Keresési minta:N ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
1904. Nagy Attila :Az álom
Egy fiatal kutató a telekinézissel foglalkozik. Szerinte az emberek képesek álmukban a helyváltoztatásra a gondolataik erejével, ha azt kellő mértékben felerősítik. Az intézet vezető tudósának adja az erősítőt, hogy tanulmányozhassa. Az erősen szkeptikus igazgató beindítja az erősítőt, mire álmában az afrikai szavannára juttatja magát, ahol egy oroszlán támad rá.
Galaktika 78.            

1907. Nagy Endre :A kockás város
Sanghajban régi ismerősünk elszegődik magyar nyelvtanárnak egy gazdag brazilhoz, aki igazgyöngyöt akar termeszteni egy lakatlan, vulkanikus sziget mellett. Unatkozó barátunk a hegy kráterében egy geometriailag tökéletesen megszerkesztett városra bukkan. Ezt a helyet egy angol milliomos építette, hogy létrehozzák a tökéletes társadalmat. Valójában inkább beteges uralomvágyukat élik ki az elbutított és tenyésztett városlakók felett.
Budapest nem felel            

1905. Nagy Endre :Állami gyilkolda
Norvégiába kiruccant hazánkfia próbál megélhetést találni, de mindhiába. Elkeseredésében önkezével szeretne véget vetni szenvedéseinek, amikor egy rendőr tudomására hozza, hogy erre külön specializálódott intézetet tartanak fenn. Az intézetben barátunk végre teleeheti magát, majd éppen hogy elkerülve a halálos csapdákat, sikerül élve elmenekülnie a szőrnyű helyről.
Budapest nem felel            

1906. Nagy Endre :Az ólomkirály vére
New Yorkban éhező hazánkfiát egy orvos jól tartja, hogy vérét megvehesse Amerika leggazdagabb emberének, aki csak így képes fenntartani egészségét. A vérátömlesztés közben heves vitája támad a fösvény milliomossal, mire barátunk elájul a vérveszteségtől és egy vasútállomáson ébred fel.
Budapest nem felel            

1908. Nagy Gyula :A Galaktika hagyatéka
A Csillaghajó egyetlen hiperugrással az idegen és lakatlan, sivár bolygó közelébe ért. A hegyekkel szabdalt, mozdulatlan tájon egy hatalmas kőtehenet pillantanak meg. Két űrhajós behatol a tehénbe, s míg bent járnak, odakint gyorsabban telt az idő.
X - magazin 97/5.            

1910. Nagy Pál :Mikor az ész megáll
A meteorrajban elpusztult űrhajós egy kisbolygón tér magához, ahol intelligens lények és járműveik múzeuma található. Rátalál ép űrhajójára, amelybe beszállva tapasztalja, hogy folyamatosan halad az űrben. Megjelenik előtte a meteorraj, de most már ki tud térni előle. Mivel nem tud választ adni a vele történt furcsa esetre, inkább elfelejti.
Irány a középkor            

1909. Nagy Pál :Sakk!
Tom egy elég tűrhetően játszó, műkedvelő sakkozó, aki vesz egy sakkgépet. Eleinte nagyon elégedett vele, de később a gép csalni kezd, hogy ne veszítsen. A gépet bizományba adja, ahonnan hamarosan visszaadják, mert hibás játéka miatt eladhatatlan a gép. Ezután a gép viszont jobban játszik, mint azelőtt. Tom szeretné megtudni az okát és keresni kezdi a bizományi bolt tulajdonosát. A tulajdonos már tíz éve halott.
Menekülés a Naprendszerből            

1911. Nagy Tibor Károly :Az alagút
A fiatal kutató bemerészkedik a szigorúan titkosított részlegbe, amiért büntetésül egy cellába került. Évente egyszer lehetőséget kap rá, hogy végig menjen egy alagúton. Eltelik huszonöt év, de egyszer sem mer élni a lehetőséggel, fél attól ami a másik oldalon várna rá. Végül halálra vártan végigmegy az alagúton, s a túlsó végén szabad lett. Holtan esik össze, mikor megtudja, hogy ezt már huszonöt évvel ezelőtt is megtehette volna.
Véga magazin 84/14.            

1912. Nagy Tibor Károly :Résen lenni!
Trója ostrománál az akhájok hátrahagyott falovát Laokoon el akarja pusztítani, de az idő őrei beavatkoznak. Két, óriáskígyónak álcázott gépet küldenek Laokoon és gyermekei elpusztítására, mert a történelem nem változhat: Trójának buknia kell.
Android 3.            

1913. Nagypál István ( Schöpflin Gyula) :Budapest nem felel (részlet)
Egy ismeretlen jelenség következtében, az egész földkerekségen, minden ember mély álomba merül. Csak néhány tucat ember immúnis a jelenséggel szemben. Egy világhódító álmokat kergető ember Budapesten nekilát kiépíteni birodalmát, mielőtt az emberiség felébredne. Egy maroknyi ember ellenszegül az őrült akaratának.
Budapest nem felel            

1914. Narcejac,Boileau :A visszatérés
Az elveszettnek hitt Mars-expedíció három űrhajósa hírtelen életjelet ad magáról. Az egész Föld örömujjongásban tőr ki. Hatalmas lelkesedéssel és kíváncsisággal várják a három férfi beszámolóját. Az űrhajósok képtelenek megfelelő emberi kifejezéseket találni mindarra, amit láttak a Mars felszínén. Az ember a jelenlegi értelmi és fejlődési színvonalán képtelen arra, hogy teljes egészében megértsen idegen életformákat.
Galaktika 44.            

1915. Naviglio,Luigi :Csillagok cigánylánya
Két emberlakta bolygó háborúzik egymással. Az egyik összecsapást túlélő két katona egy árván maradt űr-cigánylánnyal találkozik. A lány rádöbbenti őket eddigi hazugságokkal szépített, elnyomott életükre. A lány azok az emberek közé tartozik, akik a szabadságot hordozzák az elnyomott bolygók népei között. Fiatal életét áldozza a lány, hogy a két katona visszatérhessen népéhez, felvilágosítva elnyomott helyzetéről.
Galaktika 89.     Csillagok cigánylánya        

1916. Neff,Ondrej :A szvang történetének legnagyobb vagánya
A jövőben csak a tizenévesek képviselik egyedül magukat a világban, aki elmúlt húsz az már ősöregnek számít. A teljes szórakoztatóipar egy huszonéves embernek a kezében összpontosul, ő választja ki a legújabb szórakozási lehetőségeket a tömegeknek, amelyek minél véresebbek annál jobbak. A nemrég lefutott haláltánc legnagyobb virtuóza leleplez egy összeesküvést, amelynek célja a lefutott szórakozási divat legnagyobb sztárjainak nyilvános kivégzése volt. Ám a fiú hiába tárta bizonyítékait a fiatalok ezrei elé, őket már csak az új, látványos, és véresebb szórakozás érdekelte...
Téren és időn túl .            

1917. Nelson,Alan :Narapoia
A pszichiátert felkeresi egy ember, aki fordított üldözési mániában szenved. Úgy érzi, mintha állandóan követnie kellene valakit. A pszichiáter új és érdekes kóresetet lát a férfiban, ezért szoros megfigyelés alatt tartotta. Hetek múltán a pszichiáter bekerül egy szanatóriumba, mert fordított üldözési mániában szenved. Szabadon eresztik a beteg pszichiátert és a szanatórium négy orvosa állandóan szemmel tartja.
Galaktika 13.            

1918. Némedy Varga József :A krómdarazsak
Egy kis dél-angliai falucskában fura krómdarazsak ölik meg a helybeliek lovait, az állatok szíjain található króm díszítmények miatt. A különös rovarokat a még különösebb Don Sailor fejlesztette ki. A parasztok felgyújtják Don Sailor kastélyát, a tulajdonosnak meg menekülnie kellett.
Vega 8.            

1921. Nemere István : O. B.
Egy félmilliónyi ember lakta gigantikus ház egyik lakója összeismerkedik egy karbantartóval. A karbantartó mesél neki egy legendás egyénről, aki a fűtéscsöveken küldi üzeneteit. Nemsokára kivégzik a karbantartót, mert őrületében több embert megölt. A lakó kipróbálja a fűtéscsövek kommunikációs láncát, és beszédbe elegyedik a halott karbantartóval.
Vega 1.            

1920. Nemere István :A 342-es akció
Gellori ezredes, a katonai elhárítás főnöke, meglepetten olvas egy sci-fi elbeszélést, amelyben egy sugárpisztoly kikísérletezéséről szól. A valóságban is kísérleteznek ilyen fegyverrel, nagy titoktartás mellett. Az írás szerzője - egy nő - , fondorlatos módon kicselezi Gellori ezredes csapdáját, megsemmisíti a fegyver tervrajzát, majd eltűnik. A nő egy földönkívüli szervezet tagja, amely az idő előtti műszaki találmány forgalomba kerülését hivatott megakadályozni.
Galaktika 98.            

1952. Nemere István :A boldogságosztó
Az író a tavaszi erdőben sétálva találkozik egy ismeretlen nővel, aki elvitte egy gyönyörű helyre. A nő megismertette vele az igazi boldogságot és beteljesülést, ezután visszavitte az erdőbe. Az író megtérve a sétából nekiállt megírni a találkozást.
A lottózó időutas            

1966. Nemere István :A fénykirály
A világ titkosszolgálatainak az érdeklődési körébe kerül egy férfi, aki folyton repülőn utazza körbe a világot kelet-nyugati irányban. Feltételezik róla, hogy valamilyen bűncselekményt folytat, de a férfi minduntalan kicsúszik a hatóságok kezéből. A férfi földönkívüli, aki kényszerűségből egy ideig a Földön kell tartózkodnia és kerülnie kell az éjszakát. Mivel a titkosszolgálatok egyre nagyobb erővel lépnek fel a férfival szemben, a földönkívüli átadja személyiségét egy ausztrál fiatalemberbe, aki mindvégig szimpatizált az örökké utazó emberrel.
Orion II/1.            

1941. Nemere István :A gyűjtő
Az író ismeretlen táskarádióhoz jut, amelyen időutazók beszélgetnek. Az író is véletlenül kapcsolatot létesít az időutazókkal. Az idő ösvényét taposó emberek visszaszerzik az írótól a táskarádiót, aki azóta gyűjti a szokatlan formájú táskarádiókat.
A rejtélyes elődök            

1955. Nemere István :A hang
King egy hangot hall az agyában, ami információt követel tőle és parancsokat osztogat neki. King a könyvtárban felfigyel egy emberre, akit szintén egy hang irányít. Ráveszi a másikat, hogy ne engedjen a hang akaratának. Másnap a férfi öngyilkos lett. Napokkal később King felfigyelt arra, hogy nagy fémtömeg közelében a hang nem tud kapcsolatba lépni vele. Rögtön felhívta a rendőrséget.
A lottózó időutas            

1957. Nemere István :A Hold-verseny
Minden évben elindítják az egyszemélyes űrhajók versenyét. A versenyt megnehezíti a fedélzeti műszerek tetemes hiánya, itt csak az nyerhet, aki jól tud kockáztatni és kötélből vannak az idegei. A 26-os versenyző mindent megtesz a győzelem érdekében. Életveszélyesen alacsony pályán kerüli meg a Holdat, szokatlan manőverrel közelíti meg a célt, és bár meteor-találat éri hajóját, a favoritot megelőzve, elsőnek érkezik az űrkikötő betonjára.
A lottózó időutas            

1929. Nemere István :A hőlegény látogatása
Egy több száz fokos hőmérsékletű idegen száll le egy földi sivatagba, hogy megpihenjen a csillagok közti vándorlása közben. Mielőtt tovább utazna, szeretné megmutatni magát két földi ember számára. A bemutató során az egyikük beleragad az idegen körül található folyékony masszává olvadó homokba. A hőlegény nem akarta, hogy ez az ember bármilyen sérülést is szenvedjen , inkább halálra hűtötte magát.
Véga magazin 84/14.            

1964. Nemere István :A lottózó időutas
Egy ember különleges képessége révén egy nappal előre látja a jövőt. Lottónyere-ményeken éli nyugodt életét. Egy nap rémülten tapasztalja, hogy már nem látja a holnapot, vagyis holnap minden bizonnyal meghal. Felkeresi szomszédját és elmeséli neki életet történetét. Így legalább egy ember tud különös életéről.
A lottózó időutas            

1934. Nemere István :A mélység fiai
Az amatőr barlangász mélységi rekordkísérlet közben egy ismeretlen emberi fajra bukkan, amely több ezer méteres mélységben található a föld alatt. A férfi le akar költözni a mélybe, hogy az ottaniak vezére legyen. Rövidesen csak a szétzúzott holttestét találják meg a barlangászok.
Galaktika 78.     A lottózó időutas        

1928. Nemere István :A pszicho-madár
A Sziklás-hegységben idegen űrjármű landol és hamarosan feltűnik a közelében egy nagy lila madár. A madár minden emberre, akivel találkozik, ráerőlteti az akaratát, és irányítható bábbá alakítja. A riadoztatott tudósok kikísérleteznek egy akaraterősítő berendezést, amivel egyikük semlegesíti a madár befolyását és elpusztítja az idegen hatalom eszközét.
X - magazin 97/1.     A lottózó időutas        

1927. Nemere István :A rejtélyes idegen
A rendőrök egy idegen férfit találnak a város főterének szökőkútjában. Az őrszobára bekísért férfinél semmilyen okmányt nem találtak, és olyan nyelven beszél, melyet senki sem ismer. Mindenki tanácstalan az ügyben, végül egy eldugott helyen szabadon engedik az ismeretlent. Egy fényes jármű száll le az égből az idegen férfiért.
A rejtélyes idegen     X - magazin 97/1.        

1933. Nemere István :A remekmű
Megépítik a Föld hasonmását, hogy egy esetleges atomháború hatásait kutassák és hogy a pusztításról készült felvételeket elrettentésül levetítsék az embereknek. A terv végrehajtása közben jön a hír: a Földön minden élet kipusztult egy atomháborúban. A megmaradt emberek letelepednek a Föld II-n.
Galaktika 64.     A lottózó időutas        

1949. Nemere István :A repülő jurta (Tunguz népmese)
Idegenek érkeznek repülő jurtájukon és megölik a halakat a folyókban. A helybéliek felfogadják a legügyesebb vadászt, hogy zavarja el az idegeneket. A vadász leleményesen megöli a jövevényeket és véletlenül beindítja az űrhajó önmegsemmisítőjét. A robbanást egy barlangban vészeli át. A tudósok Tunguz-meteoritnak nevezték el a jelenséget.
A lottózó időutas            

1919. Nemere István :A szalag
Möbius doktor árva gyereket fogad magához. A gyerek élete egy möbius-szalagként tekeredik, míg végül visszatér saját magába: doktor Möbius magához fogad egy árva gyereket.
Galaktika 171.            

1961. Nemere István :A szomorú bolygó (Omega bázis 04)
Egy telepesbolygóra hívják a mentősöket, mert a lakosság minden tagja mély depresszióban szenved. Semmilyen gyógymód nem használ a telepeseken, és már a mentősökre is átterjed a szomorúság. A számítógép végül megleli a baj okozóját: a bolygó gázai megváltoztatták az egyik betelepített növény struktúráját, amely ezután a depresszióért felelős illatanyagot bocsátott ki magából. Miután teljesen kiirtották a fent nevezett növényt, mindenki meggyógyult.
A lottózó időutas            

1943. Nemere István :A szupergömb
Egy új elmélet szerint az Univerzum egy hatalmas, véges átmérőjű gömb. Ennek bizonyítására elindítanak egy, az idősíkok között haladó űrhajót, hat fős legénységgel a fedélzetén. A Világegyetem Fala visszatéríti a beléje hatoló űrhajót, de az közben negatív idősíkba került. Így a Földre visszatérő űrhajó több százezer évet haladt vissza az időben. A fedélzetén utazó két férfi és négy nő alkotja az emberiség őseit.
A rejtélyes elődök            

1960. Nemere István :A túlméretezett páciens (Omega bázis 04)
A külső bolygók között tevékenykedő űrmentősök egyik csapatát egy idegen bolygóra hívják, ahol mindenki megdöbbenésére egy tíz kilóméteres idegen lényen kell segíteniük. Olyan remekül végzik el feladatukat, hogy az óriási lény egy ritka ásványi kővel ajándékozza meg a mentősöket.
A lottózó időutas            

1935. Nemere István :A vámpír
Egy csillagközi űrhajó fedélzetén az egyik űrhajós vámpír, és megöli egyik társát. A kapitány ügyes csapdát állít a vérszívó szörnyetegnek, bilincsbe verik és elindulnak a Föld felé.
Galaktika 78.            

1962. Nemere István :A vízgyógyítók (Omega bázis 04)
A mentősök segítségét egy intelligens tó igényli, mert vulkanikus erők lezárták a tó patakját, miközben cián került a vízbe. A mentőhajó teljes legénysége keményen dolgozik a baj megszüntetésén, ami fényesen sikerül is.
A lottózó időutas            

1948. Nemere István :A zsákmány
Az Általános Felderítő Szolgálat három tagja leszáll a Földre, hogy az ottani értelmes lények egyikét megölve elvigyék magukkal. A küldetés teljesítése után sietősen elhagyják a tett színhelyét. Reggel egy juhász sehol sem találja kedvenc puliját.
A lottózó időutas            

1938. Nemere István :Adana
Egy végzetes betegség miatt sok ember hibernáltatja magát, hogy az elkövetkező jövőorvosai meggyógyítsák őket. Sok száz év múltán egy fiatal férfi felkeresi szerelmét a hibernáltak közt. A lány már előbb felébredt fagyos álmából, és próbálta kedvesét megkeresni az alvók között. Mivel csak illegális úton tudott volna a fiú közelébe kerülni, börtönbe került. Amikor a szerelmesek végre találkoztak, Adana már 128 éves volt.
A lottózó időutas     Galaktika 87.        

1942. Nemere István :Az időcsatornák vándora
Balla professzor feltételezi az időcsatornák jelenlétét az Univerzumban, de egy távoli és gyéren lakott bolygóra kellett utaznia, hogy bizonyítékot szerezzen létezésükről. Öt év alatt több utat is tett a Földre a csatornák segítségével és aranyat hozott magával, amit bizonyítékként elfogadott a tudós közvélemény.
A rejtélyes elődök            

1959. Nemere István :Beszivárgás
Beindítják az első transzportációs készüléket. Az eseményen az egyik újságíró félelmének ad hangot, szerinte a készüléket földönkívüliek felhasználhatják az emberiség ellen. A készüléket beüzemelő tudós ezt badarságnak tartja. A válasz az újságírót és földönkívüli barátját elégedettséggel tölti el. A transzportációs készülék segítségével hamarosan elözönlik a Földet.
A lottózó időutas            

1946. Nemere István :Bolygóhóhérok
Magasan fejlett civilizáció űrhajója érkezik a Föld mellé. Célja, hogy elpusztítsa ezt az agresszív emberi fajt, mielőtt kimerészkedne a világűrbe. Az űrhajó utasai meghallják Mozart muzsikáját és lemondanak a Föld elpusztításáról. Annak a fajnak, amely ilyen zenét tud csinálni, még van reménye a javulásra.
A lottózó időutas            

1965. Nemere István :Csillagjáró
Egy földönkívüli hosszúidő eltelte után visszatér a Földre, hogy meglátogassa régi kedvesét. A nő már rég halott, és lányuk is igen hajlott korú. Az idegen felkereste volt kedvese sírját, ahol elbeszélgetett annak lelkével, majd rövid látogatását egy nyomtalan eltűnéssel fejezte be.
Az idő hídján            

1954. Nemere István :Dávid és a góliátok
Egy farmer meglepetten tapasztalja, hogy egy csipkebokor pár nap alatt benőtte házát és udvarát. A bokor gyökerei között fura, kocsonyás anyagot talál. Hírtelen ötlettől vezérelve ebből az anyagból tett egy keveset minden narancsfa gyökeréhez. Két nap múlva tizenöt méteres fákká nőtték ki magukat a facsemeték és dinnye nagyságú narancsok potyogtak róluk.
A lottózó időutas            

1937. Nemere István :Fogadás
Másik térben élők fogadásokat kötnek az emberi történelem eseményeire. Mivel a Földön gyorsabban telik az idő, kényelmesen kivárják a végeredményeket. A lottózó időutas
Birodalom 1.            

1922. Nemere István :Hol vagytok?
Egy földi bázis értelmes lényekkel tart kapcsolatot, akik egy megadott helyen fognak landolni. Érkezésükkor nagy vihar tör ki a leszállás helyén, és a fogadásukra érkező embereket valami hatalmas tárgy elpusztítja. A több kilométer magas idegenek akaratlanul eltaposták az embereket.
Vega 1.     A lottózó időutas        

1950. Nemere István :Játék
Egy kitaszított Halhatatlan játékos kísérletezésbe kezd egy bolygó alacsony intelligenciájú lényeivel. Kineveli és véget nem érő háborúkba kényszeríti a lényeket. Azok hamarosan felfigyelnek a Halhatatlanra, megtámadják és elkergetik a naprendszerükből. További vándorlása során a Halhatatlan rátalál a Földre.
A lottózó időutas     Galaktika 90.        

1930. Nemere István :Kettős csapda
Új szórakozási lehetőség terjed el a világban: a pszichotechno élmény. A működtetéssel foglalkozó intézmény vezetője ellenfelei félreállításában nagy hasznára van a fenti gépezet. Egy hosszantartó rémálom lejátszása után szétzilálódik az egyén idegrendszere és egy szánalmas roncs marad belőle. Most egy híres televízió-műsor vezetőjét akarja csapdába csalni, de a férfiba beültetett rádióadó leleplezi a gonosztevőt.
Galaktika 55.     A lottózó időutas        

1939. Nemere István :Kilences csatorna
Újgazdag férfi tévéjén egy ismeretlen adást talál és összeismerkedik egy gyönyörű nővel, akit ezen a csatornán látott. A nő egy párhuzamos dimenzióból jött, hogy vigyázzon az emberiség haladására, és egyes embereket átvigyen a saját világába. Hosszú tépelődés után a férfi átköltözik a másik világba.
A rejtélyes elődök            

1931. Nemere István :Kísérletek
Az emberek megfigyelés alatt tartják az állatokat, míg az embereket egy fejlettebb civilizáció tagjai figyelik, míg azokat egy még fejlettebb, és így tovább a végtelenségig.
Galaktika 62.            

1963. Nemere István :Kocsmai verekedés
Egy földönkívüli megfigyelő kocsmát vezet egy nagy forgalmú kikötőben. Egy éjszaka két embernek álcázott földönkívüli összeverekedik a kocsma előtt és szépen lerombolják az egész kikötőt. Az ál-kocsmáros alig bírja megfékezni a rendbontókat, majd visszapergetve az időt helyreállítja a károkat.
A lottózó időutas            

1924. Nemere István :Leleplezés
Földönkívüli kémek érdeklődve hallgatják egy neves professzor előadását, aki tudományosan is bizonyítékát találta a macskák idegen származásának és kémkedésének mivoltát. Beszéde közben kinyitotta az ablakot és egy virágvázát hajított a leskelődő macskák közé.
Galaktika 27.            

1936. Nemere István :Madárszárny
Egy kétszemélyes kutatóhajó száll le a Minkar-csillag bolygóján, ahol fejlett civilizáció létezik. A két felderítő felkeres egy várost, de lakóit nem találják sehol. Egyikük visszatérve a hajóra jön rá, hogy a helybeliek láthatatlanok, és el akarják foglalni a hajót. A kintmaradt felderítőt a láthatatlanok lemásolják vagy száz példányban, de a két felderítő sikeresen túljár a támadók eszén. A lottózó időutas
Galaktika 78.            

1932. Nemere István :Már csak négy év.
Egy másik bolygóról a világunkon rekedt egy alakformáló és tudatirányító művész, aki kénytelen tehetségét árúba bocsátania. Megrendelésre bárki konkurenciáját lehetetlenné teszi a nagyközönség előtt. Ezen tevékenysége feltűnést kelt a titkosszolgálat berkeiben, de könnyedén elhárítja a veszélyt. Csak attól fél, hogy a Művészetek Szövetség fülébe jut a Földön végzett alantas munkája.
Vámpírok és csillagok            

1951. Nemere István :Matt
A Robbers-galaktika lakói sakkpartira hívják ki a Föld leghíresebb sakkbajnokát. A nagy küzdelemben a bajnok alulmarad, mire az idegenek meghódítják a Földet és rabszolgaságba taszítják az emberiséget. A sakkbajnok azóta próbálja visszanyerni az egész Naprendszert.
A lottózó időutas            

1944. Nemere István :Mint maga az ég ...
Egy űrhajó sorra járja a lakott bolygókat, és utasai megpróbálják mindenütt elterjeszteni az Egyezményes Normát. A Földön Mózesnek adják a Normát a Sínai-hegyen, úgy tüntetve fel a ceremóniát, mintha isten adta volna át. Egy űrhajó sorra járja a lakott bolygókat, és utasai megpróbálják mindenütt elterjeszteni az Egyezményes Normát. A Földön Mózesnek adják a Normát a Sínai-hegyen, úgy tüntetve fel a ceremóniát, mintha isten adta volna át.
A rejtélyes elődök            

1940. Nemere István :Nem fog fájni
A híres zeneszerzőt és zongoristát másik dimenzióból jött emberek magukkal viszik hazájukba, mert ott nem ismerik a zenét. Egy lehallgató szakember szalagra rögzítette a zenész utolsó beszélgetését, és megpróbálja egy újságnak elpasszolni a sztorit. Sikertelenül. Nála is megjelennek a másik dimenzióból jött emberek.
A rejtélyes elődök            

1958. Nemere István :Optikai robbanás
Az elbeszélő feje felett egy idegen civilizáció ismeretlen bombája robban. Az egyetlen túlélő meglepetten tapasztalja, hogy minden tárgy akkora méretűre csökkent, amekkorának a robbanás pillanatában perspektivikusan látszódott. Egy újabb robbanás mindent visszaállított a megszokott méretére.
A lottózó időutas            

1923. Nemere István :Óriási ötlet
Egy kutatóűrhajó balesetet szenved egy idegen bolygón, majd elmerül egy tóban. Utasainak kevés ideje maradt, hogy élve megtalálják őket ezen az egyhangú felületű bolygón. Ezért a homokba kilóméter nagyságú A, B és C betűt tapos a két űrhajós, amit könnyen észrevett a megmentésükre küldött csapat.
Vega 6.     A lottózó időutas        

1953. Nemere István :Ők
Egy professzor hétvégi házához éjszakánként földönkívüli űrhajó száll le. A prof kapcsolatot próbál létesíteni az apró idegenekkel. Azok ijedtükben megsebesítették az idős férfit, és úgy elmenekültek, hogy többé vissza se tértek.
A lottózó időutas            

1926. Nemere István :Rita
Rita földönkívüli nő, akinek az emberiség megfigyelése a feladata. Mivel egy földi nő elcsábította a társát és a katonák megölték, Ritának, büntetésül a Földön kell élnie. Különleges képességei birtokában egy nagy cirkusznál próbál elhelyezkedni, de a direktor bolondnak nézi őt. A lány erre mérgesen kirepül a ablakon.
X - magazin 97/4.            

1925. Nemere István :Szörny az űrben
Egy szerelmespár és egy magányos férfi dolgozik egy űrállomáson. Az érzelmileg kirekesztett férfi megálmodott, testetlen szörnyetege megöli a szerelmespárt, és üldözőbe veszi létrehozóját. Mivel a szörnyeteget a férfi vágyai hozzák létre, erősen vágyni kezdett a megölt emberpár társaságára és szeretetére. Kimerítő összpontosítás meghozta gyümölcsét.
X - magazin 96/1.            

1947. Nemere István :Találkozás
Két utazó találkozik egy vidéki fogadóban, valamikor a XVIII. században. Mindketten valójában földönkívüliek, akik az emberek primitív civilizációját figyelik és tanulmányozzák. Rövid ismerkedés után tovább utaznak.
A lottózó időutas            

1956. Nemere István :Űrhalál
Apró földönkívüliek landolnak űrhajójukkal egy ház medencéje mellett. Míg felderítették a környéket, egy fűnyíró lekaszálta őket.
A lottózó időutas            

1945. Nemere István :Vendégvárás
Idegen civilizációval veszi fel a kapcsolatot az emberiség. Űrhajó érkezik az idegenektől, és a Föld államai a leszállás helyéről vitatkoznak. Az űrhajó földkörüli pályára áll és minden földi nyelven mosóport kezd el reklámozni.
A lottózó időutas            

1967. Nemes Ernő :Az aranyszínű labda
Két kisgyerek földönkívüliekkel találkozik, és összebarátkoznak velük. Ám a felnőttek már nem ennyire jók. A két gyermek édesapja, aki történetesen egy katonai bázis parancsnoka, lelövetteti a távozó űrhajót.
Menekülés a Naprendszerből            

1970. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :A legszebb öröm
Egy vőlegény meglepetten tapasztalja, hogy menyasszonya testébe egy jövőbeli asszony tudata férkőzött, aki egy jövőbeli, szőrnyű háború elől menekül. A férfi megöli a nőt, amiért halálra ítélik. Akasztása előtt érzi, hogy egy jövőbeli tudata próbál a testébe férkőzni, mire kárörvendően felnevet.
Vénusz 90/1.            

1974. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Egymásba gabalyodva
Glenda, a híres holosztár, egy baleset következtében testileg összeforr egy ápolatlan külsejű, nagydarab szerelővel egy teleportáló fülkében. A fülkéket fenntartó cég klinikáján csak csonkolással bírják szétszedni a két embert. A gazdag nő egy vagyont fizet a szerelőnek és az orvosnak a férfi lába miatt, majd sietve távozik. A szerelő elővesz egy új műlábat és keres egy másik, bepalizható újgazdagot.
Az idő hídján            

1968. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Én ott leszek
A főhős telefonon beszél egy lánnyal 1970-ben, aki 1996-ban él, s egy különös időzavar miatt sikerült kapcsolatba lépniük. Randevút beszélnek meg, melyre a férfi huszonhat éven keresztül minden évfordulón megjelenik és találkozik a saját lányával.
Menekülés a Naprendszerből            

1973. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Mások, mint mi
Mióta létezik az időutazás, a boldog XXIII. századból emberek utaznak vissza a múltba, és a gyötrelmes XXI. századból turisták özönlenek a gyönyörű századokba. Milton, a XXIII. század lakója beleszeret egy XXI. századi lányba. Később kénytelen elfogadnia a tényt, hogy minden ember csak a saját korában lehet igazán boldog, csak ott élheti saját életét.
Galaktika 78.            

1971. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Pokol ez!
Két űrhajós érkezik egy nemrég felfedezett bolygóra, ahol harmadik társuk töltötte szolgálatát. A harmadik pokolnak tekinti a bolygót, mert gyönyörű lányok káprázata kísér lépten-nyomon minden férfit, bárhová is megy.
Vénusz 90/5.            

1969. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Telepítvény
Asimov Alapítványának nagyszerű paródiája. Gál Döme ellátogat a Traktorra, ahol találkozik a zseniális histomatematikus Harrry Sezlonnal.
Metamorf III.     Ozirisz országa        

1972. Nemes István( >> Jeffrey Stone,John Caldwell ) :Xyl, a hálátlan idegen
A Galaktikus Tanácstól az emberre legjobban hasonlító Xyl-t küldik követként a Földre. Először a maffiával találkozik, aki majdnem lelöveti. Később bekerül a diliházba, ahonnan sikeresen megszökik, de Eric von D(niken karmaiba kerül, aki egy filmmel akarja bebizonyítani földönkívüli mivoltát. Xyl végül fejvesztve menekül a Földről, az őrültek bolygójáról.
X - magazin 97/11.     A Galaxis Császára        

1975. Nemes Mária (>> Nesama ) :Bíborperiódus
Egy távoli, feltárásra váró bolygó felszínén sorra halnak meg a földi kutatók. A bolygó bíborszínű holdja megjelenésével előtűnnek a helybeli intelligens lények, akik látványukkal megőrjítették az embereket. Az utolsó kutató beleszeret az egyik földönkívülibe. Annyira megkívánja, hogy még az emberi mivoltáról is képes lemondani. A segítségül érkezett földi űrhajó legénysége már csak halottakat talál.
Android 4.            

1979. Németh István (>> D. Németh István,Jeremy Taylor ) :Arany álarc (Részlet a Bolygófalók c. könyvből)
Vénuszon letelepedett Rórumot meglátogatja gyermekkori barátja, aki a Földről való politikai elszakadás híve. Megtiszteli látogatásával őket egy fiatalember, aki felettesei reprogramizálni akarnak, hacsak nem hajt végre valamilyen elfogadható tettet. A fiatalember az éjszaka leple alatt beenged Rórum házába egy Vénusz-lakót, amely rejtegetéséért halálbüntetés jár. A Biztonsági Szolgálat kivégzi a Rórum házaspárt, a fiatalembert pedig megjutalmazzák.
Galaktika 58.            

1976. Németh István (>> D. Németh István,Jeremy Taylor ) :Árkádia
Regiomontanus fél életét a Föld rendbehozatalával töltötte el. Nehéz, de gyümölcsöző korszak volt, aminek eredményeként ismét tiszták a tengerek, üde a levegő, és a kevés létszámú ember boldogan él a tágas természet ölén. Megérkezik a Bolygóközi Tanács megbízottja - aki Regiomontanus osztálytársa volt - , hogy felmérje a Föld helyzetét. Nemsokára százmilliárd ember fog visszatelepülni a Központi Szektor túlzsúfolt bolygóiról. Regiomontanus majd keres egy másik kopár bolygót, és előröl kezdi munkáját.
Galaktika 46.     Bolygófalók        

1977. Németh István (>> D. Németh István,Jeremy Taylor ) :Enyhe léghuzat
A szülein értelmileg túlhaladott gyermek terhesnek érzi a felnőtteket, meg kicsinyes gondolataikat. Egy éjszaka a lakás teljes berendezését, meg a szülőket egy heves légáramlat kirepíti az ablakon.
Galaktika 55.     Bolygófalók        

1978. Németh István (>> D. Németh István,Jeremy Taylor ) :Három öregúr ül a padon
Három öreg ül egy padon a rég nem használt rakétaleszálló pálya mellett. Visszaemlékeznek arra az időre, amikor a Világegyetem Legnagyobb Fedett Csarnokában bemutatták, hogy a Mérhetetlenül Nagy Világok és a Végtelenül Kicsiny Világok valójában ugyanazok.
Galaktika 58.     Bolygófalók        

1981. Németh József :Dimona
Boyd, az izraeli újságíró, egy UFÓ-val találkozik a Negev-sivatagban. Behatol egy titkos atomkísérleti telepre, ahol mindent megvizsgál, majd kijutva onnan megint a kocsijában találja magát. A hatóságok letartóztatják kémkedésért, és életfogytiglani börtönbüntetést kap. De három nap múlva egy fényes gömb kiszabadítja cellájából.
Vega 3.            

1982. Németh József :Küldetés
Gaya bolygó bennszülöttjei békésen éldegélnek, nyugodtan telnek napjaik, mikor egy idegen érkezett közéjük. Vasat adott nekik aranyért cserébe. A sok sárga fémet űrhajóba rakta, majd elszállt vele. Raba törzse vasfegyvereivel legyőzi a szomszédos törzseket, hogy megszerezve sárga fémüket, ők is az istenek közé mehessenek.
Vega 4.            

1980. Németh József :Túl jól sikerült...
A sok éve tartó háborúban gyilkossá edződött Pete sátrába egy gyönyörű nő lopakodik be. A nő egy békés, nyugodt világba szeretné elvinni a katonát. A férfi már-már hajlana a szóra, de hírtelen belép a váltása a sátorba és Pete reflexből lelövi őket. Dühében leszúrja a nőt is, mire az eltűnik. Pete megszúrja magát, hogy felettesei előtt igazolja két társának meggyilkolását, de túl mélyen vág, és belehal a vérveszteségbe.
Vega 2.            

1983. Nepp József :Ez a nap is jól kezdődik!
A történet főszereplője egy szép nap arra ébred, hogy a tárgyak önállósultak és fellázadtak az ember ellen. A férfinek sikerül megtépázottan, meztelenül bemenekülnie a közeli erdőbe, ahol sok ezer, hasonlóan meztelen emberrel találkozik.
Az idő hídján            

1984. Nesama ( Nemes Mária ) :A kanyon titka
George, a cowboy, a vihar elől menekülve egy kanyonba téved, ahol gyönyörű földönkívüli nőkkel találkozik. Itt találja elveszettnek hitt bátyját is, aki nagyon jól érzi magát. George úgy dönt, ő is marad. Nemsokára öccsük is a kanyonba lovagol.
Vega 7.            

1994. Nesvadba,Josef :A harmadik birodalom utolsó titkos fegyvere
A háború végére a náci német vezetés és az SS orvosai kidolgoztak egy eljárást, amivel pár nap alatt kifejlett embereket tudnak létrehozni a megtermékenyített embriókból. A cseh ellenállás bejuttatta egyik emberét a tenyésztésre használt német tisztek közé. Az ügynök génjeit használják fel egy szakasz katona elkészítéséhez. A férfi meghiúsította a tervet, felrobbantotta a gyárat, és a hátralévő életét elmegyógyintézetben töltötte le.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

2002. Nesvadba,Josef :A havasi ember nyomában
Egy angol lord feleségével Himalájában kutatnak, mikor rátalálnak a yetikre. Az utolsó őskori körülmények között élő emberek elrabolják a házaspárt, és a nő beáll az ősemberek közé. A férj kiszabadul, hazatér és mindent megtesz, hogy feleségét visszakapja. Lassan felismeri a yetik különleges képességeit és a természettel harmonikus életvitelüket. Ennek bizonyítására Csehországba utazik egy helyi barlang átkutatására, ahol vállalkozásában egy helyi tanító segédkezik. Kutatás közben a tanító megsérül és egyáltalán nem osztja a lord nézeteit a yetik nagyszerűségéről.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1999. Nesvadba,Josef :A sors kémiai képlete
Stein mindent megtanul a genetikáról, hogy kifejleszthesse azt a technikát, amivel befolyásolni lehetne a születendő gyermek alakját és képességeit. Hosszú évek folyamán sikerült három lánygyermekben a saját édesanyja énektehetségét átörökíteni. Végül mégsem szabadalmaztatja technikáját, mert ha mindenki tökéletes lenne, már semmi érdekes nem volna a világon, és beköszöntene a tökéletes unalom.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1996. Nesvadba,Josef :A vámpír
Londonban jártakor az író kap egy autót, ami minden más autónál gyorsabban megy, de ezért cserébe vezetője vérét szívja. Az író mihamarabb meg akar szabadulni a veszélyes járműtől. Eladja egy bárónőnek, aki még az életét is kész feláldozni azért, hogy mindenkinél gyorsabb lehessen.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

2000. Nesvadba,Josef :A xeenemündei hülye
A Második világháború vége felé a titkos német rakétafejlesztés egyik mérnökének gyengeelméjű fia házilag megépíti a rakétákat irányító automatát. A kifejlesztését az angolok bombázása akadályozza meg.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

2001. Nesvadba,Josef :Az elveszett arc
Egy fiatal cseh orvos saját eljárásával átoperáltatja egy hírhedt bűnöző arcát, akinek jelleme ezután gyökeresen megváltozik. Az orvos Bécsbe kerül, ahol lelepleződése miatt a bűnöző arcát operáltatja sajátja helyébe. A fiatalember az SA orvosa lesz és aktívan részt vesz a zsidóüldözésekben. Rádöbben, hogy az arc határozza meg egy embernek a jellemét, és rémülettel tölti el a lelkében bekövetkezett változás. Prágába küldi a náci párt, ahol magára uszítja a rendőröket, és öngyilkos lesz.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1985. Nesvadba,Josef :Az utolsó ítélet angyala
Kutató űrhajó érkezik a felrobbanó csillag harmadik bolygójához. A regulátor meghibásodása miatt az űrhajó a pusztuló naprendszer fogja marad. A legénység egyik tagja leszáll a bolygóra, hogy figyelmeztesse az ott élőket a katasztrófára. Meglepetten ismer rá a sokezer éve elhagyatott Földre. Az űrhajót sikerül megjavítani, de a Földre leszállt fiatalember hitetlenkedik ebben, és ő lesz az utolsó ember az elpusztuló Földön.
Hogyan halt meg Nemo kapitány     Riadó a Naprendszerben        

1986. Nesvadba,Josef :Einstein agyveleje
Összeül a tudóstársaság, hogy megvitassák, miért fordul el a fiatalság a tudománytól. A biológiai rendszerekkel foglalkozó kutatónő szerint a modern, gépesített világból hiányzik az igazi, emberien tartalmas élet. Három különböző emberi agyból összeállított mesterséges agyat hoznak létre, hogy az meghatározza miként kell élnie az embernek. Az agy kiharcolja magának a testet is, de csak halálával tudta bemutatni az élet értelmét. A kutatónő azóta nem foglalkozik biológiai rendszerekkel.
Galaktika 48.     Hogyan halt meg Nemo kapitány        

1995. Nesvadba,Josef :Gengszter a telefonközpontban
Floyd hadnagy üldözi gengszter testvérét, aki egy poros, XIX. századvégi, kis texasi városkába menekül. A városka lakói meglepő taktikához folyamodtak a rablók ellen, amelyben nagy szerepe van a nemrég feltalált telefon bevezetésének is. Ennek ellenére az emberiség egyik nagy vívmányát is a bűn eszközévé teszik a gonosztevők. Végül a hadnagy megöli bűnöző testvérét, de megirigyli hatalmát, és ő veszi át a helyét a városka telefonközpontjában.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1991. Nesvadba,Josef :Hogyan halt meg Nemo kapitány
A híres űrhajós a jövőbe utazik és ott él tovább a szuperintelligens emberek között. Mikor a halála közeledik, a jövő emberei szeretnék élete boldog pillanatait ismét feleleveníteni számára. Csak pár pillanatot találnak, de az öreg mégis megbékélve hal meg. A haldoklót kezelő szuperember rádöbben, hogy mivel ő állandó boldogságban él, nem is ismeri a boldogságot.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1989. Nesvadba,Josef :Hogyan halt meg Nemo kapitány /A kék bolygó
Az űrpilótát idegen civilizáció férjei rabolják el, mert feleségeik, érthetetlen módon, csak a durva, erőszakos férfiakat szeretik. A pilóta mindent megtesz, hogy a nők kiábránduljanak belőle, de erőszakossága miatt még inkább megszeretik. A pilóta visszakerül a Földre, és már érti barátnője választását.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1990. Nesvadba,Josef :Hogyan halt meg Nemo kapitány /Az azonosság bolygója
Egy távoli csillag bolygóján a gravitációs anomáliák miatt lázálomnak tűnik ott az élet az emberek számára. A kutatócsoport parancsnoka állandó részegséggel próbálja megérteni a helybéli intelligens lényeket. Viselkedése miatt börtönbe kerül, de a bolygóról készített rajzai nagy érdeklődést váltanak ki a bennszülöttek között.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1988. Nesvadba,Josef :Hogyan halt meg Nemo kapitány /Kirké bolygója
Földi felderítők találnak egy bolygót, amelynek lakosait semmi sem érdekli. A matematikus lány megtalálja annak a gépnek a központját, ami mindenkinek teljesíti a kívánságát. A kapitány megsemmisíti a gépet, de a matematikus lány odavész.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1992. Nesvadba,Josef :Moreau doktor második szigete
Az emberi sejtek regenerálódását elősegítő technológia jóvoltából megszűnik az orvosi pálya. Egyetlen sebész marad a világon, aki egy eldugott kis szigeten önként jelentkezők végtagjait amputálja. A kozmosz meghódítása érdekében ezek a férfiak ilyen drasztikusan csökkentik testük tömegét, hogy jobb rakétákkal repülhessenek.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1997. Nesvadba,Josef :Öngyilkos találmány 18 Bauer feltalálja a robotgépeket irányító automatát és ezzel mérhetetlenül meggazdagodott.
Az önző és becsvágyó feltaláló nekilátott vagyona elköltéséhez. A találmánya széleskörű bevezetésével beköszöntött a bőség kora, senkinek nem kellett dolgoznia megélhetéséért. Bauer már nem tűnt ki a többi ember közül vagyonával, mivel megszűnt a pénz. Mikor már nem bírta elviselni a tétlenséget és a tömeget, elhelyezkedett egy biológiai kutatóintézetben.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1998. Nesvadba,Josef :Stella
A Marson elpusztult értelmes faj utolsó egyedei egy űrhajón keringenek a Föld körül, és várják a Harmadik világháború kitörését. Nőket hozatnak maguk mellé a Földről, akik közül az egyik szeretné figyelmeztetni a földi hatóságokat a Marsiak fenyegető veszélyére, ezért megszökik az űrhajóról. Mivel a nőt pont a cseh-német határon találják a cseh határőrök, kémnőnek tartják és egy szavát sem hiszik. A nő hirtelen eltűnése után csak a vizsgálaton résztvevő orvos tartja igaznak a nő figyelmeztetését.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

1987. Nesvadba,Josef :Történelemmegsemmisítő Rt.
Kojers barátai a jelenlegi rossz gazdasági helyzetet az emberiség fejlődésének mellékhatásának tartják. Egy átalakított teherautóval visszaküldik Kojerst a múltba, hogy megállítsa az emberiség fejlődését. Bármilyen messzire is hátrál az időbe a férfi, kénytelen elismernie, hogy az emberiség fejlődése megállíthatatlan folyamat.
X - magazin 97/11.            

1993. Nesvadba,Josef :Utazás a múltba
A fizikai kutatóintézetben dolgozó férfit ráveszi egy kémnő, hogy a németek hátrahagyott időgépével elmenjenek a jövőbe. A gép egy nappal a múltba tér vissza. A férfi szeretné megváltoztatni a cselekedeteit, de rá kell döbbennie, hogy ez nem könnyű. A szabad akarata irányította cselekvés miatt a halálba kell ugrania.
Hogyan halt meg Nemo kapitány            

2003. Nesvadba,Josef :Vámpír - Húsz év múlva
Az író vámpír-autó ötletét felhasználva egy személyautó cég piacra dobja új termékét. Egy cseh orvos hiszékenységét kihasználva akarják elhitetni az emberekkel, hogy az új, szupergyors gépkocsit emberi vér hajtja. De hiába minden ügyeskedés, fény derül a hazugságra.
Ötvenedik            

2008. Newman,Allan ( Tóth Norbert ) :A pöröly
Fejlövése miatt halottnak tartott hackert felbérli egy gyönyörű nő, aki meg akarja semmisíteni a legnagyobb kínai Társaság vezetőinek neuron-másolatait. Az élőhalott srác adattárolójában van a Pöröly nevű különleges kódtörő. Ennek segítségével simán behatolnak a Társaság központjába. Az akciót megzavarja a nő barátja, aki megpróbálja megszerezni a Pörölyt, de őket, mind a kommandósaikat elintézi a hacker kiborgja.
A Holtak galaxisa            

2005. Newman,Allan ( Tóth Norbert ) :Csempészek csillaga
A Titkosszolgálat egy tönkrement lokáltulajdonos segítségével felszámolja a Demensián lévő csempész-klánokat, és sikerül megszüntetni a citrom illegális forgalmazását. A bolygó bennszülöttjei úgy berúgnak a citromtól, mint az emberek az alkoholtól.
Ópiumkeringő            

2007. Newman,Allan ( Tóth Norbert ) :Gazdag emberként meghalni
Öt ember merészen megvágja tízmillióval a Föld egyik legnagyobb mamutvállalat, a Tokugava-Klán kasszáját. A rablást kitervelő férfi sorra megöli négy társát, hogy megszerezze részüket a rabolt pénzből. A bombaszakértő barátja meggyilkolása után a Tokugava yakuzák lefülelik a férfit. A Klán vezetője elégedetten veszi szemügyre az előkerült tízmillióját, amikor a táskában elrejtett pokolgép őt is megöli.
Feketecsuklyások            

2006. Newman,Allan ( Tóth Norbert ) :Kifordított világ
Egy nap arra ébred egy egyszerű állampolgár, hogy minden érzelme felcserélődött. Utálni kezdte feleségét és szeretni a főnökét, türelme helyébe az agresszivitás lépett. Mivel nemrég egy mikrocsipet ültettek a fejébe, meghibásodásra gyanakszik. Pedig csak államilag befolyásolták a gondolatait, érzelmeit a csip segítségével.
Csillagrobbanás            

2004. Newman,Allan ( Tóth Norbert ) :
Életünket és vérünket Császári klónkatonákat vetnek be a radiosugárzással szennyezett Földön, hogy egy kutatócsoportot megkeressenek. A katonákat patkányemberek támadják és csak egy klónkatona marad életben, aki már csak halott kutatókat talál, meg egy biztonsági kazettát. A lezárt kazettában az űrhajózás előtti kor egyik ruhadarabja található, amivel a Császár akar kedveskedni új ágyasának. Kitüntetése előtt a túlélő katona emléktörlést kér.
A Galaxis Császára            

2009. Newman,Kim :Álmodók
Yeovil, a gazdag álmodó egy kis álmodó segítségét kéri legújabb anyagának elkészítéséhez. Az álom végére Yeovil megöli a vendég álmodót, akinek halála így felkerül a szalagokra. A kész művet elvitte gyűlölt kritikusához, aki a film álmodása közben a halál érzete miatt minden emlék törlődik az emlékezetéből. Yeovil eltünteti a nyomokat. Közben a kiadója megszerezte a gyilkos álomfilm másolatát és egymillió példányban piacra is dobta.
Antológia 1.            

2010. Ney Ferenc :Utazás a Holdba
A XIX. század közepén két kalandos lelkületű magyar ifjú léghajóra szállt és fellebegtek egészen a Holdig. Itt csodás dolgokat láttak, tapasztaltak, és kitűnően megértették a helybelieket, mert a magyar a kedvenc nyelvük. Ettek finom ételeket, tanultak csuda bölcs dolgokat, láttak hihetetlen találmányokat. Nagy bölcsességben meggyarapodva tértek vissza Pestre.
A fekete sugár            

2012. Niven,Larry :A Birodalom emléke
A különböző bolygók élővilágát tanulmányozó kutatót megtámadják az űrkalózok. A tudós egy ősrégi civilizáció hátrahagyott rakéta-fái segítségével elpusztítja támadóit, és megszerzi vezetőjüktől a bábúk rejtett bolygójának koordinátáit is.
Galaktika 42.            

2013. Niven,Larry :A Leviatán
Pár száz évvel az időgép feltalálása után Svetz feladata, hogy kihalt, félelmetes és igen ritka állatokat ragadjon ki a múltból. Most egy spermacetet kell elkapnia. Először egy tengeri kígyót talál, majd elhozza jelenébe a hírhedt Moby Dick-et, oldalán Ahaab kapitány holttestével. Svetz főnökének feltűnik, hogy a múltba kalandozva, mindig valamilyen fantasztikus és mitikus világ szörnyetegeire bukkannak.
Galaktika 50.            

2019. Niven,Larry :A lyukember
Az első Mars-expedíció egy ősrégi földönkívüli berendezést talál a Marson, amelyet az egyik tudós távközlési egységnek vél. Szerinte egy apró fekete lyuk a gép lelke, amellyel modulálni lehet a gravitációs hullámokat, s így jeleket lehet vele küldeni. Az expedíció kapitánya badarságnak tartja az elméletet, mire a vérig sértett tudós kiszabadítja a fekete lyukat. A lyuk megöli a kapitányt, majd egészen a Mars középpontjáig zuhan, ahol szép lassan magába süllyeszti az egész bolygót.
Galaktika 110.            

2016. Niven,Larry :Apály
Gridley Wu megunva embertársai közelségét, nekiindult a Galaxis ismeretlen területeinek. Repülése közben ráakadt egy milliárd éve kihalt intelligens faj hátrahagyott stázisdobozára. A dobozra feni a fogát egy idegen űrhajó legénysége is. Átverik Gridley-t és megközelítik a dobozt, ami valójában egy neutroncsillag darabkája. A hatalmas gravitáció megsemmisítette az idegeneket, hajójukkal együtt.
Galaktika 108.            

2015. Niven,Larry :Az ellenség
Az emberiség végre legyőzte agresszivitását, már háromszáz éve gyilkosság sem történt a Földön. Egy földi csillaghajó a harcias és vérszomjas kzinek egyik hadihajójával találkozik. Fegyverek híján az emberek a hajó hajtóművével voltak kénytelenek megvédeni magukat. Ezzel az incidenssel véget ért a Föld aranykora.
Galaktika 109.            

2014. Niven,Larry :KAR
A híres tudós legújabb találmányán dolgozott, amikor megölték. Holttestét egy gép mellett találják, ami képes felgyorsítani az idő múlását egy adott térrészben. A tettes ellopta a szerkezet másodpéldányát, mert ezzel a géppel sikerült eltűntetnie az illegális szervcsere operációjának a helyét.
Harcjáték            

2017. Niven,Larry :Kivárni
A Plútó halálos csapdába fogja a leszállt földi űrhajót, és a fedélzetén utazó két űrhajóst. Miután minden reményük és esélyük elveszett, a két ember inkább a fagyhalált választja. A halál helyett egy különleges hibernált állapotba kerülnek, amelyben még az öntudatuk is megmaradt. Azóta nagyon egyhangú és unalmas életet élnek.
Galaktika 106.            

2011. Niven,Larry :Neutroncsillag
Beowult Shaeffert felbérlik a bábúknak hívott intelligens lények, akik mellesleg a leggyávább és legóvatosabb népség a Galaxisban, egy új űrhajó tesztpilótájának. A hajó uticélja egy neutroncsillag. A repülés után a meggyötört Shaeffert kiokoskodja, hogy a bábúk agyonrejtegetett bolygója körül nem kering hold, és emiatt megzsarolja őket.
Galaktika 42.            

2018. Niven,Larry :Polipszem
Két űrhajós egy gyémánttéglákból rakott kutat talál a Mars sivatagában. Mivel a Marson mindenütt salétromsavat találtak, és a régi Marsiak elégtek a vízben, ez a kút krematórium gyanánt működött.
Galaktika 107.            

2020. Nolan,William F. :Monty Willson világai
Monty Willson egy nap arra ébred, hogy egy párhuzamos világba érkezett, ahol az ottani Willson hibájából meghallnak az első holdraszálló űrhajósok. Willson megöli az ottani Willsont, de nemsokára egy másik Willson kezdi követni őt.
Galaktika 69.            

2021. Nor,Radu :Eleven fény
Csongori hegy tetején létesített csillagászati megfigyelő állomáson dolgozó két ember ismeretlen fényjelenséget tapasztal. Eleven fényként pulzáló, földönkívüli jármű landol a csillagvizsgálóban tartózkodó két férfi elé, és filmszerűen bemutatja a helyet, ahonnan jött. Az üzenet végeztével a jármű távozik. Az egyik férfi gyorsan jelenti az esetet, míg a másik eltöpreng a dolog jelentőségén.
A kozmosz hullámhosszán            

2022. Nordern,Eugene :Jóslat
Egy kis bolygó ura hozzákényszeríti fiát egy erősebb uralkodó lányához. Lassan egymásba szeretnek a fiatalok. Épp a fiú apjához igyekeznek, mikor űrhajójuk lezuhan a Diss bolygóra. A balesetet csak a fiú éli túl. Egy helybéli egy régi jóslatra alapozva, úgy szervezi a dolgokat, hogy a fiú megjelenése felrázza a bolygó lakosait apátiájukból.
Elkergetik zsarnok uralkodójukat és hosszantartó boldog időszak köszöntgóra.     X - magazin 97/9.        

2023. Norton,Andre :Indián mágia
fiatal Cory indián származású nagybátyjánál nyaral. A hegyek között egy rejtekhelyre bukkan és kezébe vesz egy indián varázsdobozt. Tette miatt a doboz tulajdonosa visszaküldi Coryt abba a korba, amikor még nem élt ember a világban. Cory egy hód bőrében találja magát. Akkoriban az állatok úgy éltek, mint később az indiánok. A Nagy Változtató Prérifarkas meg akarja alkotni az embert, hogy szolgája legyen az állatoknak. Mivel a Nagy Mennydörgés Madár más véleményen van, Cory segítségével legyőzi a prérifarkast. Cory ezután visszakerül saját testébe és idejébe. A kisfiúból férfi lett.
Galaktika 101.            

2027. Norwood,Alec ( Mihaleczky Péter ) :Az örökkévalóság ígérete
Egy fiatal pár utazik a Csillaghajó fedélzetén lehibernálva, míg tudatuk a virtualitásban él tovább. Egy baleset miatt a férfi kénytelen kikelnie mélyalvásából, hogy elhárítsa a bajt, de hibernátora megsemmisül. A férfi pár évtizednyi élete során sokszor felkereste alvó szerelmét a virtualitásban. Halála után a lány síremléket emel szerelmese emlékére virtuális kertjében.
A Jessa fátyla            

2024. Norwood,Alec ( Mihaleczky Péter ) :Az uralkodó álma
Az uralkodó álma Egy zsarnok az emberlakta bolygók császárának kiálltja ki magát. Felépítteti a történelem addigi leghatalmasabb hadiűrhajóját. Egy technikus megpróbálja megpiszkálni a hajó áramköreit, de elkapják és a kapitány elé viszik. A technikus szerint a császár őrült, meg akarja semmisíteni a Földet. Miután a parancsnok megbizonyosodik a férfi igazáról, ő maga állítja be az áramköröket, hogy az űrhajó egy csillag belsejében kössön ki.
A Galaxis Császára            

2026. Norwood,Alec ( Mihaleczky Péter ) :Egérfogó
A XXV. század egyik hataloméhes üzletasszonya felbérel egy harmadrangú színészt, hogy a XV. századi Andalúziában ellopja minden idők legnagyobb gyémántját Izabella hercegnőtő. A színész a hercegnővel egy eretnek égetésénél találkozik, akitől sikeresen megszerzi a gyémántot. Az üzletasszony azzal hálálja meg a férfi munkáját, hogy az inkvizíció kezére juttatja. A színész lesz az az eretnek, akinek kivégzésénél találkozik majd a hercegnővel.
Feketecsuklyások            

2025. Norwood,Alec ( Mihaleczky Péter ) :Mella és én
A modern pszichiáterek munkája szinte már csak rutinmunka, hetente egyszer találkozik pácienseivel, addig a helyettesítő robot is remekül ellátja a feladatot. A legújabb beteg egy fiatal nő, aki négy év elteltével vette észre, hogy szerelme android. Az orvos sikeresen megnyugtatja a zaklatott nőt, majd munkáját befejezve andriod szeretőjével távozik rendelőjéből.
Csillagrobbanás            

2028. Norwood,Alec ( Mihaleczky Péter ) :Szivattyúállomás
Jupiter légkörében az egyik szivattyúállomáson a négy fős kezelő személyzet egyik tagja súlyosan megsebesül. Miközben a férfi az orvosi részlegben fekszik, jupiterlekók segítségével pszichikai terror alatt tartja a másik három embert. A többiek végső elkeseredésükben megölik sebesült társukat, de addigra egyikük meghal. A egyik túlélő tudomást szerez a jupiterlakók létezéséről, de hallgat róluk.
A Holtak galaxisa            

2030. Nourse,Alan E. :A hamisítvány
A Vénuszról hazatérő űrhajó orvosa észre veszi, hogy az egyik ember helyét egy idegen lény vette át. A hajó kapitányával egy tervet készítenek a lény leleplezésére. A terv sikerül, a lény meghal. Az orvosnak gyanús a kapitány is, ezért egy mentőkapszulával előbb leszáll a Földre, és riasztja a hatóságokat. A megérkezett űrhajó valamennyi tagját őrizetbe veszik, csak a kapitány marad bent. Az orvos bemegy érte a hajóba, ahol a hasonmása megöli őt. A hasonmás szabadon átsétálva a zárlaton elvegyül az emberek között
Találkozás     A pokolba tartó vonat        

2029. Nourse,Alan E. :A tigrist a farkánál
Egy áruházi tolvajnál egy igazi feneketlen táskát találnak a rendészek. A táska egy dimenziókapu, amibe csak alumíniumot lehet beleengedni. Az egyik tudós megpróbálja egy csörlő segítségével a másik dimenzió egy darabját áthúzni ebbe a dimenzióba, hogy eldugaszolja vele a kaput. Egy ideig simán megy a dolog, de aztán hírtelen egy nagy erő kezdi behúzni a csörlőt, és vele együtt az egész teret, a táskába.
Galaktika 19.            

2031. Nourse,Alan E. :Fertőzöttek
A Föld egyik Egészségügyi Járőrhajójára egy idegen parazita organizmus akaszkodik, ami mindent megemészt. Kipróbálnak ellene mindent, de semmi nem használ. Az egyik kutatót elfogyasztja az organizmus, csak a gyomrát hagyva meg. Az emberi gyomorsav képes egyedül elpusztítani az idegen létformát. Néhány erős idegzetű és gyomrú orvosmedikus apránként megeszi az óriási parazitát.
Galaktika 110.            

2032. Nowak,Marek :Elmeklinika
A történet főszereplője részt vesz egy pszichológiai kísérletben. Minden alanynak a tudata mélyére kell bepillantania. A fiatalember előtt megjelenik az igazság: a Föld egy elmeklinika, ahová a Világegyetem értelmes fajainak mentálisan beteg egyedeit küldik gyógyulni.
Galaktika 105.            

2034. Nyári Miklós :Az ötödiktől nincs tovább
A Tiger család saját telkén talált széles, fekete korong teljesen felborítja a tízemeletes panelház békés hétköznapjait. A lépcsőházat egy rugalmas fal zárja le az ötödik emeleten. A korongból mindenféle árnyak lebegnek elő, amik mindenkire a frászt hozzák. Végül a korong nagy villanás közepette eltűnik. Azóta rendesen jár a lift, és kedvesebben egymáshoz az emberek.
Vega 7.     ÚjVénusz 91/1.-2.        

2033. Nyári Miklós :Maszek alapon
Józsi feltalált egy újfajta űrhajómeghajtást, de az illetékesek nem reagálnak rá. Tíz év alatt nagy titokban otthon felépítette saját űrhajóját. Amikor kész lett vele, beleültette egész családját, és kilőtte magukat az űrbe. A két nagyhatalom rakétákkal kezdte lőni őket, csapásmérő harci eszköznek vélve az új rakétát. Földönkívüliek mentik meg a családot a pusztulástól, és épségben visszajuttatják őket a Földre, de az új rakétahajtóművet megsemmisítik.
Menekülés a Naprendszerből            

2035. Nyári Miklós :Sárkányvadászok
A felderítő űrhajókon csak test nélküli emberi személyiségek utaznak, amelyeket egy lakott bolygó előre kiválasztott egyedeibe ülteti be a hajó számítógépe. Így a környezetükbe legjobban beilleszkedett fajok saját tapasztalatain keresztül deríthetnek fel egy idegen bolygót. Az egyik kutatócsapat személyiségei óriásgyíkokba kerülnek és emberre hasonlító, primitív civilizációt találnak a felderítendő bolygón. Miután a csapat elveszíti kapcsolatát az űrhajójuk számítógépével, megalapítják az értelmes óriásgyíkok civilizációját.
Gemma            

2038. Nyikityin,Jurij :A jövőlátó
A híres sci-fi írót felkeresi legnagyobb rajongója, hogy megtudakolja tőle a következő művének témáját. A rajongó bizonyítékát lelte annak, hogy amit az író leír műveiben, az sorra megvalósul. A legújabb történetben feltalálnak egy fegyvert, amivel már az egész Földet meg lehet semmisíteni. Az író és rajongója megrémül az esetleges következményektől. Az író belefog egy másik történetbe, amelyben felfedeznek egy gondolatátvitellel működő gépezetet, és amivel ellenőrizni lehet a veszélyes találmányokkal foglalkozó tudósok gondolatait.
Metagalaktika 2.            

2037. Nyikityin,Jurij :Staféta
Anton egyre idegenebben szemléli rohamtempóban fejlődő társadalmát, és egyre inkább nem érti fia viselkedését. Felkeresi apját, akit még fiatalon hagyott el, mert nem tudták megérteni egymást. Anton, apja segítségével felfedezi, hogy a következő, törekvő generáció mindig elhagyja az előzőt, de visszatér hozzá, mikor őt is elhagyja az ő utána következő. Ez így ment a múltban, és így megy majd a jövőben is.
Metagalaktika 2.            

2036. Nyikityin,Jurij :Vikingek utóda
Egy kutatóintézetben a DNS-ben kódolt valamennyi előd emlékeinek felszabadításával foglalkoznak, mikor az egyik fiatal kutató beadja magának a még ellenőrizetlen, kísérleti szérumot. Ahogy múlnak a napok, úgy megy egyre távolibb emlékek közé, míg végül tudata visszafejlődik az ősmajom tudatáig.
Metagalaktika 2.            


Összesen 135 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu