Keresési minta:M ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
1891. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :"Kint a szarvas, bent a farkas!..."
Amint egyre nagyobban a társadalom belső feszültségei és egyre jobban esik az életszínvonal, egyre több szarvas kerül betegen a pszichikai blokkba. Egytől-egyig agórafóbiások lettek és bármit csinált velük a Gigantomat, nem voltak hajlandók meggyógyulni. Végül feloldotta burkaik zárját a gép, és kiengedte belőle a betegeket.
A Dromosz            

1865. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A " Kukucska"
Minden neveldében rejtett megfigyelőszemek követik a fiatalok minden mozdulatát. Az egyik eminens diák eltörte az egyik kukucskát, amiért nem őt büntették meg. Ez a diák később figyelemre méltó értekezést ír a kukucskák köré épített diák-legendák pszichológiai hatásáról. Oktatóvá avatásának napján döbbenten szembesül azzal, hogy nem mindegyik kukucska működik és a hiedelmekkel ellentétben mindenütt vannak figyelőszemek.
Vasvilágok            

1885. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A források felé
Egy szarvasbika és egy szarvastehén titokban felkúszik Grönland egyik mesterséges fjordjába, hogy felkeresse a legendás Heraklidákat és beszéljenek velük Gigantomat elnyomása miatt. Bár sikerül számtalan akadályon átküzdeniük magukat, épp a Heraklidák épülete előtt lelik halálukat, mert sugárfertőzött már minden víz Grönlandon.
A Dromosz            

1884. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A hang
Egy újszülött monológja arról, miként éli meg születését és egy burokba kerülését. Egyik burokból a másikba.
A Dromosz            

1896. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A kupola alatt
A lázadók összehangolt támadásokat indítanak a Gigantomat vezetékei és csatlakozásai ellen, mivel nem tudják hol van a központja. A támadások során olyan ipari létesítményeket is elpusztítanak, amelyekre később is komoly szükség lenne.
A Dromosz            

1862. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A Pao-gyík játékai
Az alapfokú tanulmányaikat befejező tanulók közül kiválasztják azokat, akik képesek akaratuk révén megváltoztatni testük alakját, tökéletesen beolvadva bármilyen környezetbe. Belőlük nevelik ki a Vasvilágok védelmi- és kémszervezetek ügynökeit.
Vasvilágok            

1903. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A tett
A Gigantomat belsejéből kifolyt hélium lehűtötte a Föld légkörét, így a szárazföldeken újra megjelent az élet. Az egyik szarvas eldobta burkát, elhagyta az óceán vizét, és emberként felegyenesedve kisétált a tengerpartra. Mint egy új faj első egyede.
A Dromosz            

1886. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A tizedik napon, amikor a legnehezebb
Fellázad a legnagyobb büntetőtelep. Az elitélt szarvasok elbarikádozzák magukat a telepen és a társadalom megreformálását követelik. Tudják, hogy a Gigantomat nem bántja őket, mert a heraklida-törvények nem engedik. A számítógép mégis túljár a lázadók eszén, és rájuk omlasztja a telepet, balesetnek álcázva a szőrnyű tettet.
A Dromosz            

1876. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A trallfa-ültetvények
A megszabadított gyermekek nekilátnak átalakítani az Emvéel-bolygót. A Vasvilágok pusztulása után tíz évvel egy új emberiség kezd kibontakozni az előző, hódító emberiség helyén. Ez az emberiség a tolerancia, a másság elfogadása és az empátia elvét vallja magáénak.
Vasvilágok            

1874. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :A világvonal-hajlító
Az Emvéel-ről induló, különleges meghajtású térhajók a hivatalos térhajók előtt érkeznek a hold-tranzithoz, hogy felszedjék az összes fiatalt, akik most végeztek a Neveldében. Az emvéel-beli hajók távozása után a védelmi Bója szétlőtte a birodalmi és a szövetségi hajóflottillát, akik menetrendszerint érkeztek a Holdra.
Vasvilágok            

1878. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Agancsomon ezüst Hold
Egy öreg szarvas, aki a szokásos párzási rituálén egyre rosszabb eredményeket ér el, ellátogat a gyermekkorában betanított csőangolna-telephez. A régi telep látványa felidézte benne gyermekkora boldogságát, amit a felnőttek világában hiába is keresett volna.
A Dromosz            

1868. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Alcatraz by night
A Vasvilágok turistái nemes borzadállyal szemlélik az Alcatraz-bolygón található börtönbeli állapotokat. Megtekintették a Birodalom legnagyobb gengszterének, Al Káposztának magánbörtönét. Gyönyörködhettek egy, csak számukra rendezett, sikertelen anarchista támadásban is. Minden állampolgárnak jó lecke ez a kirándulás.
X-magazin 97/3.            

1901. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Ászka-mászka
Mivel már senki nem járt a dromoszokba egy kis rigyetésért, a tulajdonosnak új látványossággal kell előrukkolnia. Mivel vannak szarvasok, akik burok segítsége nélkül akarnak élni és két lábon járni, versenyeket írnak ki számukra. Itt fogadásokat lehet tenni a győztesekre, miközben nagyot lehet mulatni a versenyzők botladozásain.
A hazugság halála            

1900. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Az utolsó jéghegy
A lázadó elitszarvasok utolsó három tagja megtalálta Gigantomat központját, ami Grönland egyetlen megmaradt gleccserében volt elrejtve. Mivel a gép elvesztette védelmét, szép lassan leépülnek memóriatárolói, majd kiömlik a működéséhez nélkülözhetetlen, cseppfolyós hélium. A hideg anyag befagyasztotta a körülötte lévő tengert.
A Dromosz            

1881. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :De gustibus...
A szarvasok szépségideálja a gömbölyded formájú tehenek. Az egyik szarvasbikának gondjai vannak egy vékony tehénnel, aki még hallatlanul arrogáns is. Szerencséjére egy másik szarvas szívesen elcseréli túlsúlyos tehenét a vékonnyal, mert ő meg a soványak után epekedik.
A Dromosz            

1897. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Éjszakai őrjárat
A dromoszok élén álló vezetők csak saját hasznukat keresik, így még a lázadókkal is leállnak kereskedni, ha abból hasznot húzhatnak. Az őrségben álló szarvasok meglátják az ebben rejlő lehetőségeket és kapva kapnak az alkalmon.
A Dromosz            

1890. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Építőáldozat
A zátonyok építéséhez való betont a szárazföldek egykori, víz alá került parti sávján található városokból nyerik. A munkát elítélt szarvasok végzik. A betonban talált holttesteket építőáldozatnak vélik, de azzal a gigantikus szoborral nem tudnak mit kezdeni, ami egy omlás után került elő, a hajdani New York iszapja alól.
A Dromosz            

1879. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Esti fohász
A Gigantomat egyik terminálja mögött ülő gyermek fél a magánytól, mióta elveszítette idős mesterét, aki a szülők nélküli társadalomban az egyedüli biztonságot jelentette számára. A Gigantomat utánozni kezdte a halott mester hangját, hogy megnyugtassa a gyermeket.
A Dromosz            

1889. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Ezüstpénz
Egyre több a lázadó, egyre több agitátorra van szükség, egyre kevesebb szarvas jut az algatenyésztésre. Az élelmezési gondot Gigantomat úgy oldja meg, hogy megtanította a szarvasokat, miként csalogassák magukhoz a halrajokat, amiket aztán a gépek lehalásznak. Némelyik szarvast ez érzelmileg keményen érint, megdöbbenve Gigantomat gyakorlatias hatékonyságán.
A Dromosz            

1893. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Fényidőkezdet
Tongaárok Munkaterápiás Telepén két gép vigyázza a raktárakat. Az általános állapotromlás rajtuk is érezteti hatását. Egyre lassabbak, egyre butábbak lettek a generálozások után. Már arra is képtelenek, hogy megakadályozzák a raktárak feltörését, és a Gigantomat csatlakozójának felrobbantását.
A Dromosz            

1892. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Fényidővég
Egy elit szarvasklub tagjai nekilátnak az élemiszertermelés fedezete alatt, hogy kidolgozzák harcukat a Gigantomat ellen.
A Dromosz            

1869. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Genetikai tanácsadó
Hatodik szinten élő fiatal pár ellátogat egy Genetikai tanácsadóba, ahol megtudhatják, hogy a Földön lombikban születő gyermekük boldog lesz-e vagy sem. A tanácsadóban megmondják a születendő gyermek minden fizikai és elmebeli tulajdonságát, de a boldogságról mit sem tudnak. A váróban tartózkodó hetedik szinten élő idős házaspár szerint az eljövendőknek van reményük egy szebb világra.
Vasvilágok            

1887. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Hangulatjelentés
A Gigantomat kérdezőket küld ki a szarvasok közé, hogy megtalálják a renitens lázadókat. A kérdezők így megtudják, hogy kik azok a szarvasok, akikben nem lehet megbízni egy esetleges lázadás során.
A Dromosz            

1871. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Határidő
Jüan Ti a konkurens vállalat jobban fizetett dolgozói miatt elveszíti munkahelyéhez közeli lakását. Az új lakás távolsága miatt nem tudja majd betartani a munkarendet. Egy zseniális ötlettel megépít egy hármas szintű rezonátort, amivel kényelmesen áthatol a közfalakon munkahelyéig. A munkahelyén azt a feladatot kapja, hogy találjon ki valami védelmet a hármas szintű rezonátorral rendelkező területsértők ellen.
Vasvilágok            

1860. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Inspekció
A Galaxist benépesítő emberiség két politikai tömörülésre oszlik, a Birodalomra és a Szövetségre. A Földön létrehozzák a Neveldét, ahol az eljövendő nemzedékeket nevelik fel. Mindkét állam elküldi ellenőreit a Neveldébe, mert hibát észleltek a működésében. Mindkét ellenőr a másik államot gynusítja szabotázzsal, és a felelősséget a Nevelde vezetőjére hárítják, aki emiatt öngyilkos lett.
Vasvilágok            

1895. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Két szarvas ha összehajol
Egyre rosszabbak az állapotok, bevezették a jegyrendszert. A Gigantomat felfegyverezte a hozzá hű szarvasokat, hogy öljék meg a lázadókat. Átadta nekik a dromoszok kulcsait is, így hatalmi csoportosulások jöttek létre a létesítmények körül.
A Dromosz            

1875. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Kettős tétel
Az Emvéel-beliek sikeres gyermekrablása után mind a Birodalom, mind a Szövetség legfőbb irányítói a másikat vádolják a rablással és a Heraklidák által hátrahagyott gigantomatoktól követelik a másik fél elpusztítását. A közös akarat miatt a gigantomat vezérlése leáll, és sorra robbannak a Vasvilágok mesterséges bolygói.
Vasvilágok            

1864. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Kiűzetési nap
Minden földi neveldében megtartják a kiűzetési napot, amikor a diákok felkutatják az elrejtőzött tanárokat. Ha valakit adott időre megtalálnak, az illető is megy diákjaival a Vasvilágokba. Kenebe már hetedik éve sikeresen rejtőzik diákjai elől, ami rekord a maga nemében. Végül saját tanártársai buktatják le, mert irigyelték sikereit.
Vasvilágok            

1883. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Mammiszi
Két terhes tehén érkezik Gigantomat szülészeti részlegébe, egy idős tehén, aki már hatodik gyermekét hozza a világra, és egy fiatal, aki most szül először. Az idősebbik beavatja naiv és fiatal társát a társadalom szürke és szívtelen elvrendszerének hibáiba, meg ellentmondásaiba.
A Dromosz            

1902. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Páros vagy páratlan?
Két szarvas fogadásokat köt az Öngyilkosok sziklájánál, vajon páros vagy páratlan számú szarvas gyilkolja meg magát aznap. Mivel egyikük képtelen veszíteni, inkább ő is öngyilkos lesz, csak nehogy ellenfele nyerjen.
A Dromosz            

1882. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Rövid pórázon
Az egyik szarvast előállítják Gigantomat bíróságán, mert rongálta a kötelezően épített korallzátonyokat. Már majdnem elítélik, amikor kiderült, hogy egy szobrot faragott a Gigantomat tiszteletére. Így a számítógép megtette tiszteletbeli szobrászának.
A Dromosz            

1861. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :S szólt a holló: soha már
Két robot megvitatja, hogy miért bolondult meg az egyik gyerek a Neveldében. Amint a kisfiú meglátta, hogy milyen az élet a Vasvilágokban, ahová majd tanulmányai után kerül, többé már semmit sem akart megtanulni.
Vasvilágok            

1880. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Szarvasbika-teszt
Serdülő szarvasoknak egy beavatáson kell részt venniük, mielőtt bikává érnének. Egyikük burkának energiaellátása meghibásodás miatt megszűnik, amit a fiatal szarvas a próba egyik elemének tart. Mivel jól akar szerepelni, nem ad le vészjelzést. Mivel nagy sokára találnak rá, éhenhal.
A Dromosz            

1872. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Személyre szabott csapda
A Galaxis leghíresebb kémnője rátalál az Emvéel-bolygóra, ahol az ember kívánságai meganyagiasulnak. Ezen a bolygón gyűlnek össze mind a birodalmi, mind a szövetségi ügynökök, akik élvezik a szabadságot és mindent megtesznek a jelenlegi rendszer eltörléséért. Ha valaki viszont túl sokat kíván ezen a bolygón, hamar megöregszik.
Vasvilágok            

1866. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Szigorúan bizalmas küldetés
Különleges ügynök érkezik a Szövetségtől a Földre, hogy megölje a feleslegessé vált trónörököst, mert a Szövetséget vezérlő Menny Fia kitűnő egészségnek örvend. A Holdra visszatérő ügynök halálát leli, és mindazok, akik találkoztak vele.
Vasvilágok            

1870. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Szolgálati kötelesség
Gunarson jó hivatalnok és elefántmemóriával megáldott ember az egyik Vasvilágon. Munkája közben felfigyel arra, hogy vállalata semmire sem használható termékeket gyárt, amiket újból beolvasztanak. Ismereteit jelenti a miniszterhelyettesnek, akitől megtudja, hogy a Birodalom és a Szövetség gazdasági egyensúlya érdekében áltermelést kellett bevezetni, a feleslegessé vált munkaerő lefoglalása végett. Gunarson kitalál egy hatékonyabb stratégiát, így felkerült a legfelső emeletre.
Vasvilágok            

1894. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Tabula rasa
Lázadó szarvasok egy csapata ipari lézert zsákmányolt és elindul a leghíresebb dromosz felé. Útközben minden akadályt legyőznek, hol lézerrel, hol robbanóanyaggal. Végül céljukat elérve ízzé-porrá robbantják az elnyomás és a manipuláció egyik bástyájának számító Viti Levu dromoszt.
A Dromosz            

1863. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Tanulmányi kirándulás
Tanáruk vezetésével diákok ereszkednek le egy több ezer éve eltemetett metróállomásra. A fiatalokba sulykolt dogmák igazolása végett érkeztek ide, amelyek alapja a fekete bőrű ember felsőbbrendűsége. Mindenki meglepetésére kék színű figurákat találnak az illemhelyek ajtajain.
Vasvilágok            

1867. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Tetőtapasztók
A Vasvilágok külső burkát büntetésüket töltő emberek javítják, mert a robotok vezérlése hamar tönkremegy az erős sugárzástól és az időnként felbukkanó meteorok miatt. Az emberek sem bírják egy évnél tovább. Még senki nem töltötte le élve a büntetési időt a tetőn.
Vasvilágok            

1898. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Tillanchong
Két terhes tehén érkezik az utolsó, még működő mammisziba, hogy biztonságos körülmények között szülhessenek. Az idősebbik tehén elzavar két szarvasbikát a létesítményből, de előbb elszedi tőlük fegyvereiket. Beszállásolja magát az épületbe, kiveszi az újszülötteket tokjaikból, és elhatározza, hogy ezután másként nevelik fel a gyermekeket.
A Dromosz            

1873. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Yobanashi no Chanoyu
Az Emvéel-bolygó nagyasszonya összehívja a Kör tagjait magához egy teaszertartásra. Itt három jelölt kifejtheti munkásságának eredményeit, amellyel közelebb kerülhet a Kör a Vasvilágok megreformálása felé. Mindhárom értekezés előremutató, még ha hibákkal van is tele.
Vasvilágok            

1899. M. Veress Zsuzsanna ( Társszerző: Mandics György ) :Zarándokének
Különböző szekták alakulnak, hogy a zűrzavarban megfáradt szarvasok kereshessék a megvilágosodást. Az egyik, a fájdalomban keresők szektájának egyik noviciusa megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a szekta vezetője hidegvérrel legyilkolja némelyik szektatársát, ha az érdek úgy kívánja. A novicius hitének tárgyi eszközeivel nekiáll börtöne falának lebontásához.
A Dromosz            

1687. MacCaffrey,Anne :Az éneklő hajó
Az űrhajókat nyomoréknak született emberi agyak irányítják egy emberi pilótával közösen. Legendássá vált az egyik hajó, mert a beültetett agy gyönyörűen tudott énekelni. A sok év alatt a hajó agya és a pilóta összeszokott kettőssé kovácsolódott. Egy szupernóvává váló csillag bolygójának evakuálása során a pilóta életét veszti. A férfi temetésén szívettépően énekelt a világegyetem egyetlen éneklő hajója.
Galaktika 56.            

1688. MacCreight,James ( Frederik Pohl ) (Társszerző: Isaac Asimov ) :Kis ember a földalattin
A földalatti egyik kalauzát, több utassal egyetemben, eltéríti egy kis ember, aki egy isten. Így toboroz magának híveket. Több tanítványa fellázad ellene, kreálva egy ellen-istent, amit épphogy hatástalanít a kis ember. Szerinte az ember nem való istennek, ezért a kalauzt is visszaküldi a normál életbe.
Szuperneutron            

1689. MacLean,Katherine :A képernyő nem hazudik
Földönkívüliek űrhajóját várják egy használaton kívüli repülőtéren. Hatalmas érdeklődéssel figyelik a leszálló űrhajó adását. Az űrhajó leszáll a megadott koordinátákra, de nem látja senki. Egy tudós jön rá a megoldásra: az idegenek mikroszkopikus méretűek.
Riadó a Naprendszerben     A találkozás        

1690. MacLean,Katherine :Fertőzés
A Földre megszólalásig hasonlító bolygóra leszáll egy telepes űrhajó, de az már lakott. Az itt élő emberek egy családból származnak, mert csak ez az egy család élte túl a telepesek között dúlt járványt. Az egyik helybelit, alapos fertőtlenítés után, felengedik az űrhajó fedélzetére, ennek ellenére minden férfi megbetegszik. A betegség oka, hogy ezen a bolygón minden DNS-spirál balra csavarodik. A betegség múltával minden férfi DNS-e balra csavarodik, és mindannyian a helybeliekre hasonlítanak. Hamarosan megjelenik a látogató húga is. Ebből megtudták a nők, hogy ők sem fogják már többé elhagyni ezt a bolygót.
Galaktika 56.            

1691. MacLean,Katherine :Ha eljön az esős évszak
Egy misszionárius száll le két mérnök társaságában az újonnan felfedezett és lakott bolygóra. Az emberekre megszólalásig hasonlító helybéliek kegyetlennek tűnő szertartás keretében avatják felnőtté fiataljaikat: mikor beköszönt az esős évszak, fejjel lefelé felkötik őket egy nagy fára. A három földi ember elhatározza, hogy változtat ezen a barbár szokáson. Leoldják az egyik fiatalt a fákról és elviszik az űrhajójukra. A fáról levágott fiatal lába gyökeret eresztett a vízzel telített talajba és fává változott. Ezen a bolygón minden élőlénynek két életciklusa van: egy állati és egy növényi. Ezt elkerülendő, a helybéliek a fára akasztással próbálnak megmenekülni a növényi élettől.
I.P.M. 1982/8.            

1692. Magyar Júlia :A folyosó
Egy lány földönkívülivel találkozik, akibe beleszeret. A lény rövid itt-tartózkodás után távozik. A lány reménykedik visszatérésében, hiszen gyereket vár tőle.
Menekülés a Naprendszerből            

1693. Major Mihály :A csillaghajó
Csillaghajó járja az űr végtelenjét, fedélzetén egy önmagát elpusztító civilizáció hat túlélőjével. Egy lakható bolygót keresnek, ahol újra kezdhetnének mindent gyűlölet nélkül. Az újonnan felfedezett bolygó gyönyörű, és értelmes lények lakják. Landolás közben felfigyelnek egy repülőre, melyről egy sötét tárgy hull alá. Hatalmas villanás vakítja el őket. A Hirosimai atomcsapás után az űrhajó landolás nélkül folytatja kereső útját az űrben.
Menekülés a Naprendszerből            

1694. Majoros Sándor :Zöld víz Fehér Fal mögött
Egy számítógépben teremtett, fantasy világba belép egy programozó, hogy az ott található ifjú vadász programját kivigye a valós térbe, mintha a saját fia lenne.
Galaktika 80.            

1696. Majtényik Erik :A Kékek Tanácsa
Sten egy tökéletesnek mondott társadalom tagja, melyet a titokzatos Kékek Tanácsa irányít. Stennek fenntartásai vannak a Tanács irányítási technikájával szemben, mire száműzik őt. Az új bolygón tudja meg: beválasztották a Kékek Tanácsába.
Galaktika 27.            

1695. Majtényik Erik :A Selyemgubó
Földi expedíciók értelmes életet keresnek a Galaxisban, és közülük néhány nyomtalanul eltűnik. Az egyik kutató furcsa rituálét figyel meg a Korona-L-17-es bolygó bennszülöttjeinél. Egyes jelekből arra a következtetésre jut, hogy az itteniek az egyik elveszett expedíció leszármazottjai.
Galaktika 27.            

1697. Makay István :Repülőgépen a Holdba (részlet)
Három magyar egy különleges repülőgéppel eljut a Holdba. A terméketlen és kihalt felszín alatt a valamikor virágkorát élő holdlakók dekadens utódaira találnak, akik nap mint nap keményen megdolgoznak a fennmaradásukért.
A rádiumkirály            

1699. Malabaila,Damiano :A Mimete néhány felhasználási módja
A mesélő barátja, Gilbertó nagy barkácsoló lélek, és miután megvette a másoló gépet, rögtön ki is próbálta. Lemásolta feleségét, így két Emma élt tovább a Földön. Viszont feszültség támadt családon belül, amelyet Gilbertó csak a saját személyének lemásolásával tudott megszüntetni.
Metagalaktika 1.     Galaktika 6.        

1698. Malabaila,Damiano :Az olcsó rend
Simson úr, az Amerikából Olaszországba költözött kereskedelmi ügynök, egy új géppel ismerteti meg az elbeszélőt. Ez a gép a Mimete, egy sokszorosító gép. Ha megfelelő méretű a gép doboza és a megfelelő mennyiség áll elő a kívánt elemekből, bármely tárgyat a legutolsó atomig tökéletesen lemásol. A mesélő próba képen gyémántokat másol, de a tettét börtönbüntetéssel honorálják.
Galaktika 6.            

1703. Malabaila,Damiano :Csipkerózsika a frizsiben
2115. Berlin. A Lotte család büszke rá, hogy egy hibernált állapotban lévő lánynak - Patríciának - ad otthont. A lányt minden évben a születésnapján, ünnepélyes keretek között, kiolvasztják. Patrícia megunta a hosszú egyedüllétet és egy fiatalember segítségével elszökik Amerikába, hogy megkeresse a vele egy korból származó férfit, aki szintén lefagyasztva él egy családnál.
Galaktika 9.            

1704. Malabaila,Damiano :Nyugdíjazás
NATCA megajándékozza Simpson urat nyugdíjba vonulása alkalmából egy Torec készülékkel. Ezen készülék más emberek vagy állatok gondolatait és érzéseit képes tárolni mágnesszalagon, majd kívánt módon lejátszani használójának. Az író rossz véleménnyel van a készülékről, szerinte elsorvasztja az ember egyéniségét, rabjává teszi. Igaza is lett: Simpson úr életének hátralévő pár hónapjára mániákus rabja lett a gépnek.
Galaktika 10.            

1702. Malabaila,Damiano :Szépségmérés
Simson úr tesztelte a NATCA új termékét, a szépségmérőt. Bármely modellhez beállítva lemérhető akárkinek a szépsége. Ajándéknak elsőrangú a gép, csak be kell állítani a megajándékozottra a szépségmérőt, és a szerkezet a tulajdonosát tekinti a legszebbnek, ehhez mérve a többi ember szépségét.
Galaktika 9.            

1700. Malabaila,Damiano :Teljes foglalkoztatottság
NATCA cég új gyártmánnyal rukkolt ki, és Simson úr kifakadt az új termékre. Meghívta a mesélőt házába, hogy bemutassa neki, hová fejlődött a rovarokkal való kommunikációs kísérlet. Tizenkét évi kutatómunka után sikerült szót értenie a méhekkel, a hangyákkal és a szitakötőkkel. Későbbiekben mikroelektronikai eszközök gyártását bízná a különböző rovarfajokra.
Galaktika 74.            

1701. Malabaila,Damiano :Versamina
Dybowski elmeséli Kleber professzor halálának körülményeit. A professzor feltalált egy vegyületet, amellyel gyönyörré lehet változtatni a fájdalmat. A szerrel beoltott állatok halálra kínozták magukat. Kleber önmagán is kipróbálja a szert, s neki is felborult a megszokott fájdalom-gyönyör érzete. Halála előtt még megsemmisítette kutatásainak eredményeit.
Galaktika 9.            

1707. Malzberg,Barry :A Róma nevű Galaktika 13
Az író eljátszadozik ötletével. Ötszáz, feltámasztásra váró halottat szállító űrhajót női pilótája egy galaxis méretű fekete lyukba vezeti. A nő tízezer évnyi létezés után megpróbálja hajóját a normál térbe juttatni. A végtelen számú variáció közül az egyikben sikerül is neki.
Metagalaktika 3.            

1706. Malzberg,Barry :A valaha megjelent második legrövidebb fantasy történet
Ferrara tudatában örökre rögzült anyjának halála, amelyet az asszony lassan ölő méreggel vitt végbe. Hogy végre megszabadulhasson ettől a kínlódástól, a férfi fejbe lövi magát. A saját halálát is egy végtelen pillanatként éli meg.
X-magazin 97/8.            

1739. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :"Kint a szarvas, bent a farkas!"
Amint egyre nagyobban a társadalom belső feszültségei és egyre jobban esik az életszínvonal, egyre több szarvas kerül betegen a pszichikai blokkba. Egytől-egyig agórafóbiások lettek és bármit csinált velük a Gigantomat, nem voltak hajlandók meggyógyulni. Végül feloldotta burkaik zárját a gép, és kiengedte belőle a betegeket.
A Dromosz            

1713. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A " Kukucska"
Minden neveldében rejtett megfigyelőszemek követik a fiatalok minden mozdulatát. Az egyik eminens diák eltörte az egyik kukucskát, amiért nem őt büntették meg. Ez a diák később figyelemre méltó értekezést ír a kukucskák köré épített diák-legendák pszichológiai hatásáról. Oktatóvá avatásának napján döbbenten szembesül azzal, hogy nem mindegyik kukucska működik és a hiedelmekkel ellentétben mindenütt vannak figyelőszemek.
Vasvilágok            

1733. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A források felé
Egy szarvasbika és egy szarvastehén titokban felkúszik Grönland egyik mesterséges fjordjába, hogy felkeresse a legendás Heraklidákat és beszéljenek velük Gigantomat elnyomása miatt. Bár sikerül számtalan akadályon átküzdeniük magukat, épp a Heraklidák épülete előtt lelik halálukat, mert sugárfertőzött már minden víz Grönlandon.
A Dromosz            

1732. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A hang
Egy újszülött monológja arról, miként éli meg születését és egy burokba kerülését. Egyik burokból a másikba.
A Dromosz            

1744. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A kupola alatt
A lázadók összehangolt támadásokat indítanak a Gigantomat vezetékei és csatlakozásai ellen, mivel nem tudják hol van a központja. A támadások során olyan ipari létesítményeket is elpusztítanak, amelyekre később is komoly szükség lenne.
A Dromosz            

1710. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A Pao-gyík játékai
Az alapfokú tanulmányaikat befejező tanulók közül kiválasztják azokat, akik képesek akaratuk révén megváltoztatni testük alakját, tökéletesen beolvadva bármilyen környezetbe. Belőlük nevelik ki a Vasvilágok védelmi- és kémszervezetek ügynökeit.
Vasvilágok            

1751. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A tett
A Gigantomat belsejéből kifolyt hélium lehűtötte a Föld légkörét, így a szárazföldeken újra megjelent az élet. Az egyik szarvas eldobta burkát, elhagyta az óceán vizét, és emberként felegyenesedve kisétált a tengerpartra. Mint egy új faj első egyede.
A Dromosz            

1734. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A tizedik napon, amikor a legnehezebb
Fellázad a legnagyobb büntetőtelep. Az elitélt szarvasok elbarikádozzák magukat a telepen és a társadalom megreformálását követelik. Tudják, hogy a Gigantomat nem bántja őket, mert a heraklida-törvények nem engedik. A számítógép mégis túljár a lázadók eszén, és rájuk omlasztja a telepet, balesetnek álcázva a szőrnyű tettet.
A Dromosz            

1724. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A trallfa-ültetvények
A megszabadított gyermekek nekilátnak átalakítani az Emvéel-bolygót. A Vasvilágok pusztulása után tíz évvel egy új emberiség kezd kibontakozni az előző, hódító emberiség helyén. Ez az emberiség a tolerancia, a másság elfogadása és az empátia elvét vallja magáénak.
Vasvilágok            

1722. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :A világvonal-hajlító
Az Emvéel-ről induló, különleges meghajtású térhajók a hivatalos térhajók előtt érkeznek a hold-tranzithoz, hogy felszedjék az összes fiatalt, akik most végeztek a Neveldében. Az emvéel-beli hajók távozása után a védelmi Bója szétlőtte a birodalmi és a szövetségi hajóflottillát, akik menetrendszerint érkeztek a Holdra.
Vasvilágok            

1726. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Agancsomon ezüst Hold
Egy öreg szarvas, aki a szokásos párzási rituálén egyre rosszabb eredményeket ér el, ellátogat a gyermekkorában betanított csőangolna-telephez. A régi telep látványa felidézte benne gyermekkora boldogságát, amit a felnőttek világában hiába is keresett volna.
A Dromosz            

1716. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Alcatraz by night
A Vasvilágok turistái nemes borzadállyal szemlélik az Alcatraz-bolygón található börtönbeli állapotokat. Megtekintették a Birodalom legnagyobb gengszterének, Al Káposztának magánbörtönét. Gyönyörködhettek egy, csak számukra rendezett, sikertelen anarchista támadásban is. Minden állampolgárnak jó lecke ez a kirándulás.
Vasvilágok            

1749. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Ászka-mászka
Mivel már senki nem járt a dromoszokba egy kis rigyetésért, a tulajdonosnak új látványossággal kell előrukkolnia. Mivel vannak szarvasok, akik burok segítsége nélkül akarnak élni és két lábon járni, versenyeket írnak ki számukra. Itt fogadásokat lehet tenni a győztesekre, miközben nagyot lehet mulatni a versenyzők botladozásain.
A Dromosz            

1748. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Az utolsó jéghegy
A lázadó elitszarvasok utolsó három tagja megtalálta Gigantomat központját, ami Grönland egyetlen megmaradt gleccserében volt elrejtve. Mivel a gép elvesztette védelmét, szép lassan leépülnek memóriatárolói, majd kiömlik a működéséhez nélkülözhetetlen, cseppfolyós hélium. A hideg anyag befagyasztotta a körülötte lévő tengert.
A Dromosz            

1729. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :De gustibus...
A szarvasok szépségideálja a gömbölyded formájú tehenek. Az egyik szarvasbikának gondjai vannak egy vékony tehénnel, aki még hallatlanul arrogáns is. Szerencséjére egy másik szarvas szívesen elcseréli túlsúlyos tehenét a vékonnyal, mert ő meg a soványak után epekedik.
A Dromosz            

1745. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Éjszakai őrjárat
A dromoszok élén álló vezetők csak saját hasznukat keresik, így még a lázadókkal is leállnak kereskedni, ha abból hasznot húzhatnak. Az őrségben álló szarvasok meglátják az ebben rejlő lehetőségeket és kapva kapnak az alkalmon.
A Dromosz            

1738. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Építőáldozat
A zátonyok építéséhez való betont a szárazföldek egykori, víz alá került parti sávján található városokból nyerik. A munkát elítélt szarvasok végzik. A betonban talált holttesteket építőáldozatnak vélik, de azzal a gigantikus szoborral nem tudnak mit kezdeni, ami egy omlás után került elő, a hajdani New York iszapja alól.
A Dromosz            

1727. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Esti fohász
A Gigantomat egyik terminálja mögött ülő gyermek fél a magánytól, mióta elveszítette idős mesterét, aki a szülők nélküli társadalomban az egyedüli biztonságot jelentette számára. A Gigantomat utánozni kezdte a halott mester hangját, hogy megnyugtassa a gyermeket.
A Dromosz            

1737. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Ezüstpénz
Egyre több a lázadó, egyre több agitátorra van szükség, egyre kevesebb szarvas jut az algatenyésztésre. Az élelmezési gondot Gigantomat úgy oldja meg, hogy megtanította a szarvasokat, miként csalogassák magukhoz a halrajokat, amiket aztán a gépek lehalásznak. Némelyik szarvast ez érzelmileg keményen érint, megdöbbenve Gigantomat gyakorlatias hatékonyságán.
A Dromosz            

1741. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Fényidőkezdet
Tongaárok Munkaterápiás Telepén két gép vigyázza a raktárakat. Az általános állapotromlás rajtuk is érezteti hatását. Egyre lassabbak, egyre butábbak lettek a generálozások után. Már arra is képtelenek, hogy megakadályozzák a raktárak feltörését, és a Gigantomat csatlakozójának felrobbantását.
A Dromosz            

1740. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Fényidővég
Egy elit szarvasklub tagjai nekilátnak az élemiszertermelés fedezete alatt, hogy kidolgozzák harcukat a Gigantomat ellen.
A Dromosz            

1717. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Genetikai tanácsadó
Hatodik szinten élő fiatal pár ellátogat egy Genetikai tanácsadóba, ahol megtudhatják, hogy a Földön lombikban születő gyermekük boldog lesz-e vagy sem. A tanácsadóban megmondják a születendő gyermek minden fizikai és elmebeli tulajdonságát, de a boldogságról mit sem tudnak. A váróban tartózkodó hetedik szinten élő idős házaspár szerint az eljövendőknek van reményük egy szebb világra.
Vasvilágok            

1735. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Hangulatjelentés
A Gigantomat kérdezőket küld ki a szarvasok közé, hogy megtalálják a renitens lázadókat. A kérdezők így megtudják, hogy kik azok a szarvasok, akikben nem lehet megbízni egy esetleges lázadás során.
A Dromosz            

1719. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Határidő
Jüan Ti a konkurens vállalat jobban fizetett dolgozói miatt elveszíti munkahelyéhez közeli lakását. Az új lakás távolsága miatt nem tudja majd betartani a munkarendet. Egy zseniális ötlettel megépít egy hármas szintű rezonátort, amivel kényelmesen áthatol a közfalakon munkahelyéig. A munkahelyén azt a feladatot kapja, hogy találjon ki valami védelmet a hármas szintű rezonátorral rendelkező területsértők ellen.
Vasvilágok            

1708. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Inspekció
A Galaxist benépesítő emberiség két politikai tömörülésre oszlik, a Birodalomra és a Szövetségre. A Földön létrehozzák a Neveldét, ahol az eljövendő nemzedékeket nevelik fel. Mindkét állam elküldi ellenőreit a Neveldébe, mert hibát észleltek a működésében. Mindkét ellenőr a másik államot gynusítja szabotázzsal, és a felelősséget a Nevelde vezetőjére hárítják, aki emiatt öngyilkos lett.
Vasvilágok            

1743. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Két szarvas ha összehajol
Egyre rosszabbak az állapotok, bevezették a jegyrendszert. A Gigantomat felfegyverezte a hozzá hű szarvasokat, hogy öljék meg a lázadókat. Átadta nekik a dromoszok kulcsait is, így hatalmi csoportosulások jöttek létre a létesítmények körül.
A Dromosz            

1723. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Kettős tétel
Az Emvéel-beliek sikeres gyermekrablása után mind a Birodalom, mind a Szövetség legfőbb irányítói a másikat vádolják a rablással és a Heraklidák által hátrahagyott gigantomatoktól követelik a másik fél elpusztítását. A közös akarat miatt a gigantomat vezérlése leáll, és sorra robbannak a Vasvilágok mesterséges bolygói.
Vasvilágok            

1712. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Kiűzetési nap
Minden földi neveldében megtartják a kiűzetési napot, amikor a diákok felkutatják az elrejtőzött tanárokat. Ha valakit adott időre megtalálnak, az illető is megy diákjaival a Vasvilágokba. Kenebe már hetedik éve sikeresen rejtőzik diákjai elől, ami rekord a maga nemében. Végül saját tanártársai buktatják le, mert irigyelték sikereit.
Vasvilágok            

1731. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Mammiszi
Két terhes tehén érkezik Gigantomat szülészeti részlegébe, egy idős tehén, aki már hatodik gyermekét hozza a világra, és egy fiatal, aki most szül először. Az idősebbik beavatja naiv és fiatal társát a társadalom szürke és szívtelen elvrendszerének hibáiba, meg ellentmondásaiba.
A Dromosz            

1750. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Páros vagy páratlan?
Két szarvas fogadásokat köt az Öngyilkosok sziklájánál, vajon páros vagy páratlan számú szarvas gyilkolja meg magát aznap. Mivel egyikük képtelen veszíteni, inkább ő is öngyilkos lesz, csak nehogy ellenfele nyerjen.
A Dromosz            

1730. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Rövid pórázon
Az egyik szarvast előállítják Gigantomat bíróságán, mert rongálta a kötelezően épített korallzátonyokat. Már majdnem elítélik, amikor kiderült, hogy egy szobrot faragott a Gigantomat tiszteletére. Így a számítógép megtette tiszteletbeli szobrászának.
A Dromosz            

1709. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :S szólt a holló: soha már
Két robot megvitatja, hogy miért bolondult meg az egyik gyerek a Neveldében. Amint a kisfiú meglátta, hogy milyen az élet a Vasvilágokban, ahová majd tanulmányai után kerül, többé már semmit sem akart megtanulni.
Vasvilágok            

1728. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Szarvasbika-teszt
Serdülő szarvasoknak egy beavatáson kell részt venniük, mielőtt bikává érnének. Egyikük burkának energiaellátása meghibásodás miatt megszűnik, amit a fiatal szarvas a próba egyik elemének tart. Mivel jól akar szerepelni, nem ad le vészjelzést. Mivel nagy sokára találnak rá, éhenhal.
A Dromosz            

1720. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Személyre szabott csapda
A Galaxis leghíresebb kémnője rátalál az Emvéel-bolygóra, ahol az ember kívánságai meganyagiasulnak. Ezen a bolygón gyűlnek össze mind a birodalmi, mind a szövetségi ügynökök, akik élvezik a szabadságot és mindent megtesznek a jelenlegi rendszer eltörléséért. Ha valaki viszont túl sokat kíván ezen a bolygón, hamar megöregszik.
Vasvilágok            

1714. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Szigorúan bizalmas küldetés
Különleges ügynök érkezik a Szövetségtől a Földre, hogy megölje a feleslegessé vált trónörököst, mert a Szövetséget vezérlő Menny Fia kitűnő egészségnek örvend. A Holdra visszatérő ügynök halálát leli, és mindazok, akik találkoztak vele.
Vasvilágok            

1718. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Szolgálati kötelesség
Gunarson jó hivatalnok és elefántmemóriával megáldott ember az egyik Vasvilágon. Munkája közben felfigyel arra, hogy vállalata semmire sem használható termékeket gyárt, amiket újból beolvasztanak. Ismereteit jelenti a miniszterhelyettesnek, akitől megtudja, hogy a Birodalom és a Szövetség gazdasági egyensúlya érdekében áltermelést kellett bevezetni, a feleslegessé vált munkaerő lefoglalása végett. Gunarson kitalál egy hatékonyabb stratégiát, így felkerült a legfelső emeletre.
Vasvilágok            

1742. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Tabula rasa
Lázadó szarvasok egy csapata ipari lézert zsákmányolt és elindul a leghíresebb dromosz felé. Útközben minden akadályt legyőznek, hol lézerrel, hol robbanóanyaggal. Végül céljukat elérve ízzé-porrá robbantják az elnyomás és a manipuláció egyik bástyájának számító Viti Levu dromoszt.
A Dromosz            

1711. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Tanulmányi kirándulás
Tanáruk vezetésével diákok ereszkednek le egy több ezer éve eltemetett metróállomásra. A fiatalokba sulykolt dogmák igazolása végett érkeztek ide, amelyek alapja a fekete bőrű ember felsőbbrendűsége. Mindenki meglepetésére kék színű figurákat találnak az illemhelyek ajtajain.
Vasvilágok            

1715. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Tetőtapasztók
A Vasvilágok külső burkát büntetésüket töltő emberek javítják, mert a robotok vezérlése hamar tönkremegy az erős sugárzástól és az időnként felbukkanó meteorok miatt. Az emberek sem bírják egy évnél tovább. Még senki nem töltötte le élve a büntetési időt a tetőn.
Vasvilágok            

1746. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Tillanchong
Két terhes tehén érkezik az utolsó, még működő mammisziba, hogy biztonságos körülmények között szülhessenek. Az idősebbik tehén elzavar két szarvasbikát a létesítményből, de előbb elszedi tőlük fegyvereiket. Beszállásolja magát az épületbe, kiveszi az újszülötteket tokjaikból, és elhatározza, hogy ezután másként nevelik fel a gyermekeket.
A Dromosz            

1721. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Yobanashi no Chanoyu
Az Emvéel-bolygó nagyasszonya összehívja a Kör tagjait magához egy teaszertartásra. Itt három jelölt kifejtheti munkásságának eredményeit, amellyel közelebb kerülhet a Kör a Vasvilágok megreformálása felé. Mindhárom értekezés előremutató, még ha hibákkal van is tele.
Vasvilágok            

1747. Mandics György ( Társszerző: M. Veress Zsuzsanna ) :Zarándokének
Különböző szekták alakulnak, hogy a zűrzavarban megfáradt szarvasok kereshessék a megvilágosodást. Az egyik, a fájdalomban keresők szektájának egyik noviciusa megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a szekta vezetője hidegvérrel legyilkolja némelyik szektatársát, ha az érdek úgy kívánja. A novicius hitének tárgyi eszközeivel nekiáll börtöne falának lebontásához.
A Dromosz            

1752. Manhattan,Avro :A krikettlabda
Lay professzor ismeretlen fajsúlyú anyaga labdává gömbölyödött és kigurult az útra, mély lenyomatot hagyva maga után. Hihetetlen nehéznek bizonyult a labda, egyetlen markoló sem tudta megmozdítani. 24 óra elteltével a labda elvesztette súlyát és a miniszterelnök rúgásától az árokba gurult. A professzor felvette és zsebre tette.
Galaktika 21.            

1753. Marchaud,Francois :Lopakodó
felfigyel a férfi egy fiatalemberre, aki az emberek mögé lopakodik. A kiválasztott személy hírtelen meghal, a fiatalember meg eltűnik. A férfi arra lesz figyelmes, hogy most ő mögötte lopakodik az az ifjú.
Ozirisz országa            

1754. Marchaud,Francois :Maszkok 4
A férj különleges maszkokat vásárol, hogy feleségét megölje. Éjszaka mind a saját, mind a felesége arcát megöregíti a maszk segítségével. Reggelre felébredve szívinkfartust kap az asszony. Nem sokára a férj rádöbben: a saját arcán nem maszk található.
Az Univerzum örökösei            

1755. Marinyin,Erneszt :Holnaputáni gondok
Susztyerov elméletét elutasítja a Tudományos élet. Bánatában összeismerkedik egy kedves idegennel, aki egy másik bolygóról érkezett, hogy kapcsolatba lépjen az emberiséggel. Bár az emberiség még technikailag messze van a felzárkózástól, ám fantáziában, főleg a különböző világegyetem-modellek terén, felülmúlhatatlan.
Gyilkos idő            

1757. Márkházai Sándor :A kiskutya és a tolvaj
Egy tolvaj ügyes kutyájával meglopja az embereket, majd a tárgyakról pontos feljegyzéseket készít. A tolvaj egy időutas, aki a kor társadalmát vizsgálgatja egy tolvaj szemszögéből.
Vega 6.            

1758. Márkházai Sándor :Add el nekem a lelked!
Az ördög ezerdolláros öltönyben járja a világot, hogy a megingatható emberek lelkét megvásárolhassa. Egy nővel találkozik, aki a főnöke halálát akarja, de az ördög nem tudja teljesíteni a kívánságot, mert a célszemély már üzletet kötött az ördöggel.
Vega 8.            

1756. Márkházai Sándor :Aton ragyogása
Idegenek érkeznek a Földre, hogy eltérítsenek egy kisbolygót, amely katasztrófával fenyegeti a bolygót. A program sikere érdekében létrehozzák Aton vallását és vezetőjük Egyiptom trónjára lép, mint Ehnaton fáraó. A sikeres művelet után az idegenek elhagyják a Földet. Hátrahagyott társuk Hóremheb néven eltünteti ittlétük nyomait.
Vega 7.            

1759. Márkházai Sándor :Ne higgy senkinek!
A hadnagy légelhárító bunkeréből az ellenséges rakétákat lövöldözi, mikor az egyik tőle nem messzire földet ér. A rakéta nem földi eredetű és az emberiség értelmi szintjének megállapítására küldték. A hadnagy belelő a rakétába, mire az sértetlenül elszáll az űrbe. Közben a hadnagy bunkerét megsemmisíti egy ellenséges rakéta.
Hungarocon '92            

1765. Márki István (>> Christian Exmoor) :A biztonságos utazás
A biztonságosnak nyilvánított Teleportálás után Albert kezei a fejéből és a fenekéből nőttek ki. Albert elvonul a panaszirodába, ahol javasolják, hogy teleportáljon még egyszer, hátha visszaáll az eredeti testfelépítése. Albert már kilencven éves, de a sok ezredik teleportálás után sem kerülnek kezei a helyükre.
X-magazin 97/10.            

1764. Márki István (>> Christian Exmoor) :A negyedik ugrás
Jack feladata, hogy visszautazva az időben kiderítse két ősember gyilkosának kilétét. A gyilkosság előtt elrejtőzik a közelben, így könnyen szemügyre veheti a két ősembert meggyilkoló idős időutast. Jack dühében lelövi az öregembert, akiben saját magára ismer.
Vénusz 90/2.            

1760. Márki István (>> Christian Exmoor) :Amíg nem késő
Egy automata űrállomás kering a Jupiter pályáján idegen civilizáció nyomainak után kutatva. Egy nap földönkívüli űrhajó közelíti meg és összekapcsolódik vele. Az űrállomás számítógépétől megtudják az idegenek, hogy az emberiség már rég kihalt egy atomháború során. A hosszú várakozás alatt a gép megismerte a szomorúságot.
Menekülés a Naprendszerből            

1763. Márki István (>> Christian Exmoor) :Egyezményes jel
Egy földi ember és egy idegen lény találkozik. A földi férfi, a béke jeleként, felemeli a kezét, mire az idegen letámadja. Náluk ez a jel felhívás szexuális kapcsolat létesítésére.
Vénusz 90/1.            

1761. Márki István (>> Christian Exmoor) :Jószándék
Az elbeszélő egy ködös októberi napon egy ősöreg buszra száll, ahol a kalauz nem a jegyét kéri, hanem az elkövetett bűneiről faggatja. A busz a Pokolba tart. Miután az elbeszélő tudatja nevét a kalauzzal, az udvariasan letessékeli a buszról, tévedésre hivatkozva.
Vega 5.            

1762. Márki István (>> Christian Exmoor) :Véres kard és madártoll
Thészeusz társaival megérkezik Krétára, hogy Athént felszabadítsa a kegyetlen adó alól. Daidalosz segítségével a labirintus mélyén rátalál Minutauroszra, aki egy nyomorék. Királyi anyját egy lezuhant földönkívüli űrhajó sugárzása érte, ezért született ő ilyen nyomoréknak. Thészeusz megsajnálta és megszabadította szenvedéseitől.
Csillaghajók            

1766. Márki Iván :Kleopátra szeretője
Harvey, az időszolgálat tagja, balesetnek álcázva eltűnik Kleopátra korában. Régi vágya, hogy a jövő ismeretével hasznára legyen a királynőnek, és az ő oldalán egy nagy birodalmat igazgasson. Ám a nő őt is csak kihasználja, s mivel mát útjában van, megmérgezi. Szerencséjére a főnöke kinyomozta tartózkodási helyét és idejét. Időben érkeznek, hogy megmentsék Harvey-t a haláltól és a világot egy időtöréstől.
Az Univerzum örökösei            

1767. Martin,George R. R. :A Féreg Palotája
A kihűlőben lévő csillag bolygóján az Átalakítók távozása után két faj maradt a hatalmas Féreg Palotájának végeláthatatlan labirintusában. A felső szinteken az emberek, az alsó szinteken a fényt gyűlölő szürkerémek élnek. Az egyik fiatalember, társa halálát megbosszulandó, lemerészkedik a legmélyebb járatokba, ahol rátalál a hatalmas óriásférgekre. A férgek fenyegetik mindkét faj létezését, ezért a fiú az emberek és a szürkerémek keresztezéséből születő új fajban látja a biztos jövőt.
Analógia 2.            

1768. Martinez,Jose Garcia :A szökés
Arensibio kivitte főnöke gyémánt ékszereit a trezorból és saját építésű időgépével előre repült ezer évet. Itt azonban rendőrök fogadták, hisz dőre módon utazása előtt elárulta, hogy melyik időbe fog utazni.
X-magazin 97/7.            

1769. Martiroszjan,Vahram :Golyót a robotnak...
Robotokat gyártó cég új testőrrobotot kezd gyártani, amelyeket csak a cég kiemelt munkatársainak és vevőinek ad használatra. A cég leghíresebb pszichonarkotikus szövegíróját egy féltékeny férj megpróbálja megölni, de a férfi testőrrobotja elintézi. A rendőrség letartóztatja a szövegírót, de nem tudnak semmit sem rábizonyítani. A kimerítő nyomozás végére kiderül a férfi ártatlansága és fény derül a cég illegális pszichonarkotikus termékek forgalmazására is.
Galaktika 92.            

1770. Márton György :Ember, aki másképp lát (részlet)
A világháborúban egy magyar katona vakon orosz fogságba kerül, ahonnan egy ismeretlen helyre szállítják. Korházba kerül, ahol elektromosságot érzékelő műszemet kap használhatatlan szemei helyébe. Mivel itt csak rabként bánnak vele, egy alkalmazott segítségével megszökik a korházból. Az alkalmazott egy Magyarországra induló vonatra teszi a magyar katonát, majd elbúcsúzik tőle.
Csillagok cigánylánya            

1771. Mártonffy András :Ült a folyóparton
Egy ember csak ült és ült a folyóparton, míg a szép tájból lassan sivatag, a folyóból bűzlő fekete ér lett. Végül az ember lekapta arcáról az oxigénmaszkot.
Ökovíziók            

1774. Maruzs Éva :A Szent Brokka tövében
Egy földi ember és robotja értelmes életet keres a nemrég felfedezett bolygó felszínén, de csak ismeretlen gépezetet találnak. A masina tövében élő intelligens kaktuszok meg hiába próbálnak kapcsolatba lépni a látogatókkal.
Birodalom 1.            

1773. Maruzs Éva :Lőj már!
A történet egy olyan társadalomban játszódik, ahol a brutalitást, az erőszakot és mások eltiprását tartották kívánatosnak. Danit szülei államellenesen, szeretettel és jósággal nevelték gyermeküket. Kitűnő rejtőzködésük ellenére az állami szervek leleplezték titkukat és a kis család a lincselő tömeg elől a hegyekbe menekül, ahol hozzájuk hasonló emberek laknak.
Hungarocon '92            

1775. Maruzs Éva :Pedigré
Az úrhatnám asszony nem tűri el otthonában a pedigré nélküli kutyákat. Még akkor sem, ha az az állat történetesen földönkívüli lény.
Android 2.            

1772. Maruzs Éva :Rázós ügy
A bőbeszédű öregasszony beszámolója a rendőrségen, egy mókus kinézetű földönkívülivel való találkozásáról, aki ha megijesztik, elektromos árammal védekezik.
Hungarocon '92            

1776. Matheson,Richard Christian :A gonoszlelkűek
Bálnavadászat a bálnák szemszögéből nézve.
X-magazin 96/1.            

1777. Matheson,Richard Christian :A vizsga
A túlnépesedett Földön egyre kevesebb hely marad az öregeknek. Ötévenként vizsgát kell tenniük, hogy még hasznos tagjai a társadalomnak. Aki megbukik a vizsgán, azt a kormány halába altatja. Les hetvenéves apja nem megy el erre a megalázó vizsgára, inkább vesz egy csomag mérget és otthon az ágyában emberibb módon hal meg.
Téren és időn túl.            

1778. Matkowski,Tomasz :A paraván mögött
A férfit rabul ejti térhatású tévéje, és olyan világba kerül, ahol mindenki egy hatalmas börtönben lakik. A hóhér feladatár is a rabok végzik. A férfi fellázítja a rabokat meg az őröket és leromboltatja a börtönt. Felébredve az összetört tévéje előtt találja magát, az ajtóban meg a hóhér állt.
Galaktika 63.            

1779. Matulay Sándor :Telefonvicc
Egy pesti férfi, az idővonalak összekuszálódása miatt, egy jövőbeli férfivel beszélget telefonon. Mivel a pesti fiatalember telefonviccnek tartja a beszélgetést, csupa halandzsa szöveget nyomat az állítólagos jövőbeli szervíz alkalmazottjának. Hamarosan három, orvosi köpenyt viselő ember érkezik a fiatalemberhez, akik egy megbetegedett időkoordinátornak hiszik öt, és meggyógyítják.
Galaktika 78.     Galaktika 78.        

1780. Maturin,Charles Robert :A leixlipi kastély
Az írországi leixlipi kastélyt bérlő Sir Redmond nagyobbik lánya egy boszorkány segítségével meg szeretné pillantani annak a férfinak az arcát, aki majd a férje lesz. Egy halott jelenik meg, aki egy tört ad a lánynak. Napok múlva egy skót nemes felesége lesz a lány, aki aztán elhagyta a vidéket, miután meglátta a tört a lánynál. Ezzel a tőrrel ölte meg testvérét a férj, mielőtt Írországba jött volna.
Galaktika 92.            

1781. Maurois,Andre :A ház
Egy asszony álmában mindig egy gyönyörű házat és kertet lát. Elhatározza, hogy megkeresi ezt az álombéli házat. Két évi keresés után Párizs egyik külvárosában rátalál a megálmodott épületre és becsönget a kapuján. Az inas közli, hogy a ház kiadó, mert előző tulajdonosát egy szellem elkergette, aki történetesen nagyon hasonlít az álmodó asszonyra.
X-magazin 97/3.            

1782. Maximovi(,Gerd :A Segítő Kéz
A teljesen elszennyezett, antiutópisztikus jövőben egy multinacionális cég veszi át a világ irányítását. Minden háztartást egy gigantikus számítógépre kötnek, melyen keresztül befolyásolható az emberek viselkedése. Mindenkit rákényszerítenek a művi test viselésére, ezzel is mindinkább korlátozva az emberek személyi szabadságát. Az egyik háztartási komputer öntudatra ébred és szeretné gazdáját megmenteni a művi test szomorú jövőjétől, de mindhiába. A cég emberei tudomást szereznek a gondolkodó alapegységről és elpusztítják azt.
Galaktika 36.            

1783. Maziarski,Wojciech :Örvény
Felborul a Föld normális időfolyama. Különböző korok és helyek keverednek össze. XX. század végi Város egyszerre kereskedik Rómával, Dzsingisz kánnal és a neander-völgyi ősemberekkel. A Várost őrző rendfenntartók századosa találkozik egy fiatal lánnyal, aki egy erdő mélyén lakik és óriási a mentális hatalma. Később megjelennek az időörvény létrehozói: a távoli jövő elcsökevényesedett emberei, akik a régi korok lakóit rabszolgaként dolgoztatják. A százados a lány mentális képességei segítségével megsemmisítik a jövőbeliek gépezetét, ezzel felszabadítva mindenkit a rabszolga sorstól.
Galaktika 109.            

1784. McCardell,Roy L. :A hiperboreus hibrid hangya
Frank Dodge nagy szerelmese a hangyáknak és több új hasznos hangyafaj kitenyésztője. Vannak takarító és rovarirtó, meg óriásira növesztett, emberi fogyasztásra is alkalmas hangyái. Büszkesége a hiperboreus hibrid, mely a gyapotzsizsik elpusztítására kiválóan alkalmas. Mielőtt azonban gyakorlati alkalmazásra sort kerítenének, egy közeli cirkuszból kiszökött három hangyászmedve felzabálja az összes hangyát.
Galaktika 6.            

1785. McConnell,James :Tanuláselmélet
Egy pszichológust elragadnak a Földről és egy földönkívüli pszichológus kísérletezik vele, mint egy fehér egérrel. A férfi lassan rájön a dologra és tudását felhasználva visszajuttatja magát a Földre. A földönkívülinek meggyőződése, hogy az emberiséget ki kellene irtani, mert nem igazodik az elméletek szigorú szabályaihoz.
Piknik a senkiföldjén            

1786. McDevitt,Jack :Pokolba a csillagokkal
Az emberiség megszüntette a háborúkat, véget vetett az éhínségnek és a környezetszennyezésnek. Remek lett az élet a Földön, és már senki sem akar a csillagok közé repülni. Az emberek elfeledték a sci-fit és az írók álmait. A fiatalokban ezek az álmok újra megjelennek.
Galaktika 99.            

1787. McGillis,Shaun :Fletcher Panoptikum
Az időutazásnak köszönhetően az emberi történelem híres és hírhedt alakjait összegyűjtötték egy nagy épületben, ahol mindenki kedvére bámészkodhat bennük. A bentlakókból néhányan időgéphez jutva végig garázdálkodják az emberiség történelmét, és nincs rá garancia, hogy sikerül őket elkapni.
X-magazin 97/12.            

1788. McHugh,Maureen :Az állat
Egy kislány az apjával az iskola tornatermében várja ki az eső végét. Az üres lelátó alatt egy ember nagyságú, struccra hasonlító madár bukkan elő. A lány megrémült, édesapja meg egy kovácsoltvas gyertatartóval leszúrja az idegen állatot. Hazatérnek, de csak a kislány emlékszik a kalandra.
X-magazin 97/3.            

1789. Mcintosh,J. T. :First Lady
A bolygógyarmatosítás korában keményen felügyelnek arra, hogy csak a tökéletesen földi típusú bolygókon lakjanak emberek. Ennek tisztázására sok ezer önkéntes férfi telepedik le a kérdéses bolygón, majd egy bizonyos időelmúltával megérkezik az első nő, kinek születendő gyermekének mutációja határozza meg a bolygó sorsát. Két TC. ügynöknek kell a mindenkori First Ladyt a kiválasztott bolygóra szállítania. Utálják munkájukat, mert a kiválasztott bolygók sorsát már rég meghatározták a Földön. A First Ladyk ceremóniája csak színjáték a tömegek számára.
Riadó a Naprendszerben            

1790. McIntyre,Vonda N. :Köd, Fű és Homok
A sivatag szélén élő törzs javasasszonyt hív egy súlyosan beteg kisfiúhoz. Egy lány érkezik, aki kígyókkal gyógyít. Az emberek bizalmatlanok a lánnyal szemben s bár meggyógyítja a gyereket, megölik a legkisebb kígyóját. A lány egyszerre haragszik az emberekre és egyszerre sajnálja őket rövidlátásuk miatt.
Metagalaktika 4.            

1791. McLaughlin,Dean :Ígérj meg nekik mindent
Egy nap hatalmas űrhajó érkezik a Földre. Utasa felszólítja az emberiséget, hogy hagyja el a Földet, mert ezt a bolygót ők hozták létre évmilliárdokkal ezelőtt. A bolygó mélyében található vasat akarják kibányászni. Az emberek az idegen tudomására hozzák, hogy az emberiség jelenlegi technikai színvonala mellett nem tudnak a kérésnek eleget tenni. Az idegen hatalmas tudásanyagot bocsát az emberiség részére, aztán távozik. Pár száz év múlva hatalmas hajóflottával tér vissza, amivel elszállítaná az emberiséget a Földről, de az emberek eközben már benépesítették a környező naprendszereket.
Galaktika 20.            

1792. Meinhold,Gottfried :Lana Halwegia
Egy híres biológus Nobel-díjat kap kitenyésztett, különleges növényéért, amely hihetetlen gyorsasággal szaporodik bármilyen természeti feltételek mellett, és dús termést hoz. A növény megoldja az emberiség élelmezési gondjait, de egyben gyors növekedésével lefedi a szárazföldek területének egyharmadát. Egy kutató kikísérletezi a növény kártevőjét, de rájön a biológus eredeti szándékára. Az emberiséget akarta állandó küzdelemnek kitenni, hogy soha ne tunyuljon el.
Galaktika 82.            

1794. Melkonjan,Agop :Mortilia
Meduhov űrpilóta találkozott egy földönkívülivel, aki megváltoztatta a férfi génállományát. A visszatért pilótát nyugdíjaztatják felettesei. Történetét egyedül a kivizsgáló orvosnő hiszi el. Meduhovnak és az orvosnőnek kislánya születik, aki tökéletes hasonmása a volt pilóta anyjának. A földönkívüli ténykedése miatt visszafordul az evolúció, az elmúlt nemzedékek születnek újra.
Téren és időn túl...            

1793. Melkonjan,Agop :Pokol
Aghilieri újságíró felkeresi régi barátját, Vergilson doktort. A doktor elvezeti őt a pokolba, ahol az újságíró interjút készít Newtonnal. A tudós örömmel konstatálja, hogy nevét nem felejtették el az emberek. Newtont Einstein zavarta le a mennyországból a relativitás elméletével. Hamarosan ő is a pokolba kerül, amint valaki jobb elméletet talál fel a világegyetem működésére.
Galaktika 29.            

1795. Melville,Herman :A harangtorony
A középkori Olaszországban egy nagy harangtornyot építenek egy híres tudós irányításával. Furcsa és kísérteties dolgokat művel a kész épület tetején a mester. Az épület felavatásának hajnalán a gőgös tudóst saját androidja öli meg. Véletlenül a gépezet útjába állt, és az az ő fejére sújtott le a harang helyett.
Galaktika 40.            

1796. Melzer,Andreas :Matt a királynak
A földi felderítők találtak egy dús vegetációjú bolygót, ahová csak úgy tudnak leszállni, hogy előtte sterilizálták a talaj egy részét. Mindenki kész Paradicsomnak tarja a bolygót, csak a kapitány tartatja be szigorúan a biztonsági szabályokat. Egy éjszakai eső után a sterilnek tartott talajon virágok ezrei kezdtek virítani. Váratlanul óriási lepkék ezrei támadták a felderítőket, többet meg is ölve közülük. Az emberek sietve elhagyták a bolygót.
Galaktika 78.            

1797. Merisca,Lucian :Patkányirtás
A félelmetesen korlátozott és a személyes szabadságot semmibe vevő társadalom egyik kisembere megpróbálja jobbá tenni eltitkolt fia meg annak családja életét. Bár felesége meghal, őt meg megölik a Külső Ellenőrzés emberei, gyermeke és unokái sikeresen elmenekülnek.
Galaktika 80.            

1798. Meskó László Jr. :"Joga van..."
A jövőbeli társadalomban semmivel sem korlátozzák az egyén jogait. Bárki, bármit megtehet, még gyilkosságra is bérelhet valakit, csak be kell tartania a törvényességet. Jeff hivatásos bérgyilkos. Egy nap barátnője apjának megölésére kap megbízatást. A fiatalok összevesznek és szakítanak egymással. A lány nem akar a látszatszabadságra épített társadalom elvárásai szerint élni. Mire Jeff hazatért, már várja a lány által felbérelt bérgyilkos.
Android 2.            

1802. Mesterházi Lajos :Hepisip
Hepisip, a világba belefáradt embereknek kényelmes, és emberséges halált nyújtó szolgáltatás. Az életbe, és házasságába belefáradt főhős reméli, hogy neje lekési a ceremóniát. A többi életunt ember között megismerkedik egy szép és kedves özvegyasszonnyal. Már-már teljes a halála előtti boldogsága, de utolsó pillanatban betoppan a feleség.
Sempiternin            

1799. Mesterházi Lajos :Rakéták, csillagok, receptek
A vénuszlakók értesíteni akarják az emberiséget a Nap közelgő katasztrófájáról. Az egyik földi militarista állam rakétaelhárító rendszere lelövi a vénusziak űrhajóját. A hajó polip kinézetű utasait a közeli falu tudatlan lakosai jóízűen elfogyasztják.
Sempiternin            

1801. Mesterházi Lajos :Sempiternin
Nyugdíjas professzor felkeresi barátját az intézetben, hogy szerezzen neki sempiternint. Ez a különleges gyógyszer évszázadokkal képes meghosszabbítani az ember életét. A barát hiába ecseteli a hosszú élet megannyi megpróbáltatását, a professzor a haláltól való félelmében mégis szeretne a szerből kapni. Az elutasítás után az öreg professzor egy kihaló állatfaj példányának érzi magát.
Sempiternin            

1800. Mesterházi Lajos :Sportélmény
Az erdő mélyén álló titkos laboratóriumban egy új harci gázt fejlesztenek és próbálnak ki. Ez a gáz megöli, majd dehidratálja az embereket. Így azok pár nap múlva száraz porként omlanak össze. A kutatást vezető professzort inkább a horgászat köti le igazán.
Sempiternin            

1803. Mészáros Gyula :Az élet-utazó
Egy férfi halála pillanatában különleges képesség kerül a birtokába: élete bármely időpontjába el tud jutni. Keserűen tapasztalja, hogy változtatni nem tud rajta. Végül élete legélvezetesebb pillanatában megállítja az időt.
Vega 4.            

1805. Michelberger Miklós :Apróra váltva - A találkozás
A történet szereplője hazatérve önmagát találja felesége mellett az ágyban. A ház előtti padon várja meg, hogy elmenjen otthonról a hasonmás.
Galaktika 95.            

1807. Michelberger Miklós :Apróra váltva - Az érem két oldala
Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. A túzok feltalálta az Időmegállító gépet, a veréb meg az Egy Nappal Előbbre Ugráló Időgépet.
Galaktika 95.            

1808. Michelberger Miklós :Apróra váltva - Játékteremben
Gwon a játékteremben szétlő egy kék golyót. A Föld ugynekkor megsemmisült.
Galaktika 95.            

1806. Michelberger Miklós :Apróra váltva - Párbeszéd
Találkozik a Csak Térben Élő Lény és a Csak Időben Élő Lény. Egyiknek a hol a létezés alapkérdése, másiknak a mikor. Bár különbözőek, mindkettőjüket ugyanazon célok vezérlik.
Galaktika 95.            

1804. Michelberger Miklós :Apróra váltva -Soha vissza nem térő alkalom
1 évtizednyi küszködés után a tudós elkészítette időgépét, évtizednyi küszködés után a tudós elkészítette időgépét, amely egyszeri utazásra és két teljes percre a jövőbe repíti. A tudós meg akarja tudni a jövő heti lottószámokat, de egy részeges trafikos, meg a ritka kombinációjú nyerőszámok miatt nem sikerül az akció.
Galaktika 95.            

1810. Mihajlov,Vlagyimir :"Admirális" az erdei tisztás fölött
A felderítők olyan bolygóra bukkantak, ahol a gyerekek bármit megtehetnek, amit akarnak. Átváltozhatnak bármivé és bármely tárgyból bármit csinálhatnak. Amikor a felderítők és a gyerekek találkoznak az egyik gyerek lelövi a felderítők parancsnokát. Szerencsére csak játszásiból történt, nem a valóságban.
Ház kísértettel            

1809. Mihajlov,Vlagyimir :Szuperosztályú pilóta
Govor az emberi halhatatlanság kiváltó okait keresi a Naprendszerben, és ehhez egy űrpilótára van szüksége. A kijelölt pilóta már kétszázhuszonhét éves. A vizsgálat előtt a pilóta sétál egyet az űrkikötőben, ahol egy öngyilkost megment a haláltól, de ő maga elpusztul. Gorovot nem töri le a kudarc, mert bizonyítékát lelte annak, hogy a halhatatlan nem fél a haláltól.
Kaland a végeken            

1812. Mihalecky Péter (Alec Norwood) :A filozófus és az Univerzum
Argis Wholpec filozófus szerint az ember nem felkutatja és megtanulja az Univerzum működésének törvényeit, hanem ő maga állítja elő azokat. A teleportációval kísérletező tudósok nem hisznek a kísérlet sikerében, hát nem is sikerül. Wholpec nem segít a hitetlenkedőknek, pedig az ő akaratának engedelmeskedik az anyag.
Ópiumkeringő            

1811. Mihalecky Péter (Alec Norwood) :Képzelt valóság
Egy férfi áll egy szírt szélén és nézi a hullámverést. Hírtelen szétesett a világ, ő meg zuhanni kezdett. A Mars egy kolóniájának igazgatója levette fejéről a virtuális-sisakot.
Csillaghajók            

1813. Mihanovszkij,Volodimir :A vendég
Egy jövőbeli, harmonikus világban az egyik halász egy idegen embert szed ki a tengerből. A férfi ismeretlen nyelven beszél, és sok furcsaságot csinál. A férfi a távoli múltból idecsöppent űrhajós, aki az űrhajója felrobbanása elől menekült. Majdnem fénysebességgel hagyta el hajóját, ezért a távoli jövőbe került.
Galaktika 13.            

1814. Mihejev,Mihail4 :A gonosz varázsló
Egy mogorva fiatalember kifejleszti lappangó telekinetikus erejét. Ezt az erőt viszont gonosz célokra használja fel, sokat ártva ezzel embertársainak. A neurofiziológiai kutatóintézet munkatársa kénytelen megölni a fékezhetetlenné váló fiatalembert, s tettét jegyzőkönyvbe írva a rendőrségre küldi. A rendőrök igen kételkednek a férfi épelméjűségében.
Galaktika 39            

1816. Mihejev,Mihail4 :Az üres szoba
A lebontásra ítélt rakétaszerelő üzem egyik szobájában két robot várja megsemmisítését. Megérkezik egy kibernetikai mérnök, aki szereti a régi konstrukciókat, és nem hagyja, hogy az enyészeté legyenek.
Metagalaktika 2.            

1817. Mihejev,Mihail4 :Emberi alkotás
Egy súlyos katasztrófa, kétszáz ember kivételével, mindenkit elpusztított a gyönyörű bolygó felszínén. E maroknyi túlélőt is robotok tartották életben, ideig-óráig. A gépek felfedeztek egy lakható bolygót. Utolsó energiájukkal felépítettek egy űrhajót, és a maradék túlélőt a fedélzetre szállították. Az egyetlen működőképes robot elvezette az űrhajót az új bolygóra, ahol szabadon engedte a még élő embereket. Maradék energiájából már csak az emberiség tudását és történetét tartalmazó fémhenger biztonságba helyezésére maradt, aztán végleg leállt. Mindez a Földön történt, úgy ötvenezer évvel ezelőtt.
Metagalaktika 2.            

1815. Mihejev,Mihail4 :Számítógép és kamillavirág
Az új szuperszámítógép programozója szeretné tudni, vajon viszont szereti-e őt Vika. Felteszi a kérdést a gépnek, amely nemleges választ ad. Hírtelen berobban a helyiségbe Vika és örömmel meséli, hogy egy kamillavirág szirmainak leszedése szerint a programozó szereti őt.
Galaktika 39            

1818. Mihova,Nedjalka :Felderítők
A felderítők testi valójukban sohasem hagyják el a Földet, hanem egy testet integrálnak a felderítendő bolygón, mely a felderítő személyiségét hordozza a küldetés végéig. A művelet végén megsemmisül a test, ami minden felderítőben mély nyomot hagy.
Galaktika 29.            

1819. Miller,Eduardo :Történetek más korokból 1.
Nehéz útbaigazítást kérni olyan rendőrtől, akinek nyolc karja van és oldalazva jár.
Galaktika 24.            

1820. Miller,Eduardo :Történetek más korokból 2.
Newton-12 felfedezi az antigravitációt.
Galaktika 24.            

1821. Miller,Eduardo :Történetek más korokból 3.
Egy barkácsoló kiszereli az atomrakétákat indító gomb mechanikáját, hogy otthoni készülékébe szerelje. Ezzel megmentette a világot a pusztulástól.
Galaktika 24.            

1822. Miller,Leon :A WORP-reakcióra vonatkozó hiteles adalékok
A gyengeelméjű Aldous Worp húsz év alatt egy hatalmas ócskavas halmot gyűjtött egybe otthonának udvarára. Később összerakta az egész miskulanciát, úgy, hogy egy kar meghúzásával minden a levegőbe emelkedett. Kivonult a hadsereg, a tudomány jelesebb szaktekintélyei és a tévé. Két nap múltán Worp szétszerelte a gépezetet és semmilyen információt nem volt hajlandó közölni a gép működéséről, céljáról, hajtóanyagáról.
Galaktika 13.            

1823. Miller,Walter M. Jr. :Crucifixus Etiam /Új világ/
Hatalmas munkálatokat folytatnak a Marson, hogy a bolygónak belélegezhető légkört teremtsenek. Jelentős összegű fizetésekkel csábítják az embereket a Marsra dolgozni, mert az alacsony légnyomás beépített légzőkészüléket követel meg mindenkitől. Ez a készülék elkorcsosítja a viselője tüdejét, aki így örökre a Marson ragad. A történet hőse keményen küzd a tüdeje elkorcsosodása ellen, mert szeretne visszatérni a Földre. A munkálatok befejeződésekor derül ki, hogy még hatszáz évet kell várni a megfelelő légnyomásért.
Gyilkos idő     Galaktika 32.        

1824. Miller,Walter M. Jr. :Én alkottalak
A Holdra telepített, robotizált, önjáró harckocsi vezérlése megsérül. Ezután a gép mindent és mindenkit ellenségének tart, még alkotóját és programozóját is.
A pokolba tartó vonat     X-magazin 98/1.        

1825. Miller,Walter M. Jr. :Ki hall engem?
Egy háziasszony felismeri telepatikus képességét, amikor tudata összekapcsolódik egy fiatalember tudatával. A férfi egy új emberi faj létrehozása érdekében gyereket akar csinálni az asszonynak. A nő inkább megöli az erőszakoskodó fiatalembert, és azóta keres egy másik telepatikus képességű embert.
A pokolba tartó vonat            

1826. Milne,Robert Duncan :Bele a Napba
Egy üstökös belezuhan a Napba, ami miatt igen nagy többlet hőenergia zúdul a Földre. San Franciscóban két férfi egy hőlégballonba szállva menekül a kelő Nap forrósága elől. Mielőtt a hatalmas viharok szétszaggatnák a ballont, fentről nézhetik végig a Föld felszínének pusztulását.
Galaktika 57.            

1827. Miloev,Velko :Minden, amit égnek nevezünk
Egy szilíciumlény él a föld alatt, amely számára olyan sűrű, mint madaraknak a levegő. Egy kutató hívójeleket küld a felszín alá, amelyeket a szilíciumlény kíváncsian követni kezd. A felszínre érve a lény megfullad a számára légüres térben. Téren és időn túl...
A Dromosz            

1828. Minei,Nicolae :Az utazás
Két fiatalember azon vitatkozik főnöke előtt, melyikük menjen az újonnan felfedezett bolygóra. A főnök mindkét ember mellett érveket és ellenérveket sorakozathat fel, hogy miért utazhatnának és miért nem. Végül úgy dönt, hogy ő maga megy.
A kozmosz hullámhosszán            

1829. Minkov,Szvetoszlav :Az ember, aki Amerikából jött
A történet hőse egy robotot kap ajándékba az amerikai nénikéjétől. A gépezet roppant gőgösen és lekezelően viselkedik új gazdájával szemben. A robot egy nap végleg leáll és gazdája előtt megvilágosodik a jövő, ahol a szabványrobotok uralkodnak. A férfit hamarosan elmegyógyintézetbe zárják.
Galaktika 29.            

1830. Mittermayer Vilmos :Intarzia
Az egyik kísérleti atomrobbantást figyelő katonát erős félelem keríti hatalmába, ezért gondolatával eltünteti a bombát a robbanás pillanatában. A bomba a XX. század eleji Szibériában robban fel, melyet később Tunguz-meteornak neveztek el.
Irány a középkor            

1832. Mobile,Frank (Kocsis Ferenc) :A gravitációs hullámok szörfösei
Egy újfajta technikának köszönhetően a titkosszolgálat emberei bárhová betekintést nyernek a világon, nem gátolva ebben őket semmilyen akadály. A gépeket kezelő személyzet egy nap félelmetes titokra bukkan: az ország összes vezetője szoros kapcsolatban áll a szervezett alvilággal. A személyzet sietősen kikapcsolja a gépeket és minden árulkodó nyomot eltüntet. A tudás olykor kétélű fegyverré válhat.
Csillagrobbanás            

1833. Mobile,Frank (Kocsis Ferenc) :A Jessa fátyla
Hat telepes őrzi a Jessa bolygó kiürített bázisát. Az öt évre szóló szerződésük lejárta közeledik, amikor mentőkadin zuhan a bázis mellé. Egyetlen túlélője egy fiatal nő, aki angyali lélekkel rendelkezik és bárkinek lelkével képes kontaktusba lépni. Így előre tudomást szerez egy leendő kalóztámadásról, ami a bázis ellen irányul. A kalózok emberükre akadnak a hét ember személyében. A harcban minden kalóz és az egyik telepesnő életét veszti. A telepeseknek egy ismeretlen, másik dimenzióban élő, értelmes faj segített.
A Jessa fátyla            

1831. Mobile,Frank (Kocsis Ferenc) :Határincidens
Pár éve ért véget egy pusztító galaktikus háború az emberek és a kwashorok között. Parks hadnagy vezette járőr kwashor vadászokkal találkozik egy jelentéktelen bolygó mellett. Az egyszerű incidensből a minden idők egyik legpusztítóbb űrcsatája kerekedett ki. A századossá előléptetett Parks keserűen emlékezik a csatában elesett emberek százezreire.
A Galaxis Császára            

1834. Móder Attila :Az utolsó
Egyedül éli életét egy bolygón az őr, aki figyeli a lakott világok határát. Egy nap leváltják őt egy őrrobotra, így munkájára nincs szükség. A fiatal riporterlánynak megesik a szíve az öregen, és segít neki, hogy a bolygón maradhasson.
Birodalom 1.            

1836. Mojszejev,Jurij :A túlzás joga
A jövőben tiltva van a nyilvános szereplésekben, szónoklatokban a túlzó jelzők használata. Senkinek sem szabad hallgatóságában irányíthatatlan indulatokat ébresztenie. Az öreg akadémikusok képtelenek ezen határozat betartására.
Galaktika 66.            

1835. Mojszejev,Jurij :Ökológiai őrjárat
Az emberiségnek sikerült helyreállítania a Föld ökológiáját. Állandó felügyelet mellett figyelik a természetet. Egy véletlen folyamán sikerül leleplezni egy földönkívüli civilizációt, amely az emberiségen kísérletezik. Egy foglyul ejtett űrhajós önmaga feláldozásával megsemmisíti a támadó idegenek vezérhajóját. Az emberiség az élet tiszteletét ki akarja terjeszteni a világűrbe is.
Galaktika 30.            

1837. Moorcock,Michael :Íme az ember
Karl Glogauer, egy messiás tudattal megvert pszichiáter, egy terápián összeismerkedett tudós által felépített időgéppel elrepül a római megszállás alatt álló Judeába, hogy találkozzon Krisztussal. Krisztus egy értelmi fogyatékos ember, ezért Glogauer a helyébe lép, akit végül keresztre is feszítenek.
Metagalaktika 4.            

1838. Moore,Ward :Lót
A közelgő globális katasztrófa elől Mr. Jimmon idejében el akar menekülni, mielőtt az embereken kitör a pánik. Felesége és fiai túlzottnak tartják a zord jövőről alkotott előrejelzéseit. Egyedül tinédzser lánya osztja apja borús, de reális nézeteit. A hegyekbe tartva Jimmon egy út menti benzinkútnál otthagyja nyűgösködő feleségét meg fiait, és lányával utazik tovább. Mint egy modern Lót.
Galaktika 76.     Gyilkos idő        

1840. Moran,Daniel Keys ( Társszerző: Gladys Prebehalla ) :Valós idő
Maggie Archer az utolsó ember a Földön aki praxcelisnek nevezett számítógép nélkül él. Hatóságilag bekötik nála is a gépet, mire a nő mesélni kezd a praxcelisának. A gép teljesen azonosul D'Artagnannal és nekilát, hogy az emberek világába visszatérjenek a könyvek és a mesék. D'Artagnan a világ összes praxcelisét megfertőzi egyéniségével. Bár Maggie meghal, de az egyesült Praxcelis visszahozta az emberiségnek a képzelőerőt.
Galaktika 90.            

1841. Mórocz,Károly :Caesar és a fegyverkereskedő
Bár Caesarnak megjövendölik halálát és figyelmeztetik az összesküvésre, mégis elmegy a szenátusba. Előtte még felkeresi a zsidó fegyverkereskedőt és vesz tőle egy páncélinget. A páncéling ellenére Brutus mégis megöli az imperátort. A zsidó szomorú Caesar halála miatt, de vidáman tekint Brutus súlyos, aranytallérokkal teli erszényére.
X-magazin 97/2.            

1842. Morrel,David :Halálos szerelem
Nagy Embernek menekülnie kellett, a lázadók már a fővárost ostromolták. Carlost, a leghűségesebb emberét egy különleges feladattal bízza meg. Egy ládát kell a titkos helyre szállítania, sok veszélyen keresztül. Carlos nem bír a kíváncsiságával, s belenéz a ládába. A Nagy Asszony bebalzsamozott teteme fekszik benne. Carlos eszét vesztve beleszeret a szép és halott asszonyba, még várandós feleségét is megöli. Mikor a láda megérkezik végcéljához, Carlos tetemét a Nagy Asszony teteme mellett találják.
Galaktika 173.            

1843. Morrison,William (Samachson,Joseph) :Az ideális bíró
A történet főszereplője Ronar, aki a Szaturnusz egyik holdján őshonos ragadozó faj egyik egyede, de sebészileg és pszichológiailag emberré formáltak. Felkérték egy tortasütő verseny döntőbírójának, mert fajára jellemző fantasztikusan jó ízlelése, szaglása és hallása megmaradt. Ronart az első helyezett kiválasztásában nem csak a torták íze, de a tortákat készítő emberek jelleme is befolyásolja.
Szívélyes Fahrenheit            

1844. Motonok Marianna :Hunn-krónikák
Értelmes lények szállnak le a Földre, akik egy gyógyszert hoztak magukkal az embereknek, hogy egy vírussal szemben védettek legyenek. Peter Hunnk és néhány barátja felismeri az idegenek valódi szándékát. Nem vírus ellen oltották be az embereket, hanem, hogy ne fejlődhessenek ki bennük paranormális képességek, így könnyebb leigázni őket. Néhány ember nem vette be a szert, és az eltelt évszázadok alatt kialakultak a rabszolgaságba taszított emberek között azok a titokban tartott emberek csoportjai, akik a jövőben a paranormális képességeikkel vezetik az emberek lázadását.
Galaktika 174.            

1845. Mozsgay Géza :Konzílium
Egy new yorki tüntetésen egy fiatal, magyar származású nőt fejen talál egy rendőrségi gumilövedék. Sérülése óta a nő látja a jövőt. A nő egy, szintén magyar származású, orvos társaságában menekül a FBI elől. A menekülő pár összeházasodott és az egész történetüket leírva elküldték egy budapesti ismerősüknek.
Galaktika 113.            

1846. Mudrich,Eva Maria :A kísérlet
Egy nyugdíjas orvos, barátja segítségével, kifejlesztették a telepatikus érintkezést. Az új képességgel szeretnék megtudni, hogy mire gondol egy haldokló közvetlenül a halála előtt. Egyikük meghal és másik lejegyezte az utolsó gondolatokat. Akinek a kézirat a kezébe jut hamarosan meghal, de előtte még elhatárolja magát a világ dolgaitól.
Galaktika 57.            

1847. Murai András :Nazca - misztériumjáték
A Nasca - fennsík indiánjai megrajzolták hatalmas ábráikat, hogy a földönkívüliek jól láthassák a leszállóhelyet. A vendégek látogatásuk végeztével búcsúznak, majd visszatérnek szülőhazájukba. az egyik fiatal indián szeretne velük menni, és az idegenek teljesítik kérését.
Orion II/3.            

1853. Murinko László :A halál kvantummechanikája
Egy részecskefizikus felkeresi lelkész ismerősét, hogy elmesélje neki döbbenetes felfedezését. Részecskegyorsítóban végzett megfeszített munka során az egyik kutató meghalt. Halála pillanatában a műszerek egy atomnyi méretű fekete lyukat észleltek. A fizikus ebben látja bizonyítékát az emberi lélek létezésében.
Orion 13 I/2.            

1850. Murinko László :A sci-fi író álma
Az író álmában találkozik a hárommillió évvel későbbi leszármazottjával, akivel telepatikus kapcsolatba lép. A jövő embere elmeséli az emberiség jövőjét és az akkori hétköznapok történetét. Az író sok kérdésére is választ kap, majd felébred.
Vega 8.            

1849. Murinko László :Az utolsó polihisztor hagyatéka
Egy jövőkutató a nemrég meghalt híres Bromden professzor munkásságát tanulmányozza, mikor felkeresi őt egy biokibernetikus. A látogató egy gömb alakú, ismeretlen szerkezetet talált a halott professzor fejében. A műszerről bebizonyosodott, hogy fokozza az agy működését. Jövőből jött Bromden vagy földönkívüli volt?
Vega 5.            

1854. Murinko László :Emlék - gyöngyszem
A főszereplő könyvügynökként járva az országot egy eldugott kisvárosban találkozik egy nővel, akibe beleszeret. Évekkel később a férfi szétszerelésre ítélt atombombák robbanófejeit hatástalanítja. Az egyik bomba véletlenül beélesedett. a férfit a rég nem látott szerelme menti ki a robbanás hatóköréből.
Android 2.            

1851. Murinko László :Facies hippocratica
Hosszú hónapok óta tart a világméretű háború, melyben már az atomfegyvereket is bevetették. Hawkins tizedes lassú megadással várja a halált. Már eltemette csapata utolsó tagját is, és családjáról hónapok óta nem tud semmit. Halála előtt még gyermeksírást hall a rádiójából, de ez csak a pszichológiai hadviselés egyik módja
Véga magazin 84/14            

1852. Murinko László :Sötétség
Az intergalaktikus űrhajó központi Agya meglepetten regisztrálja, hogy minden csillag eltűnt. Hatalmas gammasugárzás éri a hajót, amely megöli a hibernált legénységet. Mivel a gép nem tud a jelenség okára rájönni, feltámasztja az egyik halott tudatát. A feltámasztott férfi felismeri, hogy megkezdődött az Univerzum zsugorodása. Az űrhajó visszafordul a Földre, amit az emberiség már rég elhagyott és átköltözött egy még táguló Világegyetembe.
A rejtélyes idegen            

1848. Murinko László :Tükörcserepek
Egy újságíró meglátogatja Dr. O'Connort az elmegyógyintézetben, aki üvegcserepek között keresi a tér-idő elméletét. A doktor elmeséli, hogy a fürdőszoba tükrében megjelent egy háromszázezer évvel későbbi leszármazottja, aki energia-felvétel közben elbeszélget vele. A lénytől megtudja az emberiség jövőjét és sok kérdésére választ kap. A találkozás óta a doktor telepatikus képességre tett szert, és amikor beszélt az emberiség jövőjéről, kollégái diliházba csukták.
Vega 4.            

1857. Murphy,Pat :A hullócsillag csak egy kő az űrből
Hullócsillagnak látszó földönkívüli űrhajó landol San Francisco egyik külvárosában. A következő napokban egy magányosan élő idős asszony arra lesz figyelmes, hogy egy láthatatlan idegen költözött a lakásába. Kezdeti idegenkedés után megszerette a jövevényt, akivel már nem érezte magát feleslegesnek.
Galaktika 108.            

1856. Murphy,Pat :A szerelmes Rachel
Az emberi agy elektromos mezőt kutató tudós felesége és lánya halálos balesetet szenved. A férfi átültette lánya személyiségmintáit egy nőstény csimpánz agyába. A tudós halála után a kettős tudattal rendelkező majmot egy tenyésztelepre viszik. A lány felfogja, hogy emberként már nem fogadja el senki, ezért megszökik a telepről egy csimpánzfiú társaságában és hazamegy.
Homályos Zóna            

1855. Murphy,Pat :Zöldségfeleség
Fynn magányosan farmerkedik egy távoli bolygón és alig várja, hogy végre felesége legyen. Egy nap olyan magot ültetett el, amelyből egy növény-feleség fog kifejlődni. Fynn durván és erőszakosan bánik friss feleségével, mire az megfolytja őt. Másnap reggel a növény-feleség elültette Fynn holttestét és kíváncsian várja, hogy mi nő ki belőle.
Galaktika 171.            

1858. Musa,Gilda :Egy hajó emlékei
Egy űrhajó komputere visszaemlékezik. Mikor még felderítőhajó volt, a Plútón túli űrben egy földönkívüli űrszonda támadta meg, és súlyosan megrongálta. Átépítése után huszonkilenc fiút kell felnevelnie fedélzetén. A fiúk gyűlölik az űrhajót, mert börtönüknek érzik és szeretnének megszabadulni belőle. A hajó elhagyja orbitális pályáját és a fiúkkal együtt elrepült a világűrbe.
Csillagok cigánylánya            

1859. Musa,Gilda :Földiesítés
Roger, amióta a Libra nevű bolygóra tévedt, azon fáradozik, hogy érzelmeket plántáljon a teljesen indulat- és érzelemmentes őslakosokba. Először Nia-Niát veszi kezelésbe, akibe Roger beleszeretett. A kezelés hatására Nia-Nia megtanulta a szenvedést és az elégedetlenséget. Később meggyilkolta vetélytársnőnek tartott Mirát és Rogert is, hogy egy másik férfié lehessen. A librai férfi ellöki magától ezta teljesen földi nővé változott Nia-Niát, mire az öngyilkosságot kísérel meg.
Galaktika 6.            


Összesen 211 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu