Keresési minta:L ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
1564. Laczkó Géza :Az első emberpár
Hatalmas jégfolyam pusztítja el Európát, melyet egy tíz éve tartó hideg tél előzött meg. Egyetlen túlélője egy magyar pilóta, akinek sikerült időben felszállnia repülőgépével. Talál egy kis zöldellő völgyet a hatalmas jégsivatagban. Ott találkozik egy félig bolond olasz parasztlánnyal és együtt nekilátnak az emberiség feltámasztásának.
Galaktika 9.     Innen és túl        

1565. Laczkó Géza :Lázadás a Pantheonban
A közeli jövőben felfedezik az emberi agy korlátlan ideig ható tartósítását. Az Élők Pantheonjában a világ ötszáz legjobb emberi agyát tárolják, akik az emberiség helyett gondolkodnak. Egy nap az agyak fellázadnak, mert szeretnének meghalni, megpihenni. Miután megtiltották számukra a halált, sorra öngyilkosok lettek. Azóta kihalt a gondolat a világból.
???            

1566. Laczkó Géza :Leukopolis utolsó órái
Már csak Afrikában élnek emberek. Északon, a valamikori Szahara helyén álló hatalmas erdő mélyén áll az ötletesen védett Leukopolis, a narancsszínű emberek városa. Délen áll a fehér emberek városa: Melanopolis. A fehérek többször próbálták már Leukopolist elpusztítani, mindeddig sikertelenül. Az északiak emeltek egy hatalmas falat az egyenlítő mentén. A fehérek technikájának köszönhetően sikerül egy hároméltű, pusztító gépezetet kreálniuk, amellyel lerombolták a nagyszerű Leukopolist
Galaktika 35.     Innen és túl        

1569. Lafferty, R. A. :Az idő hat ujja
Charles egy nap arra ébred, hogy saját ideje hatvanszorosára gyorsult fel a többi ember idejéhez képest. Míg a világban csak napok telnek el, addig Charles éveket tölt tanulással, filozofálással. Találkozik az arc nélküli emberekkel, akik rá akarják erőszakolni korlátaikat. Charles elmenekül előlük és megtalálja a titkot, amely megszabadítja az emberiséget béklyóitól. Mielőtt bárkivel megoszthatná tudását, meghal végelgyengülésben, hisz egy év alatt hatvan evet öregedett.
Galaktika 88            

1567. Lafferty, R. A. :Lassú Kedd éjszaka
Eltávolítják az Albebaio-blokkot az emberi agyból, minek okán villámgyors gondolkodású, szuperintelligens emberek születnek. Ezek az agyak napi nyolc órában, hihetetlen sebesség mellett, több hetes, hónapos időciklusokat játszanak le. Ízelítőt kapunk egy Kedd éjszaka alatt felvirágzott és letűnt intelligens emberek hétköznapjairól.
Galaktika 69.            

1568. Lafferty, R. A. :Mit tanulnak a camiroyi iskolások
Egy Szülői-tanári Munkaközösség látogat a Földről Camiroy-bolygóra, hogy tanulmányozzák az ottani oktatási rendszert. Kénytelenek elismerni a camiroyiak egetverően magas oktatási színvonalát, hisz minden végzős diák több tudományágban is doktorátust szerez, miközben kilenc nyelven beszél perfektül. A Munkaközösség tagjai nekilátnak az új földi tanterv bevezetésének.
Galaktika 85.            

1570. Lafferty, R. A. :Szortyogó
Földi felderítők találnak egy kisbolygót, felszínén egy medve kinézetű, értelmesnek látszó élőlényt. Ez a lény teremtette a bolygót és hamarosan nekilát egy jobb bolygó megépítésének. De, előtte leöldösi az útjában levő földi űrhajósokat.
Galaktika 84.            

1571. Lakatos László :A jövő házassága (részlet)
A jövőbe kerülő ember bámulattal néz a lebegő New Yorkra. Egy hatalmas földrengés pusztította város helyére repülő házakat építettek. Így minden ház a föld felett lebegés a közlekedés is ott zajlik.
A hazugság halála            

1572. Langford, David :A nap lándzsája
A híres, nyomozó Brown atyja, egy luxus űrhajó fedélzetén utazva egy gyilkosságba botlik. Az új és népszerű vallás egyik papját holtan találták szobájában, míg társát sehol nem találják. Brown atya egy hiányzó karikagyűrűből és egy polaritását vesztett ablaküvegből kiokoskodja az igazságot.
Fényévek            

1574. Lapin, Borisz :Az első csillagexpedíció
Paula az űrhajón született második generációhoz tartozik, és mikor férje átlépte a reaktorajtót, ő az egyetlen felnőtt a csillaghajó fedélzetén. Szeretne rájönni férje öngyilkosságának okára, miközben megtanítja a fiatalokat a hajó kezelésére. Amikor fölöslegesnek érezte magát, ő is átlépte a reaktor küszöbét. Ekkor tudta meg, amire a férje is rájött, hogy az űrhajó valójában soha nem hagyta el a Földet, és a legénységet állandó megfigyelés alatt tarják. Így megtudják a tudósok, miként élik meg az emberek a sokgenerációs utazást.
Metagalaktika 2            

1573. Lapin, Borisz :Dis kimérái
A kitagadott elektronikai zseni egy vidéki város áruházának kirakatrendezője lesz. A forgalom növekedése érdekében gondolatolvasó androidokat gyárt, amik a kirakatban állva bemutatják az árukeresletet. Hatalmas a siker, de a fiatalember nem boldog. Meglát egy kis üzlet kirakatában egy csodálatos kirakatbabát, és további életében ezt a babát keresi. A bábú valójában élő lény volt, akit a szeretője tett ki a kirakatba, hogy elbújtassa a felesége elől.
Galaktika 39.            

1575. Larionova, Olga :A vád
Egy vad planétán értelmes lényeket talál a földi expedíció. A talaj alatt élő nép tagjai nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással, annyira, hogyha egyikük túl messzire távolodna a többiektől, szabály szerűen megfagyna. Az expedíció újonca a gyakorlatban is ki akarta próbálni ezt a jelenséget, amibe az egyik helybéli belehalt. Az expedíció parancsnoka a Földre irányítja az űrhajót, hogy az újonc otthon adjon számot tettéről. Útközben a tettes megfagyott kabinjában, mert a többiek rosszat gondoltak felőle.
Galaktika 10.            

1577. Larionova, Olga :Az igazi?
A világban mindenkinek van egy lélek nélküli hasonmása, aki baleset során szervekkel látja el a gazdatestet. Egy ápolónő szerelmes lesz, de a kiválasztott férfi nem viszonozza érzelmeit. A nő a férfi donorjába beülteti a szerelmi vágyódást, majd úgy intézi, hogy donor és gazdája egy repülőgépen utazva szenvedjenek balesetet. Az ápolónő elérte, hogy a donor épüljön fel, aki viszonozza a közeledését.
Ház kísértettel            

1576. Larionova, Olga :Válás Mars módra
Coralie és férje, Cid kapcsolata elszürkül, semmitmondó lett. A nő szeretőt talál, elváltoztatta kinézetét, és elhagyta férjét. Cid azóta keresi megváltozott testű feleségét.
Galaktika 14.     Metagalaktika 1.        

1578. Larumbe, Jesús Brugos :232 °C
Serge elolvassa az utolsó könyvet, mely elég megviselten néz ki. A könyv a Világegyetem szerkezetéről szó, és a későbbi korok embereiről. Serge gondolatai összpontosításával elégeti a könyvet.
Galaktika 24.            

1579. Lasswitz, Kurd :Aladdin csodalámpája
Két tudós, családja körében megcsodál egy ősrégi arab lámpát, amelyet a mesés Aladinnak tulajdonítanak. Meglelik benne a szellemet is, de egy kérésüket sem tudja teljesíteni, hiszen ő sem képes megsérteni a fizikai törvényeket, amelyeket az ember fedezett fel az idők folyamán.
Galaktika 72.            

1580. László Zoltán :A vadászat
A Daimler-Chrysler-nél dolgozó budapesti férfi nyolc évig gyűjtött, mire összehozott egy igazi vadászatra valót. A valódi, afrikai dzsungelben lelőhette élő, valódi zsákmányát. Az állat elejtésekor nem azt az érzést kapta, amire vágyott.
A Jessa fátyla            

1581. László Zoltán :Neontánc
A jövőbeli Budapest egyik illegális neonfilm-terjesztője összeakaszkodik egy kisstílű, alvilági alakkal. Az bosszúból olyan neurófilmet készíttet a terjesztőnek, hogy soha ne tudja abbahagyni a film nézését. A terjesztő utána jár a dolognak, megöli a bűnözőt, majd kiégeti emlékeiből a filmet. Egyetlen gondja, hogy a szerelme emlékét is törölnie kellett.
Feketecsuklyások            

1582. Laumer, Keith :A dögvész
Egy nap hátrányos helyzetűek telepét létrehozó űrhajó landol Nolan birtokán. Önkényesen elfoglalják a farmer házát és földjét. Lerombolják azt a sövényt is, amely a helyi fauna hatalmas növényevő állatainak vonulását volt hivatva elterelni. Nolan harcba száll a siserehaddal, de megpróbálja figyelmeztetni őket a veszélyre. Az állatok vágtató tömege elkergette az idegeneket és Nolan nekiláthatott az újjáépítésnek.
Galaktika 38.            

1584. Laumer, Keith :Háborús ereklye
A nyolcvan éve lezajlott háború emléke a robotaggyal ellátott harckocsi, amely egy városka főterén található. Egy tiszt érkezik, aki kikapcsolná a gépezetet, de a helybéliek tiltakoznak, ártalmatlannak tartva a gépet. A tiszt parancsot ad a harckocsinak, amire egy régi ellenséges harci gép is felfigyel. A városka kabalája megsemmisíti az ellenséges gépet. Most már a polgálmester kéri a háborús ereklye robotagyának megsemmisítését.
Galaktika 38.            

1583. Laumer, Keith :Üzenet egy idegennek
Az emberiség legyőzte a Hukk civilizációt, de érintetlenül hagyta hadiflottáját. A legyőzöttek újból próbálkoznak. Egy hídfőállást akarnak létrehozni egy félreeső bolygón. Szerencsétlenségükre itt él a hajdani híres-hírhedt Dalton parancsnok, aki megakadályozza egy újabb háború kitörését.
Galaktika 38.            

1585. Lavrov, Georgij :Az új nemzedék
Egy fiú házilagosan gyártott időgépével visszatér abba az időbe, mikor a németek ostromolták Leningrádot. Édesanyja akkor még kislány volt. A fiú egy szatyorra való élelmet adott a leendő édesanyjának. Azután egy bomba eltalálta a fiút.
Metagalaktika 2.            

1586. Lázár Gyula :Papzsák
Szabó Ernő megépíti a dimenzionális kaput, hogy a veszélyes hulladékot más dimenzióba dobálják. A kapu túloldalán Őnre Óbazs így szerez nélkülözhetetlen anyagot, mert nagyon szűkiben vannak odaát belőle.
Menekülés a Naprendszerből            

1590. Le Fanu, John Sheridan :A Vörös Ház ostroma
Egy ír kastélyban kísértő szellemkéz addig zaklatta az épületet bérlő házaspárt és pici gyermeküket, hogy azok valósággal kimenekültek a kastélyból.
Galaktika 91.            

1593. Le Guin, Ursula K. :Ahogy a felesége látta
A nőstényfarkas rémülten fedezi fel, hogy szeretett párja farkasember. Amikor az visszaváltozott emberré, az egész falka széttépte.
Galaktika 56.            

1591. Le Guin, Ursula K. :Akik elhagyják Omelast
Omelasban az emberek boldogok és gondtalanul élnek. Azért, hogy így élhessenek egy gyermeknek szőrnyű körülmények között kell szenvednie. Minden lakosnak szembesülnie kell ezzel az igazsággal. Vannak, akik emiatt elhagyják a várost.
Galaktika 30.            

1592. Le Guin, Ursula K. :Az időhiány problémájának néhány újabb megközelítése
Dr. Osbold elmélete szerint egy kvantumnyi lyukon folyik ki az idő a Világegyetemből. A fosszilis energiahordozók égetése közben tetemes időmennyiség bomlik le, s ezért keményen korlátozzák a közlekedést, hogy minél több ideje maradjon az emberiségnek.
Galaktika 56.            

1595. Le Guin, Ursula K. :Az út iránya
Egy poros út mellett álló fa évszázada figyeli az embereket és mindenkinek a szemében halandó, közönséges faként jelenik meg. Az évek múltával megjelennek a zajos automobilok. Egy éjszaka száguldozó söfőr a fának ütközve életét veszti. A fa nagy bánatára a férfi élete utolsó pillanatában számára a fa a Halált testesítette meg.
Ötvenedik            

1594. Le Guin, Ursula K. :Schrödinger macskája
A világ valamiféle végkifejlethez közelít. A kikapcsolt tűzhelyek felforrósodtak, emberek szó szerint szétesnek, és a történet főszereplője mindent elfelejt. Egyes dolgok hihetetlenül felgyorsulnak. A kutya kinézetű postás Schrödinger macskáját dobozba teszi, hogy ellenőrizze a híres kísérletet, de a macska eltűnik a dobozból.
Galaktika 56.            

1587. Lebeau, Michael (Tóth Norbert) :A világ legokosabb embere
Egy elektronikus lap riportere anyagot gyűjt a Nagy Westonról, aki egyenlet-rendszerével matematikailag levezette az Univerzum felépítését. A riporternek egy öreg filmrendező elmeséli Weston életét. Weston egy nagyon jó beleélő képességgel megáldott színész volt, aki eljátszotta Einsteint és Hawkingot. Mivel színészként nem lett híres, elment fizikusnak.
Csillagrobbanás            

1588. Léber Mariann :Egyedül
A Földön, egy nő és négy férfi kivételével, mindenkit fénnyé változott. A négy férfi körül az egyik felakasztotta magát, a másikat kígyó marta meg, a harmadikat agyoncsapta a negyedik. Az utolsó nő és férfi élt már csak a Földön, amikor a hozzájuk került kutya a rossz bánásmód miatt elharapta az utolsó férfi torkát. A nő egyedül maradt, de nem érezte magát boldogtalannak.
X-magazin 97/8.            

1589. Lecureux, Roger :A "Croner-7" megszökik.
A felderítő egy tiltott bolygóra száll le, ahol még légkör sincs. A férfi lefotóztatná magát, de amint kilépett az űrhajóból, becsukódott a zsilipkapu. Egyedül a kapunyílásba hajított kesztyűje mentette meg a haláltól, bár a keze lefagyott.
X-magazin 97/1.            

1596. Lehmann, W. P. :A Mars-nyelv megfejtése
A XXI. században mind több érdekes hangsor érkezett a Marsról, amiből az következik, hogy a marslakók dalolva beszélnek egymással. Hosszú, fáradságos munka és számtalan tévút után sikerült megfejteni a daloló nyelvet. Az első Föld-Mars kongresszuson határozatot hoztak a kommunikációs kutatások finanszírozására, mert végtelen a nyelvek változatossága.
Galaktika 8.            

1597. Leiber, Fritz :A Nagy Ünnep
A jövőbeli kisváros polgárai készülődnek a Nagy Ünnepre. Mindenki beöltözik valamelyik emberi tulajdonságot megjelenítő jelmezbe. Az ünnepen először elzavarják a Pénzt, a Gyönyört, a Sikert, a Sietséget és a Szorongást. Később örömmel üdvözlik a Barátságot, a Szerelmet, a Lustaságot, a Mókát és az Örömöt.
Gyilkos idő            

1599. Leiber, Fritz :Az ember,aki sosem fiatalodott meg
Megfordul az idő iránya, az emberek kikelnek sírjaikból, megfiatalodnak, majd visszabújnak anyjuk hasába. Maot az egyetlen ember, aki nem változik, aki halhatatlan. Végig nézte az emberiség történelmét és most újra megnézi visszajátszva.
Metagalaktika 3.            

1598. Leiber, Fritz :Rossz üzletmenet
Robie, az új típusú utcai árusító robot nagy feltűnést kelt a járókelők között. Hírtelen atomvillanás vág a városra, s az emberek holtan esnek össze. Szegény Robie hiába kínálja az áruját, már nem kell senkinek.
Gyilkos idő            

1602. Leight, Jason C. :Bombasztori
Az írónak határidőre bombasztorival kell kirukkolnia. Hírtelen egy manó jeleik meg előtte, aki egy kívánságát teljesítené. Váratlanul megjelenő főszerkesztő elől szivarnak álcázza magát a manó, amire az rágyújt. Az író kívánságára eltűnik és elfelejtődik a bosszantó főszerkesztő, s így egy sima történetté silányul a bombasztori.
Az Univerzum örökösei            

1601. Leight, Jason C. :Négydimenziós háború
Az író lakásán phürrai katonák törnek be, akik a XXVIII. századból érkeztek. Sok éve tart a háborújuk a dronoszi hadsereggel az emberiség különböző koraiban. Mindkét fél célja az ellenséges uralkodócsalád elődeinek likvidálása. Oda-vissza rángatják az írót az időben, majd egy másik idősíkba kerül, ahol beleszeret egy varázsló lányába. Végül akkor kerül vissza a saját idejébe, amikor a phürrai katonák rátörnek.
Az Univerzum örökösei            

1600. Leight, Jason C. :Változatok az utolsóra
Egy férfi leveleket ad fel, hátha nem ő az utolsó ember, de a posta mindegyiket visszaküldi: a címzett ismeretlen. - Az utolsó férfi homoszexuális, aki nem engedi be házába az utolsó nőt. - Az utolsó embert lelövi egy idegen, hogy ő lehessen az utolsó ember. - Az utolsó embert megbünteti az adóhivatal befizetési késedelem miatt. - Az utolsó nőhöz a postás ruha-katalógust hoz. - Az utolsó nőnek kiüzenik, hogy terhes. - Az utolsó nő lelövi állandóan fecsegő barátnőjét. - Walkman hallgatás közben az utolsó nő nem hallja meg az utolsó férfi kopogtatását. - Az utolsó nő ajtaja előtt sorban állnak a férfiak, de az ékszermániás nő az aranyötvössel kel egybe.
Ozirisz országa            

1603. Leinster, Murray :Az első találkozás
Llanvabon űrhajó tudományos kutatóúton tartózkodik a Rák-ködben, amikor idegen űrhajóval találkozik. Kényes a helyzet és óriási a tét: a két civilizáció sorsa. Mind a két fél a kölcsönös barátkozást választaná, de nem bízhatnak egymásban. Úgy látszik csak a harc mellett dönthetnek, amikor a földi rádiósnak mentő ötlete támad. Mind a két fél űrhajót cserél és azzal mennek haza.
Galaktika 2.     A találkozás        

1605. Leleszy Béla :A halálvirág
Halidos doktor öregkorára visszavonult és orchideák gyűjtésével foglalatoskodott. Egy új járvány ütötte fel fejét Santiagóban, ahol Halidos doktor orchidea-kertje állott. Egy orvosnő megtalálja a betegség okát: szerinte Halidos doktor egyik kinemesített orchideája okozza a haláleseteket. A doktor eltűnik virágjával együtt a brazil öserdőben.
X-magazin 97/5.     Budapest nem felel        

1604. Leleszy Béla :A merénylet
(részlet " Az Opál-sziget" című regényből) Az anarchista lelkületű feltaláló olyan opálszínű ködöt hoz létre, melyben az ott tartózkodó ember sebezhetetlennek bizonyul. A kormányzót meggyilkoló altiszt is csak azután hal meg, hogy szétrombolták körülötte az épületet, és kiesett az opálköd hatásköréből.
Galaktika 35.            

1606. Leleszy Béla :Eltűntek...
Egy lány régi álma, hogy bejuthasson a tükör mögötti világba. Egyetemista barátjával sikerül a dolog, de onnan már nem tudnak visszatérni. A lány igen körülményesen juttatja el levelét édesanyjához, hogy megmagyarázza hírtelen eltűnését.
Budapest nem felel.            

1607. Lelik Elemér :Egy szerelem topológiája
Az elbeszélő együtt él Lennox-val és Christopherrel egy régi kacatokkal telezsúfolt házban a tengerparton. A leégett palotában álarcos bálban résztvevő emberek között őgyeleg a férfi. Részt vesz a barátai összejövetelén, ahonnan a szél elfújja őket.
Új Vénusz 91/1.            

1617. Lem, Stanislaw :A baleset
Pirx harmadmagával bolygófelderítésen vett részt. Összecsomagolás előtt feltűnik, hogy a kiküldött robot nem tért vissza időben. Felkerekedett mind a három ember a robot keresésére. A gép hegymászás közben leesett és széttört. A két kutató meggyőződése, hogy a robot meghibásodás miatt mászott sziklát, ám Pirx más véleményen van.
Pirx pilóta kalandjai            

1612. Lem, Stanislaw :A teszt
Pirx kadét első repülését végzi. Feladata: megkerülni a Földet és leszállni a Holdon. Repülés közben állandóan egy légy repked körülötte, ami végül rövidzárlatot okoz. Pirx talpraesetten elkerüli a Holddal való ütközést. Évfolyamtársa, aki a legjobb koponyának számított, lezuhant. A küldetés végén derül ki, hogy szimulációban vettek részt.
Pirx pilóta kalandjai            

1614. Lem, Stanislaw :Az Albatrosz
Pirx új munkahelyére utazik egy fényűzően berendezett utasszállító űrhajón. Tapasztalt pilótaként rögtön észreveszi a hajó fordulását. A rádiósszobába siet, ahol végighallgatja, miként siet mindenki a reaktorrobbanást szenvedett Albatrosz-űrhajó segítségére.
Pirx pilóta kalandjai            

1620. Lem, Stanislaw :Az igazság
Három fizikus a plazma viselkedésének figyelése közben felfedezik az élet magasabb szerveződési formáját, amely kétmillió kelvin fok felett keletkezik. Kísérletezésük robbanáshoz vezet, amibe kettőjük életét veszti. A harmadik elmegyógyintézetbe kerül, mert kiáll a magas hőfokon létező élet elmélete mellett.
Ötvenedik            

1609. Lem, Stanislaw :Feltételes reflex
Pirx növendéket kiküldik a Hold túlsó felén létesített csillagvizsgálóba, ahol már négy ember vesztette életét ugyanazon rejtélyes körülmények között. Pár nap múlva velük is megtörténik a fura események, de Pirx a józan ész ellenére cselekedett, így mentve meg kettőjük életét. A balesetek okozója egy hibás kondenzátor volt, amely téves adatokat szolgált a vezérlő számítógépnek.
Pirx pilóta kalandjai     Riadó a Naprendszerben        

1611. Lem, Stanislaw :Ismétlés
A természettudományok iránt érdeklődő Hipolip királyt megtéríti két keresztény misszionárius. A király Isten nyomdokait követve két udvari tudósának feladatot ad: próbáljanak jobb Univerzumot teremteni a mostaninál. Érdekesebbnél érdekesebb kísérleteket hajtanak végre a tudósok, de minden világ szétesett. Az egyik tudós arra a végeredményre jutott, hogy tökéletes világot alkotni lehetetlen.
Metagalaktika 4.            

1608. Lem, Stanislaw :Mosógéptragédia
A mosógépgyártó vállalatok egymás közötti harcában egyre intelligensebb mosógépeket dobnak piacra, melyek jóval többet tudnak egy egyzserű mosásnál. Alapjaiban változik meg az emberi társadalom. Amikor egy tudós gigantikus robottá alakítja magát a Rák-ködben, a tömeghozás vitatkozó tagjai között már csak egy hús-vér ember ül.
Riadó a Naprendszerben            

1613. Lem, Stanislaw :Őrjárat
Pirx a Naprendszer legüresebb szegletében járőrözik. Ebben a szektorban két járőr tűnt el nyomtalanul. Pirx egy halvány foltot lát a kamerában, melyet üldözőbe vesz. Pár órai kergetőzés után Pirx rájön, hogy csak a hibás készülékének fantomképét látja. Az előző két társa is fantomképet üldözte, de ők egészen a haláluk pillanatáig folytatták. Lecserélték az összes űrhajó kamera rendszerét.
Pirx pilóta kalandjai            

1610. Lem, Stanislaw :Patkány a labirintusban
Két barát vakációját tartja Kanada őserdejében, mikor egy meteor zuhan le mellettük. Elindulnak felkutatására, és hírtelen a meteorba jutnak. Egy idegenül ható labirintusban találják magukat és gyanítják, hogy a meteor valójában földönkívüli jármű, s azon belül is egy földönkívüli értelmes lény belsejében járkálnak. A labirintusban nem csak a tér, de az idő is elhajlik. Így találkoznak önmagukkal, amely találkozásba egyikük belehal. Az űrhajót elnyeli a mocsár, a túlélő férfit kiveti a víz. Felépülése után a férfi elmeséli kalandját orvos barátjának, aki véleménye szerint a földönkívüli haldoklott.
Galaktika 41            

1618. Lem, Stanislaw :Pirx elbeszélése
Pirx elszegődik egy roncseltakarító űrhajó kapitányának. A legénysége használhatatlannak bizonyul, ezért szinte egyedül kell ellátnia három ember feladatát. Merkur pályájánál repülve egy hatalmas, gyűrű alakú űrhajó száguld el Pirxék mellett. Mivel Pirx semmilyen eszközzel nem tudta rögzíteni az idegen űrhajó pályájának adatait, ezért csak szótlanul nézte, ahogy a hajó eltűnik a csillagos űrben.
Pirx pilóta kalandjai            

1619. Lem, Stanislaw :Tárgyalás
Felkérik Pirx pilótát, hogy egy küldetés során tesztelje az emberre tökéletesen hasonlító robotot. Az űrhajó legénységének egyes tagjai robotok, mások emberek, de senki nem tudja, hogy ki melyik. A robot szeretne egyedüli mesterséges emberként létezni, ezért érdeke, hogy Pirx rossz véleményen legyen róla. A Szaturnusz körül repülő űrhajó, a robot akciója során veszélybe kerül, amelyben az emberi személyzet majdnem belehal. Mivel Pirx nem kiszámított módon reagált az eseményre, ezért a robotnak fel kellett fednie kilétét, amely pusztulásához vezetett.
Pirx pilóta kalandjai            

1615. Lem, Stanislaw :Terminusz
Új űrhajót kap Pirx, amelyről meglepetten tudja meg, hogy az a valamikori híres Coriolanus. Egy meteortalálat miatt az űrhajó legénysége életét vesztette és tizenhat év múltán találtak rá az űrben. A hajón szolgáló robot memóriájában tárolta a baleset során haldokló űrhajósok utolsó morse-beszélgetéseit, és éjszakai munkája során újból lejátssza őket. A néhai űrhajósok tiszteletére Pirx beolvasztatja a robotot.
Pirx pilóta kalandjai            

1616. Lem, Stanislaw :Vadászat
Egy meteortalálat következtében megsérül egy bányarobot a Holdon. Minden mozgó tárgyra azonnal tüzelni kezd beépített lézerágyújával. A Hold összes vegyverfogható emberét riadóztatják, köztük Pirx pilótát is. A megbolondult robot keresése közben Pirx leszakad csapatától és egy másik csapat összetéveszti a robottal. A pilóta életét a robot menti meg, akit Pirx hálából hátba lő .
Pirx pilóta kalandjai            

1621. Leman, Alfred (Társszerző: Hans Taubert) :Potyautas
Ismeretlen folyadékot küldenek a kutatók egy nemrég felfedezett bolygóról a Földre. Menet közben az űrhajó fedélzetén a folyadék furcsán kezd viselkedni. Kitör üvegbörtönéből és átveszi a hajó irányítását. A pilóta tehetetlenül szemléli az eseményeket, majd rádöbben, hogy a folyadék értelmes lény, aki visszakívánkozik bolygójára.
Galaktika 21.            

1622. Leman, Alfred (Társszerző: Hans Taubert) :Üveg?
Egy kisbolygón tükörsima felszínt találnak a kutatók. A felület nehezen karcolható, önjavító és kivonja a járművek tartozékaiból a bórkarbidokat. Az egyik kutató bizonyítékát leli, hogy ez a felszín egy ismeretlen funkciójú gépezet, mely idegen lények terméke.
Galaktika 47.            

1623. Leman, Graham :Verbális módszer
Az őrültnek minősített híres tudós elkábítva fekszik egy korházi ágyon, míg tudata egy pszichó-programmal társalog. A programnak fel kell mérnie a tudós elmebeli állapotát, és arra a következtetésre jut, hogy el kell pusztítania a férfit.
Galaktika 90.            

1624. Lemon, Don Mark :A feledés háza
Munson felfedezi a bíborsugarat, amely kitörli az ember fejéből a fájó emlékeket. Egy nap halottnak hitt szerelme lép ki a Bíborsugár terméből, aki a halottnak tartott Munson emlékét törölte emlékezetéből. Miután Munson majdnem belehal a gondolatba, hogy szerelme elfeledte őt, ő is belép a Feledés Termébe.
Galaktika 57.            

1625. Lengyel Géza :A Zentai-sugarak
Zentai doktor felfedezett egy sugarat, mellyel bármely anyag átvilágítható. Találmányát szeretné a rendőrség szolgálatába állítani, hogy sugaraival megfigyelhessék az embereket, bárhol tartózkodnának is. Budapest rendőrfőnöke eltünteti a találmányt, hiszen nem csak a rablókat lehetne így tetten érni, de vezetőpolitikusok szerelmi kapcsolataira is fény derülne.
A rádiumkirály            

1626. Lengyel Péter :Napkelet - avagy a Szívöröm Ünnepe
Egy magyar mérnök munkája miatt egy Karibi-szigeten tartózkodik, mikor leszáll két óriási hangyára hasonlító földönkívüli, akik fenekestül felforgatják a szigeten élő emberek életét. A férfi hangszalagra mondja a leszállás óta történt változásokat. A hangszalag később felbecsülhetetlen értékkel bír a későbbi korok emberei előtt.
Vámpírok és csillagok            

1627. L'esanu, Joseph Sheridan :Egy szellemjárta ház hiteles története
A főszereplő, gyógyulása végett, kibérel egy tengerparti, ódon házat. Nemsokára a házban különös események történnek. Eleinte rablók garázdálkodására gyanakodnak, csak később tudatosul bennük, hogy szellemek járnak a házban. Gyógyulása után a városba visszatért elbeszélő csak találgatni tud, a házbeli események mibenléte felett.
A múmia lába            

1629. Leskó László :Az outsider
A leragadt könyvügynök egyetlen szórakozása a száguldás. Az Aurum galaxis lakói vele lépnek először kapcsolatba, de az ügynököt egy halálos kimenetelű balesetben elveszítik.
Menekülés a Naprendszerből            

1628. Lewis, Jack :Ki plagizál?
Az író levelezéséből kiderül, hogy minden írását már kiadták tíz évvel korábban, egy bizonyos Thromberry neve alatt. Mindenki plagizálással vádolja az írót, aki meg van győződve róla, hogy Thromberry valamilyen gépezet segítségével lepuskázza írásait a múltból és saját néven adja ki őket.
Galaktika 14.            

1631. Lindbohm, Dénis :Az Istenek
A világtörténelemben először hatol be, tudományos küldetéssel, űrhajó a Galaxis középpontjába. A fedélzetén tartózkodó emberek és nem emberek találkoznak az istenekkel, akik az androidnőt képessé tettek a gyermekszülésre. Azóta elszaporodtak az androidok.
Galaktika 28.            

1630. Lindbohm, Dénis :Szemed fénye
Egy földönkívüli pár szerencsétlenül jár űrhajójával egy nagyváros temetőjében. Kivonul a katonaság és bekerítik a templomot, ahová az idegenek menekültek. Mindenki ellenségesen viselkedik velük, ezért öngyilkosok lettek. Egyedül a riporter sajnálja őket.
Galaktika 28.            

1632. Lindström, Per :Az élet megy tovább
A világ két pártra szakad abban a vitában, hogy átültethető legyen az emberi tudat android testbe, vagy sem. Mr. Mortimer eleinte tartózkodott mindenfajta állásfoglalástól, de a végén az ő tudata is android-testbe került. Androidoké a jövő.
Galaktika 28.            

1633. Lizsev, Toso :Halló,hallasz engem?
A fiatal tanárnő téves kapcsolás útján megismerkedik egy kedves fiatalemberrel, akivel mindig csak telefonon beszél. A lány beleszeret az ismeretlen telefonálóba, akiről gyanítja, hogy nyomorék. Pedig csak robot volt.
Galaktika 29.            

1634. Ljuckanov, Veszel :A küldött
Két férfi és egy nő érkezik az idegen bolygóra aranyat keresve. A bokor alakú értelmes helybéli lények figyelemmel kísérik őket. A nő miatt az egyik férfi lelövi a másikat. , aki aztán szeretne várost alapítani ezen a bolygón. A nő megöli a gyilkost, de nem tudja beindítani az űrhajót. Amikor a helybéliek kapcsolatba szeretnének lépni vele, a nő öngyilkos lett. Gyermekét felnevelik az idegenek, hogy majd ő legyen a küldött, aki majd elmegy a Földre.
Galaktika 29            

1635. Lloyd, Age :Ha angyal járna mögötted is...
Navigátor-tanoncok járják az időt, és az egyikük ott ragad egy XIX. századi faluban. Beáll annak a kovácsnak a helyére, akivel időt cserélt. Ötven év múltán sikerül a régi kovácsmesterrel visszacserélnie a helyét, és hogy a falu nehogy meglincselje a regi kovácsot, akiben az ördög megtestesülését feltételezik, isteni dicsfénnyel vette körül. A navigátor ezen tette miatt felsőbb osztályba léphetett.
Quark 3            

1637. Loggem, Manuel van :Az agy hóhérai
A hivatalnokok veszik át az uralmat. Mindenkiről részletes személyiség leírást készítenek, s akiben nagy a lázadó hajlam, azokra kíméletlenül lecsapnak. A főhőst is vallatóra fogják, bár ő nem tud semmit, de ezt nem hiszik el neki. Agyletapogató berendezésekkel ostromolják, mire ő elmondja az ellenállás vezetőjének a nevét és személyleírását, de ezt sem hiszik el neki. Megdől a hivatalnok diktatúra, és az ellenállás vezetője személyesen felkeresi cellájában a férfit. Ekkor jön rá a főhős, hogy képes a jövőbe látni.
Galaktika 26            

1636. Loggem, Manuel van :Őskorszak az ablak előtt
Egy férfi rendszeresen eljár pszichológusnőjéhez, hogy rendesen kibeszélje magát. Egy nap benéz egy brontoszaurusz az ablakon és ezt tudatja a férfi a nővel, aki a páciense rossz álmának tulajdonítja az egészet. Az ősgyík azonban valódi, minek okán a nő elájul, és a férfi elvezeti az állatot a legközelebbi rendőrőrsre.
Galaktika 26.            

1639. Lois, Julian M. :Antitestek
Tudósok felfedeznek egy nagy hasadást az Univerzum szövetében, ami az egész világ pusztulását okozhatja. A tudósok kijavítják a hasadást. Az esemény után minden élőlény nekiáll visszafejlődni. A megszokott fajok kipusztulnak, helyükbe egyszerűbb, primitívebb felépítésűek lépnek. Az élet szép lassan eltűnik az Univerzumból. Az Univerzum védekezésül hozta létre az életet, hogy kifejlődhessen az ember, aki megszünteti a bajt. A feladat elvégzése után már nincs szükség rá és az élőlényekre sem. Az emberiség két embert küld a távoli jövőbe, hátha sikerül elterjeszteniük az élet csíráját, de kudarcot vallanak.
Galaktika 24            

1638. Lois, Julian M. :Szolipszizmus
Az analitikus egyik betegének írását olvassa. Ebben a novellában egy űrhajó repül az Androméda-galaxisba, de egy baleset miatt hihetetlen sebességre gyorsul fel. A pár perces relatív idejük alatt több milliárd év telik el az Univerzumban és az megszűnik létezni. A két űrhajós genetikailag megváltoztatott növényükkel felemésztik az űrhajót, így önmagukra maradnak a tér nélküli világban. Az egyik űrhajós a végtelen magányban emlékképeiből újra alkotja önmagában a régi Univerzumot. Az írást olvasó analitikus a másik űrhajós, aki azon csodálkozik, hogy mindketten ugyanolyan Univerzumot építettek fel maguknak.
Galaktika 24.            

1640. Lomer, Cecil :A paraziták fekete napja
Földönkívüli űrhajó száll le Willow Growe városka mellett és egy hernyó-forma értelmes lény lép ki belőle. Gyűlést hívnak össze az idegen tiszteletére és üdvözlésére a városka vezetői. Hírtelen beront egy helybéli és megöli a földönkívülit, majd a seriff védelmét kéri. Gyilkossággal vádolják, de ő azzal védekezik, hogy egy kártékony parazitát pusztított el. A városka lakói rendkívüli gyűlésen újra értelmezik az "ember" és a "parazita" szó értelmét. Végül parazita viselkedése miatt kivégzik az idegen gyilkosát.
Vénusz 90/5.            

1641. Loran, Martin :Egy csepp viszály
14 Quist, egy könyvtáros, aki űrhajónyi könyvével járja a távoli, emberlakta bolygókat. Ahol szellemi elnyomást tapasztal, elárasztja könyveivel az ellenállókat, elhintve közöttük a gondolat szabadságát. Leszáll a Rayer bolygón, ahol katonai diktatúra uralkodik. Katonák várják a leszállópályán, akik elégetik könyveit és kiutasítják a bolygóról. Quist felkeresi a helyi ellenállók csoportját és forradalommal kapcsolatos, újonnan kinyomtatott könyvekkel látja el őket. Quist elégedetten hagyja maga mögött a bolygót; elvégezte feladatát.
Galaktika 43            

1642. Lorenz, Peter :A szabványtyúk
A jobb termelékenység érdekében kopasz tyúkot hoz létre egy ötletekben gazdag genetikus. A siker óriási. Ezután kockatojásokat tojó, csupasz tyúkok következnek, mert így gazdaságosabb a tojások szállítása. A tudós végül létrehozza a tökéletes szabványtyúkot: a csont nélküli, tollatlan, kocka alakú tojásokat tojó, szögletes tyúkot. Ennek már nem lett akkora sikere, mert a kombinátok kerek konzervdobozokat gyártanak...
Téren és időn túl.            

1656. Lovecraft, Howard Philip : A kutya
Gazdag angol főrend és barátja kedvenc időtöltése a sírrablás, meg hátborzongató kegytárgyak gyűjtése. Egy hollandiai temetőbeli sírrablásukból egy iszonyatosa kinézetű jade amulettet szereznek gyűjteményükbe. Következő hetek félelemmel terhes éjszakákat hoznak, míg egyiküket egy félelmetes kutya bestiálisan szétmarcangol. A másik visszautazik a jade amulettel abba a bizonyos hollandiai temetőbe. A sír újbóli felnyitása után öngyilkos lesz.
X-magazin 97/6.            

1651. Lovecraft, Howard Philip :A gonosz lelkész
4 Egy gonosz anglikán lelkész szelleme kísért egy ház padlásterében, ahol hajdanán felakasztotta magát. Egy látogató azt hitte, hogy sikerül elűznie a kísértetet, emiatt átvette a tiszteletes vonásait.
Galaktika 40.            

1645. Lovecraft, Howard Philip :A hallucináció hegyei /Az őrület hegyei/
59 Expedíció indul a Déli-sarkvidékre fosszilis leletek kutatása céljából. Az Antarktiszon felfedeznek a Himalájától is magasabb hegységet, s egy üregben mumifikálódott, furcsa kinézetű lényeket. Az egyik lényt felboncolják, de semmit sem tudnak meg róla. Később megszakad a kapcsolat az expedícióval. Az expedíciót szállító hajóról csapat indul a felkutatásukra. Lemészárolva találnak rá az expedíció tagjaira. Két bátor vállalkozó átrepül a magas hegyek közé és ott egy több millió éves, hatalmas, és ijesztő városra bukkannak. A városban egy valaha élt, hatalmas nép nyomaira találnak és szembetalálkoznak az Iszonyattal.
Galaktika 27     Innen és túl        

1647. Lovecraft, Howard Philip :A kép a házban
Egy férfi a zuhogó eső elől egy gonoszsággal átitatódott házba menekül. Ott megismerkedik a ház vénséges vén urával, akinek a kannibálokról készült könyvillusztráció a kedvence. Az öreg embereket darabol fel, és a férfit is csak egy villámcsapás menti meg ettől a sorstól.
Ozirisz országa     Holdárnyékban        

1648. Lovecraft, Howard Philip :A különös,magas ház a ködben
Egy fiatal filozófus érkezik Kingsportba. A fiatalember felfigyel egy magas szikla tetején lévő fura, ódon házra. A házban régi ruhát viselő, magányos úriemberrel ismerkedik össze. A férfi idegen világokat és hihetetlen dolgokat mutat a filozófusnak. Mikor a fiatalember elhagyja a házat, kíváncsi, kutató lelke a falak között maradt.
Galaktika 40.            

1649. Lovecraft, Howard Philip :A toronyszoba ablaka
Az elbeszélő beköltözik elhalálozott unokaöcsse házába. A padlásszobából kialakított dolgozószobának fura lencseszerű ablaka van. Az ablak valójában dimenziókapu. A férfi az egyik rejtélyes könyvben leírást talál a kapu használatáról. Az aktivált dimenziókapun félelmet, és undort keltő szörnyek próbálnak áthatolni. Az elbeszélő még idejében sikerül elpusztítania a lencsét.
Galaktika 40.     Cthulhu hívása        

1644. Lovecraft, Howard Philip :Álmok a boszorkányházban
Gilman Arkhemben, a Miscatonic egyetemen tanul. Egy boszorkány régi szobájában szállásolja el magát, mert rá akar jönni a dimenziók közötti utazás lehetőségére. A szoba alakja lehetővé teszi az utazást, s minden éjszaka a boszorkány magával viszi távoli, szörnyűséges helyekre. Boszorkányszombaton Gilmannak sikerül elpusztítania a boszorkányt, de ebbe ő is belehal.
Galaktika 173.            

1658. Lovecraft, Howard Philip :Árnyék Innsmouth felett
Innsmouth-on átutazó fiatalember szembesül azzal a szörnyűséggel, ami évtizedek óta gyülekezik az elhanyagolt kikötővárosban. Egy aranyra éhes férfi förtelmes alkut kötött a tenger alján lévő hasadékban lakozó szörnyekkel. A város minden lakója lassan átváltozott szörnyeteggé. A fiatalembernek épp hogy sikerült elmenekülnie a városból, de nem sokára megtudja az igazságot: ő is ebből az átkozott városból származik és lassan ő is átváltozik.
Holdárnyékban            

1646. Lovecraft, Howard Philip :Az ezüstkulcs
Randolph Carter harmincévesen elvesztette gyönyörű álmainak felidéző képességét. Sok mindent kipróbált életében, de nem sikerült visszaszereznie. Egy nap megtalálja nagyapja ezüstkulcsát, ami egy ősrégi ajtót nyit az ősi családi bírtok eldugott kis szögletében. Carternek ezután nyoma vész. Azóta álomországnak új uralkodója van.
Galaktika 175.            

1657. Lovecraft, Howard Philip :Cthulhu hívása
Egy fiatal kutató egyre több tárgyi és írásos bizonyítékát leli a hírhedt Cthulhu-kultusz létezésének. A történetek a megtestesült iszonyatról beszélnek, ami átrepült az űrön és letelepedett a Földön sok millió évvel ezelőtt. Most hosszú álmát alussza tenger dorította városában. Csendes-óceán déli részén néhány bártor tengerész megtalálta a várost és felébresztette a Nagy Öreget. Őrülethullám robogott végig a Földön, több ember lelte halálát ezekben a percekben. A találkozást csak egy tengerészélte túl, de ő is gyanús körülmények között halt meg. A fiatal kutató érzi, hogy ő is erre a sorsra jut.
Cthulhu hívása            

1655. Lovecraft, Howard Philip :Erich Zann muzsikája
Arkhem eldugott kerületében egy szűk és meredek utcában, ahol a düledező ősöreg házak állnak, egy fiatalember szobát vett ki. Felette egy öreg, néma hegedűs lakott, aki időnként embertől teljesen idegen zenét is játszott. A fiatalember leskelődött a mogorva, zárkózott öregember után. Egy éjszaka az öreg artikulátlan üvöltésére beront a szobájába, ahol a hegedűs örömmel fogadja. Leírja életét a fiúnak, miközben betörik az ablak, és a fiatalember egy ismeretlen tájat pillant meg az ablakon túl. Hátborzongató zenét hall, amelyet az öreg őrült hegedülésével próbál elnyomni. A fiatalember kimenekül a szobából, a házból, de még az utcából is, és azóta nem tud visszatalálni.
Homályos zóna            

1650. Lovecraft, Howard Philip :Eryx falai között
Stanfield a Vénuszon dolgozó kutatók egyike, aki a gyíkszerű vénusziak támadásai ellenére kitartóan gyűjti a vénusz-kristályokat. Egy láthatatlan falú épületben egy földi ember holttestére bukkan, meg egy hatalmas kristályra. Eltéved a teljesen átlátszó labirintusban, ahonnan nem tud élve kikeveredni, csak feljegyzéseit találja meg a kutatócsoport.
Galaktika 40.            

1652. Lovecraft, Howard Philip :Ő
A főszereplő céltalanul kóborol New York ódon negyedeiben, amikor egy ódivatú öltözéket viselő emberrel ismerkedik össze. Az idegen elvezeti őt ódon kastélyába. Az öreg valójában kísértet, aki életében megmérgezte a földjén különös szertartásokat folytató indiánokat, akik most eljöttek gyilkosuk lelkéért. A főszereplő elmenekül a kastélyból, ahová már sehogy sem tud visszatalálni.
Galaktika 40.     Cthulhu hívása        

1643. Lovecraft, Howard Philip :Randolph Carter vallomása
Carter vallomást tesz a korházban barátja, Warren halála ügyében, aki nagy tudósa volt a túlvilági dolgoknak. A két barát felkeresett egy elhagyatott temetőt, abban is egy nagyon régi sírt. A sír fedőkövének eltávolítása után Warren lemászott az üregbe. Tábori telefonnal tartották egymás között a kapcsolatot. Warren hírtelen felkiáltott és kérte Cartert, hogy mihamarabb meneküljön onnan. Carter nem akarta sorsára hagyni barátját, de egy undorító, túlvilági hang a telefonból közölte vele Warren pusztulását.
Galaktika 173     Holdárnyékban        

1654. Lovecraft, Howard Philip :Rémület Dunwichben
Egy eldugott kisváros mellett él a vén öreg Wahteley albínó lányával együtt. Wahteley régebben sokat tanult a legiszonyatosabb fekete mágiából. Egy nap a lánya gyermeket szült, aki gyorsabban fejlődött, mint a többi, normális gyerek. Az öreg sok marhát vett, amelyek el is tűntek egymás után. Az öreg Wahteley halála után, már szinte férfivá cseperedett gyermek átalakította a házat. Megpróbálta ellopni a Miskatonic egyetem Necronomikonját, de belehalt az őrkutya harapásaiba. Közben ikertestvére kiszabadult az átalakított farmházból, és végigdúlta a környéket. Armitage doktor, a Miskatonic egyetem tudósa és a Necronomikon nagy ismerője, két segítőtársával kivonul a helyszínre és elűzi saját létsíkjára a szörnyet.
Homályos zóna            

1653. Lovecraft, Howard Philip :Szín az űrből
Arkhentől nem messzire egy különös meteorkő esett le Gardner család farmjára. A tudósok semmire sem mentek a forró és egyre zsugorodó kővel. Következő évre a farmot egy különös betegség lepi meg, melybe ember, állat, növény belepusztul. A szomszéd kihívja a hatóságokat a kihalt Gardner-farmra. Egy földöntúli fényt láttak kiemelkedni a kútból, amely felrepült az égbe. Azóta elátkozott hely lett a tanya.
Homályos zóna            

1659. Lowenkopf, Shelly :Kábítószer
A női szabású android rabja lesz a kábítószernek, szinte önkívületbe esik, ha könyvet ehet. Később hasonlóan mániákus robotokkal is találkozik, majd önként jelentkezik átprogramozásra. Az átprogramozás után visszatér a ferdehajlamú robotokhoz bosszút állni. Ezt sokkal izgalmasabbnak tarja a könyvevésnél is.
Galaktika 5.            

1660. Lönnerstrand, Sture :Aki Napóleonnal fürdött
Napóleon egyik távoli leszármazottja Franciaország legnagyobb tudósa, aki megépíti az időgépet, hogy felkeresse híres ősét és segítségére legyen. Szent Ilonán találja a volt császárt, aki tökéletes egészségnek örvend. Elmondja jövetele célját, mire Napóleon otthagyja maga helyet becsvágyó ősét a szigeten, és az időgéppel a XX. századba jön. A professzor helyébe lépve feleségül veszi a fiatal asszisztensnőt, aki reménytelenül szerette a tudóst.
Galaktika 28.            

1670. Lőrincz L. László :A furcsa pár
Két férfi öregek meggyilkolásával és kirablásával sok pénzt szerez, de feltűnik egy öreg házaspár és rövidesen a két bűnöző szörnyethal. A galaktikus Igazságosztó intézet két ügynöke sikeres akciója után új megbízatást kap.
A Nagy Kupola szégyene            

1665. Lőrincz L. László :A jelölt
A Bizottság mindegyik tagja kész az elnökjelöltet félreállítani, mert reformokat akar végrehajtani. Legnagyobb megrökönyödésükre viszont felszólalásaikban méltatták és mindannyian kemény önkritikát gyakoroltak, majd lemondtak posztjukról. Távozásuk után a különleges képességekkel rendelkező jelölt elégedetten hátradőlt székében.
Galaktika 69.            

1668. Lőrincz L. László :A józan értelem széruma
A tökéletesen szervezett társadalom egyik egyede, egy főkönyvelő, ismeretlen betegséget kap. A kutatók megtalálják a baj okát: a főkönyvelő testét alkotó galaxisok egyikének napja körül keringő harmadik bolygón ismeretlen eredetű feszültségek, agresszivitások képződtek. Ennek elhárítására egy szérumot szintetizálnak, ami megszünteti a feszültségeket azon a végtelenül apró, harmadik bolygón.
A Nagy Kupola Szégyene            

1661. Lőrincz L. László :A Nagy Kupola Szégyene
Kirk nyugtalan lelke nem tud beilleszkedni a merev hagyományokon nyugvó és mindent a legteljesebb mértékben a közösség javára fordító társadalomba. Tévedésből behívják katonának. Bár több esetben is megvédi társai és a Kupola életét, mindig csak büntetést kap. Kirk valójában egy vöröshangya, a Nagy Kupola meg egy hangyaboly.
Galaktika 34.     A Nagy Kupola Szégyene        

1662. Lőrincz L. László :A púpos
Rotterdam temetéseire egy púpos csavargó is eljár, amire sokan felfigyelnek. Kikérdezik az öreget, aztán szabadon engedik. Rövid nyomozás után kiderül, hogy a púpos azonos azzal a személlyel, aki majd kétszázötven éve egy hajó árbockosarában tartózkodva, állítólag találkozott Illés próféta tüzes korongjával. A férfi attól kezdve élelem nélkül él tovább. A púpos azóta is vágyódva nézi a temetéseket.
Galaktika 55.            

1667. Lőrincz L. László :A szeméttelep
20 A szeméttelep új igazgatót kapott, aki azelőtt a titkosszolgálatnál dolgozott, s ezen kritériumok alapján akarja irányítani a komplexumot. Egy nap a szemét olvadásnak indul és mindent felolvaszt környezetében. A telep alkalmazottjai nyomozása során kiderül, hogy a jövőbeli emberiség szemetét a múltba juttatja, de az új igazgató titkolódzása miatt összekeveredett a jövőbeli és a múltbeli szemét. A történtek után a jövőbeliek elvitték a szemetüket, közben az igazgató beállt a békehadtestbe.
Galaktika 76.            

1671. Lőrincz L. László :Az aranygyapjú
A hosszújáratú űrpilóta műszaki hiba folytán kényszerleszállást hajt végre a Földön, a bronzkori Hellász egy kies szegletében. Jósként sikerül beilleszkedni a helyi társadalomba, összebarátkozik Heraklésszel és Odüszeusszal, elindul megkeresni az aranygyapjút. Ezen út során elragadják honfitársai az űrhajóst, akit hazavisznek szülőbolygójára. Mivel a férfi mindenáron vissza akar térni a Földre, pszichiátriai kezelésre utalják.
A Nagy Kupola szégyene            

1664. Lőrincz L. László :Az invázió elmarad
Egy idegen faj egyedei, emberi alakot öltve, a Földre érkeznek, hogy felépítsék az invázióhoz szükséges parabolaantennát. A felszerelést egy barlangba rejtik, de egy Ali Baba nevű helybéli ellopja az antennához szükséges gyémántokat. Mire meglelik azokat, már súlyosan megrongálódtak. A csoport már a legrosszabbtól tartott, mikor megkapták az invázió elmaradásáról szóló hírt. Fellélegeztek.
Galaktika 63.            

1672. Lőrincz L. László :Földiekkel játszó...
Csokonai Vitéz Mihály épp egy vidéki gazdának születésnapjára próbál verset faragni, amikor egy ablak nyílik mellette az időn, és egy szeplős lány verses kötetet ejt a költő asztalára. A kötetben olvasott vers megüti Csokonai képzeletét, és bár a kötetet visszaviszik a jövőbe, a költő ihletet kap és megírja a Reményhez című versét.
Galaktika 88.            

1669. Lőrincz L. László :Használhatatlanok
Az R20-az bolygón nyugalomban, békességben élnek az emberek, hála egy régi génmanipulációnak. Egy baleset következtében egy emberben felszabadulnak az indulatok. Hatalomvágyában felkutatja annak a bolygónak a koordinátáit, ahol a génkezeletlen emberek élik érzelmekkel fűtött, agresszív életüket. Ennek a bolygó egyik katonai támaszpontjáról elrabol három magas rangú katonatisztet, akik szakmai tudását felhasználva leigázná saját bolygóját. A három tiszt valójában semmit nem tud a fegyverrendszerekről, s mivel a férfi biztonsági okokból megsemmisítette a bolygó adatait tartalmazó lemezt, már nem tudja korrigálni hibáját. Szépen feladta magát az Orvosi Intézetben.
A Nagy Kupola szégyene            

1663. Lőrincz L. László :Hu Bálint nemzetközösségi algakutató levelei az utókornak
Bálint régi vágya teljesült, amikor végre felkerült Budapestre Új-Buda mesterséges szigetéről. Feltárul előtte a szennyezettségben elpusztult régi Budapest és az új város steril gömbházai. Megtekintette a lebetonozott Dunát, amely száz év múlva tisztul meg. Meghallgatta a városi kutyák okozta társadalmi és környezeti problémák megoldására tett intézkedések történetét.
Vámpírok és csillagok            

1666. Lőrincz L. László :Időutazás
A Reklámiroda élére egy ismeretlen ember kerül. A helyi hiénák és talpnyalók éllovasai egy időgéppel visszatérnek az új főnök gyerekkorába. Összeismerkednek és megbarátkoznak a jó eszű gyerekkel, hogy majd a jövőben javukra fordítsák az ismeretséget. A számításukba hiba csúszik és nem a megfelelő gyereket ajnározták a talpnyalók.
Galaktika 70            

1682. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :A halál nyaklánca
Ítéletidő elől menekülő fiatal férfi összeismerkedik egy öreg négerrel egy éjszakai bárban. A néger mesél egy láncreakciós gyilkosságsorozatról, ahol minden halott egy gyöngyszem a Halál nyakláncán. A fiatal férfi nem figyel oda eléggé, így nem veszi észre, hogy ő a következő gyöngyszem.
Feketecsuklyások            

1681. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Barátságos ellenség
A Cseh-Királyság fővárosában garázdálkodik Mantel, aki terror tetteivel hívta fel magára a figyelmet. Személye és indítékai ismeretlenek. Mantel VIII. Vendel király titkosszolgálatának hadnagynője, aki így egy személyben a nép Hőse és a király Elsőszámú Közellensége. Az ő közreműködésével kordában lehet tartani az elégedetlenkedőket.
A Jessa fátyla            

1679. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Csillagrobbanás
Anjel zugügyvédként ténykedik a pusztulás felé sodródó Európában. Elvállalja egy haldokló védelmét, akit felesége miatt kirúgott a teljhatalmú Van Zeelg Társaság. Rövidesen bérgyilkosok erednek Anjel nyomába és a nő elfogadja egy kiöregedett, félig ember, félig gép katona segítségét. Rövid nyomozásuk után kiderül, hogy a haldokló egy különleges kommandó tagja, amely elrabolta egy másik Társaság tulajdonában lévő, Csillagrobbanás nevű űrhajó technikai leírását. Ez az űrhajó az egyetlen reménysugár a haldokló Földön élő emberiségnek.
Csillagrobbanás            

1674. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Cybermacák
Három, különleges beültetésekkel megspékelt nő mászik ki Manila tengerpartjára az olajtó szennyezett vízből. Hongkongból menekültek, ahol egy orosz fejest gyilkoltak meg. Pénz hiányában itt Manilában is egy oroszt kell eltenniük láb alól, ám ez nem ment már oly könnyedén. Végül szépen folytatták úszásukat Mexikó felé.
Az Univerzum örökösei            

1673. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Ép testben ép lélek
A környezetszennyezett jövő egyik maffia főnöke átülteti tudatát egy egészséges férfi testébe. Ám az előző tudat nem pusztult el, hanem a buthizmus és egy mátrix-zsoké segítségével kizavarja testéből a betolakodót. Első dolga a főnök terminátorából hamutartókat készíteni.
Ozirisz országa            

1675. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Erasmus-project
Mexikó katonailag és gazdaságilag leigázza az USA-t. egy félelmetes terv keretében szisztematikusan úgy avatkoznak be az amerikai munkásnők magzatainak fejlődésébe, hogy azok éntudat nélkül szülessenek meg. A tudat nélküli emberekkel akarják lecserélni a drága gépeket. Maroknyi ember a tömegek tudatára akarja hozni az igazságot, de végül csak annyi változik, hogy a columbiaiak ülnek a mexikóiiak helyébe.
Csillaghajó            

1677. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Jerry King Show
A kor legnagyobb showmenje képes Anglia egész lakosságát, egy készülék segítségével, mentálisan összekapcsolni, hogy így kiélvezhessék egy bűnöző kivégzését. Egy kínai bejuttatja magát a műsorba, mert halála előtt a mentális kapcsolat útján megvilágosítja az emberek lelkét és magával viszi mindegyikőjüket a Nirvánába. Így egész Anglia lakossága egyszeriben meghal.
Ópiumkeringő            

1676. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Szemétváros
A Cybermacákból ismert három nő a néhai San Francisco szeméthegyeinél érnek partot. Az öt megmaradt felhőkarcolóban élő néger keresztényközösség feje felbérli a nőket, hogy pusztítsák el a szemétlakók új vezérét: az Antikrisztust. A nevezett egy hat méter magas harci robot, melyet a néger főkeresztény fia vezet. A három nő sikeresen letudta a megbízatást és tovább mentek Mexikó felé. Ám kiderült, hogy ott most egy orosz az elnök.
A Galaxis Császára            

1678. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Tűzözön
A távoli jövőben a misztikus hatalommal felruházott mokshák egy, az egész emberiségre fenyegetően tornyosuló veszéllyel kell szembenézniük. Több millió éve a Naprendszer egyik holdjára, a Titánra, bebörtönzött, nagyhatalmú földönkívüli lény szeretné átvenni a hatalmat az emberiség felett. Azzal kiszabadulna fogságából és elpusztítaná az egész Naprendszert. Ezt a földönkívüli lényt csak egy nő testébe beköltözött jó és nagyhatalmú lény képes megállítani, akit egy szerelmes moksha visz a Titánra.
Tűzözön            

1680. Luca, Tristan de (Hüse Lajos ) :Vértelenek
Jonas Fx volt az első ember, akinek lelke, szelleme felkerült a Virtuális Valóságba, míg teste elpusztult. Hamarosan számosan követték példáját. Egy új csatlakozónak hála, már mindenki felküldhette szellemét a Virtualitásba, de vigyáznia kellett. A történelem előtti időkben minden lelket egy férfi és egy női fél-lélekre bontottak szét. Ha véletlenül két összeillő lélek találkozott a Virtualitásban, azok egyesültek, míg a testek elpusztultak.
Csillagrobbanás            

1683. Luis, C. S. :A teremtés nyolcadik napja
Egy nap földönkívüli csillaghajó érkezik a Földre. A hajót androidok irányítják, akik több mint kétezer éve indultak a Toros bolygóról, ahol egy atomháború miatt elpusztult minden élet. A Föld dús vegetációja és ősemberei lesznek a genetikai bázisa a halott Toros benépesítéséhez. A kísérletezés után ittmaradt ősemberek gyorsan nekiláttak a civilizáció megteremtésének.
X-magazin 97/5.            

1684. Lukjanov, Oleg :Ébredés
Anatolij életveszélyesen megsebesül egy balesetben. Míg az orvosok megtalálják a megfelelő gyógymódot, rákötik a Neurogenetárra. Ez a gép összegzi az emberi emlékezetet és képes visszajátszani azt úgy, mintha az ember újra végigélné az eseményeket.
Galaktika 25.            

1685. Lukodjanov, Iszaj ( Társszerző: Jevgenyij Vojszkunszkij) :Búcsú a tengerparton
Platonov az öregedés problémájával foglalkozik Nawman professzorral közösen. Feltalálnak egy eljárást, amely látványosan lelassította az öregedést, és gyorsan ki is próbálták magukon. Egy idő után az öregedés robbanásszerűen rátör a kezelt emberre, aki ettől életét veszti. Meghal Newman és Platonovnak sincs sok hátra. Elutazik unokaöcséhez, akit meglep nagybátyja fiatalossága. Platonov elbúcsúzik szeretteitől és kiúszik a tengerre.
Metagalaktika 2.            

1686. Lundwall, Sam J. :Árnyak
Egy férfi a Valószínűségi épületben dolgozik, ahol egy gépezet segítségével a különböző valószínű létsíkok között utazik. Az intézet előtt várakozó nővel összeismerkedik. Az egyik létsíkról hozták el a nőt, amikor még nem állt még az intézet. Szeretne valahogy visszakerülni saját szülő-létsíkjára, de erre semmi esélye.
Galaktika 28.            


Összesen 123 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu