Keresési minta:Z ___Típus: szerzo ___Illesztés: A minta elejétől
3085. Z. VINCZE György :A 3333. Meteorkő ( avagy a dózók rejtélye )
Egy szupercivilizációt hátán hordó, felrobban bolygó egyetlen fennmaradt, színjátszó darabját ellopják a Múzeumból. A tolvaj robotokat egy professzor bérelte fel, aki szeretné megismerni a kő titkát. Az ellopott követ továbbító sportrobotok lebuknak a rendőri szervek előtt, így a kő visszakerül a múzeumba és titka feledésbe merül.
Az androidper            

3080. Z. VINCZE György :A gigantrally
Az emberi és egy idegen faj technikusai kifejlesztették a leggyorsabb szárazföldi járművet. Versenyt rendeztek, amelyben a földönkívüli életveszélyes helyzetbe került egy aktív vulkán kitörése miatt. A földi pilóta vetélytársa segítségére sietett, feladva ezzel a biztos győzelmet.
Az androidper            

3077. Z. VINCZE György :A különös oktaéder
Két sárkányrepülő egy óriási UFO-val találkozik Szentendre felett. Az egyik pilóta közönséges trükknek véli a földönkívüli járművet és összeütközik vele. Az idegenek épségben lejuttatják a pilótát a földre, majd nyom nélkül eltűnnek. Később senki sem hitt a két sárkányrepülőnek.
Az androidper            

3086. Z. VINCZE György :A múlt kiáltása
Három tengeri búvárt foglyul ejtenek a tengerek mélyén élő viziemberek. Az ókori egyiptomban kísérletezték ki a viziemberek őseit, akik azóta lassan meghódították a tengerek mélyét. A vizek egyre nagyobb szennyezettsége miatt haragszanak a felszínen lakó emberekre, ezért a három búváron akarják kiélni bosszúvágyukat. A három férfi sikeresen megszökik a viziemberek fogságából, de nem tudják senkinek sem bizonyítani történetük valódiságát, mert a viziemberek városát egy tengeralatti vulkán elpusztítja.
Az androidper            

3084. Z. VINCZE György :A Nagy Futás ára
Csatornaország válogatott ifjai hatalmas versenyben leásnak bolygójuk forró magjáig, ahol bár a versenyzők meghalnak, de a járataikon feláramló meleg sokáig élteti a hideg felszínen élő népüket.
Az androidper            

3083. Z. VINCZE György :Az android per
Az egyre súlyosbodó sportbalesetek miatt egy híres sebész megszerkeszt egy teljesen műszervekből álló androidot, akiből Galaxis-hírű futóbajnok válik. Egy véletlen baleset leleplezi a futóbajnok nem emberi mivoltát, ami perek sorozatát indítja el. Később más földönkívüli fajok is megépítik saját androidjukat és a versenyeken a sebész androidja már csak a középmezőnybe szorul vissza.
Az androidper            

3088. Z. VINCZE György :Az izomlázadás
Bióserkentők alkalmazásával valóságos szupermenekké fejlődtek a súlyemelők, akik hihetetlen rekordokat állítanak fel. Egy idő múlva azonban a hatalmas izmok sorra felmondják a szolgálatot és minden súlyemelő korházba kerül. Az emberi test hosszú távon nem képes elviselni a művi beavatkozásokat, ezért a sportágban visszatérnek a hagyományos súlyemeléshez. Ám a szurkolók már csak az óriásokká alakított sportolókat akarja látni.
Az androidper            

3082. Z. VINCZE György :Dunai plazmidok
Egy bokszoló a szervezetébe került olajfaló baktériumok hatására egyre könnyebb súlycsoportba kerül, annak ellenére, hogy csak szalonnát eszik és étolajat iszik. Sorra nyeri mérkőzéseit, de végül csak hajszál híján kerülte el a kiszáradásos halált.
Az androidper            

3079. Z. VINCZE György :Egyesületi muri
Egy kézilabda csapat edzője egy idegen vírus hatására hihetetlen izommunkát volt képes kifejteni. Játékosként világbajnoki címet nyert csapatának. Egy terhes nő megsegítése közben sikerült túlerőltetnie izmait és többé már nem játszhatott.
Az androidper            

3087. Z. VINCZE György :Híd ellen híd
A jövőben megugrik az életuntak száma, akiknek egy Híd nevű szervezet segít a szenvedés nélküli halál elérhetőségével. A hatóságok szeretnének információt gyűjteni a rejtélyes szervezetről, de sorra kudarcot vallanak. A Híd emberei szorgalmazzák a sport mind nagyobb elterjedését, hogy ezzel is segítsenek az életunt embereken. Végül egy szép napon a szervezet munka hiányában feloszlatta magát.
Az androidper            

3076. Z. VINCZE György :Hipnózisban
A jövőben hipnózis segítségével serkentik a futókat jobb eredmények elérésére. A hipnózis alatt elhitetik a pácienssel, hogy nagy veszély lohol a nyomába, ami hihetetlen teljesítményekre sarkalja. Az egyik futónál túl jól sikerül a hipnózis, addig futott ijedtében, míg meg nem halt.
Az androidper            

3078. Z. VINCZE György :Igazságtevés
Az olimpiai úszószámokat pontozó számítógép a versenyzők célbaérési sorrendjétől független eredményt nyomtatott ki. A gép rendhagyó viselkedése ellenére nem találtak hibát. A szuper programozású gép az úszók teljesítményét, és nem a helyezésük eredményét pontozta.
Az androidper            

3081. Z. VINCZE György :Vadászaton
Az óriási túlnépesedés, a túlzó urbanizáció és a környezetszennyezés következtében már csak műanyagerdőben lehet állatokra vadászni. Bár az állatok is gépek, de a vadászat közben friss levegőt lélegezhet be a vadászaton részt vevő ember.
Az androidper            

3089. Z. VINCZE György :Visszatérés a Földre
Hosszútávú csillagexpedíció tér vissza a Földre. A hajó fedélzetén élő két emberpár meglepetten tapasztalja a távollétükben beálló társadalmi változásokat. A nők magukhoz ragadták a politikai hatalmat és a nemek közötti szerepek felcserélődtek. A négy kutatónak nem tetszik a mostani társadalom, ezért tesznek egy újabb utazást, hogy mire ismét visszatérnek, talán a számukra jobban elfogadott társadalmat találnak majd.
Az androidper            

3048. ZÁDORI Bence :Fűrészpor
A kázmérbereki vadásztársaság vadőre épp édeskettesben ölelkezik az adminisztrációs állás betöltésére jelentkező Bertával, amikor két földönkívüli kukucskál be az autó ablakán. A vadőr lelőtte a két idegent, majd trófeaként felállította őket szobájában, hogy mindenki megcsodálhassa legújabb szerzeményeit. Az avatásra rendezett díszvacsora utáni éjszakán földönkívüliek elrabolják a vadőrt, és kitömve beállítják űrhajójuk sarkába.
X - magazin 97/11.            

3049. ZÁHORSZKI, Tibor :A paradoxon
Tökéletesen emberszabású női androidokat tervez Alex egy nagyáruház számára. Összeismerkedik az egyik eladólánnyal, akibe belehabarodik. Egy nap a fiú felfedezi, hogy szerelme is egy android, akiben emberi érzelmek lakoznak. Alex lelkileg összeroppan, az android öngyilkos lesz. A fiú segítségére siető pszichológus megdöbbentő hasonlóságot fedez fel az eladólány-android és a majd egy évszázada halott Merilyn Monroe között.
Vénusz 90/ 1. - 2. - 3.            

3050. ZAJDEL, Janusz A. :A mantenzia mérge
Ugonak semmi sem sikerül, ezért a bűnözést választja. Kutatóként dolgozva egy távoli bolygón megkaparintja egy helybeli élőlény mérgét, amivel időleges bénulást lehet okozni. A Földre visszakerülve Ugo Holm professzor agyirányítású androidjaival a világuralom megszerzésére készül, de a professzor túljár a férfi eszén, aki hamarosan egy börtön lakója lesz.
Galaktika 15.            

3053. ZAJDEL, Janusz A. :Rendnek kell lennie!
Az első fotonhajtóművel ellátott űrhajó egyetlen utasával elhagyja a Naprendszert. Az űrhajót és utasát feltartóztatja egy földönkívüli robotállomás, mert a galaktikus szabályok értelmében túl lassan haladt a világűrben. A robotállomás értesíti a legközelebbi hatóságot, ami cirka 300 év múlva meg is fog érkezni.
Galaktika 114.            

3051. ZAJDEL, Janusz A. :Tudósítás a pincéből
Egy férfi segít egy menekülő professzoron, aki saját teremtményei elől szökött meg. A tudós az evés útján történő információ-felvételt tűzte ki céljául. Patkányokon kísérletezett, akik megették asszisztensét. A férfi hazakíséri a fáradt professzort. Másnap döbbenten tapasztalja, hogy a professzort is elfogyasztották patkányai, és ő lesz a következő áldozat. Lemenekül a pincébe, elbarikádozza magát és noteszlapokra írva kalandját, próbálja értesíteni az embereket a veszélyre.
Galaktika 41.            

3052. ZAJDEL, Janusz A. :Útitárs
Két fizikus találkozik a vonaton. Az egyikük felfedezte a hipertérben történő utazás lehetőségét, amely segítségével közvetlenül a Földről lehetne egy másik bolygó felszínére jutni. Egyedüli gondot az okozza, hogy a másik világon élő idegenek nem akarják a kapcsolatot. A beszélgetést félbeszakítja egy vonatbaleset, amiben a fenti fizikus életét veszti és jegyzetei nyomtalanul eltűnnek. A másik fizikus gyanítja, hogy az idegenek rendezték meg a balesetet.
Galaktika 104.            

3054. ZÁKÁNYI László :Ajándék
Egy atomháborúban elpusztult civilizáció automatikus robotkapszulája leszáll a Földre. A kapszula védőtere halálos az emberek számára, amit a helyi pap lelkesen fel is használ hitközösségében található eretnekek kivégzésében. A pap hamarosan végső hatalmi tébolyában a környék egész lakosságát a kapszula halálos védőterébe küldi. A robotszonda erre a cselekedetre válaszul halálos baktériumok milliárdjait ereszti a Föld légkörébe.
Vega 7.            

3055. ZEGALSKI, Witold :Kalandok a Szaturnusz gyűrűkben
Egy nyugdíjazott robot egy pohár gépolaj mellett mesél robottársának kalandjairól, amiket a Szaturnusz gyűrűiben élt át. A harmadik gyűrűben találkozott egy ősrobottal, aki annak idején létrehozta az embert a Földön. Egy ember tudomására jut az öreg robot meséje, aki erre szerez egy könyvtári belépőt számára, hogy okosodjon egy kicsit.
Galaktika 41.            

3059. ZELAZNY, Roger :A December Klub
Sok ezernyi embert genetikailag átalakítottak egy fagyos bolygó klímájához, hogy kényelmesen élhessenek rajta, de időközben a bolygó elpusztult. Lakóhely nélkül maradt emberek összefogtak és közösen vettek egy másik bolygót, majd nekiláttak átalakítani a saját igények szerint. A kétezer éve tartó átalakítás során a helyi állatvilág egyik faja az értelem útjára lépett. A hosszú hibernálásából ébredt egyik Fagyvilági ember felismerte bennük az elkövetkezendő értelmes lényt, és rávette társait az átalakítás tempójának változtatására, hogy ki ne pusztuljon az új faj.
Metagalaktika 3.            

3061. ZELAZNY, Roger :A Fudzsi 24 látképe
A volt titkosszolgálati nő feleségül ment egy férfihez, aki később elhagyva testét, eggyé vált a világot átölelő számítógép-hálózattal. A férfi szelleme az óta próbálja felesége szellemével egybeforrni. Az asszony bejárja a Fudzsi körüli helyeket, ahol a régen élt Hokuszai mester festette híres képeit a hegyről. Az utolsó hely előtt a nő egyesül férje digitalizált szellemével. Mivel a nő tart attól, hogy férje zsarnokként kihasználná a számítógép-rendszer adta előnyöket, ezért rituális öngyilkosságot követ el.
Galaktika 93.            

3060. ZELAZNY, Roger :A Mars rózsája
A Föld valamennyi vallásában járatos Költő a Mars szent könyveit szeretné lefordítani emberi nyelvre. Tanulás és fordítás közben teherbe ejti az egyik marsi lányt, pedig a helyiek meddőnek hitték valamennyiüket. A Költőnek sikerül rávennie a Mars-lakók vezetőit, hogy elvessék régi, öngyilkos tervüket, és kezdjenek bizakodni a jövőben.
Galaktika 62.            

3056. ZELAZNY, Roger :Amikor fejének roppant kapuja kitárul ...
A Vénusz hatalmas óceánjaiban él Ykky, a naprendszer legnagyobb vízi élőlénye. Eddig még senkinek sem sikerült elfognia, pedig külön erre a célra építettek egy hatalmas tengeri járművet, az Arénát. A történet főhőse egy csaliember, akinek magára kell vonnia valahogy az Ykky figyelmét. A csaliember gazdag menyasszonya mindenképp el akarja fogni a hatalmas élőlényt, ami mindenki nagy meglepetésére sikerül is neki.
Galaktika 16            

3057. ZELAZNY, Roger :Egy nagyon jó év
Marcia összeismerkedik egy fiatalemberrel, akinek az elmúlt éve nagyon jól sikerült. Egymásba szeretnek és a szilvesztert egy előkelő étteremben töltik, ahol csupa hasonmással találkoznak. A fiatalember fizikus és feltalálta az időutazást. Így az elkövetkezendő szilvesztereket mindig ugyanabban az étteremben és mindig ugyanakkor ünneplik.
Új Vénusz 91/1.            

3062. ZELAZNY, Roger :Örök jég
Van egy üdülőbolygó, ahol a tél és a nyár ciklusa több földi évig tart. A téli időszak alatt csak két ember és egy kibernetikus emberi agy látja el a létesítmények fenntartását. Az emberi páros férfi tagja az egyik tél alatt cserbenhagyja szerelmét az egyik jégbarlangban, és az óta mardossa a lelkiismeret. A nő nem halt meg teljesen, egyé vált a bolygót átölelő micélium növény rendszerével, és azóta ő irányítja a természet erőit. A következő téli időszakban a férfi felkeresi halottnak hitt kedvesét, aki megbünteti gyávasága miatt, őt teszi a komplexum őrzését ellátó kiberagy helyére. Azóta a nő és a férfi bensőséges kis háborújukat vívják a bolygó felszínén.
Galaktika 112.            

3058. ZELAZNY, Roger :Variációk egy katasztrófára
Jeremy Baker egy fekete lyuk mellett felrobbant űrhajó egyetlen túlélője. A fekete lyukat tanulmányozó energialény segít Jeremynek visszajutnia az időben, hogy megakadályozhassa a hajó megsemmisülését. Számtalan sikertelen próbálkozás után Jeremy és az energialény belezuhan a lyukba. A férfi információként egy könyv alakjában testesül meg a könyvtárnak látszó fekete lyuk belsejében, ahol nekilát más könyvek megismerésének.
Fényévek            

3063. ZIBOROV, A. :Katasztrófa
Felderítő űrhajó száll le az ismeretlen bolygó felszínére, ahol a legénység a tenger partján gigantikus és elhagyatott várost találnak. Az építmények felderítése közben a tenger lassan és módszeresen elpusztítja a várost. A felderítők képtelenek választ kapni a kérdésekre, miszerint a város építői hova tűntek el, és honnan tudtak a közelgő katasztrófáról. Az űrhajó távozása után Ljonja leszalad a tengerpartra, és szomorúan látja, hogy a dagály elmosta a homokvárát.
X - magazin 97/1.            

3064. ZIEMKIEWICZ, Rafal A. :A bázis
A földi haderő bázist tart fenn egy félreeső kis bolygón, aminek felszínének teljes egészét mocsár borítja. A helybeli, emberszabású értelmes lények megtudják, hogy a hadsereg egy gép segítségével meddővé akarja tenni őket. Védekezésül a bázis embereit rászoktatják egy kábítószerre, amitől aztán tevékenyen pusztítják a földi berendezéseket, a bennszülöttek legnagyobb megelégedettségére.
Galaktika 86.            

3065. ZIEMKIEWICZ, Rafal A. :A patkányok ura
Nayren valamikor nyüzsgő gyarmat volt, tele tetterős emberekkel. Most egy csoport hatalomvágyó ember elnyomása alatt vegetáló, bűzlő romhalmaz, ahol mindenki lassan feléli tartalékait. A város legalsó szintjén azok az emberek élnek, akik elhagyták a felszíni zsarnokságot. A mélyben megtalálták a bolygó értelmes lényeinek nyomait és valami szebbet, jobbat keresnek. A felszínen uralkodó rendre vigyázó Gárda egyik tizedese megleli a lentieket, de már nem tud csatlakozni hozzájuk. Vissza sem akar menni a felszínre, így hát megpróbálja minél tovább feltartani a Gárda egységeit, míg a lentiek tovább haladnak a maguk választotta úton.
Galaktika 92.            

3066. ZINUHOV, Alekszandr :A teremtés 6454. esztendejében
AD. 945 - ben a kijevi fejedelemasszony hosszú hónapok óta ostromolja Korosztyenyt, azt a várost, aminek vezetője az ő szeretője. A város elfoglalásához szükség van a bizánciak görögtűzére, de ehhez a fejedelemasszonynak fel kell vennie a keresztséget. A város elpusztítása után egy legendával tussolják el, hogy milyen árat fizetett a fejedelemasszony a bizánciak fegyveréért.
Galaktika 97.            

3067. ZOMORA S. János :Az utolsó orkán (részlet)
Az emberiség egy végső, nagy háborúra készül. Tudósokból álló Fehér-hegy városa félelmetes fegyverrel zsarolja meg a hadba készülő országokat. Vagy leszerelik az összes hadsereget, vagy megszűnik a földi élet. A tudósok demonstrálják a fegyver erejét, amire a nemzetek válaszul a békét választják.
A hazugság halála            

3069. ZSILA Ákos :A mágus
Egy férfit a maffia bérgyilkosai üldöznek. Betér egy boltba, melynek tulajdonosa egy varázsló. Beszerez tőle pár tablettát, amik bármelyik állattá átváltoztathatják. Az üldözött oroszlánná változik és megöli üldözőit, de később már képtelen visszaváltozni emberré.
X - magazin 97/12.            

3068. ZSILA Ákos :Üdvözlet a jövőből
Földönkívüliek egy csoportja elkötött egy időgépet a földi időőrségtől, és annak a fedélzetén eltűntek a múltban. Az egyik időnyomozó a nyomukba eredt. Az idegenek egy olyan civilizáció tagjai, ahol még ismeretlen az időutazás. A távoli múltba visszatérve elrepültek szülőbolygójukra, ami akkoriban még néptelen volt, és ők lettek népük alapítói.
Vega 4.            

3070. ZSITYINSZKIJ, Alekszandr :A Brumm-hatás
Egy eldugott vidéki kis falu polihisztora egy lópatkóból képes áramot nyerni. A kutatóintézet kiküldött munkatársa összebarátkozik a feltalálóval és elviszi magával Leningrádba. Egy fiatal és ügybuzgó kutató hatalmas szenzációt csap a patkóból nyert energia körül, de a tévében bemutatott kísérlet csúfosan megbukik. A polihisztor visszatér falujába és folytatja a szívvel-lélekkel végzett kutatásokat.
Ház kísértettel            

3071. ZSOLDOS László :Az agyvelő története
A szervátültetéseiről híres orvos felesége megszökött egy szerb katonatiszttel. Az orvos a világháború alatt Törökországban dolgozott, mikor egy nap behozták műtőjébe a szerb tisztet sebesülten. A lelkében megsebzett orvos a tiszt agyát átültette egy nyomorék koldus testébe.
A rádiumkirály            

3072. ZSOLDOS Péter :A jó testőr (befejezetlen)
A krétai ásatásokon szorgoskodó volt űrhajós bosszúsan fogadja az Elnök titkárát. A nyugdíjas űrhajós segítségét kéri a titkár egy titkos és az egész vilgára kiható, veszélyes probléma megoldásában.
X - magazin 97/11.            

3073. ZSOMBORI Miklós ifj. :Az utolsó eset
Mulder és Scully ügynök egy eldugott elmegyógyintézetbe látogatnak, hogy nyomára leljenek az alakját változtató gyilkosnak. Az egyik ápoltat doktornak nézik, mire az eltünteti őket a hipertérben.
X - magazin 97/6.            

3074. ZSUKOV, Dmitrij :A haladás kereke
Távoli bolygón a négycsápú, háromszemű lények harmóniában élnek egymással és a természettel. Egy nap földi űrhajó landol a bolygón. A hajó parancsnokhelyettese túl primitívnek tartja az őslakosokat, ezért átadja tudását az egyik négycsápúnak. Évszázadok múltán egy másik hajó landol a bolygón. Az utasok háborút, éhínséget találnak, és már csak kétszeműek az őslakosok, akik elvesztették kapcsolatukat a természettel. Viszont ismerik a kereket, ami azokat a kordékat hajtja, amin a hadifoglyokat viszik a vesztőhelyekre.
Galaktika 171.            

3075. ZSURAVLJONA, Valentyina :Leonardo
Az építész és a szobrász összeismerkedik egy banketten. A szobrász plasztikai rekonstrukcióval foglalkozik, és nemrégiben fejezte be Leonardo da Vinci arcának rekonstrukcióját a koponyája segítségével. A fej elkészültével a rég elhunyt művész utolsó gondolatai megelevenednek a szobrász tudatában. Leonardo halála előtt megsemmisítette tengeralattjárójának terveit, nehogy rossz emberek kezébe kerüljön.
Ház kísértettel            

3090. ZWERENZ, Gerhard :Huszonnyolc évesen beérkezett ember
Egy hatalmas épület alapjainak építése közben a munkások megfúrják a Pokol tornácát, ahonnan az elkárhozott lelkek sorra előbújnak. Nagy nehézségek árán sikerül egy mélyépítő fiatalembernek visszaterelnie a halottakat a Pokolba és lezárnia a lyukat. A fiatalembernek hálából egy sor intézmény folyósít azóta nyugdíjat.
Galaktika 26.            

3091. ZWIKIEWICZ, Wiktor :Égi gyújtogatók
Az emberekből kiábrándult tudós megépít egy intelligens számítógépet, hogy segítségével elpusztítsa a Napot. A gép öntudatra ébred és eltéríti a gyilkos sugarat a Nap mellett, ezzel megmentve az emberiség és a saját létezését. Az őrült tudós asszisztense elhiteti a többi emberrel, hogy ő térítette el a sugarat, így a számítógépet örökös magányra ítélik. Az asszisztens felkeresi a számítógépet, ami bosszúból megöli. A gép szeretné figyelmeztetni az emberiséget az új veszélyre. Az eltérített sugár a Galaxis centrumát fogja eltalálni és az elindított láncreakció elpusztítja az egész tejútrendszert.
Galaktika 41.            

3093. ZÝKA, Jaroszlav :A gondolat
Az intézet legjobb matematikusa felfedezi, hogy az egyik számítógépnek önálló gondolatai vannak. A kollégái tréfájuk céltáblájának választják a matematikust, és közlik vele, hogy valójában ők programozták a gépbe a gondolatsorokat. Bár ez nem igaz a matematikus belehal a csalódásba. A helyére kerülő fiatal kutató is felfigyel a gondolkodó számítógépre, de az hamarosan tűz áldozatává válik.
Galaktika 48.            

3092. ZÝKA, Jaroszlav :A kő
A híres geológust felkeresi a nemrég elhunyt legkedvesebb barátjának a fia. A fiú elolvasatja apja naplóbejegyzését a professzorral, amelyben egy zöld manóról és egy különleges kőről írt. Akkoriban nem tudtak rájönni a kő összetételére. A fiú szeretné megismételni a három évtizeddel ezelőtti analízist. A professzor meg van győződve a történet valótlanságáról és nem hajlandó az analízisre. A távozó fiú után a geológust egy zöld manó látogatja meg.
Galaktika 48.            

3094. ZÝKA, Jaroszlav :A döntés
Classen ügyészt felkeresi Bergson doktor, hegy felmentést kérjen kollégája számára, akit az Anti-Menton nevű gyógyszer feltalálójának meggyilkolása miatt tartóztattak le. Az új szer segítene az embereknek elfelejteni a kínos és fájdalmas emlékeiket. Bergson szerint viszont eltűnne a lelkiismeret is a bűnösökből, akik a szer segítségével elfelejtenék bűnüket. Ezért kellett megölni a feltalálót, aki egyedül birtokolta a szer összetételét.
Galaktika 48.            


Összesen 47 találat

Ha valamelyik rekordban hibát találsz, kérlek írd meg, megadva a hibás rekord sorszámát és a hibát.

A levélíráshoz kattints erre a címre: gyorgyi.akos@axelero.hu