség segítségét és egy helyet a Naprendszerben. Később a riporter rémülten értesül róla, hogy az idegen antianyagból épül föl. Az illetékesek megnyugtatják a riportert: akit látott, az csak egy hologram volt.
Galaktika 21     Metagalaktika 1.        

1555. Ksionzhek, Vlagyimir :A dinoszaurusz én vagyok!
A professzor sorban küldi vissza tanársegédeit a jura-korba, de még senki nem tért onnan vissza. A következő alany a távoli múltban dinoszauruszként megtudja az igazságot: a tanársegédek jól érzik magukat őshüllő bőrükben és eszük ágában sincs a visszatérés. Az utolsó tanársegéd visszakerül saját korába, de dinoszaurusz alakjában, és mérgében bekapta professzorát.
Galaktika 92.            

1556. Kucsora István :Hurokban
Egy magyar katonai harcjármű Mohács mellett eltéved a sötétben. Hírtelen a mohácsi-csata közepén találják magukat. Megtámadják a török ágyúállásokat, de átmennek rajtuk, mintha szellemek volnának. A történelem marad változatlan, a katonák meg fogdába kerültek az éjszakai lövöldözésért.
Vega 5.            

1558. Kunert, Günter :Aki tudja,tegye!
Kezdődik az új szemeszter és a tanár kérdésére az egyik tanuló megkérdőjelezi a tananyag fontosságát. Bemutatja különleges képességét, amivel mozgatja a tárgyakat, eltünteti diáktársnője ruháját és denevéreket szabadít az osztályra. A tanár ellenmágiával rendet tesz, és folytatja munkáját.
Galaktika 64.            

1557. Kunert, Günter :Múzeumlátogatás 4
A jövő társadalmának embere ellátogat egy múzeumba, ahol a régmúltban élt emberek szokásait láthatja, tapinthatja, ízlelheti, szagolhatja és hallhatja. A látogatás vegyes érzelmeket vált ki a múzeumba betérő emberekből.
Galaktika 47.            

1560. Kuttner, Henry :A szem
A jövő igazságszolgáltatás kezében van egy gépezet, amely segítségével felidézhetőek múlt eseményei. Sam Clay előre kitervel egy gyilkosságot, vigyázva a múltba látó Szem lehetőségeire. A terv fényesen sikerül és Sam-et a bíróság felmenti a gyíkosság vádja alól, de nem érzi boldognak magát. Mikor az özvegy rá akarja erőltetni magát Clay-re, a férfi boldogan öli meg a nőt.
Metagalaktika 3.            

1559. Kuttner, Henry :Android
Bradley rémülten fedezi fel, hogy főnöke android. A híres fizikustól kér segítséget, de valójában ő is android. Az androidok el akarják kapni Bredleyt, mert ő a legtökéletesebb android. Annyira emberien gondolkodik, hogy fajtája ellen fordul az emberiség javára. Végül Bradley kiveti magát az ablakon a forgalmas utcára az emberek közé, így adva tudtukra az androidok létezését.
Riadó a Naprendszerben            

1561. Kürthy György :Mars (részlet)
Egy földi ember űrhajóján elrepül a Marsra, ahol egy próféta százezer éve letette a tökéletes társadalom alapjait, ahol gyökeresen írtanak ki minden egyéni megnyilvánulást. A földi ember veszélyesen van itt az egyéniségével.
Budapest nem felel            

1562. Kürti Elvíra :Az alma
A férfi vissza pillant múltjába, hogy megkeresse azt a pillanatot, amikor elrontotta fia nevelését, s az emiatt tolvaj lett. Az asztalon lévő almát kellett volna megszereznie kétéves fiának, de sehogy sem sikerült neki. Most erős összpontosítással az apa lelökte azt a múltbéli almát az asztalról. Legnagyobb örömére megváltozott a jelen: nem lett tolvaj a fiából.
Galaktika 56.            

1563. Kürti László :A Hugo-expedíció
A Földre visszatérő expedíció keresztezi a hírhedt Zéta-lakók övezetét, akik a Galaxis legfélelmetesebb és legbátrabb harcosai. Az űrhajó legénysége már felkészült a legrosszabbra, mikor az egyik professzor ismerteti ötletét. Azt a látszatot kell kelteni, hogy mindenkit kalózok öltek meg, így a Zéta-lakók - préda hiányában - tovább engedik az űrhajót.
Galaktika 80.            


Összesen 189 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu