Keresési minta:R ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
2212. RAABE, Juliette :A fordított háziasszony naplója
Egy háziasszony körül megfordul az idő és elkezd visszafelé haladni. A nő teljesen természetesnek veszi az egészet, elfogadottnak titulálja a hátrálva végzett feladatait. Pár nap múlva megint megfordul az idő folyása. A háziasszonyt készületlenül éri a változás és nem is tér magához egyhamar.
Galaktika 44.            

2213. RADICS Antal :Éjféli óra
A család megidézi az üknagyapa szellemét. Egy nagydarab öregúr materializálódik az asztal közepén, jót húz butykosából, majd kisétál az ajtón.
Vénusz 90/1.            

2214. RADICSKOV, Jordan :A bőrdinnye
Az író lakásán furcsa tévészerelők járnak, akik teljesen kipakolják a tévé belsejét és a helyére egyetlen drótdarabot szerelnek. Feltűnik egy kutya is a környéken, majd eltűnik egy bolond az intézetből. Vidékre utazva az író ott is hall a furcsa tévészerelőkről és a kutyáról. Az író véleménye szerint a tévészerelők földönkívüliek voltak, akik elveszett társukért jöttek a Földre.
Galaktika 29.            

2215. RADICSKOV, Jordan :Különös repülő testek
Idegen világok különböző megfigyelői kémkednek a földi emberek után. Mikor elég információt gyűjtöttek egybe, továbbállnak más bolygók felé. Helyüket más megfigyelők töltik be.
Galaktika 29.            

2216. RADÓNÉ Kempner Magda :Integrállények
A legrövidebb és legpusztítóbb háború után egy ember az öngyilkosságot választja. Folyóba ugorva egy föld alatti üregben találja magát, idegen és szokatlan, de sokkal fejlettebb lények társaságában. A lények hullámok formájában élik meg a világot és szinte kimeríthetetlen a tudásuk. A férfi rávesz egy pár integrállényt, hogy vele együtt menyjenek a felszínre, de egyedül csak neki sikerül. Tapasztalatait megosztja embertársaival, akik persze nem hisznek neki. Egész életét a bizonyításnak szenteli.
Budapest nem felel            

2217. RADSTRÖM, P(r :Bele sem képrázott a szeme
Lars meglepődve konstatálja, hogy van egy hasonmása. A hasonmás lelövi az eredeti Lars-t és szeretne valahogy kikecmeregni az egészből.
Galaktika 28.            

2218. RAIOLA, Giulio :A mentési akció
A majdnem teljesen elsüllyedt Velencében már csak két ember tartózkodik. Az egyikük egy lány, a másikuk egy férfi, aki egy új, a Föld mélyét kutató szerkezetet épít. A szerkezet segítségével a város alatt a város méretével megegyező, hatalmas üreget talál. Az üreg segítségével a galaktikus műkincsrablók ellopják egész Velencét a Földről a rajta tartózkodó két emberrel együtt. A tettesek lebuknak és a bolygójukon összelopott rengeteg műkincsből múzeumot hoznak létre, amelynek igazgatását a férfi és a lány örömmel elfogadja.
Galaktika 6.            

2219. RAIOLA, Giulio :A papírsárkány
Tudományos laboratóriumban dolgozó apa egy hatalmas papírsárkányt épít fiával, ami önnön súlya miatt képtelen repülni. Apa rászereli a sárkányra az új kikísérletezett antigravitációs motort, és a fiával gyönyörű röptetéseket csinálnak. Meglátja egy földönkívüli gyerek a sárkányt és rögtön beleszeret. A földi kisfiú nehezen válik meg kedvenc játékától, de apja unszolására mégis enged, és a földönkívüli gyerek boldogan távozik a sárkánnyal. Az apa új sárkány építésébe fog, aminek a fedélzetén fiával együtt meglátogatják földönkívüli barátaikat.
Galaktika 49.            

2221. RÁKOS Péter :Csupán egy ölelés
A Naprendszer szélén járőröző Digg egy útja során földönkívüli űrhajót pillant meg, fedélzetén egy gyönyörű nővel. A két fiatal egymásba szeret. Csakhogy a lány teljes mértékben antianyagból áll. Végül nem bírták tovább elviselni ezt a lehetetlen helyzetet és egy hatalmas energia-kitörésben megölelték egymást.
Galaktika 58.            

2220. RÁKOS Péter :Magyar UFO-dokumentumok
Újságkivágások, filmfelvételek, melyek talán földönkívüli űrhajók és utasaik látogatásairól szólnak.
Galaktika 58.            

2223. RANK, Heiner :A szép Bella
Egy pilóta megtalálja élete nagy szerelmét, aki egy biológiai laboratóriumban dolgozik, és egy professzor a szerelmével üldözi. A pilóta egy útjáról arra a hírre tér haza, hogy egy kísérlet során a szerelme tigrissé változott. A professzor a pilótát és a tigrissé változott nőt egy afrikai rezervátumba küldi, míg ő az ellenanyagon dolgozik. A prof is tigrissé alakítja magát, mert így végre megszerezheti a nő szerelmét. A pilóta nem hagyja annyiban a dolgot, ő is tigrissé változik, hogy egy élet-halál küzdelemben összemérje erejét a professzorral.
Galaktika 47.            

2222. RANK, Heiner :Pszichoozmózis
Karpinski három Pszicho-Fiction Bizottsági tag előtt próbálja bizonyítani a pszichoozmózis létezését. Helikopterbalesetet szenvednek, melyben Karpinski teste megsemmisül, de szelleme, a pszichoozmózis segítségével, a három túlélő Bizottsági tagot befogadó háziasszony kutyájának testébe kerül. Ezt nem igazán tudja bizonyítéknak elfogadni a három férfi, ezért a kutyatestben lévő Karpinski vár még ötezer évet a kedvező feltételekre a következő kísérletéhez.
Téren és időn túl...            

2224. RANTA, Matias :Kívülálló világ
A történet hősének elméjében felbukkan egy ismeretlen tudat, aki mindent szeretne megtudni a férfi világáról. Hatalmas intelligenciája révén hamar megtanul mindent. Legjobban a matematika érdekli. Utolsó felbukkanásakor elmesélte, hogy az ő népe egy nem anyagi világban él és ismerete szerint az anyagi világban nem létezhet élet. Az összeköttetés megszakadása után a főhős másként látja a körülötte lévő világot.
Galaktika 102.            

2225. RAPHAEL, Rick :A félnótás
Egy bolond agyagból atombombát készít, ami később működőképesnek bizonyul. A tudósok és a hadsereg megfigyelői előtt elkészít egy újabb agyag-bombát, ami szintén felrobban. A bolondot elviszik a Pentagonba. A várószoba ablakából meredten nézi a Washington-emlékművet, mire az űrhajóként elrepül.
Galaktika 19.            

2226. RASCAL, Benjamin ( Szántó Tibor) :Eleve elrendelés
Azon a napon, mikor az ember már képes saját DNS-éből mindent megtudni önmagáról, a kormányoknak lehetőségük lesz a Tökéletes Polgár létrehozására. Tehetségkutatás álcája alatt mindenkiből engedelmes rabszolgát csinálnak a kormányok emberei. Egy fiatalember felfedezi az összeesküvést, de már csak egy született hülyének tud róla mesélni, mielőtt őt is átalakítanának engedelmes rabszolgának. A hülyének tartott férfi megnyugtatja a fiatalembert, hogy nincs minden elveszve.
A Holtak Galaxisa            

2227. RASCH, Carlos :A Luna Gor szerelmespárja
Sandrego visszaemlékszik űrhajózási továbbképző éveire, mikor is szerelmes barátaival megesett egy kalandja. A szerelmespár elaludta az emberiség legnagyobb űrhajójának landolására indított járatot és felkérték Sandregot, segítsen rajtuk. Ő pedig meglovasította az űrhajóraj főparancsnokának holdjáróját. Később felvették a főparancsnokot is, és így együtt mentek a nagy űrhajó landolásában gyönyörködni.
Galaktika 21.            

2228. REAMY, Tom :A Detweiler fiú
Egy magánnyomozó egy bizarr haláleset-sorozat rejtélye után ered. Feltűnik egy púpos fiatalember, akinek környezetében mindig meghal valaki. A magánnyomozó kideríti az igazságot. A fiatalember ikertestvére egy torz gnóm, aki testvérének púpjában él és friss emberi vérrel táplálja őt. A gnóm meghal és a fiatalember hamarosan követi őt a halálba, mert csak a torz testvére volt képes őt ellátni élelemmel.
Harcjáték     Galaktika 120.        

2229. RECSENYÉDI Fekete Miklós :A találkozás
Egy megsérült űrhajó leparkol az aszteroida öv sziklái közé. Egy álcázott földönkívüli megfigyelőállomás van a közelben és az egyik idegen segít a bajba jutott legénységen. Az űrhajó simán landol a Földön. A pilóta tudja, hogy az idegenek aggódnak az emberiségért.
Pkjpkjpkj4            

2230. REISENBÜCHLER Sándor :Asztronauták
Közös orosz-amerikai űrexpedíciót küldenek az elhanyagolt Bajkonurból, hogy a Holdon az egyik kotrógép lábszegét megerősítsék. Eközben Mikulásnak és rénszarvasnak maskírozott földönkívüliek várják őket a Holdon.
X - magazin 97/6.            

2231. RENARD, Le :A hegedű
Híres hegedűművész sétája során egy eldugott kis hangszerboltban meglát egy Guanerius hegedűt. Két tiszteletjegy ellenében sikerül szert tennie az igen ritka remekműre. Az éjszakai fellépésére is a Guaneriust vette magához. Átszellemült játéka közben a hegedűművész egészen a koncertterem mennyezetéig repült, ahonnan játéka befejezése után a széksorra esve szörnyethalt.
Bíborcsászár            

2232. RENARD, Le :Tenger és Kereszt
A híres alkimista fia részt vesz az első keresztes hadjáratban, ahol az egyik csatában életét veszti. Egy képzeletbeli tenger partján két isten a meghalt emberek lelkére halászik.
Bíborcsászár            

2240. RÉVÉSZ Gyula :A feltaláló
Egy titokzatos idegen megvette a hentes jelzáloggal terhelt, elhagyatott házát. Egy nap felrobban az épület és fény derül az idegen kilétére. A haldokló egy feltaláló, aki meglelte a teleportáció titkát és amely technikának a leírását egy fémdobozba rejtette. A doboz soha nem került elő.
A rádiumkirály            

2233. REY, Lester Del :Esti ima
Az Isten megalkotta a Világegyetemet, a csillagokat, a bolygókat, az embereket. Az emberek, mikor megkapták tőle a tudást, fölébe kerekedtek és bebörtönözték. Sikerült kitörnie onnan és a rég elhagyatott Földön próbált elrejtőzni saját teremtményei elől. Ám felfedezik őt és érte jönnek.
Galaktika 10.            

2234. REY, Lester Del :Ignác szerencséje
Ignác egy vénuszi csigagyík, aki mocsarán kívül mindenütt szerencsétlenséget okoz maga körül. Gazdája a leghíresebb űrpilóta volt, míg a főnöke menesztette, mert beleszeretett a lányába. A pilóta visszatér a Vénuszra, hogy felkutassa a mocsárban elveszett szerelmét. A mocsárban minden szerencsésen alakul, s mikor a lány is háziasít egy csigagyíkot, apja már nem berzenkedik a pilóta személye ellen.
Galaktika 33.            

2235. REY, Lester Del :Sötét küldetés
Egy gazdag gyáros megvalósítja régi álmát: rakétával eljutni a Marsra. A Mars-lakók értesülnek a dologról és elküldik egyik ügynöküket, hogy elpusztítsa a hajót. Gyógyíthatatlan betegség kihalásra ítélte a Mars-lakókat és nem akarják, hogy az emberiségre is erre a sors várjon.
Metagalaktika 3.            

2239. REYNOLDS, Mack :Az ördög munkát talál
Az ördög megvásárolja egy költő lelkét, cserébe híressé teszi. A költő reklámverseivel hatalmas sikereket ér el, az üzlet virágzik. Az ördög meghosszabbítja a szerződést, mert a költő több hasznot hoz itt a Földön, mint lenn a Pokolban.
Galaktika 65.            

2236. REYNOLDS, Mack :Üzlet - ahogy szokás
Egy önkéntes időutazó a harmincadik századba kerül, de csak tíz percre. Hogy valami bizonyítéka legyen, minden holmiját elcseréli egy atomkésre. Amint az időutazó eltűnt a saját századába a kés lepottyan a földre. Az időben bármit lehet előre vinni, de vissza semmit.
Galaktika 7.            

2238. REYNOLDS, Mack ( Társszerző: Fredric Brown ) :A karikatúrista
Garrigan egyszerű karikatúristaként tengeti életét. Egy nap olyan földönkívülieket rajzol meg, akik a valóságban is léteznek. E lények elvitték őt a bolygójukra, ahol nagy humorérzékkel megáldott uralkodójuk megtette udvari karikatúristának. Olyan nagy megbecsülést és vagyont szerzett Garrigan, hogy vissza sem tért a Földre.
Galaktika 13.            

2237. REYNOLDS, Mack ( Társszerző: Fredric Brown ) :Füles meg én meg a Mars-lakók
Mojave-sivatag szélén marslakók szállnak le, hogy meghódítsák a Földet. Találkoznak egy öszvéres emberrel. Mivel az embert háziállatnak tekintik, az öszvérrel elbeszélgetve lemondanak a hódításról, megköszönik az öszvér jó tanácsát, majd elhagyják a Földet.
Galaktika 13.            

2241. RHODES, Edgar Ken ( Bihon Tibor ) :Maskarádé
A magányosan élő üzletember felfedezi, hogy házvezetőnője földönkívüli lény, aki ruhadarabként viseli emberi bőrét. A férfi egyre több emberen veszi észre az idegenek jellegzetes viselkedését. Elmenekül egy ismeretlen ház padlására, de rátalálnak az idegenek. Ekkor tudja meg, hogy ő is földönkívüli. Minden visszaáll a normális hétköznapok kerékvágásába.
Feketecsuklyások            

2242. RHODES, Edgar Ken ( Bihon Tibor ) (Társszerző: Daniel P. Campbell ) :Riválisok
Két, önmagát a Galaxis legjobb fejvadászának tartott fickó ugyanazt az embert akarja elkapni, nem kis jutalom reményében. A fejvadászok közötti rivalizálás egyre jobban elmérgesedik. Azonban lassan rá kell hogy jöjjenek: több van az ügy hátterében. Szinte az egész Galaxis sorsa áll azon, hogy képesek együtt dolgozni, vagy sem.
Riválisok            

2243. RIBAKOV, Vjacseszlav :A nagy szárazföld
Az ember hiába kutatja a Világegyetemet, nem talál társra egy másik értelmes lény alakjában. Az Univerzum lakatlan. Találnak viszont egy bolygót, ahol az élet megvetette a lábát. Azonnal nekilátnak a folyamat felgyorsításához, hogy mihamarabb kialakuljon rajta az intelligens élet. A nagy reményeket romba dönti a bolygó napja, ami kitörésével elfújja az élet csíráját a kisérője felszínéről.
Metagalaktika 4.            

2244. RIBAKOV, Vjacseszlav :Tél
Atomháború utáni nukleáris tél tombol. Lakóházuk pincéjében az apa kénytelen halálba altatni kislányát, mert elfogyott az ennivaló. Ezután a férfi megkeresi felesége holttestét a városban, hogy hazavihesse és együtt legyen a család. A férfi halála előtti víziójában megjelenik a reményvesztett Isten és maga a haldokló buzdítja Őt a Mű folytatására.
Galaktika 100.            

2245. RICUS, George :Kedvesem a túlsó földrészről
A XXII. század robotjai mind bonyolultabb feladatok elvégzése alatt tökéletesednek. Ennek a fejlődésnek egyik végeredménye, hogy rádöbbentik gazdájukat a párválasztás fontosságára. A gyárban dolgozó nőt válassza szerelmének, ne a Föld túlsó oldalán élő táncosnőt.
A Kozmosz hullámhosszán            

2246. RIDENOUR, Louis Nicol :Az apokalipszis jelzőlámpái
USA felépítette hatékony csapásmérő műhold-rendszerét a Föld köré. Ezt a hálózatot egy földalatti központból irányítják. Földrengés következtében téves riasztást kapnak, mire az egyik túl hazafias gombkezelő elindítja a rakétákat. Hiába próbálja beismerni tévedését a központ, a világ országai szintén elindították rakétáikat.
Piknik a senkiföldjén            

2247. RINALDI, Aldo A. :Az idegenek
Egy hangya próbálja riadóztatni Királynőjét, mert a szomszédos bolyokat lerovarirtózták az emberek. Korokkal ezelőtt a Mindenségisten fia a Földre száműzte büntetésül az embereket, és ha megpróbálják elhagyni a bolygót, elpusztítja őket. A plébános elégedett a rovarirtó hatásával és elbeszélget az egyik helybélivel a nemrégiben fellőtt űrhajóról. Hírtelenjében megnagyobbodott a Nap az égen.
Galaktika 13.            

2248. RINONAPOLI, Anna :Az éjszakás miniszter
Clarke űrhajóparancsnok szeretné figyelmeztetni a Föld miniszterét a marslakók támadására, de ehhez át kell jutnia egy gigantikus méretű bürokrata rendszeren. Három nap elteltével sikerül is a miniszter elé kerülnie, de addigra a marslakók átvették a miniszter helyét és hatalmukba kerítették a bürokráciát. Ezzel egy csapással le is igázták a Földet.
Galaktika 8.            

2250. RINONAPOLI, Anna :Az ellenparancs
Az atomháború túlélői belefognak egy nagyszabású programba, melynek az egymással harmonikusan élő emberek világa a cél. Létrehoznak egy mesterséges agyat, ami felügyeli az egész emberiséget. Négyszáz év múlva a terv kiötlőjét felébreszti hibernikus álmából az agy. A férfi egy elsatnyult emberiséget talál, amelyet a gépek munkája tart fenn. A férfi átprogramozta a mesterséges agyat és nekilátott felébreszteni a többi hibernált munkatársát.
Galaktika 49.            

2249. RINONAPOLI, Anna :Időszakadék Giacomo Leopardi költeményében
A jövőben futószalagon oktatják a gyerekeket, teljesen kiölve belőlük a fantáziát. Ha valaki mégis hajlamos eltérni a szabványtól, elmegyógyintézetbe kerül. Egyre többen vannak az intézetben. Az egyik tanár vizsgára készül történelemből, hogy milyen sci-fi elemek találhatók a középkori költők írásaiban. A tanár példásan vizsgázik és az egyik, gyengeelméjűnek titulált tanítványában felismeri a költőt.
Galaktika 36.            

2251. RITCHIE, J. :Kismama
Nedda férje egy magánakvaló, egoista, gazdag férfi, aki felesége kérésének ellenére sem akarja egy gyerekkel elrontani kényelmes életét. Nedda beszerez egy pirulát, ami segítségével csecsemővé fiatalítja a férjét. Így végre Nedda gyerekhez jutott és férjének is megadhatja mindazt a szeretetet, amit nem kapott meg szüleitől.
Bíborcsászár            

2252. ROBCSEK, Karel Marius :Szegfű és telihold
Az atomháború maradványsugárzásától mutánssá változott Joel nagyon kesereg szerelme halála miatt. A srác teliholdkor átváltozott farkassá és megölte a lányt. Mutánsokra vadászó emberek felkutatják és megölik Joelt.
Ozirisz országa            

2253. ROBERTS, Frank :Lehet ön is
A legújabb népszerű játék lényege, hogy kiszemelnek egy embert a tömegből, akinek személyéről egyre több információt adnak meg. Akinek sikerül elsőként megölnie a kiválasztott embert, százezer font üti a markát.
Galaktika 61.            

2254. ROBINS, Madeleine E. :A lakó
Zénia, a magányos özvegyasszony kap egy földönkívüli lakótársat, aki itt ragadt a Földön. Az idegen egy nagy tojásra hasonlít, egész nap csak áll mozdulatlanul a sarokban és nem csinál semmit. Zénia megbarátkozik a lény jelenlétével, és amikor a nő rosszul lett, az idegen jelzett a mentőknek. Felépülése után az özvegy mindent megtesz, hogy visszakerüljön hozzá a földönkívüli. Zénia és a lény között egyedi kapcsolat jött létre.
Galaktika 105.            

2255. ROBINSON, Frank M. :Az erő
A Tűrőképességi Kísérletek Laboratóriumát vezető csoport egyik tagja bebizonyítja, hogy egy szuperképességű ember van közöttük. Ezután a tagok sorra gyanús körülmények között elhaláloznak. Egyikük nyomozni kezd, miközben a szuperember üldözőbe veszi. Egyre több információ szed össze a menekülő, és végül megtudja üldöztetésének igazi okát is. Ő is szuperképességű ember, de a másik nem akar osztozni az emberiség feletti hatalmon.
Galaktika 71.            

2258. ROBINSON, Kim Stanley :Csillagtánc
A világhírű táncos balesete után videósnak áll, és így fedezi fel a legtehetségesebb táncosnőt, aki egy kicsit túl gömbölyded táncosnőnek. A lány egy vállalkozó szeretőjeként feljut az épülő űrállomásra, ahol zéró gravitáción új táncstílust alakít ki. A lány szervezete nem bírja a megpróbáltatásokat és visszaküldik a Földre. Váratlanul földönkívüliek jelennek meg az űrállomás mellett, akik tánc útján kommunikálnak. A lány, nem törődve életével, eltáncolja az idegeneknek, hogy milyen az ember.
Galaktika 63.            

2256. ROBINSON, Kim Stanley :Fekete levegő
Elindul Anglia ellen a nagy spanyol Armada. Az egyik hajó fedélzetén szolgál Manuel, egy marokkói kisfiú, akit a sors szeszélye ide sodort. A harc hevében a kisfiú rendhagyó kapcsolatba lép Szent Annával, s végül egyedül éli túl a hajó elsüllyedését. Köszönhetően az ír fedélzetmester gael nyelvű mondatának.
Galaktika 74.            

2257. ROBINSON, Kim Stanley :Visszatérés a Szivárvány-hídtól
A felnőttkor küszöbére érkezett fiatal fiú ellátogat ismerőseivel a navajo rezervátumba. Egy eldugott kanyon mélyén megcsodálhatta a világ legnagyobb természetes kőhídját. A visszaút során szembesül a régi indián sámánok hatalmával és bölcsességével, ami gyökeresen megváltoztatja az életét.
Galaktika 106.            

2259. ROBLES, Pepe (Társszerző: Juanjo Sarto ) :Nyilvánosság
Egy férfi régi hóbortjának eleget téve, beletetteti arcképét egy napilap belső oldalára. Az embereket érdekelni kezdi a férfi személye. Nemsokára soha nem látott rajongás veszi körül az illetőt. Végül az Egyesült Államok köztulajdonába kerül, megölik és holttestét kiállítják a Smithsonian Instituteban.
Galaktika 28.            

2262. ROGOZ, Adrian :A sztochasztikus istenek oltára
Felesége szakítása után Homer rakétakocsijával balesetet szenved. Ritka véletlenek összejátszása révén Homer élve megússza az incidenst és sikerül bemásznia egy sztochasztikus templomba. Az épületben álló hatalmas gépezetek kiszámolták, hogy Homer megmeneküléséhez fogható esemény csak ezermilliárd év alatt történik egyszer. Halála előtt Homer még megtudta, hogy ő a legkülönösebb lény az egész Univerzumban.
Ötvenedik            

2260. ROGOZ, Adrian :Alambai
Alphons Omezt, a leghíresebb riportert felkérik, hogy nyomozza ki, hová tűnt a neves építész, Alambai. Az építész híres volt új formájú házairól, aki akkor tűnt el, amikor harminchárom ember balesetet szenvedett egy visszaváltoztató fülkében. A riporter sikeresen felkutatja Alambait, aki elmeséli eltűnésének okát. A harminchárom ember az ő hibájából léggyé alakult át és előlük próbál elrejtőzni. A riportert követve a legyek rátaláltak az építészre, aki nem tudván elviselni tettének következményét, az öngyilkosságba menekült.
Galaktika 12.            

2261. ROGOZ, Adrian :Menekülés a tér-időbe
A sivatag közepén áll egy kutatóintézet, ahol a Föld vezető elméleti fizikusai dolgoznak katonai felügyelet alatt. Val felfedezi az idő és a tér közötti összefüggés matematikai egyenletét. Mivel rossz kezébe kerülve félelmetes fegyver válhatna ebből a felfedezésből, nekivág a sivatagnak. Találkozik egy történésszel, aki az ötvennegyedik századból érkezett időgépe fedélzetén. A jövőbeli történész itt marad a XX. században, helyette Val elrepül az időgéppel a jövőbe. Így nem kerül rossz kezekbe Val tudása.
A Kozmosz hullámhosszán            

2263. ROJAS, Huzinga de :A legyek
Egy álmos kisvárosban hirtelen elszaporodnak a legyek. Egyedül a helybéli bolondgyerek ismeri fel a legyek igazi természetét. Mindegyik egy apró űrhajó, amiben még apróbb idegen lények tartózkodnak.
Birodalom 4.            

2264. ROMANOVSZKIJ, B. :Tréfa
Az afrikai csillagászok neheztelik, hogy európai kollégáik lenézik őket. Kieszelnek egy kis tréfát. Nemrég felfedeztek egy bolygót, ami minden rádióadást tökéletesen visszasugároz. Az afrikaiak elküldenek egy rádiógramot erre a bolygóra, amely visszaverődését az európai csillagászok földönkívüli értelmes lények jeleinek vélnek majd. Legnagyobb meglepetésükre a bolygó valóban létező értelmes lényei válaszolnak.
Galaktika 26.            

2268. RÓNASZEGI Miklós :A fényoszlop
Hatalmas fényoszlop áll a sivatag közepén, amiről semmit nem sikerül kideríteni. Egy tudósokból álló expedíció tart a jelenség felé, mikor egy öreg katonával találkoznak. Ő az egyetlen túlélője annak a katonai létesítménynek, ahol kipróbáltak egy fegyvert, még a teljes leszerelés előtt. A fegyver egy bomba, ami képes létrehozni egy fekete lyukat. A robbanás óta a fekete lyuk mindent beszippant a gravitációs mezejébe, még a Föld légkörét is, ami egy hatalmas fényoszlopnak látszódik a sivatag közepén.
Galaktika 72.            

2267. RÓNASZEGI Miklós :A legelső törvény
A túlnépesedett Földön egy szervezet próbálja az embereket egy másik bolygóra kitelepíteni, de egyre kevesebb a jelentkező. Egy nap bejelentik, hogy mindenki életkorát szinte a végtelenségig meghosszabbíthatják. Ezután az emberek tömegesen jelentkeznek telepesnek a távoli bolygókra. Valójában szó sincs kitelepítésről. A jelentkezőket megsemmisítik, így biztosítva az emberek megfelelő egyedszámát. Mindenki tud erről, de senki nem tudatosítja magában.
Vámpírok és csillagok            

2266. RÓNASZEGI Miklós :Kamaszkor
Juven egy hatalmas város közepén él robotokkal körbevéve. Ő a kiválasztott, akiből Isten lesz. A fiú nem tud beletörődni elszigeteltségébe, és mindent megtesz, hogy kijusson a többi ember közé. Egy sikeres menekülése után kell felismernie a valóságot, hogy ő az egyetlen élő személy a városban, mindenki más csak egy kivetített hologram.
Galaktika 55.            

2265. RÓNASZEGI Miklós :Négy korsó sör
Két ember sörözés közben elbeszélget. Egyikük fotólaboráns volt a Magyar Marskutató Intézetben, ahol a Marsról küldött fotókapszulákat hívta elő. Egy nap a szemészeti klinikára került és megműtötték a szemét. Valójában egy minikamerát építettek be külföldi ipari kémek a fotólaboráns szeme helyére. Így minden információhoz hozzájutottak. A turpisság a laboráns félrelépése következtében lepleződött le. Azóta a feleség a laboráns férje szemében található kamera frekvenciájára állva figyeli férje minden lépését.
Galaktika 27.            

2269. ROSHWALD, Mordecai :A 7-es szint (részlet)
Az amerikai főhadiszállás és többszintes földalatti óvórendszer legmélyebb, 7-es szintjének egyik tisztje naplóba írja élményeit. Feladata a tömegpusztító fegyverrendszereket aktiváló gombok megnyomása. Ha feladatát bármikor elvégzi, azzal kipusztítja az egész emberiséget. És egyszer megérkezik az aktiváló parancs.
Galaktika 37.            

2271. ROSNY, J. H. :A csodálatos barlangvidék
A dél-amerikai dzsungel mélyén, egy hegy belsejében található egy hatalmas barlangrendszer, amit egy folyó vájt a sziklába, és csodálatos teremtmények népesítenek be. Egy helybeli indián vezetésével európai felfedezők hatolnak be a barlangvidékre. Odabent megtapasztalják az intelligens vérszívó denevérek mértékletességét.
Galaktika 88.            

2273. ROSNY, J. H. :A Föld halála
Sok tízezer év elteltével az ember utolsó leszármazottjai fásultan tengetik életüket az egyre jobban elsivatagosodó Földön. A víz egyre nagyobb mennyiségben szivárog el a Föld gyomrába, elérhetetlen mélységbe. Targ, az emberiség utolsó tevékeny embere, új, hatalmas tavat talál a föld alatt, de ezzel is csak ideig-óráig képes feltartani az elkerülhetetlent. Miután egy pusztító földrengés megölte Targ egész családját, az utolsó emberként elő Targ feláldozta magát a Föld új életformája előtt.
Galaktika 95.            

2270. ROSNY, J. H. :A végtelen hajósai
Elindul az első földi űrhajó a Marsra, három bátor űrhajóssal a fedélzetén. A Marson egy hét szemű és három lábú értelmes lények alkotta társadalomra lelnek, ami lassan hanyatlik. A helybelieket egy agresszív életforma lassan kiszorítja életteréből. A földi emberek segítő kezet nyújtanak a marslakóknak és ezzel sikerül reményt adni nekik a túlélésre.
Robur 15.            

2272. ROSNY, J. H. :Mary kertje
Mary haldoklott és halála előtt még szemügyre vette az égbolt csillagait, csillagképeit, amelyeket a saját kertjének tartott. Mary szerint nincsenek idegen világok, mert mindegyik kapcsolatban van egymással, egy nagy egészet alkotva.
Galaktika 92.            

2274. ROSNY, J. H.id. :A Xipehuzok
A történelem előtti időkben kúp alakú földönkívüliek támadtak a nomád törzsekben élő emberiségre. Egy bölcs férfi, Bakun kitapasztalja az Idomoknak elnevezett idegenek gyenge pontjait. Összegyűjtötte minden törzs harcosait, körbevette velük az idegenek erdejét és elkezdődött a hatalmas csata. Több napon keresztül folyt a hatalmas veszteségekkel járó harc, de végül az emberek győztek. Az idegenek egy szálig meghaltak. Bakun szomorú, hogy csak így lehetett győzni a földönkívüliek felett.
Galaktika 3.            

2275. ROTSLER, William :A műpártoló
A világ egyik leggazdagabb és legsikeresebb embere bőkezűen támogatja a művészeket. Felkeresi a zseniális művész és fizikus Cilendót, hogy készítsen egy szenzatront a feleségéről. Cilendó elkészíti a művet, a férj elveszti feleségét, aki beleszeretett a művészbe. A műpártoló beletörődik a történtekbe, de diszkréten figyeltetni kezdi a szerelmeseket. Cilendó olyan szenzatront készít, ahová szerelmével elbújhat a csalódott férj tekintete elől.
Galaktika 107.            

2276. ROZVÁNYI Vilmos :Csillagakarat
Két kutató összeállít egy hatalmas emberi agyat, amelyen keresztül földönkívüliek irányítás alá veszik kettőjük agyát. Furcsa viselkedésük miatt egy férfi követni kezdi őket, majd felszabadítja mindkettőjüket az idegen befolyás alól.
Budapest nem felel            

2277. RUBIN Gábor :Acélöklű bátor Joe
Joe-t csapdába csalja egy konkurens banda. Joe időgépével többszöri időugrással megsokszorozva önmagát megtámadja a bandát és alaposan eltángálja őket.
Galaktika 13.            

2278. RUBIN Gábor :Kalandorok
Rob és társai űrkalandorok. Találnak egy emberkét, aki áthatolhatatlan sötétséget terjeszt maga körül. Robék elviszik a férfit a Földre, és a belőle kiáramló sötétséggel megzsarolják a Föld nemzeteit. A hatalmas váltságdíjjal Robék elrepülnek, de bármilyen bolygóra is szállnak le, borsos kártérítést kell fizetniük a férfi okozta sötétség miatt. Miután elfogyott a kizsarolt pénz, az emberke elhagyta Robék űrhajóját.
Galaktika 13.            

2279. RUCKER, Rudy :Mesék Houdiniről
Houdinit már sehova nem hívják fellépni, ezért nincstelen. Felkeresi egy producer és szerződést köt vele egy filmre, amelyben egyre veszélyesebb helyzetekből kell élve kiszabadulnia. Bár mindent megtesznek a producer emberei, Houdini mindenhonnan élve kerül elől. Végül mégis utoléri a sorsa: egy revütáncosnő az ujjai köré csavarja Houdinit.
Homályos zóna            

2280. RUELLAN, André :Emberséges kínvallatás
A majdnem tökéletes társadalom ellen lázadó csoport egyik tagját elfogják a rendfenntartók. Szeretnék megtudni tőle társai és a főnökei névsorát. Az eljárás során teljesen érzéketlenné teszik a fájdalommal szemben és elkezdik feldarabolni a testét. A lázadó beletörődik sorsába, mert nem tud semmit, de ezt neki nem hiszik el.
X - magazin 97/12.            

2281. RUSS, Joanna :Invázió
Földi űrhajó halad el egy értelmes lények lakta bolygó mellett. Veszély miatt a bolygó lakosai gyermekeiket egy kis időre a földi űrhajó fedélzetére juttatják. A kicsik, emberi alakot öltve, teljesen feldúlják a legénység nyugalmát.
Fényévek 2.            

2283. RUSSEL, Eric Frank :A Nyugilények
Egy felderítő az újonnan felfedezett bolygó lényeit legyőzhetetlennek minősítette. A földi hadvezetés kirendelt egy hadihajót, hogy felmérje az idegen civilizáció technikai lehetőségeit. A lények legyőzhetetlenségét az adta, hogy relatív idejük jóval lassabban telik, mint a földi embereké, akik puskagolyóként száguldoznak körülöttük. Ebből azt a nyugtalanító következtetést vonja le a hadvezetés, hogy létezhetnek gyorsabb relatív idővel rendelkező lények is a Kozmoszban.
Galaktika 19.            

2282. RUSSEL, Eric Frank :A világ peremén
Egy űrhajó eltűnik az antitérben, három emberrel a fedélzetén. Lassan tudatára ébrednek, hogy semmiképpen sem tudnak a Földre visszakerülni. Egyikük megőrül és a kapitány véletlenségből lelövi őt. A másik önként a halált választja, hogy a kapitány minél tovább élhessen a hajó készleteivel. Sokezer év elmúltával az emberek leszármazottai megtalálják az űrhajót és felélesztették a kapitányt.
Galaktika 14.            

2285. RUSSEL, Eric Frank :Az egyetlen megoldás
A tökéletesen magára maradt idegen lény, a semmi közepén, nekilátott felépíteni egy saját Univerzumot, mint egy Isten.
A pokolba tartó vonat            

2286. RUSSEL, Eric Frank :Halandzsa
Egy űrhajó fedélzetén nem találják a fedeb elnevezésű leltári tárgyat. Utolsó lehetőségként egy fantom-műszert kreálnak, amit fedebnek kiálltanak ki. A szokásos év végi ellenőrzés után megsemmisítik a műszert, amit jelentenek a Központnak. Ekkor derül ki, hogy a fedeb a fedélzeti eb szónak a rövidített formája.
A pokolba tartó vonat            

2287. RUSSEL, Eric Frank :Mana
Sokezer évvel az emberiség kipusztulása után Omega, az utolsó és egyben halhatatlan ember, megpróbálja mérhetetlen tudását átadni a hangyáknak. Számtalan kudarc után sikerül a kísérlet. Omega elhagyja a Földet, ahol megjelent az első értelmes hangya.
Orion II/3.            

2284. RUSSEL, Eric Frank :Tucat Jay
A Vénuszra tartó űrhajót eltalálja egy mikrometeor és a Nap felé kezd zuhanni. Mindenki hűtőkamrába vonul, csak Tucat Jay marad az űrhajó irányító helyiségében, aki sikeresen elvezeti a hajót a Nap mellett. Tucat Jay - vagyis J-12 - lett az első robot, akit beválasztottak az űrhajózási hősök Astro klubjába.
Galaktika 32.            

2288. RUSSO, Richard Paul :Kilátás fentről
Tomczak ablaktisztítóként dolgozik egy nagy irodaház oldalán. Nagyon unja életét, családját, munkáját. Egy nap felesége gyermekeikkel együtt elment megnézni Tomczakot munka közben. A férfi dühében minden ruháját a feleségéhez vágja. Váratlanul elszabadul alatta a plató, és mámoros szabadesésben elrepül a Nap felé.
Homályos zóna            


Összesen 77 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu