Keresési minta:P ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
2061. Padgett, Lewis :A kevély robot
Gallegher roppant tehetséges műkedvelő tudós, aki csak részegen tud igazán alkotni, de másnap nem emlékszik semmire. Legutóbbi alkoholmámorában készített egy robotot, melyet csak saját szépsége érdekel. Később kiderülnek további képességei is, mint például a sörnyitás és infrahang kibocsátás. Ezzel a képességével a robot nagy hasznára lesz Galleghernek egy tisztességtelen konkurens vállalkozónak a tönkrevitelében.
Galaktika 98.            

2063. Padgett, Lewis :Hang a jövőből
Fletcher a telefonjában egy jövőbeli egyetemi tanár hangját hallja, aki utasításokkal látja el Fletcher jelenébe küldött tanítványát. A férfi eleinte viccnek tartja a dolgot, de egyre több bizonyíték utal a hihetetlen kapcsolat igaza mellett. Fletcher egyre jobban tart a jövőtől, míg meghallja, hogy egy elmegyógyintézetben végzi életét.
Riadó a Naprendszerben            

2062. Padgett, Lewis :Vasfedezet
A Vénuszra leszállt földi űrhajó legénységét az éhhalál fenyegeti. A szakmai egyesületek vezette, merev vénuszi társadalom semmilyen segítséget nem ad a rászoruló űrhajósoknak. Sok hiábavaló kísérletezés után a földiek rájönnek a problémájuk megoldására. Ingyen erősítőtablettákat kezdenek osztogatni a helyi lakosságnak, mire felborul a több évezrede kialakított, stabil termelési struktúra. Hogy többet ez ne fordulhasson elő, a vénuszi vezetők megvesztegetik a földi űrhajósokat, akik ezután dúskálnak a javakban.
Galaktika 33.            

2066. Pakcinski, Marek :A köd
Wehr, egy vastag köddel borított bolygón kell szolgálatot teljesítenie, ahol havonta a bázis és a kikötő közötti kétezer kilóméteres utat kell egyedül megtennie, egy szállítójárműnek a fedélzetén. A legutóbbi útja során az állandóan kavargó köd miatt fura tompultság vesz erőt rajta. Egyre jobban skizofréniás lesz, majd az összes altatót bevéve lassan halálban alussza magát.
Rovarbolygó            

2068. Pakcinski, Marek :A párbaj
Hermi egyedül teljesít szolgálatot egy bolygó körül keringő űrállomáson, ahová csak félévente jön űrhajó. Egyedüli szórakozása a Fantomator. A Fantomator a képzelt helyzeteket elektródák segítségével az emberi agyba eljuttató, magasan specializált elektronagy. A férfi lassan már nem tud különbséget tenni a valóság és a gépi álom között. Túlgerjeszti az elektronagyat, amely ezután annyi információt küld a férfinek, amit az agya nem tud feldolgozni, és meghal.
Rovarbolygó            

2067. Pakcinski, Marek :A végtelen fölfedezői
Freyt egy csendes-óceáni atollon álló kutatóintézetbe küldik asszisztensként. Titkos feladata kideríteni, vajon mi történt az előtte küldött emberekkel. Az intézet vezetőjét agresszív rögeszmék tartják hatalmukba. Szilárd meggyőződése, hogy ha egy dezintegrátorral elpusztít valakit, annak a személynek a tudata átkerül az ötödik dimenzióba. Eddig mindegyik asszisztensét sikerül rábeszélnie az utazásra, amit Frey épphogy megúszik.
Rovarbolygó            

2069. Pakcinski, Marek :Az abszurdum logikája
A Pentagon egy alacsony hibaszázalékkal működő számítógépet vár a kibernetikusuktól, de a tudós egy önálló gondolkodásra is képes szerkezetet állít elő. A gép a táguló világegyetemből kiindulva logikailag levezetve arra a végeredményre jut, hogy a gondolkodó gépek jelentik az evolúció következő fokát. Így az emberiség pusztulása után már csak a gondolkodni tudó számítógépek lesznek a Földön. A haldokló kibernetikus felhívja a gép figyelmét a kihalt emberiség után bekövetkező végtelen magányra.
Rovarbolygó            

2065. Pakcinski, Marek :Rovarbolygó
A felderítők egy új bolygót fedeznek fel. Egy hatalmas űrhajótemetőt találnak a felszínen. A bolygón csak rovarok és mérges gázt kilövellő növények élnek. A növények és a rovarok egy évezredekkel ezelőtt megvívott atomháború háttérsugárzása miatt mutálódtak.
Rovarbolygó            

2064. Pakcinski, Marek :Újjászületés
Thront, a Csillagközi Felügyelőség egyik detektívjét, behívatják a Nyugatgalaktikai Terület központjába. A világmindenség hírtelen zsugorodni kezdett, itt a világvége. Thronnak működésbe kell hoznia egy berendezést, amely ötvenmilliárd évvel későbbre repíti őt. Ott az első emberként előlről kell kezdenie az emberiség fejlődését.
Rovarbolygó            

2070. Páll Szilárd :Az esemény
Az első székely, aki felrepül a világűrbe dolgozni, nem más, mint a legsikeresebb vállalat igazgatója.
Galaktika 80.            

2074. Pandolfi, Massimo :A fehér tenger
Egy férfi magányos gazdálkodóként letelepszik egy távoli bolygón. Egy nap a tengerparton arasznyi, meztelen női holttesteket talál. Az egyik apró nőben még van élet, ezért a férfi hazavitte ápolni. A nő szépsége rabul ejtette a földi ember szívét, aki reménytelenül szerelmes lett. Mivel soha nem teljesedhet be kínzó szerelme, megölte a pici nőt, eltemette, majd örökre elhagyta ezt a távoli bolygót.
Ötvenedik            

2072. Pandolfi, Massimo :Három történet - A labirintus-lift
Giuliani az üvegfalú irodaházban eltéved és éhenhal.
Galaktika 13.            

2073. Pandolfi, Massimo :Három történet - A májusi nagy ajtó
M. úr kinyitotta ajtaját, majd kiesett a világűrbe.
Galaktika 13.            

2071. Pandolfi, Massimo :Három történet - Lelkiismereti kérdés
C. úr reggel felébredve szétszóródott. A felesége összeseperte, majd kidobta a szemétbe.
Galaktika 13.            

2076. Pangborn, Edgar :A babiloni Maestro
Egy hetvenéves öregember egyedül él a XXI. század végi, tengerrel elárasztott New York legnagyobb múzeumában. Már két évtizede nem látott élő embert, teljes elszigeteltségben telnek napjai saját berendezett világában. Egy nap két fiatal jött el hozzá, akik egy szigeten élő gyermekkolónia legöregebb tagjai. A nemrégiben elhunyt, idős vezetőiket szeretnék valakivel pótolni. Bár megijednek a múzeumba élő öregtől, magukkal visznek egy őskori istenszobrot.
Szívélyes Fahrenheit            

2075. Pangborn, Edgar :Angyaltojás
A magányosan élő tudós fura kék tojást talál, melyet kedvenc tyúkjával költ ki. A tojásból egy angyalka bújik elő, aki egy több millió éve létező civilizációnak a küldötte. Többedmagával érkezett a Földre, hogy az emberiséget a helyes irányba tereljék. Az életbe belefáradt tudósnak felajánlja a teljes szellemi egyesülést, amely csak a test halálával végződik. A hatósági emberek nem tudják megállapítani a tudós halálát.
Galaktika 32.            

2078. Panshin, Alexei :Hogyan fedezte fel Georges Duchamps a világ meghódítására szőtt összeesküvést?
Georges egy gombot talál menyasszonya hátán, ami nyomásra csengő hangot ad. Feltételezi, hogy egy világméretű összeesküvés nyomára bukkant, ami az emberiség ellen van. Mivel a saját hátán is egy gombot talál, már nem is izgatja a dolog.
Galaktika 62.            

2077. Panshin, Alexei :Milton Gomrath sorsa
Milton szentül hiszi, hogy ő egy másik világba tartozik, ahol több, mint egy hétköznapi, unalmas fickó. Egy nap eljönnek érte és elviszik a saját világába. Egy nagy hírű várúr istállójában kell a trágyát rakodnia.
Galaktika 75.            

2080. Pap Viola :A harmadik fél
A két politikai nagyhatalom bevetné egymás ellen a pusztító kobalt-bombákat, de a virágágyásait féltő, igencsak bogaras, kövér ember kobaltfaló méheivel megsemmisíti a bombákat.
Galaktika 27.            

2086. Pap Viola :A moziban
A vámpír egy moziban üti fel tanyáját. Felbérel egy férfit, aki minden este egy fiatal, szűz lányt kerít számára. Az egyik lány kikerül a vámpír bűvöletéből és egy ügyes húzással megöli a vérszívót ügynökével együtt.
Vámpírok és csillagok            

2095. Pap Viola :A Női Szem
A Bolygóközi Hadi Felügyelőség elküldi legképzettebb ügynöknőjét a Földre, mert ott nagyon elszaporodtak a veszélyes gócok. Az egyik góc Romániában a helyi diktátor, aki buldózereivel számos falut akar letörölni a föld felszínéről. Az ügynöknő befolyásolja a munkagépeket kezelő emberek látását, akik a diktátor rezidenciáját döntik halomba.
Galaktika 105.            

2088. Pap Viola :A potyautas
Egy férfi különleges tehetséggel képes felkeresni bármilyen elveszett tárgyat. Mivel imád utazni, időnként kihasználja megbízói bőkezűségét. Egy nap idegen tudat furakodott agyába, aki minden életörömöt elcsen a férfitől. A férfi megakadályozza az idegen telepata behatolását az agyába, aki erre leleplezi megbízója előtt. A férfi hazatérve megöli a potyázó telepatát.
Galaktika 70.            

2090. Pap Viola :A víz joga
Az agyonszennyezett világban élő testvérpár sokat szenved a fertőzött víztől, ezért egyikük létrehoz egy különleges vegyületet, amelyet a folyóba önt. Hamarosan a víz minden szemetet felhalmoz a parton, amit az évek során beledobtak és beleöntöttek. A testvérpár elégedetten szemléli, hogy még a tengeralattjárók is a parton találták magukat. Nemsokára nekilátnak a levegő megtisztításának.
Galaktika 83.            

2079. Pap Viola :Áramszünet
A jövőben robotizálják az embereket. Ez ellen harcolnak a sci-fi írók és rajongóik. A földi kormány egy földönkívüli civilizációval próbálja felvenni a kapcsolatot, de a konzervatívok nyomására egy hús-vér nőt is beszerveznek az expedícióba. A nő felfedezi, hogy a férfiak nem tudnak ellenállni női bájainak, ha kivették belőlük a biztosítékot.
Ozirisz országa     Galaktika 175.        

2097. Pap Viola :Az admirális
Háború dúl a világban. Egy fiatal építész saját, maga idomította polipjaival megsemmisíti a legújabb fejlesztésű tengeralattjárót. Egy munkanélküli fotós nyomára bukkan az építésznek, de a polipok megölik a túl kíváncsi embert.
Galaktika 111.            

2094. Pap Viola :Az európai kukac
Teller Ede faképnél hagyott magyarországi szerelme öregségére kitenyészt egy különleges kukacot, amely behatol a titkos, amerikai laboratórium területére. A kukac megfúrja az új kísérleti atomreaktort és elpusztítja a professzor jegyzeteit is. Mariska néni így állt bosszút egykori, hűtlen szerelmén.
Galaktika 105.            

2083. Pap Viola :Egy kicsit
A Föld nyolcadmagával beleszületik egy rendes családba, de ő rendkívülivé tette magát az élet kialakításával. Később kifejlődött az ember, aki féreg módjára keresztül-kasul rágta a Föld szép ruháját. A Nap jó anyaként készségesen elpusztítaná a férgeket, de a Föld egy kis haladékot kér.
Galaktika 50.            

2084. Pap Viola :Ember és fiai
Földre érkezik az atlantiszi emberek leszármazottainak leghíresebb riportere, hogy elbeszélgessen Leech-csel, a legsikeresebb földi emberrel. Leech és fiai kirínak a környezeti károsodásban elkorcsosult emberek tömegéből. Leech legfontosabbnak a munkaszeretetet tekinti. Egy világméretű temetkezési vállalatot irányít.
Csillaghajók            

2089. Pap Viola :Esik eső karikára
A folyóban meghatározott időközönként nők és férfiak születtek, de az ember peleszólt a természetes folyamatba. Azóta nem jönnek létre férfiak. A hínártestű nők magukra maradtak. Egyikük felkereste egy éjszaka az összes tisztviselőt a községben, mire reggelre mindegyikük beteget jelentett. mire reggelre mindegyikük beteget jelentett
Galaktika 113.            

2085. Pap Viola :Gyöngyök gyöngye
Egy szerelmes energialény egy gyöngy alakját felvéve ül egy jéghegy csúcsán. Hamarosan tengerészek találnak rá, elviszik, eladják. Akinek a tulajdonába kerül a gyöngy, az hamar elhalálozik. Végül az ékszer belejutva a tengerbe visszaúszik a déli-sarki jéghegy csúcsára.
Galaktika 56.            

2096. Pap Viola :Kozmikus rakomány
Földi űrflotta viszi értékes rakományát Aviati Gammájára. Útközben más lények is szeretnék megkaparintani a szállítmányt. A kapitánynak sikerül túljárnia a támadói eszén és rendben leszállítania az árút. A szállítmány radioaktív szennyeződés, ami az Aviati Gamma lakosainak elsődleges tápanyaga. A visszaútra a flotta magával visz pár gammalakót, akik majd jól belakmároznak a Föld radioaktívan szennyezett területein.
Az idő hídján            

2081. Pap Viola :Majmok háborúja
Parker egy oltóanyag segítségével intelligens és kezes katonákat nevel a rábízott majmokból. A tábornok kipróbálja őket a gyakorlatban is, és nagyon elégedett a végeredménnyel. Éjszaka az egyik nőstény majom beoltja a részeg tábornokot a szérummal, és megöleti vele a többi katonatisztet. A majmok örülnek a tisztek halálának, mert szeretnék Parkert megvédeni minden fenyegetéstől.
Az Univerzum örökösei            

2087. Pap Viola :Rendhagyó vadászat
Egy gyönyörű szarvaspár hímjét lelövik egy vadászaton. Nenna, az ünő azóta bosszúra szomjazva vadászik a vadászokra. A becserkészett embereknek megállítja a szívét.
Galaktika 64.            

2093. Pap Viola :Szemed fénye
Beépíthető műszemeket gyártó férfi rosszkedvűen veszi tudomásul, hogy fiatal felesége drogbárók társaságába jár. Felderíthetetlen okokból a drogbárók sorra meghalnak agygörcsben. A férfi rájön: főnöke megrendelésére gyártott műszemmel agygörcsöt lehet okozni annak, aki a műszembe pillant. Ezt a szemet a felesége viseli. Az asszony a férjét is el akarja tenni láb alól, de a férfi tükröződő kontaklencséi neki okoznak agygörcsöt.
Galaktika 101.            

2092. Pap Viola :Szexi
A kutatónő új anyag létrehozásán fáradozik, amitől a megsérült szövetek rövid úton regenerálódnának. A nő meglepetten tapasztalja, hogy barátja ilyen szövetekből épül fel.
Galaktika 88.            

2098. Pap Viola :Te meg én
A Földről induló expedíció tagjai búcsúszó nélkül hagyják hátra egyik társukat, akinek a figyelés lesz a feladata. Ismeretlen, korong alakú űrhajó követi az expedíció hajóit, amiknek a fedélzetein emberek halnak meg titokzatos körülmények között. Ruppelt professzor, az Univerzum Széntípusú Fejlődéstani Intézetének főfelügyelője, figyeli az expedíciót és az űrszondájukat, de nem tudja kideríteni, vajon kinek küldi a jeleit a Földre.
Galaktika 111.            

2091. Pap Viola :Tranzakció - avagy részlet egy női naplóból
Egy nő halad a jövőbe, lopott szórakoztató programokkal teli komputerlemezével egy tápanyagcsövekkel megspékelt férfihez. A programokért cserébe kapott pénzzel végre kiruccanhat a Múltba, ahol megismerkedik egy kedves fiatalemberrel.
Csillagrobbanás            

2082. Pap Viola :Virágom, virágom
Az agyontitkosított kutatóállomáson dolgozó Morris egyetlen öröme a melegházból kicsempészett virágocska, amelyet sivár otthonában nevelget. Morris egy beépített ügynök, akinek egyre több információt kell megszereznie. A lebukott összekötőjét a melegházban kitenyésztett mérgező növényekkel végezteti ki. Morrist is megöli az elhárítás, de a kis virág meggyógyítja a férfit, akinek így sikerül élve elhagynia a kutatóállomást.
Galaktika 48.            

2099. Parades, Pedro Sánchez :Én alkottam meg a szuperembert
Egy biológus olyan embert alkot, aki tökéletesen alkalmazkodik az egyre jobban elszennyesedő világhoz és remekül megél rajta. Az új emberfaj átvette a hatalmat, miközben a régi embereket feldolgozták kenőolajnak robotjaik számára.
Galaktika 24.            

2100. Parnov, Jeremej ( Társszerző: Mihail Jemcev) :Adjátok vissza a szerelmet!
A kísérleti atomtelep egyik munkatársa éjjeli holdkórossága miatt halálos sugáradagot kap. A kórházban haldokolva bánja, hogy nem említette senkinek, hogy menyasszonya van. A titkos objektumba a személyzet hozzátartozói csak a klonjait engedik be. A férfi soha nem akarta volna látni szerelme hasonmásait. A valódi menyasszonya keresi fel a sérültet, de a haldokló klonnak nézi. Az orvosok klonnal helyettesítenék a meghalt férfit, de menyasszonya hallani sem akar róla.
Galaktika 37.            

2101. Parnov, Jeremej ( Társszerző: Mihail Jemcev) :Kézelőgombok - Kettős spirál díszítéssel
Dirac elméletének bizonyításaként vákuumot hoznak a világűrből. A spektrométer igazolja az elméletet, miszerint a vákuum telítve van negatív részecskékkel, és bizonyítékot találnak a negatív világok létesésére, meg az ott élő értelmes lények létezésére.
X-magazin 97/12.            

2103. Parnov, Jeremej (Társszerző: Mihail Jemcev) :A fellázadt harmincmillió
Szibéria feltérképezetlen, mocsaras vidékén a kutatók egy ősrégi állatra bukkannak, amely halhatatlannak bizonyul. A biológus mintát vesz a lényből és vakcinát készít belőle. Tudóstársa beadja magának a szert és kómába zuhan. Egy különleges gép segítségével belelátnak az ájult férfi gondolataiba, aki régen élt őseinek emlékeit látja újra. Társai megpróbálnak gyógyszert készíteni a vakcinából, amellyel legyőzhető lenne bármelyik betegség.
A nyikorgó idegen            

2102. Parnov, Jeremej (Társszerző: Mihail Jemcev) :Hógolyó
Viktor disszertációjában az idővektorral szembeni mozgás lehetőségéről ír, és a professzorok előtt bemutatja ezen elv alapján épített gépezet működését. Hét hónapot hátra utazik a múltba, ahol találkozik önmagával és elbeszélgetnek az elméletről. Visszatérése után Viktor egy hógolyóval igazolja múltbéli utazásának valódiságát.
Ház kisértettel            

2104. Pasanen, Sirpa :Hulladékszállító pilóták
A fiatal űrpilótának vizsgája előtt egy utat kell lebonyolítania egy szemétszállító fedélzetén. Társa az egyik leghíresebb űrhajósnő, aki meglehetősen deviánsan viselkedik. Útjuk céljánál különleges vészhelyzetbe kerülnek, ahol a fiatalember higgadtan viselkedik. Ekkor tudta meg, hogy az egész út szimuláció volt, és sikeresen letette a vizsgát.
Galaktika 102.            

2105. Péchy-Horváth Rezső :A zürichi titok
Az 1930-as években a Zürich melletti erdőből kilép egy ősember, aki a trolitól megrémülve, több száz szemtanú láttára, elmenekül. Példátlan méretű keresésé során sem találják meg. A tudományos világ felbolydul, elmélet elmélet után születik. Mivel nincs eredmény, az egészet egy szenzációhajhász újságíró agyszüleményének titulálják.
Budapest nem felel            

2106. Pejin Attila :A meglepetés
Az androidok benépesítették a Földet, az emberek rezervátumba kerültek. Egy bányában dolgozó ember szerelmi kontaktusba kerül robotfőnöke feleségével. Miután lelepleződtek a férfi visszakerül a rezervátumba, ahol hamarosan elpusztul.
Galaktika 80.            

2107. Perkins, Lawrence A. :Régmúlt időknek édes illata
A világ erősen szennyezett, mindenütt nagy gondot okoz a szmog. Egy fizikatanár megépíti időgépét, amely bár tárgyakat nem tud szállítani, de képes sokmillió évvel ezelőtti, ózondús levegőt hozni a szmog helyébe.
Galaktika 111.            

2111. Pestriniero, Renato :A Föld még várhat
A hosszújáratú felderítőhajók legénysége büntetett előéletű és genetikailag hibás emberekből áll. Ha sikerül idegen lények lakta bolygót találniuk, mentesülnek a terhes feladat alól. Az egyik bolygó kis holdján egy magasan fejlett civilizáció nyomaira bukkannak, de a legénység tagjai közül nem mindenki éli túl az idegenek feltétlen szeretetérzéseit.
Galaktika 80.            

2109. Pestriniero, Renato :AU.R.A.
Három tagú Mars-expedíció indul a Földről. A három férfi pszichikai állapotára egy női android felügyel. A hosszú út során mindhárom emberből lassan feltörnek az elfojtott indulatok, ösztönök. Legelőször a hideg logikus, realista hal meg, még az odaút során. Másodikat maga a kapitány öli meg Marsra landolásuk után. A kapitány holttestére már az egyik barlangban találnak rá az utánuk küldött kutatók az android mellett.
Galaktika 49.            

2110. Pestriniero, Renato :Érettségi vizsga
Megtalálják a tizedik bolygót. A felszínén áll egy furcsa építmény, aminek a szomszédságában még a szkafander sisakja nélkül sem halnak meg az űrhajósok. Az egyikük kapcsolatba lép az építménnyel, amely bizonyítja, hogy a Naprendszer mesterségesen létrehozott objektum az intelligens lények létrehozásának céljából. Az építmény tanúsága szerint ez nem sikerült.
Galaktika 72.            

2108. Pestriniero, Renato :Megint hajnal
Az emberiség két csoportra oszlott: városlakókra és nomádokra. A városlakók gigantikus tornyokban laknak, amit egész életükben soha nem hagynak el. A városok ellenőrzött háborúban állnak egymással. A nomádok a szabad ég alatt élnek és megtisztítják a városok külső felületét a szennyeződésektől. A városlakó Adam megszeret egy nomád lányt. Találkozni csak nagy nehezen sikerül nekik, hisz mindketten fóbiásan félnek a másik életkörülményeitől. Egy nap hatalmas szél kerekedett és a Föld minden lakosa ősemberré alacsonyodott vissza.
Csillagok cigánylánya            

2112. Petecki, Bogdan :A, B, C... Huszonnégy
Egy távoli kis bolygó kutatóállomásán az egyik nagyreményű fiatal kutató a feltételezett időkvantumok viselkedését kutatja. Főnöke lehetetlen utópiának tartja kísérleteit, de egy álmatlan éjszakáján bekapcsolja beosztottja berendezéseit. Másnap a fiatal kutató talál rá a holttestére. A halál okának keresése miatt visszahallgatják a művelet közben rögzített magnófelvételeket. Az öreg professzor halála előtt vagy öt életet élt végig és a tetemes időkülönbség végzett vele.
Galaktika 41.            

2113. Petrin, Alexandr :A robot kalandjai
Elkészült az első robot, akit tapasztalatszerzésre egy lakatosműhelyben helyeznek el. A brigádvezetőtől csak az ulti, a káromkodás és az alkoholizálás művészetét tanulta meg. A lerészegedett robotot visszaküldték az intézetbe további átalakításra.
Galaktika 66.            

2114. Petrin, Alexandr :Vaszil Fomics és a komputer
Mindenki rémületére a könyvelésre egy komputer kerül. Csak a főkönyvelő nyugodt, szerinte semmilyen gép nem ér fel az emberi ész csalafintaságához. A gép a logikus és igazságos gondolkodásával látványosan megbukott a bürokratikus hivatalnokok csavaros gondolkodásával szemben. A komputer hamarosan a szemétdombra került.
Galaktika 66.            

2115. Phillips, Peter :Ellenvarázslat
A tündérmesék manója elmegy az emberek atombomba sújtotta városába, hogy elhozza királyának azt az ellenszert, melynek segítségével nyugodtan közlekedhetnek a fenti világban: egy Geiger-számlálót.
Galaktika 13.            

2116. Pichon, Jean-Charles :A gép
A pusztító háború utolsó, vak túlélője visszaemlékezik arra az időre, mikor az ember felelőtlenül tökéletesítette a gépeket. Az egyre összetettebb és hatékonyabb gépek egyre jobban eluralták az embereket. A vak szívesen meghalna, mint minden embertársa, de a gép, ami ő rá van csatlakoztatva, épp az utolsó ember életére vigyázott a legjobban.
Galaktika 3.            

2117. Pierce, Hayford :A posta mindenek felett
Egy multinacionális cég igazgatója felfedezi a posta törvényét: minél messzebbre szól a küldemény, annál hamarabb ér rendeltetési helyére. E törvényt felhasználva az igazgató felveszi a kapcsolatot a Galaktikus Konföderáció Megbízott elnökével.
Galaktika 89.            

2118. Pigniczki Ágnes :Várnak ránk az almafák
Az emberek kupolák mögé rejtik városaikat a levegőszennyezés miatt lakhatatlanná vált világ elől. Számos év múltával egy régész házat épített az egyik kupolán kívül, és almafákat nevelt. Hamarosan tanítványi is lettek.
Birodalom 3.            

2120. Piper, H. Beam :Aki megkerülte a lovakat
1809. novemberében Benjamin Bathurst, az angol nagykövet Bécsből Hamburgba menet egy kocsma udvarán nyomtalanul eltűnt. Soha nem jutottak a nyomára. Bathurst ismeretlen okból egy párhuzamos idősíkba jutott, ahol nem jött létre az Amerikai Egyesült Államok, nem volt forradalom Párizsban, XVI. Lajos még uralkodik és Napóleon is csak egy altiszt a francia seregben.
I.P.M. 1981/7.            

2119. Piper, H. Beam :Az univerzális nyelv
A Mars homokja alatt hatalmas városokat találnak a földi kutatók, melyek már ötvenezer éve üresen állnak. Óriási leletmennyiséget találnak, de nem tudják megfejteni a Marsi írást. Az egyik kutatónő elszántan keresi a Marsi rozetta-követ, amit egy periódusos rendszer alakjában meg is talál. Így, hamarosan érthetővé válik egy rég letűnt értelmes faj nyelve.
Galaktika 18.            

2121. Piscsenko, Vitalij :Mit feleljek holnap?
Nyilintől megkérdezi egy földönkívüli: ha lenne lehetősége újra kezdeni az életét, elfogadná-e a lehetőséget? Nyilinnek egy nap gondolkodási ideje van a válaszra.
Galaktika 95.            

2122. Pixner, Brigitte :Egy modell elhamvasztása
A romos ház utolsó lakóit is elhelyezik a szabványosított lakásokban, ahol szigorúan be kell tartaniuk a beilleszkedési törvényeket. Költözés előtt az asszony még feleleveníti saját készítésű modellüket, amely érdekesebb, változatosabb jövőt rajzolt a mostani helyett. De, minden hiába, a modellnek pusztulnia kell az egységes normalitás világában.
Galaktika 82.            

2123. Pizzo, Gian Filippo :A per
A jövőben minden csütörtökön nyilvános per látható a tévében, ahol mindenkinek kötelessége szavazni a vádlott bűnösségéről. Egyedül egy egyszerű család nagyapjának tűnik fel, hogy nem is említik a vádlott bűnét.
Galaktika 76.            

2124. Plachta, Dannie :Újjászületés
Kraken hibernáltatja magát, hogy betegségére majd a jövőben biztos találnak gyógyírt, és akkor sikeresen meggyógyítják. Felébredve száz éves álmából meglepetésére egy szívműtétre készítik fel az orvosok, holott neki semmi baja nem volt a szívével. Ekkor tudja meg, hogy ő donor.
Galaktika 75.            

2128. Poe, Edgar Allen :A Maelström poklában
Norvégia partjainál létezik egy hatalmas örvény-tölcsér, ami mindent magával ragad és szétzúz a tengerfenék kemény szikláin. A történetet elmesélő halász testvérével belekerül az őrvénybe, ahonnan csak leleményességével és hatalmas szerencsével sikerül élve kimenekülnie.
Mellonta Tauta            

2139. Poe, Edgar Allen :A szavak ereje
Két lélek beszélgetése a gondolatról, amely megalkotja a szót, amit kiejtve megbolygatja a Föld légkörének minden atomját és magát az egész Világegyetemet.
Mellonta Tauta            

2125. Poe, Edgar Allen :A vörös halál álarca
Prospero herceg fejedelmi várába vonul a félelmetes "vörös halál" nevű betegség elől. Hatalmas ünnepséget rendez a herceg, ahová mindenki csak álarcban kötelező megjelenni. Maga a Halál is megjelent vörös álarcában, és a bál végére csak halottak maradtak.
A múmia lába            

2136. Poe, Edgar Allen :Delejes látomás
A mesélő egy tüdővészes ember fájdalmait csökkenti hipnózis segítségével, aki ebben a megváltoztatott tudati állapotában belátást nyer a túlvilágba. Megosztja tapasztalatait környezetével az emberi szem számára láthatatlan dolgokról, végül öröm és elragadtatás közepette hírtelen kileheli lelkét.
Mellonta Tauta            

2138. Poe, Edgar Allen :Eiros és Charmion párbeszéde
A Föld egy üstökössel ütközik, mely oly ritka gázelegyből áll, amin a bolygó akadálytalanul áthalad. Az üstökös minden nitrogént leköt a légkörből és minden élő szervezet lángolva elpusztul.
Mellonta Tauta            

2131. Poe, Edgar Allen :Hans Pfaall páratlan kalandja
Hitelezőitől megszabadulandó, Pfaall felépít egy újfajta léghajót, amivel egészen a Holdig repül. A szomszédos égitesten megismerkedik egy érdekes néppel, majd üzenetet küld szülővárosába. Sokan merő kitalációnak tartják Pfaall utazásának történetét.
Mellonta Tauta            

2126. Poe, Edgar Allen :Mellonta Tauta
Az ezer évvel későbbi korok egyik utazójának leveleibe pillanthatunk be, melyeket barátjának írt. Akkoriban mindenki léghajón utazik, a levegő telis-tele van velük. A férfi megmosolyogtató következtetéseket von le korunk szokásairól, történelméről a rendelkezésére álló régészeti leletekből.
Galaktika 40.     Mellonta Tauta        

2129. Poe, Edgar Allen :Metzengerstein
Két család vetélkedése következtében az egyik istálló leég és az egyik családfő bentpusztúl a lángokban. Ló alakjában újjászületve a másik, gyűlölt család vezető férfiúját a halálba ragadja, aki a hátán lovagol.
Mellonta Tauta            

2137. Poe, Edgar Allen :Monos és Una beszélgetése
A túlvilágon találkozott két lélek eszmecseréje arról, hogy az emberiség miként tért le a természetesség útjáról és miként pusztítja környezetét a technika hamis biztonsága, hatalma miatt.
Mellonta Tauta            

2135. Poe, Edgar Allen :Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban
A mesélő kísérletképpen meghipnotizálja haldokló ismerősét, aki ezután félúton lebeg élet és halál között. Fél év elteltével megpróbálják felébreszteni a haldoklót különleges állapotából, de az illető egyetlen pillantás alatt szétrohadt.
Mellonta Tauta            

2127. Poe, Edgar Allen :Palackban talált kézirat
A tengeren hányódott palackban talált kéziratból kitűnik, hogy írója hajótörést szenvedett a Csendes-óceánon. A vihar közben egy másik hajóra került, amit ősöreg tengerészek kormányoznak és később belezuhannak a Déli-sark közelében lévő hatalmas üregbe.
Mellonta Tauta            

2134. Poe, Edgar Allen :Pár szó egy múmiával
Tudósokból álló baráti társaság áram segítségével felébreszt egy ötezer éves múmiát. A halott egyiptomi kedélyesen elbeszélget a baráti társasággal. A múmia és a tudósok csevegéséből kiderül, hogy az ókori egyiptomi tudomány semmivel sem volt elmaradottabb a XIX. századi technika mellett.
Mellonta Tauta            

2133. Poe, Edgar Allen :Seherezádé ezerkettedik meséje
Még egy történetet mesél Seherezádé az emírnek, Szimbád legutolsó útjáról. Az idős utazót elragadja a tengerpartról egy különleges hajó, aminek a fedélzetén bejárja a XIX. századi világot, és megtekinti ezernyi csodáját. Az emír mesebeszédnek és merő kitalálásnak csúfolja a történetet.
Mellonta Tauta            

2132. Poe, Edgar Allen :Történet a Rongyos Hegyekről
Egy meglehetősen beteges fiatalembernek egy nap különös hallucinációban volt része. Amikor elmeséli ismerőseinek élményét, öreg orvosa felismeri benne legjobb barátja halálának körülményeit. A meghalt barát reinkarnálódott a fiatalember testében.
Mellonta Tauta            

2130. Poe, Edgar Allen :Von Kempelen és felfedezése
Kempelen felfedezi, miként lehet átalakítani az ólmot arannyá. Mikor kipattan a szenzáció, megnövekedett az ólom árfolyama.
Mellonta Tauta            

2145. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A csillagok atyja
A kilencvenhat éves Norman Marchand egész vagyonát és életét a csillagutazásoknak szentelte. Több tucat űrhajót indítottak különböző csillagokhoz, fedélzetükön csimpánztestben élő emberi legénységgel és hibernált telepesekkel. Egy fiatal kutató felfedezi a fénynél gyorsabb utazás lehetőségét és egy csapásra feleslegessé tette Marchand, meg sok ezernyi embertársa munkáját. Marchand is csimpánztestbe bújik, hogy részt vehessen az új meghajtású űrhajó próbarepülésén. Marchand vezekelni szeretne a sok emberi szenvedés miatt, amit okozott, ám halála után tisztelettel emlékezett meg róla az emberiség. Róla nevezték el az első benépesített bolygót.
Galaktika 53.            

2143. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A gyertyagyújtó
Jaffa Doane, az Egyenlőségi Liga vezetője heves kirohanásokat intéz a Mars-lakók elnyomása ellen. A következő elnöki periódusra Doane-t nevezik ki a Marsra. Nagy lendülettel áll neki a - szerinte - babonaságon alapuló, elnyomó szokások és törvények megreformálásának. Meglepetésére a Mars-lakók kétségbeesnek a demokratikus döntéshozatalok miatt. Rosenman tábornok felvilágosítja az emberek szerepéről a Marsi társadalomban. A földi emberek erős lelki beállítottságuk miatt kegyetlennek tűnő dolgokat kénytelenek tenni a Mars-lakókon, azok életének megkönnyítésére.
Galaktika 53.            

2156. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A kedves sziget
Jerry egy ingatlancég megbízásából egy szép karibi szigetre érkezik, ahol egy elfogyasztott homár hatására képes feldolgozni felesége évekkel ezelőtti halálát. A homárok különleges hatásáért egy rejtőzködő tudós a felelős, aki az emberek értelmi "megjavításán" fáradozott. Jerry összeismerkedik egy csinos, középkorú nővel, és nekilátnak a különleges homár forgalmazásának.
Galaktika 95.            

2146. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A Mars-lakók eljövetelének napja
Intelligens lényeket találnak a Marson. Cape Kennedy űrrepülőtér közelében lévő motel zsúfolásig megtelt a holnapi eligazításra váró riporterek hadával. Mr. Mandala, a motel tulajdonosa torkig a Mars-viccekkel, s szerinte szép lassan napirendre térnek az emberek az esemény felett. Szolgájának ellenkező véleménye van.
Galaktika 53.            

2147. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A Midász-csapás
A teljes robotizációnak köszönhetően túltermelési válság sújtja az emberiséget. Mindenkinek el kell fogyasztania a rá mért napi adagot. Aki kemény munkával túlteljesíti fogyasztási adagját, az feljebb jut a társadalmi ranglétrán és ezáltal csökken a napi adagja. A fiatal házas Morley megtalálta a megfelelő módszert a túltermelés leküzdésére: maguk a robotok használják fel a maguk készítette termékeket.
Galaktika 53.            

2148. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A sebesség csapdája
Dr. Grew felfigyel egy érdekes körülményre. A világ különböző részein tartott tudományos konferenciák és szimpóziumok miatt nincs lehetősége, hogy folytassa kutatásait. Egy régi barátja tragikus halála miatt megismerkedik Dr. Ramosszal, aki segítséget nyújt Grew-nak egy új rendszertechnika kiépítésében. Grew-nak egyre több konferencián és ülésen kell szerepelnie, s emiatt felmerül benne a gyanú: idegen világ lakói tervszerűen akadályozzák az emberiség tudományos fejlődését.
Galaktika 53.            

2144. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A Zöld Zubbony Hölgye
A mereven kasztosodott emberi társadalomban börtönbüntetésre ítélnek mindenkit, aki vét kasztjuk előírásaival szemben. Az egyik szenátor lányát is börtönbe zárják, mert a kasztrendszer eltörlését hangoztatja. A fegyházban lázadás tör ki, melynek értelmi vezetője egy építész, aki így akar kitörni. A lány és az építész keserűen tapasztalja, hogy a különböző kasztokban élő emberek képtelenek az összehangolt munkára. Valójában az emberek örülnek a kasztrendszer nyújtotta biztonságnak és hovatartozásnak.
Galaktika 53.            

2152. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Alagút a világ alatt
Egy férfi értetlenül veszi észre, hogy egy idő óta ugyanazt a napot éli át és minden ugyanúgy történik. Nyomozása megdöbbentő dolgokra derít fényt. Egy robbanásban megsemmisült kisváros lakosságát robottestben élesztették fel, hogy rajtuk próbálhassák ki az új reklámfogásokat. A férfi elmenekülne a városból, de az csak egy asztalnyi helyet foglal el.
A pokolba tartó vonat            

2155. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Fermi és a fagy
Kitör az atomháború. pár new yorki menekült eljut Izlandra, ahol a vulkáni tevékenységnek köszönhetően az emberek túlélik a pusztítás utáni atomtelet. Az egyik túlélő részt vett azelőtt a SETI programban, és beszélt nevelt fiának Fermi paradoxonáról. A paradoxon szerint azért nem talált az emberiség értelmes életet a Világegyetemben, mert egy technikai szint elérése után megsemmisíti önmagát. A történet legendaként él tovább a túlélők leszármazottai között.
Galaktika 90.            

2158. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Idereska Mars-lakói
Idereska egy kis dél-kelet-ázsiai állam, ahol félévente menetredszerint történik katonai puccs, de eddig még egyik sem sikerült. Az egyik tábornok amerikai reklámszakembert hív, aki majd a Mars-lakókról információt adva propagandájával segíti a következő puccsot. A puccs kudarcba fulladt, mert a szakember csak a Mars-lakókról készített játékszerekben utazott.
Galaktika 114.            

2149. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Mars-lakó a padlásszobában
Dunlop sok évi kitartó kutatómunka után rájött Mr. LaFitte titkára. LaFitte korszakalkotó találmányai mögött egy teljesen kifejlett, szuperintelligens Mars-lakó áll. A víz nélküli Marson talált egyedek primitív közösségekben élnek, és csak vízzel dús környezetben fejlődnek ki teljes képességű Mars-lakóvá. Dunlop megzsarolja a tudóst, aki erre megeteti a Mars-lakóval.
Galaktika 53.            

2154. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Mestervizsga
Űrhajóvezetést oktató fiatalember édesanyjának írt leveleiben mesél tanítványairól. Első egy gazdag, elkényeztetett lány, aki valójában egy normális és vonzó ifjú hölgy. A második egy intelligens, de egyben nagyon beképzelt és fensőséges fajnak a tagja, akik le akarják igázni az emberiséget. A hódító terve nem sikerül, a lány pedig a fiatalember menyasszonya lesz.
Galaktika 87.            

2150. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Millió nap
Tízezer év múltán egy genetikailag átalakított lány és egy fémbőrrel ellátott fiú között szerelem szövődik, majd összeházasodnak. Mivel testileg összeférhetetlenek, mindkettőjükről azonosítási szalag készült, melyet a házastárs egy gépbe helyezve bármilyen élményt átélhet kedvesével.
Metagalaktika 3.            

2142. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Nemes lelkű lények
A Vénusz bogárszerű lényei életfogytig tartó játékkal és udvariassági cselekedetekkel töltik idejüket. Egy pénzéhes földi űrhajós megöli az egyik vénuszlakót a drágakövekkel kirakott játékszeréért. A helybeliek rettentő udvariasan és fájdalommentesen kivégzik a férfit.
Riadó a Naprendszerben            

2157. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Puncs
Egy hatalmas idegen űrflotta közelít a Napredszerhez, fedélzetén egy igen értelmes fajjal, amelynek legnagyobb szórakozása a vadászat. Az idegenek hologram formában számos technikai találmányt adnak az emberiségnek, mert szeretik, hogy leendő áldozataik kellő módon tudjanak védekezni.
Orion II/1.            

2153. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :Snodgrass vészterhes küldetése
Egy orvos visszatér időgépével az ókori Rómába, bevezeti a helyes táplálkozást és a higiéniát. Az emberiség rohamos növekedésbe kezd és rövid időn belül kinövi a Földet, majd a Galaxist. A helyzet tarthatatlansága miatt egy embert visszaküldenek a múltba, aki lelövi az orvost, mielőtt megváltoztathatná az ókori Rómát.
Galaktika 76.            

2141. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) (Társszerző: C. M. Kornbluth) :A gyűlés
Vladekéknak értelmileg fogyatékos gyermekük született, akit csak egy speciális iskolába lehet járatni. Vladek élete legnehezebb döntése előtt áll. Egy idegen kisfiú teste teljesen elroncsolódott, csak az agyát sikerült megmenteni. Egyedül Vladekék gyermekének a teste tudná a legjobban befogadni az idegen agyat. Vladek vajon feláldozhatja-e fogyatékos fiát egy "normális" gyermek megmentéséhez?
Galaktika 19.     Metagalaktika 1.        

2140. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight)(Társszerző: Isaac Asimov) :Kis ember a földalattin
A földalatti egyik kalauzát, több utassal egyetemben, eltéríti egy kis ember, aki egy isten. Így toboroz magának híveket. Több tanítványa fellázad ellene, kreálva egy ellen-istent, amit épphogy hatástalanít a kis ember. Szerinte az ember nem való istennek, ezért a kalauzt is visszaküldi a normál életbe.
Szuperneutron            

2159. Pollack, Frank Lillie :Vége
Az Univerzum közepén álló hatalmas csillag fénye most éri el a Földet, mely hatalmas hőenergiája mindent elpusztít a bolygón. A new yorki Columbia egyetem fizikai tanszékének pincéjében él az utolsó emberpár, míg az új hajnal fel nem virrad.
Galaktika 57.            

2160. Pollack, Rachel :Otthonunk a Fa
Felnövesztik a Naprendszer első, űrben is élni tudó fáját. A Fa belsejében emberek ezrei élnek és dolgoznak, akiket egy új vallás hite tart össze. A gyakorlatias Cooper barátnője miatt utazik a Fába, hogy rávegye a hazatérésre. A nő és a férfi gyökeres világnézeti különbségei miatt ez nem sikerül.
Galaktika 65.            

2161. Pollák Illés :Pillantás a jövőbe
A megjelenő automobilok egy szomorú jövőképet vetítenek az író elé, ahol a gépek teljesen kiszorították az embert az élet színpadáról. A gépek gépeket alkotnak, majd felállították saját közigazgatásukat. Végül a gépi civilizációt megeszi a rozsda, és egy altáji vándor ócskavas-kereskedést nyit.
A fekete sugár            

2163. Poloniato, Miriam :A zene napja
Egy szörnyű betegség megtizedelte az emberiséget, a civilizáció visszafejlődött. A betegek egy rendbe tömörültek és zenéjükkel boldogabbá tették az emberek életét. Aki közéjük akart állni, annak a szörnyű betegséget is el kellett kapnia.
Galaktika 72.            

2162. Poloniato, Miriam :Káprázat
Egy űrhajó egy kisbolygóra zuhan, s a katasztrófát egyedül túlélő űrhajós egy csodálatos világba csöppen. A világ felszínén egy gyönyörű lánnyal találkozik, akibe beleszeret. A lány valójában egy húsevő fa, aki áldozatait hamis képekkel elkápráztat.
Csillagok cigánylánya            

2164. Popkes, Steven :A fűtő
Az űrhajó motorjait irányító, különlegesen átalakított embereket becézik "fűtőnek". Bertini "fűtő" a Délután nevű bolygón beleszeret egy művésznőbe. A hajó kapitánya mély ellenszenvvel viseltet Bertinivel szemben, ezért a férfi szerelmét elbújtatja a hajó motorterében. A Földre visszatérő űrhajó motorjainak sugárzását csak Bertini képes túlélni, ezért a nő a karjaiban hal meg. Bertini mint a kapitány gyilkosaként érkezik a végállomásra.
Galaktika 99.            

2165. Popov, Valerij :Ajtó!
A történet főszereplője kénytelen feltörnie lakásának ajtaját, mert felesége elutazása előtt alaposan bevágta. Az ajtó nélküli lakás szinte mágnesként vonzza az embereket, még egy marslakó is érkezik. A hazatérő feleség botrányt csak a lakásban uralkodó viszonyok miatt, de hamar megenyhül. Végül egy tevekaraván tűnik el az egyik sarokban.
I.P.M. 1979/2.            

2166. Porges, Arthur :A légy
Szenvedélyes rovarkutató új, ismeretlen légyfajtát sikerül elkapnia. A légy egy nagy intenzitású ívfénnyel megszúrja a férfi kezét és elrepül. A férfi keze sugárfertőzött lett.
Galaktika 14.     X-magazin 97/3.        

2167. Potter, Kyra (Fazekas Beáta) :Az üzenet
Félvér benkur teljesít szolgálatot egy szövetségi cirkáló fedélzetén, amikor ismeretlen, gömb alakú űrhajóval találkoznak. Az idegen hajóról üzenetet kap a benkur, amely segítségével könnyen legyőzik az űr mélyéről felbukkanó harcias, ismeretlen lényeket. Az üzenetet a Phelosi Triumvirátusnak nevezett értelmes lények egysége küldte, hogy a próbatétel után a Szövetség értelmes lényeit felvegyék a Triumvirátus tagjai közé.
Az idő kalózai            

2168. Powers, William T. :Allegória
Az emberek kényelemben és biztonságban élnek a számítógépek irányította világban. Egy férfi a szállítást akarja forradalmasítani antigravitációs motorjával. A komputer által vázolt valóságban képtelenség az antigravitáció létrehozása, emiatt ez az eszköz veszélyes az emberek nyugalmára. A kutatási kérelmekkel foglalkozó ember gondolkodóba esik a számítógépek mindenhatósága felett, ami miatt bezárják egy elmegyógyintézetbe. Itt találkozik az natigravitáció elméleti kidolgozójával.
A csillagűzött szerető            

2169. Prassi, Giampiero :Issa
Az időőrségnél dolgozó Pietro ismeretséget köt az időből kiragadott kurtizánnal, Issával. Megígéri a lánynak, hogy segít visszajutnia a saját idejébe. Pietro egy baleset miatt a korházba kerül. Mikor ismét találkozik a lánnyal, az időőrség helyőrségének időnkívülisége miatt, a lány már nem emlékszik a fiúra.
Csillagok cigánylánya            

2170. Prebehalla, Gladys (Társszerző: Daniel Keys Moran ) :Valós idő
Maggie Archer az utolsó ember a Földön aki praxcelisnek nevezett számítógép nélkül él. Hatóságilag bekötik nála is a gépet, mire a nő mesélni kezd a praxcelisának. A gép teljesen azonosul D'Artagnannal és nekilát, hogy az emberek világába visszatérjenek a könyvek és a mesék. D'Artagnan a világ összes praxcelisét megfertőzi egyéniségével. Bár Maggie meghal, de az egyesült Praxcelis visszahozta az emberiségnek a képzelőerőt.
Galaktika 90.            

2180. Preyer Hugo :A felderítő
Egy másik világ küldötte, akit Dávidnak nevezte magát, találkozott egy kötekedő óriással, akit Góliátnak hívtak. Dávid próbálta elkerülni az összecsapást, de a tömeg kiprovokálta. Dávid megölte Góliátot, mire a tömeg királyként vitte a közeli városba.
Lebegés            

2186. Preyer Hugo :A fogadás
Két lord fogadást köt az első futam győztes lovára. A győztes elviszi a vesztest moziba, ahol egy sci-fi filmet tekintenek meg. A filmben egy ismeretlen fény hatására minden szaporodás leáll az egész Földön. Az éhező emberek egymást felfalva pusztítják el a világot. A vesztes lord kritikán alulinak minősíti a filmet, de másnap meglepetten tapasztalja, hogy a film valósággá vált.
A rejtélyes idegen     Lebegés        

2190. Preyer Hugo :A látogató
Christine álmában egy idegen lénnyel találkozik, akitől megijed. Később megismerkedik egy híres sci-fi íróval, akivel összeköltözik. Meghitt boldogságban élnek, mikor felkeresi őket az idegen és teherbe ejti a nőt. A terhességet a nőgyógyász nem tudja egyértelműen megállapítani. Lefolyik a szülés, de gyerek nincs sehol. Christine elmegyógyintézetbe kerül, ahol azóta várja gyermeke érkezését.
Lebegés            

2176. Preyer Hugo :A távcsöves ember
Egy öregemberrel megtagadtatják tanait a bírák, hogy földönkívüli járművet látott. Ebben a fejlett korban nem küldik az elfogadottól eltérő véleményű embereket máglyára, mint Galillei korában, hanem kényszerpszichiátriai kezelésben részesítik.
Lebegés            

2173. Preyer Hugo :A tennyei kísértet
Egy ember egy híres és lezüllött festő után nyomoz, aki nagy hírtelenséggel eltűnt. A nyomok egy alkotóházzá átalakított kastélyba vezetnek. Az épület gondnoka elmeséli a hely kísértethistóriáját Gizelláról és az ő szerelmeiről, akik furcsa körülmények közepette haláloztak el. A festő halála is szokatlan volt, de előtte lefestette a gyönyörű kísértet portréját.
Vega 4.            

2184. Preyer Hugo :Álomkapu
Telepatikus jelenségekkel foglalkozó intézetből eltűnik egy videókazetta, amelyet egy kutyás kisfiú talál meg. Bátyjával belenéznek a kazettába. A kazettán egy történet látható, amelyben egy nyomozó végre bizonyítékot szerzett egy gonosztevő ellen, akinek házában bizarr és rémítő dolgok történnek. A nyomozó egy ajtón átlépve egy hosszú háború utáni felperzselt Földön találja magát. A hatóságok nagy erőkkel keresik az elveszett videókazettát, de mind a kisfiú, mind a bátyja örökre eltűntek.
Lebegés            

2187. Preyer Hugo :Anakronisztikus bigámia
Egy latintanár megunva kövér felesége állandó szemrehányásait, lusta lánya bárgyú tekintetét, hosszú alvásba kezd. Álmában Julius Caesar korában neves patríciusként él Rómában. A tanár életében először boldog igazán.
Lebegés            

2178. Preyer Hugo :Bemutatkozás
Atair bolygóról egy űrhajó érkezik a Naprendszerbe, hogy az eljövendő kozmikus katasztrófára figyelmeztesse az emberiséget. A légvédelem lelövi az űrhajót. Egy csillagász fogta az altairiak üzenetét, de senki nem hisz neki.
Lebegés            

2177. Preyer Hugo :Ecce homo!
A Proximáról visszatérő űrhajó két utasa egy furcsán elnéptelenedett űrkikötőt talál. Tudomásukra jut, hogy ember már nem is él a Földön, mindenki robot. Menekülnének, de ők is robotok. A bázisparancsnok szerint minden emberre hasonlító gép előbb vagy utóbb azt hiszi magáról, hogy ő ember.
Véga magazin 84/14     Lebegés        

2179. Preyer Hugo :Életsíkok
Mangavara doktor magányosan élt a város szélén. A háború ártatlan áldozatai keresték fel gyógyulásuk reményében. Így került hozzá az öreg Tavanó, aki a házi mindenese lett. Egy nap az öreg részegségében elmerengett a sarokba dobott két petri-csésze tartalma felett. A kis kupac talán egy egész világegyetem a benne lakó lényeknek, ahol sokkal gyorsabban telik az idő. Kijózanodása után Tavanó kisöpörte a csészéket. Ebben a pillanatban megsemmisült a Földi élet.
Lebegés            

2189. Preyer Hugo :Élettenger
Hatalmas szörnyetegek úsznak egy élettengerben és egymást falják nagy buzgalommal. Egy tudós mindezt egy kis sörből vett mintában látja mikroszkópján keresztül. A tudós azóta nem iszik sört.
Lebegés            

2183. Preyer Hugo :Elmegyünk egymás mellett...
A véletlen a mindennapok szerves része. Két katonaszökevény közül csak az egyik hal meg. Egy rendőr élete során három ember hal meg közvetlenül mellette. Egy fiatal párt agyoncsap egy lezuhanó erkély. Egy lány lottószelvényt kap egy ismeretlentől és nyer két milliót. A pilisi hegységben fának álcázva áll a Shangari bolygó megfigyelője. A megfigyelő szeretné tudni, vajon ki az a két ember, aki a tömegben járva az egyik halált osztogat, míg a másik szerencsét hoz másokra.
Lebegés            

2175. Preyer Hugo :Emberek és robotok
Max, a robot, egy félreértelmezett szó miatt részt vesz a robotok lázadásában, aminek következtében az emberek kihalnak. A robotok uralmuk alá vették a Földet. Egy nap találkoznak a patkányokkal és rádöbbennek a gépek, hogy van náluk is ellenállóbb lény a bolygón. Egy fejlettebb faj létrehozása érdekében Max-et keresztezik egy patkánnyal.
Lebegés            

2174. Preyer Hugo :Fantasztikus szerelem
Gábor és Anita egymástól függetlenül súlyos közúti balesetet szenvednek. Eszméletvesztésük közben lelkeik egy megnevezhetetlen parkban találkoznak, ahol egymásba szeretnek. Sok boldog napot töltenek együtt, de egy sugárzó lény visszaküldi őket a Földre, mert még dolguk van ott.
Vega 6.            

2185. Preyer Hugo :Finálé
Barlangkutató körútjáról visszatérve Gis csak halottakat talál a felszínen. Egy ismeretlen erő minden embert megölt. Gis évekig bolyong a hullákkal borított Európa városaiban, amikor találkozik a végtelenül lesoványodott és elvadult Yvonne-nal. Lassú lábadozása után az asszony felépül és megpróbálkoznak a gyermeknemzéssel, de sikertelen a próbálkozásuk. Yvonne egy nap elhagyta a férfi, mire Gis öngyilkos lett.
Lebegés            

2181. Preyer Hugo :Látomás
Egy ködlény megpróbál egy, a világot közönyösen figyelő embert rávenni, hogy ugorjon bele a Dunába. A férfi nem engedelmeskedik a lény parancsainak, akit nagyon jól lát, hiszen mindketten egyek. A ködlény otthagyja az előbbi férfi és keres magának valaki mást.
Lebegés            

2182. Preyer Hugo :Lebegés
Egy korosodó, első osztályú űrhajókapitány ötszázadik landolásakor fatális hibát ejt. Pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, amit az az orvosnő vezet, akivel évekkel ezelőtt a kapitánynak volt egy kis szerelmi afférja. A doktornő egy sor gépet kapcsol a kapitányra, aki ezután újra átéli élete néhány eseményét, majd meghal. Az eset után a doktornőt is pályaalkalmassági vizsgálatra rendelik és szétszerelik a gépeit, amelyek valójában csak fantomgépek: nincs bennük semmi.
Lebegés            

2188. Preyer Hugo :Lyuk az időn
Egy kisfiú lepkevadászat közben egy mély, fekete üregbe esik. Magához térve egy ágyon találja magát, ahol gyorsan el is altatják. Három fehérköpenyeges patkány érdeklődve figyeli a semmiből előkerült kisfiút, mert az emberiség már többezer éve kihalt.
Lebegés            

2191. Preyer Hugo :Megérkezés
A fiát egyedül nevelő tudós a halhatatlanság titkát keresi. Egy nap felfogad egy furcsa kinézetű idegent titkárjának és fiával együtt elutaznak Afrikába. A dzsungel mélyén még élnek dinoszauruszok, amik szinte halhatatlanok. Halálos balesetet szenvednek, amit csak a fiú éli túl. Tolószékbe kényszerül és folytatja apja kutatásait. Évek múltán felkeresi a régi titkár hasonmása, aki felgyújtja a fiú házát. Minden kutatási anyag a lángok martaléka lesz, de a fiú elhagyja tolószékét és megfejti apja titkát, amit balesetük előtt tudott meg.
Lebegés            

2172. Preyer Hugo :Mindhalálig
Egy kaliforniai egyetemista mentális kapcsolatot létesít egy földönkívülivel, aki a segítségét kéri. A fiú összepakol és elmegy a megbeszélt találkozási helyre, ami a Halál Völgyében van. Fél évvel később megtalálják a fiú földi maradványait. Noteszéből a barátja megtudja, hogy késett a földönkívüli, és a fiú, hogy tovább bírja a várakozást, saját lábait ette meg.
Lebegés     Menekülés a Naprendszerből        

2192. Preyer Hugo :Önkívület
A történet elbeszélője tulajdonába kerül egy festmény, amit egy őrült nő festett. A kép érdekessége, hogy eddig minden tulajdonosa valamilyen balesetben elhalálozott. Az elbeszélőn sokáig nem fog az átok, ám az egyik barátnőjét meghipnotizálja a kép. A nő és a férfi szemtanúja lesz egy ősrégi, földönkívüli bázis, Atlantisz megsemmisülésének. A történtek után leég a mesélő háza és a kép is nyomtalanul eltűnik.
Android 1.            

2171. Preyer Hugo :Útvesztő /Labirintus/
Egy férfi a presszói törzsasztala mellett egy kopott aktatáskát talál. A táskában kézirat lapul, amit egy olyan ember írt, aki álmaiban előre látta a jövőt. A férfi hiába keresi a táska tulajdonosát.
Lebegés     Menekülés a Naprendszerből        

2193. Pricznik, Sebastian ( Bihon Tibor ) :Zuhanás
Egy férfi kétségbeesetten kapaszkodik egy magas ház homlokzatán. Tűzoltók sietnek a segítségére. A férfi valójában a Grand Canyon oldalán függeszkedik. Mikor leesik, eltünik a tűzoltók szeme elől és halálra zúzza magát a Canyon alján.
Ozirisz országa     Metamorf III.        

2194. Priest, Christopher :A meztelenségre ítélt nő
A világban egyre kevesebb a nő. A magányos férfiak megpróbálják elcsalni mások feleségeit. Ha egy asszony enged a csábításnak, meztelenségre ítéli a társadalom, és bütetési ideje alatt semmi sem védi a férfiak atrocitásaival szemben. A büntetés letelte után bíróság előtt elszámoltatják. Itt kezdődik csak az igazi erőszak.
X - magazin 97/1.            

2195. Prosperi, Piero :A világegyetem Eberhart szerint
A rutin munkájukat végző űrhajósok egy földi rádióadó műsorát fogják, és bekapcsolódnak a játékba. Tíz perc alatt ki kell számítaniuk a Világegyetem köbterületét. Miután megadták az eredményt, megszakadt az adás. Egy másik világegyetemből jött az adás, ahol az ottani lények egy gigantikus ágyút építenek, amivel elsöprik az emberi világegyetemet az útból, hogy a sajátjuk zavartalanul tágulhasson.
Galaktika 6.            

2196. Prosperi, Piero :Egy esős nap
Harris életfogytiglani büntetését jött letölteni az Axel büntetőbolygóra. A bányatelepre szállítás közben megsérül a kocsi, és mivel esik a labanin tartalmú, erősen savas, maró hatású eső, képtelenek megjavítani azt. Az eső elállta után Harrisnak sikerül ártalmatlanná tennie őreit, de szökési terveit keresztül húzza az újabb eső. Harris megadja magát őreinek, pedig ha tudná, hogy a Talajjavító Kutatóintézet működése miatt már labanin nélküli eső esik.
Galaktika 49.            

2197. Prosperi, Piero :Túl tökéletes
Megszerkesztik az új robotfajtát, amely nagyon hasonlít az emberre és minden munkát képes elvégezni helyette. A típus első példányát oktatják jövendő munkájáról, amikor szerelemes lesz. Megpróbálják elszakítani szerelmétől, mire a robot megöli alkotóját és rémülten fedezi fel, hogy valójában ő is egy ember.
Galaktika 49.            

2198. Puhov, Mihail :Az építők tüzei
Az erdész saját kocsiján viszi a mérnököt az Erőműhöz, amelyet ma helyeznek üzembe. A mérnök kiszámította, hogy a bekapcsoláskor felgyülemlett energia egy pillanatra áttöri az időkorlátokat és egyszerre lesz jelen a múlt és a jövő. Még úton vannak, amikor bekövetkezik az indítás és a vidék hajdani és majdani lakói büszkén tekintenek az Erőműre, mint az emberi elme legfőbb prodoktumára.
Galaktika 25.            

2202. Puhov, Mihail :Ellentámadás
Az óceánokból kifogták az összes bálnát, cetet, a ragadozó nagyhalakat. A tengerek mélyéről felbukkantak azok a szörnyetegek, amelyeket a nagyhalak nem engedtek a felszín közelébe. Ezek az állatok ezrével pusztítják a tengerpartokon élő embereket. A világ valamennyi állatkertjéből szabadon engedik a nagytestű tengeri halakat a szörnyek visszaszorítására, de azok már feljutottak a folyókba, a szárazföldek belsejébe.
Ház kísértettel            

2199. Puhov, Mihail :Eltűnt egy űrhajó
A híres tudóst megzavarják pihenése közben, aki azt gondolja hogy a nemrégiben felfedezett és a Föld irányába haladó, idegen űrhajó miatt keresik. Valójában az Időintézet kísérleti időgépe tűnt el nyomtalanul. Mivel a múltba küldött szerkezetek nem csak időben, hanem térben is elmozdultak, a tudós az idegen űrhajóban felismeri az elveszettnek hitt időgépet. Ezzel felfedezték a csillagközi űrhajózás lehetőségét.
Galaktika 36.            

2205. Puhov, Mihail :Gyöngysor
Két kutató megfigyeléseket végez egy bolygón, ahol kőkorszaki viszonyok között élő lények élnek. Az egyik bennszülött ellop egy mentálisan irányítható űrhajót. A bolygó körül keringő teherhajó pilótája furfangosan szerzi vissza az elkötött hajót. A bennszülött az űrben lebegő konténereket gyöngyszemeknek tekintve az űrhajó robotjaival összeszedeti azokat. A konténerekben megbúvó emberek sikeresen visszaszerezték a hajó irányítását az ügyes tolvajtól.
Galaktika 105.            

2201. Puhov, Mihail :Közlékeny humanoid
Egy horgász földönkívülivel találkozik, akinek fordított emlékezete van. A múltját nem ismeri, de ragyogóan emlékszik jövőjére. Mindkét férfi rádöbben, hogy semmi érdekeset nem közölhetnek egymással.
Galaktika 58.            

2204. Puhov, Mihail :Palindróma
Az antivilágba belépő űrhajó számára megfordul az idő folyása.
Galaktika 97.            

2203. Puhov, Mihail :Piramis
Egy hatalmas piramis alakú űrhajó közelít a Földhöz. Az idegen hajó fedélzetére küldött felderítők élő csontvázakkal találkoztak. Ezek a csontvázak egy régi csillagexpedíció tagjai, akik olyan civilizációval találkoztak, amely a víznélküliségben látja az értelem kiterjedését. A két földi űrhajós kemény csatában kiszabadítja a piramis utasait a víz nélküli létezés egyhangú, érzelemmentes állapotából és megmentik a Földet a teljes víztelenítéstől.
Galaktika 109.            

2200. Puhov, Mihail :Rakétastoppal
Az első, fénysebesség feletti sebességet elérő rakétát próbaútján elkíséri egy láthatatlan idegen lény. A potyautas olyan faj tagja, akik állandóan utaznak a Galaxisban, kihasználva mások űrhajóit. Most is épp egy csatlakozáshoz siet.
Metagalaktika 4.            

2206. Puhov, Mihail :Terminátor
Őrült féltékenységi rohama miatt életét vesztett férfi agyát átültetik egy űrhajót irányító gép belsejébe. Az első útja a Jupiter Európa nevű holdjára viszi. Mikor a hajó fedélzetén utazó űrhajós menyasszonyáról kiderül, hogy az a hajót vezérlő agy tulajdonosának a volt felesége, az agy szándékosan a holdnak vezeti a hajót.
Galaktika 107.            

2210. Puskás Imre :A fej
Kivégzésére várakozó elitélt precízen kiszámolja, hogy fejének levágása után miként láthat majd minél többet életének utolsó másodperceiben.
Android 1.            

2209. Puskás Imre :Időbomba
Az időben lehetetlen utazni, ezért magát az időt próbálják megállítani. Az időgépet, egy emberrel a fedélzetén, abszolút nulla fokra hűtik le. A folyamat túlhalad a meghatározott kereteken, a gép minden energiát hűtésre fordítja. Hamarosan egy száz kilóméteres jégsivatag keletkezik a kísérleti telep körül, ami rohamosan növekszik. A Földet fagyhalál fenyegeti. Az időgép utasa cigarettára gyújtva felszabadítja a felgyülemlett energiát, ezzel megmentve mindenkit a fagyhaláltól.
A rejtélyes idegen            

2207. Puskás Imre :Tévedés felsőfokon
Jövőben az állatok hiánya miatt robotállatokra lehet vadászni. A főhős épp egy robotelefántot puffant le, amikor elkapják az idegenek. Megismerés céljából szétszerelik mind az elefántot, mind a vadászt. Legnagyobb ámulatukra az elefánt az összerakás után tökéletesen működik, viszont a vadász már nem támad fel.
Menekülés a Napredszerből            

2208. Puskás Imre :Vezércsel
Egy férfi kopott ruhában, félretaposott bakancsban járja a Naprendszert szakadt táskájában egy vagon pénzzel. Ahol nagy értékben ékszert szeretne vásárolni, ott mindig a rendőrségre kerül hamis pénz forgalmazásának gyanújával. A férfi, ártatlanságának tisztázása után, mindig jelentős összeget kap az atrocitások ellentételezésére. Így téve szert roppant vagyonára.
Véga magazin 84/14.            

2211. Pusztai Endre :Atomkor-múzeum
Gorius és Goria ellátogat az Atomkor-múzeumába, ahol elszörnyedve szemlélik az ezer éve élt emberek szokásait. Undorodva nézik a Szeméttelepet, és megdöbbennek, hogy a XX. századi ember nem érte be napi három vízcseppel. Örülnek, hogy ők igazán boldogok két fejükkel és négy lábukkal.
Vega 4.            


Összesen 150 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu