Keresési minta:S ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
0. szerzo :cím
tartalom1 tartalom2 tartalom3 tartalom4 tartalom5 tartalom6 tartalom7 tartalom8 tartalom9 tartalom10 tartalom11 tartalom12 tartalom13 tartalom14 taretalom15 tartalom16 tartalom17 tartalom18 tartalom19
elsolink     masodiklink     harmadiklink     negyediklink

2290. SAGAN, Art :Jo-Annah, te itt maradsz!
A fizikus egy mozdulatlan kislányra talál az út szélén. Bizarr módon a kislány halott mozdulatlansága ellenére él. Egy nap a lány nyomtalanul eltűnik. A kislány olyan dimenzióból származott, ahol a relatív idő lassabban telik, mint a Földön, és akinek a fizikus puskagolyóként száguldozott.
Birodalom 4.            

2289. SAGAN, Art :Vérnovella
Álcázott földönkívüliek élnek az emberek között, akik kiszabadított vérük által szaporodnak. Az egyik idegen vérét veszi élettársának, akit emiatt korházba szállítanak. Az öntudatára ébredt vércsomó szép lassan az anyja után mászik a Klinikára. Ott bemászik anyja hasába, ahol ezután már úgy fejlődik tovább, mint egy embergyerek.
Birodalom 2.            

2291. SAGINJAN, Alekszandr :Mi is történt valójában?
Egy földönkívüli lezuhan űrhajójával a Földre, amely részére tiltott területnek számít. Hogy megússza a büntetést, egy rafinált mesével itt hagyja univerzális robotját a Földön. A robotnak fel kell vennie a kapcsolatot az emberekkel, akik egy dzsinnt látnak benne és a hatalmát a harcmezőn akarják felhasználni. A robot megszakít minden kapcsolatot az emberekkel és várja, hogy gazdája visszatérjen hozzá, akinek esze ágában sincs visszatérni.
Metagalaktika 2.            

2292. SAJHOV, Hodzsiakbar :Azon a rendkívüli napon
Súlyos balesetben megsérül férfi agyát ideiglenesen egy szarvas testébe ültetik át, amíg a beteg testét sikerül meggyógyítani. Eközben a klinikán sorozatos megbetegedések történnek és az orvosok nem tudnak a baj nyomára bukkanni. A férfi a szarvas szaglásával megérzi az űrből visszatért szondán tenyésző idegen organizmusokat, amelyek előidézték a megbetegedéseket. Sikerült leleményesen figyelmeztetnie az orvosokat a veszélyre, mielőtt visszaültették volna az agyát a testébe.
Galaktika 105.            

2293. SALAMON Csaba(Társszerző: Kisturi József ) :Ajándék Gormundinak
Egy idegen bolygó vadásza a ragadozók fantomképeit gyűjti, mikor egy földi felderítővel találkozik. A vadász egy ragadozó fantomképének nézi a földi embert és levadássza őt.
Gemma     Irány a középkor        

2294. SALAMON Csaba(Társszerző: Kisturi József ) :Az aukció
A jövőben eltűnik a pénz, az elfogadott csereeszköz a sóvárság. A történet főszereplője elvesztette minden érdeklődését a tárgyak iránt. Az aukción is csak az öngyilkos-szék jut neki, amelyből csak az az ember jut ki élve, aki elég erősen sóvárog az életéért.
Vénusz 90/2            

2295. SALAMON Csaba(Társszerző: Kisturi József ) :Mese az űrsárkányról
Egy eldugott űrállomás központi agya imádja a meséket. Egy nap, mikor az űrállomást kezelő házaspár férfitagja nem hajlandó mesélni az agynak, a gép megvadul és üldözőbe veszi robotjaival a házaspárt. A zsákutcába jutott férfi végső elkeseredésében megöli feleségét, nehogy a megbolondult gép véghezvigye rajta mindazokat a szőrnyű tetteket, amiket kilátásba helyezett. A gép megretten a férfi tettétől, mivel csak megjátszotta az őrületet, hogy így kényszerítse mesélésre őt.
A rejtélyes idegen            

2296. SALIMOV :Találkozás a régi energiatelepen
Az egyszerűen csak Nagy Építőnek nevezett férfi bosszúságára nyugdíjba kell vonulnia. Kamcsatkára küldik, ahol a világ egyetlen, mára már múzeummá átalakított geotermál erőművének lesz a vezetője. Itt összebarátkozik egy kedves kislánnyal, egy értelmes medvével és egy kutyával. A férfi várakozásával ellentétben érdekesnek ígérkezik a múzeum irányítása.
Metagalaktika 4.            

2298. SALINA, Susan ( Vikopál Zsuzsa ) :A híd
Lena, a fiatal régészlány egy dinoszaurusz kövületébe ágyazódott ismeretlen felépítésű és vegyületű fémrudat talál. Ez bizonyíték arra, hogy nem kisbolygó becsapódása semmisítette meg az őshüllők gazdag faunáját, hanem egy felrobbant földönkívüli űrhajó. Lena ismerőse óva inti a lányt attól, hogy közszemlére bocsássa felfedezését. A tudóstársadalom kirekesztené soraiból, sarlatánnak bélyegeznék. A lány hallgatott a jó tanácsra és csak évtizedek múltán, megfelelő bizonyítékok felkutatása után állt ki a világ elé felfedezésével.
Az idő kalózai            

2297. SALINA, Susan ( Vikopál Zsuzsa ) :Levegő...
Holm, a valóságosnak hitt szimulációban, egy teljesen reménytelen helyzetben a katonai vezetőknek tetsző megoldást választ: megsemmisítette magát és hajóját, nehogy az ellenség kezébe kerüljenek. A szimuláció után Holm indul az éles bevetésre, de nem tudja, hogy képes lesz-e újra a hősi halált választani.
Aranypiramis            

2304. SÁMATHY Tamás :A daloló ultracentrifuga
A délceg grófográffi robot elindul, hogy meglelje magához való tervtársát. Bejárja egész Gépiát, mikor kalandok egész során túljutva végre átölelheti kedvesét. Azóta is élnek, míg meg nem rozsdásodtak.
Galaktika 65.            

2299. SÁMATHY Tamás :A völgykatlanokban általában posta sincs
Zé egy végtelennek tetsző lépcsőn halad felfelé és különböző vizsgákon kell bizonyítania rátermettségét. A tetőn várja a reá mért valóság. Egy völgykatlanban tér magához, majd megpróbálja értesíteni a hatóságokat az idegen lények érkezéséről. Bár ez nem sikerül neki, a földönkívüliek sok jó tanáccsal látják el. Zé elindul lefelé a lépcsőn, hogy hozzá hasonló gondolkodású embereket találjon.
Galaktika 38.            

2302. SÁMATHY Tamás :Aill és Glinn kalandjai - A fémrém
Egy rozsdás számítógép egy réges-régi történetet mesél Aillnak, melynek két befejezése van. Molochia bolygó vezetője Ketőnáncif, a hétfejű fémszörnyeteg, aki a lakosságot rabszolgaságban tartja. Egy öreg konstruktőr három fia felkerekedik elpusztítani a rémet. A legkisebbik fiú ismeri fel a Ketőnáncif csapdáját: aki legyőzi a fémrémet, az átváltozik és átveszi a helyét. Így a fiú csak elkábítja és behódoltatja rémet.
Galaktika 55.            

2300. SÁMATHY Tamás :Aill és Glinn kalandjai - Nász az almazöld nővel
Aill, a Galaxis rettenthetetlen bajnoka egy segélyhívást követve találkozik a csodaszép Glinn-nel. A lányt megátkozták s azóta ha megölel valakit, a szervezetében lévő vegyi anyagok rohamosan megöregítik az illetőt. E tulajdonságát csak gyermekszülés után veszti el. Aill ingajáratban repül Glinn meg a Sárga-bolygón található Ifjúság vize között, ahol mindig megfiatalodik a lány ölelései után. Ezzel Aill megtöri az árkot Glinn fölött.
Galaktika 55.            

2301. SÁMATHY Tamás :Aill és Glinn kalandjai - Töprengés az Ifjúság vizénél
Aill megtalálja az Ifjúság vizét, amely képes bárkit megfiatalítani és élete végéig fiatalon tartani. Bár nagy a kísértés, Aill mégsem fürdik meg a tóban.
Galaktika 55.            

2303. SÁMATHY Tamás :Csomópontban
A Csomópontban megjelenő fiatal jövevénynek különböző utak közül kell választania, hogy megtalálja az igazit. Az újabb és újabb utak végén mindig kénytelen visszafordulni. Öregen, a halála előtt ismeri fel az igazságot, hogy nincs megfelelő út. Holttestét elszállítják a Csomópontból, ahol megjelenik a következő jövevény.
Galaktika 64.            

2305. SÁMATHY Tamás :Meglepetés jubileumra
Földönkívüliek egy Omega koncerten a tömeg gondolataiból mérik fel az ember értelmi képességét és az emberiség társadalmi szintjét. Mivel eltűntetnének minden nyomot a látogatásukról, mindenkivel elhitetik, hogy a koncert látványtervezője készítette a repülő csészealjat, ami feltűnt az égen.
Galaktika 84.            

2307. SAMSON, Cleas :Hogy legyen otthon egy lányunk
Egy svéd utazik egy francia vonaton, ahol összeismerkedik egy kedélyes családdal. Különösen megtetszik neki a család lánytagja. A svéd alkalmi útitársa figyelmezteti a lány android voltára. A gyermektelen házaspárnak csak így lehetett gyermeke.
Galaktika 28.            

2306. SAMSON, Cleas :Holt szezon
Véget ért a nyár, a turisták mind hazatértek a faluból. A falu lakói összecsomagolnak és ők is hazatérnek otthonaikba. Az utolsó még leengedi a falu Napját és kikapcsolja az áramot.
Galaktika 28.            

2308. SANDERS, Scott :Anatómia óra
A vizsgára felkészülő fiúnak már csak egy poros csontvázat sikerül szereznie a szertárban. A csontokat összerakva egy ismeretlen emberfaj csontváza kerül a fiú szeme elé. Panasszal fordul a szertároslányhoz, aki már szintén összerakta a csontokat és már elkezdődött nála az átalakulás. A csontozata kezd a dobozban látható csontokhoz hasonlítani.
Galaktika 89.            

2309. SÁNDOR Kálmán :Asszonyváros
A több éve tartó háború miatt még az őrülteket is a frontra küldték, így a gyógyíthatatlanul épelméjű beteget az utcára rakták a véglegesen bezárt tébolydából. A férfi meglepődve veszi észre, hogy csak nők élnek a városban, már gyerekek sem születtek jó ideje. A férfi visszatért a tébolydába és felakasztotta magát.
A hazugság halála            

2310. SÁNDOR Melinda Rita :A ??? napja avagy a Lábszeg - Kőtehén expedíció
Két földönkívüli tart a Földre, akik kényszerleszállásuk alatt megjavítják quadrodetektorukat. A Földre érkezve egy hatalmas csoki Mikulást hagynak a jeladó mellett.
X - magazin 97/            

2314. SANDRELLI, Sandro :A prototípus
Vén robotok tanácsának bemutatják a legújabb és forradalmian szerves elemekből felépített, öndinamikus-aminósavas gépezetet. Szenzációs tulajdonsága, hogy önmagától képes szaporodni. Az első típus neve: Ádám.
Galaktika 6.            

2316. SANDRELLI, Sandro :A súgógép
Bimbi mesélni kezdi egy idegennek a súgógép történetét. A gépet Molander készítette gyatra képességű színésznő szerelmének. A gép belevetíti a színész gondolataiba az eljátszandó alak gondolatait, érzéseit a legapróbb részletekig. Éjszaka folyamán a gép önállósítja magát, a város minden lakójából színészt csinált és lejátszotta velük a világirodalom valamennyi drámáját. A pusztítás hatalmas volt. Az idegen váratlanul ütlegelni kezdte a mesélő Bimbit, mert ő Molander, aki az eset óta szinte mindig részeg, és már majdnem sikerült elfelednie ezt a szőrnyűséget.
Galaktika 6.            

2317. SANDRELLI, Sandro :Az univerzum
Chladni nagy átéléssel az Univerzum végéről ír. Elképzeli a lassan pusztuló Kozmoszt csillagaival, bolygóival együtt. Az írás végére elpusztul az Univerzum és Chladni is.
Galaktika 49.            

2315. SANDRELLI, Sandro :Két vagy három Cantorp
Ackermann professzor megpróbálja meggyőzni tanítványát a negyedik dimenzióba történő utazás veszélyéről. Elmeséli Cantorp professzor végzetes utazásának történetét. Cantorp megalkotta gépét, amely fedélzetén utazni fog a negyedik dimenzióba. A gép bekapcsolása után a férfi két darab kétdimenziós lénnyé hasadt szét. A mentési kísérletek alatt Cantorp további két darab egydimenziós alakká vált szét. Így végül maradt két egydimenziós csík és egy kétdimenziós kép Cantorpról, ami azóta fenn lóg a professzor íróasztala fölött a falon.
Galaktika 6.            

2313. SANDRELLI, Sandro :Robotszimfónia - A gyúrógép
Földi emberek szállnak le egy bolygóra, majd brutálisan rákényszerítik a helybeli fa-embereket, hogy kaliforniumot bányásszanak. Az egyik fa-ember rátalál a régen kihalt ploppók gyúrógépére, ami segítségével egyenként megsemmisíti a kapzsi földieket.
Galaktika 5.            

2311. SANDRELLI, Sandro :Robotszimfónia - Canopusi Jimmy
Jimmy bustromgyöngy keresése közben a Cubilot-2 nevű bolygóra érkezik, ahol a lakosság kitörő lelkesedéssel fogadja. Jimmy megmenti a törzsfőnök gyermekét a vízbefúlástól, amiért hálából a bennszülöttek nem ölik meg őt. A helybeliek minden hosszá vetődött idegent ünnepélyes keretek között elfogyasztanak. Jimmy testét lecserélik egy robot testére, csak a fejét hagyták meg. Jimmy azóta kocsmákban meséli el történetét minden jöttmentnek.
Galaktika 5.            

2312. SANDRELLI, Sandro :Robotszimfónia - Kétszer volt, hol nem volt
Murchison professzor fiatalon már híres ember. Egy nap megsérül házi robotja és ő saját kezűleg megjavítja. A robot azóta szinte rabságban tartja a férfit, óvja minden lehetséges bajtól, eltávolíttat mellőle mindent, ami káros lehet az egészségére. Váratlanul megjelenik a professzor idősebbik énje, aki időgépével érkezett a jövőből, hogy megmentse saját magát a robot zsarnoki védelme alól.
Galaktika 5.            

2318. SANTARCANGELI, Pado :A jelek halála
Meskete beszámolója a Vének Tanácsának arról, hogy a Földön megszűnt az értelmes élet. A XXI. századra az emberiség hatalmas információhalmazt gyűjtött össze. Egy rejtélyes organizmus jelent meg, ami először a papírt kezdte pusztítani, majd utána a többi adathordozó egységet is. Az emberek a tudást előbb elektronikus tárológépekbe, majd később mesterségesen felduzzasztott agyi képességű emberek fejébe töltötték, de már képtelenek voltak megállítani a feledést. Az emberiség visszazuhant a kőkorszak szintjére, de megjelent előtte az újbóli fejlődés lehetősége.
Galaktika 49.            

2319. SANTARCANGELI, Pado :Visszfordin
Egy híres orvos idős korára érdekelni kezdték az öregedés okai és a halhatatlanság lehetősége. Kutatásai végére megállapította, hogy az öregedést nem lehet megállítani, de meg lehet fordítani. Preparátumának a visszfordin nevet adta és kipróbálta saját magán. A szer hatott és az orvos egyre csak fiatalodott és fiatalodott. Mielőtt az orvos eljutott volna a csecsemő korig, öngyilkos lett.
Galaktika 49.            

2320. SANTOS, Domingo :A felhők fölött
A szennyezettség katasztrofális, az energiahordozók kimerülőben. A tehetősebbek korongvárosokban laknak az ólomszínű felhők felett. Egy ilyen városba érkezik Alvarez a vezérigazgatója meghívására. Új, környezetbarát energiahordozó piacra dobása előtt áll a cég, de az anyag gyártása során hatalmas mennyiségű lebonthatatlan melléktermék marad vissza. E negatívum ellenére sincs választása az emberiségnek. Alvarezt előléptetik és megcsillan előtte a lehetőség: feljutni az egyik korongvárosba.
Galaktika 24.            

2323. SÁRDI Margit :Kaland a Sziklás-hegységben
Három kutató indul a Sziklás-hegységbe. Egyikük lelökte társát a szakadékba és rálőtt a harmadikra, majd a terepjáróján elhajtott. A harmadik emberfeletti ügyességgel kapcsolatot teremt a bázissal és nekilát a bajbajutott társán segíteni. A sebesült el akarja zavarni, de a harmadik egy android, aki nem hagyhat cserben egy sebesült embert. Végül a bolygó értelmes lényei segítenek rajtuk.
Galaktika 174.            

2322. SÁRDI Margit :Történelmi lecke időgépre
Kovács Arnold otthonában felépíti időgépét és elhatározza, hogy változtat a történelmen a magyarság sorsának jobbátételére. De valahányszor beleavatkozik a történelem menetébe, mindig ő lesz az a tényező, ami kiváltja a megtörtént eseményt. Arnold végül ironikusan konstatálja magában, hogy legalább a történelmet sikerült végrehajtania.
Galaktika 174.            

2321. SÁRDI Margit :Vizsga előtt
A galaktikus szociológia egyik hallgatója a Föld szociológiai viszonyait írja le vizsgadolgozatában, kifejtve, hogy milyen beavatkozás szükséges a katasztrófa elhárítása érdekében. Az egyik tanára barátilag figyelmezteti a hallgatót, hogy munkájában említett társadalom semmilyen körülmények között nem létezhet.
Galaktika 174.            

2324. SÁROSI Dezső :Mézlepkevadászat
Egy anyagfelhő-sűrűsödésben élnek a meztelen nőkre hasonlító Mézlepkék. E lények után nagy a kereslet a Földön, mert elsőrangú ágyasokat lehet belőlük kinevelni. Egy kalózhajó, három elfogott Mézlepkével a fedélzetén, veszélyes sugárzású csillag mellett halad el, mely történetesen a Mázlepkék átalakulásáért felelős. A három rab Mézlepke átalakul kifejlett Mézlepke példánnyá és átveszik az uralmat a legénység felett, majd elindulnak szülőbolygójuk felé.
Új Vénusz 91/2.            

2325. SAROYAN, William :A kolibri, amely áttelelt
Egy örmény bevándorló a kaliforniai tél közepén egy kolibrit talál. A félholt kis jószágot hazaviszi a melegbe és enni ad neki. Miután magához tér a kismadár, szabadon engedte. Az örmény biztosra vette, hogy a madár sikeresen áttelelt.
Galaktika 30.            

2326. SARTO, Juanjo1 (Társszerző: Pepe Robles ) :Nyilvánosság
Egy férfi régi hóbortjának eleget téve, beletetteti arcképét egy napilap belső oldalára. Az embereket érdekelni kezdi a férfi személye. Nemsokára soha nem látott rajongás veszi körül az illetőt. Végül az Egyesült Államok köztulajdonába kerül, megölik és holttestét kiállítják a Smithsonian Instituteban.
Galaktika 28.            

2327. SĂSĂRMAN, Gheorghe :A Ka Kvantum
Fénynél gyorsabb sugárzást észlelnek az obszervatóriumok. A jel földönkívüliek üzenete. A sugárzás abbamarad és nemsokára mindenki elfeledi. Egy tudós egész életét feltette, hogy megfejtse az üzenetet. Évtizedek múltán megismétlődik az adás és az öregedő tudós olyan élményben részesül, mint még soha egyetlen ember sem.
Galaktika 12.            

2328. SĂSĂRMAN, Gheorghe :Catalina
A lány egyenesen imádja a Földet, annak minden táját és lenyűgözi a múlt emberének minden alkotása. Nehezen érti meg kedvesének és korának a csillagok utáni sóvár vágyódását, de hűségesen vár egy csillagexpedícióban részt vevő szerelmesére.
A Kozmosz hullámhosszán            

2330. SAWASZKIEWICZ, Jacek :Potestas
Egy felderítőhajó teljes személyzete meghal a mérgező légkörrel rendelkező bolygón, mert egy igen ritka, csillagközi esemény jóvoltából a Földnek vélték az idegen bolygót az űrhajósok. A földi hatóságok kivizsgáltatják az ügyet, és az egyik tudós csak hipotézisekkel tudott előhozakodni.
Galaktika 80.            

2329. SAWASZKIEWICZ, Jacek :Várakozás
Egy, a roncstelepre dobott, fedélzeti számítógép lassú elrozsdásodása alatt különféle történeteket talál ki saját szórakoztatására. Egyikben ő egyedüli túlélője embertársai halálának egy elhagyatott bolygón. A másikban egy elitélt űrhajós, aki büntetését tölti egy távoli égitesten, ahol a helyi fauna egyik egyede felfalja fémtárgyait. Utána ő egyedüli túlélője a földönkívüliek támadásának, és most várja a véget.
Galaktika 41.            

2331. SCHLÜTER, Berthold Karl :Öt ajtó
A túlnépesedett és lélektelen társadalomban csak engedélyre szabad szülni, de az is teljesen mechanikusan zajlik. Egy férfi aggódva várja feleségének vajúdásának végét. A barátja közli vele a rossz hírt, felesége és gyermeke meghaltak egy rossz besorolás miatt. De nem kell félnie, soron kívül kap egy új születési engedélyt.
Galaktika 85.            

2333. SCHMITZ, James H. :A Nagyapa
Sutang bolygót gyarmatosító emberek kormányzója körbejárja a különböző telepeket és ehhez a helyi flóra óriásra megnövő vizinövényét veszi igénybe. A növény, akit a helybeliek csak Nagyapának neveznek, egyre furcsábban kezd viselkedni, és megpróbálja felfalni az utasait. Egyedül a helyi élővilágot tanulmányozó Cord fedezi fel a Nagyapát irányító viziragadozót, aki miatt a növény életveszélyessé vált.
Metagalaktika 3.            

2332. SCHMITZ, James H. :Nem akarunk semmi bajt
Földönkívülit ejt foglyul a titkosszolgálat. A lényt az egyik túlbuzgó őrnagy lelövi, de annak személyisége birtokba veszi az egyik nő testét. Az eseményt figyelő professzor reméli, hogy az idegenek nem akarják lerohanni az emberiséget, és elfoglalni mindenkinek a testét.
Galaktika 14.            

2334. SCHNEIDER, Rolf :Kényszerleszállás
Földi űrhajó kényszerleszállást hajt végre egy ismeretlen planétán. Valamikor erre a bolygóra költöztek azok az emberek, akik túl gyakorlatiasnak és érzelemmentesnek találták embertársaikat. Új hazájukban elpusztították testüket és csak tudatuk maradt meg, hogy örökké elmélkedhessenek. A hajó kapitánya csatlakozik a bolygó lakóihoz, a testét egy nő tudata veszi át, aki szeretne visszatérni a Földre. A hajó másik utasa jelentést tesz feletteseinek a történtekről, de nem hisznek neki.
I.P.M.1977/7.            

2335. SCHWARTZ, Josef Viktor :Bársonyos hang
Egy férfi börtönbüntetése alatt visszaemlékezéseit írja. Magányosan élő, egyszerű tisztviselőként teltek napjai, mikor megismerkedett egy bársonyos hangú nővel, akivel egy téves telefonhívás alatt ismerkedett össze. Mindennap beszélgetnek telefonon és a férfi szerelmes lett. Faggatni kezdi a nőt, aki nem tud magáról semmit. A nő kérésére a férfi nyomozni kezd, és a Kísérleti Kibernetikai Intézetbe vezetnek a nyomok. Kiderítette, hogy régi osztálytársa kísérletének alanya volt. A bársonyos női hang egy halott lány agyával irányított számítógépből szólt. Mivel a nő megkérte a férfit, hogy szabadítsa ki börtönéből, bármi is legyen az ára, összetörte az agyat magába foglaló gépet. A rombolás alatt meghal a régi osztálytárt és emiatt elítélik a férfit.
Téren és időn túl...            

2337. SCHWEIER László :A választás
Megszűnt a kapcsolat a földalatti laboratóriummal, ezért az egyik legjobb kommandóst küldik le körülnézni. A férfi megmenti David professzort saját gyilkos teremtményei közül. A professzor rémülten fedezi fel, hogy megsemmisült az az anyag, ami véglegesen elpusztította volna teremtményeit. A kommandós eltöpreng az események felett, és úgy dönt, hogy ő is átváltozik a professzor teremtményeihez hasonlóvá, hiszen nemsokára ők veszik át az ember helyét a Földön.
Vénusz 90/3.            

2336. SCHWEIER László :Nemezis
Apa és fia egy egeret üldöz. Eltaposása előtt az egér megátkozza a két embert. Nemsokára két új egér futkározott a halott mellett.
Vénusz 90/2.            

2338. SCORTIA, Thomas N. :Tengeri elváltozás
Az űrhajók vezérlése az embernél gyorsabb reakcióidőt követelnek meg, ezért félig gép, félig ember alkotta navigátorokat hoznak létre. Egyikük nem hajlandó közvetlenül rákapcsolódni az űrhajót vezérlő számítógépre, mert attól tart, hogy maradék emberi mivolta is eltűnne. Egyik társa, aki egyben a legjobb barátja is és egy egész űrállomást irányít, egy baleset miatt az állomása letért a pályájáról és elindult a Proxima Centauri felé. A férfi tudja, hogy mindenképp a barátja után megy, még ha az maradék emberi mivolta is az ára.
Galaktika 87.            

2339. SCOVEL, Guy :A vész erdejében
Bazsesztoni Szilgán a hírhedt Vész erdejébe tart a Tudás Tornyához. Glakoon városát elhagyva csatlakozik hozzá egy lány. Egy gnóm útbaigazítása és egy időcsapda sikeres leküzdése után találnak egy űrhajóroncsot. A hajó régi gazdájának üzenetéből megtudják, hogy a régi baleset miatt összegubancolódott a tér egy darabja, kialakítva ezzel a Vész erdejét.
Galaktika 38.            

2340. SCSERBAK, Jurij :A kihallgatás
Egy férfi és egy nő kioperálták az agyukba beültetett csatlakozó huzaljait és elszöktek egy eldugott helyre. A férfi tudja, hogy mindenképp rájuk találnak, ezért jól elrejtette a terhes nőt. Hogy félrevezesse az agyletapogató készüléket, a férfi hamis emlékeket ültet az agyába. Ezzel a hazug emlékekkel megmentette felesége és gyermeke életét, bár az övének vége szakad.
Galaktika 13.     Metagalaktika 1.        

2341. SCSERBAKOV, Vlagyimir :A folyó azt súgta...
Egy katona összeismerkedik egy ápolónővel a Honvédő Háború közepén, aki különleges hatalommal bír. A lány képes gondolataival tárgyakat mozgatni és apró lényeket irányítani. Mikor sebesüléséből gyógyultan visszatér a katona a fontra, az ellenséges vonalak előtt lelövik a lányt.
Galaktika 25.            

2343. SCSERBAKOV, Vlagyimir :Az ablakod alatt játszottunk...
Egy űrhajós távoli naprendszerben kutatva belezuhan űrhajójával a rendszer csillagába. A csillag értelmes lakói visszajuttatják szülővárosába az űrhajóst. A férfi felkeresi anyja házát, szeretettel gondol a környékbeli gyerekekre, és sikerül találkoznia fiával is, aki hozzá hasonló módon került haza.
Galaktika 103.            

2342. SCSERBAKOV, Vlagyimir :Szuharev visszatérése
Szuharev túlélt űrhajóján egy meteorzáport, amely kilenc találatot kapott, de ismeretlen okból kijavítódott. A Földre visszatérve próbálnak magyarázatot találni a hihetetlen eseményekre.
Meteorok viharában            

2344. SCYOC, Sydney J. van :Mnarra Mobilis
Az idegen bolygóra települt emberek fura vándorló virágokra figyelnek fel. Az egyik délről, a másik északról közelíti meg a földiek települését. Mikor a két növény találkozik, hatalmas robbanással szórják szét magvaikat. A robbanásban több ember is életét veszti, de jövőre már felkészülten fogadják a növényeket.
Galaktika 14.            

2345. SCYTHE, Magda ( Kasza Magdolna ) :Ajándék Borgnak ne nézd a fonák!
Az Első kapcsolat című Star Trek film paródiája. A Borg megszállja, majd sikeresen asszimilálja az Egyszerprájszt, és mindenütt teniszpályákat létesítenek a hajó burkolatán. De ?kár kapitány és legénysége visszahajította a Borgot a saját, gömb alakú hajójára, amit aztán Kokszrém teniszütő alakú űrhajója jó messzire elütött.
X - magazin 98/1.            

2348. SEFNER, Vagyim :A gömbölyű titok
Egy szépreményű újságíró tízezer rubelt és egy súlyos, hideg gömböt talál az úton. A gömb egy földönkívüli megfigyelő szerkezet, ami levakarhatatlanul jár az újságíró nyomában. Sok kínos incidens éri a gömb miatt. Megismerkedik egy kedves lánnyal, akivel később összeházasodik. Sok év után a gömb elhagyja őket, mert megfigyelése szerint a földi emberrel érdemes felvenni a kapcsolatot.
A szerény zseni            

2346. SEFNER, Vagyim :A szerény zseni
A tehetséges fiatal feltaláló szerényen, visszahúzódva él. Felesége állandóan gyötri őt, majd elhagyja. Az idősödő feltaláló megkeresi első szerelmét, egyik találmányával megfiatalítja mindkettőjüket és boldogan élnek amíg meg nem halnak.
A szerény zseni            

2349. SEFNER, Vagyim :Az elkésett lövész, avagy egy tahó szárnyai
Egy távoli falu tehetséges szülötte inkább postásnak áll, mint tudósnak. A munkájában akadályozó sár miatt szárnyakat épít. Találmányát kissé elkésettnek érzi az űrhajó és a lökhajtású repülők korában. Hosszú huza-vona után egy ideig elterjedt közlekedési eszközzé váltak a szárnyak, végül csak a Vénusz telepesei vették nagy hasznát.
Ház kísértettel     A szerény zseni        

2347. SEFNER, Vagyim :Az ember, aki maga az öt nem, avagy egy jámbor férfiú vallomása
Sztyepan gyerekkorában sem volt egy túlzottan szép gyerek és mások állítása szerint okos se. Fiatalemberként sok igazi és sok áltudóssal találkozik, megismer számos nagy találmányt, de mindegyik szerencsétlenséget hoz fejére. Egy nap megváltozik sorsa, szép feleséget szerez, ragyogó munkahelyhez jut. Mégis néhanapján nosztalgiával gondol régi életére.
A szerény zseni            

2350. SELLINGS, Arthur :Új életet kezdeni
Egy csillagexpedíció minden tagja meghal, csak két gyerek marad életben, akiket ezután két robot nevel. A gyerekek kíváncsisága ráveszi a robotokat, hogy elmondják az igazságot. A gyerekek titkos vágyaik kielégítését látják a célbolygó elérésében. Bár, nem is sejtik, hogy addig még százhúsz évet kell még utazniuk.
Kaland a végeken            

2351. SELMECI György :A roncsban
Az idegen óceán felszínén úszkáló roncsban egy sérült arcú emberke rajzolni kezdte az óceánt.
Galaktika 13.            

2355. SELMECI György :Arcát aranymaszk fedi
Földönkívüliek utolsó élő tagját foglyul ejtik az ókori Egyiptomban. Az idegen haldoklása közben beszél tudásáról és népe pusztulásáról. A főpap lánya teherbe esik az idegentől, aki ezután hamarosan meghal. A földönkívülit a Királyok Völgyében temetik el.
Galaktika 110.            

2353. SELMECI György :Archeológiai értesítés
A Mars bolygó Depressio Hellespontica területén végzett archeológiai kutatások a következő eredményt hozták: 1. Feltárták a hominidák minden bizonnyal legrégibb, sok millió éves városát, Arsu Caalt. 2. Megtalálták az ismeretlen király sírját. 3. A Mare Australe partján egy hatalmas, ötszázhúsz négyzetkilométeres, betemetet csatamezőre bukkantak.
Galaktika 50.            

2352. SELMECI György :Souvenir
Daniel Rodathust, a Csillagexpedíció kapitányától megkérdezik, hogy milyen emléktárgyat vinne magával a Földről a hosszú csillagközi útra. Ő a svájci Nydeggbrücke templomában található A Halál és Tűz című festményt választotta.
Galaktika 27.            

2354. SELMECI György :Tengerek lomha üteme jár...
Egy tudós csendes magányában ősrégi csillagexpedíciós anyagokat elemez. Az expedíciók feladata Isten keresése a Kozmoszban, és minden más civilizáció elpusztítása. Így jártak el egy kis csillag harmadik bolygóján is, ahol egy Atlan nevű szigetet süllyesztettek a tenger fenekére.
Galaktika 109.            

2356. SERRANO, Daniel Sánchez :Spanyolország története
A Nagy Világégés követően egy afrikai régész spanyol naplót talál. Az abban leírtak igazolják elméletét, hogy földönkívüliek özönlötték el a Földet valamikor, s ez okozta a katasztrófát. A napló valójában az amerikaiakról tesz említést.
Galaktika 24.            

2358. SETHFIELD, Christopher ( BIHON Tibor ) :A Galaxis Császára
Az emberi faj császára protokollátogatást tesz a határvidéken. Gladbrow kapitány gyanút fog és kutatni kezd a császári űrhajó után. Nyomozása közben többször az életére tőrnek, mire sikerül a császár űrhajójára kerülne. Itt sikeresen leleplez egy egetverő konspirációt, ami a császár és az emberi faj ellen irányul.
A Galaxis Császára            

2357. SETHFIELD, Christopher ( BIHON Tibor ) :Egy kis kikapcsolódás
Egy férfi megállás nélkül dolgozik a számítógépén, a központtól kapott utasításoknak megfelelően. Váratlanul feltűnik előtte egy csésze kávé, amiről nem tud semmit. Felhívja az adatbankokat és megismeri a kikapcsolódást. Emiatt a mű szerzője keményen átkozódik, mert elhallgatott a számítógépe.
Csillaghajók            

2360. SETHFIELD, Christopher ( BIHON Tibor ) :Kicsik és gonoszak
A Föld belépett a Galaktikus Unióba, földönkívüliek jönnek-mennek. John Norman az Idegen Kapcsolatokért Felelős Intézet igazgatója izgatottan készül az ötvenedik idegen fajt képviselő küldötteket fogadó ünnepségre. Az ünnepélyes pillanat tetőfokán Norman teljes ruházata visszaalakult egy alakváltásra képes faj egyedeire, így talpig alsógatyában volt kénytelen befejezni beszédét több trillió néző derültségére.
Csillagrobbanás            

2359. SETHFIELD, Christopher ( BIHON Tibor ) :Vég és kezdet
A Végítélet eljövetelekor az emberek sorra az Úr színe előtt adnak számot tetteikről. Végül csak egy marad, aki nem kerül a Mennyországba, s ez Ádám. Magára marad mérhetetlen tudásával együtt, és nekilát az új Világegyetem megalkotásának.
Ópiumkeringő            

2361. SHARP, D.D. :A halhatatlan ember
Egy öregedő vegyész létrehoz egy vegyületet, amely meggátolja a sejtek öregedését, de örök mozdulatlanságra kárhoztatja használóját. Hosszú kutatómunka után megtalálja a görcsöt feloldó anyagot is, de rakoncátlankodó szíve miatt kénytelen idő előtt bevenni a halhatatlanná tévő folyadékot és örökre megbénul. Az emberek sikertelenül kutatták a férfi fura állapotának okát, majd kiállították őt egy múzeumban. Hosszú évek során az öreg vegyész rájött, hogy előbb az életet kell szebbé tenni, csak aztán meghosszabbítani.
Galaktika 101.            

2363. SHAW, Bob :Életed legszebb napja
A jövőben felfedeznek egy módszert, ami segítségével egy óra alatt tíz évi tanulással elérhető ismeretanyagot ültethetnek be a gyerekek agyába. Egy anya már a harmadik gyermekét kíséri el a beültetésre. Az eljárás után a nő teljesen feleslegesnek és magányosnak érzi magát hírtelen felnőtté vált gyermekei között.
Galaktika 14.            

2366. SHAW, Bob :Elfekvő Hilton
XXII. század közepére a nagyszámú gyilkosságok miatt USA minden államában bevezetik a halálbüntetést. A korábbi kivégzések helyett most az elitéltnek egy hetet kell eltöltenie egy halálos csapdákkal telepakolt szobában. Ha élve túléli a letöltendő időt, szabadon távozhat. Ám egyedül csak a szoba megalkotói tudják, hogy senki sem kerülheti el a kirótt büntetést. Ennek érdekében még egy kis csalástól sem riadnak vissza.
I.P.M. 1981/11            

2365. SHAW, Bob :Incidens egy nyári reggelen
Egy megfigyelő hatalom egy korosodó sci-fi írót generál egy kis időre, hogy annak balesetével egy fontos személyiség járművét lelassíthassa. Ezzel hárítva el a fontos személyiség ellen tervezett merénylet sikeres kivitelezését.
X - magazin 97/5.            

2362. SHAW, Bob :Régmúlt napok fénye ( Retard üveg )
A mesélő feleségével vidékre utaznak lassú üveget venni. Ez az üveg különleges technikájával képes a rajta áthaladó fényt lelassítani, így szinte tárolni lehet vele a múlt eseményeit. Egy magányos férfitól olcsón szereznek üveget a környék gyönyörű tájairól, de egytől semmi pénzért nem hajlandó megválni. Ezen az üvegen keresztül a férfi évek óta halott feleségét és kisfiát láthatja nap mint nap.
Metagalaktika 1.     Galaktika 7.     Kaland a végeken     I.P.M. 1976/1

2364. SHAW, Bob :Szó szerint
Hillowen szeretné eladni halhatatlan lelkét az ördögnek. Az sajnálattal közli vele, hogy a lelke már szinte így is a Sátáné és már csak négy éve van hátra a földi életből. Hillowen alkudozni kezd és sikerül megszereznie a lehetőséget, hogy hátralévő életében ellenállhatatlan legyen a nők előtt. A szerződés megkötése után Hillowen egy újszülött csecsemővé változik.
X - magazin 97/2.            

2405. SHECKLEY, Robert :A csapda
Egy földönkívüli lény rókacsapdának álcázott teleportáló berendezést hagy a Földön. Két vadász rátalál és felállítják az erdőben. Ismeretlen kinézetű lények kerülnek a csapdába, többek között a földönkívüli megunt felesége is. Ám pechjére az egyik vadász átmászik a berendezésen, és őt is elfogja.
Zarándokút a Földre            

2383. SHECKLEY, Robert :A hetedik áldozat
Jövőben az emberek gyilkos indulataikat a Vadászat elnevezésű játékban vezethetik le. Frelaine számára kisorsolták soros Áldozatát. Egy riadt, fiatal lány az illető, akibe Frelaine beleszeret. Mikor megkéri a kezét a lány hidegvérrel lelövi őt. A lány a Vadászat egyik profi játékosa volt, aki így végre bekerült a híres Tízes Klubba.
Vénusz 90/6. - Új Vénusz 91/1.            

2417. SHECKLEY, Robert :A hivatásos bűnöző
Kétszáz éve elfeledett településbolygót látogat meg a földi felügyelő, hogy katonákat toborozzon. A helybeliek próbálnak megfelelni a földi katonai kormány követelményeinek, és bár szelíd természetűek, egyiküket megteszik hivatásos bűnözőnek. Bármennyire is igyekszik a férfi, képtelen a földiek agresszivitását elsajátítani. Így a felügyelő dolgavégezetlenül távozik.
Galaktika 69.            

2392. SHECKLEY, Robert :A játék
A híres és a játékot profin művelő férfi életében először tekinti semmitmondónak a játékát. Teljesen idegennek tűnik számára.
Ugyanaz duplán            

2423. SHECKLEY, Robert :A kockázat jutalma
Reader egyre aktívabban vesz részt a XXI. század szórakoztató gladiátorjátékaiban. Mivel sorra túléli az egyre veszélyesebb és véresebb versenyszámokat, indulhat a legfőbb attrakcióban. A halálos menekülésben Readernek lehetősége van kiismernie a rideg valóságot a szórakoztató ipar kulisszái mögött. Bár sikerül élve megúsznia a játékot, elveszti józan eszét.
Galaktika 80.            

2391. SHECKLEY, Robert :A megkövült világ (A kővé vált világ)
Lenigan egy állandóan változó, cseppfolyós világban él, de rémálmaiban felbukkan egy másik világ, ahol minden rögzített, állandó. Ebben a rögzült világban Lenigant diliházba zárják.
I.P.M. 1978/9.     Ugyanaz duplán        

2415. SHECKLEY, Robert :A mentőcsónak
Arnold és Gregor vesz egy jó állapotban lévő mentőcsónakot. Miután a gépet alapfunkcióból teljes aktivitásra kapcsolják, elszabadul a pokol. A gépet egy rég kipusztult faj építette és hadi célokra készült. A fedélzeti számítógép drome katonáknak véli a két földit és nem engedi őket űrhajójuk közelébe. A két jó barát kénytelen megjátszani a halottat, hogy elhagyhassák az életveszélyessé váló mentőcsónakot.
Zarándokút a Földre            

2397. SHECKLEY, Robert :A Mnemon
Az atomháború után eltöröltek minden emléket a múltról. Mnemonnak hívott emberek híven emlékeznek a régi idők mondásaira, történeteire, hagyományaira. Egy kisvárosba érkező Mnemon mindenki megelégedettségére dolgozik, ám egy napon eljött érte az állam karhatalma.
Ugyanaz duplán            

2412. SHECKLEY, Robert :A potyautas
A Marson létesített kutatóállomásra egy potyautas érkezik. A tudósok vezetője visszaküldené a fiatalembert, de ő elég rendhagyó módon került a Marsra. A földi tanítástól eltérően, sajátságosan szemléli környezetét, ezért képes teleportálni.
Zarándokút a Földre            

2406. SHECKLEY, Robert :A prototípus
A felderítő vállára szíjazzák a Protek nevű szerkezetet, amely tökéletes védelemmel látja el használóját. Az idegen lények barátságosan fogadják a földi embert, majd megpróbálják megszabadítani a számukra gonosznak tartott géptől. A Protekben az ördögöt látják, amelyet ki kell engesztelni.
Zarándokút a Földre            

2394. SHECKLEY, Robert :A szabály
Egy robot esetleges földönkívüliek ellen védi a tábort. Gazdája elfelejtette a jelszót, akit ezután a robot már nem engedi az életet jelentő élelem és víz közelébe. A férfi szinte szomjan hal, mire rájön a megoldásra. Állatot utánozva sikerül bejutnia a táborba, mert az őrrobot számára az állat lényegtelen dolog.
Ugyanaz duplán            

2375. SHECKLEY, Robert :A szörnyetegek
Idegen lények lakta bolygóra landol egy földi hajó. A helybeliek mind kinézettben mind gondolkodásban lényegesen elütnek a földi emberektől, akiket szörnyűnek találnak, de szeretnék megismerni erkölcsi szokásaikat. Az egyik földi nő áldozatul esik az idegenek erkölcsi szokásainak, és az emberek reagálását elég erkölcstelennek ítélik meg. A földi hajó elhagyja a bolygót mindenki megelégedettségére.
Galaktika 36.            

2385. SHECKLEY, Robert :A test
A híres matematikus Meyer professzor agyát átültették egy kutya testébe, hogy még sokáig élhessen kutatásainak. Az operáció fényesen sikerült és a professzor felismerte, hogy a fejpaskolás milyen jó dolog a kutya számára.
Zarándokút a Földre     X - magazin 97/10.        

2369. SHECKLEY, Robert :A tökéletes asszony
Morcheck kénytelen elfogadni a tényt, miszerint hiába a legfinomabb, legértékesebb jellemvonásokat tartalmazza modern felesége, mégis sokkal könnyebben meghibásodik, mint bármelyik primitív, durva lelkű nő.
Galaktika 1.            

2371. SHECKLEY, Robert :A Tranai
Boozgoe élete álmának tartott Tranai bolygójára szeretne eljutni, ahol Ward kapitány szerint az ember megtalálja az Utat és nem a Kerék rabja. A lelkes fiatalember átutazza a fél Galaxist és megérkezik a hőn áhított bolygóra. Egy sor meghökkentő és bizarr dologgal kell szembenéznie. Letelepszik, lassan megszokja a helybeliek furcsa szokásait és törvényeit, de valahol a lelke mélyén hatalmasat csalódik. Miután már élete is veszélybe kerül, visszatér a Földre és korábbi nézeteivel ellentétben a lehető legkonzervatívabban éli tovább az életét.
Galaktika 1.     Metagalaktika 1.        

2395. SHECKLEY, Robert :A vakarózás
Egy férfit az újjperc-hajlatában élő mikroszkopikus értelmes lény arra kéri, hogy ne vakargassa a fent nevezett területet, civilizációja fennmaradásának érdekében.
Ugyanaz duplán            

2373. SHECKLEY, Robert :A világűr polgára
A történet elbeszélője egyszerű gyári munkás, akinek csak egy kezdő kém jutott ki a hidegháború évei alatt. Kiváltja útlevelét és kitelepül a világűr egyik távoli bolygójára. Hamarosan emberek sokasága veszi körül, akik egytől egyig állami kémek. Amikor kiderül, hogy a bolygó a mesélő tulajdona, minden kém önszántából és boldogan marad.
Kaland a végeken            

2377. SHECKLEY, Robert :A zajtalan fegyver
Dixon egy idegen bolygó dzsungelében járva kipróbálja új, tökéletesnek tartott fegyverét. Hangtalan és bármit képes eltüntetni. A helyi ragadozók megtámadják a férfit, de a zajtalan fegyver nem kelt bennük félelmet. A harc során Dixon a fegyverrel megrongálja űrhajóját és egy időre kénytelen a bolygó vendégszeretetét élveznie. A ragadozók ellen íjat és kerítést készít, amelynek cölöpeit a fegyver markolatával ver a földbe.
X - magazin 96/1.            

2388. SHECKLEY, Robert :Alak
Egy alakváltó civilizáció meg akarja hódítani a Földet, de ehhez egy átjárót kell elhelyezni a bolygón. Eddig húsz expedíció tűnt el a Földön. A huszonegyedik expedíció parancsnoka megérti az előző küldöttek eltűnését. Ez a bolygó oly változatos életformával rendelkezik, hogy minden alakváltó lény megtalálja alkatának legmegfelelőbb formáját.
Metagalaktika 3.            

2372. SHECKLEY, Robert :Az álmok városa agyaglábakon
(részlet a Komikus főnyeremény c. könyvből) Carmody elhagyja a zajos, füstös és lehetetlenül zsúfolt New Yorkot a nemrég épült Bellwether kisváros miatt. A kisvárost egy számítógép irányítja, melynek hangja mindenütt elkíséri látogatóját. Carmody meglepetésére a város üres, pedig minden kényelmi elvárásnak tökéletesen megfelel. Pár nap múltán ő is távozni kényszerül, mert lehetetlen hosszú távon elviselni a számítógép tolakodó mindenáron-segíteni vágyát.
Galaktika 9.            

2387. SHECKLEY, Robert :Az egyetemes sorsbank
Harry Zimmerman lehetőséget kap, hogy meglátogassa az Egyetemes Sorsbankot, ahol meglepetten tapasztalja, miszerint elkölcsönözték a Föld szerencséjét. Orvoslásképp kölcsönbe vesz egy kis szerencsét szülőbolygója számára. A magasra sikeredett kamatok miatt az Aranykorba lépett Földnek komoly problémái támadnak majd a jövőben.
X - magazin 97/12.            

2384. SHECKLEY, Robert :Az idegenek köztünk vannak
Az író és felesége lakhelyét ellepik a különböző földönkívüli fajok egyedei. Mivel a feleség is földönkívüli, így senkit sem zavar igazán a dolog. Kezdetben egy bamba házaspár költözött hozzájuk, végül már nagy szakértelemmel próbálgatják más lényekkel az összeolvadást.
Fényévek            

2413. SHECKLEY, Robert :Az intézet
A Földön kialakult egy stabil társadalom, és hogy ez fennmaradjon, egy készülék segítségével kiszűrik a szokásostól eltérő egyedeket. Ezek az emberek választhatnak a homloklebeny műtét és az Intézet között. Az Intézetben mindenki a saját kis világában élhet, gyógyszerek segítségével.
Zarándokút a Földre            

2381. SHECKLEY, Robert :Diplomáciai sérthetetlenség
A Galaktikus Birodalom hullámkövete jelt ad az emberiségről és nekilát kidolgozni azt a filozófiát, ami csökkentené az emberek pszichikai csapásérzését. Az amerikai kormány megpróbálja elpusztítani a követet, de az minden esetben a támadó fegyverré válik. A sok sikertelen kísérlet után kaotikus hullámintenzitású elektromos áramot bocsátanak a követre, aki feloldódik a káoszban és az emberiség elkerüli a behódolást.
Vénusz 90/ 4. - 5.            

2393. SHECKLEY, Robert :Doktor Zombi és az ő kis, szőrös barátai
A kísérletező tudós egy kis mexikói faluba költözik, hogy itt kitenyészthesse az emberiség legszívósabb parazitáját, egy ravasz, kíméletlen, ügyesen bujkáló, szőrös teremtményt. Ez a lény kordában tartaná az emberiséget. A kísérlet nem sikerült és a doktort állatkínzásért börtönbe csukják.
Ugyanaz duplán            

2396. SHECKLEY, Robert :Érzel valamit, amikor ezt csinálom?
Egy leleményes vákuumtisztító elviteti magát egy asszony lakására, akibe szerelmes lett. Az egocentrikus nő kikapcsolja a gépet, mert ő akarja meghatározni szerelmi románcának helyét és idejét.
Ugyanaz duplán            

2404. SHECKLEY, Robert :Ez mind te vagy
Új bolygót fedeznek fel, ahol állattenyésztéssel foglalkoznak lakói. Leszáll egy földi űrhajó, fedélzetén a kapcsolatot létrehozó emberekkel. A dolgukat megnehezíti, hogy az emberek hangja szétzúzza a földet, gesztusaik hipnotizálják a helybelieket, lélegzetük mérgező, a verejtékük égető, de érintésüktől kirügyeznek a halott fák.
Zarándokút a Földre            

2416. SHECKLEY, Robert :Feltámad a szél
Két férfi megfigyeléseket végez egy nemrég felfedezett bolygón, ahol 120-180 km/h-s szelek fújnak. Rájuk tör egy 300 km/h-s vihar, amit épp hogy túlélnek. A bennszülöttek szerint most kezdődik a hideg évszak, és ilyenkor hatalmas viharok dúlnak, melyeknek kis előszele volt a legutóbbi vihar. A két férfire szomorú sors vár.
Galaktika 67.            

2411. SHECKLEY, Robert :Föld, levegő, tűz és víz
Az űrhajós a legújabb típusú szkafanderében nekiindul a Vénusz hatalmas hósivatagának, hogy egy lezuhant űrszondát megkeressen. Elakad a hóban, és a tovább haladás érdekében szétszedi űrruháját. A fagyhalál elkerülése miatt a szkafander bélését égeti, míg rátalál a mentőexpedíció.
Zarándokút a Földre            

2390. SHECKLEY, Robert :Hagyma és répa
A jómódú Cordle sokat szenved környezete erőszakosságától. Egy nap Toth-Hermésznek köszönhetően meglátja a dolgok velejét, és azóta már ő is szívvel-lélekkel tud gorombáskodni vagy gonoszkodni.
Ugyanaz duplán            

2378. SHECKLEY, Robert :Három apróság -I.
Egy kis bolygó bírója új törvényt hozott, amely szerint az ügyvéd köteles védencével együtt elszenvedni az ítéletet.
           

2379. SHECKLEY, Robert :Három apróság -II.
A munkahelyéről kirúgott Ditche feltalálja a duplikátort, több százszor lemásolja önmagát és feleségét, majd a hasonmásokkal alapít egy kolóniát. Az emberi gyarlóság miatt felbomlik a kolónia.
???            

2380. SHECKLEY, Robert :Három apróság -III.
A Marsra tartó űrhajó balesetet szenved. Az egyetlen emberi utast robotja feldolgozza kenőanyagnak. A történtekről tudomást szerző robotok sikeresen fellázadnak az ember ellen.
X - magazin 97/8.     Új Vénusz 91/2.        

2367. SHECKLEY, Robert :Hideg, meleg
Egy férfit reggeli öltözködése közben egy testetlen hang a megszólítja és a segítségét kéri tőle. A hang gazdája semmit nem tud magáról és a helyről, ahol tartózkodik. A férfi a nap folyamán felismeri, hogy az élet csupa látszólagos dolgokból épül fel, semmi sem az, aminek látni vél. A felismerésének pillanatában eltűnik körülötte a világ és rájön, hogy a reggel hallott segélykérő hang az övé.
Gyilkos idő            

2407. SHECKLEY, Robert :Hulladék - eltávolítás
A sikeres üzletembert felkeresi a Hulladék-eltávolító Vállalat igazgatója, hogy megérdeklődje, nincs-e fölösleges ember a környezetében, akitől szívesen megválna. Az üzletember sokat vívódik felesége esetleges eltávolítása fölött, de végül eláll az ajánlattól. Felesége viszont elvitette őt.
Zarándokút a Földre            

2402. SHECKLEY, Robert :Hűtőcső-katasztrófa
Egy interstelláris bombázó pilótája egy kadétot kap a keze alá, aki egyben egy tábornok fia. A pilóta mély ellenszenvvel fogadja a fiatalembert, akit alaposan megdolgoztat. A hírtelen fellépő vészhelyzetben a kadét bizonyítja rátermettségét.
Ugyanaz duplán            

2401. SHECKLEY, Robert :Járványrend
Az emberiség népességét szabályozandó, távoli őseink tervszerű járványokkal besegítenek az egyedszám szintentartásának stabilitása érdekében. Amint elindítanak egy járványt, gondoskodnak a megfékezéséről is. A New Yorkba érkező időutazó meglepetten tapasztalja, hogy nem figyelmeztették őt az illetékesen az egyik esedékes járvány elhalasztásáról.
Ugyanaz duplán            

2382. SHECKLEY, Robert :Királyi parancsra
Egy fiatal jegyespár keserűen tapasztalja, hogy egy démon, egy hajdani király parancsára, dézsmálja az elektrotechnikai boltjuk készletét. Démon elűzésével kapcsolatban minden kísérletük kudarcba fullad. Ezért valamennyi készüléket direkt elrontanak, amit csak busás díjazás mellett javítanak meg. A két fiatal tart attól, hogy a múltba került technikai eszközök megváltoztatják az idő menetét, de a démon megnyugtatja őket. A gépek Atlantiszba kerültek, nem sokkal a katasztrófa előtti időbe.
Vénusz 90/4.            

2398. SHECKLEY, Robert :Kiruccanás
Egy aldebaran-lakó turistaként érkezik a Földre. Összetévesztik egy földlakóval, és így betekintést nyerhet az emberi család hétköznapjaiba. Szülőbolygójára visszatérve elismeri, hogy a Föld gyönyörű hely, de ott nem lehet élni.
Galaktika 96. (88/9.)     Ugyanaz duplán        

2420. SHECKLEY, Robert :Kísértet - 5
Gregor és Arnold elvállalják egy bolygó kitakarítását, ahol számos rejtélyes haláleset történt. A bolygón nincsenek állatok, még mikrobák sem, de a légkör olyan hallucigén anyagot tartalmaz, ami megeleveníti az ember legfélelmetesebb rémálmait. Gregor és Arnold épp hogy megússzák gyermekkori rémálmaik támadását.
Galaktika 72.            

2400. SHECKLEY, Robert :Lagranak világa
Egy tipikus átlagembert küldenek nagykövetnek egy nemrég felfedezett civilizáció bolygójára. Bár maga a környezet és az ott lakók elég idegenül festenek, a földi férfi elég szokványosnak, meg unalmasnak tartja őket.
Ugyanaz duplán            

2376. SHECKLEY, Robert :Látok egy embert ülni egy széken, és a szék harapdálja a lábát ( Társszerző: Harlan Ellison )
A Harmadik Világháború szinte minden élőlényt kipusztított az emberen kívül. Éhhalál fenyegette az emberiséget. Az Atlanti-óceánban ehető, mutáns protoplazma jelent meg, közismert nevén: a ragacs. A ragacs begyűjtésével foglalkozó Pareti megkapja az Ashton-kórt. A ragacs valójában egy gigantikus értelmes lény, aki beleszeret Paretibe, s ezzel lassan az őrületbe kergeti a férfit.
Az Univerzum örökösei            

2399. SHECKLEY, Robert :Menüett
Egyazon történet három ember szemszögéből nézve. A vendéglős magát okolja egyetlen törzsvendége elhízása miatt. A pincérfiú is önmagát okolja emiatt ugyanezért, de szerinte a lejátszott zeneszámai késztették elhízásra a vendéget. A vendég szintúgy önmagát okolja a történtekért, mert ő a pincérfiú iránt érzett "meleg" vonzalom hatására látogatta mindennap a vendéglőt.
Ugyanaz duplán            

2386. SHECKLEY, Robert :Menyasszony utánvéttel
A főhős megtakarított pénzén vett egy bolygót, ahol nyugodtan gazdálkodhat kedvére. Hónapok multával egyik robotja ajánlatára menyasszonyt rendel magának. A megérkezett lány nem a fiatalembernek szánták, s míg helyrehozzák az illetékesek a hibát, addig a bolygó vendégszeretetét élvezi a lány. Magasabb fokú képzettsége ellenére a lány tökéletesen ellátja egy pionírfeleség teendőit. A fiú legnagyobb örömére a lány marad és összeházasodnak.
Csillagűzött szerető     Zarándokút a Földre        

2370. SHECKLEY, Robert :Nugent Miller és a lányok
Miller, a szemüveges, visszahúzódó fiatalember, aki túlélte az atomháború szörnyűségét, női lábnyomokat talál a porban. Hamarosan találkozik öt fiatal lánnyal, akiket egy illemtanárnő vezet. A nő megrögzött férfigyűlölő és megpróbálja meggyilkolni Millert. A fiatalember sikeresen elmenekül. Feladja eddigi pacifista nézeteit, fegyvert készít a tanárnő elpusztítására, hogy megszerezze magának a fiatal lányokat.
Galaktika 1.            

2368. SHECKLEY, Robert :Nyomorszinten
A túlnépesedett Földről Dirk feleségével kiköltözik egy aszteroidára, hogy ott éljenek az emberiség peremvidékén. Pár év múltán eléri az aszteroida övezetet is a kivándorlók hada. Hamarosan nyüzsgő élettel telítődik meg a nemrég még kihalt zóna. Dirk egyre komorabb és felesége tudja, hogy mivel vidítsa fel őt. Vesz egy gravitációcsökkentő motort, ami majd nagy hasznukra lesz a Jupiter mellett, ahol most van az emberiség peremvidéke.
Galaktika 1.            

2421. SHECKLEY, Robert :Össznépi csapda
A reménytelenül túlnépesedett Földön már egy talpalatnyi szabad helyért is versenyeket írnak ki. Baxter indul az egyiken, és számtalan veszélyes, megdöbbentő kalandban lesz része, míg áthalad az egykori New York betonrengetegén. Végül egy bandavezér lányának önfeláldozó segítségével sikerül Baxternek célba jutnia.
Galaktika 76.            

2408. SHECKLEY, Robert :Rettegés az éjszakában
A feleség minden éjszaka kígyókkal álmodik, melyek össze-vissza csúszkálnak a testén. A férj pizsomája pertlijét húzogatja alvó felesége bőrén, hogy az őrületbe kergesse.
Zarándokút a Földre            

2409. SHECKLEY, Robert :Rossz orvosság
Caswell gyilkolási mániában szenved, s emiatt vesz egy Regenerátort. A készülék egy pszichológus gépi megfelelője. Egy apró hiba folytán marslakóknak gyártott készüléket kapott, és a bolt alkalmazottjai szeretnék mihamarabb kicserélni a készüléket. Mire megtalálják, Caswell már ki is próbálja a gépet. A férfinak megmaradt a gyilkolási mániája, csak a kivitelezés változik egy kicsit.
Zarándokút a Földre            

2414. SHECKLEY, Robert :Rutinmunka
Arnold és Gregor a bolygók fertőtlenítése után bolygóközi szállítással próbálkozik. Az első úton három, különleges bánásmódot követelő állatfajta egyedeit szállítják. Az út során Gregor a saját kárán hatalmas tapasztalatra tesz szert. Végül sikerül épségben leadnia az állatokat és keresztülhúznia a konkurens nagyvállalat, meg a ravasz megrendelők számításait.
Zarándokút a Földre            

2374. SHECKLEY, Robert :Specialista
Különböző felépítésű és funkciójú értelmes lények alkotta szimbionta űrhajó útja során balesetet szenved és elpusztul az irányításért felelős Mozgató lény. A hajó landol a Földön, ahol a munka nélküli Mozgatók korcs, gépi civilizációt építettek fel. Az egyik ember kapcsolatba kerül az űrhajóval és felélednek benne eredeti feladatának ismeretei. Boldogan csatlakozik az űrhajó közösségéhez.
Galaktika 36.            

2422. SHECKLEY, Robert :Szürke flanelpáncél
Thomas Hanley szürke és visszafogott megjelenése mögötti vad, romantikus szívvel keresi élete párját. A mostanában nem csak a szerelem, de még a romantika is üzleti iparággá alakult. Hanley-nek nem tetszenek az előre megszerkesztett romantikus pillanatok, ezért nénikéjénél találkozik jövendőbeliével. Az üzletemberek rögtön lecsapnak erre az új ötletre.
Galaktika 78.            

2389. SHECKLEY, Robert :Ugyanaz duplán
Egy nap Edelsteint meglátogatja otthonában az ördög és három kívánságát teljesíti. Ám bármit kíván magának Edelstein, legnagyobb ellensége duplán kapja meg. Sok fejtörés és két elvesztegetett kívánság után rájött, hogy mi a megfelelő kérés.
Ugyanaz duplán            

2424. SHECKLEY, Robert :Valamit semmiért
Tévedésből a semmirekellő Joe Collinshoz kerül egy jövőbeli kívánság-gép. A férfi jól kihasználja a gép adta előnyöket és dúskál a javakban. Többször is megjelenik egy idegen, aki el akarja vinni tőle a gépet. Collins halhatatlanságot kér a géptől, mire egy kőbányában találja magát, ahol kívánságainak ellenértékét kell ledolgoznia.
Ötvenedik            

2410. SHECKLEY, Robert :Védelem
Egy földi embert telepatikus védelemben részesít egy földönkívüli. A férfi kénytelen egész napját egy sor bonyolult és meghökkentő cselekedetet végrehajtania, hogy hatékonyan védekezhessen a földönkívüli veszedelmekkel szemben. Végül egy tüsszentés lesz a végzete.
Zarándokút a Földre            

2419. SHECKLEY, Robert :Végtelen westernfilm
A jövőbeni filmgyártás során minden élethűen történik a filmen, még a halál is. A korosodó színész utolsó felvételén vonakodva lelövi ellenfelét egy pisztolypárbajban, de őt meg egy fiatal suhanc hátba lövi.
Galaktika 70.            

2418. SHECKLEY, Robert :Világok boltja
Atomháború után egy tudós, a megélhetésért cserébe, bárkinek kézzelfoghatóan felidézi emlékezetéből a boldogságban, szeretetben, békességben teli múlt hétköznapjait.
A pokolba tartó vonat            

2403. SHECKLEY, Robert :Zarándokút a Földre
Kazanga bolygón élő Simon hiányolja a romantikát, így hát elindul a Földre, hogy megismerje az igaz szerelmet. A Szerelem Rt. jóvoltából átéli ezt az érzést és a rendelkezésére bocsátott lányt feleségül akarja venni. De a lány, munkája miatt, már valaki másba szerelmes.
Zarándokút a Földre     Galaktika 70. 86/7.        

2434. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :A császár bolondja
A császári palotából csak illegálisan lehet kiosonni, de ha elkapják az elkövetőt, az kínzókamrában végzi. A császár legügyesebb bolondja mégis kockáztatja életét, hogy kijuthasson öccséhez, aki számos, a nép körében legfrissebbnek számító viccel várja.
A Galaxis Császára            

2435. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :A csonkolás művészete
A jövőben az emberek egyre több testrészüket pótolják valamilyen krómozott művégtaggal. Egy fiatalember először keresi fel a csonkolást és testcserét végző szakembert, amikor szemtanúja lesz egy tiltott csonkolás megbeszélésének. A törvényt megszegő férfinek már csak az agya van hátra a teljes cseréhez. A fiatalember megelégedettséggel nyugtázza, hogy a szakember feje is fémből van, csak műgumi álcával takarja.
Ópiumkeringő            

2428. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Átverés
Két férfi éjszakánként gabonaköröket készít, amelyeket aztán ellepnek a különféle ufókutatók. Egyik éjszakai útjuk során egyikük mintha idegen járművet látna. Lassan ráébrednek, hogy a földönkívüliek velük készíttetik el a gabonaköröket.
X - magazin 96/1.            

2426. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Az élet effektus
A hosszújáratú teherhajó pilótái egy darazsat találnak a többrétegű ablakok egyikében. A rovar elpusztul, majd eltűnik. Később a számítógép egy élőlényt észlel valahol az űrhajóban. Az egyik pilóta darabjaira szedte a számítógépet, a másik átkutatta a hajót. Nem találtak semmit. Az egész rakományt kilőtték az űrbe, az élelmük nagy részével együtt. Megjelenik előttük egy lepke, amit üldözőbe vettek. A végállomásra nyitott zsilipekkel, üres memóriájú számítógéppel, talpig űrruhába, megőrülve érkeznek.
Az Univerzum örökösei            

2433. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Ellenszérum
A Vénuszt benépesítő emberek megfertőződnek egy vírus által, amely miatt kénytelenek a bolygón maradni. Egy kutatónő feltalálta a vírus ellenszerét, amit eladott a Biztonsági Hivatal emberének. Ez az ember a Vénusz függetlenségéért harcoló mozgalom tagja, mely szervezet fegyverként akarja felhasználni a vírust.
X - magazin 97/8-            

2439. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Fogd és öld!
Egy kis polipszerű lény ellopta az emberiség védelmi rendszerének leírását. A lény elfogására indított kommandó egy félreeső bolygó apácatelepéig üldözik az idegent, ahol elbújt. Mivel csak női nemi szervben tud elrejtőzni, a katonák hősiesen végigszeretkezték az összes apácát. A katonákat a lény elpusztításáért folytatott küzdelemben való kimagasló helytállásukért kitüntették.
Feketecsuklyások            

2436. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Hogyan legyünk Brett Shaw?
A főszereplő kiválasztja a számára megfelelő világegyetemet, ahol vidáman eljátszhatja a császári testőrgárda ezredesének szerepét. A galaxis egyetlen mutáns-szúnyog-báró kastélyában elkövetett gyilkosság felderítésén munkálkodik bőszen sokat próbált barátjával egyetemben.
Tűzözön            

2425. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Hosszú útra összezárva
Nyolc űrhajós már régen látott nőt, majd meg vesznek érte. Sorhúzással eldöntik, hogy melyiküket operálják át nővé. A kisorsolt személyt nagy küzdelmek árán sikerül berakniuk a sebészgépbe, de egy férfievő szörnyeteg jön ki belőle. Miután nem sikerült elpusztítani a szörnyeteget, a menekülés egyetlen lehetséges módjaként mindenki átoperálja magát nőnek. Ezek után majd meg vesznek egy férfiért.
Ozirisz országa            

2431. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Kézitusa
A Földet idegenek támadása fenyegeti. Minden épkézláb űrpilótát rohamtempóban átképeznek űrharcászatra. A csata közben Erick gépével bezuhan egy földönkívüli űrhajóba. Keserves kézitusa után sikerül megölnie ellenfelét. A csata végeztével a győztes földi flotta valamennyi magas rangú tisztje érdeklődéssel nézi az egyetlen, szét nem robbantott idegen holttestét.
Csillaghajók            

2430. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Külsőfejtés
Cambres elszegődik az Urchin-4-re külszíni fejtőnek. Eleinte jól megy a munka, de amikor a helyi állatvilág egyedei kíváncsian körbeveszik, üvöltve elmenekül. Azzal az űrhajóval távozik, amellyel jött.
X - magazin 97/2.            

2427. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Lázadás a Holdon
A holdi telepesek gazdasági és politikai függetlenséget szeretnének kiharcolni. A zavargások hírére visszatért földi útjáról a Hold elnöke. Miután megtudta, hogy két cseh vezeti a lázadókat, sürgősen kikapcsoltatta a mesterséges gravitációt. Ezzel megmentette két tanácsnok életét, akiket a saját történelmükön felbuzdult csehek kidobattak a városháza ablakából.
X - magazin 97/4.            

2440. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Misztériumjáték
York Ketchikan egy Novus Ordo Seclorum korabeli ereklye nyomában érkezik az E'emelek bolygóra, barátja, Jacques de Molay, egy wrajk társaságában. A bolygón épp polgárháború folyik és a bevándorolt olasz maffia is szeretné megkaparintani a szent tárgyat. Az őslakos civilizáció tagjai az ereklye hatalmával akarják másik dimenzióból származó lényüket Ketchikan testébe juttatni.
Aranypiramis            

2432. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Őrtállók
Hatalmas hófúvásban egy kis család próbál eljutni a hegyekből a városba. Eltévedve egy nagy faházhoz érnek, ahol a Fehér-forrás Kilenc hala, hatalmas favágó alakban, vigyázzák az emberek gondolatait. Vissza akarnak térni a Kezdetekhez, hogy ember nélküli világot alkothassanak. Az egyikük kiáll az emberiség mellett és megkéri az apát, hogy harcoljon a másik nyolc őrzővel, míg azok visszatérnek a Kezdetekhez. A csata közben bekövetkező hatalmas robbanását csak a kisfiú éli túl, aki negyven év multán találkozik a megújult Őrzőkkel, akik között most már az apját is megpillantja.
X - magazin 97/7.            

2429. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Tolvajok
Az időgépet és alkotóját elrabolják. Nyolcszáz évvel később minden létező tárgyat és tulajdont eltűntettek az ismeretlen tettesek, majd kis idő elteltével minden visszakerült a helyére. Kivéve két dolgot. Az időgép és egy nadrág nem került elő. Végül a nadrágot megtalálták egy nyolcszáz éves fényképen, amit az időgép feltalálója visel.
X - magazin 97/1.            

2437. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :Veszélyeztetett dimenziók
A főszereplő betér egy szervizbe, hogy megjavítassa gyermekének vett játékvasutat, mire különböző korokba és különböző dimenziókba kerül. Egyetlen közös momentuma van minden dimenziónak, hogy váltás előtt mindig fejbeverik a főhőst. Végül Bruce Willis-ként vágtat űrhajójával a csata forgatagába.
Csillagrobbanás            

2438. SHEENARD, Anthony ( SZÉLESI Sándor ) :York napsütése
York, aki galaktikus műkincskereskedő, egy nap arra ébred, hogy egy nő százötvenmillióval megrövidíti bankszámláját, de cserébe átad neki egy kisplasztikát. Yorkot csupán az vigasztalja, hogy egy távoli bolygón két személy is a dupláját fizetné a műtárgyé. Az egyikük a bolygó egyetlen városának uralkodója, másikuk a bolygó őshonos fajának a vezére. A kisplasztika révén megtudható annak a barlangnak a pontos helye, ahol Wilong, a Galaxis leghíresebb kalóza elrejtette űrhajóját és kincseit. A sok lövöldözést elunva York maga kereste meg Wilong hagyatékát.
A Jessa fátyla            

2441. SHEFFIELD, Charles :Megsemmisítő vektor
Teherhajón szállítják a Titán fegyenctelepére minden idők legnagyobb tömeggyilkosát. A férfi és szervezete a Föld vízvezetékrendszerébe juttatott méreggel akarta megtisztítani az emberiséget a satnyáktól, a gyengéktől. Emberei megpróbálják megszöktetni, de egy pacifista mérnök kísérletezései miatt a gonosztevők által elkötött űrhajó meghajtómagja fekete lyukként összeroppantotta maga körül a teret és vele együtt a hajót is.
Galaktika 111.            

2442. SHELDON, Walt :A vadászok
Lon és Jeni a vadonba menekülnek, mikor az idegen támadók előzúdultak a világűrből és lebombázták a városokat. Jeni menekülés közben megsérül és a vadászok utolérik őket. Lon és Jeni egymást átkarolva néznek haláluk előtt vadászaik szemébe, a földi emberek szemébe.
Galaktika 2.            

2443. SHEPARD, Lucius :A jaguárvadász
A hajdani jaguárvadász felesége költekezése és egy kapzsi bolttulajdonos miatt kénytelen újra vadásznia. A férfi indiánként hisz ősei hitvilágában és az elpusztítandó fekete jaguárban ősei varázslatát látja. Egy távoli indiánvarázsló kaput nyitott egy szebb világba, ahol az indiánok háborítatlanul élhetnek. A kaput egy nőre bízták, aki éjszakánként jaguárrá változik. A nő hosszú unszolására a jaguárvadász ősei nyomába ered.
Galaktika 92.            

2444. SHINER, Lewis ( Társszerző: Bruce Sterling ) :Mozart napszemüvegben
Az emberiség kifejlesztett egy új technikát, amellyel más idősíkok múltjába visszautazva kiaknázzák az ottani ásványkincseket. A salzburgi olajfinomító egyik munkatársa összeismerkedik Mozarttal. A fiatal zseni szeretne eljutni a Valós Földre, hogy ott legyen sikeres popsztár. Ezért fellázítja saját világának Szabadkőműveseit, hogy támadják meg a finomítót, és Mozart az evakuálandó műszaki személyzettel a Valós Földre jut.
Galaktika 91.            

2445. SHUTE, Nevil1 :A parton
( A regény utolsó fejezete) A világon lezajlott atomháború sugárzása elérte Ausztráliát és mindenki megbetegedett. Könnyű halált hozó kapszulákat osztogatnak. Egy családapa inkább szeretteivel hal meg, pedig esélye lenne a túlélésre. Egy autóversenyző kocsijában várja be a véget. Egy amerikai tengeralattjáró legénysége önmagával együtt elsűlyeszti a hajót. A tengeralattjáró kapitányának kedvese a partról figyeli az eseményt, majd ő is bevesz egy kapszulát.
Galaktika 37.            

2446. SIDDALL, Sylvia M. :Jégmadár
Az atomháború utáni zűrzavarban egy Ambrose nevű férfi sok ezer embert összefog és létrehoz egy kis civilizációt. Melléje szegődik egy fura férfi, aki semmire sem emlékszik a múltról, de látja a jövőt. Meglátja Ambrose halálát, és mivel neki nincs gyereke, a fura férfi elindul megkeresni Ambrose öccsének fiát. Hosszú keresés után rátalál az ifjúra, aki a nagynénje macskájához hasonlítja a férfit. A macskát Merlinnek hívják.
X - magazin 97/2.            

2447. SIKLÓSI Ferenc :A játék
Horgászó Mario két földönkívülivel találkozik, akik egy meghibásodott csillagközi űrhajó kapitánya és pilótája. Mario megtanítja két látogatóját huszonegyezni, és elnyeri minden pénzüket.
Galaktika 78.            

2455. SILVERBERG, Robert :A dicsőség fénye
Váltás érkezik a Shaula-II.-re. A bolygó lakói bölcs, magukba forduló és végtelenül békés természetűek. A hírtelen haragú rádiós mégis megüti az egyik bennszülöttet, mert kémkedni látta. A tette miatt a hazaúton a legénység kiközösíti a rádióst, senki sem hajlandó beszélgetni vele. A hajó navigációs meghibásodása miatt a kapitány csak a rádiós élete feláldozásával képes landolni a Földön. Csak kevesen tudják, hogy a bolygó bennszülöttjei kényszerítették pszichés úton a rádióst élete feláldozására.
Galaktika 15.            

2469. SILVERBERG, Robert :A férfi, aki sosem felejt
Tom Niles átokkal vert fiatalember: nem tud felejteni. Születése óta mindenre emlékszik amit látott, hallott, szagolt. Az emberek meggyűlölik tökéletes memóriája miatt, mert minden hazugságukat leleplezi. Fiatal kora óta vándorol az Államok területén, keresi helyét a társadalomban. Egy verés következtében korházba kerül, ahol édesanyja felkeresi. Az asszony beszél a nagyapjáról, aki hasonló memóriával rendelkezett. Tom úgy érzi, hogy most vált felnőtté és itt az ideje a családalapításra.
Galaktika 112.            

2467. SILVERBERG, Robert :A határjáró
Az egész Föld egy hatalmas város, amelynek több millió lakost számláló negyedei már külön világnak számítanak. Az egyik negyedet irányító komputer vezérlőprogramját ellopja egy vallási felekezet női tagja, hogy az embereket ráébressze, mennyire a számítógép rabjai. A negyeden eluralkodik a káosz. Az egyik tisztviselő a nő nyomába ered, hogy visszaszerezze a programot.
Harcjáték            

2452. SILVERBERG, Robert :A kilencvenegyedik nej
Egy terrai férfi élménybeszámolója egy suvorni asszonnyal kötött házasságáról. Abban a korban, amikor az interplanetáris házasságok már divatszámba mennek, semmi sem lehetetlen, vagy elég meghökkentő.
Új kolónia            

2462. SILVERBERG, Robert :A konglomeroidák fogadásán
Konglomeroidák a modern szupertársadalom dekadens elit csoportja. Végletesen őrült alakzatokat vesznek fel a csoportba tartozók. Az egyik lány merészen egy hétköznapi emberi testet vesz fel, amivel meghökkenti és megbotránkoztatja ismerőseit.
Galaktika 67.            

2449. SILVERBERG, Robert :A puhány
Fors elszökött felesége után érkezik Sandoval IX.-re, ahol másfélszeres a gravitáció. A helybeliek ellenséges fogadtatása és a hatalmas nehézkedési erő ellenére felkutatja feleségét.
Új kolónia            

2464. SILVERBERG, Robert :A sárkánygyíkok nagyasszonya
A világűrben egy mesterséges állomáson feltámasztják az őshüllőket. Szándékos balesetet szenvedett kutatónőt szellemi vezetőjüknek választják az értelmileg elég fejlett dinoszauruszok. A nő bosszút esküdve egy Föld elleni invázióra készül.
Galaktika 69.            

2451. SILVERBERG, Robert :Az android
Rocklin egy gazdag másodszülött, kinek nem sikerült megmentenie a bátyja életét, és emiatt lelkiismeret furdalása van. Öngyilkos rohamai miatt kap egy android testőrt, kinek minden eszközzel meg kell akadályoznia a fiú önpusztítását. Végül sikerül kigyógyítania rossz szokásából.
Új kolónia            

2460. SILVERBERG, Robert :Az undor igézete
Gilgames, Uruk hajdani legendás uralkodóját, egyetlen cél vezérli a Pokolnak hívott helyen - ahol az összes halott ember lelke összesereglett - , hogy megtalálja Enkidut, nagy barátját. Sullával és Heródessel ellátogat Pompei-be, ahol talán híreket kap barátja hollétéről. A város alatti labirintus mélyén találkozik egy fekete mágussal, aki egy szőrnyű rítus alatt megadja Gilgamesnek a Tudást. A volt király nemcsak barátjáról tud meg dolgokat, hanem az ő szent városának, Új-Uruknak a helyét is megtalálja az állandóan változó Pokolnak a mélyén.
Galaktika 109.            

2465. SILVERBERG, Robert :Éjfélkor a palotában
Az USA számtalan kis városállamra bomlik fel. Egyikük a San Franciscó-i Császárság, ahová nemrég érkezett meg Monterry nagykövetnője. Hatalmas zarándokhad hírét hozta magával és egy kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét. A nő régóta szerette volna látni a császárt, de nagyot kellett csalódnia a teljesen elhülyült uralkodóban.
Galaktika 74.            

2450. SILVERBERG, Robert :Éva és a huszonhárom Ádám
A Donnybrook csatahajó a siriusi szektorba igyekszik, hogy bekapcsolódjon az idegen faj elleni háborúba. A pszichológus tiszt feladata a legénység számára beszerezni egy nőt, aki szolgálataival kielégíti a férfiak vágyait a hosszú út során. Pechjére egy szűz lányt szerez, akit kénytelen elkábítani, hogy elvégezhesse a feladatát. Az út végén tudja meg a pszichiáter, hogy a fia menyasszonyát vette a fedélzetre.
Új kolónia     Vénusz 90/5. - 6.        

2457. SILVERBERG, Robert :Forró napok Magma Cityben
Los Angelestől keletre, a törésvonalak mentén, tucatnyi kis vulkáni kitörések és lávafolyások veszélyeztetik a lakosság életét. A katonaság és a tűzoltóság által körülzárt területen tevékenykednek a valamilyen drogfüggőségből kigyógyított emberek. Nekik kell lokalizálniuk és megszilárdítaniuk a friss lávafolyásokat. Örömmel végzik munkájukat, hiszen végre valami fontosat és hasznosat tesznek.
Fényévek            

2463. SILVERBERG, Robert :Földrengésre várva
Az emberek elhagyják Medea több száz éve benépesített bolygóját, mert hatalmas földrengések rázzák meg az égitestet. Egyetlen férfi marad, aki bebarangolja az emberek által elhagyatott városokat, falvakat, és még utoljára elbeszélget a helyi értelmes faj egyik korosodó egyedével.
Galaktika 68.            

2459. SILVERBERG, Robert :Gilgames az Elhagyott Vidéken
Minden halott lelke egy különös, lehangolt és sivár helyre kerül, ahol állandó világosság van, ahol nehéz érzékelni az idő múlását, és ahol mindig minden megváltozik. Gilgames, barátját, Enkidut keresve, magányosan kóborol e kietlen vidéken, melyet az Új Halottak Pokolnak neveztek el. Robert E. Howard és H. P. Lovecraft társaságában elvetődik János paphoz, hogy serege élén találkozzanak Mao Ce-tung csapataival. Itt egymásra talál a két jó barát és együtt folytatják véget nem érő útjukat.
Analógia 2.            

2468. SILVERBERG, Robert :Gombostű az időkazalban
Mióta általános gyakorlat az időutazás, mindenkinek folyamatosan változik a múltja, jelene. Nikkelsen házasságát próbálja meg nem történné tenni az asszony volt férje. Miután sikerült a manőver, Nikkelsen is visszatér a múltba egy kis változtatás miatt. Bár nem tudja helyreállítani a régi állapotokat, de sikerül újra találkoznia és összeismerkednie a feleségével.
Galaktika 80.            

2456. SILVERBERG, Robert :Gyújtópont
Bork, a hatalmas bolygóközi Szövetség főmegbízottja a Mellián-VII bolygó tagfelvételét jött elintézni. A bolygót klórt lélegző életforma lakja. Eljönnek a Föld képviselői is, akik mindeddig visszautasították a Szövetségbe való felvételüket. A földi emberek meg akarják akadályozni, hogy ezt a bolygót is bekebelezze az egyformaság unalmas és szürke egyszerűségét hirdető Szövetség. Az emberek szerint minden furcsaságot és másságot meg kell őrizni tiszta formájában, hisz csak így lehet igazán megfejteni a világegyetem titkait.
Galaktika 20.            

2454. SILVERBERG, Robert :Kellemes társaság
Egy űrhajó száguld a semmiben, fedélzetén egy hajdani elnökkel, akit puccsisták zavartak el bolygójáról. Egyedüli társai emlékkockákban elhelyezett szerettei, barátai és a történelem nagyjainak személyiségei. Az emlékkockák az elnökkel pillanatnyi hangulatához igazodva társalognak. Mikor hazarádiózik, megtudja, hogy fiát kivégezték, felesége, lánya börtönben és a legjobb barátja átkozza, mert elmenekült. Az elnök kidobta emlékkockáit az űrbe és visszafordította az űrhajót.
Új kolónia            

2466. SILVERBERG, Robert :Mivel szórakoznak Pelpelben
Egy észak-amerikai fiatalember érkezik a chilei Pelpelbe, az ország legeldugottabb településére, hogy kaktuszfajtákat gyűjtsön. Minden helybéli keresztül néz rajta, egyedül a görög kocsmáros barátkozik vele. A lakók egyetlen szórakozása a kocsmáros kreálta képzeletbeli autóverseny, amit a helyi rádióban hallható. Mivel a görög úgy vezette le a versenyt, hogy a fiatalember kocsija győzzön, sógora mérgében lelövi a kocsmárost.
Galaktika 78.            

2461. SILVERBERG, Robert :Naptánc
Egy betelepítésre szánt bolygón kiírtanak egy helyi növényevő állatfajt, mert minden oxigéntermelő növényt gyorsan felfal. Indián származású Tom értelmesnek találja a Zabálóknak nevezett lényeket, és meg akarja állítani a további pusztításukat. Valójában Tomot próbálják kigyógyítani ősei kipusztítása miatt érzett haragjából. Végül már maga Tom sem tudja, hol kezdődik a valóság és hol végződik a terápia hamis világa.
Metagalaktika 3.            

2453. SILVERBERG, Robert :Új kolónia
Mr. Aherne az ENSZ megbízásából érkezik a Marsra, hogy jelentést készítsen a telepesek életéről. A legnagyobb meglepetés akkor éri, amikor szembetalálkozik egy másik kolóniával. Ezen a telepen alacsony légnyomáshoz szokott andokbeli indiánok élnek. Ők hamarabb fognak légpalack nélkül a Mars felszínére lépni.
Új kolónia            

2448. SILVERBERG, Robert :Utasok
Az emberiséget egy igen furcsa járvány támadja meg. Időnként egy ismeretlen lény megszáll egy embert, és kölcsönveszi annak testét. Egy férfi és egy nő összefognak, hogy valamit tegyenek az idegenek kéretlen beavatkozásai ellen. A tervüket meghiúsítja egy idegen, aki a férfi testét megszállva egy homoszexuális bár felé tart.
Galaktika 98.            

2458. SILVERBERG, Robert :Végy egy katonát
Két ember történelmi személyiségeket elektronikus szimulációban életre keltenek, csak úgy kíváncsiságból. Pizarró és Szókratész szimulációját összeengedik, hogy vajon mire jutnak egymással. A két ember személyisége megpróbálja meghatározni és megismerni a helyet, ahol hírtelen öntudatra ébredtek, miközben kedélyesen elbeszélgetnek egymás életéről. Pizarró szeretne Atahualpával találkozni és a két személyiség nekilát megkeresni őt.
Analógia 1.            

2471. SIMAI Mihály :Boldog új évet, sorstársak!
A súlyos beszolgáltatásokkal és kötelezettségekkel teli társadalomban Dr. Pechvogelnek, egy elírási hiba folytán, általános iskola első osztályába kell bevonulnia. Pechvogel, egy különleges kotyvaléknak köszönhetően, sikerül visszafordítania teste öregedését és hamarosan kisfiúként várja az első tanítási napot. De minden hiába, a kegyetlen rendszer szigorú bírái elítélik szabotázs miatt és büntetőtáborba kerül. Fiatal kora miatt könnyen megszökik a táborból. Egy eldugott helyen élő néger törzshöz kerül, ahol hamarosan varázsló lett.
Galaktika 100.            

2470. SIMAI Mihály :Idegen-e Dr. Fantom?
Dr. Kisignác Géza baleset következtében elvesztette karjait. Egy nap, ismeretlen okból, fantomkezek kerültek a valódiak helyére, amelyeknek nem szabott határt a távolság. Embereket mentett meg, a közvélemény hatására katonai és politikai titkokat tárt fel. Különleges képessége viszont egyre jobban elemésztette testét, míg egy szép napon teljesen el nem tűnt.
Galaktika 77.            

2476. SIMAK, Clifford D. :A nagy udvar
Hiram Taine, a környék ezermestere, arra ébred egy nap, hogy házát apró idegen lények üvegszerű, sérthetetlen anyaggal erősítették meg. Az anyag átjáróként is funkcionál, amin keresztül más világokba lehet jutni. Az egész Föld felbolydul a hír hallatára, miközben Taine ötleteket cserél az ismeretlen világ lakosaival.
Galaktika 61.            

2472. SIMAK, Clifford D. :A pénztermő fa
Doyle, az újságíró, az egyik dúsgazdag férfi villája körül ólálkodik, amikor felfedezi a pénztermő fát. Megpróbál a fáról szüretelni egy keveset, de egy kutya alakú földönkívüli rátámad, akit zsákjába dug. A lénnyel később elbeszélgetve kiderül, hogy jószándék vezérelte a Földre, társaival segíteni akarnak az embereken. Az újságíró rádöbbenti a lényt, hogy a gazdag ember kihasználja őket. A földönkívüli beszélt társaival, majd a növesztett űrhajójukon elhagyják a Földet, de előtte még bepakolták a csaló gazdagot.
Galaktika 7.            

2479. SIMAK, Clifford D. :A szomszéd
Coon Valley egy csöndes kis völgy valahol USA keleti részén. A völgybe új család költözik, amelynek tagjai rekord idő alatt felújítják romos farmjukat és a környék legjobban termő földjévé alakítják a talajt. Az új családról sok furcsaságot tapasztalnak a helybéliek, de elfogadják őket. A család földönkívüliekből áll és a férj azon munkálkodik, hogy minél jobban hasonlítson szülőbolygójára a völgy, meg hogy senki ne zaklassa az ott élőket.
I.P.M.1981/9            

2477. SIMAK, Clifford D. :Árnyék-világ
A felderítők találnak egy bolygót, ami nagyon hasonlít a Földre. Az első munkacsapatot egyszemű, néma esetlen lények fogadják, akik mint az árnyék követik az embereket. Az egyik földi ember egy betiltott szórakoztató eszközzel véletlenül elpusztítja az egyik lényt és közben rájön valódi céljukra. Ezek a lények információ gyűjtő szondák, nem élőlények. A bolygó valódi értelmes lakói a felszín alatt élnek, akik szórakoztatásért cserébe bármilyen földi eszközt képesek reprodukálni. Az emberek kapnak az alkalmon, hisz így nem kell gépeket szállítani a Földről.
A csillagűzött szerető            

2475. SIMAK, Clifford D. :Halál a házban
Egy magányosan élő farmer egy furcsa lényt talál az erdőben. A lény elpusztult, akit eltemet, de a sírján egy ismeretlen növény kel ki, ami hasonlít az eltemetett lényre. A növény egy földönkívüli értelmes lény, aki hajótörést szenvedett itt a Földön. A farmer mindenben segítségére van, még az összes ezüstdollárosát is feláldozza az idegen számára, aki viszonzásul a farmernek adja Társát, hogy ne érezze magát egyedül.
Kaland a végeken            

2474. SIMAK, Clifford D. :Kertészkedés
A gazdasági felügyelő furcsa dolgokat figyel meg a környezetében. Találnak egy gödröt, mellette egy rakás arany-ezüst homokdombot. Néhány kertben minden növény kiszárad, dacára a gyakori öntözéseknek. A felügyelő befogad egy mászkáló növényt, aki valójában egy ittrekedt földönkívüli. Sokban segítségére vannak egymásnak. Végül eljönnek a növénylény társai és elvitték magukkal. A felügyelő azóta magányosnak érzi magát.
Galaktika 19.            

2478. SIMAK, Clifford D. :Sétálni egy város utcáin
A nyomornegyedben felnevelkedett férfi képes embereket gyógyítani egyszerűen csak a jelenlétével. Az állam alkalmazza a férfit és városról városra vitetik sétálni. Már fél éve járja az Államokat, amikor kiderül a férfi képességének titka. Egy újfajta vírussal fertőzi meg az embereket, ami minden más betegséget eltűntet áldozata szervezetéből, mielőtt elpusztítaná azt.
Ötvenedik            

2473. SIMAK, Clifford D. :Túl a folyón és az erdőn
A szülők, látva a közelgő katasztrófát, amely az emberiséget fogja súlytani, két gyermeküket visszaküldik a múltba nagyszüleikhez. A kisfiúval rákellenes gyógyszert is küldtek, hogy a nagymama ne haljon meg időnek előtte rákban.
Metagalaktika 1.     Galaktika 9.        

2480. SIMÁNDI Béla :Lázadás
A gépek megszüntették az éhínséget, a szükségtelen kétkezi munkát, minden ember dúskál a javakban, csak épp unatkozik. Unaloműzőként harsog a gépek zenéje és kábulatba ejtették emberi gazdáikat. Egy idő után az emberek elhagyták gépeiket és visszatértek a természethez.
A hazugság halála            

2483. SIMON, Erik :A riddiek
A földiek rádióadását fogja a Ridd bolygó lakói és pár év alatt meg is fejtik az üzenetet. Kutatóexpedíciót küldenek a Naprendszerbe. Leszállnak a Földre egy tanya mellé, amelyet három riddi meg is látogat. A tanya egyetlen lakója egy öregasszony, aki a fia egyetemi diáktársaival téveszti össze az idegeneket. Ám, nemsokára megérkezik a földi kapcsolatteremtők csoportja is.
Galaktika 47.            

2482. SIMON, Erik :Amit az Ikarosz bolygóról tudni kell
A sokadik csillagközi expedíció felfedezi az Ikarosz bolygót, ami üreges, és belsejében értelmes lények laknak. Egy későbbi expedíció már csak a bolygó maradványaira talál rá. Feltételezés szerint egy csillagközi katasztrófa semmisítette meg az egyedülálló bolygót, de lehet, hogy lakói hagyták el az égitestet.
Galaktika 47.            

2481. SIMON, Erik :Az ajándék
A Galaxis szállítmányozó lényei nem éppen jókedvűek, amiért a leszállított terméket a célbolygó lényei visszautasították. Tolmácsuk tanácsolására a költségek csökkentése érdekében a terméket egy közeli naprendszer egyik bolygója mellé állították pályára. Pár millió év múlva az emberek felfedeznek egy piramis szerű építményt a Holdon. Az épület oldalán olvasható üzenet tudatja velük, hogy a Holdat ajándékba adták a Föld lakóinak.
Téren és időn túl...            

2485. SINICSI Hosi :Három történet - Az ajándék
Minden berendezési és használati tárgyat a vásárolt élelmiszerek után kapott bónuszlapokért cserébe ajándékozzák az embereknek. Mr. Rahm dühös erre a rendszerre, és a szokástól eltérően pénzzel vásárolja meg Hamingway összes művét. Rendhagyó akcióját a könyvkiadó ajándékokkal díjazza.
Metagalaktika 4.            

2484. SINICSI Hosi :Három történet - A rosszindulatú bolygó
A felderítők egy gyönyörű bolygóra lelnek, ahol csábító hallucinációk zavarják és keserítik a kutatók életét. Az egymás utáni expedíciók mind jobb felszereléssel érkeznek, hogy elejét vegyék a hallucinációs zavaroknak. Erre viszont eltűnik a legnagyobb hallucináció is, és egy kopár, kietlen bolygó tárul fel a kutatók ámuló tekintete előtt.
Metagalaktika 4            

2486. SINICSI Hosi :Három történet - Finombeállítás
N. úr panaszkodik a finombeállításról visszatért robotjára, mert az vonakodva teljesíti parancsait. Felvilágosítják, hogy a tulajdonos - vagyis N. úr - szeszélyes viselkedése miatt programozták így a robotot. Amint a férfi részt vesz egy meggondolatlanságból kikúráló foglalkozáson, a robotot rögtön visszaállítják eredeti programozásába.
Metagalaktika 4.            

2487. SINISALO, Johanna :Éjvíz
Az Uránusz gáztakarója alatt a kutatók egy kellemes hőmérsékletű, vízzel telített buborék-tengert találnak. Az első expedíció balesetet szenvedett tagjai négy éven keresztül éltek ebben a tengerben, ami nemcsak életben tartotta, de meg is gyógyította őket. Erre a hírre minden tehetősebb beteg az Uránusz tengerébe viteti magát gyógyulása reményében. Hamarosan súlyos gondok merülnek fel az egyre nagyobb ütemben növekvő számú beteg, és az első expedíció tagjainak leszármazottai között.
Galaktika 102.            

2488. SINISALO, Johanna :Hanna
Különleges képességgel születet kislány a tárgyakból kiolvassa környezetében élő felnőttek bűneit. A lány a maga módján mindenki megbüntet, tetteinek súlya szerint. Azóta felcseperedett a kislány, és jól vigyázzon az, aki szembetalálkozik vele!
Galaktika 102.            

2489. SISKA Miklós :Határkomputer
Egy rab megszökik a jól őrzött börtönből és a határ felé menekül. A határ helyén egy hatalmas falat talál. Bejutva az építménybe kideríti, hogy az egész Föld egy merő homoksivatag a nemrégiben lezajlott atomháború miatt. A fal illúziókeltés miatt áll fenn, hogy az emberek ne tudjanak a pusztulásról. A rab eszelősen menekülne a hatalmas gépezetből, de a biztonsági berendezés megsemmisíti.
Vega 2.            

2490. SLADEK, John :Válaszok
Egy kis cég által forgalmazott, olcsó számítógépek komplex vezérlőegységeiben egy új életforma alakul ki. Ezen élet célja, hogy az emberek minél többet használják számítógépüket. Mivel manipulálni kezdték gazdáikat a számítógépek, a rendfenntartók sorra megsemmisítették a veszélyes gépeket. Az utolsó gép vezérlőegysége bejutatta vírusát az őt üldöző rendőr szervezetébe, és így szimbiózisba lépett az ember és a gép.
Galaktika 79.            

2492. SLESAR, Henry :A doktor
Az atomháború után a filozófia doktora nem az emlékezet tökéletesítését tanítja, hanem a felejtés technikáját.
Galaktika 67.            

2493. SLESAR, Henry :A jelölt
A fiatal és ambiciózus Grunzer urat felkeresi Mr. Tucker, aki az Egyesült Cselekvés Szervezet titkára. A szervezet már ezer emberből áll, akik képesek egy megadott személyt a halálba kívánni. A dolog csak úgy hatásos, ha az áldozatot tájékoztatják a történtekről, éppen úgy, ahogy Mr. Tucker teszi ezt Mr. Grunzerrel
I.P.M.1980/10.            

2491. SLESAR, Henry :Az egyes számú túlélő ( Társszerző: Harlan Ellison )
A megrögzött agglegényt felkeresi egy földönkívüli. Az idegen arra kéri, hogy házasodjon meg, különben nem menekül az emberiséget elpusztító csapás elől. A férfi rekordsebességgel megnősül. A földönkívüli megnyugtatja: elmarad a pusztulás. A férj az apósában véli felismerni a földönkívülit.
Az Univerzum örökösei     Új Vénusz 91/1        

2495. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :A kapszula
Graham Scott többet nem repülhet az űrben, nyugdíjazzák. Pénzéből épített egy hibernátort, amit házának pincéjébe rejt. Ezzel a géppel szeretné a szolgálatot teljesítő ismerősei visszatértéig eltelő kétszáz évet végigaludni. Simán letölti hibernálva a hosszú időt, de nem tud a pincéből kijutni, mert időközben a háza helyére, a feje fölé, építették az űrkikötő egyik új leszállópályáját.
Ópiumkeringő            

2498. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :A Night in Tunisia
Kiborgizált bűnözőket szállító űrhajót a hatalmába keríti a fellázadt rakomány. Visszatérnek a Földre és elvegyülnek a tömegben. Riadóztatják a különleges alakulatot, mert az elszabadult bűnözők emberfeletti erővel rendelkeznek. A keresésben segít az egyik ügynök három éve halottnak hitt apja. Ő volt az első kiborgizált ember. A legveszedelmesebb bűnözőt Bronx lepusztult negyedének mélyén, egy illegális gladiátor-küzdelemben kapják el.
A Holtak Galaxisa            

2499. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :Két whisky, szódával és jéggel
Bérgyilkos érkezik a valamikori víruskutató lakására. A doktor egy pusztító vírusfegyvert kísérletezett ki egy titkos katonai tervezet jóvoltából. Ezt a vírust próbálja most eladni. A doktor zsarolással próbálja túlélni a támadást, ezért a bérgyilkost és saját magát is megfertőzi a vírussal. Ám a gyilkosra nem hat a vírus, mert ő csak egy android. A doktor halála után a gép eltűntetett minden nyomot.
Aranypiramis            

2494. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :Ketten a Galaxis Császára ellen
Elkészült a Föld védelmére épített hadászati űrállomás, de az első parancsnok éppen a Föld ellen akarja felhasználni. Felküldik Braxton Smith-t és az űrállomás tervezőjét, hogy robbantsák fel a veszélyessé vált objektumot. Az őrült parancsnok a tervező apja, aki csak békét akar a Földön. A sikeres behatolás után egy földönkívüli, gigantikus űrhajó támadja meg az állomást, amelyet Braxtonék a Galaxis Császárával együtt megsemmisítenek.
A Galaxis Császára            

2496. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :Végzetes találkozás
Egy távoli bolygó csapszékében egy mutáns nő meggyilkolja azt a volt katonatisztet, aki miatt mutánssá változtak egy bolygó telepesei. A csapos felhívja a nő figyelmét tévedésére, hogy nem a keresett személyt, hanem az ikertestvérét ölte meg, aki néhanapján felvette elhunyt testvérbátyja nevét.
A Jessa fátyla            

2497. SMITH, Braxton ( Oláh Miklós ) :Virtuális hazugság
McCoy, nagybátyja kapcsolataival, egy virtuális élményeket szolgáltató társaság ügyfele lesz. A legvadabb álmait élheti ki ezekben a filmekben, mindenféle káros mellékhatás nélkül. A társaság emberei szinte kábítószer-függőséget váltanak ki ügyfeleiknél, hogy minden pénzüket elszedhessék. McCoy családja mindent megtesz, hogy a család feje kigyógyuljon ezeknek a filmeknek hatásaiból. Olyan virtuális szimulációba rakják McCoyt, ahol megundorodik saját, eltúlzott agresszivitásától és felébred.
Feketecsuklyások            

2500. SMITH, Clark Ashton :Szörnyek jövője
Egy farkasember éhesen várja áldozatát a sötét erdőben. Ám áldozata egy robot, ami elpusztítja őt.
Galaktika 64.            

2501. SMITH, Cordwainer :Alfa Ralfa körút
A Nagy Háború után majdnem kihal az emberiség. Az új világban robotok és emberiesített állatok védelmében éltek tovább az emberek utódai. Mikor elérkezett a kívánt idő, újra alkották a rég feledett kultúrákat, és az emberek visszakapták érzelmeiket. A főhős és szerelme ellátogatnak egy hatalmas számítógéphez, amely elmondja jövőjüket. Itt megbizonyosodnak arról, hogy ők igazi emberek, nem padig gépek. A lány meghal, a férfi megismeri a Fájdalmat.
Metagalaktika 3.            

2502. SMITH, Cordwainer :Patkány-sárkány játék
Amióta az emberiség üzembe helyezte a térváltó hajókat, megismerték a Hipertérben élő sárkányokat, akik az emberek életére tőrnek. Csak fénybombákkal lehetett védekezni ellenük, amiket egy ember és macska páros összekapcsolódott tudata volt képes pontosan célba juttatni. Az egyik fénybombázó képtelen kapcsolatot létesíteni egyetlen nővel is, mert a macskatársánál szeretett-teljesebb tudatra még nem talált.
Ötvenedik            

2503. SMITH, Zach :Macska fogott egeret 40000 kilométeren
Az illegálisan létező android, Frank Thorton, felelős az épülő Columbia Űrállomást vezérlő Mesterséges Intelligencia felépítéséért és programozásáért. A hibák mihamarabbi kijavítása érdekében gyermekmondókákat tanít a gépnek. Sok vezető kételkedik a gép lehetőségeiben, de az sikeresen hárítja a terroristák atombombáját.
X - magazin 97/4.            

2504. SNIKE :A sziget
Földönkívüliek egy csoportja befejezte küldetését a Földön, de mielőtt távoznának, eltűntetik nyomaikat. Ezek után a görög hajósok már hiába keresik Atlantisz szigetét.
Birodalom 2.            

2505. SOLOMON, Max :Az üvegégbolt
Üvegégbolt alatt, mesterséges körülmények között létrehozott, pirinyó civilizációt figyelnek a kutatók. Egy bolha megzavarja a kísérletet, mire az üveggömb lakói felfedezik az őket figyelő embereket Hamarosan elhagyják kicsiny lakásukat és szövetséget kötöttek a tudósokkal.
A kozmosz hullámhosszán            

2506. SOUČEK, Ludvig :A Fekete Bolygó Testvérei
Az író a Jeti utáni kutatása közben nyomára bukkan egy titkos társaságnak, amelynek tagjai olyan különleges emberek, akik valamilyen hihetetlen kalandban volt részük, de erről nem mernek beszélni embertársaiknak.
A Fekete Bolygó Testvérei            

2510. SOUČEK, Ludvig :A kék mogyoró ( 41. történet )
Egy moszkvai geológus a háború alatt elveszítette azt a fura kék követ, amit a barátja adott neki. Évek múltán üzenet érkezik a világűrből és egyedül a geológus ismeri fel az értelmetlennek tűnő adásban a rendszert. Az elveszett kis kő valójában egy apró kis szonda, ami a Földön rögzített felvételeit, történetesen a háborúban zajlott támadás hangjait sugározták vissza a kő gazdái.
A Fekete Bolygó Testvérei            

2508. SOUČEK, Ludvig :A krákok (25. történet )
Egy matróz története, aki egy csendes-óceáni, úgynevezett "halálhajónak" a kormányosa volt. Fedélzetükre vettek egy japán tudóst, aki az óriáspolipokat tanulmányozta. Mikor a hajó kapitánya terv szerint zátonyra futtatta a hajót, a japán egy feromont tartalmazó üveget dobott a tengerbe. A feromon hatására óriáspolipok úsztak a felszínre, amik elsüllyesztették a hajót legénységével együtt. Csak a mesélő maradt életben.
A Fekete Bolygó Testvérei            

2507. SOUČEK, Ludvig :A tízszemű (17. történet )
Az elbeszélő expedíciójával járta Himalája hegyeit, amikor egy titkos szektára bukkan, amely a világ meghódítására készül. Foglyaikat homloklebenyműtéttel élő robotokká változtatják, akiket a tibetiek a jetinek vélnek. Az elbeszélőnek sikerül elmenekülnie a szekta kolostorából, de halálosan megfenyegették, hogy hallgasson.
A Fekete Bolygó Testvérei            

2509. SOUČEK, Ludvig :Kísértetjárás a Deception Bay vidékén ( 32. történet )
A történet főszereplője a NASA azon tagjai sorába tartozik, akik az új felszereléseket, fejlesztéseket próbálják ki a végső használat előtt. A Mars-expedíció felszerelését kell tesztelniük Labrador elhagyatott részén. Gyakorolniuk kell az értelmes földönkívüliekkel való találkozást is. A gyakorlat közben egyikük meghal és csak utólag tudják meg a többiek, hogy valódi idegenekkel találkoztak.
A Fekete Bolygó Testvérei            

2511. SOUČEK, Ludvig :Világos lép
Muhembo úr, a négerek leszármazottja, hogy egy egyedülálló kábítószeres növény közelébe kerüljön, magányosan irányítja egy távoli bolygó szervizműhelyét. Egy nap megérkezik nagy vadász hírében ismert legfelsőbb főnöke. Trófeának akarja megszerezni az állatoknak tartott, de egy közös tudattal rendelkező helyi fauna egyik tagját. A "nyulacskáknak" nevezett lények saját fegyverével megölettetik a vadászt és úgy rendezik a dolgot, hogy Muhembo úr zavartalanul folytathassa eddigi életét és tevékenységét.
Galaktika 48.            

2512. SPAKOV, Jurij :Az űrhajó pályán marad
Az egyik visszatérő űrhajót egy meteorit találja el. A kődarab felszínén olyan idegen mikroorganizmust találnak, amely rövid időn belül elkocsonyásította az irányítófülkét. A pilótának sikerült az űrhajót pályán tartania, míg megérkezett a segítség. Szerencsére a spórák emberi szervezetben elpusztulnak.
Galaktika 39.            

2513. SPENCER, Gordon I. ( Iványosi Szabó Gábor ) :Csillaghajók
A Discovery-14 kutatóhajó céljához ért a Nolog nevű Föld típusú bolygóhoz. A Terraimádók egyike felszabadítja a P.I.R.A.T. nevű biokémiai fegyvert, ami szó szerint felfal minden fémmolekulát. Az űrhajó megsemmisül, csak ketten élik túl a katasztrófát. Mielőtt hibernálnák magukat, remélik hogy az utánuk jövő szállítóhajók sokmillió utasából valaki ért majd a biokémiai fegyver megfékezéséhez, mert különben...
Csillaghajók            

2515. SPENCER, Gordon I. ( Iványosi Szabó Gábor ) :Napszél
Két férfi elrepül jól felszerelt űrhajóján Sion bolygójára, hogy az ott élő lények tojásairól megszerezzenek egy igen ritka kristályt, amit aztán a bolygó csillagának sugárzásában kell átalakítani. A dolog érdekessége, hogy eddig még senki nem élte túl a kristályok átalakítását.
Csillagrobbanás            

2514. SPENCER, Gordon I. ( Iványosi Szabó Gábor ) :Thx-9000DD
Egy teherhajó kapitánya és riggorita kisérője egy ismeretlen energiaképződményt talál a világűrben, ami hatására életük valamely múltbéli eseményében találják magukat. Sikerült kiszabadulniuk ebből az életveszélyes múltvándorlásból, mielőtt megőrültek volna. A magára hagyott energiaörvény a múlt vizsgálata után a jövőt veszi célba és ismét a kapitány és riggorita társa lesz a kísérleti alany.
???            

2516. SPINRAD, Norman :A szépséges műalkotás
A legutóbbi zavargások óta New York nagy része romokban hever. Az Amerikai Antikvitások Hivatala bármely épületet, építményt kész eladni annak, aki fizetni tud érte. Egy híres japán üzletember magát a Brooklyn-hidat veszi meg Kyoto melletti birtokára.
Galaktika 83.            

2519. SPINRAD, Norman :Az elveszett földrész
XXII. századra Afrika lett a civilizáció vezető földrésze, mióta Észak-Amerika államai tönkrementek a környezetszennyezés hatásai miatt. Az afrikaiak turistaként bejárják a Keleti-partvidék hatalmas romjait, ki a borzongató csodálkozás, ki a múlt tanulmányozása, és van aki ősei ellen elkövetett bűnök feletti bosszúszomja miatt.
Galaktika 108.            

2518. SPINRAD, Norman :Hírzárlat
A megszokott amerikai hétköznapokba bombaként hat a hírzárlat, miközben a hadsereg szokatlan mozgolódásba kezd. Földönkívüli támadásról pletykálnak az emberek. Kitör a pánik, az emberek tömegesen menekülnek a városokból. Pár nap múlva lefújják a hírzárlatot és a közvéleményt megnyugtató okokkal magyarázzák az elmúlt napok eseményeit. Vannak emberek, akik megérezték a változásokat.
Galaktika 106.            

2517. SPINRAD, Norman :Szuperhősök
Az új Szupermen-láz miatt egy rakás ember képzeli magát Szupermennek. Van New Yorkban egy pszichiáter, aki az ilyen betegekre specializálta magát. Egy nap beállít hozzá az igazi Szupermen, aki miután visszanyerte emlékezetét, elrepült Metropolis felé. Ezt látva az orvos átalakult Szuperpszichiáterré és Szupermen után repült, hogy kigyógyítsa betegét szuper képzelődéséből.
Galaktika 83.            

2520. SPRINGER, Sherwood :Loreley hangja
Egy fiatal író felkeresi félreeső házában Al Burke kottamásolót, hogy információt gyűjtsön egy híres dzsesszénekesnőről, Ruby Bentonról. Ruby arról volt híres, hogy mindenki másmilyennek halotta a hangját. A lány hangjáról csak egy felvétel készült, utána nyomtalanul eltűnt. Burke különböző jelekből arra következtetett, hogy a lány a közeli jövőből érkezett és a hangjával egy férfit kellett becserkésznie. A teória valódisága mellett szól, hogy az egyetlen felvételen egy hang sem hallható.
Galaktika 111.            

2522. STABLEFORD, Brian M. :A mérnök és az ítéletvégrehajtó
A mérnök egy aszteroida belsejében egy új életformát alkotott, ami képes generációként új formát ölteni. A Föld vezetői veszélyesnek találták az új életformát, és az esetleges fertőzéstől tartva az aszteroida elpusztítása mellett döntenek. A kisbolygót a Napba irányítják. A mérnök elpusztítja az ítéletet végrehajtó robotot, majd behatol az életforma lezárt életterébe. A teste és szelleme teljesen feloldódik az új közegben, ami olyan spórákat képez és indít a világűrbe, amelyek kibírják a szélsőséges életkörülményeket. A spórák a napszéllel hajtva lassan sodródnak a Föld felé.
Galaktika 46.            

2523. STABLEFORD, Brian M. :Gyász
A jövő prostituáltjait genetikailag megkonstruált vírusok és eufóriaserkentők segítik munkájukban, de ezek a szerek kíméletlenül felborítják egy normális ember hormonrendszerét és anyagcseréjét. Anna, egy ilyen esetekre specializálódott korházban él. Rövid életében csak egy férfit szeretett igazán, és most ennek a férfinak a temetésére szeretne eljutni.
Fényévek 2.            

2521. STABLEFORD, Brian M. :Minipercek
A férfi pontban hajnali négykor telefonhívást kap egy alternatív világban élő önmagától. Elmondja önmagának a minipercek törvényét. A vonal megszakadása után feltárcsázza saját telefonszámát és a saját hangját hallja a kagylóban, megismételve az előbbi beszélgetést. Lecsapja a telefont és látja, hogy az óra ismét négy órát mutat. Újra csöng a telefon, majd megismétlődik az utóbbi telefonbeszélgetés, majd még újra a végtelenségig...
X - magazin 97/2.            

2524. STĂNESCU, Sorin :Fények a mélyben
Rao professzor a lánya halálának hatására kutatni kezdi az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusának lehetőségét. A jóga révén sikerül kiépítenie saját belső látását, amivel megfigyelheti szervezetét. Ahhoz, hogy ezt a technikát minél hamarabb megtaníthassa embertársainak, egy lakatlan szigetre költözik egész kutatócsoportjával együtt. Itt kibernetikai alapon próbálják átvinni emberről emberre az öngyógyító technikát. Miközben a professzor megmenti asszisztensnőjének életét, új dolgokra derít fényt.
A kozmosz hullámhosszán            

2525. STANTON, Will :A kísérlet ( Barney )
Két kutató egy lakatlan szigeten a patkányok intelligencia fejlesztésével foglalkozik. Barney nevű patkánynak sikerül a két férfit közvetett úton megölnie, és az egyikük naplóját is meghamisítja.
Galaktika 64.     X - magazin 97/1.        

2526. STARZL, R. F. :Sugárzó ellenség
Ingraham és Durphee leszállnak űrhajójukkal a rádiumban gazdag üstökösre. A Földre szállított rádiummal egy csapásra gazdagok lesznek. Rakodás közben sugárzó lények veszik őket, akik közül Durphee néhányat elpusztít. A lények elviszik az űrhajó motorjának egyik alkatrészét, amit sikerül a két férfinak később visszaszereznie. Durphee magára hagyná társát az üstökösön, de a lények megölik. Ingraham-et viszont elengedik.
A találkozás            

2527. STEELE, Allen :Doblin előadása
Egy sorozatgyilkos előadásokat tart egyetemeken, amik végén mindig kivégez egy halálraítélt fegyencet. Az ilyen előadásokon nézőként résztvevő emberek a jövőben, statisztikailag jól kimutathatóan, lényegesen kevesebb szabálysértést vagy egyéb bűncselekményt követnek el.
Fényévek 2.            

2528. STEINBECK, John :A teknősbéka
Egy teknősbéka mászik át az úttesten, amikor egy kis teherautó sofőrje megpróbálja elgázolni. A teknős szerencsésen leperdült a kerékről az út szélére és tovább kúszott a porban.
Galaktika 30.            

2529. STENFORS, Bo :A robot
Az emberiség utolsó városának egyik takarító robotja elunja az emberek örökös rendetlenkedéseit. Megöl mindenkit és a holttesteket a szemétdombra hordja. Hogy még tökéletesebb legyen a város tisztasága, ő is a szemétdombon marad.
Galaktika 28.            

2530. STEPHENSON, Andrew M. :Teljes készültség
A két részre szakadt emberiség félelmetes háborút vív már hosszú ideje. Időutazókat küldenek a jövőbe, hogy információt hozzanak a háború kimeneteléről. Egy szomszédos idősíkban élő emberek erőiket megfeszítve próbálják megakadályozni, hogy a gyilkos, háborús energiák a saját terükbe be ne törhessenek. Emiatt nem engedik visszatérni az időutazókat.
Galaktika 36.            

2533. STERLING, Bruce :A kerékpárszerelő
Jövő évszázad, New York. Kerékpárokat szerelő fiatalember egy régi beltéri egységet kap egy barátjától. Egy nő megpróbálja elrabolni az egységet, mert azzal bizonyítani lehet, hogy egy magatehetetlen politikust leváltotta saját titkárprogramja. A fiú betörőcsapdája elfogja a nőt, aki megdöbbenve tapasztalja, hogy az emberek nagy részét nem érdekli a politika.
Fényévek 2.            

2532. STERLING, Bruce :A Raj
Az emberiség több részre szakad és mindegyik rész másképp tervezi az emberiség jövőjét. Afriel doktor, az Újraalakítottak párt tagja, egy hatalmas hangyakolóniához hasonló lények lakta csillagrendszerbe tart, hogy genetikai mintákat szerezzen az emberiség javára. Egy aszteroid felszíne alatt lakozik a Raj, amelyet egy földi nő már egy éve tanulmányoz. A két földi kísérletei miatt a Raj Királynője feléleszt egy intelligenciával rendelkező egyedet, aki az emberiséget beolvasztaná a Raj közösségébe, mint azelőtt már más fajokkal is tette. Afriel doktor ezt nem hagyja annyiban és megpróbálja a Rajnak bebizonyítania az emberiséggel szembeni tévedésüket.
Homályos zóna            

2531. STERLING, Bruce :Másképp látjuk a dolgokat
Húszadik század vége. USA és a Szovjetunió gazdaságilag tönkrement. Moszkvára afgán terroristák atombombát dobtak. Az arab államok egy nagy kalifátusba tömörültek. Egy kairói újságíró Miamiba utazik riportot készíteni Tom Boston rocksztárral. A sztár meghívja egy kis kokain szívásra a riportert. A kokain preparálva volt, ami egy év múlva rákot okoz használójában.
Galaktika 171.            

2534. STERLING, Bruce :Mozart napszemüvegben ( Társszerző: Lewis Shiner )
Az emberiség kifejlesztett egy új technikát, amellyel más idősíkok múltjába visszautazva kiaknázzák az ottani ásványkincseket. A salzburgi olajfinomító egyik munkatársa összeismerkedik Mozarttal. A fiatal zseni szeretne eljutni a Valós Földre, hogy ott legyen sikeres popsztár. Ezért fellázítja saját világának Szabadkőműveseit, hogy támadják meg a finomítót, és Mozart az evakuálandó műszaki személyzettel a Valós Földre jut.
Galaktika 91.            

2535. STERNBERG, Jacques :A kérészek
A két kiránduló egy olyan bolygóra kerül sérült űrhajójukkal, ahol sokkal lassabban telik a relatív idő. A fiatal pár szomjan hal mire a bolygó lakói felfigyelnének rájuk.
Galaktika 38.            

2536. STEWART, Ian :A megfelelő helyre került ember
Marco társnőjével kényszerleszállást hajt végre egy sok száz éve benépesített bolygóra, ahol az uralkodók nem szeretik a külvilági embereket. A bolygó különlegességéhez tartozik az itt élő növények, amik képesek megtörni a tér szerkezetét, alakítani a gravitáció hatásait. A két bolygónkívüli egy cirkuszban húzza meg magát a helyi hatalmasságok elöl, míg olyan helyre nem kerülnek, ahonnan elhagyhatják a bolygót. Marco időközben összeszerelmesedik egy idomárnővel. A dologból gyerek lett, és a férfi meglepetten tapasztalja, hogy ezen a bolygón egy helyi növény segítségével az apák hordják ki a gyermekeket.
Galaktika 103.            

2537. STOCKTON, Frank R. :Történet a negatív gravitációról
Egy amerikai felfedez egy gépezetet, amellyel közömbösíthető a gravitáció hatása. Találmányát egy hátizsákba helyezi és olaszországi kirándulása során jó hasznát is veszi. Szerkezete segítségével megleckéztet egy pökhendi hegymászót, ám veszélyes helyzetekbe is kerül miatta. Végül fia jövendő apósa tanácsára inkább eltűnteti találmányát.
Galaktika 57.            

2538. STOFF, Andrzej :Menyasszony a hibernátorban
Shah visszatér évszázados útjáról és első dolga, hogy hibernátorban fekvő menyasszonyához siessen. Ám a hibernátor üres, a lány nem akarta egész életét eldobni és mélyhűtött állapotban várni szerelmére, aki talán haza sem ér. A férfi megérti a lány döntését és beleveti magát a farsangi forgatagba.
Galaktika 87.            

2548. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A Drexon-manó
Aki képes egy virtuális manót életben tartani egy héten át a számítógépén, annak egy kívánságát teljesíti a manó, legyen az bármi is. Egyedüli probléma, hogy a manó életben tartásához egy sor Dexon gyártmányú hardvert és szoftvert kell venni, ami egy kisebb vagyonba kerül.
A Jessa fátyla            

2544. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A férfi, aki áthúzta a Szájnet számításait ( Társszerző: John Caldwell)
Harry Sezlon, mielőtt eltűnne Traktorról, fogadást tesz a Szájnet ellen, amit megnyer. A díjat T-ezreske, a Szájnet terminátora hozza el, aki bődületesen rossz matematikus.
Ópiumkeringő            

2551. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A fiúk bűnéért az apák lakolnak
A világ legnagyobb hardver és szoftver forgalmazó részvénytársaság vezetőjének sikerül apja fiatalkori énjével kapcsolatba lépnie egy ősrégi számítógép terminálján keresztül. A férfi ráveszi az apját, hogy ölje meg a legjobb barátját, mert így nem születik meg a fia, aki a jövőben a konkurense lesz a cégnek. A megváltozott idősík hatására eltűnik a részvénytársaság vezetője is, mert ő is a megölt barátnak a gyermeke volt.
Holtak Galaxisa            

2542. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A Fügétlenség Napja
Hogyan győzi le önhibájából hőssé váló fiatalember a világűrből jött idegeneket, akik a Föld teljes fügetermését elrabolnák?
Csillaghajók            

2553. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A szerencse forgandó
Connors és barátnője csalt, lopott, hazudott, hogy felkerüljenek az angyaloknak becézett földönkívüliek hajójára, a többi kiválasztott szerencsés közé. A hajón veszik észre, hogy ők lesznek az idegenek élemiszerkészlete a hosszú úton.
Aranypiramis            

2543. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :A törvény szigora
Egy férfit és családját négy útonálló megtámadja és a köztéren álló robotrendőr nem avatkozik közbe, mert szerinte nem bizonyítható egyértelműen a bűn elkövetése. A férfit viszont példásan megbünteti tilosban való parkolásért.
Ópiumkeringő            

2550. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Arma Gedeon és az övön aluli Deep Impact
A Föld végveszélyben, egy üstökös rohan feléje. Mivel a legintelligensebb emberek csapa csődöt mondott, felkeresik Arma Gedeont tengeri olajfúrószigetén, hogy segítsen. Az öreg Gedeon, mikor meghallja, hogy a becsapódó üstökös háromszáz méteres hullámokat kelt majd, örömmel rohan szörfdeszkájáért.
Feketecsuklyások            

2552. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Az élet nem áll meg
A XXIII. században egy pusztító háború iszonyú bombáinak energiája átszakította a tér-idő szövedékét és sokmillió menekülő próbálja tudatát egy régebben élt ember testébe juttatni. Mrs. Jenson felkeresi néhai férjének pszichiáterét, akit már megszáll egy menekülő tudat. Az asszony nem tudja kivédeni egy másik menekülő tudatának a támadását, ezért lelövi a pszichológust. Az asszony villamosszékbe kerül tette miatt, ahol a menekülő tudatával együtt fog meghalni.
A Holtak Galaxisa            

2549. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Az évezred utolsó labdarugó világbajnoksága
2002-ben megrendezésre kerülő labdarugó világbajnokság elmarad az Arab Háború és a későbbi Atomháború miatt. A megolvadt sarki jégmezők vize elöntötte szinte minden szárazföldet. A túlélőknek az egyik űrállomáson élő, skót származású űrhajós közvetít felvételről mérkőzéseket. Mielőtt kifogyna az energia, úgy vágta össze a felvételeket, hogy a skót csapat nyerje meg az utolsó világbajnokságot.
A Jessa fátyla            

2541. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Az Univerzum örökösei
A superior és klasszik emberek közötti háborúság miatt a Nap rövidesen nóvává változik. A szinte isteni erővel rendelkező emberek szeretnék elhagyni a haldokló Naprendszert, de egy ismeretlen burok falként áll az útjukba. Ykaryos a kiút keresése közben talál egy istenné vált ősi számítógépet meg egy teknik nőt, aki a Naprendszeren túli emberek szülötte. Ykaryost a határon túlra juttatja a számítógép, hogy helyet keressen a menekülő emberiségnek, amelyet saját mentális hatalma zár börtönbe.
Az Univerzum örökösei            

2547. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Egészséges életérzés
Gouray felesége távozásának feletti bánatában megalkotta a nő számítógépes szimulációját. A program gazdaggá tette a férfit, de a pénzből megalkotta magának a tökéletes férfi szimulációját. A feleslegessé váló Gouray-ra a halál várt.
Csillagrobbanás            

2546. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Eliza
Egy rejtélyes sugárzás minden embert legyilkol, egyedül Adam éli túl. Találkozik egy gyönyörű, fiatal lánnyal, aki saját bevallása szerint leszbikus. Adam valahogy mégis felviszi lakására a lányt, és épp nekiállna az emberiség újrateremtésének, amikor felfedezi, hogy a lány valójában egy android.
Csillagrobbanás            

2545. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Emlékmázga
Két ember épp halálra unja egymást a nyílt utcán, mikor megjelenik egy meztelen női terminátor, aki az egyikük fejét lekapja és egy predátornak dobja. Következő pillanatban egy időgépnek álcázott gépkocsiban száguldoznak a T-rexek elől, amikor Darth Vader beléjük ütközik egy zuhanó X-szárnyú fedélzetén. A robbanás a jövőbe repíti őket, ahol egy óriási űrhajóról fekete emberek potyognak. Megérkezik az egyik férfi hasonmása, vagy emlékmása, és már senki sem tudja, hogy ki az igazi és ki a kitalált. Miközben szól a Brazil.
Ópiumkeringő            

2554. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Menekülés Drecenből (részlet)
A magyar elnök helikopterét ismeretlen tettesek lelövik 2099. aug. 18.-án Drecen városának légterében. Az elnök élve megússza a merényletet, azután rejtélyes körülmények között eltűnik. A H-Tutul titkosszolgálat tehetetlen. Jobb híján Igor "Tetű" Ruzkint, a helyi alvilág egyik sokat próbált ezermesterét bízzák meg Magyarhon tízéves elnökének előkerítésével.
Az idő kalózai            

2539. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Telepítvény
Asimov Alapítványának nagyszerű paródiája. Gál Döme ellátogat a Traktorra, ahol találkozik a zseniális histomatematikus Harrry Sezlonnal.
Ozirisz országa            

2540. STONE, Jeffrey ( NEMES István ) :Xyl, a hálátlan idegen
A Galaktikus Tanácstól az emberre legjobban hasonlító Xyl-t küldik követként a Földre. Először a maffiával találkozik, aki majdnem lelöveti. Később bekerül a diliházba, ahonnan sikeresen megszökik, de Eric von D(niken karmaiba kerül, aki egy filmmel akarja bebizonyítani földönkívüli mivoltát. Xyl végül fejvesztve menekül a Földről, az őrültek bolygójáról.
A Galaxis Császára            

2555. STRATTON, Robert :Dr. Traven hobbija
Az idősödő new yorki fogász hobbija a régi kéziratok gyűjtése. Egy nap távolkeleti templom ősrégi kézirata kerül a kezébe. Az egyik oldalban kis pergamenlapot talál, amelyen egy térkép található. A felcsigázott orvos elutazik Thaiföldre, hogy megkeresse a térképen található Hatalom és Halál barlangját. Hihetetlen és őrjítő kalandok során, egy évezredek óta elfeledett romváros alatt, földönkívüli eredetű fémamforákat talál. Az amforák a világ legerősebb mérgét tárolják. A megváltozott orvos nekilát világuralma kiépítésének. Tervét a kézirat őrzésével foglalkozó thaiföldi templom szerzetese hiúsítja meg, aki az orvost elviszi a halál nyugalmába.
Galaktika 94.            

2557. STRONG, Liam ( KOCH György ) :A vérdíj
Androidok veszik át a hatalmat a Földön és a megmaradt embereket a Vénuszra száműzik. Néhányan azért megpróbálnak visszakerülni az anyabolygóra, ám előbb-utóbb mindenkit elkapnak a Megsemmisítők. Legtovább Yueh-nek sikerül bujkálnia üldözői elől, de végül feladja magát.
Az Univerzum örökösei            

2556. STRONG, Liam ( KOCH György ) :Hosszú álom
Egy hiba folytán a főhőst hamarabb kelti ki hibernációjából a komputer. A géptől megtudja, hogy már 137 éve van hibernálva sok ezer társával együtt. Kint, a világban mindenki meghalt a legutóbbi háborúban, csak maroknyi túlélő repült el űrhajóján a Naprendszerből. Már csak három napra elegendő energiával rendelkezik a számítógép, aztán mindenki meghal. Így a főhős is felkészülhet a leghosszabb alvásra.
Ozirisz országa     Csillaghajók        

2558. STUART, Don A. :Az izé
Az Antarktiszon kutató expedíció földönkívüli űrhajót talál a jég alatt, mellette megfagyott utasát. Az idegen kiolvasztása után eltűnik és több embert is megfertőz különleges sejtjeivel, amik képesek önálló cselekedetekre is. Hosszú harc után sikerül elpusztítani az idegent és a megfertőződött embereket.
Analógia 1.            

2559. STUART, William W. :A csillagűzött szerető
Egy állástalan újságíró összeismerkedik egy földönkívülivel, aki egy öregasszony testét vette kölcsön. Később gyönyörű testet épít magának, míg a régit a férfi elásta a kertbe. Sok boldog hónapot töltenek együtt, ami alatt a nő többször is testet cserél. A régi testek mentek a föld alá. Egy reggel a földönkívüli nő két kisebb földönkívüli gyermekké osztódik, akik visszatérnek bolygójukra. Az újságírót letartóztatják a kertben talált holttestek miatt. A férfi nem fél a kivégzéstől, mert kedvese jóvoltából szinte sérthetetlen a teste.
A csillagűzött szerető            

2560. STURGEON, Thoedore :A magány csészealja
A Central Parkban egy kisméretű repülő csészealj fejen talál egy fiatal lányt. Ájulásából ébredve a lány elmeséli, hogy a csészealj beszélt hozzá. A CIA és az FBI majd' ízekre szedi a lányt az információért, de ő nem hajlandó beszélni. Sok éves magányában csak egy emberrel volt képes megosztani az üzenet tartalmát. Egy nagyon magányos lény indította a csészealjat, amelyben a magányáról beszél.
Gyilkos idő            

2568. STURGEON, Thoedore :Az aranyspirál
A Sirius A telepesbolygóra induló csillaghajót és nyolc utasát eltéríti egy ismeretlen faj, és egy távoli bolygóra irányítja. A bolygó különleges környezetében a földiek DNS-láncában régi, atavisztikus gének aktiválódnak. Pár generáció alatt több millió évet fejlődnek vissza. Megfelelő idő eltelte után az idegen eltérítők visszatérnek a bolygóra, hogy új helyre telepítsék a földiek leszármazottjait, miközben új, eltérített lényeket hoznak magukkal.
Galaktika 110.            

2566. STURGEON, Thoedore :Az ember, aki elvesztette a tengert
Egy földi űrhajós szerencsétlenül jár a Mars felszínén. Míg haldoklik a dermesztő, élettelen sivatagban, visszaemlékszik a tenger nyüzsgő életére.
Galaktika 67.            

2563. STURGEON, Thoedore :Butélia Drogéria
Egy senkiházi tolvaj betér egy fura üzletbe. Itt egy különleges képességet kap, hogy vigye valamire az életben. Látja a szellemvilág lakóit és beszélgethet velük, segíthet a szellemeknek megtalálni a megnyugvást, összehozva őket az élőkkel. Egy nap a férfi képességét felhasználva haragosát halálra ijeszti egy szellemmel. Mivel visszaélt képességével halála után neki kell majd a házban kísértenie.
Metagalaktika 4.            

2564. STURGEON, Thoedore :Butil és Fúvó
A Föld videoredszerében feltűnt egy másik dimenzióbeli lény, aki sorozatos tréfái után hírtelen eltűnt. Hamiltonnak támad egy ötlete a lény visszahívására. Szövetkezik a dúsgazdag parfümgyártóval, elkészítik a legbüdösebb kotyvalékot amit ember valaha készített, ledigitalizálják és a videoredszerbe küldik. A lény reagál a bűzre, először jól megtréfálja Hamiltont, majd elfogadja a két férfi ajánlatát. A jövőben zavarni fogja a konkurens reklámszolgáltatók műsorát.
Metagalaktika 3.            

2561. STURGEON, Thoedore :E kettő kell neki
A Dirbanu bolygó lényei semmilyen kapcsolatot nem hajlandók létrehozni az emberiséggel. Mégis két lény érkezik erről a bolygóról a Földre, akik szerelme elementális hatással van az emberiségre. Ők azonban szökevények és Dirbanu visszaköveteli őket. A két lényt visszaszállító űrhajó parancsnoka rájön a bolygó lényeinek konok elzárkózásának titkára. A bolygó lényei az embereket homoszexuálisoknak tartják a nagyon hasonló szexuális kinézet miatt, ezért nem hajlandók kapcsolatba lépni senkivel.
Gyilkos idő            

2562. STURGEON, Thoedore :Ha aggódsz, ha szeretsz...
A világ leggazdagabb lánya beleszeret egy egyszerű fiúba, aki belopódzott a lány kertjébe. A fiú később halálos beteg lett. A szervezete megtermékenyített petesejteket termelt, amik lassan elpusztítják a szervezetét. A lány nem törődött bele kedvesének elvesztésébe, hanem az életképes petesejtekből megpróbálta reprodukálni a fiút. Miután az egyik petesejtből megszületett egy normális gyermek, olyan környezetben nevelik fel, mint amilyenben felnevelkedett a meghalt fiatalember. A közbenső időt a lány hibernálva töltötte, és amikor elérkezett a megfelelő idő a két szerelmes ismét találkozott.
Galaktika 46.            

2567. STURGEON, Thoedore :Nyáhu masinája
Egy macskakinézetű idegen balesetet szenved Jackék háza mellett, amelynek felső szintjét leborotválta az idegen járműve. Jack elviszi különleges vendégét és érdekes repülő szerkezetét tudós barátjához a reptérre. Itt a földönkívüli megpróbál elrepülni az egyik repülővel, de lezuhan. Ekkor derül ki, hogy az idegen egy gyerek, és nem tud felvilágosítást adni repülő szerkezetéről sem.
Galaktika 82.            

2565. STURGEON, Thoedore :Tehetség
Egy fiatal kisgyerek birtokában van a Tehetség. Bármit kíván, azonnal teljesül. Zsarnokként uralkodik szülein és állandóan terrorizálja környezetét. A szomszéd lányát óriási rovar alakjában ijesztgette, de a lány agyontaposta.
Galaktika 63.            

2569. SURIANU, Ovidiu :Hegy született
Egy román mérnök, különleges technológia alkalmazásával, egy vasércben gazdag aszteroidát letérít pályájáról, és a Kárpátok egyik lakatlan hegyláncának tövébe irányítja. A mérnök menyasszonya figyel fel az állatok különleges viselkedésére. Így kilóméter pontosan meg tudják határozni a becsapódás helyét.
A kozmosz hullámhosszán            

2570. SUSSANN, René :Az ügynökség
Városnyi méretűvé terebélyesedő titkosszolgálat legügyesebb ügynöke élete legnagyobb problémájával kell szembenéznie. A Szolgálat két különálló osztályáról kap két különböző parancsot, amelyek végrehajtásáért az életével felel. Az első parancs szerint információt kell továbbítania, a másik parancs szerint az információ továbbítóját meg kell ölnie.
Galaktika 109.            

2571. SVANSSON, Sten :Csináld magad!
A főhős vesz egy "Isten-építőkészlet"-et, de nincs tőle igazán elragadtatva. A felesége és az anyja is untatják őt, ami nem is csoda, hiszen elég olcsó árúk voltak.
Galaktika 28.            

2572. SWANWICK, Michael :A Mars istenei ( Társszerző: Gardner Dozois, Jack Dann )
Megérkezik az első földi űrhajó a Marshoz, ahol hatalmas homokvihar dúl. A vihar elmúltával élettel teli bolygó tárul az asztronauták elé. Szemük láttára elevenedik meg előttük Borroughs által leírt Mars-bolygó, bár a műszerek halott, sivatagos képeket mutatnak. A Marsra leszállt űrhajósok eldobálják szkafandereiket és elindulnak felfedezni a csodálatos bolygó tájait. Az űrhajóban maradt parancsnok az eddig ismert valóságot választja, és visszaindul a Földre társai halálhírével.
Galaktika 89.            

2573. SWANWICK, Michael :Téli mese
A háborúban agylázat kapott férfi elmeséli gyermekkori karácsonyestéjét a család gyermekeinek. Azon a karácsonyon találkozott egy beszélő larllal, aki elbeszélte neki a régi időket. Larl egy nagyon intelligens állatfajta, amely elég fejlett csoporttudattal rendelkezik, amit evés közben képesek átadni. Egy nap emberek szálltak le űrhajóikkal és telepedtek le a bolygón. Larlok akkor szegődtek az emberek mellé, amikor az egyik földi asszonyt elfogyasztva az emberi emlékezetet is megszerezték.
Galaktika 173.            

2574. SYKES, S. C. :A Cyphertone
Új videojáték lett a gyermekek kedvence. A fiatalok egyre jobban belefeledkeznek a játékba. Jarod apja kíváncsi a gép működésére, de semmit sem sikerül megtudnia róla. Barátja szerint ez földönkívüliek gyártmánya, hogy a vadaknak tartott embereket megcivilizálják. Mikor Jarodnak sikerül a legvégső színt teljesítése, eltűnik. Apja kezébe veszi a játékot, hogy kövesse fiát.
Galaktika 58.            

2575. SYNOWIEC, Adam :Játék
Két szolgálat közötti pihenőidőben Sweelt számítógépjátékkal üti agyon az időt. Játék közben megváltoznak a képernyőn addig látható alakzatok és hatalmas űrflotta közelít. A fergeteges játék végén a kifáradt Sweeltnek az egész katonai vezérkar gratulál a győzelemhez. Valódi földönkívüli űrflották vert vissza, mert a számítógép az ő termináljára kapcsolta a Föld körüli űrállomások teljes fegyverzetét. Sweelt nem volt teljesen biztos az idegenek támadó szándékában, és nem volt képes elviselni a felelőséget egy egész űrflotta elpusztításáért, ezért öngyilkos lett.
Galaktika 102.            

2576. SZABÓ János :Az Emlékek Hídján
Az utolsó Bolygóközi Háború után a lerombolt Föld országai egyesülnek. A régi világ romjai között élő emberek felépítették az Emlékezés Hídjait, ahol mindenki találkozhatott meghalt szeretteivel. Egyedül már csak az emlékek maradtak.
Android 3.            

2577. SZABÓ János :Hasztalan mágia
Szürke kishivatalnokként élő Jim Scone kezébe kerül egy ősrégi recept. A vegyület felszabadítja az ember mentális képességeit. Scone képes lett a múltba pillantani. Így kiderítette, hogy ki erőszakolta meg brutálisan a komputerosztály csinos, fiatal alkalmazottját, aki emiatt öngyilkos lett. Ám hiába a különleges képesség, a nyomozók őt tartják tettesnek és diliházba csukják.
Android 1.            

2578. SZABÓ Miklós :Az arc
Az író megpillant egy szellemarcot az erkélyajtó üvegében. Az arc gazdája egy másik dimenzió lakója, akit az író visszakerget saját világába. Viszont a túloldal szelleműzői az írót kergetik el. Ezután az arc állandóan követi az írót. Ő az író félelme, ami lassan az őrületbe kergeti.
Galaktika 110.            

2579. SZABÓ Tamás :A rajongó
Emberre megszólalásig hasonlító idegenek űrhajója kering a Föld körül. A parancsnok tucatjával hozatja a sci-fi könyveket az űrhajóra és évek óta halogatja a kapcsolatfelvételt az emberiséggel. Sehol a Galaxisban nem írnak sci-fit, csak a Földön. De ha leszáll a hajó és megtörténik a kapcsolatfelvétel, ennek a műfajnak befellegzett, elveszíti minden újdonságát.
Galaktika 174.            

2580. SZABÓ Tamás :Alagsor
A főhős síró kislányt talál egy belvárosi bérház előtt. Kérésére elpanaszolja, hogy a ház foglyul ejtette a kisöccsét, és mivel ez nehezen hihető, megmutatja az alagsorban miként is történt ez meg. A lány a férfit az öccse mellé löki a falba, ami gumiszerű képlékenységével őt is rabul ejti. Így az öccsének van már játszótársa és ezentúl már nem kell egyedül lennie.
Galaktika 175.            

2581. SZABÓ Tibor :Gondolnunk kell az unokáinkra is
A Földről indított hatalmas olajkutató űrhajók járják a Galaxist, kitermelhető olajat keresve. Találnak egy értelmes lények lakta bolygót, ahol elenyésző az ásványi olaj. A bolygó egész flóráját és faunáját elpusztítják és hatalmas üregekbe gyűjtve a talaj mélyére süllyesztik azt. Sokezer év múltán első osztályú kőolaj keletkezik belőle az eljövendő emberiség számára.
Hungarocon '92            

2582. SZABOLCSI Zoltán :Kis kaland a Marson
Az Űrpornó nevű lap újságírója Mars-lakó álcájában személyes élményeket szeretne beszerezni a Marsbeliek szexuális életéről, amelyet majd egy cikksorozatban kamatoztat. A remekbe sikeredett anyagvadászat után közelebbről is megismerkedik egy nőnemű Mars-lakóval. A hosszantartó együttlétek után derül ki, hogy a Marsbeli az újságíró felesége álcában.
Vénusz 90/5.            

2583. SZÁDECZKY Kardos Noémi :A sziget
Mulder és Scully következő küldetése egy csendes-óceáni szigetre történik, ahol a kutatóállomás minden tagja - egy kivétellel - eltűnt. Az eltűntekkel egy hibrid ember végzett, akit a megmarad kutató kísérletezett ki. A lény elpusztítja megalkotóját is, majd megtámadja az ügynököket is. Az időben érkezett segítség lelövi a kétéltű fenevadat.
X-magazin 97/8.            

2584. SZÁDECZKY Kardos Noémi :Homok
Az új-mexikói sivatagban történt rejtélyes halálesetek kivizsgálására Mulder-t és Scully-t küldi az FBI. Egy idegen és iszonytató lényt találnak, ami vakond módjára mászik a homok alatt és áldozatait is a talaj alá ragadja le. Mulder feltételezése szerint a sivatagban végzett nukleáris kísérletek véletlen melléktermékére bukkantak.
X-magazin 97/6.            

2585. SZAGABALJAN, Ruszlan :A "szuperizé"
A feltaláló bemutatta találmányát a bizottság embereinek, amit bármivé képes volt átalakítani és megfelelően használni. Ennek ellenére kevesellték a találmány sokoldalúságát. A feltaláló kedveszegetten felépítette otthonát a találmányából, de még a gépezet mélyéről előkerülő felesége sem tudta megvigasztalni.
Galaktika 95.            

2586. SZAKMÁRY, Joe ( SZAKMÁRI Zsolt ) :A szárnyas barát
Egy földönkívüli ottreked a Földön és átveszi a rátaláló farmer tudatát. Mivel túl veszélyesnek találja az emberi fajt, nekilát az elpusztításának. Ennek érdekében a farmert összehozza a postáskisasszonnyal, mert az utódaik a világ vezetőiként kirobbantják az atomháborút. Egy madár száll a farmer fejére és a csőrével véletlenül a fejére csap, minek következtében a megszálló földönkívüli elpusztul.
Csillaghajók            

2587. SZAKMÁRY, Joe ( SZAKMÁRI Zsolt ) :A szépség múlandó
Egy ügynök olyan kenőccsel házal, amivel képes idős nőket húszévesekké fiatalítani. Egyedüli ellenszolgáltatásul csak egy óra intim együttlétet kér cserébe a kenőcsért. A kenőcs hátránya, hogy csak egy-két órára biztosítja a megfiatalodást használója számára.
Ópiumkeringő            

2588. SZAKMÁRY, Joe ( SZAKMÁRI Zsolt ) :Az űrruha
Megérkezik Balog az oroszok Hold-állomására, ahol épp a legjobb barátja, Pozdorjov a szolgálatos, aki azelőtt elszerette tőle a feleségét. Balog szerint lehet élni a világűrben szkafander nélkül is, csak a politikusok titkolják az emberek előtt. Barátja hülyeségnek tartja, de egy nap arra ébred, hogy Balog szkafander nélkül sétál a világűrben. Pozdorjov is kilép az űrbe és azonnal meghal. Balog tesztelte a legújabb, szinte láthatatlan űrruhát, ezzel állva bosszút barátján a felesége elvesztése miatt. Viszont Balognak kell tesztelnie egy új űrhajót, amelyről csak Pozdorjov tudta egyedül, hogy a pilóta biztos halálát jelenti az első repülés.
A Galaxis Császára            

2589. SZAKMÁRY, Joe ( SZAKMÁRI Zsolt ) :Szimbiózis
Egy földi űrhajós egy baleset miatt egy idegen bolygóra kerül. Csak nagy nehézségekkel képes beilleszkedni a helyi civilizáció idegen és furcsa szokásokkal vezérelt társadalmába. kezdeti boldogsága csak addig tart, míg meg nem ismerte a bolygó rendhagyó evolúciós fejlődését. Itt minden testrész egy önálló tudattal rendelkező egyed, amelyek összekapcsolódásával jön létre egy értelmes lény. A helybeliek segítségével az űrhajós elhagyja a bolygót egy különleges szimbióta-űrhajóval és sikerül egy töltőállomásra jutnia. Itt az űrrendőrség letartóztatja gyilkosság vádjával, mivel női melleket találnak nála. A férfi hamar bebizonyítja ártatlanságát, amikor a szerveket felragasztja a saját homlokára.
A Holtak Galaxisa            

2590. SZALAI, Ladislav :Akad a tű
A történet hőse már negyedszerre találkozik pár percen belül régi osztálytársával. Az osztálytárs szerint megakadt az idő, mint a lemezjátszó tűje. A főhős lelövi osztálytársát, és elégedetten hallja, amint ugrik egyet a tű a sors lemezén.
Téren és időn túl...            

2591. SZALAI, Ladislav :Sztrájk
Már csak egyetlen ember dolgozik a világon és mivel nem jelölték ki az utódját, tiltakozásul sztrájkba kezd. A dolgozó a sztrájk első másodpercében meghal.
Galaktika 74.            

2592. SZALAY Tamás :Különös eset
Az üzletkötő New Yorkban egy különös erő arra kényszeríti, hogy megtekintse Salvador Dali: A szétfolyó idő című képét. Azóta a férfi egyszerre éli meg az egész életét.
Menekülés a Naprendszerből            

2593. SZAPARIN, Viktor :Ítélet a Tantalusz felett
Egy új vírus ütötte fel fejét a világ két távoli részén. Az erre a feladatra specializálódott férfi napokon belül megtalálja a hatékony védekezést, bár még repülőszerencsétlenséget is szenved. Talán ez volt a természet utolsó lázadása az ember ellen. A kutatót a Vénuszra hívják, ott hemzsegnek az ismeretlen organizmusok
Metagalaktika 2.            

2594. SZATHMÁRI Sándor :A guafa
Egy leleményes sámán szentnek nevezett guafát ad egy indiánnak, aki szerencsét vár a fától. Az indiánt feláldozták az aztékok, a guafa pedig az egyik nemeshez került. Jöttek a spanyolok és feldúlták Tenochtitlánt, a fa új tulajdonoshoz került. Az évek során a fa többször is gazdát cserélt, mindenki szerencsét várt tőle, pedig rendre az ellenkezője történt.
Gépvilág            

2595. SZATHMÁRI Sándor :Adalékok a kompofon történetéhez
Egy mérnök szerelmi bánatában megalkotta az intelligens gépaggyal vezérelt zenegépet: a kompofont. Az első koncertbemutató hatalmas sikert aratott, míg ki nem derült, hogy gép írta a szerzeményt. A zene elveszti emberi értékeit és lassan a feledésbe merült.
Gépvilág            

2596. SZATHMÁRI Sándor :Az asztrálfluidum
A hivatásos lélekbúvár és jövendőmondót meglátogatja egy szellem, aki jócskán lemaradt szellemi tevékenységével. A lélekbúvár hasznos tanácsokkal látja el a szellemet, mire az viszonzásul megajándékozza őt a telepátia tudományával. A lélekbúvár mindenkinek a szemébe mondja az igazságot, mire mindenki üldözőbe veszi. Az üldöztetések miatt öngyilkos lett. Halála után találkozik az adományozó szellemmel, aki felvilágosítja, hogy milyen botor módon alkalmazta kapott képességét.
Gépvilág     Galaktika 81.        

2597. SZATHMÁRI Sándor :Babona
Kolombusz visszatért útjáról, eljutott Indiába. A salamancai egyetem tudósai közrefogják és kérdéseikkel bombázzák őt. A kérdések főleg babonák és régi mesék áltudományos ismereteire vonatkoznak. Kolombusz értetlenül áll e különleges vizsgáztatás előtt, majd mérgesen távozik, mert babonasággal vádolták tapasztalati tudása miatt.
Gépvilág            

2598. SZATHMÁRI Sándor :Dongók
Egy dongó és egy méh vitába kezd, vajon melyikük életvitele jobb. A dongó kénytelen elismernie a méhek társadalmának nagyobb hatékonyságát. Megpróbálja dongótársait meggyőzni a méhek tökéletesebb életviteléről. A dongók majdnem fajuk árulójának tekintik ezért.
Gépvilág            

2599. SZATHMÁRI Sándor :Gépvilág
Az írót meglátogatja H. G. Wells, aki megjárva a jövőt elhozza az emberiség kipusztulásának történetét. A távoli jövőben teljesen elgépiesített világban az egyik ország megalkotta a Vezérgépet, ami minden géppel az ország népének boldogulásáért dolgozott. A gép fenekestül fölforgatta a társadalmat és nekilátott az emberek ösztöneinek felszámolásához. Az emberek megpróbálták elpusztítani a Vezérgépet, de az hatékony fegyvereivel eltörli az emberi nemet a Föld felszínéről.
Gépvilág            

2600. SZATHMÁRI Sándor :Hamis jós
Atlantisz fejedelme amnesztiát hirdet, de az egyik rab büntetését még súlyosbítják is, mert a sziget elsüllyedését merte jósolni.
Gépvilág            

2601. SZATHMÁRI Sándor :Káin és Ábel
Kezdetben békesség és együttműködés volt a két férfi és családja között. A kígyó ám ügyesen elvetette közöttük a gyanakvás magvait. Kitört a harc, Káin meg Ábel elpusztultak. A túlélők mindhiába próbálták megszüntetni a torzsalkodást.
Gépvilág     Galaktika 81.        

2602. SZATHMÁRI Sándor :Kezdetben
Isten teremtett, az Ördög ellene teremtett és végül közösen megteremtették a férfit meg a nőt. Megjelent a szerelem és az Isten meg az Ördög azóta megnyugodtak az ember felől.
Gépvilág            

2603. SZATHMÁRI Sándor :Kitüntetés
A jövő társadalmában a magas intelligenciájú és beteg embereket besorozzák a hadseregbe, mert a bonyolult hadigépek irányítása magasan kvalifikált embereket kívánt. Egy ember hiába próbálja elrejteni gyors felfogóképességét, elviszik a háborúba.
Gépvilág            

2604. SZATHMÁRI Sándor :Logosz
Két görög rabszolga felidézi a dicsőséges és mélyen demokratikus világot, amelyet otthon éltek és összevetik Róma dekadens, erőszakos világával.
Gépvilág            

2605. SZATHMÁRI Sándor :Püthagorasz
A neves tudós megpróbálja elfogadtatni a később róla elnevezett híres tételét a közvéleménnyel, de mindenki a saját politikai nézeteihez próbálja idomítani azt. Minden városból kiutasították megrögzött igazságszeretete miatt. Okos tanítványa egy ügyes húzással a perzsa-ellenes háború jelszavává tette a tételt, mire az futótűzként elterjed a görög városokban.
Gépvilág            

2606. SZATHMÁRI Sándor :Tökéletes alattvaló
Bergengócia királyának parancsára Fabius mesternek el kellett készítenie egy gépembert, akiben fellelhető a tökéletes alattvaló ismérvei. A tudós férfiú embert bújtatott a gépezetbe, hisz csak az ember képes elviselni a zsarnokságot.
Gépvilág            

2607. SZATHMÁRI Sándor :Vincenzo
Galilei egész életében a világ természeti törvényeit és igazságait kutatja, míg testvére papi pályára lépett. Galilei nem tudja elfogadni az emberek nagyképű alakoskodásait, hazudozásait, kétszínűsködéseit. Tanai minden pápában gyanakvást ébresztenek és a máglyát is csak bátyja közbenjárására kerüli el. Galilei bátyja bolondnak tartja öccsét és bízik benne, hogy neve fennmarad a történelemben, de az utókor csak az öccse nevére emlékezik.
Gépvilág            

2608. SZATMÁRI Jenő István :A tűztündér szobra
Az emberek egy szokatlanul magas hőmérsékletű idegen lénnyel veszik fel a kapcsolatot, aki egy halott festő emlékére a Nap helyébe lép a Föld egén, míg a kozmikus porfelhő eltakarja azt. A felhő távozása után már csak egy kihűlt szobrot találnak a lény helyén.
Véga magazin 84/14.            

2609. SZATMÁRI Jenő István :Az üvegharang lakója
A földönkívüli intelligens lények nagykövetnőjének látogatását megzavarja egy baktériumtenyészettel fertőzött űrhajó balesete. Az idegen nagykövetnő kiemeli a roncsok közül az eltorzult pilóta testét, majd elhagyja a Földet. A történteket eltitkolják a nyilvánosság előtt.
Gemma            

2610. SZATMÁRI Jenő István :Párbeszéd
Két idegen űrhajó jelenik meg a Föld közelében. Az egyik űrhajót irányító lények csak a fényt érzékelik, míg a másik hajó legénysége csak a radarsugarakat. Bár a földi emberekkel nem akartak kapcsolatot létesíteni, tolmácsként viszont jó hasznukat veszik.
A rejtélyes idegen            

2611. SZAVCSENKO, Vlagyimir :Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú...
A moszkvai kiküldetésben tartózkodó Ivanovics vesz egy könyvet, amely mint később kiderül, az életéről szól. A könyv hűvös tárgyilagossággal meséli el Ivanovics gyermekkorát, felnőttéválását, életét. Ivanovics legnagyobb megkönnyebbülésére ebből a könyvből mindenki csak a saját életéről olvashat
Galaktika 67.            

2612. SZAVCSENKO, Vlagyimir :Lázadás az űrhajón ( A különös bolygó )
A tíz éve felfedezett bolygónak eltűnt a légköre és az ideérkező expedíció hihetetlen sebességű kisrakétákat talál, de értelmes életet nem. Az expedíció vezetője elpusztít egy rakétát, ezzel kiderítve, hogy a rakéták értelmes lények. Az emberek visszaindulnak a Földre és a rakéták valóságos hadserege követi őket. A hajó kapitánya a Föld biztonsága érdekében megpróbálja elpusztítani a kisrakétákat, mire a legénység fellázad ellene. Időközben a rakéták felismerték az emberekben az értelmes lényt és visszafordultak.
Meteorok viharában, Metagalaktika 2.     Ház kísértettel        

2613. SZEBENYI Szilárd :A három vasgolyó
Egy kereskedő aranyat kér szép kristályaiért egy olyan bolygón, ahol arany borít mindent. De a bolygó királya túl egyszerűnek találja az aranyat és mert a kereskedő túl kapzsi, neki adja legféltettebb kincseit: a három vasgolyót.
Galaktika 175.            

2614. SZEBENYI Szilárd :Ajándék
Több ezer évvel később élő történész fiának elmeséli a húszadik század barbarizmusát. A harmadik generációs, táptalajon nevelt agyú fiú okulására neki ajándékozza Fellini egyik korabeli filmjét, ami túlélte a dezintegrációt.
Galaktika 175.            

2615. SZEBENYI Szilárd :Al bácsi
Két kisfiú beszélget a sötétben. Egy csillaghajón születtek, és egy letelepedésre alkalmas bolygó felé tartanak. Szüleik már rég halottak, a Nap által elpusztított Földdel együtt. Az űrhajót robotok irányítják bolygóról bolygóra, és az útvonalat valaki a Galaxis közepéről küldi nekik.
Galaktika 175.            

2616. SZEBENYI Szilárd :Három nullaötkor
Vendel urat felkeresi a még meg sem született fia a jövőből, hogy elkérje kutatásai eredményét, mielőtt vele együtt elveszne egy felrobbanó vegyi üzem lángtengerében. Vendel nem hisz neki, mire a felesége is felkeresi a jövőből, hogy elbúcsúzzon tőle.
Galaktika 175.            

2617. SZEBENYI Szilárd :Lelki barátok
Egy baleset során egy földönkívüli ittreked a Földön, és míg érte jönnek a szülőbolygójáról, addig beköltözik egy ember tudatába. A férfit különös viselkedése miatt egy elmegyógyintézetbe zárják. A férfi megkérdi az idegent, hogy kopogja le neki hány év alatt érnek ide az övéi. A kopogás jó sokáig tart.
Galaktika 175.            

2618. SZEBENYI Szilárd :T- port
Egy embert a teleportáló fülkével együtt a saját bolygójára irányít egy üvegszerűen átlátszó fa. Ez a "fa" biztosítja a teleportálást az ember lakta Világegyetemben. Az elhozott embert visszaküldi a Földre, mivel nincs megelégedve a viselkedésével.
Galaktika 175.            

2619. SZEBERÉNYI Lehel :A poara nép eredete és vándorlása
A szörnyű atomháború, melyre a monda a maga eszközeivel emlékezik, ötezer éve pusztította el a civilizációt. A régen kísérleti telepnek használt polinéziai sziget lakói védettséget szerezve a sugárártalom ellen az egyedüli túlélők a Földön. A tengerár elől menekülve egy magas szintű kultúrát teremtenek az egykori Európa közelében.
Galaktika 37.            

2620. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :A bolygó sebe
A sivatagos bolygó déli féltekéjén egy hatalmas szakadék tátong. A szakadék szélén a sivatag porából kifejlődött intelligens növények kíváncsiak a szakadék mélyének titkára. Számtalan növény szállt alá a mélybe, de egyikük sem tért vissza soha. Egy nap az egyik növény saját készítésű repülőgépével alászáll a mélybe, ahol szembetalálkozik a felszínre igyekvő hatalmas víztömeggel. A víz halált hoz az intelligens növényekre, de egy új élet sarjad a nyomában.
Vega 2            

2621. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Dicséret
Barr egy feltűnően ronda földönkívülivel találkozik. A férfi tenyérbe mászónak találja az idegent, mire az - lévén hogy telepata - a férfi kezébe adja az arcát.
X - magazin 1996.jan.            

2622. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Enormitás
Egy társasház méretű bacilus keresi fel a professzort, hogy segítségét kérje. Szeretné, ha halálos baktériumokkal megfertőződve az emberiség kárára lehessen. A professzor bement a bacilusba, és pár nap alatt elpusztította azt.
X - magazin 1997.szept            

2623. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Felhő
Egy földönkívüli egy farmertől tudakolja a csillagához vezető utat. A farmer esőt kér az információért, majd találomra felmutat az égre. A világűr mélyén azóta kóborol egy űrhajó, fedélzetén egy földönkívülivel, aki egyfolytában átkozza a farmert.
Vega 6.            

2624. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Hallgass a megérzésre
Egy lány csókolódzás közben idegen tekinteteket érez testén, ezért bemegy a sátrába. Két földönkívüli megfigyelő hevesen bosszankodik az emberek különleges megérzései miatt.
Vénusz 90/5.            

2625. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Hiba az egyenletben
Két űrhajós várakozik egy bolygón, hogy találkozzanak egy idegen civilizáció küldötteivel. A kitűzött idő rég letelt, de a vendégek nem jöttek. Nem is jöhetnek, hiszen csak az ember az egyetlen értelmes faj a Világegyetemben, amely képes önmagát is becsapni, hogy reménykedhessen a találkozásban.
Vega 4.            

2626. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Legyen a kezed mindig tiszta!
Az újonnan felfedezett világ macska nagyságú élőlénye sárga port választ ki szervezetéből, amelyet egy kutató az élősdiek elleni védekező mechanizmusnak tart. Mikor a lény megsimogatása után a kezére tapadt sárga port megpróbálja lemosni, a keze egyszerűen elégett.
Új Vénusz 91/1.            

2627. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Mosodás
Vader nagyúr mosodása panaszkodik munkatársának a rendkívül nehéz körülmények miatt. Bár csak egy személyre kell mosnia, de az esetleges hibákért szigorú a megtorlás.
X - magazin 1997.jún            

2628. SZÉLESI Sándor( >> Sheenard, Anthony ) :Szép Heléna
Betiltották az időutazást, mert nyolcvanmillió időutazó férfi szeretett bele a szép Helénába. Mivel a nő már nem bírta a férfi hódolók állandó rohamát, teljesen eltűntette magát. Az eltűnése zavart keltett az emberiség történelmében.
Vénusz 90/5.            

2629. SZENTELEKY Kornél :Holnap, holnapután
Gáztámadás érte Párizst és a katonaság lezárta a várost. Pár civil meg katona elindul a lezárt területre életben maradt családtagjaik felkutatása érdekében. Robert egészen a belvárosig jut, de csak halottakat talál, több millió halottat.
A hazugság halála            

2630. SZENTIVÁNYI Jenő :A támaszpont (regényrészlet)
Sok százezer éve állították fel támaszpontjukat a földönkívüli emberek a Himalája elérhetetlen csúcsai között. Nagy gondoskodással vigyázzák az emberiség fejlődését. Az elmúlt pár száz év eseményei viszont eltértek az előre kiszámított értékektől, s bebizonyosodott, hogy mesterséges beavatkozásról van szó. Egy ismeretlen szervezet ügynökei az emberiség kárára működnek a Föld felszínén.
Galaktika 55.            

2631. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A hetedik mennyország
Egy pilóta halálos balesetet szenved a legújabb repülő tesztrepülésén. A mennyországba kerül, ahol meglepődve tapasztalja, hogy itt mindenkinek egyénre szabott mennyországa van. Mivel a pilóta realista és butaságnak tartja az egészet, el is tűnik a mennyországból.
A sebezhetetlen            

2632. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A hopi indiánok ideje
Egy francia tanár felfedezi, hogy a hopi indiánok nyelvéből hiányzik az idő fogalma és ezért másképp értelmezik a világegyetemet. A tanár gazdag barátjával együtt elutaznak a hopi rezervátumba, ahol csatlakozik hozzájuk egy amerikai pilóta és egy menekülő lány. Az indiánok egy sok ezer éve létesített, földönkívüli civilizáció gépezetére vigyáznak, amely ötvenévenként megvizsgálja az emberiség értelmi képességeit. A vizsgálat után a négy látogató semmire sem emlékszik.
A sebezhetetlen            

2633. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A kísérleti telepen
Egy kísérlet során árva gyerekekből egy ősemberi törzset hoznak létre, amelyet állandó megfigyelés alatt tartanak. A vezető tudós olyan körülményeket hoz létre a rezervátumban, hogy az egyedek rákényszerüljenek a kannibalizmusra. Időközben az Egyesült Államokban kitör egy új polgárháború, és a tudós egyedül marad a telepen. mikor testközelről próbálja filmre venni a törzs tagjait, azok elkapják őt és megeszik.
Hála a polgárháborúnak, sok ennivalója lesz a törzsnek.     A sebezhetetlen        

2634. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A megbízatás
Jézus egy időutazó, aki nagyon a szívén viseli az ókori emberek sorsát, és szeretné megmutatni számukra a követendő utat.
A sebezhetetlen            

2635. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A négyszín-elmélet
2011-ben a túlnépesedett Föld lakosságának a fele katona és a kormányok támogatják a homoszexualitás terjedését. Thompson utálja saját korát. A négyszín-elméletre alapozva kutatásait, olyan helyeket keresett, ahol visszatérve az időben egy jobb korban élhetné le életét. Újdonsült barátnőjével sikerül a kelta kori Angliába jutnia, de az akkori elmaradott körülmények rákényszerítik a saját korába való visszatérésre.
A sebezhetetlen            

2636. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A sátán ügynökei
Egy inkvizíciós pap levelet ír feletteseinek egy emberről, aki időutazónak vallotta magát, aki a távoli múltba utazva szemtanúja volt az Isten letaszításának és a Sátán uralmának kezdetéről. Az embert őrűltnek tartván életfogytiglani börtönre ítélik, de egy nap nyomtalanul eltűnik.
A sebezhetetlen            

2637. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A sebezhetetlen
4706-ban a Központi Kormány Sven Olson költőt egy különleges feladattal bízza meg. Kinevezik Világtribunussá és egy személyes védőernyővel vértezik fel. Feladata lesz a jogtalanságok és igazságtalanságok orvoslása a Galaxis lakott bolygóin. Első útja a Ghotan bolygóra vezet, ahol egy hatalmas illegális fegyverraktárat kell megsemmisítenie. A helybéli lények segítségével sikeresen teljesíti feladatát.
A sebezhetetlen            

2638. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :A testrablók
Az emberiség egy hatalmas Föld körüli űrkomplexumban él, egy szuperszámítógép vezérelte, tökéletesen biztonságos és unalmas világban. Az utóbbi időben egyre több gyermek tűnik el nyomtalanul. A nyomozással megbízott telepata emberek nyomára bukkannak a Világegyetem túlsó felén teljes szabadságban élő emberiségnek. Az ottaniak megpróbálják felszabadítani a földi embereket a szuperszámítógép fogvatartó gondoskodása alól.
A sebezhetetlen            

2639. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Atomzsarolás
O'Leary az IRA-tól kapott atombombával beül London egyik szállodájába és követeli Észak-Írország felszabadítását. Az ultimátum teljesítése után London királyának kiálltja ki magát, de nem érzi jól magát kényszerű börtönében. Egy hamisított bombát ad el egy katolikus püspöknek és Brazíliába költözik. Ott veszi észre, hogy az igazi bombát adta el.
A sebezhetetlen            

2640. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Az amatőr gyilkos
Egy amerikai bérgyilkos hibázik századik megbízása során és emiatt Brazíliába kénytelen menekülni. Itt feleségül akarja venni a dúsgazdag, volt náci tisztnek a lányát. A lány apja elaltatja a bérgyilkost és visszajuttatja az Államokba, ahol villamosszék várja.
Galaktika 112.            

2641. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Az eleven szobor
Szabadkőművesek rejtekhelyére lecsap a nagyherceg embereivel. A páholy nagymestere titkos próbával leleplezi az árulót, akit megölése után bevakoltak, bemeszeltek, és a katedrális szobrai közé állítottak.
Galaktika 112.            

2642. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Az ellenséges erő
V. hatalmának csúcspontján egy külső hang öngyilkosságra kényszeríti, mert mindent akkor kell abbahagyni, amikor az a legjobban megy.
Galaktika 112.            

2643. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Az utolsó vadász
A XXI. század végére Szladkov az utolsó vadász az egész Földön. Egy nap kiszökik az egyetlen rezervátumból az utolsó tigris és Szladkovot kérik fel a vadállat kilövésére. A vadászat végére mind a vad, mind a vadász elpusztul.
A sebezhetetlen            

2644. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Az üzenet
Az egyesült Észak-, és Dél-Amerikai kontinens elnökét felkeresi régi iskolatársa, és földalatti laboratóriumába invitálja. Sikerült megfejtenie a földönkívüliek üzenetét, amit az emberi DNS-be írtak. Az üzenet figyelmeztet az evolúció önpusztítására. Az elnök az üzenet elolvasása után felrobbantotta a laboratóriumot az egész várossal együtt.
Galaktika 54.            

2645. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Fekete és fehér lyukak
Floyd azon kevés kiváltságos ember közé tartozott a túlnépesedett Földön, aki űrhajókat vezethetett. Egy nap őt is elérte az öregedés és megijedt a nyugdíjazástól, mert minden kiváltságát elveszíti vele. Információkat gyűjt a fekete-fehér lyukakról, amikben az idő visszafelé halad, és ha valami áthalad rajta, fiatalabb állapotában kerül ki belőle. Floyd ellop egy űrhajót és célba veszi a legközelebbi fekete-fehér lyukat. A kísérlete túl jól sikerül, tehetetlen csecsemőként kerül ki a lyukból és lassan éhenhal az űrhajó vezérlőjében.
A sebezhetetlen            

2646. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Fratrium
A távoli jövő történésze érdekes leletre bukkan egy elhagyatott bolygón. Egy lány naplójára talál, akinek az apja lett a Föld teljhatalmú ura az atomháborút túlélő maroknyi embernek. Hogy ne születhessenek mutánsok, minden férfit sterilizálnak és csak a lány apjától születhetnek utódok. Így a világon mindenki testvére a másikénak és elnevezték a Földet Fratriumnak. a történész további ásatásokat akar folytatni ezen a bolygón.
A sebezhetetlen            

2647. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Garfield
Peter Hays ajándékba kapott macskájával furcsa háborút folytat. Peter megpróbálja a macskát minden lehető eszközzel kizárni a lakásból, a macska ennek ellenére mégis mindig bejut a házba. Végül egy baljós éjszakán a macska átvette Peter Hays helyét.
Galaktika 112.            

2648. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Hologramok könyve
Peter gyűjtötte a hologramokat. A világ létező minden élőlényéről és holt anyagáról készített már holomásolatot. Így lett egy saját Univerzuma. Saját magáról készített holofelvétel után Petert holtan találják laboratóriumában. Eztán már csak saját Univerzumában létezik tovább, mozdulatlanul.
Galaktika 112.            

2649. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Időharang
1880-ban egy amerikai farmer eltűnik szerettei szeme láttára, hogy 1945-ben egy magyar kisfiú testében szülessen újjá. A fiú felnőtt, bányászmérnök lett belőle és vágyódik régi családja után. Egyedül barátjának beszél élete tragédiájáról, és amikor újból eltűnik, a barát latolgatja, vajon melyik időbe került most.
A tökéletes változat            

2650. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Időzsugor
Dr. Hyde felfedezi, hogy az idő szemcsés szerkezetű és visszafordítható. Előadását senki nem vette komolyan, ezért visszatért kísérleteihez. Létrehozott egy különleges alumínium lapot, melyen az idő szép lassan elfoly valahová. Észrevette, hogy míg a saját szubjektív ideje előre halad, addig a világ saját ideje visszafelé tart. Amikor elhunyt egy elmegyógyintézetben a világ ideje már a második világháború kitöréséig hátrált vissza.
A sebezhetetlen            

2651. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Isten halott
Az atomháború után a volt űrpilóta tengeralattjárót irányít és halakra vadászik, hogy a megmaradt emberiségnek élelme legyen. Florida tiltott partjainál egy hatalmas, több száz kilométer hosszan elterülő emberi holttestre bukkannak. A parancsnok szerint ez Isten holtteste, a halfeldolgozó üzem vezetője pedig hatalmas hústömeget lát benne. A parancsnok diliházba kerül, az üzem vezetőjét kitüntették.
A tökéletes változat            

2652. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Magyarok az űrben
Elindul dübörgő ikaruszmotorjaival az első magyar űrhajó, ami elég hamar visszazuhan a Földre, de utasai párhuzamos világnak tekintik azt. Később az egész világ a magyarok űrsikeréről beszél.
A tökéletes változat            

2653. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Magyarország 2009-ben
Az író felkeres egy igen különcnek tartott férfit, aki nagy titokban egy időgépet építget. Mindketten elröpülnek 2009-be, de az írót nem igazán győzik meg a látottak.
A tökéletes változat            

2654. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Nekrológ
P. S. a nekrológírás nagymestere, napra készen figyeli a felső tízezer életét, halálát. Nemsokára zárt intézetbe került, mert már percre pontosan előre meg tudta mondani a híres emberek halálát.
Galaktika 112.            

2655. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Nekromultiplikáció
Földönkívüliek látogatnak a Földre és tudásukat megosztják az emberiséggel. Az új tudás felhasználásával egy férfi zsenigyártó iskolákat létesít. Az Interpol nyomozót küld az intézetekbe, mert régen halott zsenik klónjai jelennek meg az emberek körében. Az iskolát alapító ember segít a földönkívülieknek a Föld meghódításában, és a tervet veszélyeztető nyomozót fává változtatja.
A sebezhetetlen            

2656. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Nyiha
A nyomasztó túlnépesedés ellen létrehoztak egy intézményt, amelynek feladata a nyugdíjasok szisztematikus likvidálása autóbalesetnek álcázva.
A tökéletes változat            

2657. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Rétegek
István aknák ás a garázsában és egy kicsit magával ragadja a kutatási láz. Több méter mélységben egy nagy fényes üregre talál, ahol nagyszülei élik haláluk utáni életüket. Föld omlik István fejére, de a barátja kimentette alóla. István elképzelése szerint az ember halála után éli életét a föld alatt, és az egyes generációk rétegenként helyezkednek el egymás felett.
A tökéletes változat            

2658. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Süss fel, Nap
Septimus Barry energiamérnökként dolgozik egy sokszorosan túlnépesedett világban, ahol olcsón mérik az emberéletet. Tudósok mérései alapján a Nap rövid időn belül kihűl. A hír hallatára tömeghisztéria tör ki a különböző szinteken élő emberek között. Barrynak sikerül menyasszonyával alsóbb szintre menekülnie, ahol kidolgozza az emberiség megmentését. Minden túlélőt mélyen a Föld forró magja közelébe kell költöztetni, majd a bolygót kimozdítva napkörüli pályájáról, egy másik csillag felé kell irányítani. A sok ezer évig tartó utazás végeztével a Földnek megint lesz egy meleget adó csillaga.
A sebezhetetlen            

2659. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Szabad akarat
Tom Baratro fiatal filozófus hihetetlen hatalomra tett szert. Akaratát bárkire telepatikusan rákényszeríthette. Lassan ő lett a világ ura, de ez egyben hatalmas terhet is jelentett számára. Egy lány segítségével önhipnotizálva magát elveszítette különös képességét és visszaállt a világ megszokott rendje.
A sebezhetetlen            

2660. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Személycsere
Állás nélkül maradt szerkesztő jelentkezik egy japán cég álláshírdetésére. A cég telephelyén elaltatják és az agyát az igazgató fiának a testébe helyezik, aki nemrég agytumorban meghalt. Egy év multán a férfi felkeresi családját, akik abban a hitben élnek, hogy ő baleset áldozata lett. A cég igazgató fiaként összeismerkedik a családjával, majd később feleségül veszi a feleségét.
X-magazin 97/3.            

2661. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Talma, a színész
Talma, Napóleon kedvenc színésze, sok évvel a császár halála után, részegségében elmesél egy történetet. Volt egy színész barátja, aki megszólalásig hasonlított a császárra. Talma gyanítja, hogy elbai száműzetéséről visszatérve Napóleont a barátja helyettesítette, aki még Szent Ilonán sem fedte fel igazi személyazonosságát.
A sebezhetetlen            

2662. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Történelemhelyesbítés
Mielőtt megszüntetnék a Történelemhelyettesítő Intézetet, magyar igazgatója és annak legjobb barátja visszautaznak Mátyás király udvarába, hogy figyelmeztessék a mérgezett fügékre, de senki nem hisz nekik. Börtönbe vetik őket és abban a korban kénytelenek élni az életüket.
A tökéletes változat            

2663. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Vámpírok éjszakája
Ludovik vámpírnak született és egy leányintézet igazgatója lett. Mivel beosztással szívta tanulói vérét, nem derült fény istentelen ténykedésére. Egy napon beleszeretett egyik tanítványába, felmondta állását és összeházasodtak. A nászéjszaka után a férj harapásnyomokat talál a nyakán, majd hamarosan elhalálozott.
Galaktika 112.            

2664. SZENTMIHÁLYI Szabó Péter :Xenológia
A budapesti Idegenkutató Intézet igazgatóját felkeresi külső munkatársa. A férfi elmélete szerint csak nők éltek a Földön, akik szűznemzéssel szaporodtak. Sok százezer évvel ezelőtt idegen lények érkeztek a bolygóra, akik bevezették az ivaros szaporodást. Az ő utódaik lettek a férfiak. Az igazgató kirúgja a külső munkatársat.
A találkozás            

2665. SZEPES Mária :A bizonytalansági faktor
A teleholdas televízióadásokat felhasználva egy földönkívüli űrszonda hipnotizálja az embereket, hogy rabszolgaként irányíthassa őket. Egy ember akaratával ellenáll a földönkívüli adásnak és sikerül gondolataival elpusztítania az űrszondát.
Galaktika 38.            

2666. SZEPES Mária :A harmadik szem
Egy nyugdíjazott műszerész nem találja helyét a világban. Új fordulatot vesz élete, amikor mikroszkóp kerül a kezébe. Egy új és érdekes világot fedez fel általa. Egy nap furcsa kőszilánkot helyez a mikroszkóp tárgylemezére, amitől felnyílik a harmadik szeme. Azóta az öreg műszerész egy harmonikus és gyönyörű világban találja magát.
X-magazin 97/1.            

2667. SZEPES Mária :A Jasper család szégyene
XX. század eleje, Budapest. Egy kispolgári családba egy szárnyakkal megáldott fiú születik. Angyali kinézete miatt az emberek kínozni és korlátozni kezdték. Rövid életében szinte csak az emberi gyávaság, kishitűség, irigység és rosszakarat az amivel találkozik. A világháború előestéjén a légvédelem lelőtte a megsebzett lelkű, repkedő ifjút, akinek megváltás volt a halál.
Galaktika 79.            

2668. SZEPES Mária :A lazórium vírus
A tudósok kifejlesztettek egy élő műanyagot, aminek segítségével életre kelthetők a friss halottak. Az emberek tömegesen próbálják feltámasztani halott szeretteiket, és ekkor jön a csalódás. A műanyag a halott egy bizonyos lelki és testi állapotát képes helyreállítani. Az életre keltett emberek nem bírnak saját öntudattal, és csak egy eseménysort képesek ismételgetni a végtelenségig. Mikor aztán egy műanyag-nő gyereket szül, a kutatásokat végző orvosprofesszor felrobbantja a laboratóriumot, a feltámasztott halottakkal együtt.
Galaktika 61.            

2669. SZEPES Mária :Túl a légóceánon
Egy fiú ékszerteknős alakú szerkezetet talál egy tájékozódási versenyen. A szerkezet segítségével hallja az Elektrozoák beszélgetéseit, akik függetlenül élnek a tértől és az időtől. Ezek a furcsa lények szomorkodnak az emberek vakságán és önpusztító hajlamain.
Galaktika 98.            

2670. SZEPES Mária :Tükörbolt
Az írónő a régi városrész egyik elhagyatott ház udvarán egy régimódi kis tükörboltra bukkan, amelynek tulajdonosa már várta őt. Mutat a nőnek egy tükröt, amiben egy csodás és bizarr világ várja őt. A nő zavarában és félelmében elszalad az üzletből, amelyet ezután már soha többé nem talál meg.
Vámpírok és csillagok            

2671. SZEPES Mária :Tükörvilág (regényvázlat)
A tenger mélyén található a tudomány városa: Aquapolis. Itt jelenik meg az idegen, aki egy százezer évvel későbbi, magasabb rendű kultúra tagja és balesete miatt került a számára e primitív korszakba. A város egy fiatal lánya beleszeret egy idegenbe és követi a szédítően fejlett jövőbe. A lány megjelenése a jövőben nemcsak számára, de az ott élőkre is veszélyt jelent.
Az idő hídján            

2672. SZILÁGYI Gábor :Halálváros: út az új életbe
Az atomháború súlytotta Földön egyre kevesebb a túlélő. Egy fiú, apja tanácsára, felkeres egy öregembert az egyik nagyváros romjai között, aki útba igazítja a Marsról jött űrhajó leszállási helyére. Az űrhajó utasait emberevőnek nézi a fiú és félelmében lelövi őket. Azóta nem jön több űrhajó a Marsról.
Vega 1.            

2673. SZILÁRD, Leo :A Mark Gable alapítvány
Egy professzor kidolgozta a hibernáció folyamatát, majd háromszáz évre elaltatja magát. Kilencven év multán felébresztik, hogy kikérjék véleményét: mi legyen a sokmillió hibernált emberrel, akik az elmúlt években altatták el magukat. a professzor időközben egy alapítvány hoz létre, aminek célja a tudomány fejlődésének lassítása. Így remélhetőleg nem lesz túl idegen számára a kétszáz évvel későbbi világ. Piknik a senkiföldjén
X-magazin 98/1.            

2674. SZILÁRD, Leo :Jelentés a Central pályaudvarról
Földönkívüli expedíció landol a Földön, ahol egy atomháború már minden embert elpusztított. Az idegenek az illemhelyekről valamiféle kultikus rendeltetést képzelnek és végeláthatatlan tanulmányokat írnak róluk. Közülük csak egy tapint rá a vécék eredeti funkciójára, de a többi tudós lehurrogja.
Galaktika 8.     A találkozás     Metagalaktika 1.    

2675. SZILÁRD, Leo :Üzenet a csillagokhoz
Száz agyból álló Kibernetika bolygó társadalmának egyik tagja megfigyelés alatt tartja a Földet. Vizsgálódásai szerint intelligens, szerves élet létezik a bolygón, melyet több bizonyíték is megerősít. Az agyak választ várnak egy fontos kérdésre, amit kisugároznak a Világegyetembe. Vajon hová fejlődhet a szerves intelligencia, ha nincs alárendelve az észszerűség törvényeinek.
Riadó a Naprendszerben            

2676. SZIMONJAN, Karen A. :Csak hárman térnek vissza a Földre
Egy kutató expedíció landol a felderítendő bolygóra, ahol az előző expedíciót egy ismeretlen massza elpusztította. Egy férfi túlélte a massza támadását, aki ezután négy és fél éven keresztül élt a lény közelében és megfigyeléseket végzett. A második expedíció is kis híján odavész, de cserébe egy embert itt kell hagyniuk. Az előző expedíció túlélőjéről kiderül, hogy robot és így a probléma hamar megoldást nyer.
Galaktika 13.     X-magazin 98/1.        

2677. SZIMONJAN, Karen A. :Hívogató, hívogató világ...
A bolygó lakhatóvá alakítására felügyelő férfinek megérkezett a váltása egy fiatal lány személyében. A férfi először szükségtelennek tartotta a megismerkedést, hiszen úgysem találkoznak többet, ahhoz túl nagy a Kozmosz. Később felülbírálta elhatározását, talán még az Univerzum sem lehet elég nagy két ember számára.
Metagalaktika 4.            

2678. SZIMONJAN, Karen A. :Lecsüngő ágú fűzfa, remegő nádas
Egy távoli bolygón letelepedett emberek egyike kínzó honvágyat érez a Föld után. Napról napra idegenebbnek látja környezetét és már saját magával is találkozik.
Ház kísértettel            

2679. SZIMONJAN, Karen A. :Mi nem fogjuk megérteni egymást
Az új felderítendő bolygón értelmes lények nyomaira bukkannak, de nem találják őket. Mindezek tetejébe még az emberek képtelenek bármilyen nyomot hagyni ezen a világon. Az egyik felderítővel mégis kontaktusba lépnek az idegenek, aki megszegve a földi törvényeket, elvesztve emberi személyiségét, elindul megismerni egy ismeretlen fajt.
Ház kísértettel            

2680. SZINI Gyula :Az üvegkirály két feje
Jay Astor, a multimilliárdos üveggyáros egyik napról a másikra teljesen megváltozott. Az Evening Standard híres riportere fényt derít az eset titkára. Astor fejét egy operációval kicserélték egy nagy szellemiségű fiatalember fejére. A riporter megtalálja az orvost is, aki átoperálja az ő fejét is. Ennek ellenére az újság főszerkesztője nem hisz a riporternek.
Galaktika 35.     A rádiumkirály        

2681. SZNYEGOV, Szergej :Ház kísértettel
A tudósok lakta Uránia bolygón Gerd kísérletezni kezd a sejtek belső idejével. Sikerül saját testének belső idejét felbomlasztania, amitől a férfi egyszerre csak eltűnt. A Földről érkező kutatónő a laborban látott szellemben felismerni véli Gerdet és nekilát kiszabadítani a tudóst szorult helyzetéből. Sikerül visszahoznia őt a valós világba, de a férfi szervezete nem bírta ki a megterhelést, és meghalt.
Ház kísértettel            

2682. SZOKOLOVA, Natalja :A tizenegyedik lépés
Toddik megegyezik nagyapjával, hogy tíz lépésnél messzebb nem távolodik el attól a padtól, ahol az öreg olvassa újságát. A fiú ennek ellenére mégis megteszi a tizenegyedik lépést, ahol összeismerkedik egy beszélő gombával.
Galaktika 56.            

2683. SZOKOLOVA, Natalja :Desiderata
Az író legnagyobb bosszúságára mindenki egy eltűnt embert keres rajta. Hamarosan feltűnik a keresett férfi, aki feltalált egy gépet, ami képes bármilyen érzelmi élményt szimulálni. Szeretné a gépet megszerezni a kormány, egy filmvállalat vezére és egy híres színésznő is. Később feltűnik a feltaláló felesége, aki zsarnoki szeretetével akarja férjét fogva tartani. A nő végül hazavitte a férjét meg a gépet. Az író tudja, hogy a nő a gép segítségével félig öntudatlan állapotban fogja tartani a férjét, mert ez felel meg neki a legjobban.
Galaktika 40.            

2684. SZOKOLOVA, Natalja :Onnan érkezett
A történet egy olyan világban játszódik, ahol a gyerekek gyárakban készülnek és készen lehet venni őket a boltokban. Egy fiatal pár csúnyácska, de karakteres kisfiút vesz magának, akit először megpróbálnak kicserélni, később nagyon megszeretnek. Legnagyobb riadalmukra a gyerek szíve selejtes és a pusztulás vár rá. Az ifjú férj hegyet-völgyet megmozgat a gyerek kijavítása érdekében, ami sok jó ember összefogásával sikerül is.
Ház kísértettel            

2685. SZOLOGUB, Fjodor :Kis ember
Szaranyin hivatalnok egy nagy termetű és nagy természetű kupeclányt vett feleségül. Mivel ismerősei állandóan zaklatták harcias felesége miatt, Szaranyin felkeresett egy vajákos örményt. Kapott tőle egy különleges folyadékot, amitől remélhetően asszonya testtömege csökkenni fog. A szert véletlenül Szaranyin vette be, aki ettől fogva egyre kisebb és kisebb lett, végül teljesen eltűnt.
Galaktika 97.            

2686. SZOMAHÁZY István :A beteg Alézia
A XX. század végére a pesti színházakban androidok játszanak a színészek helyett, hiszen azok soha nem betegednek le és nem rivalizálnak egymással. Egy nap a primadonnát alakító gép javításra szorul. A helyettesítésére beüzemelt android inkább elrontotta magát, mintsem hogy megalázóan helyettesítenie kelljen egy másik androidot.
A rádiumkirály            

2687. SZOMAHÁZY István :A glabella-elmélet
Dömjén doktor felfedezi az agy glabella redőit, amely segítségével pontosan meghatározható egy vizsgált személy származása. A doktor legnagyobb meglepetésére a kislányának glabellái az asszisztensének a glabelláira hasonlítanak, nem az övéire.
Galaktika 35.            

2688. SZOMAHÁZY István :A kék szoba
Egy gazdag üzletember ráveszi a neves Kapus doktort, hogy vegyen részt a vállalkozásában. Tudományos rangra kell emelnie a szín-, és az illatgyógyászat hatékonyságát az idegileg elfáradt emberek kezelését illetően. Megalapítanak egy magánklinikát, ami nagy jövedelmet biztosít mindkettőjüknek. Kapus doktor elfáradt idegeit a klinikán kúrálják, aki meglepődéssel tapasztalja, hogy az eddig humbugnak tartott gyógymód kifogástalanul működik.
A fekete sugár            

2689. SZOMOR Ferencné :Csapda
Egy idegen bolygóra vetődött földi űrhajós bizarr homoktölcsérekre lesz figyelmes. A tölcsérek mélyén rejtőzködő rovarnak sikerül elkapnia az űrhajóst, aki így a következő rovargenerációnak a tápláléka lett.
Vega 2.            

2690. SZŐKE Miklós Árpád :A Hex-kór
A növények kifejlesztettek egy vírust, ami elpusztítja az ember vérét. A tudósok felveszik a küzdelmet a vírussal szemben, de semmi esélyük. A növényvilág megelégelte az ember zsarnokságát.
A rejtélyes idegen            

2691. SZÖLLŐSI Sándor ifj. :Bűnhődés
Nad legutolsó bűnténye közben elhalálozik és egy vasúti kupéban találja magát. Együtt utazik egy idős úrral egy ismeretlen állomás felé. Nad kilöki az öreget a vonatból, hogy megszerezze a pénzét. Az állomásra érve az öregúr visszaveszi támadójától a pénzt és belöki a Pokolba vezető liftbe.
Vega 1.            

2692. SZTOJKOV, Mitko :Az emberiség megmentője, avagy a fantasztikus novella haszna
Földönkívüliek kémlelik a Földet átfogó támadásuk előtt. Véletlenül lehallgatnak egy telefonbeszélgetést, amelyben két ember épp egy földönkívüli támadás elhárításáról és az esedékes ellenlépésekről tárgyal. Az idegenek félelmükben elállnak a támadási szándékaikról és elhagyják a Föld környékét. A telefonban egy író beszélt az új novellájáról egy szerkesztőnek, akinek nem tetszett a fent említett írás.
Galaktika 29.            

2693. SZTOLJAROV, Andrej :A furcsa ember
Egy eldugott kis község iskolájából magasan képzett fiatalok kerülnek ki, és a falu feletti légtérben űrszondák semmisülnek meg. Egy földönkívüli tanárként él a község lakói között, aki szeretne kapcsolatot létesíteni szülőbolygójával. Mivel a világ összes titkos szolgálata a nyomában van, kénytelen elhagyni a községet.
Galaktika 89.            

2694. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :A kifer-kísérlet
A hamarosan induló csillagexpedíció pilótája saját szemével akar meggyőződni az új felderítőrobot hatékonyságáról, és a gép egyik megalkotóját szeretné magával vinni a hosszú útra. A férfi csak úgy fogadta el a meghívást, ha a felesége is vele mehet.
Metagalaktika 6.            

2695. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :A marslakók második inváziója
Egy nyugdíja nyárspolgár, akit csak a nyugdíjbesorolása és a bélyegek érdekelnek igazán, bizalmatlanul figyeli a marslakók komolyabb incidens nélküli invázióját. Szép lassan átvették az emberi civilizáció irányítását, elhozták az általános békét és jólétet, megvalósították mindazt, amit eddig a politikusok ígértek. Mindezért cserébe csak pár deci gyomorsavat kérnek fizetségül.
A marslakók második inváziója            

2696. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :Az elfelejtett kísérlet
A negyvennyolc éve lezárt kétszáz kilométer sugarú terület középpontjában egy felrobbant tudományos laboratórium fekszik. Egy szupervédettségű tank oltalmában négyfős kutatóexpedíció hatol be a lezárt területre, mert onnan ismeretlen fényjeleket láttak elővillanni és furcsa kék köd lebeg a táj felett. A laborban valamikor az időt energiaforrássá való felhasználását kutatták. Bár a telep felrobbant, az úgynevezett időmotor működőképes maradt és még fél évszázad múlva is tudott energiát előállítani.
Riadó a Naprendszerben            

2697. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :Fiú a pokolból
A történet főhőse Réce, egy különleges harci alakulat tagja, aki egy közepes technikai fejlettségű bolygó egyik királyságának katonája. A háború egyik véres csatájában megsebesült ifjút a földi megfigyelők kimenekítik és felépüléséig a Földre szállítják. Itt egy professzor házába kerül. A fiú képtelen alkalmazkodni a körülötte lévő békés világhoz és a magasan fejlett technikához. Lassan mégis ráeszmél a földiek céljaira és felismeri agresszív életének céltalanságát. Önként visszatér szülőbolygójára, hogy segítse az újjáépítést.
Metagalaktika 2.            

2698. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :Hat szál gyufa
Az egyik kutató saját magán próbálja ki a neutrinó-sugárzás hatásait. Az egyes területeire küldött sugáradagok felgyorsították a test öngyógyító képességét és megjelentek a telekinetikus tehetség jelei is. A kutatónak sikerül túlerőltetnie magát azzal, hogy pusztán csak az akaratával felemeljen hat szál gyufát.
Metagalaktika 6.            

2699. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :Kívülről
Földönkívüli értelem automata felderítői tárgyakat és állatokat gyűjtenek össze a Föld különböző pontjain. Egy archeológusnak sikerül az egyik űrhajóba felszöknie, hogy találkozhasson a gépek gazdáival. Bár több napon keresztül kóborol a hatalmas monstrum belsejében, nem találkozik intelligens lényekkel. Végül a gépek kiteszik a Földre a szomjúságtól megbetegedett férfit.
Metagalaktika 6.            

2700. SZTRUGACKIJ, Arkagyij, SZTRUGACKIJ, Borisz :Piknik a senkiföldjén
Idegen lények látogatnak egy poros kisvárosba. Az ott élő emberek elmenekültek, meghaltak vagy megvakultak. A látogatók távozása után hátramaradt a Zóna, ahol furcsa, idegen dolgok történnek és ahol rengeteg veszély fenyegeti az odatévedt embert. Red azon emberek közé tartozik, akik céltudatosan látogatják a Zónát, és ha elég szerencsések, élve térnek vissza valamilyen idegen tárggyal. Piknik a senkiföldjén
Galaktika 11.     Metagalaktika 1.        

2701. SZŰCS Gyöngyi :Test
A főszereplő lelke időnként elhagyja testét és kóborol a világban. Egy nap idegen lélek foglalja el az ideiglenesen üres testet, hogy előző életében elkövetett hibáit kijavíthassa. A két lélek harcot vív a test felett, ami hamarosan egy baleset következtében elpusztul. Ezután a két lélek egymással kibékülve utazik a fénybe.
Birodalom 2.            

2702. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :A furcsa fickó
Egy újságíró összeismerkedik egy földönkívülivel, akinek elromlott a térkoordinátora. A nem megfelelően működő gép hatósugarába került újságíró a Föld különböző pontjain találja magát, ahol pár perc eltelte után mindig tovább áll. A férfi kihasználva a gép adta lehetőséget és a bűn útjára lép. A gép megjavítása után az újságíró már nem tűnik el a tett színhelyéről és a rendőrség elkapja.
Vénusz 90/1.            

2703. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :A független segg napja
Sok éve eltévedt űrhajó bolyong legénységével együtt a világűrben, amikor feltűnik előttük a Föld. Már rég megfogadták, hogy az első útjukba kerülő lakott bolygóra ráeresztik a hosszú út alatt felgyülemlett ürüléküket. David Golliat későn fejti meg az idegenek kódját, ezért a várost elönti a sok millió tonna szenny.
X-magazin 97/11.            

2704. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :A holnapi hírek
Shank beköltözött a kutató intézetben dolgozó barátja lakására, míg az nyaralni van. Részegen leveri a tévékészüléket, amelyet úgy-ahogy helyrepofoz. A legnagyobb meglepetésére a készülék a holnapi műsort sugározza. Shank megöli barátját a készülékért és hamarosan az egyik legbefolyásosabb üzletemberré válik. A férfit sok éven keresztül nyomasztja a bűntudat barátja meggyilkolása miatt, így amikor meglátja a készüléken a holnapi halálhírét, egészen megkönnyebbül.
Vénusz 90/3.-4.            

2705. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :A labirintus
Két eltűnt űrhajó után küldött kutatóhajó is megsemmisül és legénysége éppen hogy megmenekül róla. Egy idegenek által épített gigantikus labirintusba kerülnek, ahol az idő változékonysága miatt hamar elpusztítják egymást.
Menekülés a Naprendszerből            

2706. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Ammarillan
A legutóbbi útjáról lelkileg összetört felderítő részegen elmeséli barátjának, hogy megtalálta a világegyetem leggyönyörűbb és legokosabb asszonyát. Ám a nő harminc centi magas, és csak másfél kiló a súlya.
Vénusz 90/5.            

2707. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Az alagút
Gedeon Emánuel gyalog átkelve az Alagúton a Clark Ádám tér felé, a new york-i alagút kijáratánál találja magát. Rövid szemlélődése után visszagyalogol az Alagút végére és inkább busszal megy dolgozni. Az Alagút e különleges tulajdonsága már többet nem ismétlődik meg.
Véga magazin 84/14.            

2708. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Az időutazó
Murdock úr előadásán a hallgatóság elé tárja két éves kutatómunkájának végeredményét. Számításai szerint létező dolog az időutazás, még gép sem kall hozz. A többi elmebeteg legnagyobb ijedelmére, és az ápolók igyekezetének ellenére Murdock úr kivetette magát az emeleti ablakból és kilépett az időből.
Vénusz 90/5.            

2709. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Glória
Glórián, a börtönűrállomáson két fogoly szökést kísérel meg, mikor egy földönkívüli űrhajó blokkol az állomásra. A két rab megöl két, hírtelen eléjük kerülő idegen, majd maguk is elpusztulnak. Az idegen űrhajó távozása után az űrállomásra érkező katonák már csak a két rab holttestét és két üres szkafandert találnak
Gemma     A találkozás        

2710. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :In flagranti
Glagyák P. Vazul váratlanul érkezik haza és rajtakapja feleségét egy idegen férfival. A férfi pimaszul azt állítja, hogy a metrót várja, és amikor Glagyák megverné a házasságtörőt, a metró elüti őt.
Véga magazin 84/14.            

2711. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Kamikázék
Egy kisvárost fémevő termeszek lepnek el. A lakosság elmenekül, a környéket lezárja a hadsereg. A rovarok egy eltulajdonított sugárkészülék miatt változtatták meg étrendjüket. Hamarosan fémtartalmú rovarok milliói támadják meg a katonákat és mindenkit megölnek. Az Univerzum örökösei
Új Vénusz 91/1.            

2712. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Pénz beszél
Egy háziasszony, pénzbeli juttatás ellenében, egy teljes éjszakát tölt el édes kettesben egy háromszemű és fületlen idegennel. A férje legnagyobb meglepetésére kilenc hónap múlva egy háromszemű és fületlen gyermeknek ad életet az asszony.
Vénusz 90/1.            

2713. SZŰCS Róbert(>> Richard Blond) :Szupergagyi
Egy korosodó nyomozó üldözés közben hibernálódik és csak ötven év múltán ébresztik fel. Nem tud beilleszkedni a túlgépiesített társadalomba, ezért ismét belép a bűnüldöző szervekhez. A Holdon kap megbízatást, de a sok rafinált berendezés és android között csak csetlik-botlik és sok kacagtató eset történik vele.
Vénusz 90/6 - Új Vénusz 91/1.-2.     Ozirisz országa        

2714. SZŰK Balázs :A púder
Gulliver háromszáz évvel későbbi ükunokája időgépével a múltba utazik megkeresni Brobdingang földjét. Számításaiba hiba csúszott és vírus méretűre zsugorodva egy nő mellkasán landol. Hamarosan púder temette be őt és időgépét.
Hungarocon '92            


Összesen 427 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu