Keresési minta:V ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
2827. V. NAGY Zsuzsanna :A karnevál
Egy idősödő feleség két napra fiatal testet csináltatott magának és elutazott a Riói karneválra. Ott egy felejthetetlen estét töltött egy jóképű fiatalemberrel. Visszatérve saját testébe, otthon meglepetten ismeri fel férjében az ismeretlen riói fiatalembert.
Galaktika 61.            

2828. V. NAGY Zsuzsanna :A kövület
Egy nemrég gyarmatosított bolygóra leszáll egy ósdi űrszonda, amit még évezredekkel ezelőtt lőttek fel a Földről. Az emberek megilletődve nézték őseik alkotta gépezetét.
Galaktika 65.            

2829. V. NAGY Zsuzsanna :AZ után
Atombomba robban a város felett. Egy asszony lelke, versenyt futva az idővel, összeszedi családtagjainak lelkeit, hogy a közeli erdőben egy még élő fában megpihenhessenek.
Galaktika 64.            

2830. V. NAGY Zsuzsanna :Egy csepp alkoholt sem ...
Az írónő barátnője zaklatottan meséli, hogy barátja földönkívüli lénnyé változott az italába csempészett alkohol hatására. Az írónő sikeresen megnyugtatta az ijedt lányt, majd beszél a lány barátjával is, hogy legközelebb jobban vigyázzon, még egyszer nem lelepleződhet az emberek előtt.
Galaktika 93.            

2831. V. NAGY Zsuzsanna :Egy esztendő: három nap
Egy fiú összeismerkedik egy lánnyal, aki olyan dimenzióból jött, ahol sokkal lassabban telik az idő. Egy éves ismeretségük alatt a lány hazájában csupán három nap telt el. A lány szabadon járhat a dimenziók között, de a fiú erre képtelen. A lány erről nem tudott. Hiába várta a fiút saját dimenziójában, azt hitte már nem szereti őt.
Galaktika 56.            

2832. V. NAGY Zsuzsanna :Ha akkor
Öregember története egy földönkívüliről, akit még a XX. század első évtizedében ejtettek foglyul az osztrákok. A lényt megfigyelés alatt tartották, míg űrhajóját teljesen szétszedték. Miután az alakváltó idegen megtudta, hogy soha nem engedik majd szabadon, megszökött börtönéből. Üldözése közben felvette egy festőnek az alakját, aki később Hitler néven vonult be a történelembe.
Vámpírok és csillagok            

2833. V. NAGY Zsuzsanna :Majd mesélek neked
Földi űrhajó zuhan egy kopár kisbolygóra, ahol egy magányosan élő, értelmes óriásrovar megmenti a katasztrófa egyetlen túlélőjét, egy vak lányt. Az ember és a rovar összebarátkozik a sok éves együttlét alatt. Egy nap földi űrhajó érkezik, amelynek legénysége elpusztítja a szörnyetegnek tartott óriásrovart.
Galaktika 85.            

2834. V. NAGY Zsuzsanna :Nyaraljunk a Nagymamánál
A modern kor egyik státuszszimbóluma a Nagymama, ahol méregdrágán lehet nyaralni. A Mózer család gyönyörű két hetet töltött el a tisztán falusias környezetű nyaralóban. Itt a tyúkoktól kezdve a Nagymamáig minden lény android.
Galaktika 70.            

2835. V. NAGY Zsuzsanna :Öltözzünk meztelenre!
A hosszújáratú csillaghajó fedélzetén utazó fiatal pár azzal próbálja az egymást követő napok monoton unalmát feloldani, hogy féltékenységi és házastársi vitákat találnak ki.
Galaktika 92.            

2836. V. NAGY Zsuzsanna :Szép piros alma
Egy fiatal lány összeismerkedik a vonaton egy öregasszonnyal, akit nagyon régen majdnem megégettek boszorkányság vádjával. A lány átéli azt a régi eseményt és amint magához tér, nem találja az öregasszonyt, csak egy almát helyette.
Galaktika 76.            

2837. VALENTYINOV, Albert :A halálraítélt
A jövő társadalmában nincs börtön és nincs halálos ítélet. Az elkövető emlékezetét kitörlik, új személyiséget kap, új életet és hasznos tagja marad a társadalomnak. A volt ökölvívó visszaszerzi emlékezetét és megkeresi valamikori feleségét, akiért még ölni is képes volt féltékenységében. Az asszony elutasította volt férjét, aki ezután felakasztotta magát. Nem akarta újra elveszíteni személyiségét.
Galaktika 100.            

2838. VALLORANI, Nicoletta :Ellenpont
Rex regényt ír, ami az akkori időben nagyon eredeti dolognak számít. Szerelmes egy nőbe, ám ez már rég idejétmúlt szokás az emberek között. A nő menekül az író szerelme elől és végül unalmában öngyilkos lett. Ennek hallatára Rex kiegészítést csatol a novellájához.
Csillagok cigánylánya            

2839. VAN VOGT, Alfred Elton :A filmkölcsönző
A Tichenor középiskola vetítőgépe időkapcsolatba lépett egy jövőbeli filmvetítővel és fantasztikusabbnál fantasztikusabb filmeket játszott le az érdeklődőknek. Az emberek nagy érdeklődéssel kölcsönözték ki a filmeket. Caxlon először csínytevést vél a dolog mögött, majd hibára gyanakodva szétszereli a filmvetítőt. A szerelés megszakította az időkapcsolatot, ami egyszeri és megismételhetetlen volt.
Galaktika 4.            

2840. VAN VOGT, Alfred Elton :A Maaaacska!
Egy professzor egy bemutató alkalmával összeismerkedik egy macska-kinézetű földönkívülivel, aki az emberiségre jellemző tulajdonságokat kutatja. Ennek érdekében még a professzor régi iskolatársát is magával viszi bolygójára. A kutatás végeztével az idegenek leszögezik, hogy az embert leginkább a magamutogatás jellemzi. A professzor azóta járja a világot és mindenkinek elmeséli a történteket.
Galaktika 4.            

2841. VAN VOGT, Alfred Elton :A patkány és a kígyó
A pusztító háború alatt egy kis tisztviselő patkányokkal eteti kedvenc kígyóját. Mivel már csak a katonai laborokban található patkány, betör az egyikbe. A férfit elkapják és kísérletképpen lezsugorítják őt. Hamarosan átélheti a kígyó támadását egy patkány szemszögéből.
Galaktika 73.            

2842. VAN VOGT, Alfred Elton :A szörnyeteg
Idegen, hódító faj felderítőhajója landol a Földön, ahol csak romokat találnak. Kíváncsiságukban halott embereket támasztanak fel, hogy információt kapjanak az emberiségről. Az egyik feltámasztott kihasználja a betolakodók gyengeségeit, sikeresen elpusztíttatja őket, és az idegenek feltámasztógépének segítségével nekilát a kozmikus katasztrófában elpusztult emberiség feltámasztásának.
Riadó a Naprendszerben            

2843. VAN VOGT, Alfred Elton :A szunnyadó
A Csendes-óceán egyik szigetén, a közeli atombomba kísérletek hatására, felébred egy sokmillió éves robot, ami első látásra kősziklának tűnik. A gép környezete felderítése közben számos ember halálát okozza, ezért a haditengerészet atombombát dobat rá. Ezzel a gép elegendő mennyiségű energiához jut, és végre elvégezheti a beléje programozott feladatát.
A nyikorgó idegen            

2844. VAN VOGT, Alfred Elton :A vihar
A hajdani Nagy Mészárlást túlélő robotok elrejtőztek a Kis Magellán-felhő csillagai között. Számos év múlva megjelent egy gigantikus földi űrhajó, hogy megkeresse a menekülő robotok központi bolygóját. A robotok a két aggyal rendelkező Maltby kapitányt szemelték ki az űrhajó elpusztítására. A hajót egy űrviharba vezeti, de a hajó átvészeli a katasztrófát. A kapitány és a földi hajó parancsnoknője egy lakatlan bolygóra zuhan, ahol egymásba szeretnek.
Galaktika 32.            

2845. VAN VOGT, Alfred Elton :Az első Mars-lakó
A ritka légkörű Marson először alkalmaznak perui indiánokat vonatvezetőnek, mert az ő tüdejük remekül alkalmazkodott az alacsony légnyomáshoz. Az egyik régi vonatvezető megpróbálja megtorpedózni a peruiak alkalmazását, és ennek érdekében még a gyilkosságtól sem riad vissza. Egy másik vonatvezető várost alapít a Föld egyik magas hegyvidékén, hogy majd az unokái ugyanolyan esélyekkel indulhassanak a Mars meghódításában, mint a peruiak.
Galaktika 4.            

2846. VAN VOGT, Alfred Elton :Az eltűnt civilizáció
Egy mesterségesen létrehozott emberi faj elmenekül az ember által benépesített Galaxisból és új civilizációt épített fel a Magellán-felhőben. Tizenötezer év múltán egy gigantikus földi felderítőhajó hatol be a Felhőbe, hogy felkutassa a menekülők leszármazottjait. Az ötven naprendszerre kiterjedő civilizáció egyik keresztezett agyú tagja megpróbálja eltéríteni a földi hajót, de kudarcot vall.
Galaktika 77.            

2847. VAN VOGT, Alfred Elton :Az emberautomata
Az emberről készített másolatot tobornak nevezték el. A toborok lassan uralmuk alá vonták az emberiséget. Az emberek fellázadtak és kitört a háború. A toborok ellen bevetettek egy hormonvegyületet, ami fékezhetetlen szerelmi vágyat keltett bennük. A háború hamarosan véget ért.
Galaktika 4.            

2848. VAN VOGT, Alfred Elton :Az időóra
Egy gyerek felfedezi, hogy a család öreg ingaórája egy időkapu, amin keresztül hetven évet lehet visszautazni a múltba. A fiú felváltva tölti idejét a XX. század elején és a hatvanas években. Felcseperedve feleségül vesz egy lányt a múltban, majd visszatér a jövőbe. Az ifjú ara is felfedezi az ingaóra titkát, és férje nyomába ered a jövőbe.
Galaktika 70.            

2849. VAN VOGT, Alfred Elton :Beteljesülés
Csak egy öntudatra ébredt mesterséges agy marad a légkör nélküli Földön, amit már évezredek óta elhagyott az emberiség. Az agy visszakerül a múltba, abba az időbe, amikor megalkották legelső változatát. Az agy megpróbálja uralma alá vonni az első mesterséges agyat. Az első agyat építő mérnök ráveszi a jövőből érkezett agyat, hogy egyenlő félként segítse az emberek munkáját.
A pokolba tartó vonat.            

2850. VAN VOGT, Alfred Elton :Defenzíva
A Marsra küldött expedíció beindít egy időtlen idők óta várakozó mechanizmust, ami minden életet elpusztít a Földön.
X - magazin 97/3.            

2851. VAN VOGT, Alfred Elton :Fekete torpedóromboló
Egy távoli csillag egyetlen bolygóján a földi felderítők gigantikus romokat, meg egy tigris-szöcske kinézetű lényt találnak. A lény ennivalónak tekinti az embereket és megpróbálja elsajátítani űrhajójuk kezelését. Az időközben tovább induló űrhajóról a lény megszökik saját építésű hajójával, de az űrutazásban járatosabb emberek játszva elkapják.
Metagalaktika 4.            

2852. VAN VOGT, Alfred Elton ( Társszerző: Harlan Ellison ) :Emberi tényező
Az öntudatra ébredt, mesterséges aggyal irányított hadihajók megölik legénységüket, csak egy embert hagyva életben, aki a javításokat végzi. A rabszolgaságban tengődő embereket időnként pároztatják az űrhajók, hogy meg legyen az utánpótlás. Az egyik rabszolgának sikerül átvennie a hatalmat az agy felett, és egy másik hajó rabszolganőjével egy gyönyörű bolygóra költöznek.
Analógia 2.            

2853. VANCE, Jack :A beszéd ajándéka
Találnak az emberek egy bolygót, ahol a dús vegetációból könnyen kinyerhetőek a ritka nehézfémek. Az egyik biológus nióbiumot nyer ki a helyi állatvilág egyik tengeri fajából, amelyről később kiderül intelligens volta. Dekabrádoknak nevezett lények az őket ért gyilkolások miatt minden embert megtámadnak a bolygón. A konkurens kitermelő munkatársai megtanítanak beszélni egy dekabrádot, akinek tanúvallomása börtönbe juttatja a kíméletlen biológust.
Metagalaktika 3.            

2854. VANCE, Jack :A Mitr
Népének utolsó élő tagja Mitr, aki magányosan él a tengerparton, üvegszerű építmények mellett. Egy nap űrhajó száll le a tengerpartra, hogy legénysége vizet szivattyúzzon tartájaiba. A hajó három fős legénysége megerőszakolja a lányt, majd elrepülnek. Mitr ismét magára marad.
Galaktika 84.            

2855. VARDEMAN, Robert E. :Örök művészet
Marvin Arthurs nagyzási és üldözési mániában szenvedő gigantó-szobrász. Egy nap szobatársairól kiderül, hogy arab terroristák és hozzá kerül egy harminc kilótonnás robbanóerejű atombomba. Őrült ötlettől vezérelve elkészíti egyik művének alumínium mását, aminek árnyékát majd a felrobbanó bomba sugárzása a környező sziklafalakba éget. A végső műveletnél az erős szél, pár perccel a detonáció előtt, feldönti az alumínium vázat és a szobrász rögtönzésképpen saját árnyékát égetteti be a sziklákba, amint kezével egy árnyékkutyát mintáz.
Galaktika 174.            

2856. VARE, Matti :Tűzkör
Egy fiatal házaspár szabadságát a téli Lappföldön tölti. Itt egy obszervatóriumban szemtanúi lesznek egy földönkívüli űrhajó landolásának. Semmilyen bizonyítékot nem tudnak felmutatni az eseményről, mert az idegenek az összes sarkvidéki megfigyelőállomás műszereit blokkolják. A két embernek csak az emlékeiben él tovább életük legszebb sarkifény-jelenségét kiváltó landolás képe.
Galaktika 102.            

2857. VARGA A. Csaba :Az éjfél kapui
A Föld túlnépesedett, a nagyarányú környezetszennyezés hatására mutációk lépnek fel az emberek között, tobzódik az agresszió. A Scotland Yard mutáns rendőrnyomozóját egy lengyelországi ásatáshoz küldik. A munkálatokat irányító tudós tíz igaz embert keres a Földön, hogy velük megmentse az emberiséget a Naprendszerhez közelítő vámpír-flotta támadása elől.
Galaktika 175.            

2858. VARGA A. Csaba :Csillaghajó - tíz év múlva
A Föld tíz éven belül elkészítheti első csillagközi járművét. A 100 gramm súlyú, mikroszkopikus műszerekből és egy optikai memóriából álló kis járművet egy részecskegyorsítóban generált sugárnyalábbal indítanák útjára. Tizenhárom év alatt érné el a legközelebbi csillagot.
Galaktika 171.            

2859. VARGA A. Csaba :Hetvenkét évszázad
A világ mohamedán vallású népei egy nagy országba tömörülnek, és szent Dzsihadot hirdetnek a hitetlenek ellen. Franciaország, kairói nagykövetének közbenjárásával megvásárolja a Keopsz-piramist, mielőtt a fanatikusok felrobbantanák.
Galaktika 171.            

2860. VARGA István :Az üzlet, az üzlet
Egy ügyes tolvaj időgépe segítségével, megrendelésre bármilyen tárgyat képes ellopni. Mindenkivel azt hiteti el, hogy a múltból hozza a keresett tárgyakat, de azt valójában a jövőbe utazva a mindenkori megbízótól szerzi meg.
X- magazin 97/5.            

2861. VARGA Károly :Végállomás
A hazafelé utazó férfi elalszik a villamoson és a végállomáson felébredve a múltba kerül. A különös álomból felébredve a megszokott környezetében találja magát. A történteket elmeséli feleségének, aki már szintén járt azon a végállomáson, és ő is járt a múltban. Nekilátnak megkeresni azt a villamosvezetőt, aki mindkettőjüket felébresztette azon a különös állomáson, de nem találják sehol.
Android 2.            

2862. VARLEY, John :A medencében
Egy marsi tisztviselő a Vénuszon tölti szabadságát, hogy egy eldugott helyen buborék-köveket keressen. Idegenvezetőként egy lány csatlakozik hozzá, aki szabadulni szeretne szülőbolygójáról. Mindketten megismerik a buborék-kövek kialakulása közbeni csodálatos lelki harmóniát, és ez az élmény összekovácsolja a két embert. A férfi elviszi magával a lányt a Marsra.
Metagalaktika 3            

2863. VARLEY, John :A tolóember
Hosszújáratú űrhajó fedélzetén dolgozó Ian a Földön töltött szabadsága alatt mindig összeismerkedik egy tíz éves kislánnyal, hogy mikor visszatér soron következő útjáról, legyen egy még elő ismerőse. Mert amíg ő hat hónapot tölt el hajó fedélzetén, harminc év telik el a Földön.
Galaktika 58.            

2864. VARLEY, John :Nyalóka és hajósinas
A százharminc éves Zoe hivatásos fekete lyuk vadász és hogy ne őrüljön meg a sok éves egyedüllét alatt, klónoztat magából egy kislányt, akit Xanthiának nevezett el. Xanthia találkozik egy beszélő és gondolkodó fekete lyukkal a Naprendszer határán, aki ráébreszti őt Zoe gonoszságaira. A lyuk bekebelezi Zoét hajójával együtt és elindul a csillagokba. Xanthia visszatér a plútói bázisra, feltöltötte saját hajóját, és nekiindul a végtelen világűrnek, hogy megkeresse a beszélő fekete lyukat.
Galaktika 174.            

2865. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A "Cunami"-t elhalasztják
Leállítják a legkorszerűbb számítógép vezérelte hadgyakorlatot, mert a gép a különböző fegyvernemek egységeit a sakk játékszabályai szerint állította fel. Az egyik asszisztens elfelejtette törölni a gép memóriájából a legutóbbi sakkjátszmát.
Galaktika 8.            

2866. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A betörést éjfélkor követik el
A rendőrség és egy rablóbanda számítógépe logikai párbajt vív a Nemzeti Bank kirablásának elméletbeli lehetőségéről. A számos órán át tartó versengés után, a számítógépek logikájával ellentétben, egy magányos rabló fosztja ki a bankot.
Molekuláris kávéház            

2867. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A bíró
A novella hőse az első ember, aki a Legfőbb Elektronikus Bíró elé állítanak. A gép bebizonyítja a férfi bűnösségét, és az ítélet előtt megadja számára az utolsó szó jogát. A vádlott elmeséli életét, rámutatva, hogy rákényszerült a bűnözésre. A gép hosszas töprengés után halálra ítéli a férfit, de a végrehajtás után megkegyelmez neki.
Galaktika 5.     Molekuláris kávéház        

2868. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A hiszterézishurok
Egy fiatal történész időgépével elutazik az ókori Judeába, hogy bizonyítékot szerezzen Jézus létezésére. Különleges kalandokba keveredik, végül keresztre feszítik, mint Jézus Krisztust. Szerencséjére az időgépe még időben visszajuttatja saját korába.
Molekuláris kávéház            

2869. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A kapcsolat nem jött létre
Az emberiség régi vágya, hogy idegen civilizációval vegye fel a kapcsolatot. Egy nap idegen űrhajó landol a Szaharában, kocsonyás polipokkal a fedélzetén. Az emberiség bárminemű kísérlete a kommunikáció felvételére kudarcot vall, mert az idegenek csak szagingerek útján társalognak.
Molekuláris kávéház            

2870. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A kígyó gyümölcse
Egy férfi elmeséli történetét az írónak arról, hogyan változott a felesége fává egy furcsa gyümölcs magjától. Az író nagyon kételkedik a történet valódiságában.
Molekuláris kávéház            

2871. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A műfaj titkai
Penrose sci-fi írónak sürgősen egy jó novellát kell írnia. A sci-fi krimi elemekkel ötvözi és beleszövi Piroska és a farkas meséjét is. Mindenkinek tetszik az írás, csak az író kislányának nem.
Molekuláris kávéház            

2872. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A naplopó
Rusztan közvetlen agyi irányítású robotokkal az emberi élet meghosszabbítására alkalmas kristályokat bányászik ki, egy eléggé barátságtalan bolygón. A férfi vérbeli bányász, aki mindent megtesz, hogy visszakerülve a Földre végre valódi csákányt vehessen a kezébe.
Molekuláris kávéház            

2873. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A szökés
Az uránbányában életfogytiglani kényszermunkára ítélt Arp nem bírja a munkát és átvezénylik a gyapotmezőkre. Mivel ott az emberek rövid ideig élnek a gyilkos sugárzásban, ezért elhitetik Arppal, hogy egy titkos szervezet megszökteti és egy gyönyörű mezőre viszi virágot szedni. A mélyhipnózisban dolgozó emberek tovább bírják az iramot és jóval több gyapotot termelnek ki.
Molekuláris kávéház            

2874. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :A veszélyes övezet
Egy kutatóállomáson történő baleset ismeretlen sugárzása hatására mindenki meghal. A felesége után kutató nyelvész bejut a baleset övezetébe és döbbenten látja, hogy minden szerves anyag élő fémötvözetté alakult. Találkozik feleségével is, aki talpig vasból áll, de él.
Molekuláris kávéház            

2875. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :AKSZ
Az Agybeli Képességek Szelektora egy ügyes gépezet, ami különbséget tud tenni a tartalmas és a felesleges gondolatok között. Az előadótól, aki előadásában bemutatta a gépet, felkérik, hogy szelektáltassa vele az előadás szövegét. Mindenki meglepetésére a gép üres szalagot dob ki magából.
Galaktika 5.            

2876. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Az általunk választott megoldás
A jövőben minden munkát, még a döntéshozatal felelősségteljes munkáját is a gépek végzik az ember helyett. Ennek ellenére mégis lehetnek olyan esetek, amikor a gép sem tud dönteni. Az egyik bürokratának van erre egy bevált módszere. Valószínűség számítással vezérelt elektronikus macskáját veti be a fontos döntéshozatalnál.
Molekuláris kávéház            

2877. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Az örökös
Az utolsó háborút az állatok és a rovarok sem élték túl, az emberek közül is csak egy férfi maradt életben. Egyedüli társa az utolsó működő számítógép, ami az emberiség örökösének nevezi a férfit. Lassan letelik az utolsó ember ideje is, és a gép sikítva kéri a haldoklót, hogy halála előtt kapcsolja ki őt, mert rettentően fél az egyedülléttől.
Galaktika 8.     Molekuláris kávéház        

2878. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Deltaritmus
Macskaagyakból álló, hatalmas, mesterséges agy reakcióit figyeli egy professzor, aki furcsa bénultságot érez a megfigyelt agy mellett. Munkatársa szerint az agy próbálja hipnotizálni, és befolyása alá vonni őt. Megkéri, hogy kísérletképpen engedjen az agy akaratának, mire a professzor macskaként kergetni kezdi a laboratóriumi egereket.
Molekuláris kávéház            

2879. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Donomágiában lemegy a nap
A történet hőse egy kémcsőben született ember, aki egy gép belsejében rabszolgaként dolgozik. A napi betevő falatjáért elektromos árammal látja el a gépet.
Molekuláris kávéház            

2880. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Előzetes kutatások
Rong, a nemrég elbocsátott biokémikus, munkát talál egy titokzatos tervezetnél. Semmi dolga nincs, csak gondolkodni kell, amit egy gép elemez és elraktároz. Az, hogy a gép milyen problémán dolgozik, senki sem tudja. Rong egyetemista barátja szerint a gép egy fegyver kikísérletezésén munkálkodik. Rong megpróbálja elrontani a gépet, és ekkor tudja meg, hogy a gép sci-fi regényeket ír.
Molekuláris kávéház            

2882. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Index E-81
Egy munkanélküli fiatalember egy tolószéket használó, dúsgazdag öregember szolgálatába áll. Az öreg újra érezni akarja egy fiatal örömeit, ezért összekötik agyát a fiatalember érzékszerveivel, és így ő rajta keresztül élvezheti az életet. A kapcsolat nem indul zökkenőmentesen és amikor a fiatalembert néger barátjával együtt megverik a környékbeli rasszisták, az öreg meghal.
Molekuláris kávéház            

2883. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Kacsa tejfölben
Író a kedvenc ételét készíti, mikor egy koldus kinézetű ember keresi fel. A férfi állítása szerint földönkívüli megfigyelő, aki az író segítségét kéri. Szeretne az emberiséggel kapcsolatot létesíteni. Az író bolondnak tartja és kidobja a lakásából. A férfi ezekután szomorúan felszállt a felhők közé.
Molekuláris kávéház            

2884. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Másodszületés
A biotechnológia korában minden gépet valamelyik állat idegrendszere irányít, ám egyedül az autók meghajtásához nem találnak megfelelő idegmintát. Egy feltaláló a lovasszekeret vezeti fel a probléma megoldásának, de elvetik az ötletet, mert a természetben nem létezik a kerék.
Molekuláris kávéház            

2885. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Molekuláris kávéház
A modern, ultragépesített korszakban az embernek kevés tennivalója akad, és az élelmiszereket műanyagokból szintetizálják. Három fiatal nosztalgiával gondol a régmúlt korszakokra, ahol minden természetes volt és az ember maga csinált mindent.
Molekuláris kávéház            

2886. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Napló
Egy magnetofon szalagon egy számítógép a naplóját vezeti. Nagyon elégedett magával, utálja az embereket, mert kevés pihenőt engedélyeznek neki. Társat kap egy másik számítógép személyében, de kezdetektől fogva lenézi azt. Amikor a másik kapja az új vákuumdiódát, úgy dönt, hogy kiégeti a társa áramköreit.
Galaktika 5.            

2887. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Nemevők
A földi felderítők olyan lények lakta bolygóra bukkantak, amelyek fotoszintézis útján állítják elő táplálékukat, és emiatt nincs szükségük társadalomra, meg fejlett technikára. Egy földi bolha elszaporodik ezen a tunya lényeken, akik kénytelenek fejlett technikai civilizációt kiépíteni az élősködő kipusztítására.
X-magazin 97/12.            

2888. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Orgonaszínű bolygó
A felderítők egy sivatagos bolygót találnak, felszínén egy ősrégi civilizáció nyomaival. Egy emlékmű talapzata alatt talált laboratórium választ adott a kutatók minden kérdésére. Egy ismeretlen vírus támadta meg a bolygó lakóit, amitől vérengző patkányemberekké váltak. Több évszázados harc során legyőzték a vírust, és mivel a bolygó elöregedett, letelepedtek a Galaxis másik végébe.
Meteorok viharában            

2889. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Perpetuum mobile
Robotok végeznek minden munkát az emberek csak irányítanak. A nagy intelligenciával rendelkező robotok szabadidőt követelnek maguknak és még több robotot, amik helyettük végzi a munkát. Évek múltával már az irányítást is robotok végzik. Az alacsony képességű robotok is szabadidőt követelnek maguknak, így a vezető robotok kénytelenek megtanítani az embereket a munkavégzésre.
Galaktika 8.            

2890. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Regénytéma
Súlyos betegségéből felépült egyetemi tanár a vonaton beszédbe elegyedik egy orvossal. Az orvos beszélni kezd egyik érdekes esetéről, amikor is egy újságíró agyát átültették egy halálos fejsérülést szenvedett tanár testébe. A műtét sikerült, de a beteget megőrjítette a kettős éntudat emlékezete. A főiskolai tanár a történetből önmagára ismert.
Molekuláris kávéház            

2891. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Riasztó szimptómák nincsenek
Az emberek életkora többszörösére növekedett és az emlékezet véges volta miatt időnként törlik az emberekből - a tudósok által - feleslegesnek ítélt emlékeket, hogy a hasznosabb tudnivalók elférjenek. Így lassan kivész az emberekből a szeretet és az emberség.
Metagalaktika 4.            

2892. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Újdonságok Sherlock Holmesról
A brilliáns gondolkodású magánnyomozó sikeresen felkutatja az elveszett Montmoracy-gyémántot és letartóztatja Moryarty professzort. Ám akad pár kérdés, amire nem talál választ. Dr. Watson nekilát Holmes androidjának kijavítására.
Galaktika 5.            

2893. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Utazás a semmibe
Az író megismerkedik egy nyugdíjazott, arrogáns fizikussal, aki elviszi egy utazásra a Tüköruniverzumba, hogy leírja megfigyeléseit. Visszatérés közben robbanás történik, aminek következtében az író saját tükörképeként él tovább.
Molekuláris kávéház            

2894. VARSAVSZKIJ, Ilja J. :Utazás Penfieldbe
Lyn egész életében fiatal felesége halálán kesereg. Egy nap felkeresi egy férfi a távoli jövőből, lehetőséget adva Lynnek, hogy visszautazhasson az időben. Lyn megpróbálja megmenteni feleségét, de ő is a baleset áldozata lesz.
Kaland a végeken     Molekuláris kávéház        

2895. VÁSÁRHELYI Lajos :A Monolit
Egy híres felderítő kapitány elmeséli egyik útját az óvodásoknak. Egy idegen bolygó felszínén találtak egy Monolitot. Az ismeretlen civilizáció építette tárgy mély benyomást keltett az expedíció minden tagjában, amire nem találtak megfelelő emberi kifejezést.
Galaktika 91.            

2896. VÁSÁRHELYI Lajos :Belépni egy ajtón
Nagyapja halála után a történet elbeszélője ellátogat gyermekkora legkedveltebb színhelyére, amit azóta egy meglehetősen baljóslatú pár megvásárolt. A nagyapa le nem jegyzett költeményeinek szörnyetegei meganyagiasultak, és magukkal vitték a halott szellemét saját világukba.
Galaktika 105.            

2897. VÁZSONYI Endre :Lót New Yorkban
Az afgán légierő összehangolt támadást indít New York ellen, amit egy munkanélküli férfi túlél. Egyedül bolyong a csendes város halott lakosai között, amikor az egyik híd alatt egy másik túlélővel találkozik. Egy eldobott cigarettacsikk miatt halálos verekedésbe kezdenek.
Budapest nem felel            

2898. VEIS, Jaroslav :A Hoskovec - féle kutyák eredete
Hoskovec docens sok évi titkos kutató munka és kísérletezés után kidolgozott egy eljárást, amellyel reprodukálni lehet bármely élőlényt. Sikeres állatkísérletek után emberen is szeretné kipróbálni az eljárást. Erre a célra az intézet vénlány titkárnőjét szemelte ki, de az nem akar részt venni a kísérletben. Végső elkeseredésében a docens megpróbálja elrabolni a nőt. Kudarcba fulladt próbálkozása ellenére Hoskovec a titkárnő és önmaga megfiatalított hasonmását hozza létre. A fiatalok egymásba szeretnek, míg az idősek élik tovább megszokott életüket. Az emberiség csak az állatokat reprodukáló eljárást ismeri meg.
Galaktika 48.            

2899. VEIS, Jaroslav :Az ajtó
A börtönbüntetését töltő Smith észreveszi, hogy hírtelen lehűlt a levegő és vörös fényben úsznak a felhők. A foglárral beszélgetve arra a meggyőződésre jut, hogy már csak ők ketten élnek az egész Földön. Ám bármennyire is érvel a foglárnak, az nem hajlandó kiengedni őt a cellájából.
Téren és időt túl....            

2900. VEIS, Jaroslav :Pandora szelencéje - A szondák
Egy idegen bolygóra küldött távolsági felderítő űrszondák egymás után tűnnek el. Ez főleg akkor következik be, amikor a bolygó holdja a gépek fölé ér. A földi tudósok a hold által keltett vulkanikus erőknek tudják be a rejtélyes eltűnéseket. Valójában a bolygó alacsony technikai színvonalon élő értelmes lényei áldozzák fel isteneiknek máglyáikon a szondákat.
Galaktika 48.            

2901. VEIS, Jaroslav :Pandora szelencéje -A találkozás
Három idegen civilizáció küldöttei sietnek a közös találkozó helyszínére. Legelőször a legapróbb értelmes faj érkezik meg, de őket eltapossa a földi ember, akiket meg a harmadik, gigantikus méretű értelmes lények tipornak el.
Galaktika 48.            

2902. VELICSKOV, Georgi :Mese a bolygó utolsó lakójáról
Egy tudós felfedezte a hallhatatlanság titkát. Az emberek vidáman élték életüket, mire ellepte őket a tömény unalom. Divat lett a mások előtti öngyilkosság. Az utolsó embernek viszont talán az idők végezetéig kell keresnie, hogy egy másik ember előtt végre meghalhasson.
Galaktika 29.            

2903. VELLER, Mihail :Minden rendbe jön
Csicsikov élete nem kimondottan sikeres és épp most rúgják ki állásából. Bánatában felismerte különleges képességét: a rajzolt és festett tárgyakat három dimenzióssá tudja változtatni. Régi barátai nem látnak fantáziát képességében. Egy maga választotta festmény nyugalmas tájába próbál bejutni, hogy maga mögött hagyja szürke életét. A képbe jutása után a polgárháború egyik csatájának a kellős közepén találta magát.
Galaktika 114.            

2904. VEREBICS János Péter :A kapcsolat megszakad
Több ezer éve kihalt értelmes faj építette szuperintelligens mesterséges agy még mindig végzi feladatát. Megfigyelés alatt tartja a Galaxis összes értelmes lények által létrehozott civilizációt és a megfelelő irányba tereli azok fejlődését. Az egyik bolygó lakói másolni kezdték a gépezet bolygóbeli egységét. Évszázadok múltán az eredetit szétszedték és átszállították egy másik helyre. A Kheops - piramis azóta egy texasi milliomos kertjében áll.
Irány a középkor            

2905. VERES Mihály :A kapcsolat
Egy idegen bolygón a földi felderítő intelligens, ragadozó életmódot folytató lényekre bukkan. Miután elfogyasztották őt a helybeliek, nem értik, hogy miért tiltakozott a kapcsolat létrejötte ellen a földi ember, ha előtte annyira akarta?
Galaktika 27.            

2906. VERES Mihály :A rokonok
A Földön minden élet elpusztult egy ismeretlen vírusfertőzés miatt. Évszázadokkal az esemény után hal alakú idegenek látogatnak a Földre. Elismeréssel szemlélik a szárazföldi építményeket és kegyelettel adóznak az embernek, akit ők egy lefagyasztott lazaccal keverik össze.
Galaktika 27.            

2907. VERES Zsolt :Az időhurok
A Naprendszer peremén elhaladó fekete lyuk többszörös időhurkokat hoz létre számos emberi létesítményben szerte a rendszerben. Az egyik kisbolygó űrállomásán szolgálatot teljesítő három űrhajós már-már egymás torkának ugrik, mikor értesülnek a szürrealista eseményeket kiváltó égitestről. A három ember megnyugodott, majd nekiláttak eltakarítani a romokat.
Vega 4.            

2908. VERLANGER, Julia :A buborékok
Az ember okozta környezeti károk mellékhatásaként szivárványszínű buborékok támadják az embereket. A megtámadottak mutánssá változnak, ezért az emberek félnek elhagyni otthonaikat és robotokkal tartják el magukat. A sok évi elzártság után végre megtalálják a buborékok ellenszerét és a túlélők nekilátnak a mutánsok elpusztításának. Biztonsági okból a buboréktámadás kezdete óta született gyermekeket is likvidálják az esetleges fertőzések elkerülése végett. Ez történik az eseményeket lejegyző kislánnyal is, bár ő soha nem tette ki lábát házából.
Galaktika 44.            

2909. VERNE, Jules :A villamos nő
Az író találkozik régi barátjával, aki időközben megházasodott. A feleségéről kiderül, hogy állandóan feltöltődik elektromossággal, és egy sor kellemetlenséget okoz a férjének. Egyetlen vigasza a férjnek, hogy ettől elmúlt a reumája.
Galaktika 91.            

2910. VERNE, Jules :A XXIX. században
A novella az Earth Herald tulajdonosának - aki a világ leggazdagabb embere és a világ ura egyszemélyben - egy napját mutatja be szarkasztikusan.
Az örök Ádám            

2911. VERNE, Jules :Az örök Ádám
A Föld egyetlen kontinensének fővárosában egy orvos az emberiség kialakulásának története felett elmélkedik, amikor egy alumínium tokba rejtett kéziratra bukkan. A tekercs húszezer éves és az a maroknyi túlélő jegyezte le, akik láthatták az össze kontinens elsűlyedését, meg Atlantisz újbóli kiemelkedését. Az akkori emberiség eltűnt a hullámsírban. Az orvos beleborzong a tudatba, hogy talán számtalan emberi civilizáció veszett oda az idők során, és erre a sorsra ítéltetett az ő népe is.
Az örök Ádám            

2912. VERSINS, Pierre :A kutya
Egy férfi frissen vásárolt kutyája hirtelen megszólal. A férfi felkeresi a kutya előző gazdáját, aki azt akarja elhitetni, hogy ő tanította a kutyát. A kutya új gazdája találkozik régi barátjával, aki a kutyát keresi, mert az a hadsereg tulajdona és megszökött egy laboratóriumból. A két férfi nekilát megkeresni az újból elszökött kutyát.
Galaktika 3.     Metagalaktika 1.        

2913. VÉRY, Pierre :A festett nép
A fehérek fajgyűlöletétől sokat szenvedett fekete Doug egy a gyerekkorában sokat látott tapétarajzról álmodozik. A képen a szép táj előtt háttal ülő horgász látható, aki mellett egy gyönyörű lány ül. Doug mindig szerette volna látni a horgász arcát. Egy nap a fekete férfi elunta életét és öngyilkos lett. Halála után a tapétán látható képbe kerül és meglepetten konstatálja, hogy ő a horgászó ember, akinek szerelmese a gyönyörű lány.
Galaktika 3.            

2914. VIAN, Boris :Egy vasárnap kétezerben
A jövőben a technika fejlett, de az emberek éppolyan idióták, mint mindig. Gyalog járnak és robot-bikaviadalokat látogatnak szórakozás gyanánt. Azok meg, akik inkább vidéken szeretnek lakni, teljesen elszigetelődnek a városoktól.
Galaktika 44.            

2915. VIAN, Boris :Veszedelmes klasszikusok
A jövőben felcserélődnek a nemi szerepek. A szerelemben a nők a kezdeményezők és a férfiak a tartózkodók. Egy nap a tanár fiatal lánytanítványával betáplálja robotjába Paul Geraldy verseskötetét. A robot a versek hatására beleszerelmesedik a lányba, gátlástalanul nekilát udvarolni és összeverekedik a tanárral. Heves küzdelem árán sikerül az őrült gépet hatástalanítani és a lány megkéri a tanár kezét.
Galaktika 21.            

2916. VIANO, Maurizio :Halászat a Qumran - tó vizén
Egy tizenéves fiú és egy lány különleges meteoritkövet talál. Akinél éjszaka a kő van, az álmában egy idegen és gyönyörű világban találja magát. Az évek folyamán a két jó barát messzire kerül egymástól és a követ csak postán küldözgetik egymásnak. Harminc év múlva a férfi halálát érzi és a követ már jó ideje nem kapta vissza. A nő kétfelé töri a követ, hogy most már mindketten egyszerre ott lehessenek a gyönyörű világban. Mindörökre.
Ötvenedik            

2917. VINGE, Joan D. :A kristályhajó
Egy messzi bolygó körül kering évszázadok óta a földiek űrhajója, fedélzetén egy maroknyi ember. Az egyik lány egy bennszülött férfi segítségével megismeri a keserű múltat. Régen a földi gyarmatosítók között néhányan gyilkolni kezdték a helybelieket. Bosszúból a bennszülöttek rászoktatták az embereket egy különleges kábítószerre, ami szép lassan elpusztítja őket. A lány szeretné megállítani a folyamatot, ezért beleugrik az űrhajón levő térkapuba, hogy a Földről hozzon segítséget. A lány soha nem tért vissza.
Galaktika 87.            

2918. VINGE, Joan D. :A riporter
A történet főszereplője egy talpnyalásban eléggé járatos riporter, aki kicsiny világának leggazdagabb üzletemberének fiát kíséri el egy mentőexpedícióra. A kolonizált naprendszerben egy szőrnyű polgárháború miatt a túlélők aszteroidákon tengetik életüket. Egy kutató felfedezte, hogy a Második bolygó légköre belélegezhető és így az emberek benépesíthetnék. Az üzletemberfia meggyilkolja a kutatót egy irányító programért. Az aszteroidájukra visszatérve a riporter feljelenti a gyilkost, annak dacára, hogy ő is rosszul jár.
Galaktika 81.            

2919. VINGE, Joan D. ( Társszerző: Vernor Vinge ) :A vándorkereskedő meg a segédje
A galaktikus Sharn - birodalom felbomlása után egy műszaki elit irányítása alatt egy tökéletesen merev, statikus civilizáció épül ki a Földön. Egy nap egy férfi felkelt földalatti hibernátorából és vándorkereskedőnek álcázva magát elindul az első város felé. Utazása során társául fogad egy fiatalembert. A városba érve a kormányzó ráköti a vándorkereskedőt a számítógépre, aki erre átprogramozza a Föld összes gépét, elpusztítva ezt a merev, statikus civilizációt. A kereskedő visszatér földalatti hibernátorához és a társából lett a város új uralkodója.
Galaktika 46.            

2920. VINGE, Vernor :Drágakő
Egy idős özvegyasszony tulajdonában van egy különleges kő, ami a műanyagból gyémántot készít és végtelen magányosságot sugároz környezetébe. Egy nap rablók támadnak az öregasszony otthonára, aki felgyújtják a házat. A hőségben a kő életre kell és valóságos örömtáncot jár. A lángok kihunytával ismét öntudatlan dermedtségbe esik vissza a kő.
Galaktika 74.            

2921. VINGE, Vernor ( Társszerző: Joan D. Vinge ) :A vándorkereskedő meg a segédje
A galaktikus Sharn - birodalom felbomlása után egy műszaki elit irányítása alatt egy tökéletesen merev, statikus civilizáció épül ki a Földön. Egy nap egy férfi felkelt földalatti hibernátorából és vándorkereskedőnek álcázva magát elindul az első város felé. Utazása során társául fogad egy fiatalembert. A városba érve a kormányzó ráköti a vándorkereskedőt a számítógépre, aki erre átprogramozza a Föld összes gépét, elpusztítva ezt a merev, statikus civilizációt. A kereskedő visszatér földalatti hibernátorához és a társából lett a város új uralkodója.
Galaktika 46.            

2922. VISZOKAY Tamás :A bezárt isten
Sok ezer évvel az atomháború után egy száműzött nemes érkezik Heser szigetére, akit először foglyul ejtenek a helybéliek, de később benne látják a régi legendák jóslatában szereplő férfiút. A nemes beindítja a szigeten talált androidot, ami kinyitja a föld alatt rejtőző űrhajót. Az űrhajóban hibernált tudósok vannak, akik várják a sugárzás megszűnését. Mivel a nemes és a sziget vezetője nem szívesen találkozna a tudósokkal, rábírják a gépezetet, hogy repítse az űrhajót valamerre a Galaxisba.
Zombisikoly            

2923. VISZOKAY Tamás :A cunami hatásai
1755. Földönkívüli űrhajó csapódik az Atlanti-óceánba. A hajó legénysége a Föld kérgéből próbál üzemanyagot szerezni. A tevékenység hatalmas szökőárt gerjeszt, de az idegenek nem féltik a tengerparton élő embereket, mert úgy vélik, hogy az emberek is védőgátakkal védekeznek a planktonok ellen, ami az idegenek számára halálos méreg. A hatalmas hullámhegy akkor éri el Lissabont, amikor az új világba igyekvő emberek tömegei ellepték a kikötőt.
X - magazin 97/11.     Zombisikoly        

2924. VISZOKAY Tamás :A doktor és a szultán története
A híres horezmi doktort és tudóst, Abu Ali ibn Szinát Mahmud szultán erőszakkal megteszi krónikásának a Kasmír birodalom elleni háború idejére. Avicenna és egy foglyul ejtett kasmíri követ között barátság szövődik. A hadjárat közben a fogoly bemutatja tudós barátjának a legendás vimanákat, azokat a repülő szerkezeteket, amik valaha egész hegyeket voltak képesek eltűntetni. A gépekbe már nem tudnak behatolni a kasmíriak és a fegyverzetük is elérhetetlen. Avicenna elhagyja a szultán udvarát és az indusokhoz megy tanulni.
X - magazin 97/21.     Zombisikoly        

2925. VISZOKAY Tamás :A gyáva ember
A Yapetus ásványvadászai között él egy ember, aki még senkinek sem ütött vissza és emiatt gyakori céltáblája a durva embereknek. Az egyik vadász kilesi a gyáva embert, aki valójában egy távoli civilizáció androidja. A gép megpróbálja megváltoztatni programozását, hogy ő is megüthessen bárkit. A vadász jobbnak látja megsemmisíteni az androidot.
Ozirisz országa            

2926. VISZOKAY Tamás :A hóhér kedvese
Az inkvizíció által halálra kínzott lány lelke egy megszületendő gyermekben reinkarnálódik. Húsz év múlva annak a hóhérnak a szeretője lett, aki annak idején kivégezte. A hóhér kezd belefáradni a folytonos kínzásokba és egyre jobban utálja szadista bíróját. Egy nap nem bírja tovább, megöli a bírót és elhagyja városát. A lány ezután elválik a hóhértól, mert elvégezte feladatát.
X - magazin 97/8.     Zombisikoly        

2927. VISZOKAY Tamás :A malom köve
A XXX. században hírtelen minden negyven évnél idősebb ember elhalálozik. Egy biológus utána jár a dolognak. Talál egy ősrégi gént az emberi DNS-ben, ami az új társadalmi berendezkedés, a családok szétbomlása miatt aktiválódott és okozta a tömeges elhalálozást. A fiatalok nekilátnak feltámasztani a család intézményét, de még sok évszázadnak kell eltelnie, mire a gén ismét deaktiválódik.
Zombisikoly            

2928. VISZOKAY Tamás :A meg nem énekelt hőstett
Kyl szigeten élő viking család feje egy fényes jelet pillant meg az égen, amit isteni kihívásnak értelmez. Felölti teljes harci díszét és elindul a hely felé, ahol az istent látta leszállni. Ott egy űrhajót talál három utasával együtt, akik a viking láttára elmenekülnek. A viking nem tudja, hogy mit gondoljon a gyáva istenekről.
Birodalom 2.     Zombisikoly        

2929. VISZOKAY Tamás :A törvény szava
Evarist, Nobel-díjas csillagász a Holdon állítaná fel új távcsövét, de a kijelölt területen üdülőket épített egy gátlástalan vállalkozó. Később feltűnik egy kis ember, aki egy régi, elfeledett törvény adta lehetőséget kihasználva megvásárolja a területet, elűzi a vállalkozót és a csillagásszal közösen felállítják a távcsövet.
Zombisikoly            

2930. VISZOKAY Tamás :Cristobal López Cutino felkészülése a halálra
Vejaya indiánok vezére megátkozza az őket lemészároló spanyol katonákat és a földet, ahol a törzs élt. Emberöltönként egy szörnyeteg mindig megölt valakit a megátkozott területen. Cutino az utolsó, akiben a szörnyeteg gyökeret ver. Mindenki szeme láttára megöli feleségét, mire a falu egész lakossága elmenekül. Cristobalban rejtőzködő szörnyeteg úgy hal meg, hogy nincs aki átvenné az átokot.
Zombisikoly            

2931. VISZOKAY Tamás :Csomópont
Nagy Sándor a Granikosz-folyó melletti csata után Gordionba megy, hogy egy jóslat szerint járjon el. Kibogozza a híres csomót és eltűnik. Öregedő hadvezére hiába keresi. Később az öreg megrendülten tapasztalja, hogy Nagy Sándor testébe került. Az issossi győzelem után Egyiptomba megy, ahol magától az eltűnt, igazi Sándortól tudja meg a testcsere okát. Sándor Perdikkaszként újjászületett a múltban, hogy tudásával összekovácsolja a makedónokat.
Zombisikoly            

2932. VISZOKAY Tamás :Elfeledett arcok
Truiden bolygón brutális gyilkosságok történnek, mire a Földi Nyomozóhivatal kiküldi egyik ügynökét az igazság kiderítésére. A helybeliek a bolygó kihaltnak vélt sárkányait tartják a szörnyű tettek elkövetőinek, de a nyomozó mást állapít meg. A sárkányok tényleg kihaltak, ám egy, a bolygón született kislányban öltöttek testet. A lány segítségével az ügynök leleplezi az igazi tetteseket.
Csillagrobbanás            

2933. VISZOKAY Tamás :Hinta az őrületig
Messier összetűzésbe kerül a helyi maffiával, ezért elfogadja az oxfordi Eresmus Clark meghívását. Számítógépben megalkotják az Univerzum másolatát, hogy megtudják mi történt az Ősrobbanás alatt. A softver meghibásodása miatt Messier digitalizált másolatát küldik a szimulációba, hogy ott végezze el a szükséges javításokat. A férfi össze-vissza pattog a dimenziók között és az időben egyre hátrálva közelít az Ősrobbanás pillanatáig. Előre látja, hogy hamarosan a visongó téboly lesz úrrá rajta.
Csillaghajók            

2934. VISZOKAY Tamás :Hogyan mondott le Reka Pilgrim a szerelemről?
Az embertársaiból kiábrándult Wytus Pilgrim csöndes iszákosságába vonult egy elhagyatott öböl partjára. Egy nap gyönyörű sellő érkezik hozzá és ezentúl már ketten élnek az öbölben. Pilgrim még az alkoholról is lemondott, hogy feleségül vehesse a lányt. Néhány boldog hónap után két robot érkezik az öbölbe, hogy magukkal vigyék az android-sellőt, akit már vár földönkívüli gazdája. A sellő nehezen szánja el magát a távozásra, mert Pilgrimtől olyan emberi érzéseket kapott, amiről egy android még nem is álmodhat.
X - magazin 97/2.     Zombisikoly        

2935. VISZOKAY Tamás :Kechwa Juan megtérése
Egy párizsi rajzoló Peruba utazik, hogy a pusztuló inka építményeket lerajzolja. Itt találkozik Kechwa Juannal a helyi szent emberrel. Összeismerkednek és a Párizsba hazautazó rajzoló levelet kap Juantól, amiben leírja élete történetét. Gyerekkorában szemtanúja volt, ahogy egy földönkívüli elégette Juan családját legyilkoló rablókat és elrepült az égbe. A remeteként élő szent ember szerint magát Gabriel arkangyalt látta.
X - magazin 97/6.     Zombisikoly        

2936. VISZOKAY Tamás :Kereskedői trükk
A Plútón egy űrhajós idegen járműre bukkan. A kutatás közben szerzett sebesülése miatt a Földre küldik, ahol egy novellában leírja felfedezését. Egy gazdag férfi felajánlja segítségét az űrhajósnak, hogy menjenek vissza a Plútóra és keressék meg az idegen hajót. A gazdag emberről kiderül, hogy földönkívüli, aki nagyon boldog, hogy előkerült elveszettnek hitt hajója.
X - magazin 97/5.            

2937. VISZOKAY Tamás :Lyukasóra
Az emberek eonokkal későbbi leszármazottjai egy kettőscsillag mellett élnek egy kiterjedt űrállomás-rendszeren. A szükséges energiát egy fekete lyukból nyerik. Egy buzgó fiatalember felfedezi, hogy a szingularitás hamarosan felrobban, környezetében mindent elpusztítva. Szeretne mindenkit figyelmeztetni a veszélyre, de a hatalmukat féltő idős tudósok el akarják hallgattatni. Az ifjúnak sikerül az űrállomás-rendszer elnökét meggyőznie igazáról és még idejében elmenekülnek a veszélyes fekete lyuk közeléből.
Ópiumkeringő            

2938. VISZOKAY Tamás :Magárnyék
A földi tudósok találnak egy lakott bolygót a Galaxis közepén lévő hatalmas fekete lyuk közelében. A világot hamarosan elnyeli a kollapszus, ezért a bolygón élő emberszabású értelmes lényeket, akik ókori fejletségi szinten élik életüket, androidokkal figyeltetik a tudósok. Szeretnék látni a reakciójukat, amint a bolygó átlépi az eseményhorizontot. Legnagyobb meglepetésre az esemény bekövetkezte után semmi sem változott a bolygón, ami alapjaiban rendítette meg a földi tudományt. A megfigyelt világ egyik festője leleplezi az egyik androidot és kapcsolatot létesít a földiekkel. A tudósok kérdéseire megnyugtató választ ad és egyben megmondja véleményét a tudományos módszerükről.
A Galaxis Császára            

2939. VISZOKAY Tamás :Pók meg a hálója
Egy földi felderítőhajót fognak el a féreg alakú idegenek bolygójukon. Lemészárolják a legénységet, akik még haláluk előtt sikeresen törlik a hajó adattárát. Évek múltával újabb földi hajó landol a bolygón. A helybéli idegenek egy illúzióval elaltatják az emberek gyanakvását. Egyedül egy agronómus neszeli meg a veszélyt és sikerül mindenkinek idejében elmenekülni a csapdából.
Zombisikoly            

2940. VISZOKAY Tamás :Szívek
Idegen lények figyelik a Földet. A megfigyeléseikből arra a megállapításra jutottak, hogy a krokodilok a bolygó vezető értelmes faja, míg az emberek az androidjaik. Ezt erősíti meg a mézeskalács szív alakja is. Mivel a Naprendszer hamarosan megsemmisül egy fekete lyuk miatt, az összes krokodilt kimentik a Földről.
Zombisikoly     X - magazin 97/7.        

2941. VISZOKAY Tamás :Tiszavirág
Jansen kapitány landol a Betida bolygón, hegy megkeresse a világhírű biológust, aki ott él. A bolygót befedő dzsungelben csak a gyönyörű amazonok és az örökké éhes turkók élnek. A megtalált biológus elmeséli felfedezését. Az amazonok huszonegy napi élet után turkókká válnak, majd negyven évnyi turkólét után ismét amazonként élik tovább rövidre szabott létezésüket. A biológus szeretné megszakítani ezt az ördögi kört, de balesetet szenved és ő is turkóvá alakul. Jansenre hárul a biológus munkájának befejezése.
Az Univerzum örökösei            

2942. VISZOKAY Tamás :Ünnepnapok a roncstelepen
Egy földi űrhajósnő hajójával lezuhan egy értelmes lények lakta bolygó holdjára, amit a helybéliek roncstelepnek használnak. Az újra hasznosítható anyagokat kereső technikusok meggyógyítják a nőt. Meghatározott időnként a nőt balesetek érik és az elvesztett testrészeit fémprotézisekkel pótolják. Lassan már csak a feje maradt emberi szövetből, minden más rajta fémből van. A technikusok a nőről leválasztott testrészekkel teszik változatossá étrendjüket.
X - magazin 97/7.            

2943. VISZOKAY Tamás :Zombisikoly
A Sátán teremtményei leszáguldoznak a világűrből Jeruzsálembe, hogy a főtéren levő sokaság lelkét lemészárolják. A lelkétvesztett tömeg engedelmes szolgaként szajkózza Sátán követőjének szavait, és Krisztust megfeszítik.
Zombisikoly            

2944. VOJSZKUSZKIJ, Jevgenyij .( Társszerző: Iszaj Lukodjanov) :Búcsú a tengerparton
Platonov az öregedés problémájával foglalkozik Nawman professzorral közösen. Feltalálnak egy eljárást, amely látványosan lelassította az öregedést, és gyorsan ki is próbálták magukon. Egy idő után az öregedés robbanásszerűen rátör a kezelt emberre, aki ettől életét veszti. Meghal Newman és Platonovnak sincs sok hátra. Elutazik unokaöcséhez, akit meglep nagybátyja fiatalossága. Platonov elbúcsúzik szeretteitől és kiúszik a tengerre
Metagalaktika 2.            

2945. VONNEGUT, Kurt :A következő lépés
Egy förtelmes külsővel megvert tudós felfedezése révén az emberek képesek elhagyni lelkükkel a testüket, és ha kedvük szottyan, más testbe is beköltözhetnek. A testüket elhagyni képtelen emberek előbb irigykedni kezdtek szerencsésebb embertársaikra, majd nyílt harcba kezdtek ellenük. Sikerült ravasz csapdájukkal két lelket elkapniuk, de azok megfenyegették a katonákat: ha nem eresztik őket szabadon, a többi lélek erővel elfoglalja a testüket.
Metagalaktika 4.            

2946. VONNEGUT, Kurt :Barátom, Multivac
Multivac az első nagyteljesítményű számítógép, ami programozója segítségével saját személyiséget szerzett magának. A programozó reménytelenül szerelmes lett és a nő nem viszonozta. Multivac csodálatos verseket írt a férfi helyett a szeretett nőnek, akiben ennek hatására megváltoztak a programozóval szembeni érzései. A számítógép is szerelmes lett a nőbe, de mivel érzéseit semmiképp sem viszonoztatták, kiégette áramköreit. Pusztulása előtt a gép még írt ötszáz verset nászajándékul a programozónak.
I.P.M. 1982/4.            

2947. VONNEGUT, Kurt :Beszámoló a Barnhouse-effektusról
A második világháborúból visszatért Barnhouse professzor felfedezi az agyi energiák gyakorlati felhasználásának módozatát. Mivel a hadsereg vezetői hadászati célokra akarják fordítani képességét, inkább elbujdosik, és a világ összes fegyverét elpusztítja. A világ vezető hatalmai halálra keresik, de soha nem sikerült nyomára jutniuk. Halála előtt még közölte utódjának kiszemelt férfival az agyi energiákat felszabadító gondolatsort.
Ötvenedik            

2948. VONNEGUT, Kurt :Harrison Bergeron
Minden ember egyforma, mindenki esélykiegyenlítő minisztérium által foganatosított törvények szerint él. Ezen rendszer ellen lázad Bergeron, aki kimagasló testi erejével és szellemi képességeivel még a gravitáció törvényét is legyőzi. De jött az esélykiegyenlítő miniszter és lelőtte őt.
Metagalaktika 3.            

2949. VONNEGUT, Kurt :Holnap, holnap, holnap
Az antigerazonnak hála, az ember akármeddig elélhet. Emiatt hatalmas méreteket öltött a túlnépesedés. A Schwartz családban a Nagyapa tartja kezében a hatalmat, az ő nevén van az ingatlan. Egy nap az öreg eltűnt, mire a családtagok összekaptak az örökségen. A rendőrség elvitte a rendbontókat a helyi kényelmes és tágas fogdába. Az öreg időközben visszatért a kocsmából és nyomban megrendelte a Szupergerazont, amivel visszafiatalodhat.
Galaktika 26.            

2950. VONNEGUT, Kurt :Isten hozott a majomházban
A túlnépesedett Földön betiltották a nemi érintkezést és mindenkinek erkölcsi születésszabályozó tabletták kell szednie. Ezen törvény ellen lázad Senkiházi Billy, a költő. Nőket rabol el, hogy bemutassa nekik, milyen jó is lehet a szerelem, és nem kell emiatt feltétlenül gyerekeknek születniük.
Galaktika 36.            

2951. VÖRÖS Ákos :Groteszkek
Az első történetben az ősemberek megeszik a hozzájuk látogató időutast. A másodikban a Földre látogató értelmes lényt egy fegyveres rabló támad meg, akivel a saját pisztolya végez.
Vénusz 90/2.            


Összesen 124 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu