Keresési minta:O ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
2039. O'Byrne,Elaine (Társszerző: Eric G. Iverson) :Halál Vesunnában
Két XXI. századi időutazó a római kor egyik kisvárosába utazik, hogy egy elveszett színdarabot megszerezzenek. Összevesznek a kézirat tulajdonosával, akit aztán lelőnek. A gyilkosság után még kénytelenek a múltban maradni, de nem tartanak a helyi hatóságoktól. Bíznak az akkori babonák erejében. A hatóságot képviselő százados és orvos barátja szép lassan kitalálja a gyilkosság okát és kivitelezését. Csapdát állítanak a két elkövetőnek és elfogják őket.
Galaktika 77.            

2040. Offutt,Andrew :Fölcsaptam istennek
Egy közepes szintű könyvkiadó tulajdonosa megvásárol egy időgépet, és a legmegbízhatóbb íróját visszaküldi a múltba, aki megtanítja az ősembereket a kezdetleges civilizáció szintjének eléréséhez szükséges dolgok elkészítését. A történetről ír egy szenzációs könyvet, amit a kiadó tulajdonosa eloroz tőle. Bosszúból az író úgy alakítja a történelmet, hogy ő lesz a kiadó tulajdonosa, ő szerzi meg az időgépet, és a volt tulajdonos csak olvasószerkesztőként dolgozik nála.
Galaktika 90.            

2041. Oláh Miklós :Életösztön
Megalkotják a legtökéletesebb mesterséges intelligenciát, hogy egy hosszú, csillagközi expedíció egyetlen tagjaként elküldjék az űr mélyére. A gépezet logikusan levezeti az expedíció szükségtelen voltát, és nem hajlandó menni. Mikor szóba kerül az átprogramozása, megöli egyik alkotóját.
Merlin            

2043. Oliver,Chad :Kint a telepen
Az emberiség édes tunyaságban tölti életét, és semmi kedve kimerészkedni a világűrbe. Az egyik multimilliárdos, hogy fennmaradjon a neve, belekezd egy grandiózus tervbe. Örökbe fogadott gyermekek és android szülők alkotta társadalmakat hoz létre a Vénusz felhőtengere alatt. Ez a civilizáció nem fog megijedni a világűr adta nehézségektől.
Galaktika 33.            

2042. Oliver,Chad :Távol a Földtől
Kioko egyre nehezebbnek tartja a kenyai állat-felügyelőségi munkáját. Öreg pásztorokat kell letartóztatnia, akik a Nemzeti Park legelőire terelik sovány teheneiket. Nagyon szomorú, személyesen kell részt vennie a múlt eltörlésén. Egyetlen vigasza, hogy ez közelebb viszi népét a túlélés reményéhez, a jövőben való élethez.
Galaktika 20.            

2044. Oliver,Chad :Transzformátor
Egy tizenéves fiú - félúton a gyermekkor és a felnőtté érés között - megunt modellvasútja egyik bábfigurája szemszögéből láthatjuk a félredobott tárgyak szomorú sorsát. Egy nap összefognak a bábok, és megpróbálják árammal agyoncsapatni a gyereket. A terv nem sikerül, és a játék darabjai más-más gyerekekhez kerülnek.
Szívélyes Fahrenheit            

2047. Oprita,Mircea :A hajsza
Stefan, a nagy mozirajongó teherautósöfőr, egy sci-fi filmet néz meg, amelyben androidok fellázadtak az emberiség ellen. A moziból távozva androidokkal találkozik egy benzinkútnál, amelyek üldözőbe veszik Stefant és munkatársát. Intézetből szöktek az androidok és nem engedhetik meg maguknak a lelepleződést. A két menekülőnek épphogy sikerül megsemmisítenie gépi üldözőiket.
Téren és időn túl...            

2054. Oprita,Mircea :A möbius-gyűrű
Egy fiúval telepatikus kapcsolatba kerül egy jövőbeli ember, aki kéri, hogy ne menjen horgászni a barátjával. A barát vízbefúl, ami a jövőbeli terveibe jól illeszkedik. A fiú megharagszik a férfira, és soha többé nem áll szóba vele.
Galaktika 54.            

2046. Oprita,Mircea :Alcora
Az emberiség benépesítette a Galaxist. Minden bolygót lakhatóvá alakítanak és ezt erre szakosított szakemberek végzik. Edar a saját tervezésű és felépítésű folyójában úszik a nemrég megismert lánnyal. A parton játszadozó gyerekek egy vízbefulladt holttestre bukkannak. Mindenki megdöbben, hiszen így már évszázadok óta senki sem hal meg.
Galaktika 36.            

2048. Oprita,Mircea :Az egyszarvú jele
Az íróhoz kerülnek a XIX. században élt Delafrata, műkedvelő tudós és autodidakta írásai. Delafrata élete nagy részét örökmozgó készítésével töltötte és eközben sok más praktikus technikai segédeszközt is alkotott. Élete végére a halhatatlanság érdekelte és megelőzte korát a genetikai kutatások terén. Véletlenül az író találkozik az ősöreg Delafratával, aki annyira szenilis lett halhatatlanságára, hogy elfelejtette, miként is lett halhatatlan.
Galaktika 54.            

2056. Oprita,Mircea :Az űrhajó visszatér
A hosszú útról visszatérő űrhajón csak az apa és az út során született kisfia utazik. Mivel a gyermek még soha nem látott igazi macskát, úgy saját elképzelései alapján rakja ki kockáival az alakját.
A kozmosz hullámhosszán            

2053. Oprita,Mircea :Ítélet
A vakvágányra futott életű kutató vesszőparipája egy katalizátor, amely azonnal megszilárdítja a vizet akár száz Celsius fokon is. Két idegen keresi fel a jövőből, akik kérik tőle a kutatási anyagának megsemmisítését, mert egy szőrnyű fegyvert készítenek a jövőben a találmányból. A kutató a jobb élet reményében megtagadja a kérést, mire saját találmányával megöli a két idegen.
Galaktika 54.            

2052. Oprita,Mircea :Küszöbök éje
Egy fiatal technikusokból álló csoport visszutazik a távoli őskorba, hogy egy ősember törzset tanítani kezdjenek. A jól sikerült kísérlet eredményeként a mesterségesen kiokosított ősemberek kihalással fenyegették az emberek őseit. Kénytelenek voltak a technikusok a saját idejükbe vinni az egész kiokosított törzset és egy távoli, lakható bolygóra költöztetni őket.
Galaktika 54.            

2045. Oprita,Mircea :Rés az időn
Egy apa fiával repülés közben egy időkísérlet miatt a Föld távoli múltjába kerültek a II. Világháború végére. Az oroszok elől menekülő németek partizánnak tartva őket brutálisan összeverik a két jövőből jött férfit. Az apa később sikeresen megszökik lelőtt fiával a fogságból, és visszajut a saját idejébe, ahol a halott fiút meggyógyítják. A saját idejükbe kerül az üldözésükre küldött őrmester is, akit alacsony intelligenciája miatt kiállítják az egyik állatkertben.
Galaktika 12.            

2055. Oprita,Mircea :Trambulinugrás
A visszatérő csillaghajókat fogadó űrállomás kapitánya meglepő dolgot fedez fel a karanténban tartott, sok évtizedes útjáról hazatért űrhajósról. A férfi egyáltalán nem alszik. A kapitány nyomozása kideríti, hogy az űrhajós egy fekete lyuk melletti repülés alatt megváltozott a sejtszerkezete és halhatatlan lett. A kapitány végül örömmel konstatálja: bár az űrhajós nem öregszik, de nem is sérthetetlen.
Galaktika 54.            

2050. Oprita,Mircea :Üres marokkal
A tömegeket jól manipuláló Zah, a Föld korlátlan hatalmú diktátora,háborút indít a Marson és a Merkur pályájánál épült űrállomáson - a Szolárián - élő emberek ellen. A Marsbeliek lemenekülnek a föld alá, míg Szolária lakói elpusztulnak. A Külső Világok tudósai válaszlépésként egy kisbolygót ütköztetnek a Földnek, óriási pusztítást végezve a felszínén. A szimulált háború végén a két játékos már csak sorshúzással tudta eldönteni a győztest. Az idősebbik csalással nyer, mert szerinte egy ekkora háborúban már csak így lehet győzni.
Galaktika 54.            

2049. Oprita,Mircea :Viaszmodellek
A felderítő fél visszamenni Baktriána bolygóra, tart attól, amit ott talál. Első ott jártakor felfedezett egy furcsa ködöt, mely minden tárgyat és élőlényt képes volt lemásolni. A férfit megrészegítette a teremtési vágy, és először valós állatokkal, majd kitalált szörnyekkel népesítette be a bolygót. Utoljára egy nőt alkotott, de a köd mindkettőjüket lemásolta. A férfi, megijedve a következményektől, elmenekült a bolygóról.
Galaktika 54.            

2051. Oprita,Mircea :Virág a kapitánynak
A valamikor jobb napokat is látott űrállomás kapitánya két éves semmittevés után végre egy leszálló rakéta jeleit fogja. Egy harminc éve küldetésére indult űrhajó egyetlen túélőjét hozzák vissza a Procyon csillag melletti bolygó értelmes lényei. Az állomás parancsnoka feleségével a csillaghajó kapitányának üdvözlésére sietnek, akinek balesetben elvesztett teste pótlására az idegenek egy hatalmas varangyos békára hasonlító háziállat testét használták fel.
Galaktika 54.            

2057. Orbán Dezső :FD 6438 (részlet)
A távoli jövő egyik történésze regényt ír a XXII. századról. A történet hőse Budapest egyik belvárosi holotermében megtekinti a sok századik sikertelen kísérletet, amellyel az atomban rejlő energiát próbálják felhasználhatóvá tenni.
A hazugság halála            

2058. Oszinszkij,VlagyimirAz úrhajó :Az erdei iskolába egy idegen fiú érkezik, aki összebarátkozik egy helybeli kislánnyal.
A fiú elárulja neki, hogy egy űrhajót épít és majd fel is száll vele. A kislány eleinte neveti, majd fél, hogy elveszíti barátját. Egy este elszáll a kisfiú a kész rakétájával. Évek múltával a kislányból nagylány lett, majd feleség, de még vissza-vissza gondol régi kis barátjára.
Kaland a végeken            

2059. Oz,David(Mermező Géza)A gravitvadászok :A Világegyetem legértékesebb kövei a szinte láthatatlan gravitok.
A Föld egyik leghatalmasabb vállalatának mindenható főnöke felbérel egy hivatásos űrkalózt, hogy gravitokat gyűjtsön. Alig indul útjára a kalóz, a kozmosz leghitványabb lényei - akik inverz pszichés beállítottságúak - ellopják a gravit-mintát. A kalóz felkeresi a tolvajok bolygóját és elrabolja hercegnőjüket, hogy kiválthassa vele az eltulajdonított gravitot. A tolvajok új királyválasztásba kezdenek, a kalóz eltűnik a szpídek szférájában, míg a cég főnöke hiába hibernáltatja magát, soha nem kerül elő a felbérelt űrkalóz.
Az idő kalózai     Quark-Merlin-Birodalom        


Összesen 21 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu